KWB Tielrode neemt initiatief voor ‘Gelukswandeling’ rond de potpolder

TEMSE/TIELRODE – Vanaf oktober 2022 kan elke gemeente in het Waasland aan de slag met de ‘gelukswandeling’: een uitgestippelde route waarbij wandelaars kennis maken met het thema geluk en met de geluksdriehoek.

Dit tijdens de 10-daagse van Geestelijke Gezondheid, die jaarlijks van 1 tot 10 oktober georganiseerd wordt. Dan wordt mentaal welbevinden in de kijker geplaatst. Ook in Tielrode kan men zo’n wandeling doen waarbij de deelnemers rond de potpolder stappen.

De wandelroute is uitgerust met permanente borden met uitleg en ludieke doe-opdrachten over het thema geluk. Stap voor stap leren wandelaars wat geluk is en hoe ze hiermee zelf aan de slag kunnen. Naast het ophalen van een frisse neus, wordt er al wandelend gewerkt aan het mentaal welbevinden van de wandelaars.

In Tielrode, werd op 29 september 2022 de nieuwe interactieve wandelroute de zogenaamde ‘gelukswandeling’ op een feestelijke manier voorgesteld. De genodigden wandelden een kort deel van de route onder begeleiding van de medewerkers van Logo Waasland vzw. De deelnemers maakten op die manier kennis met het thema geluk en leerden ook wat veerkracht precies inhoudt.

In de ban van de formule

“Het gemiddelde geluksgevoel van de Vlaming wordt in deze moeilijk tijden duchtig op de proef gesteld”, klinkt het bij KWB voorzitter Eddy Noens. “Met KWB Tielrode wilden we een bescheiden bijdrage leveren om aan die problematiek tegemoet te komen. Om daar iets aan te doen op ons niveau en met onze mogelijkheden.”

“Iets wat mensen aanmoedigd om aan het geluksgevoel te werken en er even bij stil te staan dat perfect geluk niet bestaat. Daarom waren we meteen in de ban van de formule van de ‘gelukswandeling. Daarom willen we deze wandeling aanbieden tijdens de tiendaagse van de geestelijke gezondheid.”

Schepen van Sociale zaken Patrick Vermeulen (Open VLD): “De aandacht voor Geestelijke Gezondheid staat, zeker na de coronapandemie, hoog op de agenda. Corona heeft voor een negatieve spiraal gezorgd in doemdenken en zich eenzaam voelen. Daarom wil ik KWB Tielrode bedanken om dit initiatief op poten te zetten.”

Laagdrempelig initiatief

De schepen dankte en feliciteerde ook de medewerkers van Logo Waasland en KWB Tielrode voor het genomen initiatief en nodigde de ouderenadviesraad en Okra uit om actief hieraan deel te nemen aan deze ‘gelukswandeling’.

“Er is trouwens afgesproken dat de borden tot 1 november blijven staan zodat ook na 10 oktober men de wandeling nog kan stappen”, aldus de schepen.

Burgemeester Hugo Maes (CD&V) riep de genodigden op om hun schouders onder dit initiatief te zetten.

“De wandeling zal toekomstige deelnemers ertoe aanzetten van even na te denken aan wat geluk voor zichzelf en geluk voor de anderen betekend”, stelt Charlotte Depauw van Logo Waasland. “De investering in een laagdrempelig initiatief zoals deze gelukswandeling kan een boost geven aan ieders veerkracht. En die veerkracht moet men zeker hebben om terug positief de alledaagse dingen van het leven te kunnen zien en ervaren.”

Meer foto’s, klik hier

De deelnemers aan de start van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid met burgemeester Hugo Maes, schepen Patrick Vermeulen, KWB Tielrode voorzitter Eddy Noens, Miralda Verdickt, gemeentelijk consulente sociale zorg, de verantwoordelijken van LOGO Waasland en van Okra Temse-centrum, KWB H. Hart en de Ouderenadviesraad

Mobiel depot ‘Op Wielekes Temse’ bestaat 1 jaar en dat wordt gevierd

TEMSE – Vandaag op 29 september, exact een jaar geleden dus, opende het lokaal bestuur het mobiel depot ‘Op Wielekes’. een uitleendienst voor
fietsen voor kinderen en jongeren van 3 tot 12 jaar. En dat wordt gevierd met cadeaucheques voor een nieuwe fietshelm.

Eén jaar verder en wat loopt het goed bij Op Wielekes Temse. Om dit te vieren, deelt men cadeaucheques uit aan alle nieuwe leden (zolang de voorraad strekt). Bij de lokale fietshandelaar Bikestore kan men deze cheque inruilen voor een fietshelm.

Waarom Op Wielekes ?

“Met deze uitleendienst voor fietsen bereiken we twee doelgroepen”, stelt schepen van Duurzaamheid en Jeugd Tinneke Van Britsom (N-VA)
“De middenklasse die een fiets kan betalen maar niet altijd een nieuwe fiets wil kopen en inwoners die zich geen fiets kunnen veroorloven
Onze uitleendienst werkt en de donaties blijven komen. Kinderen vertrekken altijd met een lach terug naar huis. Onze missie is dus geslaagd.”

Enkele cijfers

“Op Wielekes Temse telt ondertussen 82 leden. We ontvingen het afgelopen jaar meer dan 100 fietsen van de Temsenaars”, klinkt het. “Een 30-tal kinderen en jongeren maakte gebruik van hun Sleutelpas voor gratis lidmaatschap. Ook elke inwoner die een fiets doneerde, kreeg een jaar gratis lidmaatschap.”

Mooie samenwerking

Op Wielekes is een initatief van de Transformisten, het project wordt gecoördineerd en financieel ondersteund door Lokaal Bestuur Temse. De werking gebeurt grotendeels door een enthousiast vrijwilligersteam. Het Fietspunt van Den Azalee helpt om de fietsen na te kijken en kwalitatief in orde te zetten.

Op Wielekes Temse zoekt nog vrijwilligers die willen helpen om twee maal per maand ouders en kinderen te ontvangen.

Op Wielekes is geopend van 15 tot 17 uur, elke tweede en vierde woensdag van de maand. Het mobiel depot staat op de site van Dacca in de Kasteelstraat in Temse, momenteel bereikbaar via de achterzijde van het Daccacomplex.
Meer info: temse@opwielekes.be

“De gemeente wil een mastodont laten bouwen naast een stukje Bokrijk in onze straat”

TEMSE – Actiecomité ‘Vrienden van de Fontein’ uit de Fonteinstraat heeft opnieuw beroep aangetekend tegen het verlenen van een omgevingsvergunning door de gemeente voor het bouwen van een meergezinswoning met 24 appartementen in het begin van de straat.

“We vinden het jammer dat de buurt niet betrokken wordt om mee te denken en een compromis te vinden”

‘Vrienden van de Fontein’

In 2019 kreeg de projectontwikkelaar van de gemeente een vergunning voor de afbraak van de villa huisnummer 8 en het bouwen van een complex met 38 appartementen. Het actiecomité ontdekte echter dat er een foute procedure was gevolgd. De projectontwikkelaar trok daarom zijn aanvraag in omdat hij besefte dat hij een njet zou krijgen bij de provincie.

“Niet tegen bouw van meergezinswoningen”

In 2020 deed men opnieuw een aanvraag met een bijna identiek ontwerp. Het actiecomité startte daarop een procedure op bij de Bestendige deputatie. Er werden hierbij ook meer dan 100 bezwaarschriften ingediend. De Deputatie besloot begin 2021 dat de vergunning voor het complex moest geweigerd worden.

“Begin dit jaar kwam er dan een aanvraag voor de bouw van twee meergezinswoningen met elk 12 appartementen en ondergrondse garage op hetzelfde perceel”, stelt Roger Lieckens van het actiecomité. “Daarom hebben we opnieuw beroep aangetekend met verwijzingen van de Deputatie in onze vorige beroepsprocedure. We zijn niet tegen de bouw van appartementen maar dergelijk complex hoort niet thuis in de Fonteinstraat.”

“Het nieuwe ontwerp is weer van hetzelfde laken een broek, het aantal appartementen is wel gereduceerd, van 38 naar 24, maar de schaal van het gebouw is identiek. Er wordt nu gespeeld met het begrip van twee gebouwen maar die staan gekoppeld, zodat het visueel nog altijd één groot complex blijft.”

Dorpsgezicht

“Er zijn ook een aantal onderzoeken bij de aanvraag niet uitgevoerd”, klinkt het bij Jan Gettemans. “Zoals een mobiliteitsstudie, 24 appartementen dat zijn pakweg 50 bewoners met veel in – en uitrijdend verkeer, schoolkinderen die voorbij fietsen, blijkbaar zou dat voor de gemeente geen probleem zijn.”

“De promotor heeft het project gemaakt met voor ons dezelfde pijnpunten en de gemeente heeft geen gevolgen gegeven. We voelen ons als burgers totaal in de kou gezet.”

De ligging van het complex naast een dorpsgezicht is ook erg belangrijk.

“De gemeente wil een mastodont laten bouwen naast een stukje Bokrijk in onze straat met de Amelbergakapel, de oude hoeve en de art-deco woning Den Uil. Gaat men dat dan het ‘nieuwe’ Bokrijk noemen ?”

Art-deco woning Den Uil

Inbreiding

“We vinden het ook jammer dat de buurt niet betrokken wordt om mee te denken en een compromis te vinden. We zijn dan ook voor deze plannen in beroep gegaan. We vrezen dat de bouw van dit complex een precedent stelt voor volgende projecten in onze buurt. Alles wordt hier volgebouwd met appartementsblokken. Het groene rustige karakter van onze buurt gaat verloren louter voor financieel gewin.”

“Er wordt bij de bouw wel degelijk rekening gehouden met het groene karakter”, reageert men bij de dienst Ruimtelijke Ordening.

“Er zal ook voldoende parkeergelegenheid zijn om overlast te beperken”, stelde schepen Wim Van Rossen (Open VLD) bij Het Nieuwsblad. “Temse kampt met een hoge woningdruk. Om dit tegen te gaan geven we de voorkeur aan inbreiding en geen nieuwe verkavelingen uit de grond te stampen. Volgens ons kan de zone in de Fonteinstraat die extra woongelegenheden perfect aan. We begrijpen dat de bewoners daarop een andere visie hebben en het is hun volste recht om hier via de geijkte kanalen protest tegen aan te tekenen. Het is nu aan de provincie om hierover te oordelen.”

De Bestendige Deputatie moet tegen de jaarwisseling een standpunt innemen over het dossier.

De kerngroep van het actiecomité met achteraan de villa die plaats moet ruimen voor meergezinswoningen. vlnr.: Jan Gettemans, Stefan Pauwels, Dirk Lauwers, Roger Liekens

jubileumjaar Sint-Amelberga feestelijk afgesloten met processie

TEMSE – Met een processiestoet heeft men zondag 25 september de feestelijkheden afgesloten ter herdenking van 1.250 jaar heilige Amelberga. De patroonheilige van de gemeente werd in 772 begraven in de Onze-Lieve-Vrouwekerk en wordt er twaalf eeuwen later nog altijd vereerd. Voor de viering van zondag waren zelfs twee bisschoppen te gast.

Mgr. Luc Van Looy, bisschop-emeritus van Gent, stapte mee in de processie. Zijn collega Lode Van Hecke, bisschop van Gent, sloot achteraf aan voor de pontificale eucharistieviering in de kerk, wegens slecht te been. Die viering was meteen het sluitstuk van een bijzonder jubileumjaar rond de figuur van Amelberga.

Daarnaast de actieve pastoors van de parochie alsook geboren Temsenaars die priester zijn gewijd (Z.E.H. Edward Janssens en Z.E.H. Manu Verhulst-tevens auteur van verschillende boeken – en E.H. Jef Van der Gucht, pasgewijd priester en nu canoniek recht studerend te Rome).

De processie en de eucharistieviering werden muzikaal ondersteund door Harmonie Orkest Temse, in aanwezigheid van Burgemeester en ere-burgemeester en een aantal schepenen.”

Ook vanuit Mater en Zandhoven, die net zoals Temse Amelberga als Patrones hebben, was er een afvaardiging aanwezig.

Belangrijk voor onze geloofsgemeenschap

Amelberga werd geboren in Lotharingen en was van adel. Ze groeide op in een klooster. Volgens de overlevering stak zij de Schelde over op de rug van een steur om te ontkomen aan Karel Martel, die met haar wilde trouwen. Ze overleed in Temse in het jaar 772 en werd begraven in de door haar opgerichte kapel, waaruit later de dekenale kerk groeide en waar haar praalgraf nog altijd te zien is.

“Dit is belangrijk voor onze kerk en onze geloofsgemeenschap”, stelt pastoor-moderator Lambert Lwamba. ” Dankzij de Heilige Amelberga die hier het geloof verkondigd heeft. En van hieruit is het geloof verder gegroeid tot wat de parochie vandaag .”

Kerk gesticht

Amelberga wordt intussen al 1.250 jaar vereerd in Temse. Eeuwenlang werd haar naam gegeven aan talloze meisjes. In Temse zijn ook een straat en een school naar haar genoemd. Vandaag is er nog altijd een Sint-Amelbergagilde die ruim 400 leden telt.

Elk jaar wordt de zogenaamde ‘Wegom’ drie keer gewandeld. Het is een voetbedevaart van 23 km langsheen de grenzen van de vroegere parochie met 9 kapelletjes waarvan de oorsprong teruggaat tot de 11de eeuw.

“Wij geloven dat Amelberga hier de kerk gesticht heeft en die toegewijd heeft aan Oner Lieve Vrouw”, vetelt burgemeester Hugo Maes (CD&V) “En omdat we katholiek zijn opgevoed vieren we dat met dit kerkelijk gebeuren.”

Aan de processie namen zondag verschillende verenigingen deel waaronder uiteraard de Sint-Amelbergagilde zelf maar ook het Harmonieorkest Temse en vendeliers van KLJ Tielrode. Via De Zaat ging het richting Cauwerburg waar een kort gebedsmoment plaatsvond aan de Heilige Amelbergakapel. Bisschop Van Looy zegende er ook de Amelbergaschapulieren die achteraf op het einde van de viering werden uitgedeeld.

Meer foto’s, klik hier
Meer foto’s misviering , klik hier

Objectieve Kaaischuimers toch tevreden met opkomst Bierfestival

TEMSE – Door het regenweer kreeg het Bierfestival op Temse-Velle beduidend minder bezoekers dan drie jaar geleden. Toch is de organisatie tevreden.

“Voor het weer dat we zaterdag hadden is het toch nog een goede editie geworden”, stelt Frank Van Steenberge van de Objectieve Kaaischuimers “Maar het kwam door het gemiezer wel trager op gang. We kregen toch nog een kleine 500 bezoekers over de vloer. De brouwers en bezoekers waren allemaal zeer tevreden en kijken al uit naar de volgende editie op 10 juni volgend jaar. Ook voor ons goede doel, de blindengeleidehonden, is een mooi bedrag opgehaald.”

De winnaar van het beste bier op het festival werd brouwerij de Koperen Markies met de Koperen Markies Rouge.
Een onschuldige hand zal binnenkort uit de deelnemers nog een winnaar trekken die thuis een bierige prijs mag verwachten.

Meer foto’s, klik hier

Festiviteiten Opendeurdag WZC De Reiger vonden noodgedwongen in de cafetaria plaats

TEMSE – Heel wat ambiance tijdens de opendeurdag van WZC De Reiger. Door het regenweer moest men de festiviteiten wel naar de cafetaria verhuizen. Maar dat kon de pret niet drukken.

Charmezanger Geeno uit Belsele zorgde voor de leuke muzikale sfeer. Bewoners en bezoekers konden ook genieten van een ijsje, wafels en de nodige drankjes.

“Door het regenweer kon ons event spijtig genoeg niet buiten plaatsvinden”, stelt animatrice Linda Thierens. “Maar ook in onze cafetaria werd er gefeest.”

Meer foto’s, klik hier

Nieuw fietspad brug E17 officieel geopend

TEMSE – Vrijdagnamiddag werd door schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) en collega schepen Carl Hanssens uit Sint-Niklaas het nieuwe volledig gescheiden dubbelrichtingsfietspad over de E17 in de Hoogkamerstraat officieel geopend.

Het is een belangrijke stap op vlak van mobiliteit van de fietsers tussen Temse en Sint-Niklaas”, vertellen de bevoegde schepenen Carl Hanssens en Lieve Truyman (N-VA). Vanaf maandagavond kunnen ook auto’s en vrachtwagens weer de verbinding gebruiken.

Al jaren lang is de Hoogkamerstraat een drukke verbindingsweg tussen Sint-Niklaas en Temse. Niet enkel voor auto’s en vrachtwagens maar ook voor fietsers is dit een belangrijk traject. Heel veel scholieren en werknemers passeren dagelijks de brug. Dat was vroeger niet zonder gevaar. Voordien lagen er twee fietspaden op de brug, zonder fysieke scheiding met het gemotoriseerd verkeer. Vanaf nu is er op de brug een comfortabel en van de weg afgescheiden dubbelrichtingsfietspad beschikbaar. Het nieuwe kruispunt van de Hoogkamerstraat met de N16 was al voor de zomer geopend.

Zwart punt minder

De Vlaamse regering investeerde 2,9 miljoen euro in het project.

“Door veiligere en comfortabele fietspaden over het hele traject, gecombineerd met een aangepaste lichtenregeling op het kruispunt kunnen de vele scholieren en werknemers op dit traject met een geruster hart fietsen en kan een gevaarlijk punt van de zwarte lijst geschrapt worden”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) tevreden.

Voortaan rijdt men op een afgescheiden fietspad over de E17

Omdat de werken iets langer aansleepten dan de voorziene 1 september zal het Agentschap Wegen en Verkeer begin volgende week fietsers met een verrassing bedanken voor hun geduld.

Eerste veilige fietsroute

De stad Sint-Niklaas en de gemeente Temse zijn tevreden met het resultaat.

“We streefden al vele jaren voor een opwaardering van het fietstraject tussen beide gemeenten”, stelt Lieve Truyman. “Nu zetten we een bijzonder belangrijke stap op vlak van fietsmobiliteit. Al in 2014 werden de eerste stappen gezet in dit dossier. We creërden nu meteen ook de eerste veilige fietsroute tussen beide gemeenten.”

Afsluiten kruispunten

Maandag moeten nog de laatste afwerkingen in asfalt gebeuren en dan kan de brug ook open voor het gemotoriseerd verkeer.

Daarna wil AWV zoals gepland ook werk maken van het afsluiten van de kruispunten met de SG Boereboomstraat en de Laagstraat. Dat is voorzien in de loop van oktober.

Tegen deze afsluiting komt echter heel veel protest en ook het lokaal bestuur Temse heeft zware bedenkingen. Volgens AWV was het nochtans voor de start van het project afgesproken tussen de verschillende partners en vastgelegd in de omgevingsvergunning.

“We vrezen vooral de impact van deze ingrepen op het lokale verkeer in Temse centrum en de omliggende straten”, zegt Truyman. Zoals voor de inwoners ten noorden van Tielrode. We zitten daarom eerst nog een keer samen met AVW. Dit overleg vindt plaats op 4 oktober.”

Schepenen van Mobiliteit Carl Hanssens (Sint-Niklaas) en Lieve Truyman
openden het nieuwe fietspad officieel

Processie naar Amelbergakapel Cauwerburg laatste festiviteit tijdens Amelbergajaar

Ook pontificale misviering in O.L.V.kerk met aanwezigheid van twee bisschoppen

TEMSE – Komend weekend vinden de laatste festiviteiten plaats rond de viering van de Heilige Amelberga die 1250 jaar geleden overleed. Dit met zaterdagmiddag de Wegom, een bedevaart met start en aankomst aan de hoofdkerk die de bedevaarders langsheen de grenzen van de oude parochie Temse voert.

Zondagvoormiddag is er een processie naar de Amelbergakapel op Cauwerburg. Dit gevolgd door een pontificale viering in de Onze-Lieve-Vrouwekerk met aanwezigheid van twee bisschoppen, een unicum voor Temse.

Viering overlijden Heilige Amelberga

Drie jaar geleden werd een tijdelijke vereniging opgericht tussen de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Temse, de beheerraad van het Gemeentemuseum te Temse en de Sint-Amelbergagilde te Temse.

“Bedoeling van de stuurgroep/tijdelijke vereniging, ondersteund door de Gemeente Temse en erfgoedcel Waasland, was om in 2020 festiviteiten te organiseren in het kader van 1250 jaar H. Amelberga en haar kerk te Temse”, vertelt Mitchel Varendonck van de kerkfabriek. “Helaas heeft de coronapandemie roet in het eten gegooid en werd alles uitgesteld. 2022 is het echter 1250 jaar geleden dat zij te Temse overleed, alwaar zij ook werd begraven in de kerk-door-haar-gesticht.”

De Heilige Amelberga is patrones van de gemeente Temse. Haar liturgische feestdag valt op 10 juli, de dag van haar overlijden. Ook werd zij op de Druivelaar-scheurkalender op die dag opgenomen. Tot zelfs ver buiten onze landsgrenzen wordt zij erkend en gevierd. Ondermeer onder de naam Heilige Amalia in de Verenigde Staten.

Laatste hoogtepunt festiviteiten

Om de sterfdag van Amelberga in de kijker te plaatsen werden dit jaar allerhande festiviteiten ingepland.

Zo liep er een tentoonstelling in de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het gemeentemuseum, werd er een boek uitgegeven en was er een academische zitting in de feestzaal van het gemeentehuis.

Er werden ook rondleidingen voorzien, en twee klimtrainingen door Monumentenwacht Vlaanderen. De beiaard van het gemeentehuis werd geprogrammeerd om het H. Amelbergalied over Temse te laten weerklinken gedurende 10 juli en 25 september 2022, en nog zoveel meer.

Het laatste hoogtepunt van de festiviteiten vindt komende zondag 25 september plaats.

Unicum in Temse

“Dan organiseren we om 10 uur een processie naar de Heilige Amelberga kapel, mét bron, op Cauwerburg en aansluitend om 11 uur een pontificale viering in de Onze-Lieve-Vrouwekerk”, klinkt het bij Varendonck.

“Monseigneur Van Hecke, bisschop van Gent én Monseigneur van Looy, bisschop-emeritus van Gent hebben hierbij hun aanwezigheid reeds toegezegd. Een unicum in de geschiedenis van Temse.”

“Daarnaast de actieve pastoors van de parochie alsook geboren Temsenaars die priester zijn gewijd (Z.E.H. Edward Janssens en Z.E.H. Manu Verhulst-tevens auteur van verschillende boeken – en E.H. Jef Van der Gucht, pasgewijd priester en nu canoniek recht studerend te Rome)”.

“De processie en de eucharistieviering worden muzikaal ondersteund door Harmonie Orkest Temse, in aanwezigheid van Burgemeester en ere-burgemeester en een aantal schepenen.”

Ook vanuit Mater en Zandhoven, die net zoals Temse Amelberga als Patrones hebben, zal er een afvaardiging aanwezig zijn.

Zondag organiseert men een processie naar de Amelbergakapel op Cauwerburg

Brug E17 Hoogkamerstraat opent vrijdagavond 23 september voor fietsers

TEMSE – De werken aan de brug Hoogkamerstraat zijn bijna klaar. De aannemer kan vrijdagavond 23 september het fietspad op de brug al openstellen.

“Op maandagavond, na de laatste afwerkingen, kan ook de rijweg open voor gemotoriseerd verkeer”, stelt men bij Wegen en Verkeer. ” Daarmee is de laatste fase van de werken die startte met de aanleg van fietspaden in de Hoogkamerstraat, door de gemeente Temse en stad Sint-Niklaas, en de heraanleg van het kruispunt met de N16 afgerond.”

“Het resultaat is een veiliger kruispunt met een betere verkeersdoorstroming en een veel veiligere en comfortabelere route voor de vele fietsende scholieren en werknemers van de bedrijvenzone. Zo zal er op de brug nu een comfortabel en van de weg afgescheiden dubbelrichtingsfietspad beschikbaar zijn. Begin volgende week zal het agentschap fietsers op het nieuwe traject van een verrassing voorzien.”

Tijdelijke afsluiting Laagstraat en S-G Boereboomstraat

Binnenkort zullen ook de aansluitingen van de Laagstraat en de Secretaris-Generaal Boereboomstraat op de Gewestweg (N16) afgesloten worden. Deze ingreep moet de veiligheid voor de fietsers verbeteren en zorgt ervoor dat het verkeer op de gewestweg veilig en vlotter kan verlopen. De afsluiting was voor de start van het project afgesproken tussen de verschillende partners en vastgelegd in de omgevingsvergunning.

“Over de uitvoering van de afsluiting zal begin oktober nog een overleg met de gemeente Temse plaats vinden zodat die afsluiting zo probleemloos mogelijk kan verlopen”, klinkt het.

Woensdag werd er nog volop gewerkt aan de afwerking van de vernieuwde brug.
Rechts zie je het nieuwe fietspad

Objectieve Kaaischuimers kunnen eindelijk opnieuw Bierfestival organiseren

“Temse-Velle wordt weer even bierproeversdorp”

TEMSE – Komende zaterdag 24 september wordt de vijfde editie van het openlucht bierfestival van de Objectieve Kaaischuimers in Temse-Velle hernomen. De editie van 2019 kon daarbij bijna 1.000 bezoekers bekoren, en kreeg ook internationale belangstelling met een Zuid-Koreaanse delegatie. Bierliefhebbers krijgen de kans om vijftig verschillende bieren te proeven van lokale Waaslandse brouwers.

De Objectieve Kaaischuimers gingen in 1997 van start als bierproeversvereniging, met als doel: het bewaren en bevorderen van de Belgische biercultuur in de ruimste zin van het woord.

“Het bierfestival kadert in de doelstellingen van De Objectieve Kaaischuimers en Zythos. Enerzijds promoot het de biercultuur in haar essentie”, vertelt voorzitter Soames Maes. “De mogelijkheid wordt geboden om kennis te maken met 10 à 15 brouwers, die elk drie van hun beste bieren presenteren.Dit jaar is er bijzondere aandacht voor bieren uit het Waasland, waarbij verschillende bieren reeds in de prijzen vielen op bijvoorbeeld de Brussels Beer Challange.”

Foodpairing

Het bestuur van de Objectieve Kaaischuimers is tevreden dat ze na twee jaar afwezigheid het bierfestival weer kunnen laten doorgaan.

“We zijn blij dat we weer op onze vaste stek het festival kunnen laten doorgaan. Temse-Velle zal omgetoverd worden in een waar bierproeversdorp”, vertelt voorzitter Soames Maes. “We willen dit jaar vooral de lokale Waaslandse brouwerijen naar voor brengen.”

“We zullen vijftien standhouders hebben, waar vijftig verschillende soorten bieren zullen gepresenteerd worden. Bij een lekker biertje hoort natuurlijk ook een snack. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om kennis te maken met foodpairing. Er zullen allerhande snacks te verkrijgen zijn waar bier in verwerkt is.”

“Zo zijn er wafels op basis van Chimay bier, een verrassingsgerecht met Afrikaanse toets van restaurant KodouZ. Ook hamburgers, hotdogs en speciaal gedroogde worsten ontbreken uiteraard niet.”

Goed doel

De organisatie mikt daarbij ook niet alleen op bierliefhebbers, maar tracht er traditiegetrouw ook een gezinsvriendelijke activiteit van te maken, waarbij er een kinderdorp wordt voorzien met bijhorend springkasteel.

De organisatie steunt ook iedere editie een goed doel.

“Dit jaar is er bijzondere aandacht voor het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG), dat instaat voor de opleiding van blindengeleidehonden voor personen met een visuele beperking”, klinkt het bij de voorzitter. “Dit centrum is voor een groot deel aangewezen op sponsoring en giften om haar werking te financieren. Waar een lid van de Objectieve Kaaischuimers kan beschikken over een blindengeleidehond, is er een bijzondere affiniteit met dit centrum. Bezoekers kunnen de waarborg van hun proefglazen schenken aan het centrum.”

“Vorige edities, die plaatsvonden in Juni, mochten we telkens 1.000 bezoekers verwelkomen. We hopen dat opnieuw te kunnen evenaren”, vertelt Soames. “Het is wel de bedoeling om volgend jaar ons bierfestival opnieuw net voor de zomervakantie te organiseren. Dit jaar kregen we de vergunning van de gemeente te laat binnen.”

Het organisatiecomité van het bierfestival met voorzitter Soames Maes (rechts)

Natuurloop Briqville Classic met ruim 300 deelnemers

TEMSE/STEENDORP – Na een afwezigheid van twee jaar door corona organiseerde de gemeentelijke Sportdienst op 18 september opnieuw de natuurloop ‘Briqville Classic’. Naast de De kidsrace, de kidsrun en de Briqville Classic 5km en 10km Run, was er ook de Assutron halve marathon (21km) en de halve marathon aflossing (3x7km)

De Briqville Classic is een initiatief van Serge Van Autreve en organisatie de sportdienst van Temse. De natuurloop baant zich een weg doorheen het natuurgebied van de Roomkouter en het Fort van Steendorp. Voor de deelnemers wacht aan de aankomst een herinneringsmedaille én een verfrissende Cuvée de Briqville, hét streekbier van Steendorp.

Tientallen kinderen namen deel aan de kidsrace en de kidsrun.

Voor de 5 km. waren er 69 deelnemers. Remco Hofmans uit Bornem kwam als eerste over de eindmeet in een tijd van 19.39 minuten. Sharon Bogaert uit Stekene werd de eerste vrouw op de elfde plaats in een tijd van iets meer dan 23 minuten.

De 10 km. Run kon 67 deelnemers bekoren. Bart Cant uit Temse eindigde de loop als eerste in een tijd van 38.55 minuten. Veerle Wuytack uit Hamme werd de eerste vrouw op de negende plaats in een tijd van bijna 47 minuten.

De ‘Assutron’ halve marathon was een kolfje naar de hand van Wouter Nauwelaers uit Puurs, hij was de snelste van de 45 deelnemers in een tijd van 1.31.53 min. Maithé Rivera uit Tielrode eindigde als eerste vrouw op de 15e plaats in een tijd van 1.48.23 min.

Meer foto’s, klik hier
Meer foto’s, klik hier

Tientallen kinderen namen deel aan de Kidsrace en Kidsrun
Wouter Nauwelaers uit Puurs won de Assutron halve marathon
Maithé Rivera uit Tielrode (vriendin van presentator/zanger Sean Dhondt red.) eindigde als eerste vrouw bij de 21km.

WERELD DEMENTIE DAG: Huize Vincent organiseerde 1ste familiedag voor demente bewoners

Activiteiten in de cafetaria en open deur in de reminiscentiekamer

TIELRODE – Zaterdagmiddag 17 september organiseerde woonzorgcentrum Vincent in Tielrode een familiedag voor personen met dementie. Dit naar aanleiding van de Wereld Dementie Dag.

Voor de gelegenheid was er ook opendeur in de reminiscentiekamer. Een ruimte vol oude meubels en voorwerpen waar demente bewoners terecht kunnen voor het ophalen van herinneringen.

“We organiseren de familiedag in het kader van de Wereld Dementie Dag op 21 september waarin het thema ‘samen op pad’ centraal staat”, stelt algemeen directeur Koen Van Wauwe. “Met deze activiteit willen we een bijdrage leveren aan bevorderen van een positieve beeldvorming, aantoonbaar maken dat personen met dementie veel meer zijn dan de ziekte en dat, ondanks deze ziekte, er echt wel kwaliteit van leven kan zijn.”

Ruimte om te ontspannen

Reminiscentie stelt ouderen in staat om op een bewuste manier over hun jeugdjaren te praten. Dit is niet voor iedereen geschikt en het kan nodig zijn dat je als begeleider de gesprekken meer of minder stuurt. Meerdere bewoners genieten van het ophalen van herinneringen en kiezen er steevast voor om in de reminiscentie ruimte te vertoeven.

Het is een ruimte vol met oude voorwerpen die herinneringen oproepen aan vroeger. Het is bedoeld als een ruimte om te ontspannen. Het is een huiselijke en herkenbare sfeer waar ze in kunnen komen zitten en waarin ook reminiscentie activiteiten georganiseerd zullen worden

“Deze ruimte was enige tijd geleden nog een ergolokaal met witte muren zonder enige inrichting”, vertelt hoofdverpleegkundige David Van Goethem van de afdeling dove en dementerende bewoners. “Met de inzet van heel wat mensen hebben we dan getracht om van het lokaal een leefruimte te maken zoals de bewoners dat vroeger in hun eigen woning gekend hebben. “Met ondermeer een living en een eetkamer.”

Oude krantenknipsels

“We zijn begonnen met de muren te behangen met retrobehang dat verwijst naar de jaren ’50, ’60. Daarna plaatsten we oude meubels die we kregen van sympathisanten van ons woonzorgcentrum. Of op de kop konden tikken via de sociale media. Het is nog steeds een ‘work in progress’ want af en toe kunnen we nog dingen bijplaatsen.”

“In deze ruimte kunnen de demente bewoners de rust vinden en worden er ook activiteiten georganiseerd waarbij bijvoorbeeld koffie gedronken wordt uit een oud servies of waarbij oude krantenknipsels worden besproken. Waarbij bewoners hun verhaal kwijt kunnen over zaken die zij vroeger hebben meegemaakt.”

” Er wordt ook oude muziek gespeeld met de bedoeling dat zij zich hier thuis voelen en niet op de kamer zitten maar in een knusse omgeving die men vroeger thuis ook altijd gewend was. Dat is de sfeer die proberen te creëren in deze reminiscentiekamer.”

Tijdens deze 1ste familiedag waren er heel wat activiteiten op poten gezet in de cafetaria.

De bewoners konden meezingen met het contactkoor, onder leiding van Antoon Vermeir, dirigent van het St-Gregoriuskoor, er was een bingo en een Vlaamse kermis. Voor de allerkleinsten was er een kinderhoekje waar men glittertatoos kon laten zetten. Er was ook een kraampje waar men zelfgemaakte herfststukjes en geurzakjes kon kopen en een informatiestand over dementie.

Meer foto’s familiedag, klik hier
Meer foto’s reminiscentiekamer, klik hier

Voor de 1ste familiedag waren er heel wat activiteiten in de cafetaria
Er was ook een opendeur in de reminiscentiekamer waar personen met dementie tot rust kunnen komen

Minder deelnemers voor fietstocht voor de Dag van de Landbouw

TIELRODE/ELVERSELE – Ter gelegenheid van de Dag van de Landbouw organiseerde de Landelijke Gilde Tielrode/Elversele een fietstocht met vertrek en aankomst op het landbouwbedrijf van André en Rita Hofman-D’Hollander in de Moortelstraat.

“De gezinsfietstocht was zowat 25 kilometer lang en ging over landelijke wegen vanuit Tielrode richting Hamme-Zogge om via enkele lussen terug te keren naar de startplaats”, vertelt ondervoorzitter Frans De Laet. “Onderweg was er ook een bedrijfsbezoek. Door het voorspelde regenweer waren er maar 100 deelnemers voor de fietstocht. Terwijl we drie jaar geleden, de laatste tocht voor het uitbreken van de coronapandemie, met meer dan 300 waren.”

Na de fietstocht was er gezellig samenzijn in een loods van het landbouwbedrijf met Belgische gerechten, desserts en dranken. Er was ook nog animatie van harmonie St-Cecilia Tielrode. Kinderen konden zich uitleven op een springkasteel.

“Spijtig genoeg konden we dat niet in openlucht organiseren maar we waren toch nog met bijna 400 deelnemers”, glundert De Laet. “Daarbij heel wat uit Tielrode en Elversele maar ook uit Sint-Niklaas, Stekene en St-Gillis-Waas.”

Meer foto’s klik hier

Gezellige drukte tijdens de Kleinijge Feesten ondanks voorspelde slechte weer

STEENDORP – Zondag 18 september gingen op het natuurdomein Roomkouter in Steendorp de Kleinijge Feesten door, een event waarbij de nadruk ligt op natuurbeleving.

Een organisatie van het lokaal bestuur samen met diverse verenigingen.
De feesten werden opgevrolijkt door zachte muziek, volksspelen, natuuractiviteiten voor kinderen, sport en spel door de scouts, een hapje en een drankje. En gezellig buiten zijn in een zeer mooie natuur in de schaduw van het Natuurhuis.

Natuurpunt Scousele leverde gidsen voor een wandeling naar de kruitkamer van het Fort van Steendorp. Een Fort waar een 800-tal vleermuizen overwinteren. W

Tegelijkertijd ging de Briqville classic run door. Een loopwedstrijd in de natuur, volgens leeftijd en in verschillende afstanden.

“De opkomst was minder door het voorspelde slechte weer deze zondagnamiddag”, aldus Joris Baeck van de gemeentelijke Milieudienst. “Maar al bij al hebben we geluk gehad, dat het droog bleef tot zowat 17 uur. Zodoende was het toch nog gezellig druk op ons feestterrein.”

Meer foto’s, klik hier

Ondanks het voorspelde slechte weer was het toch nog gezellig druk

Grote strip-signeerdag van Culturele vereniging Spirit lokt heel wat bezoekers

TEMSE – Heel wat belangstelling voor de Grote Signeerdag van culturele vereniging Spirit zaterdag 17 september. Meer dan 20 stripmakers kwamen hun albums signeren tijdens het stripfestival in de feestzaal van het gemeentehuis.

Naar aanleiding van het event waren er ook enkele collectors items te vinden. Zo maakte striptenaar D’Auwe een prent van Ridder Dolf met het standbeeld van Jommeke en het oud gemeentehuis van Temse. De geplande openlucht stripbeurs moest door het kletsnatte weer wel naar binnen verhuizen.

Naar aanleiding van het evenement is ook een nooit eerder gepubliceerd verhaal van Brian Howell van striptekenaar Sylvain Polfliet verschenen.

“En daar heeft men 34 jaar op moeten wachten”, aldus Sascha Van Laeken. “In 1988 verscheen bij Uitgeverij Loempia ‘Dossier Pegasus’, een Brian Howell-verhaal van Sylvain Polfliet. Op de achterkant werd het volgende verhaal al aangekondigd: ‘Het Ozonsyndroom’. Het binnenwerk werd wel gedrukt maar verscheen nooit in album. Waarschijnlijk werd de gehele oplage vernietigd. Nu is dus, na 34 jaar wachten, een luxe-versie verschenen van deze strip.”

Meer foto(s, klik hier