Eindejaarsstudenten academie presenteren eindwerken in feestzaal van het gemeentehuis.

Eindwerk hogere graad Beeldhouwen kreeg een plaatsje voor het gemeentehuis

TEMSE – In de feestzaal van het gemeentehuis presenteerden leerlingen van de Temsese academie zaterdag hun eindwerken voor de jury. Zowel van de klas beeldhouwen, glaswerk, keramiek en schilderkunst. Omdat het eindwerk van de hogere graad beeldhouwen, wegens de omvang, onmogelijk kon uitgestald worden in de feestzaal kreeg het een plaatsje voor het gemeentehuis.

Komend weekend (24/25-06) kan het grote publiek de afstudeerprojecten 23-24 gaan bekijken in het gemeentehuis. Het is een gevarieerde tentoonstelling met boeiende 2D-en 3D-werken uit de ateliers Fotokunst, Textiele Kunst, Keramiek, Schilderkunst, Glaskunst, Beeldhouwkunst en Grafische Vormgeving.

Promenade

“Alle jaren en graden werken samen in één atelier en telkens een graad beëndigt is moet er een eindwerk gemaakt worden. Wij van de hogere graad van de richting Beeldhouwen zijn met drie afstuderenden”, stellen Mariette Heirbaut en Guido De Cleen.

Het eindwerk van de hogere graad van de Beeldhouwklas kon door de omvang van het beeld onmogelijk naar de tweede verdieping van het gemeentehuis gebracht worden. Daarom werd het beeld zaterdag uitgestald op de promenade voor het gemeentehuis.

“Alle werken van de eindejaarsstudenten van de academie moesten gepresenteerd worden in de feestzaal van het gemeentehuis”, aldus Mariette Heirbaut. “Het beeld moest hoe dan ook een plaats krijgen dicht bij de andere eindwerken. Daarom dachten we dat op deze locatie, vlak voor het gemeentehuis, het beeld goed tot zijn recht zou komen.”

“Onze inspiratiebron voor het beeld was ‘de mens en zijn evolutie, wat er allemaal gebeurd met de mens”, vertelt Heirbaut. “In dit werk hebben wij ons gebaseerd op de evolutie van de positie van de vrouw. Wij hebben gekeken naar de cariatiede die vroeger in de oudheid op en onder heel wat gebouwen stonden. Daarbij kwamen we op het idee om een hedendaagse versie te maken, om te tonen dat de vrouw toch wel vooruitgang heeft gemaakt.”

Enthousiast

Mariette Heirbaut en Guido De Cleen aan het eindwerk van de hogere graad Beeldhouwen

“Daarom begonnen we aan een groot beeld om toch wat indruk te maken. Het witte wijst op de fragiliteit van de mensheid. Want als er iets gebeurd zijn we toch een beetje van streek. We hadden het beeld in stukken gezaagt om de evolutie en de beweging weer te geven. De snijvlakken zijn de fluorescerende kleuren die dienen om de innerlijke energie uit te stralen die nodig is om verandering te brengen.”

“Het beeld is in polyester gemaakt, meteen de eerste keer dat we dit materiaal gebruikten”, stelt Guido De Cleen. “De jury was heel enthousiast over ons eindwerk. Dat men dit gepresteerd hebt in één schooljaar tijdens het vijfde jaar beeldhouwen, chapeau”, klonk het bij de jury.

Alle jaren en graden werken samen in één atelier en telkens een graad beëndigt is moet er een eindwerk gemaakt worden. Wij van de hogere graad zijn met drie afstuderenden

Expo Afstudeerprojecten 2022-2023

In de tentoonstelling afstudeerprojecten 23-24, die plaatsvindt in de feestzaal van het Gemeentehuis van Temse (Markt 1, Temse) kan je de eindwerken van de afstudeerders 4e graad en Specialisatie komen ontdekken. Een gevarieerde tentoonstelling met boeiende 2D-en 3D-werken uit de ateliers Fotokunst, Textiele Kunst, Keramiek, Schilderkunst, Glaskunst, Beeldhouwkunst en Grafische Vormgeving, op wandelafstand van de academie.

Expo 4e graad Projectatelier

Vlakbij de academie in de Schoolstraat 15, in galerij Philippus Nijs kan men de werken en projecten die de leerlingen 4e graad Projectatelier hebben gerealiseerd doorheen dit schooljaar.

Beide expo’s lopen op 24-25 juni van 10 – 17 uur.

Meer foto’s, binnenkort

Guido De Cleen en Mariette Heirbaut (midden( samen met de jury en
directeur van de academie Philip Boël (links)
Volgend weekend (24/25-06) kan het grote publiek de eindwerken gaan bekijken in de feestzaal van het gemeentehuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *