Carnavalscomité Orde van de Baksteen viert dubbel jubileum met stratenparade in Steendorp centrum

STEENDORP – Komende zaterdag 10 juni is het feest in Steendorp. Carnavalscomité Orde van de Baksteen viert zijn 4×11 jubileum en het 1×11 jubileum van Reus Keizer Karel I. Dit ondermeer met een jubileumparade in het centrum van de gemeente.

De jubileumviering begint om 11.11 uur in De Mosterdpot in de Gelaagstraat. Daar kan men voor het eerst kennismaken met een nieuw lied van de Orde van de Baksteen, een ode aan Steendorp carnaval.

Collega reuzen

’s namiddags vanaf 16.30 trekt een jubileumparade door de centrumstraten van Steendorp. Dit met carnavalsverenigingen en comités uit Steendorp, Bazel en Rupelmonde. Daarnaast zijn naast de eigen Steendorpse reuzen ook een aantal reuzen uit Rupelmonde, Het Schelleke en Schrijverskermis van de partij

Nadien is er nog een gezellig samenzijn in de Mosterdpot en ’s avonds Bal Populaire in café Ter Dycke.

Boegbeeld

Reus Keizer Karel I zag het levenslicht in 2011 en werd gemaakt naar aanleiding van het overlijden van Kalman Horvath, alias Keizer Karel I van Steendorp. Geliefd dorpsfiguur en boegbeeld van het Steendorpse carnaval.

Hij was de vaste pijnder van de reus Mercator (1994) uit Rupelmonde. De reus is 3,90 meter hoog en weegt 40 kilo. Het hoofd werd gemaakt door Jo Bocklandt. Sinds 2015 is het reuzenbestand van Steendorp uitgebreid met Mie Matsjoefel ter ere van de Matsjoefelommegaunk. Ze werd gebaseerd op een tekening van Don Houthoofd, is 3 meter hoog en weegt 50 kilo. Haar hoofd werd eveneens gemaakt door Jo Bocklandt.

Programma jubileumviering:

11.11 u : openingszitting in de Mosterdpot
16.30 u : 4×11 carnaval Steendorp + 1×11 Reus Keizer Karel I jubileum parade
17.30 u : apotheose op het dorpsplein
18.00 u : gezellig samenzijn in de Mosterdpot
20.00 u : Bal Populaire “Jubileum” editie in café Ter Dycke


Orde van de Baksteen viert ondermeer het 1×11 jubileum van reus Keizer Karel I
(archieffoto: Carnaval Steendorp 2023)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *