Verdachte van diefstal van lijnbus gehaald

TEMSE/SINT-NIKLAAS – Maandagvoormiddag 30 april kwam de politie massaal ter plaatse ter hoogte van supermarkt Colruyt in de Vrijheidstraat.
Ter plaatse werd de lijnbus 95 richting Antwerpen staande gehouden.

“Er werd een man van de bus gehaald die verdacht wordt van een diefstal in Sint-Niklaas”, aldus commissaris Katty De Bruyn van de politiezone Kruibeke/Temse.

(doorgestuurde foto)

Sportraad organiseerde Buitensportdag

TEMSE – Ter gelegenheid van de “Buitenspeeldag” organiseerde de sportraad van Temse een “Buitensportdag” op het openluchtcentrum Fernand Schuerman.

Drie scholen vanuit de gemeente ( Hollebeekschool , Kolibrie en H. Hartschool) sprongen enthousiast op de kar om op deze dag te komen proeven en proberen van een deel van het sport en ontspannings aanbod dat onze gemeente rijk is.

“Na een sportieve voormiddag zagen men meer dan 500 stralende gezichten weer richting hun school vertrekken”, aldus Bert Rooman. ” hopelijk keren ze terug om zich bij één van de deelnemende clubs aan te sluiten of om nog eens gebruik te maken van het hindernissenparcours of skate-park.”

Volgende clubs tekenden present om hun sport aan de leerlingen te laten proeven

-KSV Temse
-Petanque ( begeleid door S-sport)
-Skate-initiatie
-Hindernissenparcours ( begeleid door sportraad)
-Tafeltennisclub Temse
-Volleybal Temse
-Badmintonclub Temse
-Rapid Hockeyclub
-Eclips Dance Studio
-Krachtbalclub Temse

VK Velle nog altijd op zoek naar jeugdspelers

TEMSE-VELLE – Sinds begin dit jaar kunnen ook jonge spelertjes terecht bij VK Velle. Een rechtstreeks gevolg van de nieuwe infrastructuur die enige tijd geleden door de club in gebruik werd genomen. Momenteel is men nog op zoek naar extra spelertjes.

De nieuwe kleedkamers en sanitaire installaties die eind vorig jaar in gebruik genomen werden zijn een belangrijke uitbreiding en vooral ook meerwaarde voor de vereniging.

“Om extra gebruik te maken van die nieuwe infrastructuur besloten we met een jeugdwerking te beginnen”, klinkt het bij Siegfried De Cock. “Een sportief duwtje in de rug voor de plaatselijke jeugd. Naar mijn weten zijn we de enige club in de amateurliga die jeugdvoetbal aanbieden. Dit voor de jongste leeftijdscategorieën, de U6, U7 en U8.

Sinds begin dit jaar is men begonnen met wekelijkse trainingen met coaches Nicola De Cock en Farah Cooreman.

“Enige tijd geleden namen we ook al deel aan een tornooi in Haasdonk. En op 6 mei spelen we een tornooi van FC Gerda”, vertelt De Cock. “Zodat de spelertjes een doel hebben om naartoe te leven. En we zijn volop bezig met de inschrijving bij de Belgische voetbalbond. Binnenkort krijgen we een stamnummer, zodat we met 3 jeugdploegen in competitie kunnen gaan bij de KBVB.”

“Momenteel hebben we zowat 20 kinderen die de trainingen meedoen. Maar we zijn nog altijd op zoek naar spelertjes in alle leeftijdscategorieën uit de ganse regio. Ook meisjes zijn trouwens welkom.”

Het voorlopige bestuur van de jeugdwerking bestaat uit voorzitter Leo Brems, die zorgde voor een eerste setje voetbalkledij voor de spelertjes, penningmeester Jos Verhulst, Brecht Michiels en Siegfried De Cock als gerechtend correspondent.

Ouders wiens kinderen interesse hebben om aan te sluiten bij VK Velle kunnen voor meer info terecht via: vkvelle.jeugd@gmail.com

Meer foto’s, klik hier

Het bestuur, de coaches en de spelertjes

De Kunstvrienden Sint-Niklaas spelen in de Heilig Hartkerk

TEMSE – De Sint-Niklase Kunstvrienden, die onder leiding van Dimitri Bracke, in de hoogste afdeling van harmonieorkesten concerteren, breken voor het eerst uit naar Temse voor hun jaarlijks OPUS lenteconcert.

Ze zijn te gast op zondag 29 april om 15 uur in de moderne Heilig Hartkerk. Het gevarieerd programma omvat ook Spaanse furie. David Van Maele, solist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen is special guest in het Concierto para Clarinete van Oscar Navarro.

Voorverkoop 14 eur. Jongeren -18 10 eur. Tickets kan je bestellen door te surfen naar www.dekunstvrienden.be .

Tickets aan de kassa kosten 18 euro (10 euro voor -18j).

Rouwcafé wil mensen die rouwen samen brengen

TEMSE – Mensen die rouwen samenbrengen, dat is het opzet van het eerste verlies- en rouwcafé, dat op donderdag 26 april werd georganiseerd.
Bezielster Karin Verheyen wil daarmee mensen in rouw samenbrengen en op een laagdrempelige manier laten praten, luisteren en ontmoeten.
Karin Verheyen (rechts) hoopt dat mensen samen kunnen rouwen in een huiselijke sfeer. Links Karin Imschoot, eigenares van Den Bureau. (foto: Mattias Goossens)

“Ik ben van opleiding stress- en burn-outbegeleidster en nadat ik mijn man aan kanker verloor, heb ik me bijgeschoold tot rouwbegeleidster. Samen met scheiding- en plusoudercoach Nathalie Rassauw wil ik vier keer per jaar een samenkomst organiseren, telkens met een ander thema en andere gastsprekers. Tijdens de eerste editie zal het vooral gaan over verlies en kinderen. In de toekomst staan ook rouwen om partners, verlies door bijvoorbeeld een scheiding of jezelf verliezen door psychische problemen of een verslaving op het programma.”

Hapjes en drankjes

Rouwcafés worden in Nederland al langer georganiseerd op café zelf, maar Karin koos voor een neutrale locatie in Den Bureau in de Laagstraat 14, midden op de TTS-site. “We gaan het hier gezellig inkleden met hapjes en drankjes en er is ook voldoende gratis parkeergelegenheid. In het centrum van Temse is het moeilijker om zoiets te organiseren”, klinkt het.

Momenteel zijn er al meer dan dertig inschrijvingen en er komen ook rouwcafés in Brugge en de Kempen. “Volgend jaar gaan we rond dezelfde thema’s werken, maar dan vanuit een andere insteek. Hopelijk kunnen mensen hier samen met anderen hun verlies delen.”

Bron: HN/GVA – Mattias Goossens

 

School organiseert festival nadat 100.000 euro uit spaarpot verdwijnt

Nieuwe vzw wil zorgen voor extraatjes voor de school

TEMSE-VELLE – Een half jaar nadat aan het licht kwam dat er jarenlang geld van de schoolrekening van Vrije Basisschool Sint-Jozef verdween, organiseren het oudercomité en schooldirectie opnieuw Festivel. De opbrengst gaat naar de dagelijkse werking van de school.

Naar schatting 100.000 euro verdween er de afgelopen jaren van de rekening van Sint-Jozef in Temse-Velle, inclusief 20.000 euro vanop de rekening van het oudercomité.

Terwijl het onderzoek naar voormalig directeur G.D. loopt, besloten het oudercomité en waarnemend directeur Tom Smet om niet bij de pakken te blijven zitten en opnieuw ‘Festivel’ te organiseren.

“Vorig jaar organiseerden we het festival ter ere van 125 jaar Velle”, legt Philippe Van Robaeys, organisator en voorzitter van de gloednieuwe Festivell-vzw, uit. “Na de gebeurtenissen die eind vorig jaar aan het licht kwamen, besloten we om opnieuw iets te organiseren. Niet om de financiële put te vullen – die moet worden terugbetaald door de schuldige – wel voor de dagelijkse werking van de school en extraatjes zoals speelpleinwerking en didactisch materiaal. Daarvoor werd een nieuwe vzw opgericht met als motto “elk nadeel heeft z’n voordeel”, want Velle krijgt nu een echt festival.

Alle hulp welkom

Waarnemend directeur Tom Smet, al vijfentwintig jaar actief als leerkracht en zorgcoördinator, ziet die steun graag komen. “Onze school blijft draaien, maar voor extraatjes komt alle hulp van pas. Daarom is er een topaffiche samengesteld die mensen van buiten Velle naar hier moet lokken.”

Tomorrowland en Ghost Rockers

De feestelijkheden vinden plaats van 25 tot 27 mei in een echte festivaltent in de Veldstraat. Op vrijdag presenteert MNM-dj en buurtbewoner Peter Van de Veire een feestelijke quiz. Op zaterdag is het twaalf uur lang feest van 15 tot 3 uur, met een hele reeks Tomorrowland-dj’s, zoals Maori, Double Pleasure, dj Wout en dj Licious.

Maar ook Kelly Pfaff, Maarten Vancoillie, Buscemi, Sven Ornelis en Tomas De Soete tekenen present achter de draaitafels. Op zondagnamiddag is er Festikids, met Kaatje en Ghost Rockers op het programma.

Info en tickets via www.festivel.be

Bron: HN/GVA – Mattias Goossens

De kids zijn ondertussen klaar voor Festivel. (foto: Mattias Goossens)

Komende zondag 29 april opening rommelmarktseizoen

TEMSE – Vorige zondag waren er heel wat bewoners die zich afvroegen waarom er, met het mooie weer, geen rommelmarkt stond op de promenade aan de Markt.

“De organisatie heeft een contract vanaf komende zondag 29 april”, aldus schepen van Toerisme Franky de Graeve (CD&V). Komende zondag dus opening van de jaarlijkse rommelmarkt in open lucht op de Markt. Bij mooi weer van eind april tot eind oktober telkens van 7.30 uur tot 12.30 uur. Meer info :03/296 62 17
Prijs per kraam: 6€.

De opening van het rommelmarktseizoen vorig jaar…

Project Levend Verkeerspark leert kinderen ondermeer de gevaren van de dode hoek

TEMSE/KRUIBEKE – De politiezone Kruibeke/Temse startte weer het project ‘Levend Verkeerspark voor leerlingen uit het lager onderwijs.
Advertentie

“Verkeersveiligheid is één van de prioriteiten in het zonaal Veiligheidsplan van de zone”, stelt commissaris Katty De Bruyn. “In ons verkeersactieplan willen we de verkeersongevallen in de gemeenten terug dringen en de verkeersveiligheid verhogen, dit door allerlei acties, ondermeer gerichte snelheids- en alcoholcontroles, weekendacties, dagelijks verkeerspatrouilles, extra toezicht aan de scholen.”

Naast de repressieve acties, zijn er ook sensibiliseringsacties voor leerlingen van het lagere onderwijs, waaronder dit project.

“Het hoofditem is een uitgestippelde route op de openbare weg, die de kinderen rijden onder begeleiding van de politie.”, vertelt De Bruyn. “Leren fietsen in diverse verkeerssituaties, in de omgeving van de school, tussen het echte verkeer is de beste leerschool.”

“Naast het levend parcours, is er ondermeer ook een fietsbehendigheidsparcours en een fietscontrole”.

Ook heel belangrijk zijn de gevaren van de dode hoek bij vrachtwagens.

“Jaarlijks gebeuren hierdoor ongevallen”, weet de commissaris. “Door de zone werd een dodehoekzeil aangekocht, met de ware oppervlakte van de dode hoek. Hier worden de gevaren uitgelegd en men kan zelf een kijkje nemen in de cabine van de vrachtwagen.”

Het project is voor het vierde leerjaar en loopt deze week in Temse en ook nog op 1 juni. In Kruibeke gaat het project van start op 22 mei tot en met 25 mei .
In totaal doen 15 scholen mee, met 26 klassen en 545 leerlingen.

Wij gingen langs toen de leerlingen van de Sint-Amelbergaschool (SAS) verkeersles kregen.

Meer foto’s, klik hier

Eerste streekproductenbeurs lokt heel wat volk

TEMSE – De eerste editie van de Streekproductenbeurs van Confrérie Gouden Sleutel was een groot succes. Zowat 450 geïnterreseerden vonden, ondanks het zomerse lenteweer, de weg naar de feestzaal van het gemeentehuis.

De Pietjes van JiePie, koekjes, vlaaien, pudding, jenever, porto, verschillende bieren, schapenkaas, brood, confituur, ijs, honing, mosterd, varkensvlees, paling…Er werd volop geproefd en gekocht. “Tegen alle verwachtingen in was onze beurs een schot in de roos”, aldus initiatiefneemster Rita Heerwegh. Ook de standhouders en bezoekers waren laaiend enthousiast.

Meer foto’s, klik hier

Motorhomevereniging De Zwervers ontdekt Temse

TEMSE – Het voorbije weekend waren 80 leden van zwerfautoclub De Zwervers (Passar- regio Vlaanderen) te gast in Temse. De toeristen verbleven met hun motorhomes (40 in totaal) drie dagen op kampeerautoterrein De Zaat.

De volledige afwerking van het kampeerautoterrein komt stilaan in zicht. In mei worden alle nodige voorzieningen (betaalautomaat, water, elektriciteit, lozingsput, afvalpunt, infoborden, groen…) aangebracht, waardoor Temse over een erkende, volwaardige motorhomeparking zal beschikken.

Hun bezoek aan Temse omvatte ondermeer

Ontvangst door burgemeester Luc De Ryck in Salons Den Oever op vrijdagavond (met overhandiging van een toeristisch infopakket)

bezoek aan de brouwerij VBDCK (Kerel) in Tielrode op zaterdagvoormiddag

  • boottocht op de Schelde op zaterdagnamiddag
  • gegidst bezoek aan de OLV-kerk, het gemeentehuis en AC De Zaat op zondagvoormiddag
  • vrijblijvend bezoek aan de eerste Streekproductenbeurs op zondagnamiddag (13-17 u.) op het gemeentehuis.Meer foto’s, klik hier

 

Svea danst de pannen van het dak tijdens finale Temse’s Got Talent

TEMSE – De zevenjarige Svea won de tweede editie van Temse’s Got Talent. De talentenjacht waarbij de gemeentelijke jeugddienst, tussen de leeftijdscategorie van 6 tot 15 jaar, op zoek gaat naar talent van eigen bodem.

Svea danste tijdens de ultieme eindstrijd de pannen van het dak voor een laaiend enthousiast publiek.

De winnares mag zich nu nog eens tonen voor het grote publiek tijdens de Speelkaai op 13 mei en op het podium van de Koekenplank tijdens Temse in de Wolken eind augustus.

De finale van de talentenwedstrijd was getooid met deelnemers van diverse pluimage.
Het merendeel van de artiesten koos voor zang of dans maar de aanwezigen kregen ook een staaltje turnen, en ropeskipping te zien. Er was zelfs een deelnemer waarvoor de breinbreker de ‘Rubik Cube’ geen geheimen had.

Het podium werd nog gevuld met de dans van de Upstream crew als tweede en zangeres Ashley als derde.

De jury tijdens de finale bestond uit individuen die hun strepen verdienden in de jeugdwerking en de showbizz
zoals Geert Van Acker (ooit nog bedenker van de papieren bootjeswedstrijd op de schelde red.), Nicola ‘Manneke van Temse’ De Cock en Nicky Van Broeck die zelf haar strepen verdiende in diverse talentenjachten, de voorbije jaren. Gastjurylid was Samuël Anastasi, bekend als Dries uit ‘De Regel van 3S’, een super spannende detectivereeks op Ketnet.

Meer foto’s, klik hier

De jury met alle kandidaten van de finale samen met schepenen Debby Vermeiren en Hugo Maes
De jury met de top drie in de uitslag

 

Volgend jaar 70 nieuwe bewoners in Huize Vincent

TIELRODE – Woon-en zorgcentrum Huize Vincent te Tielrode startte eind vorig jaar met de tweede en laatste fase van de uitvoering van het masterplan. Op vrijdag 20 april vond de eerste steenlegging plaats van de bouw van 43 bijkomende woongelegenheden, een afdeling voor valide religieuzen en 7 erkende assistentiewoningen. Dit alles wordt aangebouwd langsheen de Burgemeester Heymanstraat. De bestuurders en de medewerkers verwelkomen de nieuwe bewoners graag vanaf maart 2019.

Leefgroep voor doven

In 2009 werd de eerste fase van de nieuwbouw, aan de Antwerpse Steenweg, gerealiseerd. Er kwam een hedendaags woonzorgcentrum met 60 woongelegenheden permanent verblijf en 4 woongelegenheden kortverblijf in de plaats van het oude rusthuis Sint- Jozef. In het nieuwe woonzorgcentrum werd vanaf de eerste dag sterk ingezet op kwaliteitsvolle zorg met aandacht voor huiselijkheid, familieparticipatie, professionaliteit en leefgroepwerking.
Naast de leefgroep voor personen met dementie, een leefgroep voor zorgbehoevende religieuzen en een leefgroep voor zwaar zorgbehoevende ouderen, kwam er ook een leefgroep voor zorgbehoevende doven. Op dit moment is Huize Vincent ook het enige woonzorgcentrum in Vlaanderen met een leefgroep voor doven.

Samenwerking met de buurt

Alle vertegenwoordigers van de organisaties die rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken zijn bij de bouw mochten een steentje metselen (foto: Mattias Goossens)

“Doordat doven samen in een leefgroep leven, zijn ze minder eenzaam en gaat hun gezondheid minder snel achteruit”, zegt voorzitter Bruno Machiels. “Doordat we zo hard begaan zijn met doven en slechthorenden, zal de vereniging Doof Vlaanderen ons zorgcentrum als uitvalsbasis gebruiken. Het zorgcentrum mag geen eiland zijn. Daarom kiezen we resoluut voor een goede samenwerking met de buurt.”

De leefgroepwerking laat toe om bewoners met een aantal gemeenschappelijke zorgnoden specialistische woonzorg aan te bieden.
Ook in de nieuwbouw zal het concept van leefgroepwerking verder gezet worden en zal de nieuwe infrastructuur tegemoet komen aan een aantal waarden waar deze voorziening voor staat : aandacht voor respect en privacy, een huiselijke omgeving, belang van professionaliteit/ innovatie en samenwerkingsgericht.

Op de eerste steenlegging waren dan ook alle partners uitgenodigd die rechtstreeks of onrechtstreeks mee bouwen aan de uitbreiding van het woonzorgcentrum. Naast een vertegenwoordiging van de Congregaties, was er o.m. een vertegenwoordiging van de bewoners, de vrijwilligers/familie, de seniorenraad, de gemeentelijke overheid, de parochiegemeenschap, Zorgnet Icuro, Doof Vlaanderen, de thuiszorg…. Allen hadden ook een wens/ een verwachting bij voor wzc Huize Vincent.

Dit weekend op zaterdag- en zondagnamiddag en dit telkens om 14u, 15u. en 16u. is iedereen van harte welkom in Huize Vincent voor een toelichting bij de bouwwerken en een duiding bij de huidige en toekomstige werking van de voorziening.

Meer foto’s van de officiële eerste steenlegging, klik hier

Huize Vincent realiseert woongelegenheid voor 70 nieuwe bewoners

Zondag 22 april Erfgoeddag met eerste Streekproductenbeurs

TEMSE/TIELRODE/ELVERSELE – Komende zondag 22 april is het ook in Temse Erfgoeddag. Dit jaar onder het thema ‘Kiezen!’ Op diverse locaties kan men terecht voor tentoonstellingen en wandelingen. In de feestzaal van het gemeentehuis kan men tijdens een beurs Temsese producten proeven en kopen.
in de brochure die te verkrijgen is tijdens de beurs staan alle Temsese producten opgesomd

Eén van de blikvangers van deze editie van Erfgoeddag in Temse is de eerste streekproductenbeurs in de feestzaal van het gemeentehuis op de Markt.
De organisatie berust bij de gloednieuwe vereniging Confrerie Gouden Sleutel. Zij zal voortaan belangeloos streekproducten erkennen en promoten. De organisatie bestaat uit bestuursleden van Toerisme Temse en werkt nauw samen met het gemeentebestuur en lokale handelaars en verenigingen.

Tijdens de beurs kunnen bezoekers Temsese producten, proeven en/of kopen.

Bieren, mosterd, paling of gebak: als het uit Temse komt; prijkt er binnenkort een gouden sleutel op die streekproducten. Die sleutel is het logo van de nieuwe confrérie die zich wil inzetten om typische producten uit de Scheldegemeente te promoten.
De Confrérie Gouden Sleutel zal voortaan belangeloos streekproducten erkennen en promoten. De organisatie bestaat uit bestuursleden van Toerisme Temse en werkt nauw samen met het gemeentebestuur en lokale handelaars en verenigingen.

Bij de eerste erkende producten horen onder meer het varkensvlees van Piétrain de Grain, de honing van imker Paul Van Moer uit Steendorp, streekbier Velleneir 125, de droge worsten pietjes van slager Jean-Pierre Smet en de mosterd en het aperitief van kloostergemeenschap De Goede Herder.

Daarnaast zijn er nog tal van andere Temsese produkten die in de kijker geplaatst worden zoals bieren, paling en gebak.

Eten en drinken

De Gulden Cop heeft nu ook porto ‘van het huis’

Johan Blijweert van de Gulden Cop tapt in zijn taverne al meerdere jaren de Temse Tripel. Een bier dat ook tijdens de beurs zal getapt worden. Daarnaast pakt de zaakvoerder nu ook uit met zelfgemaakte porto: Porto De Gulden Cop’ Zondag zal men die porto tijdens de beurs kunnen proeven en eventueel kopen.
“We hebben wel maar een beperkt aanbod want het duurt een jaar eer de porto kan gebotteld worden”, vertelt Johan Blijweert.

“De nadruk van de producten ligt op eten en drinken, maar het is zeker ook mogelijk om evenementen, diensten of cultureel erfgoed te laten erkennen als streekproduct”, zegt voorzitster Rita Heerwegh. “Om erkend te worden als moet het product ambachtelijk gemaakt zijn en door een breed publiek gezien worden als een product van of gelinkt aan Temse. Daardoor draagt het bij tot de promotie van onze gemeente.”

Raamaffiches

Erkende producten of handelaars krijgen een zelfklever of raamaffiche met het logo op, een gouden sleutel. “Die sleutel verwijst naar de gouden sleutel in het wapenschild van de gemeente, symbool voor welvaart,”, zegt Heerwegh, “en naar de bijzondere erkenning die de Confrérie aan een product kan verlenen”.

Sneukeltocht

De Confrérie wil echter meer doen dan producten erkennen: ze wil ze ook promoten. “We zetten streekproducten in de kijker in de brochure van Toerisme Temse en gaan in de loop van het jaar ook enkele activiteiten organiseren rond de producten, zoals een wandeling en een sneukeltocht”, vertelt de voorzitster nog.

Op zondag 22 april streekproductenbeurs, in de feestzaal van het oud gemeentehuis op de Markt van 13 tot 17 uur.

Onder leiding van Rita Heerwegh zet Confrerie Gouden Sleutel Temsese producten in de kijker. Vlnr.: Hilde Vondenbusch en Paul Van Moer (B&B Bij ’t Fort (van Steendorp) en honing), Rita Heerwegh, Reinard De Roover (varkensvlees Piétrain de Grain), Broeder Gino (Orde van De Goede Herder, kloosteraperitief en -mosterd), Glenn Swaelen (velleneir 125) en Jean-Pierre Smet (droge Pietje-worsten). (foto: Mattias Goossens)

Klik hieronder door, voor een overzicht van alle activiteiten

Verder lezen Zondag 22 april Erfgoeddag met eerste Streekproductenbeurs

Vrachtwagenchauffeur wordt onwel en ramt wagens aan werken scheldebrug

TEMSE – Op de N16 in de richting van Sint-Niklaas is even voor halfdrie een vrachtwagenchauffeur onwel geworden ter hoogte van de werken aan de Scheldebrug. De truck ging dwars door de signalisatie van de werken en botste frontaal op een andere vrachtwagen en vijf personenwagens die richting Bornem reden.

Als bij wonder raakte niemand gewond. De ravage was echter enorm en de N16 werd in de richting van Bornem een tijdlang volledig versperd. Daardoor zat ook het verkeer in het centrum van Temse volledig vast.

“We beleven letterlijk en figuurlijk warme dagen in onze gemeente”, aldus burgemeester Luc De Ryck. “De wijziging van de verkeerscirculatie op de scheldebrug laat enorme sporen na tot in Temse-centrum. Het is één grote miserie.”

Bron: HN/GVA – Bert Foubert

foto: Bert Foubert