Gemeente casht één miljoen met verkoop gebouwen

TEMSE – De bijbouw van het oude gemeentehuis en de oude politiewoning in het Dacca-complex zijn verkocht. De nieuwe eigenaars plannen er appartementsgebouwen, en de monumenten worden deels gerestaureerd.

“We zijn voorstander van een totaalproject op de Markt
Burgemeester Luc De Ryck

Na jaren zoeken, zijn er dan toch twee kopers gevonden voor enkele leegstaande gemeentelijke gebouwen.

De voorbije jaren probeerde de gemeente de beide gebouwen zelf te verkopen maar  dat lukte niet. Daarom werd beroep gedaan op Covast.  Zij begeleiden overheden en non-profitorganisatie’s bij hun vastgoedtransacties. En met resultaat blijkt nu.

De aanbouw van het oude gemeentehuis in de Kamiel Wautersstraat werd verkocht aan Woonconcept bvba voor 363.100 euro. Die plant er op termijn appartementen te bouwen, maar is nog in onderhandeling over de aankoop van het aangrenzende café en voormalige pizzeria. Hoekhuis De Klokke is beschermd als monument en komt niet in aanmerking. “Wij zijn als gemeentebestuur voorstander van een totaalproject op de Markt”, zegt burgemeester Luc De Ryck (CD&V) opgetogen over de verkoop. “Hoe veel en hoe hoog de nieuwbouw zal zijn, moet nog worden vastgelegd.

Wat zeker is, is dat het oude gemeentehuis opnieuw op zichzelf zal komen te staan, want de corridor tussen het oude gemeentehuis en de achterbouw verdwijnt permanent. Die verbinding werd kort na de ingebruikname van het gebouw in 1906 aangelegd omdat het gemeentehuis toen al te klein bleek te zijn. De gevel die vrijkomt zullen we grondig restaureren.”

Wat verderop zijn ook het oude woonhuis en de aangrenzende appartementen in het voormalige fabrieksgebouw van Dacca verkocht. Dat gebouw in de Kasteelstraat deed later dienst als politiegebouw en herbergt momenteel een deel van het gemeentelijk kunstpatrimonium en Boelarchief alsook een tentoonstellingsruimte.

“Die ruimtes blijven eigendom van de gemeente. De rest van het gebouw is gekocht door Youstone voor 726.500 euro. “De koper heeft verklaard de oude woning van Dacca-oprichter en voormalig burgemeester Dionysius Andries volledig te restaureren en er meergezinswoningen te realiseren. De leegstaande bijbouw zal gesloopt worden. Ook daar kunnen appartementen komen”, zegt De Ryck.

De Dacca woning (links) blijft bestaan en wordt volledig in ere hersteld. Op de plaats van de bijbouw kunnen appartementen verrijzen.
De bijbouw van het gemeentehuis wordt vervangen door appartementen. Tegen het gemeentehuis moet men een corridor laten van 4.5 meter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *