De Vlaamse Waterweg plaatst knijtenvallen in Klein Broek

TEMSE – In het Klein Broek, een gebied van 54 hectare in Tielrode, worden nog deze maand ‘knijtenvallen‘ geplaatst door de Vlaamse Waterweg. Het Klein Broek maakt sinds enkele maanden deel uit van de Durme en komt bij hoog water mee ‘onder water’ te staan.

Knijten zijn zeer kleine muggen, amper 1 tot 2 millimeter groot. Ze komen van oudsher voor langs onze getijdenrivieren, maar door de slechte waterkwaliteit zijn ze decennialang minder talrijk aanwezig geweest. Door de sterke verbetering van de waterkwaliteit de laatste decennia worden knijten in toenemende mate waargenomen in het natuurlijk ecosysteem van de Schelde en andere waterwegen. Tegelijk veroorzaakten ze bij de omwonenden, onder meer in Schellebelle en Hamme-Moerzeke, heel wat overlast.

UV-licht

“Door het plaatsen van knijtenvallen in het Klein Broek kan de eventuele aanwezigheid van knijten worden gedetecteerd en kan de relatieve grootte van de populatie worden ingeschat,” vertelt regionaal woordvoerder Max Verdonck van de Vlaamse Waterweg.

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) ontwikkelde een milieuvriendelijke knijtenval. Deze val is voorzien van een ledlamp met uv-licht die insecten aantrekt. Een fijnmazig gaas laat toe om knijten selectief te vangen en verhindert dat andere insecten in de val terechtkomen. Omdat er biologisch afbreekbare zeep is toegevoegd aan het water, kunnen de knijten niet blijven drijven op het oppervlak maar zakken ze erin weg en verdrinken ze.

Steekmuggen

“De laatste zomers zijn er meer meldingen van knijten. Het monitoren van de knijten aan de hand van selectieve knijtenvallen is belangrijk. Op basis van meldingen van burgers en passanten merken we namelijk dat knijten al eens verward worden met steekmuggen en andere insectensoorten.”

“Bij grotere aantallen knijten helpen de vallen mogelijk onvoldoende om de overpopulatie in te perken. Daarom worden tijdens de inrichting van de ontpolderings- en overstromingsgebieden specifieke maatregelen genomen om het ontstaan van tijdelijke overpopulaties van knijten zo veel mogelijk tegen te gaan”, aldus nog Verdonck.

Tielroodse carnavalsverenigingen werkten samen tijdens Festivel

TEMSE-VELLE/TIELRODE – Vorig weekend was het vijfdaagse festival Festivel een groot succes. Meer dan 8000 bezoekers vonden de weg naar de festivaltent in de Veldstraat. Eén van de sterke punten is dat de organisatie beroep op heel wat vrijwilligers en plaatselijke verenigingen die zo geld in het laatje brengen voor hun club of vereniging.

“Bij onze organisatie worden inderdaad heel wat lokale verenigingen betrokken en ingezet”, stelt organisator Philippe Van Robaeys. “Zij ontvangen elk een vergoeding om hun clubkas te spijzen. Op die manier zorgen we ook voor extra verbinding in de ruime regio.”

Twee van de verenigingen die de toog bemanden tijdens Festivel waren de Tielroodse carnavalsverenigingen ‘Op Ons Agen’ en ‘The Gommybears’. Zij werkten voor de gelegenheid samen tijdens de feestvijfdaagse.

Nieuwe vriendschappen

De bedoeling van de samenwerking tussen de verschillende carnavalsgroepen van Tielrode was ondermeer om te bewijzen dat men samen meerdere evenementen aankan.

“Vanuit onze groep is er naar alle carnavalsgroepen van Tielrode een bericht gestuurd om tijdens Festivel een samenwerking op poten te zetten”, vertelt, voorzitter Stefaan Heijmans van ‘Op Ons Agen’. “De collega’s van de Gommybears hebben daarop ingepikt en zo werkten we samen op Festivel om de feestvierders van drank te voorzien. De samenwerking verliep bijzonder vlot en er zijn ook nieuwe vriendschappen ontstaan tussen onze groepen onderling, en dat was ook ons opzet.”

Ook de voorzitter van de Gommybears Stefan Ivens is bijzonder tevreden over de samenwerking met de concullega’s van Op Ons Agen.

“Ik heb eigenlijk niet veel toe te voegen aan de woorden van Stefaan”, klinkt het bij Stefan Ivens van de Gommybears. “Het was dan ook een fijne en probleemloze samenwerking die zeker voor herhaling vatbaar is. En natuurlijk klopt het dat de vriendschappen automatisch groeien als men zo vier dagen samenwerkt.”

TKV Op Ons Agen en TKV The Gommybears werkten samen tijdens Festivel

SV Blauw Wit wint beladen duel tegen FC Sint-Niklaas

TEMSE – In het Fernand Schuermanstadion werd woensdagavond 10 april de match tussen SV Blauw Wit Temse en FC Sint-Niklaas gespeeld. Die was eerder uitgesteld na de befaamde ‘lijnenkwestie’ op 24 maart. Toen oordeelde een scheidsrechter dat de lijnen onvoldoende zichtbaar waren. Het Disciplinair Comité van Voetbal Vlaanderen besliste dat de match toch moest worden herspeeld. Temse won de match woensdagavond met 3-1. “Deze overwinning smaakt zoet”, zegt voorzitter Johan Boel.

Op die bewuste zondag besliste een arbiter voor de aanvang van de match dat de lijnen onvoldoende zichtbaar waren. De wedstrijd ging niet door en de foodlunch die werd georganiseerd door de ontvangende ploeg, viel in het water.

Het bestuur van SV Blauw Wit liet het daar niet bij en diende een klacht in. “Na de beslissing van de scheidsrechter trokken we de lijnen een tweede keer en alles was perfect in orde om 14.45 uur, maar toen was de scheidsrechter al vertrokken. Veel te vroeg, want de match begon officieel pas om 15 uur. Zolang heeft hij dus niet gewacht”, sprak bestuurslid Jürgen Boel.

Bij Sint-Niklaas klonk een ander verhaal. “Ik verwacht een 5-0 forfait-overwinning voor ons”, liet voorzitter Herwig Hansen optekenen.
Het Disciplinair Comité van Voetbal Vlaanderen besliste daar anders over en oordeelde dat de match herspeeld moest worden. Woensdagavond om 20 uur ving de beladen match aan. Er was in extra toezicht van de politie voorzien, maar dat bleek uiteindelijk overbodig. De wedstrijd verliep sportief en zonder incidenten. Temse rijfde uiteindelijk met 3-1 de overwinning binnen. “Deze overwinning smaakt zoet”, zegt voorzitter van SV Blauw Wit Johan Boel.

237 supporters

Ook de 237 aanwezige supporters waren uitzinnig na de overwinning. “Eigenlijk had Sint-Niklaas forfait moeten krijgen toen. De lijnen en het veld lagen perfect voor de start van de match. De bewijzen waren er”, zegt supporter Kim Raeymaekers. “Het is een fantastisch gevoel dat we hier vanavond winnen. En mijn pronostiek kwam nog eens uit ook.”

Andere supporters hielden er dezelfde mening op na. “De beslissing van de scheidsrechter was volledig onterecht. De lijnen zag je perfect leggen”, zegt fanatiek supporter Patrick Van Hoyweghen.

Stof tot nadenken

In het stadion was het zoeken naar supporters van Sint-Niklaas. Een enkeling die toch kwam opdagen, wou geen uitspraken doen over de beslissing van de arbiter. “Ik was er niet bij, maar ik vind het wel correct dat de match herspeeld moest worden”, liet hij optekenen.

Voor Temse was het bovendien de eerste keer dat er een wedstrijd tijdens de week werd gespeeld. “We zien hier nu ander volk. Dit is stof tot nadenken. Wie weet organiseren we in de toekomst enkele matchen tijdens de week. Onze nieuwe verlichting laat dit alvast toe”, zegt bestuurslid Jürgen Boel.
(Bron: HN/Pieter Van Hecke)

Door de overwinning is Blauw Wit medekoploper in derde provinciale. De komende weken worden nog spannend voor de ploeg. Dit met wedstrijden uit bij achtervolger Klinge en thuis tegen medeleider Robur.

Meer foto’s, klik hier

Temsese Whiskyclub kreeg hoog bezoek voor derde verjaardag

Schotse Kleinzoon van distillersfamilie kwam exclusief langs bij Port Tèmst.

TEMSE – Whiskyclub Port Tèmst begint aan de derde jaargang. De club werd opgericht in 2022 door vier vrienden. En aangezien drie jaar worden in de whiskywereld cruciaal is, haalden ze alles uit de kan voor de leden. Ze kregen internationaal bezoek van een familielid van de Schotse Angus Dundee Distillers.

“Met Port Tèmst blijven we trouw aan onze visie om laagdrempelig whiskyliefhebbers samen te brengen op leuke locaties in Temse om samen hun whiskykennis te vergroten”, stelt bestuurslid Hans Cools. “De afgelopen jaren mochten ze al enkele gerenomeerde Belgische namen verwelkomen zoals Jurgen Vromans, Arranthony en vooral Fernand Dacquin. Verder dit jaar staat ook Bob Minnekeer op de planning.”

Maar voor de eerste tasting van het jaar kregen de whiskyliefhebbers internationaal bezoek.

“Het werd echt een unieke ervaring, exclusief voor Port Tèmst”, klinkt het. “Niet alleen mochten we weer samenkomen in de prachtige feestzaal van het oud gemeentehuis maar de tasting werd gegeven door niemand minder dan Jordan Hillman, erfgenaam van Angus Dundee Distillers.”

“Deze familie is eigenaar van het alombekende Tomintoul en prestigieuze Glencadam. We leerden Jordan kennen op verschillende whiskyfestivals die we ook als club bezoeken. Er ontstond al snel een klik tussen ons en Jordan en die klik wilden we dan ook graag met alle Port Tèmstenaren delen.”

Meer foto’s van de tasting, klik hier

Whiskyclub Port Témst kreeg internationaal bezoek

Vijfde editie van Festivel bijzonder geslaagd

Meer dan 8000 feestvierder vinden de weg naar het warmste festival van het land

TEMSE – Festivel, het eerste en het warmste festival van het jaar, kan terugkijken op een geslaagde vijfde editie. “We ontvingen dit jaar 8.000 bezoekers”, zegt organisator Philippe Van Robaeys. Eén van die bezoekers was premier Alexander De Croo (Open VLD). “Fantastisch wat ze hier realiseren voor het goede doel. En dat allemaal met vrijwilligers”, zei hij. Zondagmiddag werd het festival afgesloten met een kindernamiddag.

Woensdag 3 april werd het startschot gegeven voor de vijfde editie van Festivel, het warmste festival van het land dat er prat op gaat om met de opbrengst goede doelen te steunen. De eerste avond namen 1.000 quizzers, verdeeld over 150 ploegen, deel aan de FestiQuiz. De sfeer zat er meteen goed in, maar hoe kan dat ook anders met Peter Van de Veire als presentator? De aanwezigen werden die avond nog verrast met twee special guests: Ruben Van Gucht en weervrouw Sabine Hagedoren.

Ruben Van Gucht was één van de special guests tijdens Festiquiz


Vrolijke gezichten

Dag twee van het festival stond met de FestiSpecials opnieuw in het teken van mensen met een beperking. In totaal zakten 1.200 enthousiaste bezoekers af naar het festivalterrein. “De helft meer dan vorig jaar”, zegt de organisator trots. De aanwezigen genoten er van spetterende optredens van onder meer Sam Gooris en Bart Kaëll. Nadien namen de artiesten ruim de tijd voor een meet and greet. “Het was opnieuw een groot succes, met heel wat vrolijke gezichten en een warme sfeer”, klinkt het bij de organisatie. (lees verder onder de foto)

Live optreden

Tijdens FestiMusic op dag drie schakelde Festivel een versnelling hoger met hun eerste liveoptreden. Daan gaf er het beste van zichzelf op een uitverkochte avond. “Daan was schitterend, net als de afterparty. Het was een avond om niet te vergeten”, klinkt het. (lees verder onder de foto)

Vrijdag werd de aftrap gegeven voor twee festivaldagen met een heleboel klinkende namen met onder meer Average Rob en Maori die voor vuurwerk in de tent zorgden. Zaterdag was het de beurt aan Discobaar A Moeder en ook Regi mocht niet ontbreken. (lees verder onder de foto)

Het festival ontving die avond trouwens hoog bezoek met een acte de présence van premier Alexander De Croo. Hij bracht een bezoek aan het eerste festival van het jaar en zag dat het goed was. De Croo nam zaterdag uitgebreid de tijd om te spreken met de vele vrijwilligers en medewerkers van het festival maar mengde zich ook onder de bezoekers. Zaterdagavond was trouwens dé topavond van Festival mt onder meer Regi en Discobaar A Moeder op het podium.

“Het is fantastisch wat ze hier realiseren voor het goede doel. En dat allemaal met vrijwilligers”, zegt hij. “Heel chic trouwens wat ze doen voor mensen met een beperking én hun begeleiders.” (lees verder onder de foto)

8.000 bezoekers

De organisatie kan dus terugkijken op een geslaagde editie.

“We ontvingen 8.000 bezoekers en we kregen de eerste zonnige dagen op het eerste festival van het jaar. Wat kunnen we meer wensen”, zegt een tevreden organisator Philippe Van Robaeys. “De mensen hebben zich geamuseerd en wij krijgen weer de kans om goede doelen te steunen. Daar doen we het tenslotte voor.”

Wij gingen de sfeer opsnuiven op woensdagavond, donderdagmiddag en zaterdagavond.

Meer foto’s, Festiquiz, klik hier
Meer foto’s, Festispecials, klik hier
Meer foto’s, festival dag 2, klik hier

Festivel kan terugblikken op een bijzonder succesvolle editie (foto: Pieter Van Hecke)

Expo ‘De Natuur in Aquarel’ tot 21 april in het Gemeentemuseum

TEMSE – Heel wat belangstelling voor de opening van de tentoonstelling ‘Natuur in Aquarel’ van hartsvriendinnen Vroni De Cleen uit Temse en Christine Van Buynder uit Belsele in het gemeentemuseum.

“Vroni en Christine zijn al jaren goede vriendinnen die elkaar leerden kennen aan de schoolpoort van de basisschool in Belsele”, vertelde Frank Van Erck bij de toelichting van de expo. “Het klikte meteen want het bleef niet bij een babbel bij de schoolpoort. Later gingen de vriendinnen samen wandelen, turnen, en de fit-o-meter doen. Maar uiteindelijk zijn ze samen de richting van de kunst uitgegaan. Eerst was dat kalligrafie maar later zijn ze begonnen met wat hier het meeste te bekijken is: aquarel.”

Botanisch aquarel

Zij volgden les in De Vrije Ateliers in Sint-Niklaas. Bij Marc De Vos volgden ze meerdere lessenreeksen botanisch aquarel, bij Jonathan De Vos landschappen nat in nat, en bij Elly Vannoppen volgden ze lessen voor creatief aquarel schilderen. Ann Meul is hun huidige lerares.

“In het aquarel schilderen zijn er vele disciplines maar wat men vooral zal kunnen bekijkten tijdens de tentoonstelling is botanisch aquarel. En dat is één van de lastigste disciplines om te schilderen.”

“Vroni en Christine hebben samen al heel wat avonturen beleeft en het was tijd om een gemeenschappelijke tentoonstelling op poten te zetten”, klinkt het. “Deze expo is dan ook een sprong in het onbekende. En echt de eerste keer dat ze een volledige tentoonstelling geven.”

Kleine K

“In de Open Ateliers mochten ze wel eens een werkje ophangen samen met studiegenoten maar dit is toch wel een heel ander project. Maar volgens mijn subjectieve mening is het er meteen ‘boenk op’. Het is een overzichtstentoonstelling, met vooral de natuur als onderwerp, die een beeld geeft waar ze jaren geleden mee bezig waren en waar ze tegenwoordig mee bezig zijn.” “

Burgemeester Hugo Maes mocht de tentoonstelling officieel openen.

Dit museum, (aan de Kasteelstraat 16 red.) dat oorspronkelijk op de Markt gehuisvest was, kreeg de naam Gemeentemuseum in 1983″, vertelde Hugo Maes. “Sinds de opening begin jaren ’80 mochten we hier al zowat 165 000 bezoekers verwelkomen. De tentoonstellingen die we hier vooral zien zijn er met een grote K, van echte kunstenaars, en met een kleine K, de hobbyisten die toch naar het professionele toe groeien. Ik wens Vroni en Christine veel succes en vooral veel bezoekers, maar dat zal wel lukken.”

De Natuur in Aquarel’ van zaterdag 6 tot en met zondag 21 april, op zaterdag en zondag van 14 – 18 uur en op zondag ook van 10-12 uur.
Gemeentemuseum Kasteelstraat 16 Temse.

Meer foto’s van de opening, klik hier

De staatsiefoto bij de opening van de expo De Natuur in Aquarel
vlnr.: Burgemeester Hugo Maes, Vroni De Cleen, Christine Van Buynder, Frank Van Erck en Ann Meul.

.

OPROEP: Verloren sleutelbos gezocht !!!

TEMSE – Vorig vrijdag 29 maart tussen 15 uur en 15.30 uur verloor één van de lezers van onze website een sleutelbos met 9 (negen !!!) sleutels.

Dit op de route Schoolstraat-Eeckhoutdriesstraat – Clemens de Landsheerlaan ((heen en terug) tot aan de uitgang van de basisschool.

Aan de sleutelbos hangt een groene badge van Aveve om te gebruiken in een winkelkar. Daarbij hangt er ook een klein hartje.

Wie de sleutels gevonden heeft, gelieve ze naar de politie te brengen. En als u dit gedaan hebt stuur dan gerust een mail via info@editietemse.be of een WhatsApp bericht via 0495 15 06 81. Wij verwittigen dan de eigenaar. Alvast hartelijk dank voor de medewerking.

De sleutels werden verloren op de route: Schoolstraat, Eeckhoutdriesstraat en Clemens De Landsheerlaan
(foto’s: Google Streetview)

Festivel trekt het festivalseizoen in Vlaanderen op gang

TEMSE – Morgen woensdag 3 april gaat het allereerste outdoor festival van Vlaanderen in 2024 van start, Festivel in Temse. Met heel wat toppers gedurende de zes events op 5 festivaldagen, een divers aanbod met en voor iedereen op de festivalweide naast de E17 waar sinds een paar dagen een megagrote festivaltent opgebouwd werd van maar liefst 20 meter hoog.

FestiQuiz met Peter Van de Veire, FestiSpecials met o.a. Bart Kaëll en Sam Gooris, FestiMusic met een live optreden van Daan, FestiVal Dag 1 met o.a. Average Rob & Omdat Het Kan, FestiVal Dag 2 met o.a. Regi en op zondag FestiKids met o.a. Bumba. Uniek aan het concept is dat de organisatie gedragen wordt door honderden vrijwilligers die ervoor zorgen dat alle opbrengsten naar diverse goede doelen gaan, vorig jaar bij de vierde editie zowat 45.000€.

Nieuw dit jaar is de SkyWatch, een mega grote kraan tilt de bezoekers op een platform meer dan 50m hoog boven het festivalterrein. De meeste events zijn vooraf reeds volzet, een heel groot succes met ca. 8.000 bezoekers in totaal voor de 5e editie! En ook het weer ziet er alvast veelbelovend uit vanaf vrijdag, droog en warme temperaturen voor de tijd van het jaar.

FestiQuiz opent dit jaar Festivel op woensdagavond, met Peter Van de Veire als vaste presentator, opnieuw vergezeld van bekende sidekicks. Plezier maken is veel belangrijk dan winnen bij deze ludieke quiz met veel ambiance, bewijs daarvan is dat hij voor de 5e keer op rij weken vooraf volzet is met opnieuw 1.000 deelnemers, een record voor een quiz.

DJ Jack Amai Mijn Klak

FestiSpecials is donderdag overdag ongetwijfeld het warmste van de zes events, voorbehouden enkel voor mensen met een beperking en hun begeleiders. Bij deze 3e editie die ook al even volzet is komen ca. 1.200 mensen met een beperking gratis genieten van hun festival op maat, met heel veel begeleiding en verlaagde drankprijzen. Dit jaar op het podium o.a. Bart Kaëll, Sam Gooris en DJ Jack Amai Mijn Klak van Down The Road. Zowel Bart Kaëll als Sam Gooris nemen uitgebreid de tijd voor een Meet & Greet met iedereen.

FestiMusic brengt op donderdagavond voor het eerst een groot live-optreden naar Festivel met Daan en zijn band. Meer dan 1,5u lang zal hij samen met o.a. drumster Isolde Lasoen al hun hits brengen als Exes, Housewife, icon, The Player, Victory, … Met ‘Victory’ tekent Daan dit jaar voor het officiële campagnelied van Team Belgium op de Olympische Spelen in Parijs.

Bumba en Marc Vertongen

FestiVal Dag 1 is de eerste festivaldag met DJ’s op vrijdag, met o.a. Average Rob & Omdat Het Kan, zij zijn megapopulair op dit moment en zijn in juli voor het eerst te zien op de Mainstage van Tomorrowland. Daarnaast ook o.a. Mark With a K & MC Chucky, Michael Amani, Nina Black, 5napback, …

FestiVal Dag 2 is de twee festivaldag met DJ’s op zaterdag, met ook enkel toppers als DJ’s; Regi, Discobaar A Moeder, Cherry Moon Legends, X-Tof, DJ Wout, … spelen allen jaarlijks ook op Tomorrowland waarvan een deel van hen op Mainstage. Ook dit event zal opnieuw volzet zijn met 2.000 festivalgangers.

FestiKids is de familienamiddag op zondag met aandacht voor de kleinsten. Naast kinderanimatie met o.a. een hindernissenbaan van maar liefst 80 meter lengte en een glijbaan van 10 meter hoog en 30 meter lengte zijn er optredens van o.a. Bumba en de Radio Hallo Discoshow met Marc Vertongen van FC De Kampioenen als DJ. Bumba en Marcske nemen de tijd voor een Meet & Greet.

Net zoals de editie 2023 is ook dit jaar een groot deel van het programma uitverkocht

Gemeente vraagt hulp aan bewoners voor de bestrijding van de Aziatische hoornhaar

TEMSE – De Aziatische hoornaar is een zeer invasieve exoot die enorm in aantal toeneemt, met nefaste gevolgen voor de biodiversiteit, imkerij, fruitteelt, leefomgeving en veiligheid. De gemeente Temse vraagt daarom hulp van de inwoners bij het bestrijden van de Aziatische hoornaar.

In eerste instantie kan je door een eenvoudige controle helpen om de verspreiding tegen te gaan. De koninginnen zwermen in de maanden april en mei uit om nieuwe nesten te beginnen. Door heel eenvoudig tuinhuisjes, garages, speelhuisjes, vogelkasten, zolders en dakranden te controleren kunnen beginnende nesten makkelijk opgespoord worden. Deze hangen meestal niet hoger dan 3 meter.

Vind je een nest? Meld dit dan op Vespawatch.be.

Haal een gratis val af

Bij de dienst Duurzaamheid in AC De Zaat (2de verdieping) kan je een gratis val afhalen. Het zijn selectieve vallen waaruit andere insecten kunnen ontsnappen behalve hoornaarkoninginnen. Zo kunnen zij geen nieuwe nesten beginnen. Koninginnen zwermen van maart tot half mei en van oktober tot december. Zag je vorig jaar geregeld een hoornaar in je tuin? Dan kan het nuttig zijn een val te plaatsen. Voorwaarde is wel dat je bereid bent om melding te maken van aangetroffen koninginnen.