Opnieuw sluitingsuur voor de horeca

Op verzoek van uitbaters zijn afwijkingen mogelijk

TEMSE – Het gemeentebestuur legt opnieuw een sluitingsuur op voor de horeca. zaakvoerders kunnen wel een afwijking aanvragen.

Temse 2016
Opnieuw sluitingsuur voor de horeca

Voortaan moeten horecazaken tijdens weekdagen om 2 uur de deuren sluiten, op vrijdag en zaterdag en de nacht die een wettelijke feestdag voorafgaan moet men verplicht om 3 uur sluiten.

De voorbije tijd kregen we regelmatig met overlast te maken in bepaalde straten waar horecazaken gevestigd zijn”, aldus burgemeester Luc De Ryck (CD&V) “Deze reglementering is niks nieuws onder de zon. In 1983, toen ik schepen werd, bestond deze al.”

Voor de zaken die niet voor overlast zorgen is er trouwens geen probleem.

“Die betrokken uitbaters kunnen een afwijking op het sluitingsuur aanvragen”, stelt De Ryck. “Zij kunnen hiervoor zelfs een permanente vergunning krijgen.”

POLITIE. Gordelcontrole (VIDEO) en fiets uit tuinhuis gestolen

logo Politie Kruibeke-TemseGordelcontrole
Er werd een extra controle gehouden op het dragen van de veiligheidsgordel. Er werden 11 bestuurders en 2 passagiers betrapt op het niet dragen van de veiligheidsgordel. AL wie wou, kon plaatsnemen in de crashtest. Die toont het belang aan van de veiligheidsgordel door deelnemers in een toestel te plaatsen waarbij een frontale aanrijding tegen 4km/u of 7km/u wordt nagebootst.

Fiets uit tuinhuis
Er werd een koersfiets gestolen uit een tuinhuis op Hollebeek te Temse. Het tuinhuis werd opengebroken.

DSC_0263
Al wie wou mocht plaats nemen in de crashtest

Toeristisch seizoen officieel in gang geschoten

Electrisch treintje, fietsverhuur en City-Golf nieuw in het toeristisch aanbod
Temsese pralines voortaan zoet visitekaartje voor de gemeente
TEMSE – In de feestzaal van het oud-gemeentehuis werd de officiële start gegeven van het toeristisch seizoen. Naast de jaarlijks terugkerende evenementen en activiteiten pakt de dienst Toerisme, in samenwerking met het gemeentebestuur, uit met een aantal nieuwigheden. Daarbij ook een nieuwe zoete Temsese lekkernij.

Schepen van Toerisme Franky De Graeve stelde de toeristische nieuwigheden kort voor. De diverse projecten werden toegelicht door de initiatiefnemers door middel van een kort interview door burgemeester Luc De Ryck.

Komende zomer zal er de mogelijkheid zijn om met een electrisch stiltetreintje een deel van het centrum en de polders richting Tielrode te verkennen.
“Zo kunnen verenigingen en vriendenkringen het centrum van Temse en het natuurschoon rond de Schelde – en Durmeoevers ontdekken met een rondrit van maximaal 2 uur”, stelt schepen van Toerisme Franky De Graeve (CD&V). “Het is een initiatief van Toon Pauwels. De prijs is 19.50 euro per persoon of 273 euro per groep.

De gemeente start, in samenwerking met DeBikeStore, ook met fietsverhuur voor toeristen die de regio al fietsend willen doorkruisen.
“Het is een onderbouwd fietsverhuursysteem met 12 stadsfietsen van degelijke kwaliteit die kunnen gereserveerd worden voor een ontspannende fietstocht langsheen Durme en Scheldeoevers of locaties naar eigen keuze”, weet De Graeve.

Wie op een andere manier Temse-centrum wil leren kennen kan dat voortaan ook met City-Golf.
“Dit is een nieuwe sportieve activiteit voor verenigingen of vriendenkring, vanaf 10 personen in Temse-centrum”, aldus de schepen van Toerisme. “Men krijgt de mogelijkheid om een balletje te slaan op 6 of 9 locaties. Een team van City-Golf begeleidt de groepe langsheen het parcours en vertelt tussen de golfslagen door over de Boelwerf, streekbier, kaailopers en nog veel meer.”

Vanaf heden beschikt de gemeente Temse ook over twee eigen pralines, die werden gelanceerd tijdens de voorstelling van het toeristisch seizoen.

DSC_0162
Temse beschikt voortaan over zoete visitekaartjes

“Het gaat om gepersonaliseerde pralines, waarop de naam Temse en het logo van de gemeente prijkt”, kondigde schepen voor Toerisme Franky De Graeve (CD&V) aan. “We gebruiken de pralines als een zoet visitekaartje van onze gemeente en zetten Temse op deze manier extra in de kijker. We zullen de pralines aanbieden tijdens alle gemeentelijke recepties, maar onder meer ook bij de viering van jubilarissen”, aldus schepen De Graeve. Het concept en het recept voor de praline werden ontworpen door chocolatier Freddy Verschooren, wiens bedrijf in Kruibeke is gevestigd, maar van Steendorp afkomstig is. Zijn zoon Sebastiaan komt binnenkort in Temse wonen.
“We maakten eerder al een praline naar aanleiding van de feestelijkheden rond Mercator in Rupelmonde en nu is er dus ook de praline voor Temse”, toonde Sebastiaan Verschooren. “We hebben twee verschillende pralines. De praline in melkchocolade is gevuld met praliné. Een bewuste keuze omdat dit nu eenmaal de populairste smaak is. De praline in pure chocolade kreeg een vulling van passievruchten en champagne. Een lekkere en aparte smaak, die deze praline toch wel bijzonder maakt”, verklapte Sebastiaan Verschooren de samenstelling van de pralines. (bron: HN/GVA)

Hij ziet de pralines als een lekkere en stijlvolle manier om de gemeente aantrekkelijk te promoten. Zo zouden de pralines ook een relatiegeschenk kunnen worden, als er bijzondere gasten een bezoek brengen aan de Scheldegemeente.

Meer foto’s, klik hier

DSC_0156
Burgemeester Luc De Ryck met schepenen, gemeenteraadsleden, belleman Gerard Vercauteren, hostessen, voorzitter Toerisme Temse, en de initiatiefnemers van de diverse projecten die toegelicht werden.

POLITIE. Frontale botsing, intrekking rijbewijs en intoxicaties

logo Politie Kruibeke-TemseFrontale botsing – intrekking rijbewijs
Op de Pontweg in Elversele was er zondagmorgen 26 maart een frontale botsing tussen 2 voertuigen. Eén van de bestuurders, een 31-jarige man Uit Dendermonde, reed op het verkeerde rijvak en reed frontaal in op zijn tegenligger. Deze bestuurder, een 43-jarige man uit Hamme, werd met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Beide voertuigen werden getakeld.
De 31-jarige man was niet gewond. Hij legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat hij 2,23 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Intrekking rijbewijs
Het rijbewijs van een 20-jarige man uit Temse werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. De jongeman belandde met zijn voertuig in een voortuin in de Verbindingsstraat te Temse. Hij legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat hij 1,32 promille alcohol in zijn bloed had. De jongeman legde ook een positieve speekseltest af.

Intoxicaties
Tijdens een verkeerscontrole op de Markt in Temse, werd het rijbewijs van een 37-jarige man uit Temse, ingehouden voor 6 uren. De man legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek de man 0,89 promille alcohol in zijn bloed te hebben.

Een 41-jarige vrachtwagenchauffeur uit Turkije werd betrapt op het rijden onder invloed van alcohol in de Gelaagstraat te Steendorp. De man had 1,32 promille alcohol in zijn bloed. Zijn rijbewijs werd ingehouden voor 6 uren en hij diende onmiddellijk 1200 euro te betalen.

Crashtest om nut van de veiligheidsgordel te onderstrepen

logo Politie Kruibeke-TemseWoensdag 29 maart van 14 – 16u. op parking AC De Zaat – iedereen welkom
TEMSE – Op woensdag 29 maart 2017 wordt er door de politiezone Kruibeke-Temse in samenwerking met het gemeentebestuur Temse en het LOD (lokaal overleg drug en alcohol) een extra verkeerscontrole gehouden op het dragen van de veiligheidsgordel.

De crashtest wordt hiervoor ingezet, om u te kunnen overtuigen van de doeltreffendheid van het nut van de veiligheidsgordel.
Al wie interesse heeft, mag plaats nemen in dit toestel.

Het toestel staat opgesteld op de parking AC De ZAAT In Temse vanaf 14.00 uur tot 16.00 uur.
De crashtest toont het belang aan van de veiligheidsgordel door deelnemers in een toestel te plaatsen waarbij een frontale aanrijding tegen 4km/u of 7km/u wordt nagebootst. Zelfs bij deze lage snelheid zal het nut van de veiligheidsgordel al snel duidelijk worden.

Crashtest PZ K-T 2017_okNog een aantal voordelen van de veiligheidsgordel :
– de kans op zware hoofdwonden vermindert met 75%
– de kans op letsels aan de borstkas vermindert met 61%
– de overlevingskans van de inzittenden achteraan verdubbelt
– het verhindert dat je uit de wagen wordt geslingerd. (Wanneer je wel uit de wagen geslingerd wordt, ligt de overlijdenskans 5 keer hoger!)

Vandalisme gecounterd: iedereen op de foto met vernield spandoek

TEMSE – Vandalen vernielden donderdag het reclamespandoek van Taverne ’t Kompas, aan het jaagpad langs de Schelde, door het hoofd uit de foto te snijden. Maar Jean-Pierre Smet, wiens hoofd werd verwijderd uit het spandoek, springt op een ludieke manier om met het vandalisme en maakt er zelfs handig gebruik van.
Jiepie_kompas_2017_2
Slager Jean-Pierre Smet maakt van de nood een deugd

“Het was een onzinnige daad van gefrustreerde, zielige losers maar laten we er een positieve draai aan geven”, stelt Jean-Pierre Smet. “Op de foto waarvan mijn hoofd werd verwijderd, promoot ik enthousiast de lekkere mosselen. Dat zorgt nu voor een geweldige mogelijkheid. Voorbijgangers kunnen hun hoofd door het open gat steken en een foto laten nemen. Zo lijkt het net alsof zij aan het genieten zijn van de mosselen. Zo maken we van de nood een deugd.

En de daders? Die dachten iets te vernielen, maar ze zorgen op deze manier juist voor extra reclame”, aldus Jean-Pierre Smet, die er meteen een toeristische troef in ziet.

Bron: GVA/HN – Guy Van Vliet

Fietsersbond geeft applaus en ruimt zwerfvuil op

TEMSE – Tijdens de applausdag  voor fietsers gaf Fietsersbond Temse afgelopen week ook een open doekje voor het geplande nieuwe fietspad naar Sint-Niklaas.
fietsersbond_applausdag_2017_2
De fietsers richting Scheldebrug werden luid aangemoedigd

De Fietsersbond zette gisterochtend applausteams in aan de Temsese Scheldebrug en aan de Parklaan in Sint-Niklaas, om alle fietsers die passeerden luid aan te moedigen. “Een veilige fietsroute naar school is bijzonder belangrijk. Eens de Scheldebrug over zien de jongelui die in Bornem naar school gaan geen auto meer tot aan de schoolpoort. De tweede locatie waar we afwisselend een applausteam hebben, is het kruispunt van de N16 en de Hoogkamerstraat. Daar is er eindelijk goed nieuws en dat was nodig want de huidige route is een marteling voor de vele Temsese jongelui die elke dag naar scholenstad Sint-Niklaas fietsen. Tussen Hoogkamerstraat in Temse en Damstraat in Sint-Niklaas komt er voor het eerst een degelijke en veilige fietsverbinding. Dat is een applaus waard”, meent André Verheyen, voorzitter van Fietsersbond Temse.

De plannen bevinden zich volgens de Sint-Niklase schepen van Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA) in een cruciale fase. “Volgende maand valt de beslissing of we gaan voor fietspaden in enkele richting of een fietspad in dubbele richting. We bekijken ook de impact van de ontsluiting van industriezone TTS voor vrachtverkeer. De budgetten voor het hele traject tussen Damstraat en Hoogkamerstraat zijn gepland en het nieuwe fietspad is uiterlijk in 2018 klaar”, vertelt schepen Hanssens.

Onlangs ging naar jaarlijkse gewoonte een team van Fietsersbond Temse zwerfvuil opruimen langsheen de fietspaden.

We waren amper met zijn zessen, maar we hebben toch ons best gedaan en zo veel mogelijk zwerfvuil opgeruimd langs de fietspaden van de Gasthuisstraat, de Doornstraat, de Hoogkamerstraat en Cauwerburg”, aldus secretaris Jozef Van Breuseghem.

Bron: GVA/HN – Guy Van Vliet

Zwerfvuilactie Fietsersbond 2017
Fietsersbonnd Temse ruimde weer zwerfvuil op langsheen de fietspaden. De vrijwilligers werden vooraf aangemoedigd door schepen van Milieu Franky De Graeve (CD&V)

 

N41 afgezet na zware autobrand aan tankstation

ELVERSELE – De N41 is vrijdagavond  24 maart een tijdje afgezet ter hoogte van het kruispunt met de Waasmunsterse Steenweg door een autobrand aan het Esso-tankstation.

Een wagen was om een onduidelijke reden beginnen te roken en vatte vuur. De bestuurster van het voertuig kon door een ambulancier van het AZ Nikolaas uit de wagen gehaald worden. Er werd niemand gewond.

Bron + foto: HN/GVA – Bert Foubert

Autobrand_N41_24 03 17

Pleidooi voor loods carnavalsverenigingen op site van vroegere steenbakkerij

TEMSE – Sylvia Rombaut, Vlaams Belang-gemeenteraadslid en zelf ook lid van een carnavalsvereniging, pleit maandagavond tijdens de Temsese gemeenteraad voor een eigen loods voor de carnavalsverenigingen op de vroegere steenbakkerijsite Steendorp.
steenbakkerij-steendorp-2016
Sylvia Rombaut hoopt dat er in de toekomst op de heringerichte site van de steenbakkerij plaats zal zijn voor een loods voor de carnavalsgroepen

Nu er bij de geplande herinrichting van de steenbakkerij ook sprake is van een kmo-zone, ziet het raadslid daar de ideale kans om een loods te realiseren.

“Temse heeft in elke deelgemeente een mooie carnavalsstoet, met als apotheose de stoet in centrumgemeente Temse. Maar de verenigingen hebben nood aan een loods om hun wagens te stallen en werkzaamheden uit te voeren. De meest logische plaats voor deze loods is Steendorp, want die gemeente telt maar liefst elf carnavalsgroepen. Een eigen loods is nodig om het voortbestaan van carnaval te kunnen garanderen in Temse”, voert Sylvia Rombaut aan, terwijl ze er ook op wijst dat het huren van een loods een zware hap betekent uit het beperkte budget van een bescheiden vereniging, die het moet hebben van inkomsten uit een eetfestijn of de verkoop van steunkaarten.

“Indien een loods echt niet kan, want ik begrijp dat dit niet goedkoop is om te bouwen, is er dan geen subsidie mogelijk voor de groepen die op de privémarkt een loods huren”, pleit Sylvia Rombaut.

Het Temsese gemeentebestuur buigt zich maandag tijdens de gemeenteraad over de vraag.

Bron: HN/GVA – Guy Van Vliet

Buizen, een autoband en een hoogspanningspyloon: Ludo maakte van zijn tuin een topattractie voor zijn kleinkinderen

STEENDORP – Waarom zou je elders gaan minigolfen als je zelf een stuk grond hebt achter je tuin? Het was een bedenking die Ludo Tindemans zichzelf maakte terwijl hij tijdens een uitstap een balletje probeerde te putten. “Ik ben toen zelf naar een doe-het-zelfzaak getrokken en heb daar wat boordstenen, cement, dolomiet en kunstgras besteld”, legt hij uit.

“Grote kosten heb ik bij de aanleg niet gemaakt, maar ik heb er wel veel tijd in gestoken. Ook de hindernissen heb ik zelf bedacht.”
Ludo Tindemans

Ongeveer een jaar later kunnen de tien kleinkinderen zich uitleven op de twaalf holes met zelfbedachte hindernissen. “Vorige week hebben we hier een verjaardagsfeestje georganiseerd met klasgenootjes van een kleindochter. Die vinden het natuurlijk super en het is eens iets anders dan een klassiek verjaardagsfeestje. Het is echter niet de bedoeling dat iedereen hier zomaar komt golfen, want daar zijn we niet op berekend.”

Grasmachine

Hij mag zichzelf dan wel niet als ervaren golfer beschouwen, toch klaart Ludo het twaalf holes tellende parcours in een goeie twintig minuten. Zijn kleinkinderen hebben voorlopig nog iets meer tijd nodig.

“Je moet ook wat geluk hebben bij enkele hindernissen. Onder meer een autoband, enkele buizen en ook de steunpilaar van de hoogspanningspyloon heb ik verwerkt in het parcours.”

Vroeger stonden er paarden op het veldje, maar toen die verhuisden bleef het terrein verwaarloosd achter. “Het is ook heel moeilijk te onderhouden omdat de pyloon en de onderhoudskast erin staan. Je moet veel draaien en keren met je grasmachine, iets waar ik met het golfterrein geen last meer van heb.”

Of er nog uitbreidingsplannen zijn? “Voorlopig is het welletjes geweest, al kan het natuurlijk altijd dat ik toch nog een extra hindernis bedenk”, lacht Ludo.

Bron + foto:HN/GVA – Mattias Goossens

Minigolf Steendorp_2017
De minigolf is erg populair bij de kleinkinderen van Ludo

Belleman en hostessen Toerisme Temse sieren de nieuwe placemat

Electrisch treintje nieuwe trekpleister komend toeristisch seizoen
TEMSE – Sinds 2007 geeft het gemeentebestuur jaarlijks een placemat uit. Traditiegetrouw worden de toeristische hoogtepunten erop gepubliceerd en wordt de overige ruimte ingenomen door een foto, die verwijst naar een nieuwigheid of actualiteit in het toeristisch aanbod.

Dit jaar poseren de belleman en de hostessen met een nieuwe trekpleister: het elektrisch treintje ,waarmee Temse-centrum en het natuurschoon van de Schelde- en Durmeoevers kan ontdekt worden. De rondrit duurt max. 2 uur. Prijs: 19,50 euro/persoon, 273 euro/groep. Info: Toon Pauwels, 0496 16 74 82, toon@publi-rent.be.

De placemat, gedrukt op 75.000 exemplaren, is een coproductie van het gemeentebestuur en Ava Temse. Hij verschijnt in april en wordt gratis ter beschikking gesteld van de horeca.

Meer foto’s van de fotoshoot, klik hier

De foto met de belleman en de hostessen die op de placemat komt. V.l.n.r. Elise Van Put, Elke Koppen, Veroniek Eeckelaert, Sarah Van Opstal, Kelly Servotte, Nele De Ryck en Gerard Vercauteren.

POLITIE. Resultaten verkeersactie, poging tot inbraak

logo Politie Kruibeke-TemseResultaten verkeersactie
Er werden extra verkeerscontroles gehouden op de Nieuwe Baan te Kruibeke. In de Kasteelstraat, Hoogkamerstraat en op de Zaat te Temse.

Er werden 68 ademtesten afgenomen. Twee bestuurders legden een positieve ademtest af. Een 51 jarige man uit Temse (H.C) had 1,98 promille alcohol in zijn bloed. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Een andere bestuurder, een 63 jarige man uit Temse (D.WP) had 1,48 promille alcohol in zijn bloed. Ook zijn rijbewijs werd ingetrokken voor 15 dagen. Een andere bestuurder diende zijn rijbewijs af te geven voor 3 uren.

Tevens werden er 8 onmiddellijke inningen uitgeschreven voor het niet dragen van de gordel. Twee personen konden geen rijbewijs vertonen. En er werden 3 waarschuwingen uitgeschreven voor kleine technische defecten.

Poging tot inbraak
Er werd gepoogd om in te breken in een woning op de Legen Heirweg te Temse. Er werden steeksporen teruggevonden op een schuifraam. Daders hebben de woning niet betreden.

Boomplanting voor geboortebos in Elversele en Tielrode

ELVERSELE/TIELRODE – Zaterdag 18 maart werden in Elversele en Tielrode weer een aantal boompjes geplant in het kader van het ‘geboortebos’.

In Elversele, waar de planting gebeurde in samenwerking met KWB en de Gezinsbond, was het Groot-Broek de place to be. Daar waren 11 kinderen ingeschreven om samen met ouders en eventueel grootouders een boompje te planten.
In Tielrode was een terrein in de Siegfried Buytaertdreef vlakbij de Durme de locatie voor de planting. In Tielrode werden 21 boompjes geplant in samenwerking met Milieuwerkgroep Ons Streven.

Toelichting bij de boomplantacties werd verstrekt door schepen van Groen & Natuur Hugo Maes (CD&V) en schepen van Leefmilieu Franky De Graeve (CD&V).

Groenambtebaar Wim Vereecken mocht de aanwezigen tonen hoe een boompje te planten.

Meer foto’s Elversele, Klik hier
Meer foto’s Tielrode, klik hier

DSC_2566
Net zoals in Tielrode toonde groenambtenaar Wim Vereecken ook in Elversele aan de aanwezigen hoe een boompje te planten
DSC_2595
In Tielrode werden de boompjes geplant vlakbij de oever van de Durme

 

Feestjaar 125 jaar basisschool Temse-Velle op gang geschoten

TEMSE – VELLE – Op vrijdag 17 maart werd het feestjaar rond het 125-jarig bestaan van basisschool Temse-Velle opgestart.

“De leerlingen werkten 14 dagen rond de school van vroeger en nu en hebben hiervoor een aantal uitdagingen tot een goed einde moeten brengen”, aldus directeur Geert Drumont. “Die 2 weken werden afgesloten met een heuse Fata Morgana. Eerst was er de verwelkoming door bellenman Gerard Vercauteren, gevolgd door de zogenaamde ‘Moekes Run’. Daarna mochten alle klassen hun uitdaging voorstellen op de gemeentelijk kiosk, die voor de gelegenheid opgesteld stond op het kerkplein van Velle. Zo moesten bijvoorbeeld de leerlingen van L6 25 oldtimers naar de school krijgen…”

Meer foto’s, klik hier

DSC_2474