Voltallige gemeenteraad huldigde Luc De Ryck

TEMSE – Burgemeester Luc De Ryck (CD&V) heeft op maandag 30 mei zijn laatste gemeenteraad bijgewoond, na er net geen veertig jaar te hebben gezeteld. De Ryck zal ook gehuldigd worden als ereburgemeester. Maar er werd nog geschoven met de zitjes in de gemeenteraad, want ook Björn Van Asbroek (N-VA) nam afscheid.

Op 1 juni stopt Luc De Ryck na 29 jaar als burgemeester van Temse. Partijgenoot en schepen Hugo Maes volgt hem op. Debby Vermeiren, die vorige legislatuur ook schepen was, vervangt Maes als schepen, Zij wordt bevoegd voor Toerisme en Evenementen/Feestelijkheden, Groen & Milieu en Begraafplaatsen.

Hilde Van De Voorde uit Elversele zal het het leeggekomen plekje van Luc De Ryck in de gemeenteraad innemen (beiden CD&V). Zij was door omstandigheden niet aanwezig en moest via live-stream de eed afleggen.

Kim Aluwé (N-VA) neemt de plaats in van Bjorn Van Asbroeck

Ook bij de N-VA-fractie verandert er wat. Maandag was het immers de laatste gemeenteraad voor Björn Van Asbroek, die uit Temse verhuist. Kim Aluwé neemt als eerste opvolger zijn zitje over. Zij zetelde wel al sinds eind maart in de gemeenteraad om de zieke Geert Vandersickel te vervangen. Margo Mettepenningen zal haar taak overnemen, als vervangster van de vervangster.

Na de gemeenteraad werd met unanieme goedkeuring de procedure opgestart om van De Ryck ereburgemeester te maken.

Margo Mettepenningen (N-VA) neemt voorlopig de plaats in van Geert Vanderscickel

De fractieleiders namen vervolgens het woord om de burgervader lof toe te zwaaien. Zijn grote kennis over de gemeente en verbindende factor werden geroemd, net als zijn welbespraaktheid. Een monument van een document is maar één van de one-liners die hij regelmatig gebruikte.

“Na vele malen als burgemeester zelf hulde te hebben gebracht, is het een beetje vreemd aan de andere kant te staan”, antwoordde burgemeester De Ryck. “Ik dank iedereen met wie ik heb samengewerkt. Het was een eer en een voorrecht mij te mogen inzetten voor de mensen van Temse.”

Op het einde van zijn laatste gemeenteraad kreeg Luc De Ryck een staande ovatie van schepenen, oppositieraadsleden en het aanwezige publiek (foto’s: Erwin De Meirleir)
Debby Vermeiren (CD&V) wordt opnieuw schepen

Geslaagd eetfestijn van Temses carnavalscomité

TEMSE – Zaterdag 28 mei organiseerde het Gemeentelijk Carnaval Comité, na twee jaar, opnieuw een eetfestijn in JOC De Nartist.

“Met zowat 160 aanwezigen beleefden we een bijzonder geslaagd event”, stelt voorzitter Dirk Mettepenningen. “Meestal zijn er ongeveer 200 inschrijvingen maar door het verlengde Hemelvaartweekend was dat iets minder.”

Momenteel wordt volop werk gemaakt van een lijvig boek over de geschiedenis van Temse carnaval. Het wordt een publicatie van meer dan 400 bladzijden met honderden foto’s. Het boek verschijnt later dit jaar.

Meer foto’s, klik hier

Burgemeester Luc De Ryck (72) neemt na 30 jaar afscheid van zijn sjerp: “Het klopt dat ik een slechte delegeerder ben, maar het resultaat was er wel”

TEMSE – Op 1 juni heeft Temse een nieuwe burgemeester. Een aanpassing, want de oude zit er al sinds 1993. Luc De Ryck (72) gaat met pensioen en kan nu eindelijk in zijn omvangrijke archief orde op zaken stellen, nadat hij dat in Temse heeft gedaan.

De Ryck (CD&V) is een recordbreker: Hij is voor Temse het langs zetelende gemeenteraadslid (meer dan 39 jaar) en de langs zetelende burgemeester (non-stop sinds 1993), én haalde in 2006 het hoogste aantal voorkeurstemmen: 3.567. , Hij is volgens vriend en vijand ook de hardst werkende burgemeester.

“Da’s een verslaving, Ik heb altijd gezegd: ik ben verliefd op en verslaafd aan Temse’, vertelde hij in zijn afscheidsinterview in Het Nieuwsblad

Voor de burgemeester is het moeilijk een hoogtepunt uit zijn carrière te halen. De herbestemming van de Boelwerfsite kiest hij dan maar. Het gemeentebestuur huist sinds 2006 in het voormalige administratieve gebouw van de scheepswerf, ernaast liggen 900 woongelegenheden en 60 bedrijven.

“De verdwijning van de Boelwerf is het verdriet van Temse. Een scheefgeslagen nagel in het hart van elke Temsenaar. Ik zat op het kabinet van Miet Smet toen men vroeg of ik wou meewerken aan de afbouw van de Boelwerf. Ik heb radicaal geweigerd. Je voelde die laatste jaren dat het niet houdbaar was, maar om mee te helpen aan de uitvaart, ik vond dat ethisch niet kunnen.”

Verzoener

Als je oudgedienden en collega’s vraagt naar zijn grootste realisaties, gaat het vaak over zijn vele culturele verwezenlijkingen. Onder zijn beleid werd Temse een stripgemeente, en er kwamen jaarlijkse kaaifeesten, bijvoorbeeld. “Maar het is altijd groepswerk. Al wat er kwam, kwam er dankzij mijn collega’s en de administratie.” (Lees verder onder de afbeelding)

De burgemeester, een stripliefhebber, staat ook in drie strips getekend, waaronder De Plasticjager van Jommeke. — © if


Volgens sommige collega’s had De Ryck echter graag zelf de touwtjes in handen. “Ah. (monkellachje) Wat we zelf doen, doen we beter. Door zelf de regie te doen en te zien wie je mee laat werken, heb je relatieve garantie van succes. Het klopt dat ik een slechte delegeerder was. Maar het resultaat was er wel.” De Ryck wou wel steeds dat de coalitie goed draaide. “Ik ben altijd een verzoener geweest, cement tussen de bakstenen. Ik deed niet aan partijpolitiek.” (Lees verder onder de foto)

Met zijn dochter Nele voor de viering van de 100ste verjaardag van de Internationale Vliegweek voor Watervliegtuigen. — © if

De Temsenaar is niet snel tevreden. De Ryck is bijvoorbeeld blij met de nieuwe toeristische Wilfordkaai, die onder meer dankzij toenmalig minister Kris Peeters sinds 2009 verlost is van de loskade van Belgomin en de bijhorende zandhopen en kranen. Maar veel Temsenaren vinden het spijtig dat veel mooie, oude gebouwen aan de kaai zijn gesloopt voor appartementen.

“We hadden allemaal veel liever de kaai zoals vroeger, maar dat was niet realistisch. Je moest eens praten met de eigenaars. Een van de mooiste gebouwen was hotel Scaldis, waar nu café De kaailopers is. Uitbater Jos Temmerman zei mij toenertijd: dat was allemaal koterij, uitgeleefd, niets meer mee te doen. Niet dat ik met alle gebouwen gelukkig ben, maar veel is verbouwd voor onze tijd, toen erfgoed minder belangrijk was.”

De eerste campagnefoto van De Ryck in 1982. — © if

In 1982 werd De Ryck schepen. Hij is uit desinteresse nooit verder gegaan dan de lokale verkiezingen, op een uitstap na als kabinetsmedewerker van staatssecreatris en later minister Miet Smet. “Politiek heb je in je of niet. Eigenlijk komt het er op neer dat je bekommerd moet zijn om de mensen. Da’s een verschil met nu. Men houdt steeds meer rekening met de letter van de wet en kijkt te weinig naar de mens zelf. Wij probeerden nog mensen te helpen door in de geest van de wet te werken.”

Geen memoires

“Ik blik terug met grote voldoening op mijn carrière. Het eerste wat ik nu ga doen is het regelen van mijn omvangrijk archief, vooral bestaande uit Temsese relikwieën en aanverwanten. Verder laat ik alles op mij afkomen.” Gaat veelschrijver Luc niet nog een boek of twee maken? “Dat vraagt iedereen mij. Memoires, ik denk niet dat ik dat ga schrijven. Wat ik eerder ga doen zijn korte bijdrages voor uitgaves. Een mengeling van journalistiek en geschiedenis. Want uiteindelijk ben ik begonnen in de journalistiek, zo is mijn kennis van Temse gegroeid en kwam ik tot het besluit dat er in Temse veel meer zit dan eruit komt. Ik had toen twee mogelijkheden: op de tribune zitten en roepen hoe het moet. Of zelf in de politiek gaan.”

Nu hij vindt dat hij “zeer veel” uit Temse heeft uitgehaald, is het tijd om te stoppen. Op 1 juni neemt partijgenoot Hugo Maes de sjerp over.

Maandag 30 mei om 19.30 uur wordt de laatste gemeenteraad met Luc De Ryck als burgemeester. Na afloop wordt hij gehuldigd door collega-schepenen en raadsleden.
Live te volgen in de raadszaal op de zesde verdieping van AC de Zaat of via de livestream op het You-Tube-kanaal van de gemeente,
via deze link

Met zijn dochter Nele tijdens de viering van de 100ste verjaardag van de Internationale Vliegweek voor Watervliegtuigen
Luc De Ryck op de zesde verdieping van AC De Zaat met op de achtergrond de torens van de O.L.V.-kerk en het oud-gemeentehuis (foto: HN/Tom Nuytemans)

Temse Liga Zaalvoetbal vierde de kampioenen 2021-2022

TEMSE/TIELRODE – In de cafetaria van sporthal Tilroda organiseerde het bestuur van de Temse Liga Zaalvoetbal de kampioenenviering.

Onder grote belangstelling vonden op vrijdag 27 mei de bekerfinales zaalvoetbal plaats in sporthal Tilroda. In 4 reeksen streden 23 zaalvoetbalploegen gedurende het sportseizoen voor de titel.

In de 2 weekendreeksen en 2 weekreeksen ging de titel naar Los Chicos, SOS Velle, FC Pottetoe en Schoppen Aas

De Fair-Play-trofeeën gingen naar Kramp (reeks weekend 1), ’t Schrijverke United (reeks weekend 2), I-Score (reeks week 2) en ZVC Ons Huis (reeks week 1). ’t Schrijverke United won ook de algemene Fair-playtrofee. De trofee werd geschonken door schepen van Sport Wim Van Rossen (Open VLD)

“De fair-play trofee draagt de Temse liga hoog in het vaandel”, aldus voorzitter Luc Verdickt. “Het is de trofee van de ploeg met de minste sancties over alle reeksen heen gedurende het ganse seizoen.”

Traditioneel werden ook de topscorers gelauwerd.

In weekreeks 1 was dat Jens Van De Velde van Independiente met 32 doelpunten. De speler met de meeste doelpunten in weekreeks 2 werd Bart Blommaert met 18 doelpunten.

In weekendreeks 1 scoorde Kjell De Pauw maar liefst 20 doelpunten en in weekendreeks 2 werd Jens Van De Velde van SOS velle topscorer met 22 treffers.

Het bestuur had ook een dankwoord voor het team scheidsrechters, onder leiding van Franky Vaerendonck.

“Ze moeten soms presteren in moeilijke omstandigheden”, klinkt het. “Daarom ontvingen ook zij een geschenk.”

De hele competitie werd georganiseerd door het bestuur van Temse Liga, onder leiding van Luc Verdickt.

Het was meteen ook de laatste keer dat Luc Verdickt deze viering organiseerde. Eind dit jaar geeft hij de fakkel door aan zijn opvolger.
“Maar voor de ploegen en de spelers veranderd er niks”, verzekerde hij.

Meer foto’s, klik hier

Ook de aanwezige scheidsrechters werden in de bloemetjes gezet
vlnr.: Franky Vaerendonck, Paul Oste, Osman Kaplan, Marcel Van Eetveldt en
Kristof Bauwens
Uitbundige taferelen bij het behalen van een trofee
’t Schrijverke United won de Fair-Play trofee voor het ganse seizoen
Heel wat belangstelling voor de kampioenenviering in de cafetaria van sporthal Tilroda

Marktplein blijft ook tijdens werken in de Kamiel Wautersstraat vaste stek voor de wekelijkse markt

TEMSE – Tijdens de werken in de Kamiel Wautersstraat die starten op 7 juni blijft de Markt de vaste stek voor de wekelijkse markt. Dat stond deze week ook te lezen in de Nieuwe Omroeper.

Schepen van Lokale Economie Stephan Vandergucht (N-VA) wil hiermee geruchten die momenteel rondgestrooid worden, en die beweren dat de wekelijkse markt zou moeten verhuizen tijdens de werken, de kop indrukken.

“Samen met de dienst Mobiliteit beslisten we dat het de beste oplossing is om gedurende de tijd van de werken voor het verkeer op vrijdag vanuit de Oeverstraat richting de Wilfordkaai een omleiding te voorzien”, stelt Vandergucht.

“Wie naar de Wilfordkaai wil rijden zal tijdens de werken in de Kamiel Wautersstraat, die gepland zijn van 7 juni tot zowat 24 juli, op vrijdag van 6 tot 14 uur moeten omrijden via de Paterstraat, Pastoor Boelstraat, Kouterstraat, August Wautersstraat, Stationstraat, Consciensestraat en Nijsstraat om zo de Wilfordkaai te bereiken.”

Ook tijdens de werken in de Kamiel Wautersstraat blijft het marktplein de vaste stek voor de wekelijkse markt

Oosters restaurant De Sampan wordt opnieuw in ere hersteld

Keukenchef en zijn echtgenote zorgen voor heropwaardering van Aziatische horecazaak op de Markt

TEMSE – Vanaf 1 juni is Oosters restaurant De Sampan op de Markt terug van een klein beetje weggeweest. Naast de take-away-service kan men dan elke dag, behalve woensdag, zowel ’s middags als ’s avonds opnieuw komen genieten van de zalige Oosterse gerechten in het restaurant. Men zal er op termijn ook elke dag kunnen genieten van een Aziatische dagschotel.

“Het dagschotelrestaurant ‘Pladejoer‘ dat tijdens weekdagen het pand van de Sampan afhuurde is sinds kort verhuist naar – en geïntegreerd in – Kaai 22 op de Wilfordkaai”, vertelt Sampan-eigenaar Tony Nai. “Dat geeft ons de kans om de Sampan opnieuw in ere te herstellen. Vanaf 1 juni kan men ook opnieuw komen genieten van de Aziatische gerechten in ons restaurant. Uiteraard blijft ook onze druk bevraagde take-away-service doorlopen.”

Opnieuw verse sushi

“Vanaf 1 juni wordt onze chefkok Benwu Zhao, die al jaren de touwtjes in handen heeft in onze keuken, en zorgt voor de Oosterse pareltjes op onze menukaart samen met zijn echtgenote Xiaoyan Yu de uitbaters van Sampan Temse”, glundert Nai. “Mevrouw Yu werkte jaren geleden bij de start van de Sampan in de bediening. Nu is ze terug van weggeweest als gastvrouw voor onze klanten, en daar ben ik erg blij om.”

Tony Nai heeft ook nog goed nieuws voor de klanten die houden van de vermaarde Sampan-sushi.

“Door omstandigheden werd die van de menukaart geschrapt maar komt nu terug. Vanaf 1 juni kan men dus opnieuw genieten van onze wereldvermaarde verse sushi zowel in het restaurant als bij de afhaalservice. Daarnaast willen we ook elke dag een Oosterse dagschotel op de menukaart zetten.”

Vanaf 1 juni is de wereldvermaarde Sampan-sushi terug

Ook ontbijt voor Sampan-klanten

“Het is ook de bedoeling om het ontbijt dat geserveerd wordt aan de gasten van ons bovengelegen Temse Hotel ook aan externe klanten te serveren. Voor zowat 15 euro zal iedereen tot 10 uur kunnen komen genieten van een lekker begin van de dag.”

Zeedijk 108

De Sampan-eigenaar strooit met nog meer goed nieuws voor bezoekers van onze Belgische kust.

“Rond 1 juli openen we een nieuwe zaak op de zeedijk in Blankenberge”, verduidelijkt Nai “Bij Brasserie ‘Zeedijk 108’, genoemd naar analogie met ‘Kaai 22‘ op de Wilfordkaai, (waar Tony Nai medevennoot is red.), zal men, zowel op het gelijkvloers als de eerste verdieping, kunnen genieten van een hapje of een drankje en meer met Westerse en Chinese gerechten. Zo willen we ook een aantal wokgerechten op de menukaart plaatsen.”

Gratis aperitief

“Temsenaars die langs komen bij Zeedijk 108 tijdens de openingsweken krijgen een aperitief gratis of tien procent korting op de rekening. Het is ook de bedoeling om deze zomer daar uit te pakken met een beach-bar. Ikzelf zal daar deze zomer regelmatig aanwezig zijn. Hopelijk mogen we veel Temsenaars en Sampan-klanten, tijdens een tripje naar de kust, begroeten aan de zeedijk 108 in Blankenberge.”

https://desampan.be
reservaties restaurant: 03 711 29 88
Afhaalservice bij voorkeur online bestellen via: https://afhaal.desampan.be

vlnr.: Keukenchef Benwu Zhao, die al jaren de touwtjes in handen heeft in de Sampan-keuken, echtgenote Xiaoyan Yu die opnieuw de klanten als gastvrouw zal verwelkomen in de Sampan, samen met eigenaar Tony Nai

Gezellige drukte tijdens rommelmarkt Sompershoekwijk

TEMSE – Zondag 22 mei organiseerden bewoners van de Sompershoekwijk, gelegen tussen de Pieter Dierickxlaan en de Hoogkamerstraat, weer een rommelmarkt en garageverkoop.

Het was er een gezellige drukte. Velen kwamen snuisteren langs de vele standjes en genoten van de sfeer. Tussendoor kon men aan de tent op het graspleintje genieten van een natje en een droogje.

“We kregen heel wat bezoekers voor onze rommelmarkt maar dat lijkt niet altijd zo”, vertelde een lid van de organisatie. “Bij rommelmarkten die op een plein doorgaan ziet men makkelijker het aantal bezoekers. Hier zijn die verspreid over de straten van onze wijk.”

Meer foto’s, klik hier

Rapid Hockeyclub viert 60-jarig bestaan met opening nieuw clubhuis

TEMSE – Onder ruime belangstelling werd het nieuwe clubhuis van Rapid Hockeyclub ingehuldigd. Dit staat te midden van de hockeyvelden om de spelers nog extra te kunnen aanmoedigen.

De Oost-Vlaamse hockeyclub werd opricht in 1962. Samen met de overwinningen van de nationale hockeyploegen zorgt het nieuwe clubhuis voor extra elan binnen de hockeysport in het algemeen en bij Rapid Hockey Club Temse, gelegen in het sportcentrum Fernand Schuerman. Mede daardoor vinden heel wat nieuwe leden de weg naar de club.

Het oude clubhuis, naast de muziekacademie in de Hoogkamerstraat is 20 jaar in gebruik geweest en was aan vernieuwing toe. Tijd voor een volledig nieuw clubhuis, uitgerust met meer en modernere voorzieningen. En een modieuze bar met zicht op de hockeyvelden.

“Deze opening komt er twee jaar na de opening van het vernieuwde waterveld”, vertelt voorzitter Wim Braeckman. “In samenwerking met de gemeente Temse en de Vlaamse overheid werd het oude zandveld vervangen door een modern hockeyveld.”

Het nieuwe clubhuis wordt nu gekenmerkt door grote glaspartijen om zowel een natuurlijke lichtinval te hebben, alsook om de beide terreinen goed te kunnen aanschouwen. Het ruime terras kan makkelijk 100 personen ontvangen. Een troef is hier zeker en vast de mooi aangelegde petanquebaan. Sympathisanten zijn welkom om de jongeren en mindere jongere spelers te komen aanmoedigen.

“Iedereen is welkom in het clubhuis. Je moet geen lid zijn om van de faciliteiten te genieten”, klinkt het bij de voorzitter. “De eerste feestjes en bedrijfsevenementen vonden reeds plaats. Na elke match kunnen de spelers de spiksplinternieuwe douches benutten. Alle faciliteiten zijn ook ter beschikking van de tegenpartij die in Temse komt spelen.”

“We zijn uiterst fier dat op een paar meters van elkaar we zoveel sport en plezier kunnen aanbieden aan alle inwoners van Temse en omstreken”, stelt schepen van Sport Wim Van Rossen (Open VLD) “We hebben dan ook met plezier samengewerkt om de terreinen rond het clubhuis aan te leggen. Dit is de grootste sportclub van onze gemeente, heeft 60 jaar op zijn conto, brengt onze gemeente elke week naar 40 steden in het land en 40 andere steden naar hier. We mogen fier zijn op de hockeyclub met zoveel ploegen over diverse leeftijden die in de nationale hockeycompetitie spelen.”

Eén van eerste spelers, Daniel Peeters (74), is nog steeds spelend lid van de club en speelt ook nog bij de nationale ploeg van België. Hij is ontzettend trots op de vooruitgang die de club blijft maken, zowel qua accommodatie als qua professionele omkadering en training.

Meer foto’s, klik hier

Voorzitter Wim Braeckman mocht samen met schepen van Sport Wim Van Rossen het nieuwe clubhuis symbolisch openen

Benny Foubert, Luc Verhulst, Hugo Van Britsom en BC Sportvrienden, biljartkampioenen van Temse 2022

TEMSE – Het Biljartverbond van Temse eindigde zaterdag 21 mei het speelseizoen 2021-22 met de eindstrijd in het driebanden, 19de jaargang. Nadat de corona-epidemie het biljartgebeuren 2 jaar lang zowat verlamde, was er terug plaats voor optimisme.

In sportcafé Sportvrienden werden de beeldtrofeeën, ter beschikking gesteld door het Lokaal Bestuur Temse, en de gegeerde ereprijzen vanwege Burgemeester Luc De Ryck, uitgereikt.

In de lage reeks van het driebanden blonk Hugo Van Britsom uit; hij won vóór Frank Verdonck en Suzy Boey.

In de hoge reeks was Luc Verhulst even dominant. Na hem kwamen nieuwe talenten Eric Lemmens en Kamal Vercauteren op het podium. De beklijvende eindstrijd in de ereklasse werd na shoot-outs beslecht in het voordeel van Benny Foubert. Veelvuldig kampioen Walter Vermeulen werd tweede, Patrick De Cauwer behaalde brons.

In de interclubcompetitie vrij spel, 58ste editie, ging dit jaar de oppergaai naar BC Sportvrienden, de club van competitieleider Peter Pauwels. Een mooie revanche op vorig jaar toen de ploeg nog recht had op … de rode lantaarn. BC The Pocket en KBC Onder Ons legden beslag op de 2de en 3de plaats.

De laureaten en eindspelers van de kampioenschappen Driebanden en de Interclubcompetitie 2022 van het Biljartverbond Temse.
Zittend: Louis Meeus, Eddy Acke, Suzy Boey, Benny Foubert, Luc Verhulst, Werner De Wilde, Hugo Van Britsom. Staand: Bart Heynderickx, William Derkinderen, Paul Oste, Alex Van Steenput, Ivan Schelfhaut, Frankie De Gendt, Peter Pauwels, Kamal Vercauteren, Ronny Rombaut, Eric Lemmens en Michel Snijers.

POLITIE. Bromfietser gewond, fietser lichtgewond, snelheidscontroles

Bromfietser gewond

Dinsdagmorgen was er een aanrijding op het kruispunt Nieuwe Baan met de Temsestraat in Bazel. Een 16-jarige bromfietser uit Temse reed op het fietspad komende van Temse naar Kruibeke. Een 53-jarige bestuurster uit Temse reed eveneens in dezelfde richting en draaide rechts de Temsestraat in. Ze had de bromfietser te laat opgemerkt. De jongeman werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis in Sint – Niklaas.

Fietser lichtgewond

Een 58-jarige man uit Sint-Niklaas werd lichtgewond door een aanrijding op het kruispunt Hoogkamerstraat met de Eurolaan in Temse. De bestuurder van een auto, een 59-jarige vrouw uit Beveren had de fietser te laat opgemerkt.

Snelheidsresultaten

Vanaf 1 juni werken op brug E17 in de Hoogkamerstraat

TEMSE – Op 1 juni start de aannemer met de herinrichting van de brug in de Hoogkamerstraat over de E17. Die brug wordt anders ingedeeld: in plaats van een smalle fietsstrook of geen fietspad krijgen fietsers aan een zijde van de rijbaan een breed dubbelrichtingsfietspad.

Zo rijden fietsers comfortabeler en volledig afgeschermd van het wegverkeer van Temse naar Sint-Niklaas en omgekeerd. Als alles volgens plan loopt, rijden de eerste fietsers over de nieuwe brug vanaf begin september 2022. Dat wil zeggen dat deze werken gedeeltelijk samenlopen met de werken aan het kruispunt Hoogkamerstraat – Gewestweg (N16).

Opgelet: Tijdens de werken zal de brug afgesloten zijn voor alle verkeer.

Omdat de brug volledig is afgesloten, volgen voetgangers, fietsers en auto’s een omleiding. Gemotoriseerd verkeer rijdt via de Gewestweg (N16).

Voor fietsers gelden volgende omleidingen:

Fietsers van/naar Sint-Niklaas Oost via Eigenlostraat, Eigenlo, Doornstraat, Gewestweg (N16) (Grote Dweersstraat) en Hoogkamerstraat. (Vanaf midden juni kunnen fietsers via de Gewestweg (N16) naar de Hoogkamerstraat.)

Fietsers van/naar Sint-Niklaas West rijden via Tereken, Dendermondse Steenweg, Oude Heirbaan, Kerkstraat, Burmtiendestraat, Ruisstraat, Schrijnstraat, Smesstraat en Hoogkamerstraat. (Vanaf midden juni kunnen fietsers via de S.G. Boereboomstraat naar de Hoogkamerstraat.)
Voetgangers volgen dezelfde omleiding als fietsers. Op het terrein hangen werfdoeken die fietsers langs de werken leiden.

Tussen 1 juni en september voert de aannemer betonherstellingen uit en plaatst tijdelijke brugleuningen. Om de veiligheid te garanderen zal verkeer op de autosnelweg E17 ter hoogte van de brug ‘s nachts (van 21 uur tot 5 uur) in beide richtingen over minder rijstroken rijden.

Handelaars en bedrijven bereikbaar

Het industrieterrein TTS blijft bereikbaar voor verkeer uit Sint-Niklaas via de Gewestweg (N16) en Hoogkamerstraat. Verkeer dat het industrieterrein TTS wil verlaten doet dit via de Kapelanielaan.

Chauffeurs negeren massaal verbodsbord in Hoogkamerstraat aan kruispunt ter hoogte van Wase Werkplaats

Vandaag al tientallen chauffeurs geverbaliseerd.

TEMSE – De politiezone Kruibeke-Temse doet een oproep om het verbodsbord in de Hoogkamerstraat, aan het kruispunt met de Kapelanielaan, ter hoogte van de Wase Werkplaats te respecteren. Vandaag werden daar al tientallen chauffeurs geverbaliseerd.

“We stellen vast dat het verbodsbord in de Hoogkamerstraat aan de noordzijde van de Kapelanielaan massaal wordt genegeerd”, klinkt het. “Komende uit Sint-Niklaas is dit gedeelte van de Hoogkamerstraat éénrichtingsverkeer. Men dient de lus te maken via de Kapelanielaan. Deze situatie zal permanent zo blijven. Het is uiterst gevaarlijk om in de verkeerde richting te rijden in een éénrichtingsstraat.”

“Er werden vandaag al 33 bestuurders geverbaliseerd. Allen kregen ze een onmiddellijke inning van 174 euro + 9,06 euro administratiekosten. Er zullen dagelijks controles worden uitgevoerd. Onze boodschap is: Respecteer de verkeersborden.”

Met de nieuwe verkeersregeling is de Hoogkamerstraat tussen de Eurolaan en de noordzijde van de Kapelanielaan omgevormd tot een éénrichtingsstraat. Wanneer de werken aan de N16 afgewerkt zijn zal men vanuit de Eurolaan verplicht zijn om naar rechts te rijden en de lus langs de Kapelanielaan te maken.

Chauffeurs negeren massaal het verbodsbord. De nieuwe verkeersafwikkeling daar is definitief.

Kamiel Wautersstraat zowat zes weken dicht voor heraanleg

Voetgangers en fietsers met fiets aan de hand kunnen de werken passeren

TEMSE – Begin juni beginnen wegenwerken in de Kamiel Wautersstraat. Het voetpad wordt gedeeltelijk heraangelegd en de kasseistrook maakt plaats voor een wegdek uit uitgewassen beton.

“Ons lokaal bestuur draagt verkeersveiligheid en leefbaarheid hoog in het vaandel”, klinkt het bij schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA). “Daarom gaan we voor een straat die veel comfortabeler zal zijn voor fietsers en voetgangers en profiteren de buurtbewoners mee van een minder lawaaierige omgeving.”

De werken starten op dinsdag 7 juni en zullen vermoedelijk vier weken duren. Nadien moet het beton uitharden. Deze uithardingsperiode duurt afhankelijk van het weer vermoedelijk tot 24 juli.

De werken worden in fases uitgevoerd.

Fase 1: van 7 juni tot 19 juni.
Tijdens deze fase worden de boordstenen, greppel en het voetpad aan de Hoogpoort vernieuwd.

Fase 2: 20 juni tot 24 juni.
Tijdens deze fase worden de boorstenen, greppel en het voetpad tegenover het gemeentehuis vernieuwd.

Fase 3: 27 juni tot 8 juli.
De bestaande kasseien worden opgebroken, de fundering geplaatst en de betonafwerking voorzien.

Fase 4: 9 juli tot 24 juli.
Tijdens deze periode moet het beton uitharden. De eerste dagen betekent dit ook dat voetgangers en fietsers niet over het nieuwe wegdek mogen rijden. Nadien geldt dat verbod enkel nog voor gemotoriseerd verkeer.

Gedurende de ganse tijd van de werken wordt verkeer uit de Akkerstraat omgeleid naar de Scheldestraat waar de rijrichting tot aan de Vlietdam tijdelijk omgekeerd wordt.

Tijdens fase 1 en 2 wordt het verkeer uit de Oeverstraat omgeleid via de Markt.
Tijdens fase 3 en 4 moet men vanuit de Oeverstraat omrijden langs de Markt, Wilfordkaai en Priester Poppestraat om de Kasteelstraat te bereiken.

Tijdens de uitbraakperiode en uithardingsperiode zijn de private parkeergelegenheden in de Kamiel Wautersstraat tijdelijk niet bereikbaar. Bewoners en bezoekers worden verwezen naar de gratis parkings aan de bib, het politiekantoor of de Zaat. Op de Markt kan men ook parkeren mits een bewonerskaart of een parkeerschijf.

De Kasteelstraat wordt vanaf fase 3 tussen de Priester Poppestraat en de Kamiel Wautersstraat tijdelijk dubbele richting zodat alle bewoners hun woning kunnen bereiken.

“Om een kwaliteitsvolle afwerking te garanderen is het erg belangrijk dat de uithardingsperiode gerespecteerd wordt”, klinkt het. “En er geen verkeer, de eerste dagen ook voetgangers en fietsers, over het beton passeert. We vragen met aandrang de werfafsluitingen te respecteren.”

Aansluitend op de werken gaat de nieuwe verkeersafwikkeling op de Markt in voege. Dit met volledig éénrichtingsverkeer op de Markt.

LEES OOK: “Volgend jaar fietszones en Markt volledig éénrichting voor autobestuurders”

De kasseien in de Kamiel Wautersstraat maken plaats voor uitgewassen beton
Het verkeer in de Akkerstraat en vanuit de Oeverstraat wordt tijdens de werken omgeleid

Schepen Hugo Maes (65) legt eed af als nieuwe burgemeester van Temse en krijgt alvast goede raad van zijn voorganger

Behoudt wel deel van zijn bevoegdheden als schepen

TEMSE – Maandagavond legde CD&V’er Hugo Maes (65) de eed af als nieuwe burgemeester van Temse. Hij vervangt zijn partijgenoot Luc De Ryck (72), die bijna dertig jaar als burgemeester, op woensdag 1 juni met pensioen gaat.

“Ik zie het als een bekroning van mijn carrière”, vertelde Maes aan Het Nieuwsblad. “Ik zit al 33 jaar in de politiek: ik ga niet zeggen dat ik voor mijn nieuwe functie sta te trillen op mijn benen, maar het is wel een uitdaging.”

Maes kijkt met veel respect op naar de huidige burgemeester Luc De Ryck (CD&V). “Ik heb veel geleerd van de burgemeester, maar ik ga vooral mezelf blijven”, vertelt Hugo Maes. “Luc heeft de gift van het woord, je moet maar aan zijn mouw schudden en er komt een speech uit. Dat is bij mij minder. (lachje) Grote veranderingen in het beleid gaan er niet komen, dat is grotendeels al vastgelegd aan het begin van deze bestuursperiode.”

Gentlemen’s agreement

Met zijn nieuwe functie krijgt Maes meer verantwoordelijkheid.

“Klopt, ik ga nu bijvoorbeeld het college leiden. Maar ik verwacht daar geen al te grote problemen, het overleg in deze ploeg loopt goed”, vertelt de nieuwe burgemeester. “Dat ik ook het aanspreekpunt word bij rampen en crisissen, zie ik als een grotere uitdaging. Maandagochtend hebben we al eens samengezeten om de procedures daarrond te overlopen. Gelukkig sta ik er niet alleen voor en kan ik rekenen op de ervaring van onder meer de mensen van de hulpdiensten.”

Na de gemeenteraadsverkiezing in 2018 raakte bekend dat De Ryck tijdens de legislatuur zou stoppen.

“Maar we hadden geen datum afgesproken, het ging om een gentlemen’s agreement. Ik heb veel respect voor de burgemeester, dus heb het aan hem gelaten om daarover een beslissing te nemen. Begin dit jaar heeft hij me laten weten dat het zover was.”

De leeggekomen plaats van De Ryck in de gemeenteraad wordt ingenomen door Hilde Van De Voorde (CD&V). Debby Vermeiren (CD&V) wordt schepen in de plaats van Hugo Maes.

“Maar ik blijf bevoegd voor Patrimonium en Technische Dienst”, zegt Maes. “We zijn daarrond de lijnen aan het uitzetten voor de toekomst en we hebben veel projecten lopende: de bouw van het woonzorgcentrum en van het politiegebouw, de verhuis van de technische dienst,… Het zou voor haar moeilijk zijn om dat allemaal over te nemen. Bovendien heb ik dat opgestart en wil ik het graag ook afmaken.”

Sociaal bewogen

Luc De Ryck heeft het volste vertrouwen in zijn opvolger. “Schepen Maes maakt deel uit van het schepencollege sinds 1989, hij is dus zeer ervaren”, zegt de burgemeester. “Hij heeft een goed zicht op het geheel, te meer omdat hij de voorbije 33 jaar zeer uiteenlopende bevoegdheden heeft gehad. Een goede raad voor Hugo: blijf zoals je bent, met je eigen stijl, zeer toegankelijk, gelijk voor iedereen, sociaal bewogen, met een apart accent voor de mensen die de hulp het meest nodig hebben…”

Maandagavond legde de nieuwe burgemeester de eed af in de ambtswoning van Carina Van Cauter, de Gouverneur van Oost-Vlaanderen, in Gent. Dit in het bijzijn van heel wat familieleden, echtgenote, kinderen, schoonkinderen zussen en broers. Zelfs met zijn jongste kleinkind dat zo’n 6 weken oud is.

Meer foto’s van de eedaflegging, klik hier

Hugo Maes legde de eed af in de ambtswoning van gouverneur Carina Van Cauter
Gouverneur Carina Van Cauter met de nieuwbakken burgemeester en zijn familie