“Eerste communie mag niet enkel feest zijn van de kerk “

Scholengroep en pastoor Lambert Lwamba raken het niet eens over viering eerste communie

TEMSE – Communiecommotie in het Waasland. De katholieke scholen van Temse willen graag een aparte misviering voor hun eerste communicanten, op zesjarige kindermaat. Maar mijnheer pastoor wil de eerste communie inbedden in een strikte zondagse eucharistieviering.

“Wij vragen ook een engagement in de parochie”
Pastoor Lambert Lwamba

Het wrijft in Temse. Tussen de katholieke lagere scholen enerzijds en de parochiepriester anderzijds. De scholen zijn al jaar en dag gewend een speciale eerstecommuniemis te maken, in samenspraak met de parochie. “Dat is een beetje onze dada”, zegt schooldirecteur Peter Van Cleemput. “En we weten ondertussen wel hoe we zo’n viering kindvriendelijk kunnen maken, mét een boodschap.”

Alleen: Lambert Lwamba, die sinds een aantal jaar pastoor is in Temse, houdt eraan om de communicanten hun sacrament toe te dienen in de zondagse eucharistieviering.

“Met een traditionele eerste lezing, en een traditionele muziekkeuze”, zegt Van Cleemput. “Dat gaat boven de hoofden van de kinderen. Wij worden dan als school enkel en alleen nog het doorgeefluik van de communicatie van de parochie naar de kinderen. Sorry, maar als wij inhoudelijk onze expertise niet kunnen delen, heeft het voor ons nog weinig zin. Heel jammer, want ook de ouders zijn vragende partij voor een kindvriendelijke viering.”

“Wij zijn geschrokken”, zegt een ouder van een communicant. “We zijn met een aantal naar de pastoor gestapt voor een gesprek, in de hoop toch nog een oplossing te vinden. Maar het werd snel duidelijk dat hij niet wil wijken.”

Een beetje soepel

“Het is fijn dat de ouders bezorgd zijn”, reageert pastoor Lambert Lwamba, die opgroeide in Congo en al twintig jaar priester is in Vlaanderen. “Maar je moet je ook deze vraag durven te stellen: je eerste communie doen, wat is dat? Het is je initiatie in het christelijke geloof. En de plaats daarvoor is de zondagsmis. We maken die op maat van de kinderen, absoluut. Maar wat de ouders vragen, is een feest. Het móét een feest zijn, maar het is ook een engagement om je kinderen christelijk op te voeden.”

Raf De Loor, die hulppastoor is en samen met Lwamba de parochie Kruibeke-Temse runt, zucht.

“Vroeger was het anders”, zegt hij. “We deden aparte vieringen voor de communicanten, meestal op zaterdagvoormiddag. Het was vrijer, meer kindgericht. Maar sinds Lambert hier pastoor is, moet de eerste communie in de zondagsmis. Dat gaat niet, hé, met die vaste liturgische teksten, voor kinderen van zes jaar. Je moet daar een beetje soepel in zijn. Maar ja. Lambert heeft het voor het zeggen, en hij is daar nu eenmaal strikter in.”

Foto: (C) Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *