bewoners centrumstraten vragen met petitie alternatief voor omleidingsroute

Gemeente voert in april herstellingswerken uit in de Vooruitgangstraat

TEMSE – De bewoners van enkele centrumstraten in Temse maken zich zorgen. Zij willen een aanpassing van de omleidingsroute die werd ingevoerd tijdens de wegenwerken in de Kouterstraat. “Onze straten zijn niet aangepast voor het zware verkeer. We vrezen schade aan de huizen”, zegt Temsenaar Stefan Cap, die een petitie met honderd handtekeningen overhandigde aan de burgemeester.

In Temse wordt er momenteel hard gewerkt in de Kouterstraat. Later schuiven de wegenwerken nog op richting de Pastoor Boelstraat en de Schoolstraat. “Dit zijn de grootste wegenwerken van de afgelopen en komende jaren”, zegt schepen van Openbare Werken Lieve Truyman (N-VA). Volgens de huidige planning zullen de wegenwerken afgerond zijn in het voorjaar van 2025.

Het centrum ondergaat een ware metamorfose, maar tijdens de werken veroorzaakt het omgeleide verkeer kopzorgen bij de bewoners in de Gasthuisstraat, Vooruitgangstraat, Nijverheidstraat en Vrijheidstraat.

“De straten zijn niet aangepast aan het zware verkeer dat wordt omgeleid”, zegt Temsenaar Stefan Cap, die zelf in de Vooruitgangstraat woont. Hij besloot actie te ondernemen en startte een petitie.

tefaan Cap overhandigde de petitie met honderd handtekeningen aan burgemeester Hugo Maes (CD&V). — 
© IF

Gescheurde gevel

“Ondertussen verzamelde ik al meer dan honderd handtekeningen”, gaat hij verder. “Sommige huizen op de omleidingsroute zijn meer dan honderd jaar oud en hebben slechte of zelfs geen fundering. Het zware verkeer veroorzaakt trillingen en de eigenaars vrezen verzakkingen. Ik ken iemand die nu al met een gescheurde gevel zit.” (lees verder onder de foto)

De bewoners vragen vooral een oplossing voor het vele busverkeer. “Per uur denderen er zes bussen van De Lijn voor de straten. Dat leidt regelmatig tot onveilige verkeerssituaties, maar het is vooral duidelijk dat de wegen hier niet op voorzien zijn, want maandelijks moeten ze hier herstellingen uitvoeren. De straten zijn nog uitgerust met oude riolering en die zou het wel eens kunnen begeven”, zegt Stefan.

Alternatieve route

Vorige week overhandigde Stefan zijn petitie aan de burgemeester. “Hij begreep ons standpunt en ging ermee aan de slag”, zegt Stefan. Ook schepen Truyman is op de hoogte van de situatie. “We willen een proefproject opstarten om sluipverkeer tegen te gaan en enkel lokaal verkeer toe te laten”, zegt ze. “Ondertussen zijn we in gesprek met De Lijn om een alternatieve route te bekijken. We moeten wel rekening houden met de dienstverlening, want de buslijn is de meest gebruikte in heel het Waasland.”

Stefan zat ondertussen niet stil en stippelde zelf al een alternatieve route uit. “Het verkeer zou perfect vanuit de Gasthuisstraat naar de N16 omgeleid kunnen worden. Dit scheelt heel weinig in tijd, maar zo worden een aantal centrumstraten ontlast.”
(Bron: HN/Pieter Van Hecke)

Herstellingswerken

Naar aanleiding van meldingen door de bewoners zal de gemeentelijke technische dienst van 2 april tot 12 april werken uitvoeren in de Vooruitgangstraat om de putten in het wegdek te herstellen. De straat zal daardoor enkel toegankelijk zijn voor plaatselijk verkeer tot aan de werken. Tijdens de weekends zal de straat wel vrij zijn voor verkeer.

De grootschalige werken in de Kouterstraat zijn volop aan de gang.
(foto: (C) Franky Polfliet)

Een gedachte over “bewoners centrumstraten vragen met petitie alternatief voor omleidingsroute”

  1. Ja het wegdek herstellen putjes vullen. Maar wat met de voetpaden? Ze rijden hier op het voetpad de bussen de vrachtwagens . Alles is hier aan het verzakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *