CD&V-raadslid neemt afscheid van partij en voert gesprekken met Vlaams Belang

TEMSE – Net voor de gemeenteraadszitting van maandagavond kondigde CD&V-raadslid Hilde Van de Voorde aan dat ze voortaan als onafhankelijke zal zetelen. Ondertussen zocht ze al toenadering tot Vlaams Belang en gaf ze die partij ook al haar stem bij de verkiezing van de nieuwe politieraadsleden. “Een onbetrouwbaar persoon die haar kiezers en de partij bedriegt”, zegt burgemeester Hugo Maes (CD&V).

Ik zal niet te vinden zijn op de verkiezingslijst van CD&V Temse voor de verkiezingen in oktober, zoals ik wel deed in 2006, 2012 en 2018”, zegt Hilde Van de Voorde. “Ik ben de voeling met de partij kwijt. De maatschappij is veranderd, het leven is veranderd, ik ben veranderd en naar mijn aanvoelen is de partij niet mee geëvolueerd.”

Hilde Van de Voorde

Hilde werd gemeenteraadslid in juni 2022, toen Luc De Ryck niet alleen als burgemeester maar ook als gemeenteraadslid zijn ontslag gaf. Dat de banden met haar partij verbroken zijn, betekent niet dat ze een streep zet onder haar politieke carrière.

“Geen rancunes naar CD&V”

Ze zocht intussen toenadering tot het Vlaams Belang. “Er zijn gesprekken aan de gang voor een toetreding binnen de partij en een eventuele plaats op onze kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt lijsttrekker Rony Rombaut.

Hilde Van de Voorde is tevreden met haar keuze.

“Ik voel me er beter en ik leun ideologisch meer naar rechts, eigenlijk weet iedereen dat”, zegt ze. “Ik ben opgelucht dat alles achter de rug en dat ik nu tijdelijk als onafhankelijke zetel. Van rancunes naar CD&V is trouwens geen sprake. Dat is voor niets nodig, want in de toekomst moeten we nog samenwerken.”

Loyaliteit

Bij de gemeenteraad van maandagavond toonde Hilde al meteen haar loyaliteit aan Vlaams Belang door haar stem voor de nieuwe politieraadsleden aan hen te geven. Hierdoor kreeg Tim Stevelinck (Vlaams Belang) vijftien stemmen en een zitje in de politieraad die de fusie tussen politiezones Temse/Kruibeke en Waasland-Noord zal behartigen.

“Deontologisch niet goed te praten”

Burgemeester Hugo Maes was hiermee niet gediend. “Dit had niet gebeurd als we geen overloper in de partij hadden. De afspraak was om Tineke Van Britsom (N-VA) in de politieraad te stemmen, maar Hilde legde dat naast zich neer. Nu zetelt er iemand van Vlaams Belang in plaats van schepen Van Britsom. Ze bedriegt haar kiezers die ervoor gezorgd hebben dat ze in de gemeenteraad zetelt. Het is een onbetrouwbaar figuur”, zegt hij.

“Als ze ontslag had genomen, had ik het kunnen respecteren, maar niet op deze manier. Dit valt deontologisch niet goed te praten. Ze loopt over naar een andere partij met verkozen CD&V- stemmen. Hilde maakt alvast geen deel meer uit van onze fractie en we bekijken nu wie haar mandaten kan overnemen.”

Volgens Hilde was zij niet op de hoogte van de afspraak rond de verkiezing van de politieraadsleden.

“Dit werd niet gecommuniceerd. Het gebrek aan degelijk communicatie binnen de partij frustreerde mij eigenlijk al langer. Ik heb mijn keuze gemaakt als onafhankelijke en mijn stem is inderdaad naar Vlaams Belang gegaan”, geeft ze toe. (Bron: HN/Pieter Van Hecke)

Een gedachte over “CD&V-raadslid neemt afscheid van partij en voert gesprekken met Vlaams Belang”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *