Paardenommegang en – zegening lokt heel wat belangstellenden

TIELRODE – Naar jaarlijkse gewoonte tijdens de eerste zondag van juli vond in Tielrode de paardenommegang plaats. Dit jaar tekenden een tachtigtal paarden present voor het vertrek aan de Sint-Elooikapel aan de Antwerpse Steenweg. Nadien maakte de colonne een tocht door de straten van het dorp.

Al sinds 1732 is de paardenommegang van de confrerie St-Elooi, een traditie in Tielrode. Dit jaar vond die voor de 292ste keer plaats. Om 9 uur vond aan de Sint-Elooikapel de zegening plaats door diaken Luc Dekelver, waarop een colonne van een tachtigtal paarden een tocht door het dorp maakte. (lees verder onder de foto)

Paardenzegening

Aan de St-Elooikapel werd Gerda in de bloemetjes gezet. Zij zorgt elke dag voor het openen en sluiten van de kapel. Ook Antoon Vermeir werd gehuldigd. Hij was jarenlang schatbewaarder van de confrerie. Door een ongeval enige tijd geleden moest hij voor het grootste gedeelte van de feestelijkheden verstek laten gaan.

Na de processie door Tielrode centrum was er aan de St-Jozefkapel de paardenzegening door aartsbisschop Luc Van Looy.

Jubileum

Aansluitend leidde de aartsbisschop de openluchtmis in de paardenpolder. Uiteraard kon ook de koninklijke harmonie Sint-Ceciliakring niet ontbreken. Zij zorgde voor muziek terwijl de leden van de KLJ met hun vaandels spektakel brachten. Na de plechtigheden was er randanimatie voor groot en klein in het dorpscentrum.

De organisatie blikt tevreden terug.

“We zijn blij met de opkomst, die groter is dan vorig jaar. We dromen ondertussen al stilaan van ons jubileum voor de 300ste ommegang. Dat moet uitgebreid gevierd worden”, klinkt het bij de organisatie.

Meer foto’s, klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *