Heilig Hartschool mag carnaval 2024 aftrappen

TEMSE – Naar jaarlijkse gewoonte vierde de Heilig Hartschool als eerste van de scholen in Temse centrum carnaval.

De schoolstoet ging van aan school aan de Sint-Amelbergalaan richting rondpunt van de Leie om via de Oeverstraat de Markt te bereiken. Langs AC De Zaat en de Paneellaan ging het dan opnieuw richting rondpunt.

“Het is een goede gewoonte om onze schoolstoet op donderdag te laten doorgaan”, vertelt directeur Peter Van Cleemput. “Om 14.00 uur schoven de wolkjes een beetje opzij en bliezen de Strooien Hoedjes ons moed in.”

“Samen met bellenman Bart Heynderickx en de prins en zijn gevolg stapten we door de straten van Temse. De politie baande voor ons de weg zodat we overal veilig konden passeren. Temse carnaval 2024 was opnieuw op schitterende wijze gestart.”

Na de stoet was er nog de carnavalsfuif met DJ Joris en zorgde de ouderraad voor lekkere warme drankjes en donuts. Prins Carnaval Wouter I strooide nog rijkelijk met snoepjes.

Morgen vrijdag volgen de andere scholen van Temse centrum en de school in Velle.

Meer foto’s, klik hier

Drie bestuurders onder invloed van drugs betrapt tijdens Verkeersveilige Dag

TEMSE / KRUIBEKE – De lokale politie van Kruibeke-Temse nam deel aan de Verkeersveilige Dag en hield dinsdag diverse acties op het grondgebied.

Er werden snelheidscontroles gehouden waarbij 2.062 voertuigen werden gecontroleerd. 162 bestuurders werden betrapt op overdreven snelheid.

Bij een controle in de Gebroeders Van Raemdonckstraat in Temse werd een bromfietser onderschept voor controle. Het rijbewijs van de 18-jarige bestuurder werd onmiddellijk ingetrokken nadat bleek dat de jongeman onder invloed van drugs reed.

Een 29-jarige man uit Kruibeke verloor zijn rijbewijs voor vijftien dagen nadat hij eveneens een positieve speekseltest heeft afgelegd. Een man (51) uit Antwerpen werd betrapt op het gebruik van zijn gsm achter het stuur van zijn lichte vrachtwagen. Ook hij mag voor vijftien dagen niet meer achter het stuur kruipen.

Bij diverse controles werden dertig ademtesten afgenomen. Alle bestuurders legden een negatieve ademtest af. Tot slot kregen nog twee bestuurders een boete voor het rijden zonder veiligheidsgordel.

Komend weekend viert Temse carnaval

Prins Wouter I doet een oproep naar de Temsese jeugd om mee te gaan met de kroegentochten op zaterdag en maandag

TEMSE – Komend weekend (1 – 4 maart) viert men in Temse centrum voor de 47ste keer carnaval. Het weekend is bijzonder goed gevuld met schoolcarnaval, kindercarnaval, kroegentochten, de cavalcade op zondag en de popverbranding met uitslag van de jury op maandagavond.


Donderdag en vrijdag zijn er de traditionele carnavalsviering in de scholen van de centrumgemeente en Velle.

Zaterdag is er vanaf 14.00 uur het kindercarnaval en de verkiezing van het Jeugdprinsenpaar in de feestzaal van het gemeentehuis op de Markt. Dit met optreden van Kinderdisco. Om 16.30 uur is er ook een caramellenworp.

Wie zich wil inschrijven voor de verkiezing van kinderprins of – prinses leest hieronder op de afbeelding meer info.

Nieuwe groepen

Zaterdagavond is er een kroegentocht langsheen de sponsorende horecazaken met Prins carnaval Wouter I 2024, en eredames Nathalie en Tinneke.
Zondag trekt dan de relamestoet en de 47ste carnavalstoet door de straten van Temse.

“De vorming van de reclamestoet is voorzien in de straten van de woonzone van de site de Zaat”, vertelt de nieuwe voorzitter van het Gemeentelijk Carnavalscomité Temse (GCT) Eveline Claus. “De stoet zelf wordt gevormd in de industriezone van de Zaat.”

“Dit jaar zijn er ook weer een aantal nieuwe groepen die de stoet meerijden”, klinkt het. Zo is er de nieuwe groep uit Tielrode TKV Op Ons Agen. En verder W.C.V. De Foifbiesjten uit Wetteren en CV De Moaten afkomstig uit Moerbeke. En na enkele jaren ervan tussen te zijn geweest Twas te peizen uit Hamme.”


‘Mega polonais’

Aan het begin van de stoet mogen dit jaar de De Strooien Hoedjes de kijkers muzikaal verblijden. De hofkapel van prins Wouter tijdens de stoet komt dit jaar uit het Nederlandse Hulst. De 25-koppige ‘dweilband’ De Bareélen, opgericht in 1980.

Op de sociale media doet Prins Wouter I een oproep om zondagavond bij het het binnenrijden van de prinsenwagen op de Markt rond 18.30 uur een lange polonaise te vormen.

“Wie doet er mee ??? Met de Mega polonais van prins Wouter Nys”, stelt de prins 2024. “We laten de Markt beven, en nadien hangen we geiren in de bijs.
Kom met zen allen naar de Markt en vier gezellig met ons mee.”

Maandagavond om 20.00 uur wordt het carnaval afgesloten met de popverbranding op de Markt en aansluitend de prijsafroeping van de jury en uitreiking van de Fretalop Pechprijs in de feestzaal van het gemeentehuis.

Aansluitend vertrekt de kroegentocht langs de deelnemende kroegen van Temse. Om middernacht word de prijs van de best verklede carnavalist (van de kroegentocht) bekend gemaakt. Dit in het lokaal van prins Wouter I, café De Sportvrienden in de Gasthuisstraat.

Lees ook: “Drij doagen in de bijs met prins Wouter Nys”

www.carnavaltemse.be

Meer carnavalsnieuws leest u in het nieuwe krantje De Gazet van Temst, te vinden bij handelaars, horeca en wachtzalen van dokters en tandartsen in groot-Temse. Of andere openbare plaatsen zoals in WZC’ s De Reiger en ’t Blauwhof…
of lees het hier digitaal….

Komend carnavalsweekend: ‘Drei doagen in de bijs met prins Wouter Nys’

Prinstitel is een droom die uitkomt voor ‘kabouter’ Wouter

TEMSE – Komend weekend (1 – 4 maart) viert men in Temse centrum voor de 47ste keer carnaval. Dit jaar mag prins Wouter I het feestelijke gebeuren in goede banen leiden. Voor Wouter is het een droom die werkelijkheid wordt. Al van kindsbeen af was hij bijzonder zot van carnaval en droomde hij ervan om ooit de scepter over Temse te zwaaien.

“Als kind was ik al bijzonder gefascineerd door carnaval”, vertelt Wouter. “Op school was ik steeds één van de eerste om zich te verkleden. Maar het is wel maar op latere leeftijd dat de echte passie voor carnaval ontbolsterd is.”
Wouter heeft al heel wat watertjes doorzwommen in carnavalland. Als tiener was hij lid van carnavalsvereniging TKV De Muffy’s uit Tielrode.

Vaste kern

“Door een jeugdvriend ben ik daar ingerold”, stelt Wouter. “En het gaf mij meteen een warm groepsgevoel. Nadien ben ik dan bij de Greffels uit Elversele beland.”

In de loop der jaren, door de stoeten mee te doen kwam ik te weten wie er achter het carnavalcomité schuil ging. Zo leerde ik een aantal leden, de jonge garde, van het carnavalcomié Temse kennen. En zo ben ik begin 2013 in het carnavalcomité terecht gekomen. Een aantal jaren was ik losse medewerker, en daarna werd ik naar een jaar proefdraaien lid van de vaste kern.”

Twee weken geleden was Wouter samen met zijn eredames en het GCT te gast in WZC De Reiger

“Trouwens het werk van het carnavalcomité (GCT) mag hier wel eens in de kijker geplaatst worden”, oppert Wouter “Dit omvat veel meer dan vele mensen denken. Zo is er de organisatie van de jaarlijkse fuif, het eetfestijn, het deur aan deur gaan, de stoet organiseren, het kindercarnaval en zoveel meer.
Dat werk mag zeer zeker opgewaardeerd worden. Hiervoor mag het GCT zeker een pluim krijgen.”

Afgelopen zondag mocht Wouter de aftrap geven van de carnavalsmatch van SV Blauw Wit Temse

Oproep

Het is trouwens tegenwoordig ook niet makkelijk om alles financieel rond te krijgen”, vertelt Wouter. “Gelukkig heb ik een aantal sponsors die mij steunen. Waaronder uiteraard ook de zaakvoerders van mijn prinsenlokaal De Sportvrienden. We organiseerden hier ook een eetfestijn waar we 215 eters mochten verwelkomen.”

Voor de kroegentocht van zaterdag en maandag doet Wouter een oproep naar de Temsese jeugd.

“Het is altijd leuk als er veel volk meedoet met de kroegentocht”, vertelt Wouter. “Maar er mag gerust naast de iets oudere deelnemers wat ‘jonk volk meedoen.”

“Hopelijk zijn de weergoden ons gunstig gezind voor de stoet zondag, maar als het al droog blijft ben ik al tevreden.

Lees ook: “Komend weekend viert Temse carnaval”

Prins Wouter I 2024 met eredames Nathalie en Tinneke
Uiteraard heeft Prins Wouter I ook zijn eigen lied.

Oudste en jongste wielertoeristenclub smelten samen

TEMSE – Wielerclubs De Vier Kronen en Temse Trappers smelten samen en dopen zich om tot Temst Pulleton. Dat werd uitgebreid gevierd in restaurant Bar Coupé in aanwezigheid van het gemeentebestuur en van José De Cauwer, tv-wielercommentator en de éminence grise van het wielrennen.

In 1991 staken enkele wielerfanaten de koppen bij elkaar. De club werd niet op De Velle gehuisvest maar wel bij Elza in Café De Kroon op de wijk Vierstraat wat meteen de oorsprong onthult van de naam WTC De Vier Kronen.

Eén pionier, lid van het eerste uur Danny Smet, is er na al die tijd nog steeds bij en dus al 34 jaar onafgebroken lid. “Vanaf maart tot en met half oktober wordt er, zowel op zaterdag als op zondag, in clubverband gefietst met als vertrek- en aankomstplaats clublokaal Eetcafé Hippodroom waar steeds een tafel voor de club gereserveerd staat”, zegt voorzitter Thierry Van Gasse.“Niet zomaar de zoveelste club, maar één met pit en met de ambitie om haar leden een gezonde ontspanning te verschaffen in een sportieve en vooral vriendschappelijke sfeer.”

Tijdens de coronajaren groeide een Whatsapp-groepje van enkele fietsliefhebbers uit Temse uit tot wielerclub Temse Trappers. Een club van enkele jonge enthousiastelingen die wekelijks ritten organiseert, steevast afgesloten met een hapje of een drankje in restaurant Bar Coupé op de Wilfordkaai of café The Falcon in Temse.

Gesmeerd
De leden van de twee clubs vonden elkaar en de kiem voor een fusieclub werd gelegd. In aanwezigheid van het gemeentebestuur en wielercommentator én Waaslander José De Cauwer werd de nieuwe club Temst Pulleton voorgesteld.

“Zo versmelten de oudste en jongste wielertoeristenclub van Temse”, luidt het. “De nieuwe fusieclub telt nu 65 actieve leden, waarvan de jongste 24 jaar geworden is en de oudste 73 jaar. Er is slechts één dame aangesloten dus dit blijft duidelijk een werkpunt voor de toekomst. Voorlopig gaan de twee groepen nog in hun eigen uitrusting fietsen maar het is uiteraard de bedoeling dat tegen het einde van het jaar een nieuwe outfit zal voorgesteld worden .

“Wielrennen zit in het DNA van Temse, we zijn het initiatief enorm genegen”, zo sprak schepen van sport Wim Van Rossen (Open VLD) tijdens de voorstelling. “Geef er maar een goeie trap op en zorg dat alles goed gesmeerd blijft.”
(foto’s: Julien Heerwegh)

Win een waardebon voor een footlunch bij Blauw Wit Temse

TEMSE – Tijd om weer een waardebon voor een footlunch bij Blauw Wit Temse weg te geven.

Na twee nederlagen op rij, knoopte Blauw Wit begin februari opnieuw aan met een overwinning. En wat voor één!

Tegen middenmotor Dendermonde werd het 4-1. De vraag met als inzet een waardebon van €35 voor één van de nu al legendarische Blauw Wit Footlunches: wie scoorde een hattrick in deze wedstrijd?

A Mathias Van Hoyweghen
B Dante Meul
C John Agbo

Stuur uw antwoord (A, B of C) samen met uw naam en gsmnr. via mail: blauwwit@editietemse.be of WhatsApp: 0495 15 06 81 Dit ten laatste op donderdag 29 februari. De winnaar wordt persoonlijk verwittigd.

JSCC Benelux organiseert weer handelsmissie naar China

Bedrijfsleiders die mee willen reizen kunnen zich nu aanmelden

TEMSE – De vereniging Jiangsu Chamber of Commerce Benelux vzw (JSCC) met zetel in Temse, organiseert na ruim vier jaar opnieuw een handelsmissie van Temse naar China. Bedrijfsleiders die deel willen uitmaken van deze missie kunnen zich nu aanmelden.

Van 15 april tot 25 april organiseert Tony Nai, voorzitter van de vereniging, een handelsmissie naar China onder begeleiding van burgemeester Hugo Maes.

In 2019 kon men met de handelsmissie op bezoek bij de Belgische ambassadeur in Peking

“We bezoeken Beijing, Suqian, Haina eiland en Shanghai waar we bij diverse bedrijven en overheidsdiensten verwelkomd worden”, vertelt Tony Nai. “Bedrijven zoals online shop: JD.com, en andere bedrijven in verschillende sectoren zoals elektronica, ev cars , fooding, taxi free zone ……enz . Momenteel zijn er nog vijf plaatsen vrij.

Bedrijfsleiders die interesse hebben om deel te nemen aan de handelsmissie kunnen contact opnemen met Tony Nai via 0497 32 05 55 of via mail: Tonyntt@hotmail.com

Ook een bezoek aan de Chinese muur stond vier jaar geleden op het programma

POLITIE. Man onder invloed met wagen in gracht naast N16

Intoxicatie – voertuig in gracht

Een patrouille merkte een voertuig op dat aan het slingeren was, het voertuig belandde in de gracht naast de N16 in Temse. De bestuurder, een 28-jarige man uit Temse legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 0,96 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingehouden voor zes uren. Hij werd niet gewond.

Intrekking rijbewijs

Op de Velle in Temse werd een 19-jarige man uit Temse betrapt op het rijden onder invloed van drugs. De jongeman legde een positieve speekseltest af. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. In het voertuig werd een kleine hoeveelheid drugs gevonden, deze werd inbeslaggenomen en de man kreeg hiervoor een OMS (onmiddellijke minnelijke schikking). Tevens werd een fles lachgas aangetroffen in het voertuig. Deze werd eveneens in beslaggenomen.

Tegen geparkeerde auto – intrekking rijbewijs

Op de Velle reed een 44-jarige man uit Temse een geparkeerde aan. De man pleegde vluchtmisdrijf maar kon worden gevat. Hij legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 2,62 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Jubilerende Kettermuitsvrienden winnen Tielroodse carnavalstoet

TIELRODE – TKV De Kettermuitvrienden won voor eigen volk de 50ste editie van de carnavalstoet in Tielrode. Meteen een mooi begin van het carnavalsseizoen voor de groep die dit jaar hun 4×11 jaar jubileum vieren.

De weergoden waren Tielrode carnaval gunstig gezind. De weersvoorspellingen hadden het over een kletsnatte dag, maar toen de cavalcade Tielrode dorp passeerde hield het op met regenen. Bij de tweede passage kwam zowaar de zon door het wolkendek piepen.

Het comité Orde van ’t Veir zorgde voor een mooie stoet met heel wat kwaliteit. Spijtig genoeg waren er ook een aantal groepen die met pech kregen af te rekenen.

De Hamse groep ‘Der es leven achter tkomitee‘ moest verstek laten gaan door een panne aan de wagen.

Ook Nabuko Donosor uit Bazel kon zich niet volledig tonen.
“Aan het begin van de stoet begon de trekker van onze grootste wagen te sputteren”, vertelt voorzitter Kurt Smet. “Het is trouwens niet de eerste keer want vorig jaar hadden we ook pech met dezelfde trekker tijdens de stoet in Temse. We moeten dit zeker laten nakijken dat we niet weer het zelfde meemaken.”

Wellicht omdat de Nabuko’s niet in vol ornaat konden aantreden eindigden ze op de zesde plaats. Daar waar ze in Rupelmonde nog eerste eindigden.

De Kettermuitsvrienden, zowat de oudste carnavalvereniging van groot-Temse en omgeving, werd dus beloond voor hun jubileumjaar. Met het thema “44 jaar Kettermuit madness” eindigden ze op de eerste plaats.

Uitslag van de stoet Tielrode 2024

1 tkv de Kettermuitsvrienden 455
2 Twas Te Peizen. 435
3 kv The Titti Twisters. 429
4 de Pandoerkes 418,5
5 Los Der Op. 397
6 KV Nabukodonosor 396
7 TKV The Gommybears. 384
8 KV tMoet Kunnen Onder Ons. 346
9 TKV Zotter dan Zot. 310
10 KV de Fuifers. 304
11 KV de Briqvilleniers 297
12 TKV Op Ons Agen. 256

Meer foto’s, klik hier

TKV De Kettermuitsvrienden wonnen de Tielroodse carnavalstoet

Carnavalscomité brengt ambiance in nieuwbouw van WZC De Reiger

TEMSE – Traditioneel twee weken voor carnaval in de centrumgemeente bracht het carnavalscomité Temse (GCT) samen met prins Wouter I en zijn eredames Nathalie en Tinneke een bezoek aan WZC De Reiger. Het was meteen de eerste keer dat de carnavalisten aanwezig waren in de nieuwbouw van het fonkelnieuwe woonzorgcentrum.

Het was meteen de eerste keer dat er carnaval gevierd werd in de nieuwbouw van de Reiger

Dankzij streetband De Strooien Hoedjes, lokaal schlagertalent Diëgo De Groep, met dochter Elize, en de ludieke grappen en grollen van presentators Silvain Schvartz en Kim Raeymaekers beleefden de bewoners een leuke namiddag. Er werd gedanst en gezongen en ook de polonaises zorgden voor ambiance.

De prins en prinses van het woonzorgcentrum Ward ‘Wardje’ Smet (76) en Herna Vercauteren (83) waren uiteraard ook van de partij en werden in de bloemetjes gezet door de prins en zijn gevolg.

Meer foto’s, klik hier

Tielrode viert 50 jaar carnaval

Komende zondag carnavalstoet met twee jubilerende Tielroodse groepen

TIELRODE – Komende zondag 18 februari viert men in Tielrode 50 jaar carnaval. Het comité Orde van ’t Veir kon weer een leuke stoet in elkaar boksen. ” We mikken niet op de grootste maar willen wel kwaliteit in de stoet steken”, stelt voorzitter Etienne Blommaert.

“Ja, 50 jaar geleden, het lijkt niet zo maar is wel een halve eeuw geleden, is het carnaval in Tielrode opgestart”, vertelt voorzitter Etienne Blommaert. “Toen was het effectief nog met boerenkarren. Dat alles is de voorbije jaren uitgedraaid tot megawagens met onbeperkte breedte waardoor het parcours moest aangepast worden.”

Een archieffoto van carnaval Tielrode tijdens een bezoek aan Huize Vincent in 2016

Topgroepen

“Door de jaren heen is ook de bedrading boven de straten weggehaald zodat ook in de hoogte onbeperkt kon gebouwd worden. Die evolutie heeft er voor gezorgd dat er langere en kleurrijke stoeten door de straten trekken dan toen.”

“Als kleine carnavalsgemeente hebben we die 50 jaar overleefd”, klinkt het. “En zijn we uitgegroeid tot pittige carnavalsgemeente. We mikken niet op de grootste maar willen wel kwaliteit in de stoet steken. We willen de topgroepen uit de regio aanvullen met onze vier plaatselijke topgroepen. Vier lokale groepen is een ware luxe voor onze gemeente waarover het comité best fier is.

Door de jaren heen hebben we natuurlijk hoogtes en laagtes gekend”, stelt de voorzitter. “Er was corona, er was het sabbatjaar, enkele jaren geleden, waarna we met een paar vrienden de moed hadden om opnieuw op te starten. De leegte en feestgemis was te groot. Nu alweer 10 jaar terug. En toch is het moeilijke dan we denken. Van onze 11 hardwerkende leden is er van de opstart tien jaar geleden maar één over gebleven. Hier is dus waakzaamheid geboden. Maar dankzij de vele sponsors kunnen we de toekomst weer rooskleurig tegemoet zien.”

Tussen pot en pint

“Twee van onze lokale groepen zijn in feest. De Kettermuitsvrienden bestaan dit jaar 44 jaar en de Gommybears bestaan 11 jaar. – in carnavaltermen is (x maal 11 jaar) een jubileum-.

Onlangs nodigde TKV De Gommybears carnavalisten uit voor een hapje en een drankje om hun 11-jarig bestaan te vieren. Voor de gelegenheid werd ook de wagen voor dit seizoen voorgesteld.

“Twaalf jaar geleden begon ons avontuur tussen pot en pint”, vertelt voorzitter Stefan Ivens van de Gommybears. “Toen besloot ik samen met René Reygaerts en onze echtgenotes een carnavalgroep op te richten, dit onder de naam ‘Kers’. “We hadden vlug een klein wagentje in elkaar gestoken en we kwamen buiten als ‘clochards en rijke tiesten’. We besloten dan ook onze naam te veranderen in TKV De Gommybears, naar een tekenfilm die toen op tv kwam.”

Staanplaats voor de wagen

“Onze eerste twee jaren waren bijzonder moeilijk”, klinkt het. “Omdat we geen ervaring hadden met carnaval. Enkel de passie was er omdat ik graag ging kijken naar carnavalstoeten. In het begin werd er hier en daar met ons gelachten, misschien wel terecht. Onze bedoeling was om drie jaar mee te doen, maar kijk we zijn 11 jaar verder en we staan er nog steeds. We hebben nu in onze groep twee jeugdkeizers, een jeugdkeizerin, nu ook de jeugsprins en -prinses en een keizer en prins.”

Het bestuur van TKV De Gommybears met 2de van links voorzitter Stefan Ivens

“We tellen momenteel 46 leden waaronder een 15-tal kinderen. Wat de toekomst betreft, we willen natuurlijk voor de volle 100 procent verdergaan en blijven groeien. Maar dit hangt ook af van het al dan niet vinden van een staanplaats voor de wagen. Een onderdak voor de wagen vinden is voor vele groepen een groot probleem. Ik wens dat iedereen een veilig jaar tegemoet gaat zonder al te veel brokken. En hopelijk kunnen we nog vele jaren verder.”

De Gommybears vieren dit jaar hun 11 jaar jubileum in ‘Fantasyworld’. Ze zijn trouwens al goed gestart. In de stoet van Rupelmonde werden ze winnaar bij de middelgrote groepen.

Succesvolle carnavalsviering in Steendorp

STEENDORP – Afgelopen weekend mocht Orde van de Baksteen in Steendorp het carnavalsseizoen in groot-Temse op gang trekken.

Met vrijdag de kindercarnavalstoet – en fuif, zaterdag de stoet en 2 fuiven, en maandag de Zotte Maundagskuren, Matsjoefelen Omegank, en Klos & Kloter Verbranding. Komende zaterdag wordt het carnaval in Steendorp 2024 echt afgesloten met een bezoekje van het carnavalscomité aan WZC ’t Blauwhof.

Meer foto’s, carnavalstoet, klik hier
Meer foto’s maandag, klik hier
(foto’s gebr. Perdaen)

Luc Vivier publiceert boek over zijn vriend-voor-het-leven: kunstschilder Lucas Meersman

TEMSE – Op zondag 11 februari vond in de feestzaal van het gemeentehuis de voorstelling plaats van het boek Lucas Meersman – Tussen waarheid en werkelijkheid van Luc Vivier. Het talrijk opgekomen publiek kon genieten van een uitstekend, veelzijdig programma, dat werd gepresenteerd door Linda Van Buynder.

Na het welkomstwoord door Cultuurschepen Lieve Truyman belichtte Luc De Ryck leven en werk van Luc Vivier, in het bijzonder als Scout, leraar, muzikant en geschiedschrijver. Aansluitend interviewde hij de auteur, waarbij vooral ruim werd uitgeweid over de mens en de vriend Lucas Meersman.

Aan de hand van een powerpoint gaf kunstkenner Ernest Van Buynder toelichting bij het oeuvre van de kunstenaar, waarbij hij diens evolutie, rijkdom, diepgang en veelzijdigheid beklemtoonde. Burgemeester Hugo Maes stelde het boek officieel voor. Hij bracht tevens hulde aan de jarige Ernest Van Buynder, van wie hij de jarenlange, optimale medewerking onderstreepte. De 18-jarige sopraan Siska Van Damme zorgde voor voortreffelijke muzikale omlijsting.

Lucas Meersman – Tussen waarheid en werkelijkheid

Het boek handelt niet zozeer over de artiest, wel over de mens, de vriend. Het is een anekdotisch relaas, gezien door de ogen van Luc en Lucas over verschillende fazen uit Lucas’ leven: zijn jeugd, zijn eerste huis, vrouw en kinderen, prijzen en tegenslagen… Uiteraard komt ook de kunstenaar aan bod, ondermeer met een overzicht (fotogalerij) van zijn voornaamste werken: van zijn jeugd tot heden.

Luc en Lucas, beiden geboren in Temse in 1938, leerden elkaar kennen in de kleuterklas. Vanaf de lagere school werden zij bevriend, vriendschap die werd versterkt bij de Scouts. Luc Vivier volgde zodoende van nabij Lucas’ groei als schilder en als mens, ook doorheen de latere jaren. Zij werden vrienden voor het leven.

Kunstenaar Lucas Meerman en auteur Luc Vivier

Lucas Meersman, die in Antwerpen en Luik studeerde, is een pionier. Van eind jaren ‘50 tot de jaren ’70 stond hij mee aan de spits van de hedendaagse kunst. Hij evolueerde en bouwde een heel eigen, indrukwekkend oeuvre op. Het Gemeentebestuur wijdde meerdere expo’s aan zijn werk, o.a. 1998 Overzichtstentoonstelling (met monografie), 2018 Abstract werk (met brochure), 2023: Eglomisés (met brochure). De kunstenaar, intussen 85, woont in Oostende en is nog altijd artistiek aan de slag.

Historiek

Luc Vivier was van in zijn jeugdjaren erg actief bij de Scouts (o.a. 10 jaar hoofdleider). Afgestudeerd als regent Wiskunde-Fysica, gaf hij les aan het VTI van 1959 tot 1997. Muziek speelde een hoofdrol in zijn leven. Van 1968 tot 1978 leidde hij de Temsese kleinkunstgroep De Gallienoten. Later ontdekte hij de blaasmuziek. Aan de Muziekacademie van Bornem volgde hij saxofoon. Hij sloot aan bij de harmonie Sint-Cecilia, waar hij ook bestuurslid en voorzitter werd.

Na de stopzetting van de harmonie werd hij spelend lid bij Sint-Cecilia Tielrode, later ook (en nu nog) bij Sint-Ceciliakring Elversele. Twintig jaar lang (1991-2011) speelde hij tenorsaxofoon bij het saxofoonkwartet Sax-o-four. Het boek over Lucas Meersman is Luc Viviers 4de publicatie. Eerder schreef hij de historiek van De Gallienoten, de Scouts en de harmonie Sint-Cecilia.

‘Lucas Meersman – Tussen waarheid en werkelijkheid’ is verkrijgbaar door overschrijving van 25 euro op rekeningnummer van de auteur: BE87 4142 0641 2194. Het kan afgehaald worden bij de auteur of in het Gemeentemuseum (weekends), Kasteelstraat 16. Info: Luc Vivier: 03 771 10 86 – 0476 60 46 15, viproo@telenet.be

Kindercarnavalstoet trok door straten van Tielrode en Steendorp

TIELRODE/STEENDORP – In Tielrode en Steendorp ging vrijdagnamiddag de kindercarnavalstoet uit. In Tielrode gaat de ‘grote’ carnavalstoet volgende week zondag uit. Morgen zijn de zotskappen al aan de macht in Steendorp tijdens de stoet in het centrum van het dorp.

In Tielrode gingen de leerlingen van de basisschool in de Kaaistraat en de Freinetschool in de Kerkstraat richting WZC Huize Vincent om daar de bewoners te groeten. In Steendorp konden de leerlingen van de St-Henricusschool zich uitleven dankzij de organisatie van ondermeer het comité Orde van de Baksteen.

Na de stoet was er in Tielrode op de speelplaats van de Freinetschool een ballenworp met prins Diëgo I en zijn gevolg. In de basisschool was er een toonmoment door alle klassen en om af te sluiten een snoepworp.

Meer foto’s Tielrode, klik hier
Meer foto’s Steendorp, klik hier

Ook in Tielrode trokken leerlingen door de straten
In Steendorp trok prinses Maryse I meteen alle registers open
(foto: Peter Perdaen)

Bert Bauwelinck en Frank Verdonck winnen enig Vlaams Poelen-tornooi

TEMSE – Koninklijke Biljartclub Onder Ons organiseerde zaterdag 27 januari 2024 het Temse-kampioenschap ‘Vlaams Poelen’, een carambole-kennismakingsspel waarbij op het groene laken met 2 ballen en 1 kegeltje een wedstrijd wordt betwist. Voor zover de organisatie bekend het énige Poele-kampioenschap in de wijde regio.

Waar de dames in het carambole-biljarten zwaar ondervertegenwoordigd blijven, was dit hier in het Poelen-tornooi helemaal anders. Liefst 1/3de van de deelnemers was vrouwelijk, bij de amateurs hadden ze zelfs de meerderheid. Gemeenteraadsleden Ingrid De Schepper en Brigitte Caura voerden het dameslegioen aan.

Iedereen die biljart heeft trouwens een 3-ledig gezondheidsvoordeel: het is heilzaam voor lichaam, geest én de sociale vaardigheden, zo blijkt uit wetenschappelijke studies.

Bij de amateurs bekroonde gemeenteraadslid Bert Bauwelinck een zinderende finale met winst, vóór Lucas De Troyer, Philippe Thyssen en Louis Van de Vijver.

De clubspelers haalden een hoog niveau en de scores liepen snel op. Hier ging de trofee naar Frank Verdonck, vóór Walter Vermeulen en Hugo Van Britsom.
(foto’s: Julien Heerwegh)

Op de foto:
Zittend: Brigitte Roels, Ingrid De Schepper, Brigitte Caura, Leila Van Gasse.

Staand: Roland Van Gasse, Ronny Van Royen, winnaar Bert Bauwelinck, Philippe Thyssen, clubspelers-winnaar Frank Verdonck, Hugo Van Britsom, Miralda Verdickt, Marleen Schippers, Louis Van de Vijver, Leona Verwulgen, André Van Raemdonck, Luc Verhulst, Lucas De Troyer, Walter Vermeulen, Luc Pittoors, Louis Paenen en Tim Van Gasse. Felista Kinothir, Christel Ysebaert, Eric Lemmens en Michel Snyers ontbreken op de foto.
Bij de amateurs bekroonde gemeenteraadslid Bert Bauwelinck een zinderende finale met winst, vóór Lucas De Troyer, Philippe Thyssen en Louis Van de Vijver.
De clubspelers haalden een hoog niveau en de scores liepen snel op. Hier ging de trofee naar Frank Verdonck, vóór Walter Vermeulen en Hugo Van Britsom.