Drie parkeerplaatsen in de Scheldestraat verwijderd om veiligheidsredenen

TEMSE – De drie parkeerplaatsen in het straatje tussen de Scheldestraat en de Sint-Amelbergaschool, aan de Oxfam Wereldwinkel zijn verwijderd. Dit voor de veiligheid van de voetgangers, en om de toegang voor de hulpdiensten te garanderen.

“De parkeerplaatsen werden gesupprimeerd naar aanleiding van de toegang voor de brandweer en de school “, stelt Tonny Schelfhout van de gemeentelijke Mobiliteitsdienst. “Door de overhangende balkons aan het gebouw aan de overkant werd gevreesd dat er bij problemen geen doorgang voor de hulpdiensten mogelijk zou zijn. Bijkomend stonden de wagens op die locatie ook hinderlijk voor de voetgangers. Als alternatief kan geparkeerd worden op de parking van de school. De varkensruggen zullen nog verplaatst worden om de nieuwe regeling duidelijker te maken en parkeren fysiek te verhinderen.”

“Bestuurders kunnen verderop parkeren op de parking van de school”, aldus de Mobiliteitsdienst
(foto (C) Facebook)

Politie schrijft heel wat boetes uit tijdens extra verkeersactie

TEMSE/KRUIBEKE – De politiezone hield extra verkeersacties in de centrumstraten van Temse en Kruibeke.

Er werden 12 bestuurders betrapt op het gebruik van hun gsm achter het stuur. 14 bestuurders werden betrapt op het rijden zonder veiligheidsgordel.

Er werden vier bestuurders betrapt die reden met een opgefokte brommer. Zij mogen zicht verwachten aan een fikse boete en hun brommer werd in beslaggenomen.

Er werden ook nog 19 foutparkeerders geverbaliseerd. Eén bestuurder negeerde de voorrangregels.

Twee autobestuurders reden rond met een niet gekeurde auto en één voertuig was niet in orde met de inschrijving.

Het rijbewijs van een 52-jarige man uit Temse werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Hij legde een positieve speekseltest af, hij reed onder invloed van drugs.

Het rijbewijs van een 38-jarige vrouw uit Beveren werd eveneens onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Zij legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat er 1,70 promille alcohol in haar bloed zat.

Motard klemgereden door politie

Woninginbraak

In de Kapelstraat in Temse werd er ingebroken in een woning. Via een raam dat werd geforceerd werd de woning binnengedrongen. Er werden kasten en laden doorzocht. Het nadeel kon nog niet worden bepaald.

Intoxicatie

In de Hoogkamerstraat werd het rijbewijs van een 50 jarige man uit Temse ingehouden voor zes uren. De man legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 1,17 promille alcohol in zijn bloed had.

Intrekking rijbewijs

Aan het rondpunt in Sint-Niklaas werd Het rijbewijs van een 24-jarige man uit Temse onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. De man werd met zijn motorfiets opgemerkt door de motards van de zone Kruibeke-Temse toen hij op de N16 onverantwoord met zijn motor reed. Hij reed op zijn achterwiel over het kruispunt N16/Gasthuisstraat. De achtervolging werd ingezet en aan het rondpunt in
Sint-Niklaas kon de motard worden klemgereden.

Veel flitsboetes tijdens de Verkeersveilige Dag

TEMSE/KRUIBEKE – De politiezone Kruibeke-Temse voerde vrijdag 25 februari, tijdens de Verkeersveilige Dag van de provincie Oost-Vlaanderen extra snelheidscontroles uit. Heel wat bestuurders liepen tegen de lamp.

Er waren controles in Temse op Cauwerburg, Doornstraat, Krijgsbaan en in de Schoolstraat. In totaal werden 327 voertuigen geflitst. In de Bazelstraat in Kruibeke liep niemand van de 484 gecontroleerde chauffeurs tegen de lamp. De flitspaal aan de Scheldebrug leverde 10 overtredingen op een totaal van 8.844 gecontroleerde voertuigen en de flitspaal op de N41 registreerde 6.761 voertuigen. Daarvan reden er 4 te snel en werd 1 voertuig geflitst omdat hij het rode licht negeerde.

Renovatie brug over de E17 in de Veldstraat start op 21 maart

Ook tweewielers moeten omrijden

TEMSE – Op maandag 21 maart start het Agentschap Wegen en Verkeer met de grondige renovatie van de brug Veldstraat over de E17 in Temse. Zowel de bovenkant en de onderkant van de brug wordt volledig vernieuwd.

Tijdens de werken wordt de brug volledig afgesloten. Het verkeer moet omrijden in beide richtingen. De renovatie van de brug past binnen het actieplan van het Agentschap Wegen en Verkeer om systematisch alle bruggen in slechte staat grondig te renoveren. De renovatiewerken duren tot juli 2022.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters wil de historische onderhoudsachterstand bij kunstwerken aanpakken en investeert tussen 2020 en 2023 volop in renovaties, onderhoud en modernisering.

“Veel bruggen in Vlaanderen dateren van de jaren ’60 en ’70 en zijn aan renovatie of vervanging toe. Om de achterstand efficiënt weg te werken werkt minister Peeters met een plan van aanpak 2020-2030. Vorig jaar heeft het agentschap in totaal 7 bruggen in Oost-Vlaanderen grondig aangepakt. Ook dit jaar blijven we sterk inzetten op brugrenovaties en staan er zes bruggen op de planning.”

Renovatie brug over E17 in Temse

De brug aan de Veldstraat in Temse is aan een volledige renovatie toe om de veiligheid en het comfort van de weggebruikers te garanderen. Er komt een nieuw wegdek, de voegen van de brug worden vernieuwd, de brug krijgt een nieuwe waterdichting en de brugrand. Ook de onderkant van de brug wordt vernieuwd en hersteld. De werken starten op 21 maart en zijn klaar tegen de zomer 2022.

Hoe rijdt het verkeer?

Tijdens de werken wordt de brug langs beide zijden afgesloten en rijdt het verkeer in beide richtingen om via Velle, de Doornstraat en de Beekstraat. Ook de fietsers rijden in beide richtingen om via Velle, Sweigers-Noord, de Doornstraat en de Beekstraat.

Impact verkeer E17

Op de E17 zal er voorlopig geen hinder zijn voor het verkeer, behalve op het einde van de werken, wanneer de aannemer werkt aan de onderzijde van de brug. Deze werken zullen voornamelijk gebeuren tijdens het weekends en ’s avonds. Deze data zullen tijdig gecommuniceerd worden door Wegen & Verkeer.

Alle verkeer dus ook tweewielers moeten omrijden tijdens de werken

Gemeente wil wandelpad langsheen de vijver van Den Esch beschermen

TEMSE – Momenteel lopen er gesprekken tussen de gemeente en de ontwikkelaar van de site de Zaat om een strook grond aan Den Esch over te nemen. Men wil hiermee het wandelpad langsheen de vijver beschermen.

Net zoals in andere nieuwe wijken of verkavelingen is het de bedoeling dat de de gemeente binnen afzienbare tijd, na de volledige afwerking en ontwikkeling van de site de Zaat, straten, pleinen en groenzones overneemt van de ontwikkelaar ‘Nieuw Temse‘, zodat de gemeente eigenaar wordt van openbare domein van de site.

Onderhandeling

Vorig jaar moesten rond de vijver van den Esch, langs de zuidzijde aan de Tekenaarslaan, een aantal bomen wijken voor een nieuwbouw. Dit stuitte op hevig protest van bewoners en natuurliefhebbers.

“De bomen die daar verwijderd zijn, zijn ondertussen gecompenseerd door het aanplanten van de boompjes voor het geboortebos vorige zaterdag op het talud langsheen het nieuwe deel van de Tekenaarslaan, richting rondpunt van de Edgard Tinelplaats”, vertelt schepen van Groen en Milieu Hugo Maes (CD&V).

“Ondertussen sloten we wel een akkoord met de eigenaars van de nieuwbouw zodat de breedte van de wandelweg van vijf meter gegarandeerd blijft”, aldus Maes. “Momenteel zijn we ook in onderhandeling met de ontwikkelaar om verder langsheen de Tekenaarslaan, tussen de grasvlakte en de vijver, grond over te nemen en het wandelpad ook daar te vrijwaren. Zodat bewoners en wandelaars blijvend gebruik kunnen maken van de wandelroute rond de vijver richting Orlaylaan.”

Privédomein

“Want ook de grasvlakte is ingekleurd als woonzone en zal waarschijnlijk de komende jaren ook bebouwd worden”, klinkt het. ” De groenstrook, het zogenaamde parkje, op de centrale as tussen de Phillippe Saveryslaan en de Tekenaarslaan zal wel verlengd worden tot aan het wandelpad van de de vijver.”

“We krijgen trouwens regelmatig de vraag of we er niet kunnen zorgen dat men volledig rond de vijver zou kunnen wandelen”, stelt Maes. “Maar dit is niet mogelijk omdat langs de zijde van Cauwerburg een deel in privébezit is. We kunnen de vraag stellen aan de eigenaars om een strook te verkopen. Maar als zij dit niet willen lukt dat niet. Af en toe zijn er trouwens mensen die zich van de afsluiting niks aantrekken erover kruipen en toch rond de vijver stappen. Maar dit mag zomaar niet want men bevindt zich dan op privédomein.”

De woonzone van de Zaat.
Alle gekleurde delen, straten, pleinen en groenzones, komen
na de volledige ontwikkeling van de site
in eigendom van de gemeente.
De centrale as tussen de Phillippe Saveryslaan en de Tekenaarslaan wordt op termijn doorgetrokken tot aan het wandelpad van de vijver.

Schattige Moussa werd twee jaar op 22/02/2022

TEMSE – Moussa Ben Ayad is op dinsdag 22 februari 2022 twee jaar oud geworden. De kleuter vierde daarmee een verjaardag met het getal twee als rode draad. Clown Bumba kwam het feestje opleuken.

De goedlachse knaap werd geboren op de 22ste dag van de tweede maand in 2020. Twee jaar later vierde hij zijn verjaardag in het jaar 2022, wat nog een tweetje toevoegt aan de al zo speciale dag.

“Toch iets wat in het oog springt”, glunderd mama Samya Benaissa. “Moussa is heel graag gezien in onze familie en de kleine hartendief uit zeven kleinkinderen waar hij allemaal een zeer nauwe band mee heeft. Zij hebben dan ook allemaal enorm uitgekeken om deze speciale dag samen met hem te vieren. En aangezien Moussa een grote Bumbafan is, is Bumba zelf ook even langsgekomen.”

Het Bumbafeestje komt als een geschenk uit de hemel voor Moussa en zijn hele familie. Eindelijk mogen ze weer samenkomen om een verjaardagsfeestje te bouwen,
“Moussa is geboren een dikke week vóór de uitbraak van de coronapandemie, wat dus nu 2 jaar geleden is”, klinkt het.

Zelfs Bumba kwam langs bij Moussa

Man zwaargewond bij arbeidsongeval in bakkerij

TEMSE – Bij een arbeidsongeval bij ML Bakkerij in de St-Jorisstraat is een man maandagnacht gewond geraakt. Hij kwam vast te zitten in de kneedmachine in de bakkerij.

De hulpdiensten werd rond 00.30 uur ’s nachts opgeroepen nadat een arbeider, die in de bakkerij aan het werk was, met zijn arm in een machine vast was komen te zitten. Een ziekenwagen en mugteam kwamen ter plaatse, net als politie en brandweer.

Die moest het slachtoffer met hydraulisch materiaal bevrijden uit zijn benarde positie. De man werd vervolgens met zware verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Hoe het ongeval precies kon gebeuren is niet duidelijk.
(Bron+foto: HN/Ivan Elegeert)

De Stofstrijders zijn geselecteerd voor muzikale talentenjacht bij radiozender Joe

Stemmen voor de Temsese muzikale helden kan tot donderdag 24 februari

TEMSE – De twee muzikale narren De Stofstrijders uit Temse zijn geselecteerd voor de eerste stemronde van de muzikale talentenjacht ‘Joe – Lage Landen Ster 2022 – Een wedstrijd georganiseerd door de radiozender ‘Joe Lage Landen‘ één van de digitale broertjes van radiozender Joe, en eigendom van DPG media .

‘Joe Lage Landen’ brengt de klok rond de grootste Nederlandstalige hits, van Clouseau tot Nielson, De Kreuners, Doe Maar en Marco Borsato. Dit via diverse digitale kanalen en DAB+

De Stofstrijders zijn Samuel Goossens en Wim Van Braeckel. Zij hebben al heel wat muzikale projecten op hun actief.

“Na een poging te wagen bij de Nekka-wedstrijd werden we nu geselecteerd voor de ‘Joe Lage Landen Ster’-wedstrijd”, vertelt Samuel. “Van de vele inzendingen werden 50 kandidaten geselecteerd en zijn wij er één van.”

Samuel en Wim nemen deel met het nummer ‘Deuntje’

Binnenkort zullen 5 finalisten strijden voor de titel ‘Joe Lage Landen Ster 2022’

Stemmen voor de twee Temsese narren kan via deze link en kan tot kan tot 24 februari om 17 uur. Iedereen kan wel maar één stem uitbrengen.

Samuel en Wim hopen geselecteerd te worden voor ‘Joe Lagen Landen Ster 2022

Ook brandweerpost Temse nog altijd op pad voor stormschade

Meteo Temse voorspeld komende nacht rukwinden tot 120 km./uur

TEMSE – De Hulpverleningszone Waasland kreeg meer dan 1100 oproepen rond stormschade te verwerken. Ook brandweerpost Temse was zaterdag een ganse dag in de weer om interventies rond stormschade af te werken.

Ook vandaag zondag zijn de vrijwilligers in Temse al van acht uur op pad. De brandweermannen en -vrouwen van Hulpverleningszone Waasland in het algemeen, en post Temse in het bijzonder, proberen om de inwoners van het Waasland en Temse zo goed en snel als mogelijk te helpen.

De brandweer probeert zo snel mogelijk langs te komen. Heb je intussen zelf de schade verholpen? Dan kan je dat melden via 1722 indien je een melding hebt gemaakt via 1722. Maakte je een melding bij Hulpverleningszone Waasland? Dan kan je de interventie afmelden via de website op www.hvz-waasland.be.

Stormschade melden kan nog steeds via het e-loket op www.hvz-waasland.be of via het nummer en e-loket van 1722.

Voor deze avond en nacht wordt er alweer storm voorspeld.

“Deze avond gaat het dan weer uitkijken worden. Het koude front gaat dan overtrekken en daarop gaan felle rukwinden gaan voorkomen”,aldus amateurweerman Peter Eeckelaert van Meteo Temse. “Of het echt tot storm of stormachtig gaat worden is nog even afwachten maar de kansen zijn erg groot deze avond en nacht op rukwinden van 90 tot ergens een 120 km met veel regen.”

Meer foto’s, klik hier

Oxfam wereldwinkel organiseerde kleurwedstrijd voor scholieren uit groot-Temse

TEMSE – In december organiseerde Oxfam Wereldwinkel een kleurwedstrijd voor de leerlingen van de kleuter- en basisscholen van Temse. De drie winnaars van elke leeftijdscategorie kregen hun prijs tijdens een feestelijke ontvangst in de Wereldwinkel aan de Scheldestraat.

‘Er zit meer in een Oxfampakje’ was de slogan van Oxfam wereldwinkels tijdens de voorbije feestperiode. Hier koop je fairtradeproducten, waar boeren en producenten uit het Zuiden een eerlijke prijs voor betaald krijgen. Aangevuld met de extra Fairtrade premie die Oxfam geeft, kunnen zij hun gemeenschap of coöperatie verder uitbouwen.

“Dat men in Oxfam-Wereldwinkels niet alleen lekkere dingen om te eten en te drinken verkoopt en er bijzondere geschenkjes kan vinden, maar dat de opbrengst ervan ook naar het land van herkomst gaat, naar de producent of de boer zelf, weten al veel mensen. Het is een mooie zaak en toch vinden velen in Temse de weg naar de Wereldwinkel nog niet.”, stelt vrijwilligster Els Vercouteren

Inzet was hoog

“Daarom organiseerde de Wereldwinkel voor alle scholieren van de kleuter- en basisscholen van Groot-Temse in december een kleurwedstrijd”, vertelt Vercouteren. “De jeugd werd onderverdeeld in drie leeftijdscategorieën. De inzet was hoog : een cadeaucheque van € 25 als prijs. Alle lof aan de schooldirecties die net voor het vervroegd sluiten van de scholen voor de Kerstvakantie de tekeningen toch nog konden verspreiden.”

“Dat je het formulier alleen in de winkel zelf kon binnenbrengen, was begrijpelijker wijze om de deelnemers daar ook eens binnen te doen gaan”, klinkt het. “En misschien om er te blijven komen, omdat je begrijpt dat de wereld er dankzij het aankopen van Oxfam Fairtrade producten al een stuk beter uit zou zien.”

“De vierkoppige jury kwam samen om in elke categorie een winnaar te kiezen”, stelt kunstenares en voorzitter van de jury Lieve Dejonghe. “Een moeilijke maar fijne klus. De jury lette er uiteraard op dat het werk technisch goed gerealiseerd was, passend bij de leeftijd van de deelnemer. Maar ze had ook oog voor originaliteit, humor en een persoonlijke inbreng.” (Lees verder onder de foto)

De drie winnende ‘kunstwerkjes’


En die winnaars zijn:
Leeftijdsgroep kleuters : Helena De Troyer uit de Vrije Basisschool Temse-Velle
Leeftijdsgroep leerjaar 1-3 : Yassin Bobkari uit de Klimroos Temse
Leeftijdsgroep leerjaar 4-6 : Bo Baeke uit de Priester Poppeschool Elversele

Hun prijs werd hen in de Oxfam Wereldwinkel in het bijzijn van de Bestuursraad plechtig overhandigd door Burgemeester Luc De Ryck. Hij had namens het gemeentebestuur ook nog enkele extra geschenkjes waaronder enkele albums van Suske en Wiske.

De winnende kunstwerkjes staan te kijk in de etalage van de Wereldwinkel, Scheldestraat 78, Temse. Alle deelnemende tekeningen hangen in de winkel zelf.

Meer foto’s, klik hier

De winnaars Yassin, Helena en Bo, samen met drie juryleden van de kleurwedstrijd

Kleuters konden weer een boompje planten

TEMSE – Dit voorjaar worden in Temse en de deelgemeenten op vijf verschillende locaties weer geboortebossen aangeplant. De kleuters uit centrumgemeente Temse konden de spits afbijten, vlakbij Den Esch op de site De Zaat.

Bij de boomplantactie konden kinderen geboren tussen 2016 en 2018 samen met ouders en grootouders een boom aanplanten.
De driejarigen samen met de kinderen van de twee geannuleerde edities. Daardoor waren er meer dan tachtig kleuters ingeschreven voor de actie.

“Het is ondertussen drie jaar geleden dat we deze boomplantacties nog konden doen”, vertelde schepen van Groen en Natuur Hugo Maes (CD&V) “Door de coronapandemie moesten we twee edities skippen. Maar uitstel is geen afstel. We zien dat jullie er erg veel zin in hebben. De kinderen kunnen meerdere boompjes aanplanten zoals onder meer beuk, zwarte els, hazelaar, meidoorn, haagbeuk en tamme kastanje.”

De kleuters mochten enkele boompjes uitkiezen en samen met de familie aanplanten op het talud vlak naast het nieuwe deel van de Tekenaarslaan tussen de site de Zaat en de Edgard Tinelplaats.

De boomplanting liep in samenwerking met de Gezinsbond en Vriendenkring De Nauwe Band. In maart worden er ook boompjes aangeplant in de deelgemeenten.

Meer foto’s, klik hier

Storm Eunice zorgt ook in Temse voor schade.

TEMSE – Ook in Temse beukte storm Eunice ongenadig hard. Gelukkig enkel met vooral stoffelijke schade. Enkel op de site De zaat werd een bouwarbeider zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

De hulpverleningszone Waasland had om 18.30 uur al meer dan 750 oproepen rond stormschade ontvangen. Op dat moment waren er al 140 interventies afgewerkt.

“Er zijn nog veel wachtenden. De brandweermannen en -vrouwen van Hulpverleningszone Waasland proberen om de inwoners van het Waasland zo goed en snel als mogelijk te helpen. We kregen meer dan 1100 interventies. Vandaag hebben we daarvan 414 interventies afgewerkt, Voor dringende zaken blijven ze ook deze avond en nacht verder werken.”, vertelt woordvoerster Jolien Van Damme.

Stalen plaat op hoofd

De storm eiste in de Philippe Saverijslaan, op de site de Zaat, een zwaargewond slachtoffer. Op een bouwwerf voor een nieuwe appartementsblok kwam rond kwart voor vier door de wind een stalen plaat los die bevestigd was aan een werfcontainer. De plaat kwam op het hoofd van een werknemer terecht. De man liep een zware hoofdwonde op en werd naar het ziekenhuis overgebracht.

Op de Markt waaiden dakpannen van een appartementsgebouw. Gelukkig was er daar enkel stoffelijke schade. Enkele garages achter de Vooruitgangstraat waaiden open. Bij één garage werden golfplaten losgerukt. Ook op de Zaat was er schade. Daar waaide een glazen terrasleuning van een appartement los. In de Nijsstraat kon een vensterglas niet weerstaan aan de storm. Het voetpad en de rijweg lag bezaaid met glas.

Ook de vlinder op de gevel van het gemeentehuis kon niet weerstaan aan de stormwind. Ondanks een beveiligingssysteem dat de werking onderbreekt bij felle rukwinden.

Berichten of foto’s van stormschade mag u altijd delen op onze ‘socials’
Of stuur het door langs WhatsApp via 0495 15 06 81

Aan de markt waaiden pannen van een appartementsgebouw

Scholen sluiten vroeger vandaag

TEMSE- In samenspraak met de gemeente sluiten vandaag alle scholen in Temse om 11.40 uur.

Dit wegens de storm Eunice die op ons afkomt. Meer info op de socials van de scholen.

“De scholen hebben toelating om te sluiten, is géén verplichting, op voorwaarde dat zij de opvang van de kinderen kunnen waarborgen”, aldus burgemeester Luc De Ryck (CD&V).

Kleuters van Leefschool De Wijsneus stappen in het huwelijksbootje

TEMSE – In Leefschool de Wijsneus aan de Eupenlaan schoot Cupido vorige maandag 14 februari raak. Donderdag gaven ze elkaar het jawoord in het gemeentehuis.

“De kleuters werkten al een hele week rond verliefd zijn”, vertelt Juf Evi. “Op Valentijnsdag zijn er vier kleuters op hun knie gegaan en hebben ze elkaar ten huwelijk gevraagd. Donderdag gaven ze effectief hun jawoord in de trouwzaal van het gemeentehuis. Dit in aanwezigheid van burgemeester Luc De Ryck. Daarna was er een dansfeest en werd ook de bruidstaart niet vergeten.”

meer foto’s, klik hier