Cameranetwerk wordt gerealiseerd in drie fasen

Op as Oeverstraat-Markt-Kasteelstraat staan geen camera’s gepland
TEMSE – De voorbije week werd beslist dat er 160.000 euro wordt geïnvesteerd voor een nieuw cameranetwerk in het winkelcentrum. De komende jaren volgen dan nog andere risicolocaties. De winkelas Schoolstraat-Kouterstraat-August Wautersstraat wordt in een eerste fase aangepakt. Van aan de Oeverstraat tot beneden de Kasteelstraat zijn geen camera’s gepland.

Begin 2002 werden in Temse, als een van de eerste gemeenten in het land, camera’s geplaatst op risicoplaatsen. De maatregel volgde destijds op een lange periode van criminaliteit en vandalisme. De plaatsing bleek effectief, want alleen al door hun aanwezigheid en het afschrikeffect ervan verminderde het aantal misdrijven. Ondertussen zijn de camera’s aan vervanging toe.

Leidende rol

“De politie kan niet overal tegelijk zijn, en dus maken meer en meer gemeenten gebruik van camera’s”, zegt burgemeester Luc De Ryck (CD&V). “Wij hebben daarin een pioniersrol gespeeld. Alleen zijn de hedendaagse camera’s qua verscheidenheid en kwaliteit niet meer vergelijkbaar met de verouderde exemplaren waarover wij beschikken. Er zijn wezenlijke verschillen op het vlak van beeldkwaliteit, nachtzicht, kijkhoek en herkenning van gezichten en nummerplaten. Daarom hebben we beslist om het bestaande cameranetwerk te vervangen en uit te breiden.”

De politie stelde een inventaris op van risicolocaties op het grondgebied op basis van vaststellingen en ervaringen. Op basis van deze inventaris en bijkomend overleg werd een lijst opgesteld met mogelijke locaties om de camera’s te plaatsen. Op de meeste van die locaties is al een glasvezelnetwerk voor de aansluiting aanwezig.

“Wij hebben als politiedienst een omstandige analyse uitgevoerd en advies verstrekt naar het gemeentebestuur toe”, stelt korpschef Wim Pieteraerens. “Het behoort geheel tot de prerogatieven van onze bestuurlijke overheid om haar beleidskeuzes te maken op basis van weloverwogen besluitvorming. Als politiedienst kan ik u wel verzekeren dat wij zeer tevreden zijn dat het gemeentebestuur in het algemeen en de burgemeester in het bijzonder zeer begaan zijn met de veiligheid van de bevolking, ten bewijze hiervan de (gefaseerde) zware investering in het digitaal cameranetwerk.”

Frapant is wel dat er op de as Oeverstraat-Markt-Kasteelstraat geen camera’s gepland staan, terwijl er regelmatig bewoners ook daar klagen over het te snel rijden in de straat.

“Die as behoort op basis van de vaststellingen van de politie niet tot de prioriteiten”, weet Luc De Ryck. “In functie van de evolutie kan één en ander natuurlijk altijd aangepast worden.”

Voor de plaatsing zelf werkt de gemeente samen met de Antwerpse firma Radar Risk. Die onderzoekt momenteel welk type camera het best op welke locatie geplaatst wordt. Het gemeentebestuur heeft in de begroting 160.000 euro opzijgezet voor het eerste deel van de camera’s, die in het centrum van de gemeente geplaatst worden. “Hoeveel camera’s er precies zullen komen, staat nog niet vast. Het is de bedoeling om de komende drie jaar de drie fasen van het cameranetwerk volledig uit te rollen”, besluit burgemeester De Ryck.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *