Kunstenaar Lucas Meersman stelt ‘églomisés’ tentoon in het Gemeentemuseum

TEMSE – Tot eind juni kan men in het Gemeentemuseum aan de Kasteelstraat ‘églomisés’ gaan bekijken van kunstenaar Lucas Meersman. Dit zijn zogenaamde ‘achterglasschilderijen’ die een delicate techniek vereisen.

“De 85ste verjaardag van geboren Temsenaar Lucas Meersman (85) is door het Gemeentebestuur van Temse aangegrepen om een onderbelicht facet van zijn veelzijdig kunstenaarschap onder de aandacht te brengen églomisés ofwel achterglasschilderijen”, stelt ereburgemeester Luc De Ryck.

Pionier

Op de vernissage (op 2 juni) werd het werk van de kunstenaar toegelicht door Ernest Van Buynder, erevoorzitter Museum Hedendaagse Kunst Antwerpen. Deze Lucas Meersman-kenner bij uitstek onderstreepte dat de kunstenaar op meerdere terreinen van de schilderkunst een pionier was, ook met betrekking tot de hedendaagse églomisés. De expo, die werd ingeleid door burgemeester Hugo Maes, werd openverklaard door Carina Van Cauter, gouverneur van Oost-Vlaanderen.

Eén van de vele ‘églomisés‘ van Lucas Meersman

In België geldt Floris Jespers (1889-1965) als de grootmeester van het achterglasschilderen, een moeilijke, delicate techniek, die slechts door happy few beoefend wordt. Luc Meersman creëerde zijn eerste églomisé in 1958 en is ook na 65 jaar nog altijd gefascineerd door het genre. Hij is een briljante beoefenaar en zijn naam wordt steeds meer tegelijk met Floris Jespers uitgesproken.

Het Gemeentebestuur oordeelde dat dat facet van zijn kunstenaarschap te weinig bekend was en nam het initiatief tot de tentoonstelling.

Werk van Lucas Meersman

Werkgroep

“Het resultaat is schitterend”, klinkt het. “De expo, die royaal de rijkdom van Meersmans kunst toont, naar vorm en inhoud, wordt begeleid door een brochure: Daarin geeft Ernest Van Buynder toelichting bij het werk van de kunstenaar, Luc Vivier analyseert het. De brochure omvat een 25-tal illustraties.

De tentoonstelling loopt heel de maand juni in het Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16, openingsuren: zaterdag 14-18 u., zondag 10-18 u. (doorlopend). De kunstenaar is altijd aanwezig.

Het Gemeentebestuur delegeerde de organisatie aan een werkgroep, die bestaat uit Ernest Van Buynder, Luc Vivier, Gery Draps en Luc De Ryck.

vlnr.: Gouverneur Oost-Vlaanderen Carina Van Cauter, burgemeester Hugo Maes, cultuurfunctionaris Linda Van Buynder erevoorzitter MUKHA Antwerpen Ernest Van Buynder, Gerry Draps, ereburgemeester Luc De Ryck en Luc Vivier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *