Ferm wordt de nieuwe organisator van de Buitenschoolse Kinderopvang in Temse

Huidig aanbod kinderopvang gegarandeerd tijdens overgangsfase

TEMSE – Vanaf het voorjaar van 2023 zal Ferm Kinderopvang vzw de buitenschoolse kinderopvang in Temse overnemen van het lokaal bestuur. Dat werd beslist tijdens de gemeenteraad van oktober. Volgens oppositiepartij Tesamen is de overheveling geen oplossing en gaat het de gemeente meer geld kosten.

Buitenschoolse Kinderopvang De Woonboot is nu nog in handen van de gemeente en heeft een centrale opvangplaats in de Eeckhoutdriesstraat en vijf kleinere vestigingen in deelgemeenten Tielrode, Elversele en Steendorp en de wijken Velle en Hollebeek.

In het najaar van 2021 startte Lokaal Bestuur Temse de zoektocht naar een externe partner voor de organisatie van de Buitenschoolse Kinderopvang. Deze organisatie gebeurt nu nog door de gemeente. Na een traject van 1 jaar besliste de gemeenteraad op 24 oktober om de Buitenschoolse Kinderopvang vanaf het voorjaar 2023 door Ferm te laten organiseren.

Waarom een externe partner?

Het Lokaal Bestuur werkt aan de ontwikkeling van een nieuw lokaal beleid kinderopvang binnen het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten). Als onderdeel daarvan ging het op zoek naar een partner die kan instaan voor een professionele en kwalitatieve organisatie van de Buitenschoolse Kinderopvang. Die partner wordt Ferm.

Ferm Kinderopvang vzw organiseert al meer dan 45 jaar kwaliteitsvolle kinderopvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar in heel Vlaanderen. Jaarlijks zorgt Ferm Kinderopvang voor 55 000 kinderen. Er is kleinschalige opvang in de buurt bij meer dan 1 600 onthaalouders thuis of dagopvang in 19 kinderdagverblijven.

Daarnaast organiseert Ferm Kinderopvang voor- en naschoolse opvang in 220 locaties, in Buitenschoolse Opvang en opvang via Lokale Diensten voor buurtgerichte kinderopvang. Ferm Kinderopvang zorgt ook voor vakantieopvang voor bedrijven. In Oost-Vlaanderen wordt buitenschoolse opvang al door Ferm georganiseerd in 6 gemeenten: De Pinte, Lochristi, Sint-Gillis-Waas, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Martens-Latem en Zulte. Vanaf voorjaar 2023 komt Temse erbij.

“Geen besparing

Niet iedereen is opgetogen met de beslissing van het lokaal bestuur.

“Het aanbieden van kinderopvang is een kerntaak van een gemeente en we begrijpen niet waarom we hier niet verder in investeren”, stelt Bert Bauwelinck van TESAMEN. “Het personeel wordt overgenomen door Ferm, maar dit betekent wel dat ze geen ambtenaar meer zijn. Welke dienst is de volgende op lijst om uitbesteed te worden. Ik zou me zorgen maken als ik voor deze gemeente zou werken. Bijkomend is deze oplossing geen besparing voor de gemeente, integendeel de outsourcing drijft de kostprijs van de naschoolse opvang hoger op.”

Schepen van Jeugd Tineke Van Britsom (N-VA) geeft de oppositie hierin gelijk.

“We hebben bij deze weloverwogen keuze de kwaliteit van de dienstverlening voorop gesteld, maar het is inderdaad geen besparing”, klinkt het bij de schepen. “Sinds 1 september van dit jaar moeten de ouders van kinderen die naar de opvang gaan al dieper in de buidel tasten. Het tarief voor dagopvang ging van 10,50 euro naar maar liefst 15,11 euro. “Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de prijsstijging kadert in de nakende overname door Ferm”, klonk het in de oppositie. “Is een prijsstijging van 37 procent wel het juiste signaal naar onze burgers die het nu al moeilijk hebben?”

Volgens het schepencollege hebben de overname en de prijsstijging niets met elkaar te maken:

“De prijzen zaten op een laag niveau en zijn sinds 2016 niet meer aangepast. De materie is doorgenomen met de financieel directeur”, aldus Van Britsom. “De prijsstijging moest er komen om de opvang betaalbaar te houden voor de gemeente, los van de overname. De prijszetting blijft ook in handen van het gemeentebestuur.”

“Tijdens de overgangsfase blijft het huidige aanbod kinderopvang gegarandeerd aan dezelfde prijzen, op dezelfde locaties en met dezelfde openingsuren. “Ons einddoel is echter op termijn opvang aan te bieden in elke school”

De centrale opvangplaats in de Eeckhoutdriesstraat wordt op termijn vakantieopvang

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *