Prijsuitreiking zomerzoektocht ‘Bier van Hier’

Ons Streven doet oproep naar Elverselenaren om ook een bier te brouwen

TEMSE/TIELRODE – Sinds vele jaren organiseert Milieuwerkgroep Ons Streven vzw in samenwerking met Toerisme Temse en het gemeentebestuur van Temse een gratis zomerzoektocht. In het Gildenhuis in Tielrode organiseerde men een schuimende prijsuitreiking.

Naar aanleiding van de erkenning van de Belgische biercultuur als immaterieel (cultureel) erfgoed op 30 november 2016 en omwille van de rijke brouwerijgeschiedenis van onze gemeente, de heropstart van de brouwerij VBDCK in Tielrode, de vele initiatieven van de plaatselijke horeca, verenigingen, de objectieve Kaaischuimers en vele anderen om de lokale bieren te promoten… kozen we dit jaar voor de brouwerijen in alle deelgemeenten en Temse-Velle als thema voor de zomerzoektocht van 2017.

Met deze zoektocht werden onder andere de resterende brouwerij- en mouterijgebouwen en markante horecazaken in de kijker zetten.

“Dat de biercultuur in onze streek belangrijk is en geweest is, bewijzen de vele brouwer-burgemeesters, de talrijke smaken en merken van bier en de grote rol die brouwerijen in het maatschappelijk leven gespeeld hebben”, klinkt het.

De zomerzoektocht en de plaatselijke biertjes vielen deze zomer erg in smaak.

“Tientallen mensen hebben genoten van de fietstocht doorheen onze gemeente, de folder, de vragen en de verfrissingen onderweg”, aldus Gert Hooftman. “Vierentachtig antwoordformulieren werden ingediend. Een veelvoud mensen heeft de zoektocht afgelegd, maar geen antwoordformulier ingediend. Ze maakten allemaal kennis met het rijke brouwerijverleden van Temse.”

Ze konden ook kennis maken met lokale biertjes zoals Gelaag 12 van de microbrouwerij in de Gelaagstraat te Steendorp, de exclusieve Temse Tripel in de Gulden Cop, de Fretalop in de Falcon op Temse-Velle of het uitgebreide assortiment Kerel-bier in Tielrode .

“Vierenvijftig mensen namen aan deze editie deel, terwijl ze dat vorig jaar niet deden”, glunderd Hooftman. “We ontvingen antwoorden uit alle hoeken van Temse en het Waasland, maar ook uit Kraainem, Grimbergen, Ranst, Schellebelle, Kontich, Lebbeke, Buggenhout, Deurne, Boom en Zandvliet. De gemiddelde leeftijd bedroeg 54 jaar. De jongste kandidaat was 18 jaar. De meest ervaren speurder telde 78 levensjaren.”

Dit jaar konden de deelnemers aan de zoektocht een zeer goed rapport voorleggen.

“Ze hadden gemiddeld 25 van de 30 vragen juist beantwoord”, weet Hooftman. “De laagste score was nog steeds goed voor een onderscheiding. Tweeëntwintig formulieren telden vijf fouten. Zesendertig personen zaten er op vier vragen naast. Slechts zes personen slaagden erin om minder dan vier fouten te maken. Ze werden bedacht met een sublieme hoofdprijs : een mix van 12 bierflesjes Kerel van de lokale VBDCK- brouwerij van Tielrode.”

De hoofdwinnaars waren : Rita Vermuyten uit Kontich, Ludo Andries uit Kontich, René D’Hollander uit Elversele, Paul Verhulst uit Tielrode, Luc Van den Bosch en Christine Plasmans uit Tielrode.

Onder de aanwezigen werden bovendien mooie prijzen verloot. Zo kregen drie mensen een triootje van plaatselijke bieren mee: een Velleneir (Velle) een Cuvee de Briqueville (Steendorp) en een Kerel (Tielrode). Ons Streven riep de Elverselenaren op om ook een Elverseels bier te brouwen. Zodat er een volledig pallet van lokale biertjes kan aangeboden worden. Voorts waren er nog heel mooie prijzen geschonken door het gemeentebestuur van Temse.

Veel mensen feliciteerden de organisatie: Milieuwerkgroep Ons Streven vzw, het gemeentebestuur van Temse en Toerisme Temse voor de prachtige en leerrijke organisatie.

 

De hoofdprijswinnaars wonnen ondermeer een doosje Kerel-bier van brouwerij VBDCK
Burgemeester Luc De Ryck prees Ons Streven prees de deelnemers en noemde Ons Streven een ‘curiosum’

Als sublieme schuimkraag en heerlijke afdronk lesten de organisatoren tijdens de prijsuitreiking op vrijdagavond 27 oktober de dorst naar de juiste antwoorden met een mooie PowerPointpresentatie in het ‘Gildenhuis’ van Tielrode.

De prijsuitreiking werd opnieuw een mooie ‘Ons Streven- avond’; zowel voor de vele deelnemers aan de zomerzoektocht als iedereen die geïnteresseerd is in het vloeibare erfgoed in onze gemeente. Gert Hooftman, voorzitter van de milieuwerkgroep Ons Streven vzw., mocht niet alleen een groot aantal enthousiaste fiets-, bier en zoektochtliefhebbers verwelkomen, maar ook een uitgebreide delegatie van het gemeentebestuur van Temse. Naast Burgemeester Luc De Ryck waren ook de plaatselijke schepen Hugo Maes en de schepen van Toerisme, Franky De Graeve, aanwezig. Tijdens de 137 dia’s tellende PowerPoint presentatie zaten alle aanwezigen op het puntje van hun stoel om de juiste antwoorden te vernemen.

Burgemeester Luc De Ryck prees de deelnemers voor hun enthousiasme en doorzettingsvermogen om aan de zoektocht deel te nemen.

Hij beschreef de Milieuwerkgroep Ons Streven als een curiosum en een vereniging die een klavier met enorm veel toetsen bespeelt. De vrijwilligers van deze vereniging zetten zich dan ook vol enthousiasme, deskundigheid en toewijding in voor hun dorp. Hij was vol lof voor de zoektochten van de milieuwerkgroep qua vorm, inhoud en het feit dat ze zo leerrijk zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *