REDACTIONEEL: Politieke fracties zetten tandje bij…

TEMSE – Op 14 oktober moeten we weer naar de stembus voor ondermeer de gemeenteraadsverkiezingen. Ook in Temse draait de verkiezingsmolen nu al op volle toeren. Op openbare activiteiten en evenementen worden steeds meer en meer politieke mandatarissen gespot.

De partijen zelf halen alles uit de kast om in de kijker te lopen bij de modale burger (lees: de potentiële kiezer).

De voorbije weken organiseerde Open VLD gespreksavonden/ontmoetingsavonden in de centrumgemeente en de deelgemeenten waar burgers vragen konden stellen of waar ze problemen aan de kaak konden stellen bij de liberale vertegenwoordigers onder het motto: Open VLD luistert, want uw mening is belangrijk

Ook TESAMEN, de politieke organisatie waar sp.a Temse deel van uitmaakt, organiseert komende weken discussiemomenten over diverse onderwerpen.

Tijdens de wekelijkse markt op vrijdag 30 maart kregen de bezoekers paaseitjes van de lokale Vlaams Belang fractie. Iets wat de partij wel ieder jaar rond Pasen doet. Zij kwamen naar de burger met de slogan: Vlaams Belang legt je geen windeieren…

Komende zondag tijdens de doortocht van de Ronde Van Vlaanderen op Temse-Velle zet ook de CD&V afdeling een tandje bij. Als men een foto deelt van het event op hun Facebookpagina kan men zelfs een fiets winnen.

Wat is het volgende ? Een auto ? een huis ?…: 🙂

Infoavond over nieuwe perrontoegangen in station

TEMSE – Infrabel en de NMBS starten midden mei met de bouw van nieuwe toegangen naar de perrons in het station van onze gemeente voor meer reizigerscomfort.
Er komen nieuwe toegangen naar de perrons

Samen met het gemeentebestuur nodigen Infrabel en de NMBS alle geïnteresseerden uit op de infoavond over de werken op donderdag 19 april om 19.30 u. in Theaterzaal Roxy, Stationsstraat 29.  Hierbij wordt eerst toelichting gegeven over de verschillende fasen en de hinder van deze werken. Aansluitend is er mogelijkheid tot vragen stellen.

Roland Peerens gehuldigd voor 175 bloedgiften

Recordhouder in Temse

TEMSE – Het Rode Kruis neemt ook in Temse een bevoorrechte plaats in. In 1934 opgericht door Frans Boel, burgemeester en big boss van de Boelwerf, speelt de afdeling al bijna driekwarteeuw een belangrijke rol in het gemeenschapsleven.

Maandag 26 maart was voor voorzitter Miche Vercruyssen en haar team een bijzondere dag. Die dag werd immers de 175ste beurt bloedgeven genoteerd van de 68-jarige Roland Peerens. Daarmee is hij recordhouder in de afdeling. Hij begon ermee in 1968. Andere opvallende figuren ter zake waren Robert Vercruyssen (135), Jules Deschepper (130) en Martin De Ryck.

Roland werd zowel door de afdeling als door burgemeester Luc De Ryck in de bloemen gezet. In zijn toelichting wees de burgemeester op het grote belang van het Rode Kruis en dankte en feliciteerde hij allen die zich onbaatzuchtig voor dit goede doel inzetten. De ‘jubilaris’ werd met attenties bedacht.

Schepen Debby Vermeiren (CD&V) neemt deel aan provincieraadsverkiezingen

TEMSE – Huidig schepen van Jeugd en Sport Debby Vermeiren (CD&V) neemt deel aan de provincieraadsverkiezingen van 14 oktober.
Ze zal op de vijfde plaats staan, op de lijst van het district Dendermonde – Sint-Niklaas. Dat werd bekend gemaakt via de Facebookpagina CD&V Temse. Daarnaast zal ze ook een plaats krijgen op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Welke plaats ze daar toebedeeld krijgt wordt later bekend gemaakt.

Gemeenteraadslid Sylvia Rombaut wil gemeentelijke Facebookpagina voor meldpunt huisdieren

TEMSE – Gemeenteraadslid Sylvia Rombaut (Vlaams Belang) wil dat er strenger opgetreden wordt met het geven van erkenningen aan hondenkwekers. Tijdens de gemeenteraad van maart stelde ze enkele vragen over het dierenwelzijn in Temse.
Illustratie (Shutterstock/EPA)

“Onlangs werd een eigenaar van een hondenkennel uit Temse veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf en 12.000 euro boete”, aldus Rombaut tijdens de gemeenteraad van Maart. “Hij kreeg ook een levenslang verbod op het houden van dieren opgelegd. Dit omdat hij het niet te nauw nam met de verzorging en de huisvesting van de dieren. Had het gemeentebestuur weet van deze praktijken? Wat met de andere hondenkwekers in Temse? Kan er strenger worden omgegaan met erkenningen? Komen er veel klachten van dierenverwaarlozing binnen bij de politie van Temse en worden deze goed opgevolgd?”

“Temse was op de hoogte van klachten, maar enkel klachten van omwonenden in verband met geluidsoverlastantwoordde bevoegd schepen Franky De Graeve (CD&V) “We hadden geen weet van inbreuken op dierenwelzijn. Temse levert enkel omgevingsvergunningen af, de erkenning van een dierenasiel is voor Gewest. In de Klasse 2 (meer dan 10 honden) hebben we in Temse: 1 dierenhotel, 1 hondenkennel die is gesloten en 1 hondenkennel gesloten door de overheid (is de hondenkennel waarvan eigenaar is veroordeeld). Zij hadden een vergunning tot 2030. Er is al een kandidaat overnemer.”

Sylvia Rombaut, gemeenteraadslid: “De dienst milieu die nu bevoegd is voor dierenwelzijn zou moeten beschikken over een eigen meldpunt. Dit meldpunt kan dan ook worden gebruikt voor gevallen zoals: doodgereden huisdieren, verwaarloosde dieren, achtergelaten dieren. Dit meldpunt zou zowel telefonisch als elektronische bereikbaar moeten zijn. En beschikken over eigen FB-pagina waar de melding van doodgereden huisdieren/ weggelopen dieren kan worden gepost om de eigenaar te vinden. Een nauwe samenwerking tussen deze dienst en de politie is noodzakelijk.Kan zo’n meldpunt worden gecreëerd?”

“Dode dieren op openbare weg kunnen worden gemeld aan milieudienst tijdens de kantooruren en na de kantooruren aan de politie. Zij verwittigen dan Rendac uit Denderleeuw voor de opruiming van het kadaver”, aldus De Graeve.

 

Asverstrooiing mogelijk in monding van Durme in Schelde

Ook niet-Temsenaars komen in aanmerking

TEMSE/TIELRODE – De gemeenteraad van Temse zette het licht op groen voor de tewaterlating van asurnen, op de plaats waar de Durme in de Schelde uitmondt. Daarmee krijgen meteen alle Waaslanders de mogelijkheid om voor deze manier van afscheid nemen te kiezen.

“De urne mag enkel te water gelaten worden op de afgebakende zone”
Schepen Hugo Maes (CD&V)

De ‘mijmerplaats’ komt vlakbij de sluis.

Asbezorging op zee is al meer dan een decennium mogelijk, maar binnenkort kan het dus ook op de rivier in het Waasland. “De wetgever heeft deze mogelijkheid uitgebreid naar rivieren, op plaatsen aangeduid door de plaatselijke overheid. Het gemeentebestuur kreeg effectief vragen om de as van overledenen mee te geven met de stroom. Daarom scheppen we nu deze mogelijkheid”, kondigt de verantwoordelijke schepen Hugo Maes (CD&V) aan. “Temse wordt geflankeerd door de Durme en de Schelde. Dat zijn stromen van eerste categorie: ze zijn bevaarbaar en worden beheerd door de Vlaamse overheid.”

Asbezorging kan gebeuren door uitstrooiing of door tewaterlating in een oplosbare urne.

“Op zee is er voldoende ruimte, maar op een binnenwater is zoiets niet altijd respectvol mogelijk. Maar we gaan wel de mogelijkheid creëren. We hebben de toestemming gekregen van de beheerder van de waterwegen om een zone te gebruiken in deelgemeente Tielrode, ter hoogte van de monding van de Durme in de Schelde. Alle toestemmingen en overeenkomsten zijn aangevraagd, om zo snel mogelijk te kunnen starten”, weet de schepen.

Er zijn al afspraken gemaakt met de twee Temsese rederijen, die de nabestaanden en de urne ter plaatse brengen. “Er gelden wel strikte voorwaarden. De urne moet wateroplosbaar zijn en ze mag enkel te water gelaten worden op de afgebakende zone. Enkel echte, losse bloemen of bloemblaadjes mogen in het water gegooid worden. Kransen of niet-afbreekbare materialen zijn niet toegelaten”, overloopt de schepen een aantal voorwaarden.

Laatste wilsbeschikking
Verschillende mensen kwamen al naar het gemeentebestuur om te zeggen dat ze een afscheid op deze manier willen, maar de schepen benadrukt dat dit niet de manier van werken is. “De betrokkene moet een laatste wilsbeschikking laten opmaken. Die moet dan gevolgd worden.” Niet alleen de Temsenaren kunnen hiervoor kiezen, het is voor alle Waaslanders mogelijk om hun as in de rivier te laten bezorgen.

Vlakbij de gekozen plaats, ook aan de potpolder van Tielrode, wordt een mijmerplek ingericht. “Deze plek komt vlakbij de sluis. Het is een stil plekje, waar we ook een klein kunstwerk zullen plaatsen. Een ideale plek voor mensen die in alle rust even willen terugdenken aan hun dierbare overledene”, aldus de schepen.

Bron: HN/GVA – Guy Van Vliet

De tewaterlating kan enkel aan de monding van de Durme in de Schelde

Temst Jupporters op zoek naar 100 ideeën om 100ste interland Jan Vertonghen te vieren

TEMSE – Zonder kwetsuren bereikt profvoetballer Jan Vertonghen op 2 juni een unieke mijlpaal: hij speelt dan als eerste ooit zijn honderdste match voor de Rode Duivels. “Iemand uit onze gemeente die dat presteert, dat moeten we vieren”, zo jubelen de Temst Jupporters. Vertonghen is peter van de vereniging.

De Temst Jupporters vulden dinsdag 27 maart alweer een volle bus om de oefeninterland van de Rode Duivels tegen Saudi-Arabië mee te pikken. Onderweg kregen ze het nieuws waar ze op hoopten: bondscoach Roberto Martinez koos voor zijn basisopstelling zodat Jan Vertonghen gisteravond speelde.

“Dat betekent dat Jan op 2 juni in de oefenwedstrijd tegen Portugal een unieke prestatie neerzet”, zegt Hans Cools, woordvoerder van Temst Jupporters. “Hij speelt dan zijn honderdste wedstrijd voor de Rode Duivels. Hij is de eerste die daarin slaagt.”

“Al sinds vorige zomer denken we na over een manier om die jubileumwedstrijd van Jan, peter van onze vereniging, in de kijker te zetten. We maken alvast honderd gratis petjes met de vermelding Jan Vertonghen 100. Die worden zeker een collector’s item.”

Zo veel mogelijk tekeningen

“In samenspraak met de voetbalbond trekken we voor de honderdste match met een groep Temsenaren naar het trainingscomplex van de Rode Duivels, om er honderd strafschoppen te trappen tegen Jan. We nemen alvast een filmpje op om Jan daarvoor warm te maken”, zegt Cools nog.

Het gemeentebestuur hoopt Sterke Jan, zoals de Jupporters hem noemen, ondanks het drukke trainingsschema toch naar Temse te kunnen halen. “We roepen alle Temsenaren op om zo veel mogelijk tekeningen te maken over Jan Vertonghen”, zegt schepen van Sport Debby Vermeiren (CD&V). “Als we er een massa hebben, komt Jan mogelijk naar Temse. Het is de bedoeling om de honderd mooiste tekeningen te bundelen in het boek Jan Vertonghen 100. Dat hopen we persoonlijk aan Jan te overhandigen”

De honderdste match zal op groot scherm te zien zijn in De Nartist. Deze zomer worden daar ook de WK-matchen van de Rode Duivels op groot scherm getoond, net als op het dorpsplein van deelgemeente Tielrode, de geboorteplaats van de voetballer.

Open doekje

Schepen Vermeiren en Temst Juppporters vinden het logisch dat Jan Vertonghen een open doekje krijgt. “Hij houdt een nauwe band met onze gemeente en was ook meteen bereid om peter te worden van onze vereniging. En iemand uit onze gemeente die zo’n mijlpaal bereikt, dat willen we extra in de verf zetten.”

“We roepen de Temsenaren dan ook op om leuke manieren te bedenken om Jan Vertonghen op een originele manier te vieren.

Wie tekeningen of ideeën wil bezorgen, kan dat tijdens de openingsuren van AC De Zaat bij de sportdienst (sport@temse.be).

Bron: HN/GVA – Guy Van Vliet

De Temst Jupporters zoeken 100 ideeën om Jan Vertonghen te vieren

Tesamen hekelt resultaten gemeentemonitor

TEMSE – Het Agentschap Binnenlands Bestuur en Statistiek Vlaanderen publiceerde zopas de gemeente- en stadsmonitor. Dat onderzoek peilt onder andere naar de tevredenheid van burgers over hun lokale woon- en leefomgeving en naar hoe ze leven. Volgens het nieuwe verbond TESAMEN, waar de lokale SP-A deel van uitmaakt, is Temse het zwakke broertje in deze gemeentemonitor met enkele bedroevende resultaten.

“Volgens de Vlaamse Gemeentemonitor is slechts slechts 6 op 10 Temsenaren tevreden over de dienstverlening van het gemeentebestuur”, klinkt het bij lokaal SP-A voorzitter Pascal De Dycker. “We blijken hiermee het zwakste resultaat in het Waasland te behalen. Daarnaast vindt slechts 3 op 10 inwoners dat de gemeente voldoende inspanningen doet om inwoners te betrekken. Nochtans is er heel wat talent aanwezig in onze gemeente dat zijn steentje wil bijdragen aan een warmer, veiliger en leefbaarder Temse. We hebben bijvoorbeeld adviesraden waar puike mensen in zitten, maar zelden of nooit wordt hen door het gemeentebestuur om advies gevraagd.”

Samen zorg dragen voor onze ouderen…

Het aantal ouderen in Temse groeide de voorbije jaren sterk aan in onze gemeente, sterker dan in Vlaanderen.
“‘Prognoses voorspellen dat tegen 2030 één op drie inwoners ouder is dan 60 jaar”, stelt Bert Bauwelinck, fractieleider van de partij in de gemeenteraad. “Het is dus uiterst belangrijk om toekomstgericht met deze groep rekening te houden. Nochtans merken we vandaag in de gemeentemonitor dat in Temse slechts 57% van de inwoners tevreden is over de ouderenvoorzieningen (ter vergelijking: voor heel Vlaanderen is dit 74% red.). De volgende jaren zal het Woonzorgcentrum De Reiger een grondige renovatie ondergaan, maar we vrezen dat dit niet voldoende zal zijn.”

“Uit het Ouderenbehoefteonderzoek van professor Verté (VUB) leren we dat 43% van onze senioren een kruidenier (en vaak ook een bakker en/of slager) mist in de wijk, zeker in de deelgemeenten”, aldus TESAMEN. “We pleiten daarom voor de opstart van mobiele kruidenierszaken, de uitbouw van dorpspunten (dit zijn lokale afhaalpunten waar mensen elkaar ook kunnen ontmoeten) en de organisatie van boerenmarkten in alle deelgemeenten, zodat ook minder mobiele senioren hun dagelijkse inkopen kunnen doen en tegelijk kunnen genieten van meer sociaal contact. Want meer dan 4 op 10 senioren kampt met eenzaamheid.
Op dit moment kent Groot – Temse slechts één dienstencentrum. TESAMEN pleit er voor om ook in wijken buiten het centrum dienstencentra op te richten, zodat elke senior een leuke activiteit kan bijwonen of een betaalbare, lekkere en gezonde maaltijd kan eten in goed gezelschap.”

Klik hieronder door, om het volledig artikel en de reactie van burgemeester Luc De Ryck te lezen

Verder lezen Tesamen hekelt resultaten gemeentemonitor

Gedaan met ploeteren in de modder: binnenkort kunstgras voor voetbal, hockey en korfbal

Gebrek aan goede terreinen leidde tot afgelaste wedstrijden en trainingen
TEMSE – Een modderig veld vol putten, met geschrapte wedstrijden en een grotere kans op blessures tot gevolg. Die ellende is bijna voorbij. Rapid Hockey Club, Korfbal Club Temse en KSV Temse krijgen twee kunstgrasvelden en kunnen weer mee met de top.

De drie clubs pleiten al jaren voor een ingreep en die komt er nu met de aanleg van twee kunstgrasvelden. “In de wintermaanden kampen de sportclubs, actief in sportcentrum Fernand Schuerman, met een te beperkte bespeelbaarheid van de terreinen. De blijvende groei van de hockey-, korfbal- en voetbalclub zorgt ervoor dat de capaciteit overschreden is. Daardoor liggen de grasvelden er slijkerig bij”, beseft schepen voor Sport Debby Vermeiren (CD&V).

Technische vaardigheden

“Om de korfbal- en voetbalcub verder te laten groeien, is het aangewezen om een natuurgrasveld om te vormen tot een kunstgrasveld. Zo’n veld kan meer wedstrijden en trainingen aan. Tegelijk kunnen vooral de jeugdige spelers beter technische vaardigheden aanleren”, aldus Vermeiren. “De hockeyclub heeft al een kunstgrasveld, maar dat is versleten. Dat terrein gaan we omvormen tot een waterveld. Nationale en internationale wedstrijden worden enkel op een waterveld gespeeld. Dat vraagt een speciale techniek, dus de club heeft zo’n waterveld nodig. In totaal zullen meer dan 1.200 sporters van de drie clubs van de twee nieuwe velden gebruik kunnen maken. De totale kostprijs wordt geraamd op 900.000 euro, waarvoor we 223.649 euro subsidie krijgen van de Vlaamse overheid.”

Jeugd bijhouden

Jan De Backer van Rapid Hockey Club Temse is opgelucht. “We hebben 600 leden en procentueel gezien levert Temse het grootste aantal jeugdspelers voor de nationale ploegen. We investeren enorm in jeugd. Maar zodra ze 16 jaar zijn, worden de spelers gratis weggeplukt door grote clubs met een betere accommodatie. Na al onze inspanningen zijn we de Wase jeugd dan kwijt. Dankzij het nieuwe veld hopen we de jeugd bij ons te kunnen houden”, zegt hij.

Bij KSV Temse is de situatie even nijpend. “De te zwaar belaste velden liggen er nat, modderig en met veel putten bij. Geregeld vallen trainingen of wedstrijden weg. De kans op blessures is bovendien groter”’, schetst Patrick Claus van KSV Temse.

KSV Temse en Korfbalclub Temse gaan het nieuwe terrein delen. “Voetbal en korfbal vormen een natuurlijke combinatie. Voetbal speelt in de winter buiten en dan verhuist korfbal naar de zaal. We passen perfect bij elkaar en vullen elkaar mooi aan.”

Bron: HN/GVA – Guy Van Vliet

Nu nog op een modderveld, maar daar komt verandering in: jongelui van de drie clubs juichen de komst van de nieuwe velden toe. (foto: GVH)

Jongeren maken kennis met de uitdagingen van ruimtelijke ordening in Temse.

TIELRODE/SINT-NIKLAAS – Zowat  85 jongeren van de Berkenboomhumaniora uit Sint-Niklaas hebben in Tielrode deelgenomen aan een educatief project rond ruimtelijke ordening en verkaveling. Op uitnodiging van de school brachten de gemeente met schepen Eddie Van der Vieren, het burgerinitiatief Roomacker, en buurtontwikkelaar Matexi informatie rond de verschillende aspecten van ruimtelijke ordening.

Gezamenlijk initiatief

Er waren ook ronde tafelgesprekken waar men in discussie kon gaan

De Berkenboomhumaniora uit Sint-Niklaas organiseerde vandaag een educatieve dag om haar leerlingen bewust te maken van de uitdagingen voor een weloverwogen ruimtelijke ordening. Daartoe nodigde ze verschillende partijen uit om hun inzichten uiteen te zetten voor een publiek van 85 jongeren: de gemeente, met schepen Van der Vieren als woordvoerder, het burgerinitiatief Roomacker, en buurtontwikkelaar Matexi. Die gingen elk graag in op de uitnodiging. “Als gemeente juichen we dit initiatief toe: ruimtelijke ordening, infrastructuur, en woongelegenheid zijn complexe materies die al onze aandacht verdienen,” zegt schepen Van der Vieren. “Het feit dat we hier vandaag met verschillende partijen rond de tafel zaten, kan de burgerzin en de kritische geest van de jongeren alleen maar aanscherpen.”

Een hele dag ondergedompeld

De jongeren kregen een goed gevuld programma voorgeschoteld: tijdens een plenaire sessie stelden de verschillende sprekers hun organisatie voor. Vervolgens kregen de leerlingen de gelegenheid om in ronde-tafel gesprekken vragen te stellen en in debat te gaan. Een lange begeleide wandeling door de gemeente Tielrode -van centrum tot Provinciaal Domein Roomacker en terug- vervolledigde de dag, om de jeugd een concreet voorbeeld te geven van hoe woon- en werkgebied, natuurgebied, en infrastructuur in elkaar overvloeien. Doorheen de hele dag werkten de leerlingen aan een aantal opdrachten voor de vakken Nederlands, Biologie, Economie en Aardrijkskunde.

Inzicht in beleid

De wandeling vormde een uitgelezen achtergrond om de jongeren te laten ervaren hoe verschillende gebieden in elkaar overvloeien en met elkaar interageren. De leerlingen waren verbaasd over hoeveel er komt kijken bij ruimtelijke ordening. Ze hebben verschillende meningen gehoord, en konden voor alle meningen begrip opbrengen. Over één ding waren ze het eens: als ze later zelf óók nog een plek willen vinden om goed te wonen in eigen streek, dan is lintbebouwing alvast geen goed idee.

“Een weldoordacht ruimtelijk beleid houdt rekening met alle factoren,” zegt schepen Eddie Van der Vieren, “het behoud van voldoende open ruimte moet worden afgestemd op de nood aan woongelegenheid voor allen, en dit zoveel mogelijk in overeenstemming met de huidige inzichten van Ruimte Vlaanderen” “Ik ben dan ook bijzonder verheugd dat we er met de drie partijen gezamenlijk in geslaagd zijn om de jongeren te sensibiliseren rond de gelaagdheid van deze materie, en het belang van een weloverwogen beleid,” voegt hij er nog aan toe.

Jong CD&V organiseert denkavond rond Betaalbaar Wonen EN Groenbehoud

Vlaams minister Joke Schauvliege aanwezig als extern expert

TEMSE – Deze zomer besloot Jong CD&V Temse enkele jongeren en jongvolwassenen te bevragen rond het gemeentebeleid. Een 100-tal reacties later kwamen er 4 grote topics naar voren. Rond deze topics organiseren men in het jaar van de verkiezingen vier denkavonden. Het doel van deze denkavonden is om zoveel mogelijk diverse meningen te horen, om inzichten te delen en om met elkaar in dialoog te treden. Jong CD&V Temse wil zich op deze manier laten inspireren voor mogelijke partijstandpunten en beleidsaanbevelingen.

“Er zullen elke avond 2 centrale gastsprekers het woord nemen. Zo zal er telkens een externe expert aanwezig zijn die een soort ‘Utopia’ schetst en een Temsenaar om de vertaalslag van deze stellingname naar onze gemeente te maken.”

Men kan actief deelnemen aan deze avond door langs te komen, maar ook via je computer of smartphone zal alles te volgen zijn.

Dit alles doen we onder de noemer ‘ToogDIAloog’.

“Dinsdagavond 27 maart is het thema: “Betaalbaar wonen EN groenbehoud” en komen schepen Hugo Maes en Koen De Clercq, voorzitter van sociale Bouwmaatschappij Woonanker aan het woord.

Daarnaast zakt Vlaams Minister Joke Schauvliege af naar Temse voor de ToogDIAloog. Als minister van Omgeving, Natuur en Landbouw en voormalig lid van de commissie Ruimtelijke Ordening, is zij goed geplaatst om ons haar Utopia-verhaal te schetsen.”

“Kunnen Betaalbaar wonen EN Groenbehoud hand in hand gaan? Voor jongeren en jonge gezinnen wordt het steeds moeilijker een eigen huis te kopen, laat staan een huis met een mooie tuin of gebouwd in een groene omgeving. Is dit verleden tijd en moeten we ons opnieuw meer in de dorpskern settelen? Sommige verkavelingsprojecten hebben echter weinig oog voor deze jongeren en jonge gezinnen en vaak zijn ze verplicht een percentage van deze huizen of appartementen in te vullen als sociale woningen. Of ligt de toekomst van deze mensen in het verbouwen van oudere woningen die reeds gevestigd zijn in de dorpskernen? Hiervoor bestaat een hele regelgeving en ook dit kost jonge mensen handenvol geld.”

Welke rol kan het gemeentebestuur hierin spelen en wat denkt de (jonge) Temsenaar hiervan?

Zoals steeds zijn vragen uit het publiek mogelijk met als doel in dialoog te treden en onze ideeën uit te wisselen.

Toogdialoog “Betaalbaar Wonen vs Groenbehoud”, dinsdag 27 maart, 20u in het Molenhuis aan de Wilfordkaai (naast restaurant Eatalia)

Geboortebos weer uitgebreid in Elversele en Tielrode

ELVERSELE/TIELRODE – Zaterdag 24 maart werden weer boompjes aangeplant voor het geboortebos in Elversele en Tielrode. In beide gemeenten vlakbij de werken van de nieuwe ringdijk

“Ieder jaar opnieuw geven we vanuit het gemeentebestuur aan de ouders met kinderen de gelegenheid om een geboorteboom aan te planten en dit in alle deelgemeenten”, aldus Hugo Maes (CD&V), schepen van Natuur & Groen. “We kozen in Elversele bewust voor de leeftijd van 3 jaar, omdat ze op zo’n leeftijd dit gebeuren meedragen. Zo kun nen ze op gepaste tijden komen kijken naar hun boom.

“Ieder jaar opnieuw kunnen we in Elversele rekenen op de medewerking van de Gezinsbond en de KWB Elversele, die pas hun 50ste verjaardag gevierd hebben. Zij zetten mee hun schouders onder dit gebeuren. In Tielrode gebeurd de boomplanting in samenwerking met milieuwerkgroep Ons Streven en de Gezinsbond.”

Onder een zalig lentezonnetje zijn er ’s namiddags 14 geboortebomen aangeplant in Tielrode voor kinderen die vorig jaar geboren zijn.

Door de MiNa-raad werd een subsidieproject ingediend ter bescherming van het oranjetipje en de huiszwaluw.

“Dankzij subsidies van het provinciebestuur en met medewerking van Regionaal Landschap Schelde en Durme en de werkgroep Dagvlinders Durme- en Scheldegebied werden maatregelen uitgewerkt om de aanwezigheid van zowel het oranjetipje als de huiszwaluw te behouden en indien mogelijk te versterken”, stelt Maes.

De Vlaamse Waterweg stelde gratis kaders ter beschikking voor de infoborden van het oranjetipje.

Het oranjetipje
“Het oranjetipje is één van de eerste vlinders in het voorjaar. Het is een vlinder die zijn naam dankt aan zijn fel oranje vleugeltoppen. Er werden twee gebieden uitgekozen waar het oranjetipje kan voorkomen: Het Groot-Broek in Elversele en het Meulenbroek in Temse
In beide gebieden werd een aangepast maaibeheer toegepast en werd een infobord geplaatst om de mensen te informeren.”

Huiszwaluwen
Zwaluwen zijn beschermde vogels en zijn erg honkvast. De verdwijning van hun nestlocatie, en dat gebeurt helaas steeds vaker door renovaties, ontreddert deze dieren.

“Om hen de kans te geven toch nog in de buurt te blijven wonen en broeden, werd een alternatief voorzien met de bedoeling de populatie huiszwaluwen minstens te behouden maar liefst nog op te krikken”, vertelt de schepen. “Deze zwaluwtil, die geplaatst werd vlakbij het voetbalveld van KWB Elversele, in het Groot Broek, werd gemaakt door onze milieudienst en geplaatst dankzij onze technische dienst, groendienst en milieudienst. Het werd een creatie waar onze mensen terecht fier op mogen zijn”.

Meer foto’s, Elversele, klik hier
Meer foto’s, Tielrode, klik hier

In Elversele werden weer boompjes geplant voor de driejarigen

 

Ook in Tielrode werden boompjes geplant