Maanden fileleed op komst op scheldebrug

TEMSE/BORNEM – 30 kilometer per uur: sneller mag het vanaf dinsdag 6 maart niet meer op de oude Scheldebrug. De brug is ernstig beschadigd en in afwachting van een dringende herstelling is de snelheid beperkt. Er wordt gevreesd voor drie maanden file, want zo lang duren de werken. En net vandaag, op maandag 5 maart, start de aanleg van fietspaden langs de N41 in Hamme.

Het leek een routine-inspectie door mensen van Expertise Beton en Staal, maar ze bracht een zware beschadiging van de oude Scheldebrug aan het licht.

De Scheldebrug Bornem-Temse werd gebouwd in 1955 en is een onderdeel van de gewestweg N16, die Mechelen met Sint-Niklaas verbindt. De inspectie bracht ernstige schade aan de stalen brugdekplaat van het beweegbaar gedeelte aan het licht.

Om te vermijden dat de brug verdere schade zal oplopen en er gevaarlijke situaties ontstaan voor het verkeer, is dringende herstelling noodzakelijk.

“In afwachting van de herstelling is het belangrijk dat de brug niet aan intensief verkeer wordt blootgesteld. Daarom wordt vanaf 6 maart tot aan het begin van de herstellingswerken een snelheidsbeperking van 30 kilometer van kracht op de brug”, kondigt ingenieur Wim Dauwe, afdelingshoofd bij De Vlaamse Waterweg, aan.

De eigenlijke herstellingswerken starten op 18 april.

“De aannemer is gestart met de voorbereidingen van de 65 dagen dagen durende werken. Van 18 april tot 18 juni zal de onderhoudsaannemer de schade aan de stalen brugdekplaat herstellen. Tegelijk brengt hij een nieuwe antisliplaag en nieuwe belijning aan op het stalen brugdek. Ook zal hij de onderkant van het beweegbare gedeelte zandstralen en van een duurzame verflaag voorzien. Voor de veiligheid zal de brug tijdens de werken niet toegankelijk zijn. Alle verkeer gaat in twee richtingen over de nieuwe Scheldebrug. De capaciteit ter hoogte van de Scheldekruising zal met andere woorden beperkt zijn. Weggebruikers moeten rekening houden met ernstige verkeershinder”, waarschuwt de ingenieur.

Uitstel is geen optie

De timing kon niet ongelukkiger vallen, net nu op 5 maart de aanleg van fietspaden langs de N41 in Hamme van start gaat. “Uitstel is gezien de ernst van de schade geen optie. Hierdoor is afstemming met andere werven in de omgeving jammer genoeg niet mogelijk. Om de duur van de onderbreking zo kort mogelijk te houden, engageert de aannemer zich ertoe om 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 te werken. Over de herstellingswerken wordt nauw overlegd met de betrokken gemeentebesturen, het Vlaams Verkeerscentrum en het Agentschap Wegen en Verkeer, dat de komende maanden ingrijpende werken uitvoert op de N41 in Temse, Hamme en Dendermonde.”
De werken hebben geen gevolgen voor het treinverkeer en fietsers en voetgangers.

Bron: HN/GVA – Guy Van Vliet

Vanaf dinsdag 6 maart mag men nog slechts 30 km. per uur op de oude brug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *