Buurtbewoners Kasteelstraat zijn hardrijders in hun straat beu

TEMSE – De bewoners van de Kasteelstraat in Temse zijn het beu. Al meer dan een jaar is hun straat een zone 30, maar daar lijken weinig bestuurders zich iets van aan te trekken. En dat in een smalle straat waar vaak fietsende kinderen passeren. Met een affichecampagne willen de bewoners hardrijders afremmen. “Moet hier eerst een ongeval gebeuren?”, reageren de buren.

“Een restaurant kreeg geen terras omdat er in de straat te snel gereden wordt”
Magda De Meyer, Kasteelstraatcomité

Normaal organiseren ze buurtfeesten, maar nu hebben de leden van het Kasteelstraatcomité affiches verspreid om de overdreven snelheid van autobestuurders in hun straat, een zone 30, aan te kaarten.

“Veel mensen zijn het beu”, zegt Magda De Meyer van het comité, die tot 2018 jarenlang OCMW- en gemeenteraadslid is geweest voor de socialistische partij. “Bestuurders rijden hier veel te snel. De weg heeft dan ook geen kronkels of drempels. Maar hier wonen wel veel kinderen en het is een drukke fietsroute naar en van school.”

Horecaterras geweigerd

“De straat is ook smal, zegt Magda. “Hier geldt eenrichtingsverkeer voor auto’s met rechts geparkeerde wagens en links fietsers die tegen de richting in mogen rijden. Wanneer een auto een fietser kruist, is er niet veel plaats. Hier gebeurt ooit eens een ongeluk.” Het comité wil met de affiches automobilisten sensibiliseren, maar ook de gemeente aanporren tot actie. De campagne lijkt breed gedragen, want aan veel ramen in de Kasteelstraat hangt de rode affiche.

Ook Benito Traas zaakvoerder van Traiteur Pure Italy in de straat verbaasd er zich steeds weer over hoe snel er gereden wordt in de smalle straat.

“Zowat anderhalf jaar geleden openden we onze zaak en het valt mij steeds meer op dat men de snelheidsregels niet respecteert”, klinkt het.

Volgens de bewoners weet de gemeente trouwens dat er zich een probleem stelt met de snelheid.

“Restaurant Casa del Torero diende deze zomer een aanvraag in om een terrasje te mogen plaatsen. Dat werd door het gemeentebestuur geweigerd en wel omdat er “in de straat te snel wordt gereden ondanks de maximum toegelaten snelheid van 30 km per uur”. Zo staat het letterlijk in de brief die de zaakvoerders ontvingen van het lokaal bestuur.”

Volgens commissaris Katty De Bruyn worden er door de politie in de straat regelmatig snelheidscontroles gehouden.

“Dit jaar alleen hebben we al zeven keer post gevat in de straat. Van de 510 voertuigen werden er 145 geflitst. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 59 km/uur. In een smalle straat kan een snelheid soms hoger lijken dan die echt is. Daarom gaan we nu een meetkast plaatsen om metingen te doen over een langer periode, ook ’s nachts. We weten dat er problemen zijn met straatracers maar het is niet eenvoudig om daar tegen op te treden. We doen daarom regelmatig anonieme patrouilles om de pakkans te verhogen.”

De bewoners van de Kasteelstraat zijn de snelheidsduivels beu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *