Academie krijgt eigen stripatelier

Nieuwe opleiding ‘beeldverhaal’ moet jonge striptekenaars vormen

TEMSE – De Academie en Vaktekenschool biedt vanaf dit schooljaar de opleiding ‘beeldverhaal’ aan. Twee keer in de week leren leerlingen vanaf twaalf jaar hoe ze met strips een verhaal kunnen vertellen.

“Stripverhalen zijn een fantastische manier om verhalen te vertellen”
Anton Van Steelandt

Docent Anton Van Steelandt en directeur Philip Boël in het atelier waar de lessen gegeven zullen worden.(foto: Mattias Goossens)

Komt de volgende Willy Vandersteen, Jef Nys, Marc Sleen of Merho uit Temse? Wel als het van de Academie afhangt. De gemeenteraad gaf eerder deze week immers groen licht om extra lesuren in te richten voor het atelier tekenkunst en het striptekenatelier. Daarmee kan het striptekenatelier vanaf volgende week officieel van start gaan. Lesgever wordt Anton Van Steelandt, die nu al les gaf in het beeld- en digitaal atelier van de Academie.

Hij is zelf illustrator van opleiding en een groot liefhebber en verzamelaar van strips. “Stripverhalen zijn voor jongeren een fantastische manier om verhalen te vertellen, en strips spreken nog steeds tot de verbeelding”, zegt hij.

Directeur Philip Boël is blij dat de Academie de nieuwe opleiding kan aanbieden.

Stripgemeente

“We zijn niet de eerste academie, maar in een stripgemeente als Temse past de opleiding perfect. We gingen er eigenlijk van uit dat de opleiding goedgekeurd zou worden aangezien heel wat leden van het college, inclusief de burgemeester, grote stripliefhebbers zijn. We hebben vorig jaar al intern laten weten dat deze opleiding er zat aan te komen en een enquête gehouden bij de leerlingen. Toen bleek al dat er veel interesse voor striptekenen was.”

Nieuw decreet

De nieuwe opleiding is een onderdeel van het nieuwe decreet voor deeltijds kunstonderwijs (DKO). “Dat biedt een waaier van nieuwe mogelijkheden. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld al sneller een specialisatie uitkiezen en we kunnen nieuwe richtingen aanbieden, zoals beeldatelier. Gelukkig hebben we daar met Anton een deskundige leerkracht voor. Hij is een liefhebber van de klare lijn en werkte eerder al samen met Ever Meulen, de illustrator van Humo en een icoon in het wereldje.”

Kinderen vanaf twaalf jaar kunnen zich inschrijven voor de opleiding, en dat nog tot en met 29 september.

Meer informatie via www.academietemse.be

(Bron: HN/GVA- Mattias Goossens)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *