’Tot en met zondag 1 oktober: Expo ‘Verzamelingen’ in het Gemeentemuseum

 

Van 1 juli tot en met 1 oktober kan men in het gemeentemuseum terecht voor de expo van verzamelingen van leden van de Raad van Beheer van het Gemeentemuseum.
Tot 1 oktober in het Gemeentemuseum

Daarin toont men een mooie selectie uit hun verzamelingen wat leidt tot een divers en toegankelijk overzicht van ondermeer grafiek, fotografie, lokale bedrijven, sport, parfumflessen, postkaarten, schilderkunst, keramiek, speelgoed, art deco enz.

Verzamelingen’

Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16
1 juli t.e.m. 1 oktober 2017
Openingsuren: za 14-18 u., zo 10-12 u. en 14-18 u.
Organisatie: Beheerraad Gemeentemuseum
Info: 03 710 12 52, museum@temse.be

Belangrijk bericht voor alle sportverenigingen van Temse

TEMSE – Ingevolge de toepassingen van het Meerjarenplan 2014 – 2019 kunnen alle sportclubs een aanvraag indienen tot het bekomen van een sportsubsidie beleidsprioriteit 1 en 2. Deze subsidies vervangen de vroegere ‘Beleids- en Impulssubsidie’.

Verenigingen die de aanvraagformulieren niet rechtstreeks – als lid van de sportraad – hebben ontvangen, kunnen een digitale of papieren versie aanvragen op de Sportdienst, AC De Zaat, Frans Boelplein 1, Temse – 03 710 12 40.
Let wel: subsidiëring is enkel mogelijk na erkenning als sportvereniging door het Gemeentebestuur. Raadpleeg de erkenningvoorwaarden op www.temse.be

De aanvraag tot subsidiëring dient binnen te zijn vóór 10 september.
Je kan de aanvraag tot erkenning en het aanvraagformulier vinden op www.temse.be

Toeristisch infokantoor tijdens het hoogseizoen 7/7 geopend

TEMSE – Tijdens het hoogseizoen zal het toeristisch infokantoor 7 dagen op 7 geopend zijn.

Het kantoor is toegankelijk op weekdagen van 9-12 uur en 13-16.30 uur en in de maanden juli, augustus en september ook in het weekend van 10 tot 16 uur.

Info: dienst Toerisme, Markt 1, Temse, 03 771 51 31 – toerisme@temse.be

POLITIE. Snelheidsresultaten, intoxicatie en intrekking rijbewijs

Snelheidsresultaten

Temse

Hoogkamerstraat 230 gecontroleerde 7 geflitst
B.A. Heymanstraat 671 gecontroleerde 53 geflitst
Krijgsbaan 438 gecontroleerde 49 geflitst

Kruibeke

Kruibekestraat 525 gecontroleerde 39 geflitst

Intoxicatie

Tijdens een verkeerscontrole op de spoorweglaan in Temse werd een 51 jarige man uit Temse betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De man legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 1,34 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingehouden voor 6 uren.

Intrekking rijbewijs

Op de Krijgsbaan in Temse werd een 24-jarige man uit Temse betrapt op het rijden onder invloed van drugs. De jongeman legde een positieve speekseltest af. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Tevens werd er in het voertuig nog enkele grammen drugs gevonden.

POLITIE. Overval op krantenwinkel en resultaten flitspalen

Overval op krantenwinkel

Dinsdagnamiddag 27 juni omstreeks 13.40 uur kwam een man binnen in een krantenwinkel in de Akkerstraat te Temse. De man kocht iets klein en diende wat wisselgeld terug te krijgen. Op dat moment toonde hij een mes naar de uitbaatster, grabbelde in de kassa en zette het op een lopen. Er werd niemand gewond. Hoe groot de buit is kon nog niet worden achterhaald. Tijdens een zoekactie werd betrokkene niet gevonden. Het parket werd ingelicht. Het onderzoek is lopende.

Resultaten flitspalen Kapelstraat – hospitaalstraat Steendorp

Er werden 24 157 voertuigen gecontroleerd. Hiervan werden er 21 geflitst inzake snelheid en 1 wegens het negeren van het rode licht.

“Kerel is dood, lang leve Kerel !!!”

Familie De Cock neemt afscheid van oude Kerel maar verwelkomt meteen het nieuwe Kerel-bier
TIELRODE – Met een korte plechtigheid werd in Tielrode, op de site van de gloednieuwe brouwerij VBDCK, door de familie de Cock in het bijzijn van familie, vrienden en persrelaties, afscheid genomen van de oude Kerel. Maar de familie vierde meteen ook de geboorte van het nieuwe Kerel-bier. Later op de dag was er ook een horeca-event, waarop heel wat zaakvoerders van horecazaken uit de ruime regio een kijkje konden nemen op de site.
De ‘nieuwe Kerel’ daalde in een metselkuip uit de ‘hemel’ neer…

In aanloop naar het grote volksfeest dat komende vrijdag en zaterdag georganiseerd wordt aan de Antwerpse Steenweg, organiseerde de nieuwe zaakvoerders, de familie De Cock, een zogenaamde press preview. Lokale persmedewerkers en journalisten van gespecialiseerde bierbladen mochten als eerste een kijkje nemen in de totaal vernieuwde brouwerij.

De familie De Cock met aan het hoofd Philippe De Cock (54) brengt samen met zijn kinderen Jozef (32), Charlotte (27) en Mélanie (25) opnieuw leven in de brouwerij in het centrum van Tielrode. Zij kochten in 2015 de oude brouwerij. Die brouwerij, Verbeeck-Back, was actief van 1867 tot 1966 en was vooral bekend met hun ‘Verba-pils’ en ‘Kerel’. met de nieuwe ‘VBDCK Brewery’ willen ze een eigenzinnige koers varen.

Met aandacht voor authenticiteit, maar ver weg van oude, bestofte biertradities. ‘Untouched by monks’, is ook het motto. Ofwel: laat ons zelf een vernieuwende biertraditie uitbouwen. Daarbij zoekt men ook inspiratie in ondermeer Amerikaanse bieren. Waarbij zoon Jozef De Cock zich het brouwersvak eigen maakte, ‘op Amerikaanse leest geschoeid’.

Maar de VBDCK Brewery is meer dan enkel maar een brouwerij. “Dit is een plek waar men mee kan helpen brouwen, proeven, ervaren en tot rust komen zelfs”, aldus Charlotte De Cock.

“Vanaf december gaat onze B&B ‘Home of Kerel’ open, met zeven kamers in de voormalige brouwerswoning en één suite boven de brouwerij zelf”, verklapt Mélanie. “Met ondermeer een bijzonder bad gemaakt van een oude bierkuip voor een ‘hop floating’-ervaring.” Een bubbelbad met hopbellen dus.

“Daarbij krijgt men ook een brouwerij-ontbijt en zullen de gasten van de suite kunnen helpen tijdens het brouwproces”, klinkt het bij Charlotte.

Achteraan de site is er ook een ’tasting room’ met zicht op de tuin en de boomgaard.
Van daaruit zal men, met Philippe De Cock die ook proffesioneel ballonvaarder is, een vlucht kunnen maken met de nieuwe Kerel ballon.

Maandag 26 Juni werd met een korte plechtigheid de oude Kerel symbolisch ten grave gedragen maar was er metéén ook de geboorte van het nieuwe Kerel-bier, dat voorlopig in zes hippe varianten verrijst.

“Vandaag willen wij het bestaan van Kerel vieren”, stelde Pater Familias Philippe De Cock, tijdens een korte afscheidsrede. “Respect tonen voor de speciale Kerel die hij ooit geweest is. Maar Kerel is niet alleen dood, hij leeft ook verder in het heden en een glorieuze toekomst. De ziel van de oude Kerel en de oorspronkelijke gist werd terug gevonden in de ruine van de oude brouwerij, en daaruit is hij terug herrezen. Aanschouw een waarlijk mirakel. Het is pure wetenschap, de nieuwe Kerel krijgt een plek in de nieuwe brouwerij geadopteerd door een nieuwe familie, mijn familie. Hij is wel niet meer dezelfde Kerel, hoe zou je zelf zijn na een halve eeuw vagevuur, Kerel is nu bigger, better, faster, stronger, origineel Belgisch bier en nu zelfs ‘Untouched by monks‘. Hij leeft nu zelfs zes levens tegelijk in zes verschillende soorten Kerel bier. Kerel is klaar om uit de klei van Tielrode te herrijzen tot een fenomeen.
Kerel is dood, lang leve Kerel !!!”

…Waarna de nieuwe Kerel uit de hemel neerdaalde….

Meer foto’s, klik

“Kerel is dood, lang leve Kerel”, klonk het bij Philippe De Cock tijdens de afscheidsrede.

 

Unizo Temse wint Azijnzekerprijs 2016

TEMSE – Jong CD&V Temse reikte de Azijnzekerprijs 2016 uit. Daarmee zet men verdienstelijke verenigingen of individuen in de bloemetjes.

Winnaar werd het jonge bestuur van Unizo Temse. Zij kregen de meeste stemmen achter hun naam. Bart Thierens nam namens de lokale Unizo afdeling de prijs in ontvangst.

De organisatie voor 75 jaar Scouts eindigden op de tweede plaats voor Bierfestival Velle die het podium compleet maakten.

Daarnaast werd ook weer het Azijnpieserke uitgereikt. Dat ging naar de Jeugdraad van Temse en meteen ook naar alle kinderen en jongeren van Temse voor het behalen van het label kindvriendelijke steden en gemeenten. Jeugdraadvoorzitter Florian Wauman en Joke Maes van de Jeugddienst namen de prijs in ontvangst.

Schepen Freddy Verbeke, die binnenkort de politiek vaarwel zegt, kreeg een Lifetime Achievement Award voor zijn ganse carriére.

Meer foto’s, klik hier

De jury van de Azijnzekerprijs, met schepen Debby Vermeiren, schepen Hugo Maes en CD&V voorzitter Ingrid Deschepper met de winnaars

Raoul Van Raemdonck blijft voorzitter van KSV Temse

TEMSE – Vrijdag 23 juni organiseerde KSV Temse voor het eerst een maatjes – en oesteravond. Daar bleek dat de ploeg een nieuwe weg inslaat met enkele nieuwe initiatieven.
“KSV gaat meer dan ooit door”, aldus Raoul Van Raemdonck

Er werd ook bekend gemaakt dat Raoul Van Raemdonck nu toch aanblijft als voorzitter van de ploeg.
“We kregen te maken met harde rukwinden bij KSV de voorbije maanden”, vertelt Van Raemdonck aan de collega’s van Sportbeat. “Met gevolg dat een aantal takken weggeblazen werden en die het niet overleefd hebben. Zodoende blijf ik, als de gezondheid het toelaat, voor eeuwig voorzitter van KSV. Samen met Alain (Vereecke, algemeen manager van KSV red.) werken we aan een herstructurering en een extra team. Al wie zich geroepen voelt om mee in het bestuur te zetelen mag zich hierbij aanmelden. Het is de bedoeling dat we sterker dan ooit doorgaan met het nieuwe KSV.”

Meer foto’s, klik hier
(met dank aan Erik Westerlinck)

 

Eetfestijn en bingonamiddag ten voordele van gehandicaptenvereniging

TEMSE – Op zaterdag 24 juni organiseerde de Katholieke Vereniging Gehandicapten (KVG) Temse-Kruibeke voor de tweede keer een eetfestijn en een bingonamiddag in de St-Amelbergazaal aan de Oeverstraat. Zowat 60 deelnemers waren op de afspraak. Wij gingen even de sfeer opsnuiven.

Meer foto’s, klik hier

 

Brand onder plat dak

TIELRODE – Woensdagavond 21 juni brak er brand uit in een woning op de Antwerpse steenweg te Tielrode. De brandweerkorpsen van Temse en Sint-Niklaas waren snel ter plaatse.
De brand was snel onder controle

De brand situeerde zich onder het plat dak aan de achterkant van het gebouw, maar de rook zocht ook zijn weg naar andere delen van de woning.
Brandweerpost Temse en brandweerpost Sint-Niklaas waren snel ter plaatse. Het plat dak moest deels open gezaagd worden met een kettingzaag om aan de brandhaard te kunnen.  Eens dit gedaan was, was de toestand snel onder controle.

Bron + foto’s: Hulpdienstenforum-Vlaanderen.be

Natuurpracht langs Schelde en Durme inspireert dichters Poëzieroute ‘Dichter bij de dijk’

TEMSE – Op zondag 18 juni werd de poëzieroute ‘Dichter bij de dijk’, tussen Hamme en Temse, officieel ingehuldigd met een fietstocht langs de 9 poëziepanelen.

Voor de vierde maal organiseerde het Gemeentebestuur i.s.m. de Davidsfondsafdelingen van Temse, Steendorp en Tielrode, de Amedee Verbruggenkring en de Heemkundige Kring Braem vzw (Elversele) de poëziewedstrijd ‘Dichter bij de dijk’ met als thema de natuurpracht langs Durme en Schelde. Uit 39 inzendingen werden 9 gedichten geselecteerd door de jury, bestaande uit Luc Peleman (HK Braem), Anne Van Broeck (Amedee Verbruggenkring), Frits Werkers (DF Tielrode), François Van Royen (DF Temse), Willy Borghgraef (DF Steendorp), bibliothecaris Marijke Dierickx en schepen Lieve Truyman. Deze gedichten werden aangebracht op de poëziepanelen langs het dijktraject Temse-Elversele.

Ook langs de dijk tussen Temse en Steendorp vindt u 6 poëziepanelen van Davidsfonds Steendorp en Davidsfonds Temse met gedichten die in 2016 werden vernieuwd.

Het gedicht ‘Weerspiegelingen’ van Tony Peirsman vind je in de schaduw van de voormalige Boelkraan. “De weerspiegeling die de Schelde creëert, vormt een kunstwerk op zich”, licht Tony Peirsman toe. “Dat inspireerde mij tot mijn gedicht. Ik ben wel fier, want het is al de vierde keer dat een van mijn gedichten wordt geselecteerd en ik heb ook een gedicht op de route tussen Temse en Steendorp.”

Bij de poëzieroute ‘Dichter bij de dijk’ tussen Elversele en Temse hoort trouwens ook een dichtbundel, verkrijgbaar bij de cultuurraad.

De jury met de winnende dichters aan het gedicht van Tony Peirsman, ter hoogte van de Boelwerfkraan

Theater geeft kansen

TEMSE – Begin dit schooljaar startte Theater Flanel, Onderwijsopbouwwerk van het OCMW en de dienst integratie Temse Theater Geeft Kansen. Theater Geeft Kansen is een project dat letterlijk kansen geeft aan alle kinderen van het 5de en 6de leerjaar in Temse die nog nooit toneel gespeeld hebben.

Uiteindelijk werden er 11 kinderen uitgeloot om een jaar lang theater te maken onder professionele begeleiding van Theater Flanel.

Een heel jaar lang hebben de kinderen zich kunnen ontplooien. Ze hebben talenten ontdekt waarvan ze anders misschien nooit wisten dat ze erover beschikten. Ze hebben nieuwe vrienden leren kennen. Ze hebben alle aspecten van theater leren kennen…. Kortom, het was een boeiend en leerrijk jaar voor de kinderen en natuurlijk ook voor hun begeleiders.

Het jaar werd afgelopen weekend afgesloten met een knaller van formaat! Dit met 3 voorstellingen van “Le Petit Premier”, een complete theaterproductie gespeeld door de kinderen zelf. Het stuk, geschreven en geregisseerd door Joline Van Steenbergen en Hans Cools, was gebaseerd op “De kleine Prins” en paste dus perfect bij de spelertjes.

Kinderen: Insaf, Margo, Tiffany, Ieme, Marie, Maura, Amy, Siska, Leander, Esther en Elenor.
Begeleiders/regisseurs: Joline Van Steenbergen, Hans Cools
project gerealiseerd met de steun van het Mecenaatsfonds ING België, met de steun van de Koning Boudewijnstichting.

Meer foto’s, klik hier

De kinderen samen met regisseurs Joline Van Steenbergen en Hans Cools

Inwoners Tielrode krijgen levenslang korting op Kerel bier

Groot volksfeest gepland voor alle Tielrodenaren

TIELRODE – Tijdens een groot volksfeest volgende week kunnen alle Tielrodenaren gratis hun eigen Kerel-paspoort afhalen, met recht op levenslang 35% korting. Met die stunt wil de binnenkort openende brouwerij VBDCK de band met de inwoners nauw aanhalen.

“Tijdens een groot volksfeest volgende week maken de Tielrodenaren als eerste kennis met hun Kerel”
Charlotte De Cock

Brouwerij VBDCK

Precies 150 jaar nadat in de schaduw van de kerk in Tielrode een brouwerij werd opgestart, opent de familie De Cock deze zomer daar haar gloednieuwe VBDCK Brouwerij. Ze brengt het verloren gewaande streekbier Kerel terug op de markt. Het in 1908 gelanceerde bier leek verloren gegaan, maar uit één in de kelders achtergebleven flesje liet de familie het gist-DNA achterhalen. Gevolg is er dat er sinds kort opnieuw Kerel wordt gebrouwen in de vernieuwde brouwerij. En het zijn de Tielrodenaren die op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli als eersten mogen kennismaken met de Kerel.

Vooraf online registreren
Tielrodenaren kunnen zich op voorhand online registeren via www.vbdck.be  (tot 26 juni) om naar het feest te komen, de site aan de Antwerpse Steenweg te bezoeken, de nieuwe KEREL als eerste te proeven én hun gratis KEREL paspoort op te halen. Met dat paspoort krijgen alle Tielrodenaren
levenslang korting krijgen op KEREL bier.

“Dit moet de brouwerij van de Tielrodenaren zijn”, klinkt het kordaat bij Charlotte De Cock. “Dat wilden we van bij de start duidelijk maken. Zodra we plannen hadden om terug een brouwerij te starten, hebben we meteen de Tielrodenaren op de hoogte gebracht. En we blijven de band met de inwoners nauw aanhalen. Woensdag (21 juni red.) krijgen alle Tielrodenaren een uitnodiging in de bus. Volgende week mogen zij als eersten komen kennismaken met de brouwerij en natuurlijk ook met het bier”, kondigt Charlotte De Cock aan.

Tielrodenaren die volgende week langskomen, bezoeken de site aan de Antwerpse Steenweg en proeven het bier, maar ze gaan ook naar huis met een persoonlijk Kerel-paspoort.

De Kerel

“Elke Tielrodenaar krijgt zo’n gratis paspoort en dat geeft levenslang recht op een korting van 35% op ons bier in onze eigen winkel en in onze eigen webshop. Wie niet in Tielrode woont, kan zo’n paspoort aankopen. Bezitters van een paspoort krijgen nog meer voordelen. Er vallen vluchten te winnen met onze eigen Kerel-ballon, er komen evenementen exclusief voor houders van een paspoort en er komt zelfs een verkiezing van de Kerel van het Jaar”, verklapt Charlotte De Cock.

Dat de Tielrodenaren zich betrokken voelen, merkt iedereen die door het dorp rijdt. “We hebben een poster verspreid en wie deze voor de venster hangt, kan een doos bier winnen. We hadden nooit kunnen denken dat het zo’n succes zou zijn. De respons is enorm: overal zien we posters opduiken. Het belooft volgende week echt een volksfeest te worden, waar de Tielrodenaren hún streekbier komen proeven!”

www.vbdck.be

Bron: HN/GVA- Guy Van Vliet

Mélanie, Philippe, Charlotte en Jozef De Cock van de VBDCK brouwerij organiseren een groot volksfeest

Leer hieronder meer…

Verder lezen Inwoners Tielrode krijgen levenslang korting op Kerel bier