Toast Literair met illustratrice Marijke Meersman

TEMSE – Op meer dan 200 plaatsen in Vlaanderen werd op 22 januari het evenement ‘Toast Literair’ georganiseerd. Zo ook door Davidsfonds Temse en de afdelingen uit de deelgemeenten.
Marijke Meersman
Marijke Meersman (C) ‘Mechelen Blogt’

Op de vijfde verdieping van AC de Zaat konden 35 geïntresseerden eerst genieten van een ontbijt en was er nadien een lezing waar zowat 80 aanwezigen een blik achter de schermen kregen bij illustratrice Marijke Meersman. Dit alles werd omkadert met een originele tentoonstelling van werk van Marijke Meersman met covers van boeken, posters en postzegels. Dit
met medewerking van insectenkweker Mario De Cleen uit Bazel.

Marijke Meersman is Temsese van geboorte en woont er nog steeds. Zij is illustrator en werkt voor Vlaamse, Nederlandse en Duitse uitgeverijen van kinderboeken. Ze volgde academie in figuurtekenen, prentkunst en publiciteit. Vanaf 1996 startte ze zelf een eigen atelier.
Ze is dan ook van alle markten thuis.

Naast postzegels crëeert ze realistische illustraties, visuele totaalprojecten voor parken en musea, botanische tekeningen & portretten en figuren.

Postzegels ontwierp ze voor BPost onder het thema Plant & Dier. Daarbij werden de tekeningen van de dieren gecrëeerd terwijl de beestjes, waaronder een Wandelende Tak en een Wandelend Blad, live in de tekenstudio model stonden. Dit was enkel mogelijk dankzij de medewerking van insectenkweker Mario de Cleen uit Bazel. Dat hier heel wat werk in stak zal niemand verbazen.

“Voor 5 postzegels met de beestjes was ik al gauw een maand bezig”, legt Marijke uit.

In 2015 riepen de leden van de Entomological Unit van The Japan Philatelic Society Foundation – de grootste filatelievereniging ter wereld – , de vlinderpostzegels van Marijke Meersman uit tot de mooiste insectenpostzegels ter wereld. Honderd juryleden kozen voor de vlinderzegels: “Omwille van het oog voor detail, de eenvoud en de doordachte kleurrijke uitwerking.” In juni 2015 werden de vlinderontwerpen tentoongesteld in Tokyo.

Bekijk hier een filmpje van het tot stand komen van een tekening van een Wandelende Tak

Naast het ontwerpen van postzegels realiseerde Marijke Meersman covers voor ontelbare boeken. Zo ondermeer voor jeugdauteurs Dirk Bracke en Marc De Bel. Maar ook voor boeken voor een volwassen lezerspubliek zoals Pieter Aspe en Bob Mendes.

kadodder-chinees-kaft-500px
Ook in China kunnen kinderen genieten van het figuurtje Kadoddder

Samen met Marc De Bel liet ze in 2013 het figuurtje Kadoddder tot leven komen. Dit voor een totaalconcept in het Tivolipark in Mechelen. Hierbij hoort ook een muziek-CD die gereggisseerd werd door Kris de Bruyne en waar ook Temsenaar Marc Hauman zijn medewerking aan verleende.

Sint 2015 kunnen ook kinderen in China van het figuurtje genieten.
Waarom een uitgever in China beslist om ‘Kadodder en de bijenkoningin’ uit te geven?

“First, the beautiful illustrations of the Kadodder attracted me. Then, I think it has a positive, warm, imaginative story and wonderful words. And those are what Chinese readers want.”

Sinds de lente van 2015 kunnen kinderen in China genieten van de verhalen van “Kadoudou en de bijenkoningin”

Sinds vorig jaar is er een nieuwe route ontwikkelt in het Mechelse stadspark met het figuurtje Spotter, dat ook weer uit het brein van Marijke Meersman ontsproot.

Naast het ontwerpen van postzegels en covers en het tot leven brengen van nieuwe figuurtjes doet Marijke Meersman ook aan interieur – en decoraankleding en werkt ze in opdracht van musea en openbare gebouwen.
Zo is er werk te zien van haar in AC De Zaat (ondermeer in de gemeenteraadszaal), het archeologisch museum STEM in Sint-Niklaas, Toeristisch infokantoor Temse (concept balie: visvorm), restaurant De Sonne Temse, schoonheidssalon Beauté Temse en het Waasland Shopping Center (aquarium).

Meer foto’s van het event, klik hier
Klik hier voor de uitgebreide site van Marijke Meersman

DSC_1458
Zowat 35 aanwezigen genoten van een lekker ontbijt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *