De Vlaamse Waterweg plaatst knijtenvallen in Klein Broek

TEMSE – In het Klein Broek, een gebied van 54 hectare in Tielrode, worden nog deze maand ‘knijtenvallen‘ geplaatst door de Vlaamse Waterweg. Het Klein Broek maakt sinds enkele maanden deel uit van de Durme en komt bij hoog water mee ‘onder water’ te staan.

Knijten zijn zeer kleine muggen, amper 1 tot 2 millimeter groot. Ze komen van oudsher voor langs onze getijdenrivieren, maar door de slechte waterkwaliteit zijn ze decennialang minder talrijk aanwezig geweest. Door de sterke verbetering van de waterkwaliteit de laatste decennia worden knijten in toenemende mate waargenomen in het natuurlijk ecosysteem van de Schelde en andere waterwegen. Tegelijk veroorzaakten ze bij de omwonenden, onder meer in Schellebelle en Hamme-Moerzeke, heel wat overlast.

UV-licht

“Door het plaatsen van knijtenvallen in het Klein Broek kan de eventuele aanwezigheid van knijten worden gedetecteerd en kan de relatieve grootte van de populatie worden ingeschat,” vertelt regionaal woordvoerder Max Verdonck van de Vlaamse Waterweg.

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) ontwikkelde een milieuvriendelijke knijtenval. Deze val is voorzien van een ledlamp met uv-licht die insecten aantrekt. Een fijnmazig gaas laat toe om knijten selectief te vangen en verhindert dat andere insecten in de val terechtkomen. Omdat er biologisch afbreekbare zeep is toegevoegd aan het water, kunnen de knijten niet blijven drijven op het oppervlak maar zakken ze erin weg en verdrinken ze.

Steekmuggen

“De laatste zomers zijn er meer meldingen van knijten. Het monitoren van de knijten aan de hand van selectieve knijtenvallen is belangrijk. Op basis van meldingen van burgers en passanten merken we namelijk dat knijten al eens verward worden met steekmuggen en andere insectensoorten.”

“Bij grotere aantallen knijten helpen de vallen mogelijk onvoldoende om de overpopulatie in te perken. Daarom worden tijdens de inrichting van de ontpolderings- en overstromingsgebieden specifieke maatregelen genomen om het ontstaan van tijdelijke overpopulaties van knijten zo veel mogelijk tegen te gaan”, aldus nog Verdonck.

Een gedachte over “De Vlaamse Waterweg plaatst knijtenvallen in Klein Broek”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *