Ringdijk langs nieuw overstromingsgebied volgend jaar toegankelijk

Fietsers en wandelaars kunnen als eersten nieuw Sigmagebied ontdekken

ELVERSELE / WAASMUNSTER – De ringdijk rond het toekomstige overstromingsgebied Groot-Broek krijgt stilaan vorm. Eind volgend jaar zal de dijk begaanbaar zijn voor fietsers en wandelaars.

De Vlaamse Waterweg werkt sinds vorig jaar volop aan een nieuwe ringdijk in het toekomstige overstromingsgebied Groot-Broek, op de grens van Waasmunster en Elversele. Het gebied werd ontpolderd en zal in de toekomst dienen als overstromingsgebied voor de Schelde. Het project kadert in de Sigmawerken die na de grote overstroming van 1976 werden aangevat om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden en waar ook de polders van Kruibeke deel van uitmaken.

“Er is voorlopig geen timing gekend voor het doorsteken van de oude Durmedijk”
Loe Van Der Donckt, Sigmagids

Er was heel wat belangstelling voor de rondleidingen (foto: Mattias Goossens)

Omdat het resultaat van de werken steeds zichtbaarder wordt voor de buurtbewoners, werden ze zaterdag uitgenodigd voor een gegidste rondleiding over de toekomstige ringdijk. Die zal in de loop van volgend jaar afgewerkt zijn en toegankelijk zijn voor voetgangers en fietsers. Met een koersfiets zul je beneden op de jaagpaden kunnen rijden.

“Het overstromingsgebied zelf zal niet toegankelijk zijn voor bezoekers”, zegt een van de Sigmagidsen Loe Van der Donckt. “In de laatste fase zullen er namelijk grote bressen van wel honderd meter lang worden geslagen in de huidige Durmedijk. Daardoor zal het hele gebied bij vloed onder water staan. Dat maakt dat het niveau van de Schelde ook deels zakt, en overstromingen tegengegaan kunnen worden. Behalve overstromingsgevaar tegengaan zorgen de extra slikken en schorren ook voor een natuurlijke waterzuivering waarbij stikstof uit het water wordt gehaald en er zuurstof inkomt. Dat is goed voor zowel de vissen als vogels.

We krijgen soms de vraag of er geen bruggen gebouwd kunnen worden over die bressen, zodat de oude dijk toch nog begaanbaar blijft. Dat zou echter een heel grote meerkost zijn, en de aanleg is niet evident. Uitkijkposten op de dijkeindes zijn wel een mogelijkheid. Het doorsteken van de oude dijk is één van de laatste fases, en voorlopig is daar nog geen timing van gekend.”

Net naast de nieuwe ringdijk liggen de terreinen van KWB Elversele. De dijk kwam pal op de oude doellijn te liggen, waardoor de club de velden een kwartslag moest draaien. “Ondertussen is alles ingezaaid, en twee weken geleden zijn de lijnen getekend. We hebben nu dubbel zo veel plaats om te voetballen én betere terreinen. In februari worden ze officieel ingespeeld”, klinkt het bij de club.

Groepen kunnen op aanvraag een bezoek brengen aan de Sigmawerken. Een afspraak maken kan via durme@sigmaplan.be of 053-72.94.26.
(Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

De toekomstige ringdijk is ideaal wandel- en fietsgebied, buurtbewoners mochten al eens komen kijken. (foto Mattias Goossens)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *