Passage Ronde Van Vlaanderen lokt heel wat toeschouwers

TEMSE – Voor de eerste keer passeerde ‘Vlaanderens Mooiste’ langs de Kapelstraat in Steendorp en de Krijgsbaan in Temse. Wij gingen de sfeer opsnuiven op het viaduct waar de renners de N16 opreden richting Sint-Niklaas.

Heel wat wielerliefhebbers waren afgezakt naar de overspanning boven de N16 om de wielerkaravaan te spotten.
Naast de renners ook heel wat wagens en motoren van de organisatie, wielerteams, pers, politie – en ambulancediensten. Ook in Temse stonden er trouwens heel wat toeschouwers langs het parcours met grote en kleine Vlaamse Leeuw-vlaggen te zwaaien.

Wij konden trouwens de latere winnaar Mathieu Van Der Poel op foto vastleggen. 🙂

Meer foto’s, klik hier

Hebt uzelf foto’s van de wielerkaravaan op andere plaatsen op het parcours bvb.: in Steendorp of op de N41 in Elversele, stuur gerust door via mail; info@editietemse.be of WhatsApp: 0495 15 06 81

Heel wat toeschouwers wilden de wielerkaravaan spotten
Wij konden de latere winnaar op foto vastleggen op Temses grondgebied

Afhaling cash geld verdwijnt eind dit jaar in centrumbanken

Temse krijgt Batopin cash-shop in de Kouterstraat

TEMSE – In oktober opent in de Kouterstraat, in het pand waar Standaard Boekhandel gevestigd was, een Cash – punt van Batopin. Dat was exclusief te lezen in de recente publicatie van het lokale krantje De Gazet van Temst, Dit heeft tot gevolg dat eind dit jaar het afhalen van cash niet meer mogelijk zal zijn in de bankkantoren in het centrum die deel uitmaken van het project.

Belgian ATm OPtimization INitiative, kortweg Batopin, is een project van Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC. Samen zorgen deze banken voor de uitbouw van een netwerk van geldautomaten in België.

Geldautomaten verdwijnen

“In oktober openen wij een zogenaamde Cash-Shop in de Kouterstraat”, vertelt Senne Poelmans, woordvoerder van Batopin. “Dat wil zeggen dat men in een binnenruimte cash zal kunnen afhalen. Er zullen drie automaten geplaatst worden. Iedereen kan geld afhalen, enkel de klanten van de vier banken die deel uitmaken van het project kunnen ook geld storten en de pincode wijzigen.”

Zowat zes weken na de opening van het cash-punt in de Kouterstraat zullen in de banken die meewerken aan het project, Belfius, KBC en BNP Paribas Fortis de geldautomaten verwijderd worden.

Bij Belfius op de Markt en bij KBC in de Oeverstraat zal na verwijdering van de cash-automaten in de selfbankruimte wel minstens één automaat blijven staan waar klanten bijvoorbeeld overschrijvingen kunnen uitvoeren.

Automaat overschrijvingen blijft

“Elk Belfius-kantoor zal over minstens 1 Cashless-automaat beschikken na het weghalen van de Cash-automaten in het kader van de uitrol van de Batopin-cashpunten”, stelt de persdienst van Belfius

Ook bij KBC zullen klanten nog overschrijvingen kunnen uitvoeren in de selfbankruimte.

“Enkel de geldautomaat verdwijnt. De automaat om overschrijvingen te doen, blijft behouden in het kantoor”, klinkt het bij Sofie Spiessens van KBC.

“Bij BNP Paribas Foris waren de “Selfs” automaten waar men overschrijvingen kon uitvoeren en uittreksels afdrukken al sinds 2020 niet meer in gebruik”, vertelt Hilde Junius van BNP.

Naast de nieuwe Cash-Shop blijven de afhaalpunten om cash af te halen van ondermeer Argenta, in de Akkerstraat, en Axa in de Kamiel Wautersstraat, bestaan. Zij maken geen deel uit van het project van Batopin. Of de geldautomaat bij Fintro, op de hoek van de Markt en de Oeverstraat, verdwijnt is ons tot op heden niet bekend.

In oktober komt er een cash-shop van Batopin in de Kouterstraat. Daardoor verdwijnen de geldautomaten in de centrumbankn aan de Markt en in de Oeverstraat en Kasteelstraat.
(foto: (C) Franky Polfliet)

Tapasrestaurant Cinco verhuisde naar definitieve stek

TEMSE – Tapasrestaurant Cinco, tot vorig weekend gevestigd in het pand van de Gulden Cop op de hoek van de Markt en de Kasteelstraat, slaat een nieuwe weg in. Vanaf heden is Markt 28, het voormalige pand van Oosters restaurant De Sampan, de definitieve locatie waar men voortaan kan genieten van mediterraanse gerechten. Zaakvoerders Luc en Nancy moesten snel schakelen om een nieuwe locatie te vinden doordat bij een brandweerinspectie de keuken in het oude pand werd afgekeurd.

“Het contract van het hoekpand van de Gulden liep af en door brandweerperikelen moesten we op zoek naar een nieuwe locatie voor ons restaurant”, vertelt Luc Suy. “Na enkele gesprekken met Tony Nai, eigenaar van het pand van De Sampan kwamen we al vlug tot een overeenkomst. Vanaf heden is dit onze definitieve stek voor ons tapasrestaurant. En positief is dat we maar 50 meter van onze oude locatie zitten.”

De voorbije weken werd het interieur van het voormalige Oosters restaurant aangepakt om een mediteraanse sfeer te creëren. “En daar zijn we goed in gelukt, we krijgen heel wat positieve commentaren”, klinkt het.

Service coupe

Nu de verhuis een feit is past men bij Cinco de openingsuren aan.

“Op maandag en dinsdag zijn we gesloten maar van woensdag tot zondag pakken we voortaan uit met een lunchkaart”, vertellen de zaakvoerders. “Van 11.30 uur tot 14 uur kan men dan ook komen genieten van onze tapasgerechten. We hanteren alle openingsdagen een ‘service coupe’ waarbij we naast de middagshift ook ’s avonds open zijn van 17.30 tot 23 uur.”


Ook de eigenaar van het pand, en zaakvoerder van het bovenliggende Temse Hotel Tony Nai, is in de wolken met de verhuis.

“Twee jaar geleden moest ik door personeelsproblemen de Sampan sluiten maar deze nieuwe invulling door Luc en Nancy geeft het pand een serieuze meerwaarde”, stelt Tony Nai. “Een extra troef is dat Luc en Nancy ook gaan zorgen voor ontbijt voor de hotelgasten die verblijven in mijn hotel. Dit is dus duidelijk een win/win voor ons beiden.”

Info: www.copacinco.be

Het voormalige pand van de Sampan is vanaf heden de definitieve stek van Cinco
vlnr.: eigenaar Tony Nai, zaakvoerders Nancy Engels en Luc Suy
De nieuwe zaakvoerders verzorgen ook het ontbijt voor de hotelgasten van het bovenliggende hotel

Ronde Van Vlaanderen passeert Temse

TEMSE – Komende zondag 31 maart passeert de Ronde van Vlaanderen in Temse. De dag ervoor, op zaterdag 30 maart, rijden de wielertoeristen hun Ronde van Vlaanderen Cyclo via een aangepaste route.

De profs rijden zondag via Bazel langs de N419 naar de Kapelstraat in Steendorp en passeren de Krijgsbaan tot aan het viaduct waar de renners de N16 oprijden richting Sint-Niklaas. Daarna is de doortocht van de wielerkaravaan ook nog te zien op de Steenweg Hulst-Lessen en de N41 richting Hamme.

Het parcours op 30 maart voor de wielertoeristen:

Haasdonksesteenweg – Velle – Eigenlo – grondgebied Sint Niklaas – Oude Heirbaan – Hogenakkerstraat – Gentstraat – Legen Heirweg – Pontweg. Doortocht: 7-12 u. Parkeerverbod op het parcours van 5 u. tot 12 u.

Het parcours op 31 maart voor de profs:

Kapelstraat – Krijgsbaan – N16 – grondgebied Sint-Niklaas (via Heimolenstraat) – Steenweg Hulst-Lessen – N41
Doortocht Kruibeke-Steendorp-Temse: 10.25-10.45 u. Doortocht Elversele: 11 u. Op gans het parcours is er een parkeerverbod van 6 u. tot 11 u.

Dubbel zoveel deelfietsen op Wase wegen: 169 extra fietsen op 53 locaties. 47 exemplaren beschikbaar in Temse.

TEMSE/WAASLAND – Vervoerregio Waasland breidt het aanbod deelfietsen fors uit. Sinds 21 maart 2024 zijn 169 extra deelfietsen toegevoegd aan het aanbod van 150 elektrische fietsen. In Temse zijn er nu 47 deelfietsen beschikbaar.

Het aanbieden van deelfietsen past volledig binnen Hoppin, de toekomstgerichte Vlaamse visie op mobiliteit. Daarmee zet Vlaanderen en de Vervoerregio in op efficiëntere en duurzamere verplaatsingen. Deelfietsen zijn hier een belangrijk onderdeel van. Ze kunnen ze de eigen fiets of auto vervangen, maar zijn ook handig om de eerste of laatste kilometers van je reis af te leggen in combinatie met openbaar vervoer.

Er stonden tot vandaag in vervoerregio Waasland al 150 fietsen van deelsysteemaanbieder Donkey Republic, als onderdeel van een overeenkomst met Lantis. Dit aanbod wordt nu sterk uitgebreid met 115 klassieke en 54 elektrische fietsen. De vervoerregio koos hier 53 strategische locaties voor uit.

Carl Hanssens, voorzitter vervoerregio Waasland: “De deelfietsen zijn snel, eenvoudig en goedkoop te ontlenen. Je fietst ermee naar je bestemming en je hoeft hem niet terug te brengen naar het punt waar je hem hebt ontleend. Ze zijn dus ideaal om te combineren met een bus- en of treinrit. Bovendien kunnen de elektrische fietsen een volwaardig, flexibel alternatief zijn voor de auto. We maken elektrisch fietsen voor iedereen toegankelijk en betaalbaar.”

De oranje deelfietsen zijn al regelmatig in het straatbeeld te zien in Temse. — © Julien Heerwegh

Succes

Temse was de eerste gemeente in het Waasland die gebruikmaakte van de oranje deelfietsen van Donkey Republic. Het station van Temse, dat volledig heringericht werd en dienst doet als Hoppinpunt, waar alle vervoersmogelijkheden samenkomen, was dan ook de ideale locatie om het project voor te stellen.

De deelfietsen zijn er nu ongeveer een jaar beschikbaar en zijn populair. “Het gebruik neemt nog steeds toe, zelfs in de winter”, zegt schepen van Mobiliteit in Temse Lieve Truyman (N-VA). “Van de gebruikers geeft elf procent aan de fiets als alternatief voor de auto te gebruiken. We kunnen dus spreken van een succes en ik ben blij dat de uitrol een verder verhaal krijgt. In Temse zijn er vanaf nu 47 deelfietsen beschikbaar, dat zijn er 31 meer.”

Tom Bosman, projectmanager voor Interwaas: “Sinds 2022 zijn de deelfietsen van Donkey Republic aanwezig in de vervoerregio via een overeenkomst met Lantis. Dat contract wordt nu uitgebreid voor de extra deelfietsen voor Hoppin. Daardoor konden we in onze vervoerregio sneller schakelen en staan de extra deelfietsen al van bij de start van het fietsseizoen op het terrein.”

Ontdek het aanbod

Benieuwd hoe het deelfietssysteem van Donkey Republic precies werkt? Dat ontdek je op https://www.donkey.bike/nl/steden/waasland/.

Via de Hoppinpuntenzoeker op de website www.hoppin.be kun je per gemeente het volledige mobiliteitsaanbod op Hoppinpunten (in ontwikkeling) opzoeken. Hoppinpunten zijn plaatsen waar verschillende vervoermiddelen samenkomen die reizigers makkelijk kunnen combineren.

Hoe gebruik je een Donkey Republic-deelfiets?

Een Donkey-fiets huren is eenvoudig. Je gaat naar een van de drop-offlocaties, ontgrendelt daar een fiets met de Donkey Republic-app en gaat op weg. Je maakt zo veel tussenstops als je wil, door je fiets te vergrendelen en de rit via de app te pauzeren. Ben je op bestemming? Zoek dan in de app waar er een drop-offzone is, parkeer je fiets daar en vergrendel hem. De betaling wordt automatisch verrekend. De duur van je rit bepaalt de kostprijs. Een ritje met een gewone fiets maak je al vanaf 1,8 euro, een elektrisch exemplaar huur je al vanaf 3 euro. Voor frequente gebruikers zijn er interessante formules tegen lagere kostprijs.

In Temse komen er in totaal 47 deelfietsen van Donkey Republic. — ©Julien Heerwegh

Jaagpad aan Klein Broek in Elversele voorlopig terug open

ELVERSELE – Het jaagpad aan het Klein Broek in Elversele werd opnieuw opengesteld voor fietsers. Dit zou evenwel maar tijdelijk zijn.

Onlangs stelde gemeenteraadslid Chris Vervaet (CD&V) uit Elversele de vraag in de gemeenteraad of de fietsroute rond het Klein Broek niet opnieuw kon opengesteld worden. Omdat er momenteel niet meer gewerkt wordt of er toch geringe activiteit is.

“Omdat het juiste fietsweer er aankomt, is misschien het ideale moment aangebroken om die veiligere fietsroute terug open te stellen”, stelde Vervaet. “Het lijkt me alleszins veiliger dan op de overdrukke Legen Heirweg en
Duivenhoek met hun sluipverkeer.”

Naar aanleiding van het punt op aanvraag van gemeenteraadslid Chris Vervaet nam burgemeester Hugo Maes (CD&V) opnieuw contact op met de diensten van de Vlaamse Waterweg.

“Het jaagpad werd ondertussen tijdelijk opengesteld”, stelt Hugo Maes. “In de toekomst zullen echter nog een aantal campagnes volgen waarbij er gronden worden aan- of afgevoerd en zal men opnieuw een omleiding moeten instellen. Daarover zal er duidelijk gecommuniceerd worden wanneer deze doorgaan.”

(foto: (C) Pieter Van Hecke)

Afrit van N16 aan S.G.Boerenboomstraat gaat opnieuw open. Afrit van Smesstraat gaat wel dicht: “Omdat er zich daar gevaarlijke situaties voordoen”

TIELRODE – Goed nieuws voor de inwoners van Tielrode, de afrit van de N16 aan de S.G.Boerenboomstraat gaat opnieuw open. Wegen & Verkeer (AWV) is gezwicht voor het verzet van de inwoners en het gemeentebestuur. Binnenkort zal het verkeer weer via de aloude weg naar Tielrode kunnen. “Heel tevreden dat blijvend overleg dit resultaat oplevert”, aldus schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA).

Maandenlang was er heel wat tegenkanting tegen de beslissing van het Agentschap Wegen en Verkeer om de S.G. Boereboomstraat in Tielrode en de Laagstraat in Temse af te sluiten van de drukke N16. Deze maatregel werd getroffen in het kader van de verkeersveiligheid.

“Met deze werken hebben we weer een gevaarlijk punt weggewerkt en maken we de omgeving veiliger voor alle verkeer”, klonk het toen bij Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD).

Weinig boerenverstand

Een beslissing en motivering waar weinig Temsenaars zich in konden vinden. Ook de burgemeester trok van leer.
“Dit getuigt van weinig boerenverstand”, liet Hugo Maes (CD&V) optekenen.

Bedrijven uit de naastgelegen industriezone presenteerden zelfs een petitie met 227 handtekeningen. Het mocht niet baten, want begin februari 2023 werden de straten onherroepelijk afgesloten.

Maar nu is er dus goed nieuws. Schepen van mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) bevestigde het nieuws van de openstelling van de Boerenboomstraat op een commissie van de gemeenteraad donderdagavond. Raadslid Bert Bauwelinck (Tesamen) vroeg naar een stand van zaken in het dossier.

De afrit van de N16 aan de S.G. Boeronboomstraat gaat opnieuw open. De oprit richting Bornem blijft wel afgesloten wegens het ontbreken van de invoegstrook.

Twee weken terug waren er opnieuw gesprekken van het college met het Agentschap Wegen en Verkeer en werd een compromis bereikt. AWV gaat akkoord om de straat te heropenen als afrit van de N16. Niet als oprit want daarvoor ontbreekt een invoegstrook. Er is ook beslist om het kruispunt met de Smesstraat af te sluiten. Daar doen zich namelijk gevaarlijke situaties voor.

“Blij met dit resultaat”

“We hebben dit tijdens het overleg ook duidelijk gemaakt aan de hand van dronebeelden die ter plaatse gemaakt zijn”, zegt de schepen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer hield sinds de sluiting wel de vinger aan de pols en hield na een proefperiode steeds de deur open voor aanpassingen. Die zullen er nu daadwerkelijk komen. “Er is besloten om de afrit van de N16 richting de S.G. Boerenboomstraat weer open te stellen”, zegt schepen Truyman. “Blijvend overleg met elkaar werpt zijn vruchten af. We zijn heel blij met dit resultaat.”

De Laagstraat blijft voorlopig wel afgesloten, maar er komen meerdere maatregelen die de verkeerssituatie alleen maar ten goede zullen komen. “De lichtenregeling aan het kruispunt met de Hoogkamerstraat wordt aangepakt om het verkeer vlotter in en uit de TTS-zone te sturen”, zegt de schepen. “Verder plant AWV de aanleg van steunlichten in de Hoogkamerstraat en de Smesstraat om ook daar de doorstroom te vergemakkelijken. De afslag van de N16 naar de Smesstraat zal wel verdwijnen.”

Het benzinestation en de bedrijven blijven wel bereikbaar via het kruispunt Hoogkamerstraat.

“Er moeten wel nog een aantal infrastructurele ingrepen gebeuren”, zegt Truyman. “Zo moet het kruispunt van de Smesstraat en de Hoogkamerstraat aangepast worden. Voor vrachtverkeer dat vanaf de N16 de Smesstraat moet indraaien, is de draaicirkel nu te klein. Verder komt er ook een steunlicht voor de ontsluiting van het verkeer vanuit de Smesstraat richting N16.”

Bij Wegen en Verkeer zijn ze voorlopig karig met informatie, maar ze bevestigen ook van hun kant dat de afrit weer opengaat weet men bij Het Nieuwsblad regionaal.

“We passen opnieuw een proefperiode toe en bekijken momenteel de planning voor de werken”, zegt Jef Schoenmaeckers van het Agentschap. “We begrijpen de gevoeligheden van de situatie bij de bewoners en we zullen hen te gepasten tijde inlichten over wat er staat te gebeuren.”

De afrit aan de Smesstraat wordt afgesloten
“omdat zich daar gevaarlijke situaties voordoen”, aldus schepen Lieve Truyman.

bewoners centrumstraten vragen met petitie alternatief voor omleidingsroute

Gemeente voert in april herstellingswerken uit in de Vooruitgangstraat

TEMSE – De bewoners van enkele centrumstraten in Temse maken zich zorgen. Zij willen een aanpassing van de omleidingsroute die werd ingevoerd tijdens de wegenwerken in de Kouterstraat. “Onze straten zijn niet aangepast voor het zware verkeer. We vrezen schade aan de huizen”, zegt Temsenaar Stefan Cap, die een petitie met honderd handtekeningen overhandigde aan de burgemeester.

In Temse wordt er momenteel hard gewerkt in de Kouterstraat. Later schuiven de wegenwerken nog op richting de Pastoor Boelstraat en de Schoolstraat. “Dit zijn de grootste wegenwerken van de afgelopen en komende jaren”, zegt schepen van Openbare Werken Lieve Truyman (N-VA). Volgens de huidige planning zullen de wegenwerken afgerond zijn in het voorjaar van 2025.

Het centrum ondergaat een ware metamorfose, maar tijdens de werken veroorzaakt het omgeleide verkeer kopzorgen bij de bewoners in de Gasthuisstraat, Vooruitgangstraat, Nijverheidstraat en Vrijheidstraat.

“De straten zijn niet aangepast aan het zware verkeer dat wordt omgeleid”, zegt Temsenaar Stefan Cap, die zelf in de Vooruitgangstraat woont. Hij besloot actie te ondernemen en startte een petitie.

tefaan Cap overhandigde de petitie met honderd handtekeningen aan burgemeester Hugo Maes (CD&V). — 
© IF

Gescheurde gevel

“Ondertussen verzamelde ik al meer dan honderd handtekeningen”, gaat hij verder. “Sommige huizen op de omleidingsroute zijn meer dan honderd jaar oud en hebben slechte of zelfs geen fundering. Het zware verkeer veroorzaakt trillingen en de eigenaars vrezen verzakkingen. Ik ken iemand die nu al met een gescheurde gevel zit.” (lees verder onder de foto)

De bewoners vragen vooral een oplossing voor het vele busverkeer. “Per uur denderen er zes bussen van De Lijn voor de straten. Dat leidt regelmatig tot onveilige verkeerssituaties, maar het is vooral duidelijk dat de wegen hier niet op voorzien zijn, want maandelijks moeten ze hier herstellingen uitvoeren. De straten zijn nog uitgerust met oude riolering en die zou het wel eens kunnen begeven”, zegt Stefan.

Alternatieve route

Vorige week overhandigde Stefan zijn petitie aan de burgemeester. “Hij begreep ons standpunt en ging ermee aan de slag”, zegt Stefan. Ook schepen Truyman is op de hoogte van de situatie. “We willen een proefproject opstarten om sluipverkeer tegen te gaan en enkel lokaal verkeer toe te laten”, zegt ze. “Ondertussen zijn we in gesprek met De Lijn om een alternatieve route te bekijken. We moeten wel rekening houden met de dienstverlening, want de buslijn is de meest gebruikte in heel het Waasland.”

Stefan zat ondertussen niet stil en stippelde zelf al een alternatieve route uit. “Het verkeer zou perfect vanuit de Gasthuisstraat naar de N16 omgeleid kunnen worden. Dit scheelt heel weinig in tijd, maar zo worden een aantal centrumstraten ontlast.”
(Bron: HN/Pieter Van Hecke)

Herstellingswerken

Naar aanleiding van meldingen door de bewoners zal de gemeentelijke technische dienst van 2 april tot 12 april werken uitvoeren in de Vooruitgangstraat om de putten in het wegdek te herstellen. De straat zal daardoor enkel toegankelijk zijn voor plaatselijk verkeer tot aan de werken. Tijdens de weekends zal de straat wel vrij zijn voor verkeer.

De grootschalige werken in de Kouterstraat zijn volop aan de gang.
(foto: (C) Franky Polfliet)

Milan Michiels (12) is Belgisch kampioen Taekwondo

TEMSE/GENT – Afgelopen weekend vond in Gent de Belgian Open Taekwondo plaats. Milan Michiels (12) uit Temse werd er Belgisch kampioen bij de pre-juniors -55 kg., in de discipline ‘sparring’.

Taekwondo is een Koreaanse ongewapende vechtkunst en vechtsport met de nadruk op zelfverdediging. Letterlijk vertaald betekent tae voet, kwon vuist en do de kunst van of de weg. Vrij vertaald betekent taekwondo: de weg van de voet en de vuist. Als vechtsport kent taekwondo drie wedstrijddisciplines. Eentje ervan is ‘sparring’.

“Milan is Leerling van de Kolibrie te Tielrode”, vertellen mama Sabina en papa Youri. “Hij beoefend tweewekelijks taekwondo in de Bounce Back Club in Waasmunster bij coach Hans Rombaut. Momenteel streeft hij naar zijn groene gordel en daarna verdere groei.”

Milan Michiels (12) werd Belgisch kampioen taekwondo bij de pre-juniors in de discipline ‘sparring’.

Steendorpenaars geven mening over plannen met oude steenbakkerij: “Hoog tijd dat er iets gebeurt, want site ligt er verloederd bij”

STEENDORP – In de Mosterdpot in Steendorp konden de inwoners vorige week woensdagavond 13 maart hun ideeën geven over de plannen van de gemeente met de oude steenbakkerij. De site krijgt een groene bestemming en dat stemt de Steendorpenaars alvast gerust. “Zo veel mogelijk groen met ruimte voor recreatie”, was de terugkerende teneur.

De Steendorpenaars wachten al jarenlang op een plan voor de oude steenbakkerijsite in het dorp. Die ligt er al sinds de sluiting in 2011 verlaten en groezelig bij. Het gemeentebestuur van Temse communiceerde in het begin van dit jaar dat de toekomst van het domein er groenkleurig uitziet. Op het domein komt de natuur centraal te staan met ruimte voor toeristische en recreatieve activiteiten. “Dit is een nieuwe stap in de herbestemming van deze zone”, klonk het toen bij schepen van ruimtelijke planning Wim Van Rossen (Open VLD). (lees verder onder de foto)

De gemeente stelde een extern bureau aan die deze visie vorm moet geven en daar mag ook de Steendorpenaar aan meewerken. “We willen zo veel mogelijk mensen betrekken in het project”, zegt de schepen. Woensdagavond tekenden een honderdtal inwoners present om mee na te denken over het project. “Dit werkt drempelverlagend zodat iedereen zijn input kan geven”, zegt de schepen. “Het gemeentebestuur neemt niet deel aan de gesprekken. Het is een avond voor de Steendorpenaars om hun mening te geven. Het studiebureau neemt alle opmerkingen dan mee bij het opstellen van hun finaal masterplan.”

“Beste wat er ooit op tafel lag”

Aan de werktafels werden drie belangrijke thema’s behandeld: Ruimte en natuur, recreatie en gebruik en verbinding en mobiliteit. De besprekingen verliepen gemoedelijk en dat ligt vooral aan de beslissing dat er plaats is voor groen en natuur op de site. “Ik ben al jaren betrokken in het project. Van alle voorstellen die er al zijn geweest, van stortplaats tot kmo-zone, is dit al het beste wat er ooit op tafel lag”, zegt Frank Van Hoorick (61). “Na zoveel jaren komt er eindelijk iets positief. We kunnen een prachtig stuk natuur toevoegen aan het gebied tussen Temse en Kruibeke.” (Lees verder onder de foto)

Goed gegokt

Ook kersverse Steendorpenaars en rechtstreekse buren van de steenbakkerijsite Thomas (35) en Sharron (29) zijn tevreden. “Toen we ons huis twee jaar geleden kochten, was het nog een groot vraagteken wat er naast onze deur zou komen. We hebben goed gegokt want we krijgen een natuurpark. We hopen dat dit uiteindelijk een gezellige plaats wordt waarvoor mensen halt zullen houden in ons mooie dorp”, zegt Thomas. (lees verder onder de foto)

Sam Mannaerts (37) vindt het een mooi initiatief dat er wordt geluisterd naar de inwoners. “Het wordt tijd dat de locatie wordt opgekuist, want het ligt er verloederd bij. Het plan ziet er goed uit. Dat het een groen karakter krijgt, is een pluspunt.” Daar sluit ook Shakti Cornelis (26) zich bij aan. “Het grote domein dat nu niet benut wordt, zal een mooie, groene, centrale plaats krijgen in het dorp”, zegt ze.

Rondleidingen

Op 14 mei zal er nog een tweede participatiemoment georganiseerd worden die zal doorgaan op de steenbakkerij zelf. “Er zullen rondleidingen georganiseerd worden en het studiebureau zal dan al een eerste plan op tafel kunnen leggen”, zegt schepen Van Rossen. “In juni moet het finaal masterplan afgewerkt zijn.”
(Bron: HN/Pieter Van Hecke)

Bestuurder van vuilniskar die paaltjes en bijna kind wegmaaide aan school krijgt enkel 720 euro boete: “Nagenoeg onmogelijk om er te manoeuvreren”

TIELRODE – De directeur van Freinetschool De Kolibrie in Tielrode heeft zijn ongenoegen geuit over de gevaarlijke verkeerssituatie aan zijn school. Vooral de bestuurder van een vuilniswagen maakte het volgens hem te bont. Hij reed enkele paaltjes omver en bracht naar verluidt ook kinderen in gevaar. Politierechter Kjell Verleysen veroordeelde de man vrijdag tot een boete van 720 euro.

De feiten vonden plaats op 22 mei 2023. Tijdens zijn ronde reed de bestuurder van een vuilniswagen achterwaarts de Kerkstraat in Tielrode in, waar freinetschool De Kolibrie gelegen is. Daarbij reed de man enkele paaltjes omver en maaide hij volgens de school ook bijna enkele kinderen van de weg.

Schooldirecteur Sven Debruyn uitte toen zijn ongenoegen en wees met de vinger naar de gemeente. “We hebben niet de indruk dat verkeersveiligheid bij de gemeente hoog op de agenda staat”, zei hij toen.

Route aangepast

De bestuurder van de vuilniswagen moest zich vrijdag verantwoorden in de politierechtbank. Enerzijds voor het vernielen van de paaltjes. Er werd hem tevens vluchtmisdrijf ten laste gelegd omdat hij niet ter plaatse bleef.

Onterecht vond zijn advocaat. “Hij is na de feiten onmiddellijk naar zijn baas gereden en hij is zich nadien gaan aangeven bij de politie”, sprak hij. Zijn advocaat stelde bovendien de moeilijke verkeerssituatie aan de kaak. “Het is nagenoeg onmogelijk om er te manoeuvreren. Ondertussen werd trouwens de route aangepast.”

Politierechter Verleysen kon zich wel vinden in het pleidooi van de advocaat en achtte de bestuurder niet schuldig aan vluchtmisdrijf. Hij kreeg wel een boete van 720 euro. (Bron+foto: HN/Pieter Van Hecke)

De bestuurder van de vuilniskar reed achterwaarts de Kerkstraat in. — © pvs/rr

Zaakvoerders drankenhandel betrappen man die fles champagne van 450 euro wil stelen

TEMSE – Zaakvoerder Romy Vercauteren van Drankenhandel Hinderdael – Schaliënhuys – aan Cauwerburg heeft een man betrapt die er van door wou gaan met een fles champagne ter waarde van 450 euro. “Ze zijn gewiekst, het is al de derde diefstal op korte tijd. Vorige keer gingen ze met meer dan duizend euro whisky aan de haal”, zegt uitbater Nicolas Bolsens.

Op camerabeelden is te zien hoe een man de drankenhandel aan Cauwerburg binnenwandelt en doelbewust naar een kast gaat waar hij een fles champagne ter waarde van maar liefst 450 euro in zijn jas steekt. Gelukkig hield uibaatster Romy de camerabeelden in de gaten en zag het gebeuren.

“Hij kwam aan de kassa met een flesje wijn van amper vijf euro. Mijn vrouw sprak hem aan: ‘je hebt gestolen’, zei ze en ze vroeg hem zijn zakken leeg te maken. Hij deed toen alsof hij geen Nederlands sprak en haar niet verstond”, vertelt haar man Nicolas.

Camerabeelden

“Mijn vrouw wandelde naar de bewuste kast, maar ondertussen slaagde de dief erin de fles ergens in een rek te plaatsen. Dat zagen we nadien ook op camerabeelden”, klinkt het. “De man hield vol dat hij niets gestolen had en uiteindelijk verliet hij de zaak zonder iets te kopen. Het koppel maakte de beelden over aan de politie die de zaak verder opvolgt.

Flessen whisky van meer dan 1.000 euro

“De camera’s bewijzen hun dienst, maar je moet ze in de gaten houden”, vertelt de uitbater. “Het is al de derde keer op korte tijd dat we bezoek krijgen van dieven. Vorige keer konden ze vijf flessen whisky stelen die een totale waarde hadden van meer dan duizend euro. Ze gaan gewiekst en doelbewust te werk. Soms weet ik niet hoe ze het doen, die mannen maken volgens mij zelf hun jassen. Je ziet of hoort het niet als ze naar buiten wandelen met enkele flessen in hun jas. Deze keer konden we gelukkig op tijd ingrijpen en hopelijk zien we hem hier niet meer terug.”

“Ja ik weet het, het mag niet beelden delen”, stelt Nicolas op zijn sociale media. “Maar bij deze wil ik andere handelaars waarschuwen voor deze onvoorzichtige man.”

Burgemeester Hugo Maes snuift de sfeer op bij training van Temsese bokskampioenen

“Van alle Belgische boksclubs behaalden wij de meeste medailles”

TEMSE – De boksclub behaalde in totaal negen medailles op de Vlaamse en Belgische kampioenschappen. Daarmee behoort Boxing Club Temse bij de top in België. Maar men kijkt ook al verder. Men wil met enkele kampioenen scoren op de Olympische spelen van Los Angeles in 2028.

“Geen enkele club haalde meer medailles dan wij”, glundert voorzitter Marouan Ben Alita. “We trainen vijf keer per week hier in de catacomben van sporthal Tilroda. Ter voorbereiding van een wedstrijd trekken we zelfs op zondag naar Linkeroever om er onder meer op de trappen van de voetgangerstunnel te trainen en in de tunnel sprintjes te doen.”

Zoveel talent

De resultaten van de relatief jonge club bleef ook bij de burgemeester niet onopgemerkt. Op uitnodiging van dokter en gemeenteraadslid Brigitte Caura (Tesamen), die meter is van de club, maakte hij woensdagavond tijd om er de sfeer te komen opsnuiven en de kampioenen persoonlijk te feliciteren. Hugo Maes was danig onder de indruk.

“Ongelooflijk dat we hier in Temse zoveel talent hebben”, zei hij.

Burgemeester Hugo Maes zette de bokskampioenen van Boxing Club Temse in de bloemetjes. 


Boxing Club Temse is meer dan alleen een boksclub. “We willen ook op maatschappelijk vlak een meerwaarde zijn”, zegt Brigitte Caura (Tesamen). “Woensdagnamiddag geven we aan kinderen huiswerkbegeleiding, daarna kunnen zij gratis meetrainen.”

“We willen toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen die het niet breed hebben. Wie recht heeft op een Sleutelpas van de gemeente kan korting krijgen op onze tarieven”, aldus de voorzitter. “Wie een keertje wil komen boksen, kan zelfs gratis een les mee volgen. Ondertussen hebben we een honderdtal leden. Een maandabonnement voor volwassenen kost 30 euro. Kinderen jonger dan dertien jaar betalen 20 euro en studenten 25 euro”, vertelt de voorzitter.

Eind dit jaar worden de club en de kampioenen uitgenodigd op de jaarlijkse sportkampioenenviering in de Roxy en worden ze extra gehuldigd.

Meer informatie is terug te vinden op de Facebookpagina van de club: Boxing Club Temse.

Kampioenen van links naar rechts: Fousseni Mama (19), Jonathan Munto (16), Hoessein Benalita (14), Tedros Samson Hablu (15). Vijfde medaillewinaar Gaetan Munto was niet aanwezig

Vandaal laat spoor van roze graffiti achter in de Kouterstraat

TEMSE – Vannacht rond 1 uur heeft een onverlaat een spoor van roze graffiti achtergelaten in de Kouterstraat .

Gevels deuren ramen en etalages, poorten, een scooter etc…
De politie kwam al vaststellingen doen.
Naar verluidt is de dader duidelijk te zien op een camera.
Die kan zich aan een gepeperde rekening verwachten van al de gespecialiseerde kuisfirma’s. Sommige mensen waren al tevergeefs aan het poetsen, het ging er niet zomaar af.

Bron + foto’s: Nieuws en Geruchten uit Groot Temse

Temse geeft startschot van Reynaertjaar

TEMSE – In 2024 kom je Reynaert De Vos overal tegen in Temse. Onze gemeente nam zaterdag 9 maart officieel het voorzitterschap van het intergemeentelijk project ‘Land van Reynaert’ over van Sint-Niklaas.

Het middeleeuwse dierenepos ‘Van den vos Reynaerde’ is onlosmakelijk verbonden met het Waasland. Onze streek vormt het decor van dit beroemde verhaal dat al eeuwenlang tot de verbeelding spreekt. Op zaterdag 9 maart nam Temse het voorzitterschap en het symbolische Reynaertbeeldje over van Sint-Niklaas. Het muziekgezelschap Taberna Balatronum bracht 3 Reynaertliederen, speciaal gecomponeerd voor deze feestelijke start van het Reynaertjaar.

Ontdek de activiteiten en gadgets

Als voorzitter van Het Land van Reynaert pakt Temse dit jaar uit met een divers en uitgebreid aanbod van Reynaertactiviteiten. Samen met Toerisme Temse en verschillende lokale verenigingen en partners zorgden we voor een gevarieerd programma: tentoonstellingen, zoektochten, workshops, een lezing en theatervoorstellingen voor jong en oud in combinatie met toeristische initiatieven die Reynaert en zijn kompanen in de kijker zetten.


“Ter gelegenheid van het Reynaertjaar, sloegen een aantal gemeentelijke diensten binnen het Lokaal Bestuur Temse én verenigingen van Temse de handen in elkaar”, aldus schepen Debby Vermeiren. “Ze stelden een mooi programma samen met een knipoog naar De Vos.”

“We zijn aan de 24ste editie toe om het toeristisch seizoen officieel te openen”, vertelt Rita Heerwegh, voorzitter van Toerisme Temse. “Dit jaar neemt Temse officieel het voorzitterschap van het Project Land van Reynaert over van de vorige gastgemeente Sint-Niklaas.”

Ter gelegenheid hiervan was er de officiële overdracht van het Reynaertbeeld van Koning Nobel tussen burgemeesters Lieven Dehandschutter van Sint-Niklaas en Hugo Maes.

Het beeld kreeg het al hard te verduren doordat het al heel wat jaren doorgegeven wordt tussen diverse gemeenten. Zo is de staf van Koning Nobel deels stuk.

“Ik beloof dat het beeld tegen het einde van ons voorzittersjaar hersteld wordt door één van de vele keramisten in onze gemeente”, beloofde burgemeester Hugo Maes aan de burgervader van Sint-Niklaas.

Heel het jaar zijn er in Temse diverse activiteiten evenementen in het kader van het Reynaertjaar.

Zo staat de 6de editie van de poëziewedstrijd Dichter bij de dijk volledig in het teken van Reynaert. Gedichten kan je indienen tot 15 april. De mooiste gedichten krijgen een plaats op de poëzieroute langs het dijkpad tussen Elversele en Steendorp. Wie goed oplet, zal de vos ook in het straatbeeld zien verschijnen. Het Reynaertbeeld op de Velle werd mooi opgekuist en tegen de zomer plaatsen we een Reynaertbank. Een jonge graffitikunstenaar die deelnam aan Tour Elentriek (waarbij elektriciteitskastjes in Temse werden beschilderd), zal binnenkort de openbare ruimte in Temse verrijken met zijn ‘vossenkunst’.

Toerisme Temse ontwikkelde speciaal voor het Reynaertjaar o.a. een Reynaertzeep (te koop in het Toeristisch Infokantoor) en een placemat die je kan terugvinden in de lokale horecazaken. Verschillende van deze zaken zetten dit jaar ook een speciaal Reynaertgerecht op de kaart. Je herkent de zaken aan een speciale affiche. De jaarlijkse fotowedstrijd en paaszoektocht kregen ook een ‘vossen’jasje, net als nog heel wat andere activiteiten.

Een overzicht van het Reynaertjaar vind je terug op de Bellemankaart (zie bijlage) en kan je terugvinden op de website www.temse.be/reynaertjaar.