Thuiszorgdienst Welzijnsvereniging Sleutelzorg vierde 1 000ste klant

TEMSE – De thuiszorgdienst van Welzijnsvereniging Sleutelzorg Temse bestaat al een hele tijd. In 2025 vieren ze hun 75-jarig bestaan maar op 2 mei 2024 hebben ze hun
1000ste klant letterlijk in de bloemetjes gezet.

Moniek Pauwels verloor nog niet zo lang geleden haar echtgenoot en doet sindsdien beroep op de zorgkundigen van de dienst thuiszorg. Sinds 21 januari 2024 komt er elke week iemand langs die haar gezelschap houdt. De babbeltjes doen haar deugd. Maar de zorgkundigen doen meer dan dat. Ze doen samen met haar boodschappen en koken voor haar. Zelfs beter dan ze zelf kan koken.

Moniek met zorgkundige Shauny Van den Branden

Moniek is bij de thuiszorgdienst van Welzijnsvereniging Sleutelzorg terechtgekomen door een familielid, maar ook door een bovenbuur die reeds hulp kreeg van de welzijnsvereniging en hij vertelde alleen maar positieve verhalen.

“Het is super”, glundert Moniek. Ik ben heel tevreden en kijk elke week opnieuw uit naar het moment dat de zorgkundige komt. Ik hoop dat ik op deze manier nog lang kan thuis wonen.”

Voorzitter Sleutelzorg Werner Maerevoet, Moniek Pauwels en directeur thuis- en buurtzorg Katrien De Westelinck.

POLITIE. 23-jarige legt positieve speekseltest af en blaast ‘alarm’ bij ademtest

Intrekking rijbewijzen

In de August De Batslaan in Temse werd het rijbewijs van een 23-jarige jongeman uit Temse onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. De jongeman legde een positieve speekseltest af. Hij reed onder invloed van drugs. Tevens blies hij alarm bij een ademtest. Uit de ademanalyse bleek dat hij onder invloed van alcohol was. Eveneens werd er een kleine hoeveelheid drugs gevonden. Hiervoor werd een PV opgesteld.

In de Kasteelstraat in Temse legde een 33 jarige man uit Sint-Niklaas een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 1,54 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Graffiti

In de Veerstalstraat in Kruibeke werd het wachthuisje van de overzetboot beklad met graffiti.

Schaakclub Boey officieel door het gemeentebestuur ontvangen voor 50ste verjaardag

TEMSE – Na de geslaagde simultaan seance met grootmeester Paul Motwani op 27 april werd schaakclub Boey op zaterdag 4 mei, voor de 50ste verjaardag officieel ontvangen door het gemeentebestuur.

Burgemeester Hugo Maes verwelkomde en leidde de plechtigheid in. Schepen van Sport Wim Van Rossen sprak de hulderede uit namens het gemeentebestuur, waarna de 2 stichters het woord namen.

Pioniersjaren

Luc De Ryck belichtte de historiek van het schaken in Temse, waarbij hij expliciet hulde bracht aan Roger Van Geyt (1948-2019), één van de meest verdienstelijke figuren in Temses schaakgeschiedenis.

Patrick Michiels gaf op ludieke wijze toelichting bij het ontstaan en de pioniersjaren van schaakclub Boey, waarna huidig voorzitter Marc Blommaert een beeld ophing van de hele historiek, en hoogtepunten, van de club.


Historiek schaken in Temse

In 1945 ging schaak- en damclub De Sphinx van start, met als bezieler Frans Van Bruyssel. De club kende geen langdurig bestaan. Als gevolg van de strijd om de wereldtitel in 1972 tussen Boris Spasski (Sowjet-Unie) en enfant terrible Bobby Fischer (USA) schoten de schaakspelers en -clubs als paddenstoelen uit de grond.

In Temse organiseerde Erik De Meester in zijn café Kobold (Guido Gezelleplaats) een wekelijkse schaakavond voor geïnteresseerden (niet met de bedoeling een club te starten), terwijl de vriendenkring rond Luc De Ryck en Patrick Michiels eigen tornooien organiseerde.

Daaruit ontstond in maart 1974 schaakclub Boey, met als initiatiefnemers Patrick Michiels, Luc De Ryck en Guy Van Bruyssel. In zijn 50-jarig bestaan kan Boey terugblikken op een voortreffelijk palmares, met als hoogtepunt het meerjarig verblijf in de hoogste afdeling van de nationale schaakcompetitie.

Meer foto’s van de viering, klik hier

Leerlingen van het vierde leerjaar proefden enthousiast van sport – en ontspanningsaanbod in de gemeente

TEMSE – Onlangs besliste de Jeugddienst om de Buitenspeeldag wegens het voorspelde slechte weer te annuleren en te verplaatsen naar woensdagmiddag 15 mei. De Sportdienst en Sportraad Temse beslisten om de geplande ‘Buitensportdag 2024’ niet te annuleren maar om bij te sturen in het aanbod.

“Gezien de weersvoorspellingen ook voor woensdagvoormiddag 17 april niet zo denderend waren werd de optie annuleren niet overwogen maar wel bijsturen”, aldus de voorzitter van de Sportraad Bert Rooman “Enkele sporten verhuisden naar de sporthal en tafeltennis werd binnen toegevoegd aan aanbod in plaats van in het ondergelopen avonturenpark.”

Als voorzitter van de sportraad begeleide Bert Rooman de activiteit bij de krachtbalclub

“De leerlingen van het 4de leerjaar (alle scholen van Temse waren present) reageerden heel enthousiast om op deze dag te komen proeven en proberen van een deel van het sport – en ontspanningsaanbod dat onze gemeente rijk is, klinkt het. “Na een sportieve voormiddag zagen we 350 stralende gezichten, de onweerswolken werden hierdoor bestreden, weer richting hun school vertrekken.”

“Hopelijk keren ze terug om zich bij één van de deelnemende clubs aan te sluiten of om nog eens gebruik te maken van het openbaar aanbod op het sportcomplex Fernand Schuerman. Als voorzitter van de sportraad begeleide ik namens de krachtbalclub de activiteit en kan alleen maar beamen dat de passie van je sport delen zorgt voor een voldaan gevoel.”

Meer foto’s, klik hier

Het aanbod en/of/clubs die present tekenden om hun sport aan de leerlingen te laten proeven leest u door hieronder te klikken.

Verder lezen Leerlingen van het vierde leerjaar proefden enthousiast van sport – en ontspanningsaanbod in de gemeente

Originele reuzentekening van Paul Geerts wordt openbaar geveild voor goed doel

Opbrengst gaat integraal naar dovenwerking van WZC Huize Vincent in Tielrode

TEMSE – Speciaal voor Temse maakte grootmeester Paul Geerts, de tweede vader van Suske en Wiske, een originele reuzentekening (ingekaderd 94 x 64 cm): de uitvergrote cover van één van zijn meesterwerken: De 7 schaken (uit 1995).

De tekening wordt openbaar geveild en de opbrengst gaat integraal naar WZC Huize Vincent in Tielrode, meer bepaald naar de leefgroepwerking rond dove ouderen. Huize Vincent is de enige voorziening in Vlaanderen met een uitgebouwde werking voor deze doelgroep. De organisatie viert dit jaar haar zilveren jubileum.

De 7 schaken is gebaseerd op de jeugd en de belevenissen van Willy Vandersteen. De tekening stelt hollende jongeren voor, waaronder Willy Vandersteen, Suske, Wiske, Lambik, Jerom en professor Barabas. Buiten de tekening, maar binnen het kader, kijken tante Sidonia en Krimson toe.

Bieden kan tot op Spirits 4de Grote Signeerdag: zaterdag 21 september. Bieden kan via het e-mailadres lavas@telenet.be. Telkens het bod wordt verhoogd, wordt het bedrag op de website aangepast, de lagere bieders krijgen dan een email.

Online bieden kan tot vrijdag 20 september, 17 uur. Daarna kan enkel nog op Spirits 4de Grote Signeerdag geboden worden. Hij vindt plaats in de feestzaal van het gemeentehuis (Markt) op zaterdag 21 september, tot 17 u. De laatste mogelijkheid tot bieden vormt de apotheose van de campagne én van de Signeerdag. Paul Geerts zal aanwezig zijn en van 14 tot 17 u. zijn albums signeren.

Meer info:   https://culturele-vereniging-spirit.jouwweb.be/

De tekening wordt openbaar geveild en de opbrengst gaat integraal naar WZC Huize Vincent in Tielrode,

Regiobib WAAS brengt met transportservice leesplezier naar alle hoeken van het Waasland

TEMSE/WAASLAND – Donderdag 2 mei reed het eerste boekentransport van de nieuwe transportservice door Regiobib WAAS uit. Hierdoor kunnen de leners van bibliotheken in het Waasland boeken opvragen uit de collecties van alle tien de Wase steden en gemeenten. Vrijwilligers Wini en Karine kregen van voorzitter Lieve Truyman van Cultuurtuin WAAS de sleutels van de elektrische deelwagen voor de allereerste rit vanuit Temse.

In januari 2024 stemden alle Wase bibliotheken hun reglementen op elkaar af. Daardoor kunnen leners voortaan profiteren van uniforme uitleenregels. Ze krijgen ook toegang tot de gehele collectie van Wase bibliotheken, ongeacht bij welke bibliotheek ze zijn ingeschreven.

Flexibiliteit

“De nieuwe dienstverlening stelt leners in staat om boeken te lenen die niet beschikbaar zijn in hun eigen thuisbibliotheek”, aldus Koen De Wanckel van Interwaas. “Als een gewenst boek niet op de planken staat, kunnen gebruikers het nu eenvoudig laten ‘overkomen’ vanuit een andere bibliotheek binnen het netwerk.”

“Dat gebeurt gratis voor jeugdboeken en kost slechts 1 euro voor andere . Daarnaast biedt de transportservice de mogelijkheid om geleende materialen terug te brengen bij een andere bibliotheek dan waar ze zijn ontleend, waardoor flexibiliteit en toegankelijkheid voorop staan.”

Electrische deelwagens

Achter de schermen van deze nieuwe dienstverlening staat een hele logistieke operatie. Cultuurtuin WAAS, in samenwerking met de 10 bibliotheken, werkte een plan uit om het Waasland te bedienen via twee routes. Die doen elk vijf bibliotheken aandoen. Tijdens deze routes worden boeken uitgewisseld tussen de 10 hoofdbibliotheken. Er wordt voor gezorgd dat alle materialen op de juiste plaats terechtkomen.

De transportlussen vertrekken vanuit Temse, Stekene, Beveren, Waasmunster en Sint-Niklaas. Bib Sint-Niklaas is als grootste bib, gelegen in de centrumstad, de spil tussen beide lussen en een vaste stop in de 2 routes.

Voor het transport werd gekozen voor elektrische deelwagens, die al op verschillende plaatsen in het Waasland beschikbaar zijn. Een toegewijd team van vrijwilligers zal ervoor zorgen dat deze transportroutes wekelijks worden uitgevoerd, zodat gereserveerde boeken tijdig bij de leners geraken.

Vrijwilligers Wini en Karine kregen van voorzitter Lieve Truyman van Cultuurtuin WAAS de sleutels van de elektrische deelwagen voor de allereerste rit vanuit Temse

FERM Velle organiseert voor het eerst een ‘Stokpaardenfeest’

TEMSE – In navolging van het ter ziele gaande Bertenfeest ( voor paarden + kinderen) in de Brandstraat in Temse organiseert FERM Velle een heus ‘Stokpaardenfeest’.

“Momenteel heerst er een ware ‘Stokpaardenhype'”, stelt de organisatie. “Daarom kwamen we op het idee om een heus Stokpaardenfeest op poten te zetten. Dit op zondag 2 juni vanaf 13.30 uur op het terrein aan de Brandstraat 49. Deze wedstrijd is zowel voor groot als klein met allerlei randanimatie.

Voor inschrijving en info : Chris Van De Vijver, 0496/26 71 89

Het organiserend comité , met de eerste kinderen die een workshop ‘stokpaardrijden’ achter de rug hebben.

Boek ‘Veerkracht’ bundelt getuigenissen van kankerpatiënten

TEMSE – In de bib in Temse werd donderdag het boek ‘Veerkracht’ voorgesteld. Gunther Groenwals uit Temse kreeg in maart 2023 de diagnose darmkanker en is één van de getuigen in het boek. Samen met auteur Pieter Detombe stelde hij het boek voor en deelde hij zijn ervaringen.

Het boek ‘Veerkracht’ bundelt 20 getuigenissen van bekende en onbekende Vlamingen die van dichtbij geconfronteerd werden met kanker. De drijvende kracht achter het project is psycholoog en coach Pieter Detombe. De verhalen focussen niet op het medisch traject, maar wel op de mens achter de ziekte. Alle opbrengsten van dit boek gaan naar Kom op tegen Kanker.

Het boek kost 20 euro en kan besteld worden via deze website: https://hoopbijkanker.be/

Gunther Groenwals en auteur Pieter Detombe

Temse gaat voor 70ste maal op bedevaart naar Scherpenheuvel

TEMSE – Sinds 1953 gaan Temsenaars jaarlijks naar Scherpenheuvel, het belangrijkste bedevaartsoord in ons land. Op zaterdag 4 mei vindt de 70ste editie plaats. De deelnemers verzamelen om 4 u. in de dekenale kerk voor een tocht van 65,9 km, met haltes in Blaasveld (na 15 km), Bonheiden (30 km), Tremelo (43 km) en Aarschot (54 km).

Vanuit Aarschot wordt de busbedevaarders de mogelijkheid geboden de laatste 11 km te voet af te leggen. De bedevaart eindigt in de basiliek met een feestelijke eucharistieviering (20 u.) o.l.v. kardinaal De Kesel.

Het idee groeide binnen twee jeugdbewegingen met Juliaan De Beer (KAJ) als initiatiefnemer. De eerste bedevaart (bij nacht, 2 haltes) vond plaats op 30 april 1953: vertrek om 16 u., aankomst tegen de 6 u.-mis. De andere pioniers waren KAJ’er Jozef Rombout en de Chiroleden Marcel De Bock, Marcel Martens, Kamiel Troubleyn, Herman Canfyn en Werner De Bauw (enkel deze laatste is nog in leven).

Het deelnemersaantal groeide, vandaar dat – vanaf 1957 – beroep werd gedaan op het Vlaams Kruis en een bezemwagen. In 1968 werd een heus Comité gevormd, bestaande uit Juliaan De Beer (jarenlang de grote bezieler), Jef Brys, Werner Bulteel en Gerard Dullaert, in 1974 uitgebreid met André Brys.

De 25ste editie (1977), met Werner Bulteel als voorzitter, was aanleiding tot reorganisatie: om veiligheidsredenen werd niet meer ’s nachts maar overdag gegaan; voor de niet-stappers werden bussen ingelegd, met de mogelijkheid vanaf de laatste halte de resterende 11 km te voet af te leggen; de bedevaart werd voortaan afgesloten met een eucharistieviering in de basiliek, in de regel o.l.v. een Temsese geestelijke.

Van 1980 tot 2018 organiseerde Ziekenzorg/Samana (CM) een speciaal bedevaartprogramma voor zieken en personen met een beperking. T.g.v. de 50ste verjaardag publiceerde André Brys de historiek in een gelegenheidsbrochure.

In de loop der jaren hebben 825 stappers deelgenomen, het hoogste aantal in 1981: 86. Het jongste decennium zijn er tussen de 20 en 30 stappers, het aantal busdeelnemers is gelijkaardig. Veertien bedevaarders hebben al meer dan 30 maal deelgenomen: Jef Vermeiren en Luc Van Goethem 40, Marc Vervoort 37, Willy Vernimmen en Eddy Peirsman 36, Juliaan De Beer, Jef en Robert De Cauwer 35, Jef Brys 33, Roger De Maeyer 32, Werner Bulteel, Luc Vercouteren en Freddy Verbeke 31, Elisabeth De Ryck (de enige vrouw in dit gezelschap) 30.

De organisatie berust bij Jef De Cauwer, Marc Vervoort, Willy Vernimmen, Mitchel Varendonck, Peter Vervynckt en erecomitélid Werner Bulteel.

De Temsenaars zijn goed gekend in Scherpenheuvel. De bedevaart wordt zelfs vermeld op Wikipedia (zie Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel).

Info en inschrijvingen: mitchel.varendonck@telenet.be, 0477 46 89 46.

Komende zaterdag kan men vanuit Temse weer op bedevaart naar Scherpenheuvel

Ondanks weigering van college voerde Volksraad actie tegen sociaal woonbeleid

TEMSE – De actiegroep Volksraad heeft vrijdagmiddag actie gevoerd op de Markt van Temse tegen wat ze de afbraak van het sociaal woonbeleid noemt. De actie was door het schepencollege nochtans verboden.

Na Antwerpen, Zottegem, Eeklo en Geraardsbergen had de groep zijn oog op Temse laten vallen als locatie voor een ludieke actie op de wekelijkse markt rond het thema. De marktverantwoordelijke had een plaats toegewezen, de politie was ingelicht en toestemming werd gevraagd aan het schepencollege.

Rust en kalmte

“Dit leek een formaliteit gezien het vreedzaam karakter van de activiteit die bestaat uit toespraken van burgers en middenveldorganisaties”, zegt gemeenteraadslid Brigitte Caura (Tesamen). “Bij de eerdere acties was er geen overlast of enige hinder veroorzaakt. Groot was dan ook de verassing toen het schepencollege de activiteit verbood, in eerste instantie zonder opgave van reden. Na de vraag om verduidelijking werd geantwoord dat men tijdens de wekelijkse markt de rust en de kalmte wil bewaren.”

Vrijheid van meningsuiting

“Zeer vreemd antwoord, gezien er tijdens eerdere acties nooit onlusten uitbraken en het ook zeer onwaarschijnlijk is dat dit hier zou gebeuren”, aldus Caura. “Aan politieke bijeenkomsten in openlucht kunnen door de gemeente preventieve beperkingen worden opgelegd in het kader van de handhaving van de openbare orde, rust en veiligheid maar er moeten daartoe pertinente redenen zijn. Het zomaar verbieden van een politieke actie is een aantasting van de vrijheid van meningsuiting”.

Ze zal het college daarover ook aanspreken op de eerstvolgende gemeenteraad. De actie zelf vond vrijdag toch plaats en verliep zoals verwacht in alle rust. De politie kwam niet tussenbeide.

“laten we ook niet voorbij gaan aan de actie op zich, waarom deze acties op verschillende plaatsen gevoerd worden en waarom ook in Temse”, aldus Lydia Bruggeman van PVDA. “Bewoners in sociale woningen worden geviseerd door de Vlaamse regering. Volgens minister Van Diependaele zijn het profiteurs en ondermeer huisvrouwen en -mannen horen niet in een sociale woning. Ze vinden dat de overheid niet meer moet investeren in sociale woningen, zoals ook niet meer in o.a. openbaar vervoer en andere openbare diensten.

“Wachtlijsten voor sociale woningen zwellen aan terwijl er een leegstand te bemerken is, spijtig genoeg ook in Groot Temse. Waarom is er deze leegstand? Is er geen geld om te renoveren, is het niet meer nodig om te renoveren? Moeten ook hier alle burgers hun plan trekken en hoge huurgelden op de private markt gaan of blijven betalen.”

“Het is zeker geen ambitie van de Vlaamse overheid om zoveel mogelijk sociale woningen te hebben. De sociale huurmarkt, amper 6%, is schandelijk in vergelijking met onze buurlanden. Dus naast het recht op vrije meningsuiting moet het recht op duurzaam wonen ook aangekaart worden, op lokaal vlak, in het Vlaams parlement.
En moeten we de acties van de Woonraad blijven ondersteunen en onze zeg doen waar we kunnen”, besluit Bruggeman.

Buurtbewoners zijn straatracers kotsbeu: “In het weekend is het hier precies een Formule 1-parcours”

TEMSE – De bewoners van de Boodtsstraat en omliggende straten zijn de straatracers die er elk weekend de buurt onveilig maken, kotsbeu. “Vorig weekend was ongezien. Het was hier precies het Formule 1-circuit van Francorchamps. Een week later ligt de rubber nog op de weg”, zegt buurtbewoner Jürgen Van Acker.

“Elk weekend zijn ze met meer en meer”, zegt Jürgen, die in de Boodtsstraat woont. Die straat maakt deel uit van een rustige wijk achter het station. Die rust wordt volgens buurtbewoners in het weekend steevast verstoord door eigenaars van dure en vooral snelle bolides die zich de straten toe-eigenen en omtoveren tot een racecircuit.

“Nog nooit was het zo erg als het voorbije weekend”, zegt Jürgen. “Het begon vrijdag rond 16 uur en hield pas zondagavond op. Ze starten in de Philemon Haumanstraat en rijden dan het blokje om via de Boodtsstraat, Sint-Sebastiaanstraat en de Vlietdam. Ik zou er niet van verschieten als sommigen met hun Ferrari of Lamborghini snelheden tot 150 kilometer per uur halen.”

Eén van de bandensporen die werden achtergelaten door de racers

Stukken rubber

Dat gebeurt allemaal in de bebouwde kom, met hele smalle straatjes. De straatracers zijn er overdag niet te bespeuren, maar de sporen die ze achterlieten des te meer. “In de Philemon Haumanstraat staat een bandenspoor van twaalf meter lang. De stukken rubber liggen er nog van vorige week. Het was hier precies het circuit van Francorchamps. Ze staan zelfs met hun chronometer op het voetpad om de snelste tijd te meten”, zegt Jürgen. “Ze kunnen hier ook gewoon hun gang gaan. Er is een totaal gebrek aan handhaving want de politie zien we hier niet.” (Lees verder onder de foto)

Getto

Volgens de buurt is het probleem te wijten aan hun “isolatie”. “We zijn door de verschillende omleidingen in Temse totaal geïsoleerd”, zegt Jürgen. “Ze kunnen hier vrij hun gang gaan. Er moet dringend ingegrepen worden vooraleer het hier een getto wordt. De aanpak van deze buurt schuift de gemeente jammer genoeg op de lange baan.”

Gemeenteraadslid Alec Lamberts (Tesamen) neemt het op voor de wijk en zet het probleem op de agenda van de volgende gemeenteraad. “Het straatracen met getunede wagens zet door de geluids- en verkeersoverlast een onnodige druk op de leef- en woonkwaliteit van ons centrum”, zegt hij. “De politie moet hier strenger optreden en maatregelen nemen om de racers te ontraden door bijvoorbeeld hun auto in beslag te nemen en hoge boetes op te leggen.”
(Bron: HN – Pieter Van Hecke)

Buurtbewoners Jürgen Van Acker en gemeenteraadslid Alec Lamberts (Tesamen)

Tichelland 2024 met after-work-party, dancefestival en familiedag “Op termijn willen we het gezelligste festival van het Waasland worden”

Op vrijdag ‘dorpsavond’ met optreden van Garry Hagger

TIELRODE – Op een terrein in de Ruisstraat in Tielrode is er het eerste weekend van augustus weer het dancefestival Tichelland. Het driedaagse festival is ondertussen uitgegroeid tot meer dan zomaar een dance-evenement. Naast de hoogdag op zaterdag met 12 uur lang deejays a volonté is er op vrijdag een after-work-party en op zondag een familiedag.

Het lokale dancefestival begon 8 jaar geleden kleinschalig en is ondertussen uitgegroeid tot een driedaags festival. Dit jaar is men toe aan de zesde editie. Door corona kon het event twee jaar op rij niet doorgaan. Sinds begin dit jaar heeft Tichelland ook een samenwerking opgezet met de organisatie van de Apres Ski Bar, elk jaar in februari in de loods van Christal Carwash aan de Krijgsbaan.

Beleving voor het ganse jaar

“De samenwerking van onze organisaties is één van de nieuwigheden dit jaar”, vertelt Filip Van Goethem. “De Apres Ski Bar was in februari maar in 2025 willen we met ons team daar ook volop op inzetten. We willen met Tichelland eigenlijk een beleving worden het ganse jaar door. In februari met de Apres Ski Bar, in augustus met ons eigen festival en dit jaar doen we ook in juni 2 events.”

” Op de Dorpsfeesten het weekend van 1 en 2 juni staan we met een eetstand en een week later op 8 en 9 juni, het weekend van de verkiezingen plaatsen we op het Dorpsplein een Schirmbar waar hapjes en drankje te verkrijgen zijn. Voor mensen die regelmatig op wintersportvakantie gaan is dat geen onbekend gegeven. Zo een schirmbar zal trouwens ook op de zaterdag van ons festival op het terrein geplaatst worden.

Garry Hagger

“Wat het programma betreft voor Tichelland, dit jaar organiseren we op vrijdag een zogenaamde after-work-party, noem het een dorpsavond, een fuif waarbij we ook de buurtbewoners van ons feestterrein uitnodigen”, stelt Van Goethem. “Tichelland gaat door in een open vlakte waar weinig woningen staan maar we willen niemand tot last zijn. En omdat de buren toch wel enige hinder ondervinden van ons festival, ondermeer door de verkeersdrukte dat weekend, nodigen we ze gratis uit. Er zijn een aantal lokale dj’s en voor de gelegenheid zal er ook een optreden zijn van Garry Hagger.”

Zaterdag is dan de hoogdag van het weekend, dit met het eigenlijke dancefestival.

“Van 14 uur tot 2.00 uur is er een indrukwekkende line-up van dj’s met DJ Ghost als hoogtepunt.

“Voor mij persoonlijk en voor vele anderen is DJ Ghost inderdaad het hoogtepunt van het festival”, klinkt het. “Hij is er elk jaar bij, probeert telkens de aanwezigen op te zwepen, het is niet nieuw omdat hij er elk jaar al bij was maar iedereen is er zo vol lof over dat we niet anders kunnen dan hem elk jaar weer boeken.”

Kater wegdrinken

Om het feestweekend af te sluiten is er op zondag een heuse familiedag.

“We zetten dan een grillfestijn op poten”, aldus Filip Van Goethem. “Het is echt wel meer dan een simpele barbecue, noem het gerust een barbecue ‘next level‘. Daarnaast proberen we er voor de kinderen een leuke aangename dag van te maken. Er is een kubtornooi, een dartstornooi, kortom we willen er een gezellige namiddag van maken. Men kan er eventueel de kater van zaterdagavond wegdrinken, dat is de opzet van ons programma op zondag.”

“Op termijn willen we, met de lokale insteek, de familiale sfeer en de vriendelijke mensen, het gezelligste festival van het Waasland worden, dat is onze doelstelling”, besluit Van Goethem.

De ticketverkoop voor Tichelland gaat van start op 1 juni.

Info: www.tichelland.be

– Het team van Tichelland/Apres Ski Bar –
“Op termijn willen we,het gezelligste festival van het Waasland worden”, aldus Filip Van Goethem (2e van rechts)

Politie hield extra flitscontroles en controles voor overlast en verkeersovertredingen

TEMSE – De politiezone Kruibeke-Temse heeft deelgenomen aan de flitsmarathon van afgelopen vrijdag en zaterdag. Er werden 3.379 voertuigen gecontroleerd op snelheid, hiervan werden 310 voertuigen geflitst. Er waren zaterdagnacht ook extra controles in Kruibeke en Temse. Die controles waren vooral gericht naar overlast en andere verkeersinbreuken.

Het grootst aantal snelheidsovertredingen werd vastgesteld in de Vroonhoflaan in Temse. Daar werden 79 bestuurders geflitst op een totaal van 189. In de Kapelstraat in Steendorp waren er 61 overtredingen op een totaal van 755 voertuigen. In de Doornstraat werden 167 bestuurders gecontroleerd en 16 geflitst.

In de Gebr. V. Raemdonckstraat waren er 9 boetes op een totaal van 41 en op de Krijgsbaan reden 20 van 188 chauffeurs te hard. In de Schoolstraat ging het flitstoestel 32 keer af op 289 voertuigen en in de Veldstraat waren er 10 overtredingen op een totaal van 109. Op de N16 en de N41 werden er telkens 2 chauffeurs geflitst, respectievelijk op een totaal van 59 en 409 voertuigen.

Onder invloed

In Kruibeke werd ook gecontroleerd. In de Burchtstraat werden 10 op 890 chauffeurs geflitst en in de Heirstraat reden er 21 van 226 bestuurders te snel. In de Kruibekestraat tot slot werden 55 voertuigen gecontroleerd en slechts 1 geflitst.

Naast de flitscontroles startte de politie zaterdagavond om 18 uur met extra patrouilles en controles. De actie duurde tot zondagochtend 2 uur. In totaal zijn 116 bestuurders gecontroleerd op alcohol. Drie van hen moesten hun rijbewijs afgeven voor 3 uur.

Een 36-jarige man uit Amsterdam moest zijn rijbewijs meteen afgeven, omdat hij een positieve speekseltest aflegde. Omdat hij onder invloed reed van drugs; moest hij zijn rijbewijs voor 15 dagen inleveren.

Foutparkeerders

Negen mensen dienden een onmiddellijke inning te betalen omdat ze zonder veiligheidsgordel reden. Twee leerling-bestuurders kregen een proces-verbaal omdat ze achter het stuur zaten tijdens de uren dat dit niet toegelaten is met een voorlopig rijbewijs.

Er werd nog iemand betrapt op het gebruik van de gsm achter het stuur. Die bestuurder moest meteen het rijbewijs afgeven voor een periode van 15 dagen. Er werden ook 22 foutparkeerders beboet.

In Kruibeke trof de politie een 59-jarige man aan, die duidelijk te veel had gedronken. De agenten namen de man mee naar de cel, waar hij kon ontnuchteren.

Ondanks winst tegen leider in de competitie heeft Blauw-Wit strijd voor kampioenstitel of eindrondeticket niet meer in eigen handen

TEMSE – SV Blauw Wit Temse won zondagnamiddag in eigen huis met 2-0 van Robur Moerzeke, de leider in de competitie. “Een onverhoopt resultaat voor Blauw Wit, maar we hebben de rush naar de kampioenstitel of een eindrondeticket niet meer in eigen handen”, aldus voorzitter Johan Boel.

SV Blauw Wit Temse won de belangrijke wedstrijd tegen het bezoekende KVK Robur Hamme-Moerzeke met 2-0. Hiermee kwam voor KVK Robur Hamme-Moerzeke een einde aan een serie van vijf overwinningen na elkaar.

De thuisploeg begon de wedstrijd goed en nam in de 20ste minuut de leiding via Dante Meul. Daarna werd er lange tijd niet gescoord. Met nog vijf minuten op de klok maakte Meul zijn tweede doelpunt.

Onverhoopte overwinning

In de laatste vijf wedstrijden heeft SV Blauw Wit Temse vier overwinningen behaald en één keer verloren, terwijl KVK Robur Hamme-Moerzeke vier overwinningen en één nederlaag heeft.

SV Blauw Wit Temse speelt in de volgende wedstrijd uit tegen FC Eksaarde op zondag 28 april om 15 uur. KVK Robur Hamme-Moerzeke speelt op dezelfde dag een thuiswedstrijd tegen FC Sint-Niklaas. De leider in de stand KSK Klinge speelt thuis tegen Bosdam Beveren. Enkel indien Klinge en en Robur tijdens de laatste speeldag verliezen en Blauw Wit wint zijn wedstrijd worden ze alsnog kampioen.
Bron: RBFA app

Eindrondeticket

“We zijn fantastisch blij met deze onverhoopte overwinning hier in eigen stadion tegen leider Robur met meer dan 110 eters voor onze footlunch en 413 toeschouwers in totaal”, glunderde voorzitter Johan Boel. “We zijn fantastisch blij want alles ligt nog open. Tijdens de laatste wedstrijd van de competitie zal alles beslist worden. We hebben wel niks meer in eigen handen.”

Het was lang geleden dat zoveel zitjes in het Fernand Schuermanstation bezet waren
foto: (C) Julien Heerwegh)
Voor de laatste thuismatch waren er 113 eters voor de footlunch

“Theoretisch kunnen we nog kampioen spelen, maar we kunnen ook nog overal naast grijpen. Het is zelfs nog mogelijk dat we naast een eindrondeticket grijpen. We hebben de pech dat alle periodekampioenen achter ons geëindigd zijn, dus maken we enkel nog kans op een eindrondeticket als we tweede eindigen in de einduitslag. Maar dat hopen we natuurlijk alsnog te kunnen behalen.”

(foto’s: (C) Julien Heerwegh)

Komende zondag ook in Temse Erfgoeddag onder het thema: ‘Thuis’ in Temse

TEMSE – Wat maakt een huis tot een (echte) thuis? Erfgoeddag zoekt uit wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. Een dag vol gevoelens, wetenswaardigheden, nostalgie, ontdekkingen en vragen over uw nabije buurt, verbondenheid, migratie, reizen en nog veel meer. Ook in Temse zijn er diverse activiteiten gepland.

In Temse ontdek je op zondag 21 april de volgende activiteiten:

Interactieve wandeling: Thuis in Tielrode
Ontdek tijdens deze dorpswandeling waarom Tielrodenaren zich in hun dorp thuis voelen en hoe het thuisgevoel in de loop van de tijd geëvolueerd is.
14 u.; Provinciaal domein Roomacker, Hofstraat 30, Tielrode
Info: Milieuwerkgroep Ons Streven vzw, 0495 99 12 49,

Kabouterwandeling voor kinderen van 5-12 jaar
Op een creatieve en ludieke manier wordt geproefd van de kindertijd, het gezinsleven en het thuisgevoel van vroegere tijden.
14 u.; Provinciaal domein Roomacker, Hofstraat 30, Tielrode
Info: Milieuwerkgroep Ons Streven vzw, 0495 99 12 49, www.onsstreven.be

Dauwwandeling: Thuis in Temse
Maak kennis met de geschiedenis van de sociale huisvesting in onze gemeente en geniet van erfgoedverhalen over vroegere tijden. Aansluitend ontbijt (€7 / €6) mits reservatie.
Vertrek 7 u., CM-Huis Amelberga, Oeverstraat 7, Temse
Info: Pasar Temse, 0476 94 20 35, monique.mark@hotmail.be

Expo: Thuis op de Boelwerf: een kijk op het leven na de werkuren
Krijg een inkijk in de sport-, cultuur- en recreatieve verenigingen die vroeger hun thuisbasis hadden op de Boelwerf en het samenhorigheidsgevoel en ’thuisgevoel’ op de werf stimuleerden.
10-18 u., Galerij Philippus Nijs, Schoolstraat 15, Temse
Info: Op Stoapel vzw, www.opstoapel.org

Presentatie: Onder/dak: Thuisverhalen in het Waasland
Via beeld en audio sta je stil bij de kleine handelingen en grote rituelen die van een plek een thuis maken voor Waaslanders met een migratieachtergrond.
10-18 u.; Galerij Philippus Nijs, Schoolstraat 15, Temse
Info: Erfgoedcel Waasland i.s.m. diverse partners (Cultuurtuin Waas, Avansa Waas-en-Dender en
gemeente Temse), www.erfgoedcelwaasland.be

Vertelactiviteit: Thuis is waar LIEFDE huist: in de Lichte Zeden Tent
Lezing over de oorsprong van de rosse buurten waar de meisjes van lichte zeden thuis zijn, aangevuld met teksten van Tony Peirsman en liefdes- en volksliedjes die een thuisgevoel geven.
10.30 u., Feestzaal Gemeentehuis, Markt 1, Temse
Info: Davidsfonds Temse, 0477 57 96 90