Schaakclub Boey officieel door het gemeentebestuur ontvangen voor 50ste verjaardag

TEMSE – Na de geslaagde simultaan seance met grootmeester Paul Motwani op 27 april werd schaakclub Boey op zaterdag 4 mei, voor de 50ste verjaardag officieel ontvangen door het gemeentebestuur.

Burgemeester Hugo Maes verwelkomde en leidde de plechtigheid in. Schepen van Sport Wim Van Rossen sprak de hulderede uit namens het gemeentebestuur, waarna de 2 stichters het woord namen.

Pioniersjaren

Luc De Ryck belichtte de historiek van het schaken in Temse, waarbij hij expliciet hulde bracht aan Roger Van Geyt (1948-2019), één van de meest verdienstelijke figuren in Temses schaakgeschiedenis.

Patrick Michiels gaf op ludieke wijze toelichting bij het ontstaan en de pioniersjaren van schaakclub Boey, waarna huidig voorzitter Marc Blommaert een beeld ophing van de hele historiek, en hoogtepunten, van de club.


Historiek schaken in Temse

In 1945 ging schaak- en damclub De Sphinx van start, met als bezieler Frans Van Bruyssel. De club kende geen langdurig bestaan. Als gevolg van de strijd om de wereldtitel in 1972 tussen Boris Spasski (Sowjet-Unie) en enfant terrible Bobby Fischer (USA) schoten de schaakspelers en -clubs als paddenstoelen uit de grond.

In Temse organiseerde Erik De Meester in zijn café Kobold (Guido Gezelleplaats) een wekelijkse schaakavond voor geïnteresseerden (niet met de bedoeling een club te starten), terwijl de vriendenkring rond Luc De Ryck en Patrick Michiels eigen tornooien organiseerde.

Daaruit ontstond in maart 1974 schaakclub Boey, met als initiatiefnemers Patrick Michiels, Luc De Ryck en Guy Van Bruyssel. In zijn 50-jarig bestaan kan Boey terugblikken op een voortreffelijk palmares, met als hoogtepunt het meerjarig verblijf in de hoogste afdeling van de nationale schaakcompetitie.

Meer foto’s van de viering, klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *