Jubilerende KV De Oeteldonkers drijven dit jaar de spot met gemeentepolitiek

STEENDORP – Komende zaterdag mag men in Steendorp het carnavalsseizoen van groot-Temse aftrappen. Eén van de groepen die voor het eerst naar buiten komt dit seizoen zijn de jubilerende KV De Oeteldonkers.

“In 1997 is onze groep lid geworden van FEN-Vlaanderen (Federatie Europese Narren red.), dit onder de naam KV De Oeteldonkers, dus exact 22 jaar (2×11) geleden. Een jubileum dus want in carnavalmiddens is 11 een magisch getal.” aldus voorzitter Edwin De Saegher.

“Het is niet helemaal duidelijk wanneer onze groep juist is ontstaan aangezien de groep in het begin een beetje als naamloze groep heeft deelgenomen aan stoeten. Het was onder impuls van Mirella De Pauw, Steven De Rycke en Robby Batens dat de groep werd opgericht in Steendorp.”

In 2004 nam Edwin De Saegher het voorzitterschap over van Steven De Rycke.

“Van bij het ontstaan van de groep is de groep een begrip geweest in Groot-Temse en behaalde we bijna elk jaar een top-5 plaats in de stoet te Temse met als hoogtepunt in 2009 toen we de stoet wonnen met onze vlinderwagen”, klinkt het. “Ons ledenaantal was altijd eerder laag omdat we met deze groep echt wel willen houden aan een vriendengroep. Als voorzitter durf ik zeggen dat wij toch op verschillende gebieden toch vaak een pionier zijn geweest. Zo waren wij de groep die als eerst kwam met een praalwagen waar alle groepsleden op zaten en zo een deel uitmaakte van de wagen.”

“Omdat ik zelf een technische opleiding heb genoten durfde wij het ook als eerste aan om met heuse mechanieken als liften en veren uit te pakken op onze wagens.”

Ook naast de stoeten zijn de leden heuse carnavalisten.

“We vieren vaak tot in de vroege uurtjes, het gebeurd wel vaker dat wij het feest afsluiten. Ook tijdens de kroegentochten op maandag werken we vaak als groep met een thema, ook daar zijn we als eerste met een duwkar gekomen om het thema meer uitstraling te geven. Nu lopen er al vaak meerdere van deze karretjes mee.”

Wat het thema voor 2019 betreft hebben de Oeteldonkers een primeur.

“Voor zover ik mij herinner is er nooit een groep geweest in groot-Temse met een thema die de spot drijft met de gemeentepolitiek”, stelt de Saegher. “Ons thema voor dit jaar “Vlotjes naar den 1ste ondanks de woelige verkiezingszee”, geeft een ludieke kijk op de hele verkiezingssoap van afgelopen verkiezingen. Onze themalied bestaat zelfs uit twee versies, eentje voor Groot-Temse en een tweede met betrekking op Kruibeke (Rupelmonde).

Onze groep had in het verleden ook al drie prinsen in zijn rangen. De eerste Fons I (Alphonse De Rycke) in Steendorp, dit was wel voor het onstaan van de groep maar Fons was lange tijd lid van onze groep. Ikzelf werd in 2011 prins van Rupelmonde en dit jaar hebben we met Cindy Goossens, de Prins Ambassadeur van Willebroek in onze rangen.”

Wie KV De Oeteldonkers wil spotten dit jaar kan dat in Steendorp, Rupelmonde, Elversele, Temse, Stekene en Willebroek.

Info: KV De Oeteldonkers @Facebook
Meer info over Steendorp carnaval: www.ordevandebaksteen.be

De Oeteldonkers in 2018
De Oeteldonkers in 2017

Feest in de bib voor de start van de Jeugdboekenmaand

TEMSE – Op 1 maart start de Jeugdboekenmaand, in de Temsese bib organiseert men daarom op zondag 3 maart een feestje. Alle kinderen met hun vrienden zijn dan uitgenodigd om naar de Bib te komen. Men kan vriendschapsbandjes en buttons maken of naar verhalen luisteren in de Verhalentent, er zijn ook hapjes en drankjes. Kortom, het wordt de ideale startdag.
Op zondag 3 maart is het feest in de bib !!!

 

“De Jeugdboekenmaand is elk jaar één van de hoogtepunten in de bibliotheek”, verduidelijkt Tineke Van Britsom, schepen van Onderwijs. “Scholen kunnen ook dit jaar genieten van een heleboel lezingen, voorstellingen en spellen.”

“Dat die formule aanslaat, zien we aan de reacties vanuit de scholen”, weet bibliothecaris Jeroen De Lathouwer. “Op twee dagen waren alle activiteiten volzet. In totaal komen er deze Jeugdboekenmaand meer dan 40 klassen en 900 kinderen naar de bibliotheek.”

“Dit jaar is het thema van de Jeugdboekenmaand: vriendschap”, aldus Lieve Truyman (N-VA), schepen van Cultuur. “Tijdens de Jeugdboekenmaand lanceert de Bib nog twee acties. Alle kinderen uit het basisonderwijs kregen een vriendschapskaart waarop ze een boodschap kunnen schrijven over hun vrienden. Die kaarten mogen ze in de ‘vriendschapstoren’ in de Bib posten. Daarnaast willen wij de vriendschap laten openbloeien en mogen kinderen de Bib versieren met felgekleurde en zelfgemaakte bloemen.”

 

 

vlnr.: schepen van Onderwijs Tinneke Van Britsom (N-VA), schepen van Cultuur Lieve Truyman (N-VA) en bibliothecaris Jeroen De Lathouwer aan de boekenstand van de Jeugdboekenmaand

Open Vld Temse vraagt meer aandacht voor dierenwelzijn

TEMSE – Tijdens de gemeenteraad van februari vroeg raadslid Bart Van Geyt (Open VLD) aandacht voor het dierenwelzijn in de gemeente. Naast een pilootproject van een honden-losloop-zone wil hij meer geluidsarm vuurwerk bij evenementen.
Raadslid Bart Van Geyt aan het grasveld in de Pieter Dierckxlaan

“In het verleden zijn er al inspanningen gedaan voor onze trouwe viervoeters in de gemeente maar momenteel moeten we jammer genoeg vaststellen dat er diverse hondentoiletten verwijderd zijn en dat er van hondenweides weinig sprake is”, stelt Bart Van Geyt. “Enkel de sanctie in de vorm van een GAS-boete voor het niet verwijderen van hondenpoep is gebleven. Een GAS-boete is een handig instrument om een mentaliteitswijziging teweeg te brengen maar is geen doel op zich of een oplossing. In het kader van het dierenwelzijn lijkt voor Open Vld Temse een betere facilitering dan ook noodzakelijk.”

Opstart pilootproject honden-losloop-zone
“Ik vind dat we als gemeente ambiteuzer mogen zijn en dat dit beter kan”, aldus Van Geyt. “Daarom wil ik dan ook het voorstel doen om een pilootproject op de starten voor de aanleg van een omheinde hondenlosloopzone. Een geschikte locatie om dit pilootproject te ontplooien is een openbaar bos, natuurgebied of een grasland. Het welzijn van mens en dier, in combinatie met natuur dient hierbij centraal te staan.”
Bart Van Geyt stelt daarvoor het volledige grasplein kunnen zijn ter hoogte van de Pieter Dierickxlaan.

“Deze locatie heeft het bijkomende voordeel dat er hierdoor extra sociale controle zal zijn op het correct
gebruik van de nabij gelegen afvalcontainers”, klinkt het. “Uiteraard dient er ook een goed reglement opgesteld worden voor het gebruik van deze hondenlosloopzone met duidelijke afspraken.
Als dit pilootproject een succes blijkt te zijn, kan een omheinde hondenlosloopzone ook opgenomen
worden in de mogelijke plannen bij de opwaardering van het Scheldepark.”

Vuurwerk
“Daarnaast dient er de mogelijkheid bekeken te worden om in de toekomst meer geluidsarm vuurwerk
te gebruiken bij evenementen of zelfs te vervangen door een hedendaags lichtspektakel. Ik kan alleen maar vaststellen dat in vele omliggende gemeenten men deze beslissing al genomen heeft ten gunste van het welzijn van mens en dier” aldus het gemeenteraadslid.

“Ik ben het project zeker genegen”, aldus Tinneke Van Britsom (N-VA), schepen van Dierenwelzijn. “In het verleden waren er inderdaad hondentoiletten, die door misbruiken spijtig genoeg zijn afgeschaft in 2014. Het is dus niet de bedoeling om dezelfde situatie te gaan creëren als voorheen. Daarom zal ik eerst met de bevoegde diensten samen zitten. Dan zal er zeker gekeken worden , dat als we zo een project opstarten, er een stevig reglement zal komen dat wijst op ieders verantwoordelijkheid en misbruiken zwaar zal bestraffen en waar respect voor het werk van de medewerkers van de gemeente centraal staat.”

Gemeente wil smalle weg onder Scheldebruggen heraanleggen

Gemeente krijgt eeuwigdurende concessie van de Vlaamse Waterweg

TEMSE – De gemeente wil de smalle doorgang, onder de scheldebruggen, tussen de Rik De Rycklaan en de Conciensestraat, verbreden. Een deel van de openbare weg langs de Wilfordkaai bleek echter binnen de concessie van de betaalparking te vallen.
De weg onder de scheldebruggen wordt breder

Er werd daarom een akkoord gesloten met eigenaar De Vlaamse Waterweg en concessionaris van de betaalparking Micana om de strook grond van 201 vierkante meter uit de bestaande concessie te lichten en voor honderd jaar in concessie te geven aan de gemeente. Daarvoor wordt eenmalig een vergoeding van 17.500 euro betaald.

“Het is een oplossing die duurzame veiligheid garandeert en juridische disputen voorkomt”, zegt burgemeester Luc De Ryck (CD&V). “We kunnen nu een veilige doorgang creëren onder de bruggen. We zijn er na dertig jaar in geslaagd om de hele kaai een toeristische bestemming te geven na de verhuizing van Belgomine naar de andere kant van de bruggen. Zo is ook het dispuut tussen de watersportvereniging en industrie opgelost. De vrachtwagens volgen nu de ontsluitingsweg via de Rik De Rycklaan naar de N16 in plaats van door het centrum te rijden.”

Oppositieraadslid Bert Bauwelinck uitte zich kritisch over de vergoeding. “Het eenmalige bedrag van 17.500 euro lijkt een indirecte schadevergoeding voor de concessionaris die door De Vlaamse Waterweg geïnd wordt. Dat is nogal grof, omdat de gemeenteraad vorige legislatuur al een eenmalige toelage van meer dan 100.000 euro heeft gegeven voor de heraanleg van de kaai.”

 

Carnavalsvereniging The Sharky’s maken comeback na moeilijk jaar

TEMSE/TIELRODE – Carnavalsvereniging KV De Sharky’s uit Tielrode maakt dit jaar een comeback. Na een jaar om snel te vergeten is het nieuwe thema niet enkel een knipoog naar die moeilijkheden van vorig jaar maar men spot ook met één van de politieke zwaargewichten in Temse.

“Na enkele interne problemen net voor de start van het carnavalseizoen vorig jaar, waardoor we de deelname aan heel wat stoeten moesten schrappen, komen we sterker terug dan ooit te voren”, aldus Eddy Vermeulen. “Ons thema voor dit jaar, ‘Spiegelt ulder ies oan ons’, is dan ook een knipoog naar de moeilijkheden vorig jaar.”

Met dat thema en de wagen die bestaat uit heel wat ‘spiegels’ zijn ze meteen één van de kanshebbers om primus te worden tijdens de carnavalsstoet in Temse. “Al zal de concurrentie weer zwaar worden”, klinkt het.

Met ‘Spiegelt ulder ies oan ons’ zal men voor het eerst ook de spot drijven met politiek Temse.

“Ook tijdens de carnavalsstoet van Aalst worden elk jaar politieke zwaargewichten door het slijk gehaald”, aldus Eddy Vermeulen. “Denk maar aan de Aalsterse torenpoeper van enkele jaren geleden. Daarom gaan we dit jaar ook in Temse ‘een tikkeltje verder’ en halen we burgemeester Luc De Ryck door het slijk.”

De wagen van The Sharky’s is voor het eerste te bewonderen komende zondag tijdens de cavalcade in Tielrode

Meer foto’s van de ‘doop’ van de wagen, klik hier

 

Kunsttapijt aan AC De Zaat ook tijdens de wekelijkse markt nog te bewonderen

TEMSE – Dinsdag 26 februari werd met een korte fotoshoot op het plein voor AC De Zaat het kunsttapijt met de fleurige skyline van Temse plechtig ingehuldigd.

Het kunstwerk zal er nog tot en met vrijdag te bewonderen zijn.
“Ideaal zodat ook de bezoekers van de wekelijkse markt kans hebben om het pronkstuk te komen bekijken”, aldus burgemeester Luc De Ryck.

Het kunsttapijt van 40 m2 groot is een initiatief van De Wase Vijverwinkel uit Sint-Niklaas, die 25 jaar bestaat, en zaakvoerder Koen Vondenbusch die zelf in Temse woont. Door de jaren heen groeide het leggen van deze tijdelijke kunstwerken uit tot een aparte bedrijfstak onder de naam Flowers from Belgium.

Meer foto’s van de korte plechtigheid, klik hier

Koen Vondenbusch aan zijn kunsttapijt

 

N-VA Temse heeft een nieuw bestuur

Kim Aluwé verkozen tot nieuwe voorzitter
TEMSE – N-VA Temse heeft een nieuw bestuur. Dit bestuur en de nieuwe voorzitter werd gekozen tijdens de driejaarlijkse bestuursverkiezingen in de Mosterdpot in Steendorp.

Het nieuwe bestuur telt een recordaantal van 24 bestuursleden. Kim Aluwé, Gene Bosschaert, Tuur Brys, Paul Crutzen, Bert Louage, Raf Smet en Biser Zapryanov maken opnieuw deel uit van het bestuur.

Daarnaast werd ook een groot aantal bestuursleden voor de eerste keer verkozen: Sonja Bollens, Veerle Dehamers, Veerle Lyssens, Gino Van Havere, Lieve Van Hove, Linda Van Nerom, Kurt Verbraeken en Luc Vermeulen.
Het bestuur wordt vervolledigd door de mandatarissen van N-VA Temse: Lieve Truyman, Tineke van Britsom, Stephan Van der Gucht, Björn Van Asbroek, Davy De Rijbel, Werner Maerevoet, Geert Vandersickel, Cleo Callens en Martin Verheesen.

Kim Aluwé werd door de leden verkozen tot nieuwe voorzitter. Zij volgt hierbij Joris Baert op. Kim Aluwé (29) maakt sinds 2016 deel uit van het bestuur en was sinds oktober 2017 ondervoorzitter van N-VA Temse. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd ze eerste opvolger voor N-VA in Temse. Bij de komende verkiezingen in mei staat ze als kandidaat op de 17de plaats op de Oost-Vlaamse Kamerlijst van N-VA. Ze is werkzaam als archeozoöloge bij GATE en bestudeert dierlijke resten uit archeologische opgravingen.

Het nieuwe bestuur van N-VA Temse met vooraan ondermeer schepenen Lieve Truyman (3e v. links) en Tinneke Van Britsom (5e v. links) en voorzitter Kim Aluwé (4e v. rechts)

Kunsttapijt met skyline van Temse op plein AC De Zaat van 26 februari t/m 1 maart

Naar aanleiding van zilveren jubileum Wase Vijverwinkel
TEMSE/SINT-NIKLAAS – De Wase Vijverwinkel, een begrip op internationaal niveau voor het leggen van bloementapijten, is aan zijn 25ste verjaardag toe, een goede reden, vond stichter-zaakvoerder Koen Vondenbusch, om met een bijzonder project uit te pakken. En dat gebeurt van dinsdag 26 februari tot vrijdag 1 maart. Dan wordt op het Frans Boelplein, dat is vóór de hoofdtoegang tot AC De Zaat, een kunsttapijt aangelegd dat de alom bekende skyline van Temse voorstelt. Het gemeentebestuur, dat het uitzonderlijke initiatief toejuicht, verleent zijn medewerking.

Dat de viering van het zilveren jubileum van De Wase Vijverwinkel in Temse plaatsvindt, is geen toeval. De zaakvoerder woont al jaren in de scheldegemeente.

Flowers From Belguim
De jubilaris bouwde een uitzonderlijke reputatie op op de markt van vijvers en aquaria, maar geniet bovenal internationale faam voor het leggen van bloementapijten. Het creëren van bloementapijten en andere creaties binnen de wereld van ‘ephemeral art’ (kortstondige, vluchtige kunst) heeft ertoe geleid dat deze werkzaamheid een volwaardige kunstvorm is geworden. Daarom werd deze tak van het bedrijf begin dit jaar afgesplitst en wordt intussen gewerkt onder een nieuwe vlag, met name ‘Flowers from Belgium’.

Het tapijt op het Frans Boelplein heeft een grootte van 8 bij 5 m, met als thema: de beroemde skyline van Temse, uiteraard met een knipoog naar 25 jaar Wase Vijverwinkel. Graag hadden de realisatoren het kunstwerk gecreëerd met bloemen (anjers), maar het jaargetijde laat het niet toe, vandaar dat gekozen werd voor natuurlijk gekleurde schorsen en divese steensoorten.

Praktisch:
Opbouw: dinsdag 26 februari, vanaf 8 u.
Duurtijd: 4 tot 6 u.
Werkwijze: het tapijt wordt vooraf geprint op een speciale doek, zodat geen krijt of verf nodig is. De print wordt vastgelegd met rolgazon. Eens alle materialen voorbereid, wordt begonnen met het schilderen op de print. Het kunsttapijt groeit langzaam tot zijn ware pracht.
Opdrachtgevers: Gemeentebestuur Temse en BVBA De Wase Vijverwinkel
Uitvoerder: GCV Flowers from Belgium

Koen Vondenbusch met burgemeester Luc De Ryck en Toerisme Temse-voorzitter Rita Heerwegh

Klik hieronder verder

Verder lezen Kunsttapijt met skyline van Temse op plein AC De Zaat van 26 februari t/m 1 maart

Carnavalscomité beschikt opnieuw over een prinsenwagen

STEENDORP – Carnavalscomité Orde van de Baksteen beschikt weer over een eigen prinsenwagen. Die prinsenwagen werd zaterdag 23 februari gedoopt in het bijzijn van heel wat carnavalisten, bestuursleden en sympathisanten.
Met enkele kaders zet men prinsen e.d. in de kijker

“Op de wagen bevinden zich verschillende kaders”, klinkt het bij voorzitter Marc Oste. “Via deze kaders zullen de huidige en de jubilerende prinsen, prinsessen, keizers en keizerinnen gevierd worden door middel van leuke karikaturen.”

De wagen werd gebouwd door Wim Bressinck en Thomas Boodts van de Orde.

“Wim nam de eigenlijke bouw voor zijn rekening en ik deed het verfwerk”, vertelt Thomas Boodts. “We kochten een onderstel waarop we het geraamte bouwden. Het is een stevige constructie die tegen een stootje kan. De bouw nam zowat een half jaar in beslag.”

Meer foto’s, klik hier

Wim Bressinck en Thomas Boodts bouwden de nieuwe prinsenwagen

Prinses Shauni I Steendorp 2019 en Keizer Roy I plechtig aangesteld

STEENDORP – Onder massale belangstelling werden in de feestzaal van ’t Blauwhof Prinses Shauni I 2019 en Keizer Roy I plechtig aangesteld.

“Roy en Shauni zijn op 1 september 2018 in het huwelijk getreden”, klinkt het. “In 2019 doen ze er nog een stapje bovenop. Want er is een prinselijke spruit op komst.”

“Het is meteen het eerste prinselijke echtpaar en dit heeft, voor zover het carnavalscomité weet, nog nooit of zeker zelden plaatsgevonden”, aldus voorzitter van het carnavalscomité Marc Ost.

Meer foto’s van de aanstelling, klik hier
M
eer foto’s van amateurfotograaf Peter Perdaen, klik hier

Stefan Ivens aangesteld als prins carnaval Tielrode 2019

Carnavalscomité roept kleine familie/of vriendengroepen op deel te nemen aan de stoet

TIELRODE – Samen met zijn nieuwe eredames Elly en Sara en hofdame Melissa zal Stefan Ivens voor de tweede keer regeren over Tielrode carnaval. onder de deskundige leiding van Ken Berckmoes, voorzitter van Orde van ’t Veir werd de prins en zijn gevolg aangesteld in het oud-gemeentehuis van Tielrode.

“En omdat ik helemaal de smaak te pakken heb zal ik mij ook kandidaat stellen voor de prinsverkiezing van volgend jaar”, kondigde Stefan in primeur aan.

Voor de stoet van komende zondag nodigt comité ‘Orde van ’t Veir’ kleine familie- en/of vriendengroepen uit om deel uit te maken van carnavalstoet.

“Op deze manier kan men gemeentelijke- of globale herinneringen en/of actuele gebeurtenissen op een ludieke manier in de kijker zetten. De bedoeling is dat dit met bescheiden attributen (kruiwagen, kinderwagen, enz..) gebeurt en zo een meerwaarde biedt aan de optocht.”, klinkt het. “Dit alles gebeurt uiteraard in een vredevol kader en volgens de regels van de stoet. Carnaval is een feest voor groot en klein. Er zal een beloning voorzien worden door de Orde van ‘t Veir na de stoet.Geïnteresseerde groepen melden zich vóór de stoet bij een verantwoordelijk bestuurslid.”

Meer foto’s van de aanstelling, klik hier

Startmoment ‘Week tegen Pesten’ in de Sint-Amelbergaschool

TEMSE – Vrijdag 22 februari organiseerde de Sint-Amelbergaschool (SAS) het startmoment voor de actie De Week tegen Pesten. Voor de aanvang van de lessen bracht men een toneeltje op de bomenspeelplaats.

“Het vierde leerjaar ondertekende het zogenaamde ManipPest en zette de vier stippen, het symbool van de actie voor de Week tegen Pesten”, aldus Ingeborg Boel en Caroline Belde van SAS. “Ook komende week brengt men aan het begin van de schooldag telkens een toneeltje op de speelplaats.”

Meer foto’s, startmoment Week Tegen Pesten @SAS, klik hier 

Het vierde leerjaar ondertekende het ManiPest met de vier stippen #stipit

Vlaams Belang Temse stelt lokale kandidaten voor Vlaamse en Federale verkiezingen voor

TEMSE – Zaterdag 16 februari keurde de partijraad van Vlaams Belang de Oost-Vlaamse kandidatenlijsten voor de komende federale en Vlaamse verkiezingen goed. De afdeling Temse heeft drie kandidaten.
vlnr.: Paul Oste, Annemie Muyshondt en Tim Stevelinck

“In Temse gingen we er 2 procent op voorruit met de gemeenteraadsverkiezingen, onze inzet wordt dan ook beloond met drie plaatsen op de verkiezingslijsten voor 26 mei”, reageert voorzitster Sylvia Rombaut “Ikzelf ben geen kandidaat deze keer. De combinatie werk en lokale politiek wordt te zwaar om er ook nog Federale politiek bij te nemen. Enkel zo kan ik mij ten volle aan Temse en zijn deelgemeentes blijven geven.” Vijf jaar geleden had Sylvia nog de 4de plaats voor de Kamer.

Annemie Muyshondt kreeg de 7de plaats op de lijst van de Kamer. “Annemie is al jaren actief bij Vlaams Belang. Zij gooit dan ook al haar ervaring in de strijd met de verkiezingen”, klinkt het bij Rombaut. Ook nieuw verkozen gemeenteraadslid Tim Stevelinck is kandidaat. Hij kreeg de 24ste plaats op de lijst voor het Vlaams Parlement.” Als derde kandidaat voor Temse vinden we Paul Oste op de 12de plaats bij de opvolgers van het Vlaams Parlement.

Minister Alexander De Croo bevestigde symbolische gedenkplaat aan businesscenter The Hub

TEMSE – Federaal minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) kwam vrijdagavond  22 februari een symbolische gedenkplaat bevestigen aan de kantoren van Businesscenter HUB in opbouw. Die kantoren zijn een initiatief van vier bedrijfsleiders uit Temse Gert Poppe, Bart Van Geyt, Sam Van Mele en Davy Van Eyck.

De kantoren moeten als opstap dienen voor kleine ondernemingen die momenteel niet de juiste infrastructuur vinden binnen de gemeente. Het idee ontstond toen Poppe zelf een kantoor zocht.

“Als klein bedrijf kan je niet terecht in de grote kantoren in de industriezones. Met HUB Business Center willen we op de locatie van voormalig café De Eekhoorn vijf kantoorruimtes bouwen met gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Zo hopen we dat er een kruisbestuiving ontstaat tussen de ondernemers en dat het een aanzet geeft tot meer vernieuwing in het dorpscentrum.”

Minister De Croo was enthousiast over het project. “Het is interessant om dergelijk initiatief in een kleinere gemeente te organiseren, zodat in de loop van de maand juli.

Meer foto’s van de onthulling, klik hier

Minister De Croo krijgt uitleg over de plannen van initiatiefnemers (vlnr.) Gert Poppe, Bart Van Geyt, Sam Van Mele en Davy Van Eyck

 

Nu al meer dan 250 bezwaarschriften tegen nieuwe bestemming steenbakkerij

Actiecomité ‘Steendorp Leefruimte’ krijgt steun van oppositie
STEENDORP – ‘Steendorp Leefruimte’ roept inwoners op om bezwaar in te dienen tegen de omgevingsvergunning voor de steenbakkerijsite. Het comité krijgt daarvoor bijval van alle oppositiepartijen. Donderdag worden de bezwaren ingediend op het gemeentehuis.

“Zo’n grootschalig afvalverwerkend bedrijf hoort hier niet thuis”
Steendorp Leefruimte

Het bestuur van actiecomité ‘Steendorp Leefruimte’ ontving ondertussen al meer dan tweehonderdvijftig bezwaarschriften tegen de lopende omgevingsvergunning voor de site van de leegstaande steenbakkerij. Donderdagochtend zullen alle ingezamelde bezwaarschriften overhandigd worden aan het gemeentebestuur.

Grondwerkenbedrijf Vagaetrans heeft een aanvraag ingediend voor de bouw van een afvalverwerkend bedrijf met een ambachtelijke steenbakkerij op de locatie van de oude Wienerberger-steenbakkerij, die in 2011 sloot. In 2017 werd een herbestemming van de site naar industriegebied en woonruimte ook afgeketst door het actiecomité.

Om de nieuwe aanvraag tegen te houden, verspreidde het comité bezwaarschriften in het dorp. “Een afvalverwerkend bedrijf pal naast een woonwijk is onverantwoord. De verwerking van slibhoudende gronden brengt immers zeker geurhinder mee en gegeven de overheersende zuidwestelijke wind wordt hierdoor ook de kern van Steendorp (samen met de kleuterschool en de basisschool Sint-Henricus) geïmpacteerd. Daarnaast zullen de tien voorziene bedrijfsvoertuigen op het terrein, samen met de breek- en de zeefinstallaties voor geluidsoverlast zorgen. Verder is ook de impact op de luchtkwaliteit van deze voertuigen en installaties niet te onderschatten, los van het stof dat hierdoor in tijden van droogte zal worden geproduceerd en dat zich vlot tot in de kern van het dorp zal verspreiden. Stof dat bovendien vervuild kan zijn, want het aanvraagdossier voorziet de opslag en overslag van 2.000 ton materiaal met een hoog risicoprofiel. Ten slotte hoort zulk een grootschalig afvalverwerkend bedrijf niet thuis tussen vier kwetsbare natuurgebieden: het Gelaagpark, de Roomkouter, het Kijkverdriet en de Schausselbroekpolder”, stelt de brief.

Oppositiepartijen Groen, Tesamen en Vlaams Belang steunen het initiatief. Ook zij vrezen voor geluids- en geurhinder en mobiliteitsproblemen.
Bezwaar indienen kan nog tot 24 februari. Dan loopt het openbaar onderzoek af. (Bron + foto: HN/GVA – Mattias Goossens)