Gerard brengt heel Temse ‘In de Wolken’

Voorstelling nieuwe reus Gerard Den Belleman dit weekend hét hoogtepunt van feestelijkheden op de kaai

TEMSE – De in november vorig jaar overleden belleman Gerard Vercauteren herleeft dit weekend als reus tijdens Temse In De Wolken. Het idee om hem te eren in de vorm van een reus komt van het Gemeentelijk,Carnavalscomité.
Het hoofd van de Reus is gemaakt uit klei

De naam Temse In De Wolken verwees negentien jaar geleden naar de ballonnen die werden opgelaten, maar dit weekend is de verwijzing eerder van toepassing op de bijna vijf meter grote nieuwe reus. Die werd geschapen naar het evenbeeld van Gerard Vercauteren, die bijna twintig jaar belleman was van de gemeente. Bouwer is Guy Claus uit Tielrode, de vader van Eveline, Prins Carnaval 2017 in Temse. Oorspronkelijk zou de eerste Temsese reus Roeland herboren worden als symbool voor alle Temsenaars. Die verdween in 2005 namelijk uit het straatbeeld.

Door het plotse overlijden van onze Belleman, Gerard Vercauteren, in november 2017 ontstond plots het idee om een reus naar zijn evenbeeld te maken. Gerard had in 2015 met enorme fierheid verteld dat er een reus zou gemaakt worden van hem door een carnavalgroep uit Elversele, maar deze realisatie is uiteindelijk niet tot stand gekomen. Voor het maken van de reus Gerard Den Belleman hebben Guy, Eveline en het Gemeentelijk Carnavalcomité Temse de toestemming gevraagd aan zijn echtgenote, Nelly, en zijn familie en deze ook gekregen. Volgens haar “zou Gerard dat heel graag gehad hebben”. Tenslotte was hijzelf ook gefascineerd door reuzen, wat zich onder andere uitte in zijn peterschap van Reus Roeland.

Nieuwe belleman

De bijna honderd kilo zware, rolbare reus zal zaterdag om 14.30 uur gedoopt worden aan de trappen van de O.L.V.-kerk. Daar zal ook nieuwe belleman Bart Heynderickx het publiek verwelkomen. Daarna wordt de reus ingeschreven in het bevolkingsregister en volgt er een rondgang op de Markt. Zowel zaterdag als zondag maakt de reus zijn opwachting op de Wilforkdkaai tijdens Temse In De Wolken.

Guy Claus en Eveline

Door het plotse overlijden van onze Belleman, Gerard Vercauteren, in november 2017 ontstond plots het idee om een reus naar zijn evenbeeld te maken”, klinkt het. “Gerard had in 2015 met enorme fierheid verteld dat er een reus zou gemaakt worden van hem door een carnavalsgroep uit Elversele, maar deze realisatie is uiteindelijk niet tot stand gekomen. Voor het maken van de reus Gerard Den Belleman hebben Guy, Eveline en het Gemeentelijk Carnavalscomité Temse de toestemming gevraagd aan zijn echtgenote, Nelly, en zijn familie en deze ook gekregen. Volgens haar “zou Gerard dat heel graag gehad hebben”. Tenslotte was hijzelf ook gefascineerd door reuzen, wat zich onder andere uitte in zijn peterschap van Reus Roeland.

Toch vuurwerk

Tijdens de festiviteiten zelf treden er naar goede gewoonte lokale covergroepen en dj’s. Minder vanzelfsprekend was het om dit jaar een vuurwerk te organiseren.“Door de provinciale droogtemaatregelen moesten we een uitzondering vragen bij de gouverneur”, legt burgemeester Luc De Ryck (CD&V) uit. “Die hebben we ook gekregen dankzij gunstig advies van de brandweer en doordat het vuurwerk vanop een ponton in de Schelde wordt afgevuurd. Dit jaar zal er opnieuw zowel zaterdag en zondag vuurwerk worden afgeschoten, en dat telkens om 22.30 uur.”Ook de avondlijke boottochten van River Tours vinden beide dagen plaats.

Meer foto’s van de bouw van de Reus, klik hier

Concreet:

Zaterdag 25/08 14.30 u. Doop Reus Gerard Den Belleman aan de trappen van de Dekenale O.L.V.-Kerk: ✓ Verwelkoming door Bart Heynderickx, de nieuwe belleman ✓ Doop door E.H. Julien Schreyen, eredeken

Aansluitend in AC De Zaat op de 5e verdieping ✓ Inschrijving in het bevolkingsregister + voorstelling van de nieuwe belleman door burgemeester Luc De Ryck ✓ Uitreiking van de eremedailles met de beeltenis van Gerard Den Belleman ✓ Receptie

Daarna rondgang op de Markt en omgeving o.l.v. de nieuwe belleman. Vanaf 19 u. rondgang op de Wilfordkaai als extra attractie op Temse In De Wolken (idem voor zondag).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *