Vanaf september wordt uitbating Gildenhuis Tielrode stopgezet: “Verenigingsleven slaakt noodkreet voor meer en betere infrastructuur”

TIELRODE – De vzw Parochiale Werken gooit de handdoek in de ring en stopt in september met de uitbating van het Gildenhuis in Tielrode. “We zijn afhankelijk van vrijwilligers en die vinden we niet meer”, zegt voorzitter Herman De Cock. Eddy Noens van de cultuurraad ziet het met lede ogen gebeuren. “In Tielrode is er geen betaalbaar alternatief met die capaciteit voor de lokale verenigingen”, zegt hij.

Het Gildenhuis in Tielrode biedt onderdak aan een heleboel lokale verenigingen zoals Okra en de milieuwerkgroep Ons Streven. Verder is het voor velen de uitgelezen locatie voor een huwelijk of babyborrel. Vzw Parochiale Werking, die de uitbating verzorgt, stopt er echter mee op 1 september van dit jaar.

“De werking van het Gildenhuis is afhankelijk van vrijwilligers en die bieden zich niet meer aan”, zegt voorzitter Herman De Cock. Daarnaast is het gebouw aan een grondige renovatie toe met torenhoge kosten. Vorig jaar kende het gemeentebestuur nog een subsidie van 2.500 euro toe aan de vzw om het hoofd boven water te houden, maar die bood geen soelaas.

Geen projectontwikkelaar

De vzw, die ook eigenaar is van het gebouw, zoekt een overnemer. “We hopen op een oplossing in het voordeel voor de mensen van Tielrode”, zegt de voorzitter. “We hopen dat het verenigingsleven hier kan blijven bestaan.” De organisatie is niet van plan het gebouw te verkopen aan een projectontwikkelaar. “Appartementen staan hier al genoeg in Tielrode”, klinkt het.

Ambitienota

Bij de cultuurraad van Temse heerst wel bezorgdheid. “Een tiental dagen geleden stelden we nog onze ambitienota voor aan het gemeentebestuur. Meer en betere infrastructuur is daar een speerpunt. Het verenigingsleven in Temse slaakt een noodkreet”, zegt Eddy Noens van de cultuurraad. “Enkele dagen later kwam dan dit nieuws. We zijn bekommerd over de toekomst van de verenigingen die hun thuisbasis hebben in het Gildenhuis. Er is voor hen momenteel geen betaalbaar alternatief met die capaciteit.”

Tesamen zette het punt ook op de agenda van de komende gemeenteraad.

“Hoe gaat het college het wegvallen van het Gildenhuis opvangen zodat de verenigingen in Tielrode niet in de problemen komen met hun activiteiten?”, vraagt gemeenteraadslid Bert Bauwelinck (Tesamen) zich af. Burgemeester Hugo Maes (CD&V) liet zich ontvallen dat een overname door de gemeente momenteel geen optie is. (Bron: HN/Pieter Van Hecke)

De toekomst van het Gildenhuis in Tielrode is bijzonder onzeker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *