Wouter Torfs eregast voor één-jarig jubileum Temse Faire Trade Gemeente

TEMSE – Exact één jaar geleden werd Temse Faire Trade Gemeente. Dit werd door Oxfam Temse gevierd met een succesvolle feestzitting. Op 29 september 2016 werd dit nog eens overgedaan naar aanleiding van het 1-jarig jubileum als Faire Trade Gemeente.

Eregast was Wouter Torfs, CEOo van het gelijknamige schoenenbedrijf. Hij kwam praten over duurzaam ondernemen. De muzikale omlijsting gebeurde door het duo Esther & Fatou, afkomstig uit Leuven. Zij brachten tweestemmige pop-folk, waarbij ze met hun breekbare stemmen vele aanwezigen beroerden.

Meer foto’s, klik hier

dsc_0582
Organisatie en sprekers van de feestzitting één jaar Faire Trade Gemeente

Temse Vrijwillig ! zoekt vrijwilligers

Vrijwilligersbrochure voorgesteld.

TEMSE – In aanwezigheid van een 70 tal vrijwilligers uit diverse organisaties werd ‘Temse vrijwillig’ een gids in de zoektocht naar vrijwilligerswerk officieel voorgesteld.
vrijwilligerspunt-2016
De nieuwe vrijwilligersbrochure werd voorgesteld

Het was de Ouderen Advies Raad die de kat de bel aanbond. Een wegwijzer naar vrijwilligerswerk in Temse is een meer dan noodzakelijk instrument .
Jos Verhulst Voorzitter OAR Temse: “Wij zijn blij dat deze brochure er gekomen is. Ook zijn we tevreden dat het schepencollege van Temse het vrijwilligerspunt heeft opgericht. Temse Vrijwillig is een brochure die door vele inwoners zal kunnen gebruikt worden als leidraad in hun zoektocht om als vrijwilliger aan de slag te gaan”.
“We blijven niet bij de pakken zitten. In november zal Temse vrijwillig ook digitaal ingevuld zijn en via de gemeentelijke website geconsulteerd kunnen worden”, aldus schepen voor Ouderen Hugo Maes (CD&V) “We doen dit omdat ook heel wat jongeren als vrijwilliger aan de slag willen gaan. Gelukkig maar, zonder de inzet van vrijwilligers sputtert onze samenleving”.

Heb je zin om iets nieuws en vrijwillig in Temse te doen?

Je kan de nieuwe brochure ‘Temse Vrijwillig!’ gratis verkrijgen bij het Vrijwilligerspunt Temse. Er zijn wel meer dan 50 verschillende mogelijkheden om vrijwilligerswerk in Temse te doen. Zo kan je vrijwilligerswerk doen in de natuur, de sporthal, de cafetaria, op school, in de winkel, achter je computer, achter het stuur van je auto…

Wil je graag meer informatie? Kom dan gewoon eens langs bij het Vrijwilligerspunt, Hella Staes, AC De Zaat, 2de verdieping ( iedere voormiddag in de week, 8.30 – 12 u), mailen kan naar hella.staes@temse.be of tel. 03/710 12 81.

Nieuw zwembad wordt ‘VITA-Scheldebad’

TEMSE – Temse maakt zich klaar voor de realisatie van een nieuw Scheldebad op de plaats van het voormalige zwembad. In dit hedendaagse complex is ruimte voor een competitiebad van 25 meter, een instructiebad en een kinderzone, maar ook voor een moderne horecazaak, een fitness en een binnenspeeltuin.
vita_logo
Het nieuwe logo van het zwembad
Het schepencollege nam ennis van de nieuwe naam van het complex: VITA Scheldebad. VITA staat voor vitaliteit en energie. De naam ‘Scheldebad’ is opgenomen in de nieuwe naam en maakt ook deel uit van het logo, met een knipoog naar het oude bad, dat 46 jaar dienst deed.

De werkzaamheden zullen eind dit jaar aanvangen met de afbraak van het oude zwembad. Daarna start de aannemer met de nieuwbouw. De huidige toegang tot het park en het zwembad aan de Kasteelstraat zal worden afgesloten. Het park zal wel bereikbaar blijven via de toegang naast de kapel bij het begin van de Fonteinstraat.

De buurtbewoners worden uitgenodigd op een infomoment op maandag 10 oktober in het zwembad.

De private partner VITA Scheldebad, die de opdracht kreeg toegewezen, staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering, de exploitatie en het onderhoud van het complex. Moederbedrijf VITA Groep is het resultaat van de bundeling van krachten en expertise van verschillende partners die zich als één partij profileren binnen de markt van zwembaden en sportinfrastructuur.

Eén van die partners is het gerenommeerde Nederlandse architectenbureau Slangen & Koenis, dat zich al jarenlang toelegt op het ontwerpen van sport- en zwembadfaciliteiten.

Ook aannemer Cordeel uit Temse is betrokken en staat in voor de bouw en de financiering. Voor het onderhoud van het nieuwe zwembadgebouw is Cordeel Maintenance nv verantwoordelijk.

Binnen VITA Scheldebad zorgt de firma Farys voor de exploitatie van het zwembad.

Voor de uitbating van het fitnesscentrum en de horecazaak werd een overeenkomst afgesloten met Oxygen. Deze all-in club heeft 20 vestigingen, verspreid over Vlaanderen, en biedt een budgetvriendelijke oplossing voor sportend Temse en omgeving.

vita-scheldebad-2016

Bewoners Hoogkamerstraat dienen klachtenherinnering in bij schepen van Mobiliteit

TEMSE – De inwoners van de Hoogkamerstraat dienden een klachtherinnering in bij de schepen van Mobiliteit. Een ongeval in hun straat het voorbije weekend was de spreekwoordelijke druppel.

Een ongeval in de Hoogkamerstraat het voorbije weekend vormde voor een delegatie van bewoners van de straat maandagavond 26 september een extra ondersteuning van hun argumenten, toen ze voor het begin van de gemeenteraad, een klachtenherinnering overhandigden aan schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA).

De bewoners hekelen het feit dat ze in toenemende mate geplaagd worden door zwaar verkeer in hun straat, die gelegen is tussen het centrum van Temse en de N16. Onder meer verkeer van en naar de KMO-zone op De Zaat verloopt via de Hoogkamerstraat. Volgens de bewoners zorgt dat voor een jaarlijkse toename van het vrachtwagenverkeer met 2 procent, terwijl ze vinden dat de straat al overbelast is.

“Onze bedoeling is dat men de plannen uit 2001 opnieuw bovenhaalt, die gewag maakten van een bijkomende ontsluiting van De Zaat naar het E17-N16 complex. In het mobiliteitsplan van 2011 werd het plan met de bedoeling om de leefbaarheid van de kernen te bewaren, afgevoerd. Als men in 2001 al ‘Leefbaarheid van de kernen behouden’ formuleerde, wist men toen al goed genoeg dat er in de toekomst problemen zouden ontstaan op vlak van mobiliteit door de ontwikkeling van De Zaat. Al jaren steekt het gemeentebestuur zijn kop in het zand en zijn de belangrijkste invalswegen, de Hoogkamerstaat in Temse en de Heymanstraat in Tielrode, het grootste slachtoffer van deze kortzichtige politiek”, klonk het namens de bewoners bij Leefbaar Temse.

Bron: HN, GVH

klachtenherinnering-leefbaar-temse-26-09-2016

Speelplaats Heilig Hartschool (even) omgetoverd tot car-wash-drive inn

TEMSE – Zaterdag 24 september werd de Heilig Hartschool, aan de Sint-Amelbergalaan, omgetoverd tot een car-wash drive inn, in combinatie met een rommelmarkt.

Wellicht door het mooie weer vielen beide activiteiten bijzonder in de smaak en werd het een groot succes. Er werden maar liefst 65 wagens gewassen. Ook de rommelmarkt kreeg heel wat bezoekers over de vloer.

Meer foto’s, klik hier

dsc_0428

Gezellige drukte tijdens Veldrock

TEMSE – De tweede editie van Veldrock lokte vele honderden muziekliefhebbers naar de Veldstraat. De lokale bands werden bijzonder gesmaakt door jong en minder jong.

Wij gingen in de late namiddag de sfeer opsnuiven. Naast de muzikale optredens kon men er proeven van een, speciaal voor het muziekfestival ontworpen Veldburger en was er een barbier aan het werk. Voor de band The Empathy was Veldrock de eindhalte. Wegens meningsverschillen over de toekomstvisie van de band gaven zij hun allerlaatste optreden.

Meer foto’s, klik hier
veldrock-2016
Jong en minder jong genoot van de muzikale optredens
dsc_0495
The Empathy gaf op Veldrock 2016 het allerlaatste optreden

“Marc Sleen is nog altijd welkom in Temse”

Catharina Kochuyt, echtgenote van gewezen striptekenaar Marc Sleen, eregast bij voorstelling luxe Nero albums
TEMSE – In de feestzaal van de gemeentehuis organiseerde de culturele vereniging Spirit, in samenwerking met het gemeentebestuur, de voorstelling van een luxe album van twee Nero strips. In het kader van Temse stripgemeente geniet de publicatie van luxe-albums ook in 2016 nog bijzondere aandacht.
spirit_raoul_catharina_2016
Voorzitter Spirit Raoul De Graeve samen met Catharina Kochuyt, echtgenote van Marc Sleen bij zijn borstbeeld van kunstenaar Peter Vermeulen, met het luxe-album en de brochure ‘Marc Sleen en Temse’.

Deze nieuwe uitgave is meteen de 31ste in de rij op het strippalmares van Spirit.

Het is een album in twee versies, een luxe – en een superdeluxe editie, met twee Nero-verhalen: Prinses Lovely, origineel uit 1973, en De mosterd van Abraham, een Nerostrip die dateert uit 1974.

Naast de uitgave van de luxe albums werd er ook een gratis brochure uitgegeven over de band van Marc Sleen met Temse.
“Heel wat Temsenaars zullen zich afvragen of er zoveel banden bestaan tussen Marc Sleen en Temse, en inderdaad die zijn er”, klonk het bij burgemeester Luc De Ryck.

De brochure is gratis te verkrijgen in het kantoor van Toerisme, aan het loket van AC De Zaat, in de bib en in het Gemeentemuseum.

Eregast op de voorstelling was Catharina Kochuyt, de 30 jaar jongere echtgenote van Ridder Marc Sleen (94).

“Jaren geleden was Marc van plan om naar de kaai in Temse te verhuizen”, verklapte Kochuyt. ” Maar een eerlijke inwoner van Temse waarschuwde hem voor een bepaalde geurhinder die van de overkant van de Schelde kwam. Als dat gebeurd was dan zou er nu geen sprake geweest zijn van 217 Nero albums, Petoetje en Petatje, Piet Fluwijn en Bolleke, De Lustige Kapoentjes, de natuurdocumentaires en ga zo maar door. Omdat hij dan enkel naar de skyline van de Schelde zou getuurd hebben en gefascineerd zou geweest zijn door de schepen die voorbij kwamen.”

“U bent zo vriendelijk om te zeggen dat de geur van de Schelde van de overkant kwam”, lachte De Ryck even later. “in de jaren ’60 was er inderdaad heel wat vervuiling. De Schelde is ondertussen aanzienlijk verproperd en de geur is al 20 jaar verdwenen. Marc is nog altijd welkom in Temse.”

Info luxe-albums: Lutgarde De Graeve, 03/771 02 55, lutgarde.degraeve@telenet.be

luxe-editie: 250 exemplaren, formaat 26 x 34 cm, zwartwituitgave, hardcover in kleur, linnen rug, gekartonneerd, elk album is genummerd, prijs: 55 euro

superluxe-editie: 80 exemplaren, fluwelen omslag, elk album is genummerd (Romeinse cijfers), enkel te verkrijgen als men ook een gewone luxe-editie aankoopt, prijs: 80 euro.

Op beide uitgaven kan ingetekend worden via IBAN: BE41-7370-0542-8710 van de Culturele Vereniging Spirit.

Meer foto’s, klik hier

dsc_0414
Statiefoto: Leden van Spirit met eregaste Catharina Kochuyt, burgemeester Luc De Ryck (CD&V), Koen De Jonghe (N-VA), voorzitter van de gemeenteraad, en diverse andere gasten.

Jaarlijkse scholenveldloop met 1650 deelnemers

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde de gemeentelijke Sportdienst op de sportterreinen Fernand Schuerman de scholenveldloop voor leerlingen van het 2e tot 6e leerjaar. Bijna alle basisscholen uit groot-Temse waren op de afspraak. Er namen dit jaar zowat 1650 lopertjes deel aan de diverse afstanden. Ook het onderwijzend personeel kon zich meten met elkaar.
Meer foto’s, klik hier
scholenveldloop-2016_1
De top drie bij de meisjes en jongens van het 4e tot en met 6e leerjaar
scholenveldloop-2016_2
De top drie van de meisjes en jongens van het 2e en 3e leerjaar

Chauffeur is enige die weet hoe Margaux (14) stierf

TEMSE – Hoe Margaux Lammens (14) uit Temse in 2013 werd doodgereden op de Krijgsbaan, blijft onduidelijk. Alleen de chauffeur die haar aanreed, blijkt de waarheid te kunnen weten. Maar zijn geloofwaardigheid werd gisteren in de rechtbank in twijfel getrokken.
margaux-lammens
Margaux Lammens

Twaalf maanden cel, twee jaar rijverbod en een boete. Dat is wat Bart C. (25) uit Steendorp riskeert voor het ongeval waarbij fietsster Margaux Lammens het leven liet. Het meisje werd op 13 december 2013 gegrepen toen ze de Krijgsbaan overstak. En dat op een paar honderd meter van haar ouderlijke woning.

“De fietsster stond stil aan het kruispunt in de straat Oostberg”, verklaarde Bart C. “Ze keek heel de tijd naar rechts terwijl ik met mijn auto van links kwam. Ik had niet verwacht dat ze plots de baan zou oversteken. Ik probeerde haar nog te ontwijken. Ik voel me heel schuldig over wat er is gebeurd, maar ik kon er niets aan doen.”

Maar daar was niet iedereen van overtuigd tijdens het proces van de man gisteren in de politierechtbank van Sint-Niklaas. Bart C., die meteen na het ongeval geen enkele verklaring wou afleggen zonder zijn advocaat, bleek zijn versie van de feiten achteraf nog een paar keer bijgestuurd te hebben.

“Pas anderhalf jaar na het ongeval wist de chauffeur zeker dat Margaux uit Oostberg kwam”, zette Edward Pieters, de advocaat van de familie van het meisje, uiteen. “Hij vertelde ook dat hij het meisje heel de tijd zag, terwijl hij eerder nog had beweerd dat ze plots opdook. Volgens ons kwam Margaux nooit uit Oostberg, maar reed ze op de Krijgsbaan toen ze de baan overstak. Dat was de logische weg voor haar om naar huis te rijden. Ofwel lette de chauffeur niet goed op en zag hij Margaux niet, ofwel reed hij te hard waardoor hij niet meer op tijd kon stoppen. Dat wordt bevestigd door een verkeersexpert.”

Tuningliefhebber

Ook het rijgedrag van C., een fervent auto- en tuningliefhebber, riep vragen op. “Een getuige verklaarde dat de chauffeur vlak voor het ongeval aan het bumperkleven was en roekeloos reed”, schetste Pieters. Die gaat zo een ongeval hebben, waren zijn woorden. Ook wat we op de Facebookpagina van Bart C. zagen, heeft ons bijzonder aangegrepen. Daarop stond een filmpje waarop te zien was hoe hij een opname maakte van zijn kilometerteller die 200 kilometer per uur aangaf. Ook na het ongeval had hij blijkbaar zijn lesje niet geleerd. Hij bleef familie en vrienden waarschuwen voor snelheidscontroles op de Krijgsbaan.”

Openbaar aanklager Ineke Veirman eiste twaalf maanden cel, waarvan eventueel een deel met probatie-uitstel, twee jaar rijverbod, alle rijbewijsproeven en een boete van 3.000 euro voor C.

“Het is bizar dat zijn verklaringen zoveel van elkaar afwijken”, stelde ze vast. “Hij liep bovendien in het verleden al vier veroordelingen op, waarvan één voor sturen onder invloed van drugs. Deze man is allesbehalve een ‘voorbeeldige chauffeur’.”

Rechtstreekse getuigen

Toch is Bart C. voorlopig de enige die kan zeggen wat er echt gebeurd is. Er waren geen rechtstreekse getuigen van de fatale klap en de verslagen van de twee aangestelde verkeersexperts spreken elkaar tegen. Ook het relaas van de getuigen die na de feiten ter plaatse kwamen of Bart C. zagen rijden, zijn tegenstrijdig. “Het blijft ook de vraag waarom Margaux de straat overstak”, weet Pieters. “Werd ze verschalkt door de richtingaanwijzers van de uitgebouwde auto van Bart C. die zo waren afgesteld dat ze altijd bleven branden? Ook dat valt niet uit te sluiten.”

Bart C. en zijn advocaat benadrukten dat ze meeleven met de nabestaanden. “Maar de aanrijding was op geen enkele manier te vermijden. Dat blijkt volgens ons wél uit de verslagen van de experts. In dit dossier wordt er heel veel gespeculeerd over de schuld van mijn cliënt, maar ik vind nergens echte bewijzen.”

Vonnis op 19 oktober.

Bron: HN, BF

Gratis muziekfestival Veldrock heeft zijn eigen ‘burger’

TEMSE – Komende zaterdag 24 september organiseert men op de terreinen van het Lindenhof, Veldrock, Speciaal voor het evenement is er een Veldburger ontworpen. Het gratis festival wil regionale muzikanten en groepen een eigen platform geven en laten proeven van de sfeer en de manier van werken op een echt muziekfestival.

Lokaal talent en lokale zelfstandigen moeten gepromoot worden, anders gaat dit verloren”

veldrock_2016_burger
Maxim Van Steenberghen (midden) creërde een Veldburger voor het muziekfestival

Veldrock neemt een aparte plaats in bij de festivals in onze regio.

“Wij begonnen met Veldrock uit pure frustratie omdat het in tijden van culturele crisis zeer moeilijk is voor lokale en niet-bekende artiesten om nog aan de bak te geraken. Lokaal talent moet gepromoot worden, want anders gaat dit verloren. Daarom bieden wij nu zelf een extra medium voor deze artiesten, met alles erop en eraan. De artiesten zullen spelen in een tent op een professioneel podium met een professionele licht-en geluidsinstallatie en technici. Ze krijgen eten, drinken én een gage. Voorlopig nog kleinschalig en bescheiden omdat wij volledig op sponsoring, giften en vrijwilligers draaien”, vertelt Yoon Thoen, voorzitter van Veldrock en zelf deel lid van de groep Unpayable.

Op het podium komen Whyte Waves, The Empathy – met zijn allerlaatste optreden -, Wust Woest, Unpayable, Crushlight, In Your Honor en 2Ché.

De organisatoren zetten zich niet alleen in voor de plaatselijke bands.

“Omdat wij het gevoel hebben dat ons festival ook een extra springplank kan zijn voor lokale zelfstandigen, hebben wij ervoor gekozen om ook samen te werken met de jonge tweeling Axel en Maxim Van Steenbergen”, geeft Yoon Thoen nog mee.

Naar de barbier

“Axel baat met zeer veel succes Taverne Oud Gemeentehuis uit in Weert. In nauwe samenwerking met hem werd speciaal voor ons een eigen hamburger ontwikkeld. De Veldburger bevat rundsgehakt, veldsla, rode ui, gebakken spek, augurk, komkommer-yoghurtsaus en een broodje. Axel serveert al het eten op Veldrock vanuit zijn eigen foodstand, waar bezoekers ook een Chicken Wrap kunnen eten. Zijn broer Maxim baat al enkele maanden de nieuwe barbier-shop Bar-Belle uit, gelegen aan de Wilfordkaai 36 in Temse. Hij zal speciaal voor ons een standje hebben op Veldrock, waar hij tegen verlaagd tarief de haren knipt of de baard scheert van de bezoekers.”

www.veldrock.be

Bron: HN, GVV

Bewoners Hoogkamerstraat zijn drukke vrachtverkeer beu.

TEMSE – Bewoners van de Hoogkamerstraat trekken komende maandag 26 september naar de gemeenteraad om hun ongenoegen te uiten over het drukke verkeer in hun straat. Ze willen symbolisch klachtenkaarten overhandigen aan schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA).

‘Het fietspad wordt geregeld gebruikt door vrachtwagens die elkaar kruisen”

hoogkamerstraat-2016_zwaar-verkeer
Bewoners van de Hoogkamerstraat zijn het drukke vrachtverkeer beu

Het is de werkgroep Leefbaar Temse die het initiatief nam voor de actie omdat de leden van mening zijn dat de toestand opnieuw slechter is geworden.

“Nu het wegdek er voor de zoveelste keer slecht bijligt, tracht de gemeente met wat oplapwerk de bewoners te sussen. De gemeente gebruikt als schaamlapje het feit dat zij slechts een definitieve oplossing kan bieden na de ontdubbeling van het rioleringsstelsel, maar dat kan tot 2027 duren. De gemeente toont zich noch bekommerd om het welzijn van de 780 bewoners van de Hoogkamerstraat, noch om de materiële schade die hier door optreedt”, klinkt het scherp bij Leefbaar Temse.

“We worden geplaagd door toenemend zwaar verkeer. Tot eind 2017 kan het vrachtverkeer geen gebruik kan maken van het kruispunt Duivenhoek in Elversele, waardoor de Hoogkamerstraat meer wordt belast. Te vaak wordt het fietspad gebruikt door vrachtwagens die elkaar kruisen. Het lawaai en het gedaver, vooral veroorzaakt door het zware vervoer, leidt eveneens tot grote frustraties. Er zijn de straatracers, die zowel van als naar het centrum snelheden tot ver boven de 50 kilometer per uur halen. Ze halen zelfs in, met gevaar voor anderen.”

“En dan is er nog de onzichtbare factor van fijn stof. De gemeentelijke Knelpuntenanalyse van april 2011 toonde al aan dat de Hoogkamerstraat en aanpalende straten een probleemgebied zijn. Het zou van politieke moed getuigen mocht er aandacht worden besteed aan het zoeken naar oplossingen want zo kan het niet verder.”

Onteigenen?

Schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) was gisteren nog niet op de hoogte van de actie.

“Het vrachtverkeer zal weer verminderen als de heraanleg N41 klaar is. De Hoogkamerstraat is druk, met 72.000 voertuigen per week. Het is nu eenmaal een doorgangsweg. Daar kunnen we weinig aan veranderen. Veel mogelijkheden om de straat te verbreden, zijn er ook niet. In het centrum staan de huizen tot tegen het voetpad en verderop zouden we de tuinen moeten onteigenen. Ik weet niet of de betrokken bewoners dat zouden zien zitten. En volgens de metingen is het aantal snelheidsovertredingen gedaald”, reageert de schepen. Die woont zelf in de Hoogkamerstraat.

Bron: HN/GVV

Eerste Briqville Classic Run in combinatie met Kleinijge Feesten groot succes

STEENDORP – De eerste editie van de Briqville Classic Run, een organisatie van de vzw Sportup en de gemeentelijke Sportdienst, op natuurdomein de Roomkouter in Steendorp was een groot succes.

Er namen in totaal bijna 550 lopers deel aan de diverse afstanden. Voor de Snoepjesrun en de Kidsrun waren zowat honderd kinderen ingeschreven. Ook de Kleinijge Feesten, die tweejaarlijks georganiseerd worden op de Roomkouter,  lokte dankzij de combinatie met het loopevenement veel bezoekers.

Meer foto’s, Briqville Classic Run + Kleinijge Feesten, klik hier

briqville-classic-run-2016
De Snoepjesrun lokte bijna 50 lopertjes

 

dsc_0182
Dankzij de combinatie met het loopevenement boekte de Kleinijge Feesten een bezoekersrecord

Legen Heirweg is de Slimste Straat van groot-Temse

TEMSE – De eerste editie van de Slimste Straat van groot-Temse, georganiseerd door CD&V Temse, werd overtuigend gewonnen door het team Legen Heirweg 1 uit Elversele, met Johan, Gertjan en Michiel – Elewaut, Myriam Peirsman, Tim Meese en Samuel Coeckelbergs.

Maar liefst 23 ploegen en 125 deelnemers schreven zich in. De winnaars verzamelden 106 punten. ‘Boonakker’ uit Temse verzamelde 95 punten en werd tweede. De ploeg uit de Burmtiendestraat in Tielrode werd derde met 92 punten. Ook de 13e in de uitslag, het team van de Guido Gezelleplaats , ontving een prijs. Er namen kandidaten deel uit alle deelgemeenten, en ook uit Temse-Velle. Van enkele straten namen meerdere teams deel zoals van de Kasteelstraat en Legen Heirweg.

Meer foto’s, klik hier

slimste-straat-van-temse-2016
Het team Legen Heirweg 1, met Johan, Gertjan en Michiel – Elewaut, Myriam Peirsman, Tim Meese en Samuel Coeckelbergs, samen met voorzitter CD&V Temse Ingrid Deschepper (links)

Verken de Zeeschelde vanuit Temse met de Milieuboot.

TEMSE – In het najaar 2016 organiseert De Milieuboot Educatieve Milieuboottochten op de Zeeschelde.  Heb je zin om de Zeeschelde op een aparte manier te ervaren? Het kan op zondag 2 oktober. De milieuboot legt dan aan in Temse, aan de Wilfordkaai. De tocht duurt van 14 tot 17 u.
Tijdens die tocht met de milieuboot gebeurt er veel meer dan wat varen. Je maakt kennis met de Zeeschelde, je voelt de kracht van de getijden die vanuit de Noordzee nog tot ver voorbij Antwerpen doorwerken. Je hoort het verhaal van de werken die bezig zijn in het kader van het Sigmaplan. Je observeert de omgeving, de natuur, het landschap met zijn unieke uitgestrekte zoet- en brak watergetijdengebieden met slikken en schorren. In het laboratorium aan boord kan je helpen bij het bepalen van de waterkwaliteit.  Integraal waterbeheer, biodiversiteit en duurzame ontwikkeling vormen het groter kader.

MB-logo2011-slogan_DEF2In de week zijn er Educatieve Milieuboottochten voor scholen. In het weekend is iedereen welkom: milieuraden, gezinnen, vriendengroepen, families, verenigingen,…

Geïnteresseerd?

Reageer snel, want het aantal plaatsen is beperkt! Jongeren tot 18 jaar betalen € 3, volwassenen € 7. De milieuboot vaart uit vanaf 25 deelnemers. Inschrijven en meer info op www.milieuboot.be of op het nummer 053 72 94 20.

De Zeeschelde is het tijgevoelige deel van de Schelde in Vlaanderen. Het is een belangrijke scheepvaartroute van en naar Nederland, Brussel, Wallonië en Frankrijk. In het kader van het Sigmaplan worden dijken verhoogd en overstromingsgebieden aangelegd om de Scheldedorpen tegen overstromingen te beschermen. Overstromingsgebieden zorgen voor meer veiligheid én voor meer ruimte voor natuur.

De waterkwaliteit van de Zeeschelde is de laatste jaren verbeterd. Er zijn opnieuw meer soorten vissen.
Uniek in Europa zijn de uitgestrekte zoet- en brakwatergetijdengebieden met slikken en schorren. Er is een grote diversiteit aan planten en dieren en voor de natuur zijn deze gebieden van onschatbare waarde.

de-milieuboot-2016_01
(C) De Milieuboot

‘Temse Loopt naar de Marathon’ omgevormd tot Briqville Classic

TEMSE/STEENDORP – Komende zondag 18 september vindt de tiende editie plaats van ‘Temse loopt (naar) de marathon’ Voor deze jubileum-editie wordt er uitgepakt met iets nieuws: een Trail-run met een nieuwe naam Briqville Classic op het natuurdomein Roomkouter in Steendorp. Samen met het loopevenement vinden op het domein ook de Kleinijge Feesten plaats.
briqville-flyer
De nieuwe naam van Temse loopt naar de Marathon: Briqville Classic

Het loopevenement is een idee van slager Jean-Pierre Smet. Tien jaar geleden stapte hij naar de burgemeester met het plan om een marathon te organiseren in Temse.

In 2007 werd gestart met een recreatieve loop van 5 en 10 km. In 2009 werd een halve marathon de doelstelling, om in 2011 te komen tot het lopen van een volledige, reglementaire marathon van 42,195 km. Dit objectief werd in overleg met AC Waasland (de toen medewerkende atletiekvereniging uit St-Niklaas), bijgestuurd. Om organisatorische redenen werd toen beslist om het bij de halve marathon te houden.

De eerst jaren werd het loopevenement georganiseerd op de site de Zaat en later tot en met vorig jaar op de Markt en omgeving.

Omdat de gemeentelijke Sportdienst vorig jaar wegens ‘organisatorische redenen’ geen halve marathon meer organiseerde sprong Serge Van Autreve van de vzw Sportup op de kar. Samen met de Sportdienst organiseert hij nu een Trailrun op het natuurdomein Roomkouter in Steendorp.

Men kan dit jaar dus intekenen voor een loop van 5, 10 en ook opnieuw voor de 21 km.
Voor de jongeren zal er een snoepjesloop en kidsrun worden georganiseerd van respectievelijk ca. 0,5 km en 1 km.

Briqville Classic:
Afstand: Halve marathon (3×7 000m)
Startuur: 11u
Deelnameprijs bij voorinschrijving: € 10,00
Daginschrijving: € 12,00
Voor iedereen een medaille en een Cuvée de Briqville aangeboden door Brouwerij Van Goethem

Briqville 5 km run:
Afstand: 5 000m
Startuur: 15u
Deelnameprijs bij voorinschrijving: € 10,00
Daginschrijvingen: € 12,00
Voor iedereen een medaille en een Cuvée de Briqville aangeboden door Brouwerij Van Goethem

Snoepjesrun:
Voor kids van 4 tot 8 jaar
Afstand: 400m
Startuur: 14.05u
Daginschrijving: € 2,00
Voor iedereen een medaille en snoep!

Kidsrun:
Voor kids van 9 tot 12 jaar
Afstand: 850m
Startuur: 14.20u
Daginschrijving: € 2,00
Voor iedereen een medaille en snoep!

Briqville 10km run:
Afstand: 10 000m (2×5 000m)
Startuur: 14u
Deelnameprijs bij voorinschrijving : € 10,00
Daginschrijving: € 12,00
Voor iedereen een medaille en een BRIQVILLE aangeboden door Brouwerij Van Goethem

De start- en aankomstplaats bevinden zich op het domein ‘Roomkouter’, Kapelstraat te Steendorp.
Inschrijven op de dag van de wedstrijd vanaf 10.30u op het secretariaat ter plaatse en steeds tot een kwartier voor elke start.
Info : gemeentelijke Sportdienst, tel. 03 710 12 40, sport@temse.be –

www.briqvilleclassic.be

briqville-classic-2016
Organisatie van de Briqville Classic, Kleinijge Feesten, de ‘Vader van de Marathon van Temse’ Jean-Pierre Smet en sympathisanten