Nieuwjaarsconcert Sint-Cecilia Tielrode met ‘ABBA Harmonia’ was een overdonderd succes

TIELRODE – Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde harmonie Sint-Cecilia Tielrode een nieuwjaarsconcert in de plaatselijke Sint-Petrus en – Pauluskerk. Deze keer met ABBA Harmonia, met muziek van de gelijknamige legendarische popgroep uit Zweden.

De kerk van Tielrode was volgelopen voor diverse Abba-klassiekers gebracht door de harmonie en drie gastzangers en – zangeressen.

Sinds vorig jaar touren Dieter Troubleyn, Celine Van de Voorde en Noa Neal langs harmonieorkesten in Vlaanderen en Nederland met een wervelend ABBA concert boordevol hits onder de noemer: ABBA Harmonia.

“Het concert was een overdonderend succes en was volledig uitverkocht met 400 aanwezigen ” (het maximum aantal toegelaten door de brandweer) , aldus Hugo Maes, burgemeester en tevens bestuurslid van de harmonie.

“We repeteerden heel wat uurtjes om de Abba-songs onder de knie te krijgen”, vertelt dirigent Frans Lauwers. “Onze muzikanten waren bijzonder zenuwachtig maar het is allemaal goed gekomen.”

Na het concert wordt er de aanwezigen normaal gezien een drankje aangeboden achteraan in de kerk. Maar omdat de kerk volledig was volgelopen konden de aanwezigen met de toegangskaart van het concert indien gewenst in de horecazaken in Tielrode centrum een drankje verbruiken.

Meer foto’s, klik hier

Dieter Troubleyn, Celine Van de Voorde en Noa Neal touren sinds vorig jaar rond met ABBA Harmonia
De kerk was volledig volgelopen voor het concert

Lieve Truyman en Eric Lemmens winnen Temse biljartkampioenschap ‘Poelen’

TEMSE – Koninklijke Biljartclub Onder Ons organiseerde zaterdag 28 januari het Temse-kampioenschap ‘Vlaams Poelen’, een carambole-kennismakingsspel waarbij op het groene laken met twee ballen en één kegeltje in carrousel wordt gestreden.

Ook burgemeester Hugo Maes (CD&V), 1ste schepen Lieve Truyman (NV-A) en 2de schepen Wim Van Rossen (Open VLD) waren actief bij de 32 enthousiaste deelnemers. Bij de dames haalde Lieve Truyman het in de finale van Christel Verlent, terwijl Eric Lemmens bij de heren Eric Hemelaer afhield van het goud.

Meer foto’s, klik hier

De winnaars, finalisten, organisatie samen met schepenen en burgemeester Hugo Maes.
Zittend: schepen Wim Van Rossen, finalist Eric Hemelaer, winnaars Eric Lemmens en Lieve Truyman, burgemeester Hugo Maes.
Staand: finaliste Marleen Van Mulken, organisator Luc Verhulst en de finalisten Christel Verlent en Bert Bauwelinck.
Zittend: schepen Wim Van Rossen, finalist Eric Hemelaer, winnaars Eric Lemmens en Lieve Truyman, burgemeester Hugo Maes.
Staand: Felista Kinuthia, Ronny Van Royen, Eddy Pacquée, Ludo Vingerhoeds, Sandy De Kegel, Marleen Van Mulken, Mark Lerno, Luc Verhulst, Gunter Van Royen, Christel Verlent, Bert Bauwelinck, Brigitte Caura, Luc Pittoors, Tim Van Gasse, Roland Van Gasse, François Wauman en Magdalena De Block.

Culturele Vereniging Spirit bestaat 40 jaar

TEMSE – Op zaterdag 28 februari vierde de Culturele Vereniging Spirit haar 40ste verjaardag.

Dit ging gepaard met een feestmaal, waarop het woord werd gevoerd door de twee leden die onafgebroken sinds de stichting lid zijn gebleven: voorzitter Raoul De Graeve en ereburgemeester Luc De Ryck, beiden eerder dit jaar ook gelauwerd als de ‘eredekens’ van de Orde van de Strip.

Spirit heeft in de voorbije decennia een nieuwe wind laten waaien in het verenigingsleven van Temse. Haar palmares wordt gekruid met een grote variatie aan culturele activiteiten, waarbij de realisaties i.v.m. de strip de absolute hoofdrol spelen. Dankzij Spirit – en de samenwerking met het Gemeentebestuur – is Temse uitgegroeid tot Vlaanderens stripgemeente bij uitstek.

In mei wordt de historiek van Spirit in boekvorm uitgegeven. Het redactieteam dat zich daarover ontfermt bestaat uit Luc De Ryck, Sascha Van Laeken en Raoul De Graeve.

Het bestuur van Culturele Vereniging Spirit (boven)

Festivel wil ook dit jaar het warmste festival van Vlaanderen zijn met ondermeer namiddag voor mensen met een beperking.

Vijfdaags festival brengt alweer voor elk wat wils

TEMSE-VELLE – In april is Temse-Velle weer ‘the place to be‘. Van 12 tot 16 april kan men er alweer feesten a volonté met het vijfdaagse festival ‘Festivel’ in een grote feestent aan de brug over de E17. De organisatie wil zich ontpoppen tot het warmste festival van Vlaanderen met voor elk wat wils. Zo organiseert men ondermeer weer een feestnamiddag voor mensen met een mentale en fysieke beperking.

Donderdag werd het programma van Festivel 2023 voorgesteld door presentator Ruben Van Gucht in aanwezigheid van zowat 200 genodigden in Hotel Van der Valk in Beveren.

Hartverwarmend

Aan de succesformule van Festivel wordt niet veel gesleuteld”, aldus organisator Philippe Van Robaeys. “We brengen voor ieder wat wils. Zowel voor de jeugd, gezinnen, de allerkleinsten en mensen met een beperking.”

Festivel gaat dit jaar voor de vierde keer door van 12 tot 16 april.

Op 12 april start Festivel met FestiComedy waarbij Jacques Vermeire een show brengt. Na het succes van de eerste editie vorig jaar is er op donderdagmiddag 13 april opnieuw FestiSpecials. Mensen met een beperking mogen gratis binnen en consumpties zijn aan halve prijs.

Peter Van De Veire & sidekicks

“Het was hartverwarmend om al die mensen te zien genieten”, zegt Philippe. Ook bij vzw ’t Clubke koesteren ze mooie herinneringen. “Sommige van onze gasten dragen nog altijd hun polsbandje van vorige keer. Het is voor een hen een hoogdag in het jaar”, vertelt Katty De Bruyn aan.

Dj Ruben van Down the Road mag FestiSpecials opwarmen waarna Sam Gooris het publiek helemaal mag inpakken.

“Vorig jaar is Sam Gooris na zijn optreden nog anderhalf uur blijven plakken om handtekeningen, foto’s en knuffels uit te delen”, blikt Philippe terug. “Donderdagavond is er opnieuw een FestiQuiz. Quizmaster Peter Van de Veire zal tal van BV’s meebrengen als sidekick om de vragen te helpen stellen.

Tijdens deze editie zijn vrijdag en zaterdag de eigenlijke festivaldagen.

“Vorig jaar hadden we een metalavond maar die doelgroep is toch iets te klein”, vervolgt Philippe. “We trekken nu meer de alternatieve kaart van StuBru en Willy. Naast de huis-dj’s van StuBru als Eppo Janssen en Dirk Stoops is er ook hoofdact Discobaar A Moeder.”

De tweede festivaldag staat in het teken van dance met Regi als hoofdgast. Als afsluiter is er zondag 16 april nog FestiKids met Julie Vermeire, de Ketnetband en Maya. Buiten zal er een hindernissenbaan van 80 meter lang opgesteld staan.

“Die hindernissenbaan wordt deze keer op een aparte lokatie opgesteld omdat er vorig jaar regelmatig een file van kids te wachten stond.”

Goede doelen

“We verwachten dit jaar zowat 10.000 bezoekers”, klinkt het “Dit dankzij een fantastisch organisatieteam van dertien leden. Zonder hen en een heleboel enthousiaste vrijwilligers staan we nergens.”

Het festival gaat op de eerste dag van start met een comedy special van Jacques Vermeire. De namiddag van dag twee wordt gewijd aan mensen met een mentale en fysieke beperking.

“Er zijn maar weinig events die iets doen voor mensen met een beperking”, vertelt Van Robaeys. “Wij doen dat wel. Wij willen er zijn voor iedereen. Vorig jaar deden we dit voor de eerste keer en het is het warmste moment van het festival. Het geeft enorm veel voldoening om die mensen te zien genieten. Het is het dankbaarste publiek. De toegang is die dag ook gratis met eten en drinken aan halve prijs.”

Net zoals vorig jaar krijgt het publiek opnieuw een optreden van Sam Gooris voorgeschoteld.

“Vorig jaar heeft hij dat fantastisch gedaan. Hij maakte na het optreden zeker nog anderhalf uur tijd vrij om met iedereen een babbeltje te slaan. Hij werd zeker 500 keer geknuffeld”, stelt Van Robaeys.

Bij de voorstelling van het programma van dit jaar werden zes goede doelen beloond met een cheque van 1.500 euro, een deel van de opbrengst van vorig jaar. Dit voor vzw Clubke, vzw Bijs, Temse Schenkt, autivoetbalclub U-Nited, het psychosociaal oncologisch welzijnscentrum Touch of Rose (opgericht door de zus van Marie-Rose Morel uit Bornem)en Huis 8 (een initiatief van jeugdpsychiater Ilse Van Loy, de vrouw van Peter Van de Veire).

Ook Temse Schenkt vzw mocht een cheque in ontvangst nemen. “We zijn hiermee echt in de wolken want alle beetjes helpen om de minderbedeelden in Temse handje toe te steken en de brooddozen gevuld te houden”, vertelt Martine Leblon van de vzw.

Superorganisatie

Festivel zou ook niet kunnen bestaan zonder de inzet van vrijwilligers. Zo wordt beroep gedaan op een aantal verenigingen uit Temse en de omgeving om diverse taken uit te voeren tijdens de vijfdaagse.

Eén van die verenigingen vorig jaar, die ook nu weer hun beste beentje zullen voorzetten, is carnavalsvereniging The Sharky’s uit Tielrode.

“We hebben daar vorig jaar de volle vijf dagen met een deel van onze groep gewerkt en steeds de vaste tap gedaan”, vertelt voorzitter Eddy Vermeulen. “Zo kunnen wij wat extra geld in het laatje brengen voor onze vereniging. De mensen van de organisatie zijn zeer correct en zeer vriendelijk, het is een superorganisatie op alle vlakken. Net zoals vorig jaar zullen we ook nu weer vijf volle dagen aanwezig met een grote afvaardiging.”

Ook duurzaamheid is belangrijk tijdens Festivel omdat we geloven dat een geweldig festival niet ten koste mag gaan van onze planeet.

“Wij willen ons steentje bijdragen aan een duurzamere wereld en daarom zetten we ons in om zo veel mogelijk duurzame initiatieven te implementeren”, stelt de organisatie. “Dit kan gaan van het gebruik van duurzame materialen tot het aanbieden van vegetarische en veganistische gerechten en het verminderen van afval. Wij willen een verantwoordelijke impact maken en zorgen dat iedereen zich goed voelt bij ons festival. Festivel is hét startpunt van het festivalseizoen in Vlaanderen en we willen laten zien dat een geweldig festival ook duurzaam kan zijn.”

Tickets voor Festivel kan met bestellen via deze link

De verantwoordelijken van de zes goede doelen kregen een symbolische cheque van 1500 euro
een deel van de opbrengst van Festivel 2022
Hoofd van de organisatie Philippe Van Robaeys (links) samen met presentator Ruben Van Gucht bij de voorstelling van het kernteam van Festivel

POLITIE. Achtervolging op chauffeur met levenslang rijverbod

Verkeersactie Velle

Vrijdagmorgen 27 januari werd een extra verkeerscontrole gehouden op de Velle.

Er werden vier vrachtwagens geverbaliseerd wegens het negeren van het tonnage verbod. Eén bestuurder van een bestelwagen werd betrapt met een tablet in te hand tijdens het rijden. Er werd ook een snelheidscontrole gehouden op de Haasdonksesteenweg, er werden 1104 voertuigen gecontroleerd, hiervan werden er 85 geflitst.

Roekeloze bestuurder aangehouden

Donderdagnamiddag 26 januari merkte een verkeerspatrouille een voertuig op dat het rode verkeerslicht negeerde aan de werken in de Kasteelstraat.

De patrouille wou het voertuig intercepteren maar deze versnelde. De achtervolging werd ingezet, de bestuurder negeerde tal van verkeersborden en reed onverantwoord doorheen het centrum. In de PHilemon Haumanstraat reed hij tegen een gevel en later reed hij tegen paaltjes in Vlietdam. De chauffeur sprong uit de auto en en vluchtte. Ondertussen had hij drugs uit het voertuig gegooid. De bestuurder werd herkend door de verbalisanten. Er werd een huiszoeking verricht op zijn woonplaats. De man heeft ook een levenslang rijverbod, en werd vandaag vrijdag gearresteerd en verhoord. Hij werd in de namiddag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde. De 20 jarige man werd aangehouden door de onderzoeksrechter. Hij werd overgebracht naar de gevangenis.

Inbraak Appartement

Er werd een inbraak vastgesteld in een appartement op de Wilfordkaai in Temse. Het slot van de deur werd geforceerd. De woning werd doorzocht. Er werden juwelen gestolen.

Na 27 jaar wil Tyron (61) op welverdiend pensioen, maar zijn buurtwinkel is na een jaar nog steeds niet verkocht: “Wij zijn een uitstervend ras”

TEMSE – In januari 2022 besloten Tyron en Greta, de eigenaars van Voeding Eigenlo in Temse, dat het tijd was om met pensioen te gaan en hun zaak te koop aan te bieden. Een jaar later is er nog steeds geen overnemer gevonden.

“Ondertussen werken we al met de derde makelaar samen. Er hebben zich al kandidaten aangeboden, maar de meesten kregen de financiën niet rond”, vertelt uitbater Tyron Van Damme (61).

Tyron nam de zaak in 1995 over van de vorige uitbater.

“Ik was toen aan de slag als arbeider op een scheepswerf in Steendorp. Toen ik op een dag aan de deur een bordje te koop zag hangen, deed ik mijn stoute schoenen aan. Ik stapte de zaak binnen en waagde de sprong”, blikt Tyron terug. “Het was een gok, ik wist zelfs toen niet of ik aan de nodige centen zou geraken. Kort voor de overname verloor ik mijn moeder op 50-jarige leeftijd in een verkeersongeval. Ik vond dat ik dit voor haar moest doen. Tot dan had ik nooit een gedurfde keuze gemaakt. Ik was het mijn moeder verschuldigd. In het begin lachte de omgeving met mij. Een man die een kruidenierszaak overneemt? Ik geef het maximum een jaar, kreeg ik te horen. Maar kijk, 27 jaar later sta ik hier nog.”

Tyron runt Voeding Eigenlo samen met zijn vrouw Greta. Zij is meer actief achter de schermen en zorgt onder meer voor de verse fricandon en broodpudding. De zaak is een klassiek voorbeeld van een echte buurtwinkel. Klanten kunnen er terecht voor bijna alles wat in een supermarkt te vinden maar in kleinere hoeveelheden. Een leuke babbel met de uitbater krijg je er gratis bij.

“Af en toe eens kunnen zeveren met de klanten houdt mij op de been. We zijn jammer genoeg een uitstervend ras”, zegt Tyron. “Dertig jaar geleden waren er hier in de straat op een afstand van een kilometer zeker vijf winkels. Wij zijn de laatste die overblijven. De winkel heeft altijd goed gedraaid. In het eerste jaar hebben we zelfs het omzetcijfer verdubbeld. Tot op vandaag stijgen de cijfers nog steeds. Onze klanten kennen onze troeven. De fricandon van mijn vrouw bijvoorbeeld wordt nog ambachtelijk gemaakt en is tot ver buiten Temse gekend. Ze vliegen de deur uit.”

Abonnement bij de dokter

Na 27 jaar hard labeur wilden Tyron en zijn vrouw Greta eigenlijk de fakkel doorgeven. De uitbating van de zaak begint fysiek zijn tol te eisen.

“Elke week sta ik om 5 uur op en ik sluit pas om 18.30 uur de deuren, want ik wil de werkende mensen die om 18 uur hun werkdag beëindigen nog de kans geven om hun inkopen te doen. Dat doe ik al 27 jaar lang. Er beginnen hier en daar kwaaltjes op te steken, ik heb al een vast abonnement bij de dokter.”

Droom

Vorig jaar in januari besloten ze om de zaak en de achterliggende woonst te koop aan te bieden. Vandaag zijn we een jaar later en er heeft zich helaas nog geen koper aangeboden.

“We zijn ondertussen al aan de derde makelaar toe. Allemaal beloven ze een snelle verkoop, maar tot hiertoe hebben ze dat nog niet kunnen waarmaken”, vertelt Tyron. “We kregen het voorbije jaar wel al een paar geïnteresseerden over de vloer, maar telkens als het financiële luik aan bod kwam, liep het spaak. Mijn droom is dat er zich iemand met genoeg financiële middelen aanbiedt die de zaak grondig moderniseert. Ik zou hier dan graag zelf nog aan de slag blijven als flexi-jobber. Mijn klanten zou ik te hard missen.” (Bron+foto: HN/Pieter Van Hecke)

Tyron is nog altijd op zoek naar een overnemer voor zijn buurtwinkel

Poëzieweek: gedicht ‘Vriendschap’ van 11-jarige Emma siert de gevel van de Bib

TEMSE – Jouw gedicht op de gevel van de Bib ? Met die slogan organiseerde de Bibliotheek van Temse een gedichtenwedstrijd voor kinderen naar aanleiding van de Poëzieweek. Het gedicht ‘Vriendschap’ van de 11-jarige Emma Decheiver uit Steendorp kwam als winnaar uit de bus en is sinds kort te zien op de voorgevel van de Bib.

Elk jaar vindt in de laatste week van januari in heel Vlaanderen en Nederland de Poëzieweek plaats. Tijdens deze periode zetten bibliotheken, scholen en boekhandels poëzie in de kijker. Het thema van deze editie is vriendschap. Dat inspireerde de Bibliotheek van Temse om op een originele manier een ode te brengen aan die vriendschap.

Ideale beeld

“Voor de kerstvakantie deden we een oproep aan kinderen uit Temse om een kort gedicht te schrijven over vriendschap”, vertelt schepen Lieve Truyman. “Iedereen die meedeed, maakte kans om zijn of haar gedicht tijdens de Poëzieweek aan de voorgevel van de Bib te zien hangen. De Bib kreeg uiteindelijk meer dan 60 inzendingen en daar zaten heel wat mooie, grappige of originele gedichten bij.”

Uiteindelijk viel de keuze op het gedicht van de 11-jarige Emma Decheiver. “Het gedicht van Emma viel op door zijn eenvoud en positieve boodschap, er zit meer dan één laag in het gedicht”, verduidelijkt Jeroen De Lathouwer, bibliothecaris. “De lezer wordt in de eerste regel rechtstreeks aangesproken. Het ideale beeld dus voor een plaats waar heel wat voorbijgangers passeren.”

Poëzie in de Bib

Een ruime selectie van de andere inzendingen krijgen tijdens de Poëzieweek een plaatsje in de Bibliotheek. Daarnaast zet de Bib nog de hele week haar poëziecollectie in de kijker.
Op woensdag 1 februari kunnen kinderen van 5 tot 8 jaar om 14 u. een speurtocht in de Bib afleggen waarbij ze op zoek gaan naar vrolijke versjes.

Ook de komende jaren is er ruimte voor poëzie in Temse. In 2024 willen de Bib en de Cultuurdienst samen een parcours organiseren waarbij deelnemers op bijzondere locaties kunnen genieten van live poëzie. In 2025 volgt een nieuwe editie van de poëziewedstrijd ‘Dichter bij de Dijk’.

Emma met bibliothecaris Jeroen De Lathouwer en schepen Lieve Truyman

Lieve Truyman lijsttrekker NV-A bij gemeenteraadsverkiezingen in 2024

TEMSE – N-VA Temse maakte zondagochtend de lijsttrekker bekend voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024. Net als vorige keer zal Lieve Truyman het voortouw nemen van een groep van 31 mannen en vrouwen.

“We willen met onze fractie niet de tofste clown in het circus zijn”
Lijsttrekker Lieve Truyman

De primeur werd aangekondigd op het nieuwjaarsontbijt in Steendorp door voorzitter Kim Aluwé. N-VA is de eerste partij in Temse die haar lijsttrekker bekendmaakt. Sinds 2013 maakt N-VA deel uit van de bestuursmeerderheid en drukt de partij haar stempel op het lokale beleid.

Stevige schouders

“We gaan ons blijven inzetten om Temse duurzamer, klimaatvriendelijker maar vooral ook aangenamer te maken om te wonen”, zegt Kim Aluwé. “Ook mobiliteit staat hoog op onze agenda. Mobiliteit is meer dan alleen de wagen. Temse en deelgemeenten moeten een veilige plek zijn om te fietsen en te wandelen. De partij heeft het volste vertrouwen in Lieve Truyman om van Temse een bloeiende, dynamische, veilige en aantrekkelijke gemeente te maken”, aldus nog Aluwé.

“We willen met onze fractie niet de tofste clown in het circus zijn”, stelde Truyman. “Maar wel met zorg en verantwoordelijkheid met hart en ziel voor Temse te zorgen. Er worden moeilijke beslissingen genomen. Het is dan ook belangrijk om met stevige schouders uit te leggen aan de inwoners waarom die beslissingen gemaakt werden.”

Lieve Truyman nam voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 en raakte meteen verkozen waarna ze zetelde als schepen van mobiliteit, cultuur en erfgoed. In 2018 mocht ze de lijst een eerste keer trekken en sleepte ze 1.616 voorkeurstemmen in de wacht. Voorbije legislatuur was ze opnieuw schepen. Sinds september vorig jaar zetelt ze ook als nationaal ondervoorzitter van N-VA.

Vergroening centraal

Voorzitter Kim Aluwé blikt tevreden ook terug op de voorbije twee legislaturen.

“We hebben hierbij onze stempel kunnen drukken op het lokale beleid en de verandering is nu ook steeds meer waar te nemen in het straatbeeld en in de organisatie van het lokaal bestuur”, stelt ze vast.

“In de toekomst zal er voor N-VA Temse nog meer moeten ingezet worden op digitalisering van de dienstverlening, het omzichtig omspringen met de gemeentefinanciën en meer dan ooit ook op het binnenhalen van subsidies van hogere overheden voor het uitvoeren van projecten.”

“Bij openbare werken zal ook ontharding en vergroening centraal staan. De partij stelt tot slot ook vast dat het uitgerolde cameraplan zijn vruchten begint af te werpen bij de bestrijding van criminaliteit.”

Meer foto’s, klik hier

NV-A Temse stelde schepen Lieve Truyman voor als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024

CD&V organiseerde nieuwjaarsconcert in Velle

TEMSE-VELLE – In de kerk van Velle organiseerde CD&V Temse een nieuwjaarsconcert met Harmonie Orkest Temse (HOT) Eregast was staatsecretaris Van Asiel en Migratie Nicole De Moor.

“We kozen deze keer voor een nieuwjaarsconcert en aansluitend een drink voor de aanwezigen”, aldus burgemeester Hugo Maes. “En dus niet voor een traditionele receptie met een gastspreker.”

Jeugdjaren in Velle

Het concert onder het motto: ‘Hugo Klinkt‘ was een activiteit in het kader van ‘Hugo On Tour’ waarbij men in alle deelgemeente activiteiten organiseert.

De voorzitter van CD&V Temse Florian Wauman verwelkomde de aanwezigen en gemeenteraadslid Ingrid De Schepper gaf info bij de gespeelde muziekstukken.

Eregast was staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor. Zij nam kort het woord en onthulde dat zij een link heeft met Temse-Velle. “Velle is mij inderdaad niet onbekend, ik heb hier een deel van mijn roots liggen”, stelde de staatssecretaris. “Ik ben hier in mijn jeugdjaren veel geweest. Mijn grootmoeder is opgegroeid in Velle in de Steendonkstraat.”

Inspiratiebron

“Ik kwam dus heel vaak op bezoek op haar boerenerf. Ik had trouwens het geluk om deel uit te maken van een viergeslacht want ook mijn overgrootmoeder was afkomstig uit de Steendonkstraat”, klinkt het. “Mijn grootmoederj was en is trouwens nog altijd een inspiratiebron. Want op latere leeftijd gaf zij als vrijwilligster les aan anderstalige vrouwen en nieuwkomers in ons land om hen Nederlands te leren en op weg te zetten bij de eerste stappen bij migratie en inburgering. Daarom is dat engagement een inspiratiebron voor mij dat het leven niet enkel om je eigen genot draait maar men ook voldoening kan scheppen uit het zich inzetten voor de samenleving.”

Meer foto’s, klik hier

Staatsecretaris Nicole De Moor vertelde dat ze een deel van haar jeugd doorbracht in Velle

POLITIE. Intrekking rijbewijs, woninginbraken

Intrekking rijbewijs

Tijdens een patrouille werd een autobestuurder gespot die aan het bellen was tijdens het rijden. Het voertuig werd onderschept in de Vrijheidstraat in Temse. De bestuurder, een 53-jarige man uit Kruibeke, legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 1,82 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Woninginbraken

Afgelopen weekend werden er drie woninginbraken vastgesteld. Er werd ingebroken in een woning in de Parklaan te Temse. Het keukenraam werd geforceerd. Kasten en laden werden doorzocht. Er werden juwelen gestolen.

In de Oostbergdreef werd er uit een woning geld gestolen.

In Kruibeke werd er een raam van een woning geforceerd. De woning werd doorzocht. Het nadeel kon nog niet worden medegedeeld.

Politiezone stelde nieuwe medewerkers voor tijdens nieuwjaarsfeest

TEMSE/KRUIBEKE Na drie jaar kon ook de politiezone Kruibeke-Temse opnieuw een nieuwjaarsfeest organiseren. Dit voor personeel, gepensioneerden en leden van de politieraad van de zone.

Burgemeester Hugo Maes (CD&V) mocht de zowat 200 aanwezigen welkom heten en gelukkig nieuwjaar wensen waarna ereburgemeester Luc De Ryck vertelde over de evolutie van de politiezone.

“Een belangrijk element in heel de maatschappij en zeker ook voor politiediensten en burgemeesters is de afname van het gezag en respect”, stelde Luc De Ryck. ” De politie heeft het meer dan ooit niet gemakkelijk, ze zijn de hoekstenen van de maatschappij, zonder de politie is onze maatschappij eigenlijk verloren. Ook jullie hebben te maken met het dalende respect, daarom wil ik hulde brengen om in het moeilijke klimaat te doen wat van de politie wordt verwacht.”

Korpschef Wim Pieteraerens bedankte op zijn beurt de medewerkers.

“Onze medewerkers zetten zich elke dag professioneel en flexibel in voor de bevolking van Temse en Kruibeke”, stelde korpschef Wim Pieteraerens. “Ondanks de onzekerheid voor de toekomst van de politiezone door ondermeer de fusieplannen van één van de gemeenten en het tekort aan medewerkers door de slechte procedures bij de Federale politie.”

Nadien werden de 34 nieuwe politiemedewerkers van de voorbije drie jaar voorgesteld, werden de gepensioneerden in de bloemetjes gezet en werden ook een aantal personeelsleden die 25 jaar dienst hadden bij de politie in de kijker geplaatst.

De nieuwe politiemedewerkers van de voorbije drie jaar werden voorgesteld
tijdens het nieuwjaarsfeest van de zone
Korpschef Wim Pieteraerens (links) met enkele medewerkers met 25 jaar dienst bij de politie
Ook de gepensioneerden van de voorbije drie jaar bij de verschillende politiediensten
werden in de bloemetjes gezet.

Temsenaar Tony Nai ingehuldigd tot ere-voorzitter van ‘Jiangsu Kamer van Koophandel Benelux’

TEMSE/BRUSSEL – Tijdens een plechtige ceremonie in Brussel door de ‘vzw Jiangsu Kamer van Koophandel Benelux’ werd Temsenaar Tony Nai ingehuldigd als erevoorzitter van de vzw. Eregast was Cao Zhongming, de Chinese ambassadeur in België.

De vereniging heeft zijn maatschappelijke zetel in Temse en werd opgericht in juli 2015 door enkele Chinese bedrijfsleiders die zich vestigden in de Benelux-landen. De vzw heeft tot doel het promoten van economische en culturele samenwerkingen tussen België en de Chinese provincie Jiangsu, vanwaar Tony Nai afkomstig is.

De Chinese provincie is ook verbroederd met de provincie Namen en is één van China’s grootmachten in economie, wetenschappen, educatie en cultuur.

Tijdens een plechtigheid in een all-you-can-eat restaurant in Brussel met meer dan 300 aanwezigen werd met Wu Pei een nieuwe voorzitter aangesteld. Tony Nai, in Temse ondermeer mede-eigenaar van Hotel Temse en Kaai 22 was zeven jaar voorzitter van de Jiangsu Kamer van Koophandel Benelux en werd nu ingehuldigd als ere-voorzitter van de vzw.

vlnr.: Tony Nai, Cao Zhongming, de Chinese ambassadeur in België
en de nieuwe voorzitter van de vereniging Wu Pei
Tony Nai werd ingehuldigd als ere-voorzitter van de vzw
De nieuwe en de vorige voorzitter van de Jiangsu Kamer Van Koophandel Benelux

Steendorp heeft een nieuwe Prinses carnaval

TEMSE – Carnavalvierend Steendorp heeft een nieuwe Prinses carnaval: Maryse Verhelst is de opvolgster van Prinses Anneke I die de voorbije drie jaar, tijdens de coronaperiode, de scepter zwaaide. Dat maakte het Steendorpse carnavalscomité bekend via haar sociale media.

Tijdens het prinsenbal in zaal de Mosterdpot stelde carnavalcomité Orde van de Baksteen Maryse I voor. Zij is de opvolgster van Anneke Boodts.

“Op die manier krijgen De Dolle Mina’s na Keizerin Brigitte I een tweede carnavaleske hoogheid in hun vereniging”, stelde Orde van de Baksteen. “We wensen Prinses Maryse I een succesvol carnavalsjaar. Tevens willen we Prinses Anneke I bedanken voor de ‘niet zo evidente’ voorbije drie jaar waarbij zij op waardige manier de carnavalsscepter gezwaaid heeft.

Prinses Maryse I wordt officieel aangesteld op zaterdag 11 februari om 15 uur in de feestzaal van WZC Blauwhof. De carnavalsviering in Steendorp vindt plaats vanaf vrijdag 17 februari. (foto’s (C) Mario De Cleen)

Maryse Verhelst (rechts) is de opvolgster van Anneke Boodts (links)

Zijstraten N16 worden dan toch afgesloten

TEMSE – Op 6 februari worden de zijstraten van de N16 onheroepelijk afgesloten. De afsluiting stootte eerder al op veel ongenoegen van bewoners en het gemeentebestuur. Wegen & Verkeer wil, naar eigen zeggen, de afsluiting van de straten na zes maanden evalueren.

De afsluiting van de Boerenboomstraat en Laagstraat stond eerder gepland op 19 december, maar door problemen met de lichtenregeling op het kruispunt van de N16 met de Hoogkamerstraat werd het uitgesteld. De werken aan de lichten worden volgende week afgerond, waardoor alle voorwaarden voor de afsluiting van de twee zijstraten vervuld zijn.

Nieuwe lichtenregeling

Het afsluiten van die zijwegen stootte vorig jaar op groot protest uit de industriezone TTS, van de omwonenden én burgemeester Hugo Maes (CD&V). “Dit gaat voor een hoop verkeersellende zorgen in de omliggende straten en verbindingswegen naar Tielrode. Deze beslissing betuigt van weinig gezond boerenverstand bij het AWV”, zei de burgemeester in december nog.

“De werken aan de brug Hoogkamerstraat zijn al even klaar. De definitieve lichteninstallatie is begin december geplaatst. Het was enkel nog wachten op de nieuwe lichtenregeling”, klinkt het bij Wegen & Verkeer. “Deze was voorzien voor midden december maar kampte nog met enkele technische problemen. Deze zijn intussen van de baan en de nieuwe lichtenregeling is op 10 januari ingeladen. Hiermee is het kruispunt helemaal afgewerkt en kunnen de Laagstraat en de Secretaris-Generaal Boereboomstraat zoals voorzien afgesloten worden.

6 februari: afsluiting zijstraten N16

De afsluiting van de Laagstraat en de Secretaris-Generaal Boereboomstraat op de Gewestweg (N16) zal gebeuren op maandag 6 februari, na de ochtendspits. De Laagstraat zal afgesloten worden met paaltjes die overrijdbaar zijn voor de hulpdiensten. De Secretaris-Generaal Boereboomstraat wordt afgesloten met betonnen blokken. AWV zal de impact van deze afsluitingen monitoren gedurende minimum 6 maanden zodat de effectiviteit van de maatregel kan geëvalueerd worden en er eventueel bijsturingen gedaan kunnen worden.

Op 6 februari, na de ochtendspits, gaat de aansluiting van de Laagstraat met de N16 dicht.
(foto: Pieter Van Hecke)

Boxing Club Temse geeft kinderen hulp bij hun huiswerk: “We willen hen het gevoel geven dat er iemand met hen bezig is”

TEMSE – Boxing Club Temse leert de jeugd niet enkel boksen, maar biedt nu ook huiswerkbegeleiding aan. “We willen de kinderen een goede toekomst bieden en een brug bouwen tussen de allochtone en autochtone gemeenschap. We zijn er voor iedereen”, klinkt het bij de organisatie. De club bestaat sinds 2019 en is sinds vorig jaar aangesloten bij de sportraad van Temse. Sinds anderhalf jaar heeft men ook een jeugdwerking vanaf 5 jaar die momenteeleen 50-tal leden telt.

Het initiatief om huiswerkbegeleiding aan te bieden, kwam er na een brainstormsessie tussen Ali El Habchi (59) van de Boxing Club Temse en gemeenteraadslid Brigitte Caura (Tesamen). Beiden dragen ze de Temsese jeugd een warm hart toe.

“Vanuit de gemeente kwam hiervoor weinig initiatief, vooral het vinden van vrijwilligers verliep moeizaam”, vertelt Brigitte. “De boksclub speelde al langer met het idee om huiswerkbegeleiding aan te bieden dus we besloten dan maar zelf de handen uit de mouwen te steken.”

Op het rechte pad

Bij de opstart gingen ze niet over een dag ijs.

“We zijn eerst een kijkje gaan nemen bij boksclub Royal Gym Mechelen, daar bieden ze al jaren huiswerkbegeleiding aan”, vertelt Ali. “Hun project is daar al ver gevorderd. Ze werken samen met scholen en zelfs de politie om de jongeren op het rechte pad te houden en een goede toekomst te bieden. Uiteindelijk is dit ook ons doel. We hebben nu de eerste steen gelegd met de huiswerkbegeleiding.”

“Voorlopig bieden we dit door plaatsgebrek enkel aan onze leden aan, maar op termijn kan ieder kind uit Temse, ongeacht kleur of origine, hier terecht. We willen een brug bouwen tussen de allochtone en autochtone gemeenschap. Zij leven in Temse veel te gescheiden en dat is jammer. We hopen met dit initiatief de mensen samen te brengen.”

De club ging op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die de kinderen elke woensdag van 14 uur tot 15 uur wilden helpen met hun huiswerk. Zo kwamen ze bij Fleur (23) en Amina (22) terecht. Twee enthousiaste twintigers die zich belangeloos engageren om kinderen te helpen met hun huiswerk. Volgens Fleur, zelf leerkracht in Temse, is de nood naar dit soort begeleiding hoog.

“Niet alle ouders hebben de nodige capaciteiten om hun kinderen te helpen met hun huiswerk”, zegt Fleur. “De taalbarrière zorgt soms ook voor problemen. Daarom zijn dit soort initiatieven broodnodig. De begeleiding is ook gratis en dus heel laagdrempelig voor iedereen.”
(Bron+foto’s: HN/Pieter Van Hecke)

Boxing Club Temse leert de jeugd niet enkel boksen, maar biedt nu ook huiswerkbegeleiding aan.