Schepencollege wil nieuwe straat in Elversele de naam Bart Plouvierstraat geven

TEMSE/ELVERSELE- Het schepencollege wil de straat in een nieuwe verkaveling in Elversele, een aftakking van de Dorpsstraat, de naam Bart Plouvierstraat geven. Hij was een romanschrijver die 37 jaar in de Dorpsstraat woonde. Bert Bauwelinck van oppositiepartij Tesamen vindt het een voorstel met zowel pro’s als contra’s

“Voor het vastleggen of wijzigen van de naam van openbare wegen en pleinen wordt geput uit gegevens van de toponymie, de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven en de volkskunde”, stelt burgemeester Hugo Maes (CD&V) “De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt, en enkel de namen vanuit historisch, wetenschappelijk of maatschappelijk oogpunt komen in aanmerking.”

Wijlen Bart Plouvier

“Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.”

Rasechte Elverselenaar

“Op basis van het vooronderzoek van de huidige archivaris, in samenwerking met de vorige archivaris, en de suggesties van de Heemkundige Kring Braem, werden twee mogelijke opties gegeven voor de nieuwe straat in de verkaveling, die een aftakking is op deze van de Dorpstraat te Elversele namelijk Kerkenakker en Bart Plouvierstraat”, aldus Maes.

Het schepencollege stelt voor om aan deze nieuwe straat, tegenover het kerkhof, de benaming Bart Plouvierstraat te verlenen.

“Bart Plouvier werd geboren als Bart Van Schaeren, in Antwerpen in 1951 en overleed in 2021. Hij was 37 jaar lang een rasechte Elverselenaar, die in de Dorpstraat woonde, op de hoek van de Priesterage. Hij had daar lange tijd ook een restaurant.”

“Bart verheerlijkte het dorp”

“Als schrijver van romans poëzie en theaterstukken werd zijn veelzijdig oeuvre meermaals bekroond. Dit najaar verschijnt er een publicatie over zijn literair werk bij Bibliotheca Wasiana, en een uitgebreide biografie in het tijdschrift van de Heemkundige Kring Braem.

Het voorstel kreeg een principieel akkoord mee van de gemeenteraad. Daarbij waren er wel twee onthoudingen bij Vlaams Belang en één bij Tesamen.

“Dit omdat Bart Plouvier het dorp altijd verheerlijkte en nu een straatnaam krijgt op een plaats die het dorp verder verkavelt”, aldus Bert Bauwelinck van oppositiepartij Tesamen.

Na dit principieel akkoord gaat het voorstel naar de gemeentelijke Cultuurraad, die advies moeten geven over de keuze, daarna komt het terug naar de gemeenteraad voor de definitieve vaststelling.

Bart Plouvier @Wikipedia, klik hier
Lees ook: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/31/bart-plouvier-overleden/

Het schepencollege wil de straat in de nieuwe verkaveling tegenover het kerkhof
de naam geven van schrijver Bart Plouvier

Na 7 jaar nog eens opendeur bij Brandweerpost Temse

TEMSE – Komende zaterdag 3 september is er na zeven jaar nog eens een opendeurdag bij brandweerpost Temse. Er zijn heel wat activiteiten voorzien voor jong en oud(er).

Dompel je kinderen onder in de wereld van hulpverlening

Naar goede gewoonte gaan die middag heel wat kinderactiviteiten door. Daarin worden kinderen en jongeren ondergedompeld in de wereld van de hulpverlening. De brandweermannen en ambulanciers organiseren een parcours op maat voor de allerkleinsten. Zo worden zij getest op hun natuurlijk talent om ambulancier, brandweerman of –vrouw te worden. Ze leren al spelend meer over brandveiligheid en eerste hulp. Plus, ze kunnen meerijden met een echt brandweervoertuig.

Demo’s en info

Benieuwd naar wat de hulpverleningsdiensten allemaal doen? Er is spektakel gegarandeerd met de demonstraties van brandweer, duikteam en ambulance. Men zal zich niet vervelen.

“Indien men trouwens iemand kent die graag hulpverlener wil worden, stuur ze dan naar de opendeur”, stelt Bob De Ryck. “Onze rekruteerders geven hen graag meer informatie.”

Uiteraard kan men op de opendeurdag ook terecht voor een drankje en kleine versnaperingen.

Parkeren

De opendeurdag wordt zaterdag plechtig geopend door burgemeester Hugo Maes en zonecommandant Thierry Van Goethem. Om 10 uur vertrekken de manschappen aan het gemeentehuis onder begeleiding van het trommelkorps richting kazerne. Het grote publiek is welkom van 11 tot 17 uur in de kazerne in de Kasteelstraat.

De parkeergelegenheid in de onmiddellijke omgeving is zeer beperkt. Kom indien mogelijk dus te voet of met de fiets. Wie toch met de wagen komt kan parkeren aan de bib en achter AC De Zaat.

Iets verder is er ook de gratis parking aan de Rik De Rycklaan. Via de nieuwe trap die uitkomt in de Kasteelstraat, schuin tegenover het Vita Scheldebad is het slechts enkele honderden meters tot aan de brandweerkazerne aan de Kasteelstraat 16.

Gemachtigde opzichters zijn klaar voor het nieuwe schooljaar

TEMSE – Nadat ze met succes de opleiding hadden doorlopen, ontvingen op vrijdag 26 augustus tien gemachtigde opzichters hun machtigingsbesluit van burgemeester Hugo Maes.

Vanaf donderdag 1 september staan zij klaar om groepen kinderen, scholieren, senioren en/of mensen met een handicap veilig te laten oversteken in Temse en de deelgemeenten. Een gemachtigd opzichter wordt voor de uitoefening van zijn taak ter beschikking gesteld van de korpschef van de politiezone.

Eerste editie van Temse tussen de Torens een geslaagd feestje

TEMSE – De eerste editie van het muziekevent Temse tussen de Torens is geslaagd. Zaterdagavond, die gevuld werd met diverse coverbands, was de opkomst minder. Maar zondagavond met de optredens van ondermeer Margriet Hermans en de Romeo’s was het koppen lopen op het marktplein.

Temse Tussen de Torens’, in het leven geroepen als alternatief voor ‘Temse in de Wolken’ dat dit jaar niet meer plaatsvond. Enkele vrijwilligers onder leiding van Bert Rooman staken hiervoor de koppen bij elkaar en kregen medewerking van de nieuwer schepen van Feestelijkheden Debby Vermeiren (CD&V).

Zaterdag stonden er enkele coverbands, en dus minder bekende namen, op de planken. Dat uitte zich in mindere publieke belangstelling. Dat stond in schril contrast met de drukte op zondag.

Feesten in de schaduw van de klokkentoren van het oud-gemeentehuis

“Met bekende namen lokt men altijd meer volk maar die kosten ook meer”, klonk het bij de organisatie.

Priester Poppe

Op de affiche op zondag stonden dan ook twee kleppers met Margriet Hermans en De Romeo’s. Margriet had dochter Celien bij en werd door burgemeester Hugo Maes en schepen Vermeiren in de bloemetjes gezet voor haar zomerhit ‘Lekker blijven hangen’. Dat laatste deed het publiek met plezier want na Margriet mochten De Romeo’s de avond afsluiten.

Voor de geluidstechnici was de locatie evenwel niet ideaal.

“Het geluid blijft hangen tussen de torens en botst achteraan tegen de bebouwing”, klonk het. “

Vooral Margriet Hermans had daar last van. Maar ze was wel in de wolken dat ze kon optreden vlakbij het beeld van Priester Poppe (aan de hoofdingang van de kerk red.) “Waar ze ooit een boek over las” en heel veel bewondering voor had.

Mooie locatie

Bij enkele bezoekers klonk ook kritiek dat rolstoelpatienten enkel op de promenade terecht konden en door de trappen, en de hekken achteraan en vooraan van het feestplein, niet op het parkeergedeelte van de Markt tegen het podium konden plaatsnemen.

Wat de toekomst van het event betrefd “Moet er nog één en ander besproken worden met het gemeentebestuur”, aldus Bert Rooman. “Door tijdsgebrek moesten we ons beperken tot een louter muzikaal evenement, maar er zijn zeker nog uitbreidingsmogelijkheden voor toekomstige edities. Dit jaar was ook de Markt het toneel voor het feest en niet de Wilfordkaai. De Markt blijft een mythische plaats, zelfs de artiesten genoten van de mooie locatie.”

Ondanks enkele werkpunten waren vele bezoekers positief over het evenement en vooral blij “Dat er in Temse dan toch iets te doen was.”

Meer foto’s van zaterdag,- klik hier
Meer foto’s van zondag, klik hier

Margriet Hermans werd gelauwerd voor het winnen van de zomerhit-trofee van radio 2, door burgemeester Hugo Maes en schepen Debby Vermeiren
De Romeo’s zorgden samen met Margriet Hermans voor een volkstoeloop

Interstellar Overdrive (…wie anders…) wint muziekquiz aan de vooravond van Temse tussen de Torens

TEMSE – Ter gelegenheid van het muziekevent Temse tussen de Torens organiseerde culturele Spirit na drie jaar pauze weer een muziekquiz voor de ganse familie. Maar liefst 25 ploegen namen deel.

Het was al voor de tiende keer dat de muziekquiz werd georganiseerd door Culturele Vereniging Spirit en het Lokaal Bestuur Temse. De voorbije 9 keer telkens aan de vooravond van Temse in de Wolken.

Kleuren

De muziekquiz richt zich steeds tot het breedste publiek en bestaat uit 12 reeksen, waarbij telkens de uitvoerder van een muziekfragment gevraagd wordt.

Eén reeks werd samengesteld en gepresenteerd door ere-burgemeester Luc De Ryck. De reeks had alles te maken met kleuren in muzieknummers. De verschillende reeksen waarbij gevraagd wordt naar de uitvoerders bevatten ondermeer vragen van muziek uit 1960 tot 2022, Kleinkunst, Film, Anderstalig, Vlaams, Frans/Duits, Ambiance.

Voorzitter

Net zoals de voorbije edities werd de quiz gewonnen door de muziekkenners van Interstellar Overdrive. Zij behaalden maar liefst 111 punten (op 120 red.). met slechts twee punten verschil werd Greatest Tits tweede, gevolgd door de bronzen medaille voor de Epibrators die 107 punten behaalden.

De quiz is vooral een avond plezier onder familie en/of vrienden.

De culturele vereniging bestaat ondertussen 40 jaar. De schiftingsvraag van de quiz vraag was hoeveel dagen Raoul De Graeve voorzitter is van Spirit. Hij werd voorzitter van de vereniging op 25 februari 1983. Dit wil zeggen dat hij vorige vrijdag 14448 dagen het heft in handen had bij de culturele vereniging.

Meer foto’s, klik hier

Instellar Overdrive bleek ook tijdens deze editie de meeste muziekkennis te hebben
Greatest Tits werd mooi tweede op slechts twee punten van de winnaars
De Epirators sleepten de bronzen medaille in de wacht

POLITIE. Tegen paal, actie Vlabel en snelheidscontroles

Tegen paal – intrekking rijbewijs

Woensdagnacht 25 augustus reed een 37-jarige man met zijn voertuig tegen een verlichtingspaal in de Kapelstraat in Steendorp. De bestuurder legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 2,71 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Resultaten actie VLABEL

Bij een actie georganiseerd samen met de Vlaamse Belastingdienst werd er om 10.500 euro aan achterstallige belastingen geïnd. Eén voertuig werd in beslag genomen wegens niet verzekerd rijden. Twee bestuurders konden geen rijbewijs voorleggen.

Snelheidscontroles

Bij snelheidscontroles in de Doornstraat en Legen Heirweg werden 283 voertuigen gecontroleerd. 41 daarvan reden te snel en werden geflitst.

Dit weekend feestelijke, muzikale afsluiter van de zomervakantie met Temse Tussen de Torens

TEMSE – Dit weekend is het eindelijk zover. Temse sluit de zomervankantie af met het muzikale event ‘Temse Tussen de Torens‘. Het organiserende comité met Carine Smet, Bert Rooman (beiden Ex-Temse in de Wolken), schepen van feestelijkheden Debby Vermeiren (CD&V), Tommy Van San (Winterhappening) en Danny Felix (BLG Events) zetten uit loyaliteit naar de inwoners van Temse dit event op poten.

Voor de zomer was er op de sociale media heel wat heisa ontstaan nadat bekend gemaakt was dat Temse in de Wolken afgelast werd. De nieuwe schepen van feestelijkheden Debby Vermeiren nam het heft in handen en kon enkele enthousiaste vrijwilligers vinden om een nieuwe organisatiecomité samen te stellen.

Verbinden

“Op heel korte tijd, eind mei, werd er met diverse partners: gemeente, hulpdiensten, sponsors, verenigingen…, in dialoog gegaan en was de conclusie al snel, tevens gesteund door Debby Vermeiren en haar collega’s, om door te zetten en dit nieuwe event op poten te zetten”, klinkt het.

“Temse tussen de Torens” wil Temsenaren verbinden met het event en op een muzikale manier samen de zomervakantie afsluiten.

“Het event vindt plaats tussen de kerktoren en toren van het gemeentehuis, vandaar de naamkeuze”, stelt Bert Rooman. “De focus van beleving zal buiten verbinding mensen enkel op muziek liggen. “We hebben dit immers op vrij korte tijd in elkaar moeten steken. Ondanks het traditionele drukke laatste weekend van augustus en de volgeboekte agenda’s van veel artiesten hebben we een bijzonder sterk programma kunnen samenstellen dat we bovendien volledig gratis kunnen aanbieden.”

Sterk programma

“De uitbating van de eet -en drankstand wordt in eigen beheer gedaan samen met plaatselijke verenigingen die zo ook een graantje kunnen meepikken”, doet schepen Debby Vermeiren uit de doeken.

Zaterdag komen er na het dansoptreden door Upstream Crew vanaf 17 uur vier livebands langs, goed voor meer dan zes uur aan gevarieerde muziek.

Zondag opent Upstream Crew de debatten en zal de namiddag ingevuld worden met Vlaamse ‘live-on-tape’ artiesten met als kers op de taart om 20 uur “Zomerhit 2022 -winnares” Margriet Hermans samen met haar dochter Celien. Om 21 uur mogen The Romeo’s afsluiten. Ergens daar tussenin zal het eerste elftal van SV Blauw-Wit Temse ook voorgesteld worden.

“Ondanks het traditionele drukke laatste weekend van augustus en overbevraging van de artiesten mogen we trots zijn dat we zo’n sterk programma hebben samengekregen op korte tijd en gratis kunnen aanbieden voor de bezoekers”, vertelt de schepen. “Laat ons hopen dat de inwoners van Temse en omstreken hier even enthousiast over zijn als het organiserende vijftal.”

Blijver of éénmalig ?

Of ‘Temse tussen de Torens’ een éénmalig alternatief is voor ‘Temse in de Wolken’ of het een blijver wordt, is nog niet beslist.

“Misschien moeten we wel de Kaaifeesten terug nieuw leven inblazen”, oppert de schepen. “De vernieuwde Wilfordkaai leent zich immers ook bijzonder goed als feestlocatie. Maar die beslissing zullen we pas dit najaar nemen.”

Lees ook: Muziekfeest ‘Temse tussen de Torens’ opent op vrijdag 26 augustus met muziekquiz voor iederéén

Lees ook: Muziekevenement ‘Temse tussen de Torens’ wil Temsenaars verbinden

Het organiserende comité met vlnr.: Carine Smet, Tommy Van San, Danny Felix, Debby Vermeiren en Bert Rooman aan de feestsite.

Prachtige ode aan overleden zanger”: met ‘Lena’ krijgt oud-cafébazin na dikke radiohit nu ook biertje naar haar vernoemd

ELVERSELE – Nadat de VZW Elversele in Beweging in juli haar oprichting bekendmaakte, lanceert deze nu een gloednieuw bier van eigen bodem onder de naam ‘Lena’. Het bier is genoemd naar Lena Adriaenssens, ooit cafébazin in Elversele en bekend van het muzieknummer van de Twee Belgen uit 1985, de zanger van de groep was de schoonbroer van Lena.

De nieuwe vzw probeert de feesten in het durmedorp nieuw leven in te blazen. Om het extra in de kijker te plaatsen lanceert men nu een nieuw Elverseels bier.

Mede oprichter van de vzw – Serge Van Autreve (uitbater van de tapas bar “Onder den Toren”) droomde, sinds hij de zaak opende in september 2019, er stiekem van om een nieuw Elverseels bier te introduceren. Dit nadat hij 5 jaar geleden reeds het streekbier “Cuvée De Briqville” liet brouwen voor de Briqville Classic, de natuurloop die hij samen met de sportdienst van de gemeente Temse in Steendorp organiseert.

“Met de oprichting van de nieuwe VZW in Elversele zag ik meteen de kans om een nieuw bier van eigen bodem in het leven te roepen”, aldus Van Autreve. “Het bestuur was meteen enthousiast en moest niet lang zoeken naar een geschikte en goed klinkende naam. “Lena” verwijst naar Lena Adriaenssens die ooit het gelijknamige café aan de Pontweg, vlakbij de Duivenhoek, uitbaatte en die zanger Rembert De Smet de inspiratie gaf voor het gelijknamige nummer van de 2 Belgen. Lena was de schoonzus van Rembert De Smet.

“De lancering van deze gloednieuwe frisse tripel is een ideale smaakmaker voor het feestweekend “Feria” dat we organiseren in het weekend van 3 en 4 september. We willen hiermee letterlijk en figuurlijk opnieuw wat leven in de Elverseelse brouwerij brengen.”, vult voorzitter Davy De Rijbel aan.

Lancering ‘Lena’

Om de lancering van dit nieuwe bier wat kracht bij te zetten, hield de VZW een persvoorstelling bij Birgit en Serge ‘Onder den Toren’.

“We organiseren Féria Elversele in nauwe samenwerking met het lokaal bestuur van Temse en vinden het daarom belangrijk om het schepencollege te betrekken bij de lancering van ‘Lena’.”, benadrukt Davy De Rijbel.

Verrrassingsgast bij de voorstelling was Lena Adriaenssens de dame waarnaar het bier genoemd is.

“Ik werd pas de dag voor de lancering op de hoogte gebracht, ik was compleet verrast. Het is fantastisch dat een bier naar Rembert vernoemd wordt. Zo blijft hij toch een beetje voortleven, want hij ligt me nog steeds na aan het hart. Het is een ode aan Rembert”, vertelt Lena.

Féria Elversele

Lena mocht als eerste het bier degusteren

Het feestweekend waar het bier ook geschonken vindt plaats op 3 en 4 september rondom de kerktoren van Elversele. Op zaterdag houdt de Elverseelse hondenschool – Lucky Dog vzw – demonstraties en een workshop knopen leggen en is er een publieke schieting op het terrein van de schuttersgilde Sint-Sebastian! Diezelfde avond kan men genieten van een spetterend optreden van ‘Radio Negra’ met zuiderse klanken om de zomer af te sluiten.

Op de tweede dag van Féria Elversele worden heel wat diverse activiteiten aangeboden en dit in samenwerking met de Elverseelse verenigingen! Doorheen de dag kan u rondwandelen en snuisteren op een gezellige rommel-, ambachten- en landbouwmarkt en zal men een reeks oldtimer tractoren kunnen bewonderen. De harmonie van Elversele en de Priester Poppeschool slaan de handen in elkaar en bieden leerrijke workshops aan. En uiteraard mogen ook dan de optredens niet ontbreken met 50 Tinten Brijs als knallende afsluiter. Het belooft alvast een fantastisch weekend te worden”, besluit de voorzitter.

Burgemeester Hugo Maes woonde de lancering bij en ook bij hem viel de frisse, fruitige tripel in de smaak. Maar hij wilde voornamelijk de organisatoren van Féria Elversele een hart onder de riem steken. “Ik ben echt blij dat er een nieuwe wind waait in het dorp met deze nieuwe feesten, Elversele verdient dit”, vertelt hij.

Davy De Rijbel, Jimmy De Caluwé, Serge en Birgit van Autreve, en burgemeester Hugo Maes (vlnr.) bij de voorstelling van de tripel Lena, genoemd naar de voormalige cafébazin Lena Adriaenssens.

Gezelligheid troef tijdens derde beiaardconcert

TEMSE – Het derde beiaardconcert van deze zomer op dinsdag 23 augustus werd fel gesmaakt door de tientallen aanwezigen.

Jan Wagemans,, afkomstig uit Temse en Sofian Dhondt, uit Gent aangevuld door Beau Waterschoot op basgitaar en Laurent Mercier op drums, beiden uit het Brusselse, brachten jazz – en popnummers in een eigen jasje.

Meer foto’s, klik hier

Geen extra politie-acties in de buurt van industriezone TTS tijdens begin van het schooljaar

“Officiële wegomlegging loopt langs Dendermondse Steenweg of Doornstraat

TEMSE – Vorige week berichten we bij uw favoriete webkrant dat de werken aan de brug over de E17 in de Hoogkamerstraat vertraging hebben opgelopen. De politiezone gaat evenwel geen speciale actie’s ondernemen tijdens de spitsuren in de buurt van TTS.

Door de vertraging zal de brug dus niet afgewerkt zijn tegen het begin van het nieuwe schooljaar. Daardoor zal schoolgaande jeugd nog tot eind september de omleiding lang de industriezone TTS moeten volgen.

“Klopt niet” stelt hoofdcommissaris Katty De Bruyn. “De officiële wegomlegging is net zoals in juni voorzien via de Dendermondse Steenweg of de Doornstraat.”

Via de omlegging van de Doornstraat moet de schoolgaande jeugd dan wel langs het gevaarlijke punt van Eigenlo passeren.

Ook aan het kruispunt van de Eigenlostraat en De Laarstraat is, wat de zone Kruibeke-Temse betreft, geen extra politie voorzien tijdens de spitsuren.
“Want dat kruispunt ligt op grondgebied van Sint-Niklaas”, klinkt het.

“Op 1 september start trouwens het project ‘Terug naar School’ van de zone Kruibeke-Temse. “Er zullen dan extra controles zijn in de omgeving van de scholen op ons grondgebied.”

Aan het kruispunt van de Eigenlostraat en de Laarstraat (richting TTS), waar het tijdens de spitsuren bijzonder druk is, is politie Sint-Niklaas bevoegd.

Derde beiaardconcert: Jan Wagemans en Sofian Dhondt met jazz en pop in een uniek jasje

TEMSE – Dinsdag 23 augustus alweer het derde beiaardconcert van deze zomer. Deze keer met muziek van Jan Wagemans op piano en Sofian Dhondt (zang). Zij zullen de aanwezigen betoveren met bekende nummers uit het jazz- en popgenre in een uniek jasje.

Jan Wagemans is professioneel muzikant. Hij kreeg drie jaar geleden de vraag om de muziek te maken voor de Vlaamse versie van het Hollandse ‘The Passion’.
Dit met in de cast ondermeer Jan Schepens, Peter Thyssen, Yemi Oduwale en Viv Van Dingenen. Dit is vanaf 1 april 2023 te bekijken in de Siniscoop en op televisie.

Sofian Dhondt is een muzisch manusje van alles. Deze dame kan gekenmerkt worden door energie, inlevingsvermogen, diversiteit, een klok van een stem, een grote toewijding en een grandioos entertainende factor.

Zij haalde haar ervaring door haar masteropleiding aan het conservatorium te Gent, waarna ze ritmiek uitdiepte op de Jazz studio in Antwerpen en onderwijssystemen onder handen nam aan het Lemmensinstituut te Leuven.

Als je denkt dat je haar wel al eens gezien hebt, dan is dat misschien door haar performance in de Voice Van Vlaanderen, performances op TV Oost, de manier waarop ze bij de North Side Bigband een vaste waarde is geworden, haar concerten met de Motown Orchestra, haar vertolking van Rizzo in Grease, haar MC participatie op vele grote feestjes en festivals of het niveau waarmee ze freelance performances neerzet in allerlei bezettingen waarvoor ze er steeds in slaagt samen te werken met topmuzikanten uit de Europese muziekscene.

Jan Wagemans en Sofian Dhondt (onder) brengen jazz en popnummers
in een uniek jasje

Gouden Bruiloft Maurice Ivens en Marie-Jeanne Thierens

TEMSE – In de Veldstraat vierden Maurice Ivens en Marie-Jeanne Thierens samen met familie hun 50-jarig jubileum. Burgemeester Hugo Maes ging langs om het echtpaar te feliciteren.

Maurice en Marie-Jeanne huwden in Temse op 23 juni 1972. Maurice was werkzaam in het grondstoffenmagazijn van Nutricia als beheerder tot zijn pensioen. Marie-Jeanne was garante in een bakkerswinkel en werd later onthaalmoeder.

Het echtpaar heeft 3 dochters ( Tanja, Saskia en Brenda) 2 kleinzonen en 4 kleindochters.

Maurice is in gans Vlaanderen bekend als een hobbykweker van valkparkieten. Dagelijks houdt hij zich een paar uur bezig met deze parkieten om ze af te richten en tam te maken. Wie graag eigenaar wordt van zo’n parkiet kan bij Maurice altijd terecht. Marie-Jeanne is een bezig bij, een helpende hand bij familie, vrienden en buren. Over de middag speelt ze graag boterham-moeke bij de kleuters in de school op Velle.

Het echtpaar woont in de Veldstraat 315 te Temse. De attenties van het Koninklijk Paleis en van het gemeentebestuur werden overhandigd door burgemeester Hugo Maes.

Komende zondag Belgisch kampioenschap bellemannen in Baasrode mét Temsese vertegenwoordiger

Vanaf heden belleman Bart ook regelmatig op post tijdens de wekelijkse markt

TEMSE – Komende zondag is er in Baasrode Het Belgisch Kampioenschap Bellemannen. Die wedstrijd vindt elk jaar plaats in een stad of gemeente die een officiële belleman heeft. Dit jaar is dat Baasrode. Ook de Temsese belleman Bart Heynderickx is één van de 15 deelnemers.

Voor het Belgische Kampioenschap Bellemannen 2022 tekenen vijftien Bellemannen uit het hele land present. Het BK gaat door op de Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven. De 15 bellemannen maken daar rond één uur hun intrede. De toegang is volledig gratis. Twee “roepen” moeten ze afleggen om te dingen naar de titel van Belgisch Kampioen.

Voortaan zal men de belleman regelmatig kunnen spotten op de wekelijkse markt

Een eerste roep moet gaan over de eigen streek, dorp of stad, de tweede roep handelt over een opgelegd thema. Dit jaar is dat “De Schelde”.

Het kampioenschap begint om 14 uur. Bezoekers zijn al welkom vanaf 12.30 uur en de Bellemannen maken officieel hun intrede om 13 uur. Iedereen is welkom.

Ook belleman Bart Heynderickx is van de partij. Hij zal de eer van Temse hoog houden. Supporters zijn meer dan welkom.

Vanaf heden zal men de Temsese belleman trouwens regelmatig tegen het lijf lopen tijdens de wekelijkse vrijdagmarkt. Vooral als er het weekend daarop evenementen doorgaan in Temse en de deelgemeenten.

Temse krijgt er een hippe wielerbar bij

Oude opslagplaats wordt danig gerenoveerd: “Maar wil je hier je trouwfeest of meeting organiseren? Dat kan ook”

TEMSE – Net voor de uitbraak van de coronapandemie opende Glenn Van Hille (45) samen met zijn vrouw Tineke Blyweert (45) een eigen koffiebar in wielerthema in de Stationsstraat in Sint-Niklaas.

Hoewel de coronacrisis serieus roet in het eten gooide voor hun zaak, gaat het hen voor de wind en openen Tineke en Glenn zelfs een tweede vestiging in een charmevol industrieel pand aan de Cauwerburg in Temse.

“Ik ben geregeld zelf op de koersfiets terug te vinden en dit pand lag op mijn gebruikelijke fietsroute”, vertelt Glenn. “Ik was er meteen verliefd op en we mochten onze plannen met de locatie voorleggen aan Geert Blommaert van Avia-Belgomine, de eigenaar van de gebouwen. Hij geloofde in ons project en gaf ons de tijd om alles verder uit te bouwen. Dat was een geluk want we zaten volop in de coronaperiode toen.”

Manuvel opent binnenkort aan Cauwerburg

“Creatief denkproces

Het pand dat vroeger voornamelijk gebruikt werd als opslagplaats diende danig gerenoveerd te worden om dienst te doen als horecazaak. “Maanden heb ik eraan gewerkt”, klinkt het bij Glenn. “We willen ons niet alleen profileren als drankgelegenheid, we willen ons vooral richten op events. Een trouw of business meeting, het kan allemaal, we passen ons heel gemakkelijk aan. Corona heeft ons geleerd dat focussen op een activiteit niet gezond is. Achteraf bekeken is corona een zegen geweest, het heeft ons creatief denkproces terug in gang gezet.”

Op de eerste verdieping kan je zelfs terecht voor yogalessen en Zwift-sessies, een soort van virtueel trainingsprogramma voor wielrenners. Een nieuwe wieleroutfit nodig ? Dan ben je hier ook aan het juiste adres. “We hebben onze eigen collectie maar ook de kleding van Bodhi, een Antwerps merk voor wielerkleding, hangt hier uit”, aldus Glenn. (Bron: HN/Pieter Van Hecke)

Glenn aan de toog van de nieuwe vestiging van Manuvèl in Temse — © pvs

Annie en William vierden briljanten bruiloft

TEMSE – Zaterdag 13 augustus werden Annie Schoeters en William Van Damme gehuldigd voor hun briljanten bruiloft.

Namens het Lokaal Bestuur overhandigde schepen Debby Vermeiren hen bijzondere geschenken waaronder een attentie van het Koninklijk Paleis.
De jubilarissen vierden hun 65e huwelijksverjaardag samen met hun 2 kinderen, 5 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen.