Natuurhuis Steendorp voortaan ook op zondagnamiddag open.

Natuurhuis 2016Tot 30 oktober zijn wandelaars, fietsers, en andere passanten elke zondag tussen 14 en 18 uur welkom in het Natuurhuis om iets te drinken, uit te rusten of te genieten van het prachtig uitzicht op het dakterras.

Kinderen kunnen er zich uitleven op de grote speelweide met verschillende speeltuigen
.
Het Natuurhuis is gelegen op een unieke locatie en heeft de ideale ligging om het natuurdomein Roomkouter te bezoeken. Ook de omliggende domeinen, het Gelaagpark en het Fort Van Steendorp, zijn meer dan de moeite waard om een bezoek te brengen.

Het Natuurhuis bevindt zich in de Kapelstraat 170 A in Steendorp.

DSC_0262
Van op het dakterras van het Natuurhuis heeft men een adembenemende kijk op de (groene) omgeving.

Scheldebrug Temse-Bornem twee dagen onderbroken door werken

De komende twee dagen zal er ernstige verkeershinder zijn op de N16 tussen Temse en Bornem. De nieuwe brug gaat 2 dagen dicht voor werken.

Waterwegen & ZeekanaalWaterwegen & Zeekanaal  voert op woensdag 30 maart vanaf 6.00 u tot en met donderdag 31 maart 22.00 u werken uit aan de Scheldebrug tussen Temse en Bornem. Tijdens de werken wordt de nieuwe Scheldebrug volledig afgesloten en wordt het verkeer omgeleid via de oude brug.

Om de kwaliteit van de bediening van de brug te verbeteren, optimaliseert de Vlaamse waterwegbeheerder de posities van de camera’s op de brug. De camera’s zullen op een portiek over de brug worden gemonteerd. Op 30 en 31 maart worden de portieken geplaatst, de camera’s gemonteerd en in dienst gesteld. tegelijk zal de recent aangereden slagboom op het rechter baanvak van de nieuwe brug opnieuw worden geplaatst.

DSC_4109

86 graven beschermd als monument op kerkhof van Temse

TEMSE – Het is uitzonderlijk dat graven op een regulier kerkhof worden beschermd als monument. Die eer valt te beurt aan Temse. De 86 graven die in 2005-2006 door Ann Depestel, licentiate Kunstwetenschappen, werden bestudeerd, zijn onlangs geklasseerd. Het bevestigt en officialiseert de cultuurhistorische waarde van het kerkhof.
Burgemeester Luc De Ryck en schepen Hugo Maes, bevoegd voor begraafplaatsen, poseren aan de grafkapel van Wauters-Braeckman.
Burgemeester Luc De Ryck en schepen Hugo Maes, bevoegd voor begraafplaatsen, poseren aan de grafkapel van Wauters-Braeckman.

Wat vooraf ging
Overtuigd van de cultuurhistorische waarde van het kerkhof en in het bijzonder van talrijke graven, verzocht het Gemeentebestuur prof. Linda Van Santfoort (Univ Gent) in 2005 een studente opdracht te geven haar thesis te wijden aan de begraafplaats van Temse. Ann Depestel ging op het verzoek in. Met haar studie De gemeentelijk begraafplaats aan de Gasthuisstraat in Temse (4 boekdelen) behaalde zij onderscheiding.

De thesis omvat de beschrijving van 86 historische graven langsheen de oudste muren van de begraafplaats. Het resultaat leidde tot gegidste kerkhofwandelingen en uiteindelijk ook tot een aanvraag voor de bescherming van een aantal graven. In december jl. werden de 86 graven door Vlaams minister-president Geert Bourgeois geklasseerd.

Een begraafplaats is een spiegel van de maatschappelijke verhoudingen van zijn tijd en evoceert (vroeger veel meer nog dan nu) de status, rijkdom, titel, functie… van de overledenen. De geschiedenis van Temse wordt weerspiegeld in de graven van prominente families als Janssens de Varebeke, Braeckman, De Coninck, Wauters, Van Raemdonck, Andries, Sloor, Boel, Wilford, Wittock, Van der Schueren, Orlay, Van de Perre, Verbruggen, Van der Gucht, Brys, De Nayer… Het zijn dan ook vooral die graven die beschermd zijn.

Historiek kerkhof Temse
Zoals elders werden ook in Temse de doden oorspronkelijk begraven rond de kerk (de wekelijkse markt vond plaats op de kaai). Het kerkhof was afgesloten door een muur en had aanvankelijk 3, later 5 toegangen. De kerkelijke en wereldlijke notabelen en de rijken die het zich konden veroorloven werden in de kerk begraven. Onder het Oostenrijks bewind verbood Keizer Frans-Jozef II begravingen in de kerk. De laatste begraving in de kerk vond in Temse plaats in 1784.

Toen de Code Napoléon (1804) bepaalde dat begraafplaatsen niet langer rond de kerken mochten liggen, kocht het Gemeentebestuur grond aan op de plaats van het huidige kerkhof in de Gasthuisstraat. Zowel de laatste begraving rond de kerk als de eerste op de nieuwe begraafplaats vonden plaats in 1820. De begraafplaats rond het kerkhof werd geleidelijk ontruimd en verdween volledig in 1852. De oudste graven op het huidige kerkhof dateren van de jaren 1860.

Toelichting bij de foto
Nadat geen begravingen meer in de kerk mochten plaatsvinden, hielden sommige families er toch aan deze traditie onder een andere vorm verder te zetten. Zij bouwden een grafkapel. Op het kerkhof van Temse zijn er 2 (allebei met grafkelder): Janssens de Varebeke (°1884) en Wauters-Braeckman (°1874). De laatste bijzetting gebeurde resp. in 2001 en enkele weken geleden.

Hernieuwde paasfoor Steendorp een succes

Nu afwachten of er een tweede editie komt…

De eerste editie van de vernieuwde Paasfoor Steendorp, op het dorpsplein en in de tent aan de Oeverdam, was een succes.

“Behalve voor de fuif vrijdag die minder volk lokte dan verwacht, zowat 200 fuifgangers, zijn we tevreden met de opkomst”, aldus mede-organisator Bjorn Van Asbroeck.
Voor Vlaanderen Zingt met Wim Leys en zijn partyband zaterdagavond was er veel volk en dito ambiance. Voor de paasbrunch zondag  hadden meer dan 200 lekkerbekken ingeschreven.

Meer foto’s, klik hier

DSC_0517

Nicola stoot door naar de Battles van de Voice van Vlaanderen 2016

Nicola De Cock zette een sterke prestatie neer tijdens de Blind Audition van de Voice Van Vlaanderen en stoot door naar de Battles.

Met een eigen(wijze) versie van Goeiemorgen, Goeiendag van Slons Dievanongs Wist hij Koen Wauters te overtuigen zich om te draaien. Alle coaches waren verbluft op de manier waarop Nicola het nummer naar zijn hand zette en zij allemaal aan bod kwamen in zijn versie.

“Ik ben superblij”, klonk het na afloop. “Maar met een showbeest als Koen Wauters zal ik binnenkort misschien ook moeten dansen en dat kan ik niet”, verklapte Nicola.

Net voor zijn auditie bracht Nicola op zijn eigen onnavolgbare manier een ode aan presentatrice An Lemmens.
Bekijk hier het volledige filmpje…

Temsenaar Nicola De Cock in de Voice van Vlaanderen.

Bekend volk deze week tijdens de Blind Auditions van de Voice Van Vlaanderen op VTM.

nicola vtm vvv 2016In de zesde Blind Auditions op vrijdag 25 maart 2016 wagen de laatste talenten hun kans. Allemaal willen ze dolgraag doorstorten naar de Battles.

Naast de 18-jarige Lina uit Heverlee, de 19-jarige Sten uit Westerlo, Muzieklerares Annelies (22 uit Deurne), Nele (25) uit Antwerpen en de 18-jarige Olivia uit Deurne hoopt de 26-jarige Nicola De Cock uit Temse op een druk op de knop van Bart Peeters.

Nicola is vooral bekend bij de jeugd van Temse als verantwoordelijke in JOC De Nartist. Hij houdt van Nederlandstalige kleinkunst en ziet in Bart de ideale coach. Humor vormt een rode draad in Nicola’s leven en dat laat hij ook uitschijnen in zijn auditie op Goeiemorgend, Goeiendag. Nicola verrast de coaches met een persoonlijke versie.

Hopelijk gaan jullie allemaal duimen vrijdagavond vanaf 20.35 uur op VTM.

Kampeerwagen rijdt in op personenwagen

Woensdag 23 maart gebeurde er iets voor de middag een aanrijding aan de verkeerslichten in de Hoogkamerstraat .

Een kampeerwagen reed daar ter hoogte van de verkeerslichten aan de N16 achteraan in op een personenwagen. Die werd vervolgens vooruit gekatapulteerd tegen een verkeersbord. Ziekenwagen Temse, MUG AZ Nikolaas en brandweer Sint-Niklaas kwamen ter plaatse. De chauffeur van de personenwagen werd zwaar gewond overgebracht naar het hospitaal. PZ Kruibeke/Temse deed de vaststellingen.

Bron: Hulpdienstenforum-vlaanderen.be

Ongeval Hoogkamerstraat 23 03 16

Enkele honderden bezoekers voor open-deur De Reiger en Blauwhof

Voor de eerste keer nam OCMW Temse op 20 maart deel aan de Dag Van De Zorg.

Dit ging gepaard met een opendeur in WZC De Reiger en Het Blauwhof in Steendorp. Enkele honderden geïntresseerden kwamen een kijkje nemen. In de Reiger kon men ook de plannen bekijken van het nieuwe rusthuis dat binnen enkele jaren op de site moet verrijzen.

Meer foto’s, klik hier

DSC_0329

Lucky Dog organiseerde wedstrijd ‘Gehoorzaamheid’

Zondag 20 maart organiseerde hondenclub Lucky Dog uit Elversele een interfederale wedstrijd ‘Gehoorzaamheid’. Van over heel Vlaanderen kwamen hondenliefhebbers afgezakt naar het terrein vlakbij Elversele kerk.

In juni organiseert men een interfederale wedstrijd Agility. “Dit is spectaculairder dan Gehoorzaamheid, omdat dan de tijd meetelt”, verklapt voorzitter Erik Verheyden. Als alles een beetje meezit zou het trouwens kunnen dat we in september het Belgisch kampioenschap mogen organiseren”. De club telt momenteel 151 leden.

Meer foto’s, klik hier

DSC_0279

 

Koninklijke Dovenmaatschappij ontvangen voor 120-jarig bestaan

Koninklijke Dovenmaatschappij De Waasvrienden vierde zijn 120-jarig bestaan en werd ontvangen door het schepencollege.

Na een eucharistieviering in de Dekenale O.L.V.-kerk in Temse werden de leden ontvangen in administratief centrum De Zaat. Daar werden ze verwelkomd door burgemeester Luc de Ryck (CD&V), voor de gelegenheid bijgestaan door een doventolk. De leden mochten ook een kijkje nemen in de gemeenteraadszaal en op het dakterras op de zesde verdieping.

Nadien was er een feestmaaltijd in WZC Huize Vincent/Stille Droom in Tielrode.

meer foto’s, klik hier

Jubileum Dovenmaatschappij De Waasvrienden

 

 

Lien Willaert signeerde nieuwste kookboek

Zaterdag 19 maart signeerde Lien Willaert haar nieuwste, en tevens achtste kookboek, in Standaard Boekhandel. Voor de gelegenheid was echtgenoot – regisseur Jan Verheyen, afkomstig uit Temse, ook van de partij.

“De komende weken en maanden krijgen we nog bekende gasten over de vloer”, aldus uitbaatster Karine Backeljau. ‘Zo signeert op 2 april auteur Belinda Aebi haar nieuwste thriller Blow Up”. De schrijfster woont sinds enige tijd op de Zaat. Ook zanger Christof komt één van de komende maanden nog s langs en zal dan een mini-concert geven. Ook Christof’ zus Lindsay zal tijdens de zomermaanden te gast zijn in onze boekhandel”.

meer foto’s, klik hier

De familie Verheyen-Willaert met uitbaatster Karine Backeljau
De familie Verheyen-Willaert met uitbaatster Karine Backeljau

Feestweekend voor 75-jarig bestaan Scouts & Gidsen Temse

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan organiseerden Scouts & Gidsen Willibrordus Temse een feestweekend.

Dit in een tent op het Schuttershof, het scoutsterrein in de Fonteinstraat. Vrijdag was er een fuif met enkele lokale dj’s. Zaterdag was er een dropping voor groot en klein met achteraf een groot kampvuur en gitaaroptredens.

Meer foto’s, klik hier

75 jaar Scouts Temse