Personeel Aldi Temse doet wanhopige oproep aan klanten: “Hou u aan de coronaregels”.


TEMSE – Het personeel van Aldi Temse vraagt aan de klanten zich aan de geldende regels te houden.

“Vandaag waren er weer een groot aantal klanten die zich niet aan de regels te hielden”, oppert het Aldi personeel. “Klanten zonder mondmasker, of met het masker onder de neus. Ook waren er weer klanten die met meer dan één persoon binnenkwamen. En als we vragen om de regels te respecteren krijgen we commentaar of weigert men. Daarom hebben we vandaag een aantal keer de politie moeten bellen omdat sommigen flagrant de regels negeerden.”

“We begrijpen dat het voor velen steeds moeilijker wordt maar we vragen toch zich aan de regels te houden.”

Volgens commissaris Katty De Bruyn van de politiezone Kruibeke-Temse werden er geen overtredingen vastgesteld.


 

 

Huisarts Stephan opent de deuren van zijn praktijk voor docureeks ‘Dag Dokter’ op tv-zender Play4

TEMSE/TIELRODE –  In de nieuwe dagelijkse reeks Dag dokter volgt Play4 veertien huisartsen in precoronatijden. Ook dokter Stephan Heyman uit Tielrode is één van de huisartsen die in beeld komen.

“Op tv zie je altijd topdokters en specialisten, maar wij doen ook meer dan voorschriftjes schrijven” Dokter Stephan Heyman

Het programma volgt de dokters zowel bij hun consultaties en huisbezoeken als in hun privéomgeving. Van de dag die begint met het opstaan van de ene dokter, tot ’s avonds laat, wanneer een andere het licht uitdoet.

Passie

“De cases zijn soms banaal, maar minstens even vaak worden ze geconfronteerd met de bittere ernst van een zware ziekte of zelfs een overlijden. Ook de dokters zelf zijn zeer uiteenlopend: van een jonge dokter die net is afgestudeerd tot de ervaren meneer doktoor die geen afscheid kan en wil nemen van zijn passie”, klinkt het bij de zender.”

Eén van de 14 dokters is Stephan Heyman van Medisch Huis Roomakker aan de Burgemeester Achiel Heymanstraat in Tielrode.

Met zijn deelname wil dokter Heyman het huisartsenberoep in de kijker zetten. ”

Op televisie zie je altijd topdokters en specialisten. Het is ook niet slecht om eens het werk van de huisarts te tonen”, zegt dokter Heyman.

Kaf van het koren

Hij doet dat niet alleen voor de gewone kijker, maar ook voor de studenten geneeskunde.

“Op de universiteit heeft het beroep van huisarts soms een mindere naam. Mensen denken soms dat wij niet veel meer doen dan voorschriften uitschrijven, en voor erge dingen zijn er de specialisten.”

“Maar huisarts zijn is veel meer dan dat”, klinkt het. “Ook wij scholen ons uiteraard altijd bij”, zegt Heyman. “Het is vaak onze taak om bij de patiënten het kaf van het koren te scheiden en te kijken wie er naar de specialist moet verwezen worden. Het is ook onze job is om de specialistentaal te vertalen naar mensentaal.”

De dokter had er dus geen probleem mee om op televisie te komen. Maar ook de patiënten zagen er geen graten in om hun medische problemen met de wereld te delen. Slechts een klein deel wou liever niet in beeld. “Achteraf heb ik ook nog de montage kunnen bekijken en kon ik ingrijpen als ik vond dat er een probleem was met bijvoorbeeld het beroepsgeheim of de schending van de eerbaarheid.”

Zonder mondmasker

De opnames vonden eind 2019 plaats: voor de hele coronacrisis losbarstte dus, waardoor de dokter nog probleemloos zonder mondmasker en met een cameraploeg in zijn zog bij de mensen binnen kon. Of dat niet raar was, mensen van de televisie die altijd meelopen?

“Bij huisbezoeken ging er inderdaad steeds een cameraploeg mee, wat het geheel een beetje onnatuurlijk maakte. Maar in mijn praktijk waren er enkel discreet geplaatste computergestuurde camera’s, de crew zat in een andere kamer. Dat maakt het gegeven veel meer naturel.”

Dokter Heyman is op maandag 1 februari al in de eerste aflevering van Dag Dokter te zien. De reeks loopt van maandag tot en met donderdag rond 19.55 uur op Play4.

Dokter Stephan Heyman op huisbezoek – foto: (C) Play4 –

Paul Geerts bezoekt expo ‘Paul Geerts & Suske en Wiske’ in Gemeentemuseum

TEMSE – Naar aanleiding van de uitgave van twee luxe-edities van ‘Tazuur en Tazijn’ (= Suske en Wiske in Temse) loopt in het Gemeentemuseum van Temse – van 9 januari tot 28 februari – de expo ‘Paul Geerts & Suske en Wiske’, een organisatie van de Culturele Vereniging Spirit en het Gemeentebestuur.

De tekenaar-scenarist, peetvader van Suske en Wiske, bezocht intussen de tentoonstelling en was aangenaam verrast over wat hij te zien kreeg: curiosa rond zijn leven en werk, met o.a. de covers van alle (126) Suske en Wiske-albums die hij tekende, alle tekeningen uit ‘Tazuur en Tazijn’ en 2 originele A3-bladzijden uit het album.

De expo in het Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16, is vrij toegankelijk tot zondag 28 februari: zaterdag en zondag 14-18 u., zondag ook 10-12 u. Info: 03 771 02 55, 0497 64 41 77? 10 12 52, lut.com@me.com .

Paul Geerts (°Turnhout, 1937) geldt als de beste tekenaar-scenarist van zijn generatie. Uitverkoren door Willy Vandersteen, debuteerde hij met Suske en Wiske in 1972 met ‘De gekke gokker’. Hij werd de tweede vader van Suske en Wiske en slaagde erin de overname Vandersteen-Geerts geruisloos te laten verlopen. Bovendien stuwde hij de oplage geleidelijk van 100.000 naar 400.000 exemplaren. Op vraag van schepen Luc De Ryck, de huidige burgemeester van Temse, creëerde hij in 1990-1991 ‘Tazuur en Tazijn’, waarvan het verhaal zich volledig in Temse afspeelt. Toen hij in 2002, 65 jaar jong, de tekenpen neerlegde, had hij 126 albums gerealiseerd. Gevraagd naar het beste Suske en Wiske-album ooit, antwoordde Vandersteen niet met één van zijn eigen verhalen, maar met ‘De parel in de lotusbloem’ van… Paul Geerts.

Na zijn Suske en Wiske-periode ging hij zijn weg als tekenaar-schilder en bevestigde hij zijn groot en veelzijdig talent, in het bijzonder als portrettist en landschapsschilder. Geïnspireerd door zijn talrijke reizen naar Zuidoost-Aziatische landen creëerde hij een eigen (geïllustreerde) prozareeks, met in de hoofdrollen de Vietnamese kinderen Mo en Jade en het draakje Plakapong. Voor deze reeks werd hij onderscheiden met de prijs Strip en Educatie van de Vlaamse minister van Onderwijs.

POLITIE. Inbraken, wagen in gracht

Geld gestolen bij inbraken

In de Hollebeek in Temse werd donderdagavond ingebroken. Er werd een raam ingeslagen om de woning binnen te geraken. De woning werd volledig doorzocht. Er werd geld gestolen.

Ook in de Filips de Stoutelaan in Kruibeke werd er ingebroken. Daar werd geld en parfum gestolen.

Bestuurster verliest controle over het stuur, wagen in de gracht

Vrijdagochtend is een bestuurster in de Kerkstraat in Kruibeke de controle over haar voertuig verloren in een bocht die onder water stond. De wagen kwam in de gracht terecht. Twee inzittenden raakten lichtgewond. Het voertuig werd door de takeldienst uit de gracht gehaald.

POLITIE. 8.5 procent te snel, bestuurder onder invloed van drugs

8,5 procent rijdt te snel

De afgelopen dagen deed de politiezone Kruibeke/Temse meerdere snelheidscontroles op zes locaties.

Er werden in totaal 1816 voertuigen gecontroleerd. 8.5% werd geflitst.

In de Hogenakkerstraat en Molenstraat reed meer dan 15% te snel. In de Hogenakkerstraat waren er twee personen die zelfs meer dan 90 km/u reden.
De onbemande camera op de Scheldebrug op de N16 in Temse registreerde de afgelopen week 54 voertuigen die te snel reden.

Bestuurder onder invloed van drugs

In de Oeverstraat in Temse werd woensdagavond 27 januari een voertuig gecontroleerd.

De bestuurder legde een positieve speekseltest af. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. Zowel de bestuurder als de passagier hadden drugs op zak.

Burgemeester geeft toe: “Communicatie na ontploffing op industrieterrein was niet wat het moest zijn”

TEMSE – De gemeente heeft niet goed gecommuniceerd tijdens de ontploffing van een zuurstofleiding in de industriezone van Temse, op tweede kerstdag. Dat gaf burgemeester De Ryck toe tijdens de gemeenteraad van maandag januari. Een werkgroep moet de problemen nu aanpakken.

Oppositielid Bert Bauwelinck (Tesamen) vroeg een evaluatie van de gemeentelijke communicatie van die dag.

“Die was rampzalig”, zegt Bauwelinck. “De communicatiediensten van Sint-Niklaas en Bornem hebben op hun Facebook gezegd wat er precies aan de hand was, maar het heeft toch wat voeten in de aarde gehad voor Temse communiceerde. Het alarmeringssysteem BE-Alert stuurde ook maar één bericht uit, een melding dat alles opgelost was.”

Het aanpak van de ramp is best goed verlopen, aldus burgemeester Luc De Ryck (CD&V). “Maar ik kan niet anders dan u gelijk geven: de communicatie was niet wat ze moest zijn”, zegt de burgemeester.

“Er werd ondertussen een crisiscommunicatiewerkgroep opgericht om de problemen op te lossen. Reden voor de fouten ? Materiele onvolkomenheden, een paar misverstanden en BE-Alert dat niet werkte zoals het moest.”

(C) Shutterstock

Komende maandag deel 2 ‘Temse in Beeld anno 1995’ op Eclips TV

TEMSE – Komende maandag 1 februari kan men op Eclips TV het tweede deel bekijken van Temse in Beeld 1995.

Na contact met Eclips TV heb ik vernomen dat de uitzending wel degelijk doorgaat”, aldus filmmaker Chris Tronckoe. “Momenteel (donderdagnamiddag red.) staat het nog niet vermeld in de digitale tv-gids maar dit zou men vrijdag aanpassen.”

Vorige week maandag werd deel één uitgezonden. Het tweede deel van het programma omvat de evenementen en activiteiten in Temse van juli tot december ’95.

“Zo zal men ondermeer reportages kunnen zien over de paardenomgang te Tielrode in juli, het ambachtelijk weekend in Temse, het afscheidscriterium van Temse wielerlegende Jan Bogaert, de laatste 11 novemberviering met optocht en nog tal van andere reportages. De uitzending is mijn bijdrage zijn tot ontspanning in deze moeilijke coronatijden”, klinkt het bij Tronckoe.

“Het programma wordt niet op andere tijdstippen heruitgezonden en kan niet herbekeken worden maar men kan het uiteraard wel opnemen.

Eclips TV kan men bekijken via digitale televisie van Telenet op kanaal 51, via Proximus op kanaal 90, Orange kanaal 39 en TV Vlaanderen via kanaal 13.

Maandag 1 februari 10.45 uur: Temse in Beeld anno 1995 @Eclips TV.

Temse in Beeld anno 1995 deel 2 maandag op Eclips TV

Ongerustheid over jachthut in poldergebied: “Gaan ze onze hertjes afschieten ?

TEMSE/TIELRODE – In het poldergebied van Tielrode is een kansel verschenen, een jachthut op pootjes. Buurtbewoners zijn ongerust dat reeën het doelwit zijn.

“Wat ik wel zeker kan zeggen, is dat er niet op reeën gejaagd mag worden”
Schepen Dierenwelzijn, Tineke Van Britsom  (N-VA)

De gemeente onderzoekt of het bouwsel er wel mag staan. Maar een ding is nu al zeker: op reeën mag niet gejaagd worden.

Gemeenteraadslid Sien Steels (Tesamen) uit Tielrode kaartte de verschijning van de jachthut aan tijdens de gemeenteraad van maandag.

“Mensen hebben opgemerkt dat er in de polder een jachthut gezet is”, zegt Steels. “Ze vragen mij of ze daar hertjes gaan afschieten. Dat vinden ze niet kunnen.”

“Die bezorgdheden hebben mij ook bereikt”, zegt schepen voor Dierenwelzijn Tineke Van Britsom (N-VA). “Er staat inderdaad een kansel en we onderzoeken momenteel of die er eigenlijk wel mag staan. Wat ik wel zeker kan zeggen, is dat er niet op reeën gejaagd mag worden. Dat kan alleen als er te veel zouden zijn, maar dat wordt per provincie bekeken en dat is nu absoluut nog niet het geval.”

Loslopende honden

In het kader van het lopende onderzoek wou schepen Van Britsom niet kwijt wie de toren heeft geplaatst. Maar als die er niet mag staan, worden er gepaste stappen ondernomen, zegt ze. Raadslid Steels merkte ook op dat er in de polder, een gecontroleerd overstromingsgebied, sinds een week borden staan met de mededeling verboden toegang, privé-eigendom. Mensen zijn dus enkel welkom op de wandelpaden rond de polder. Zowel Steels als Van Britsom vinden de bordjes verregaand, hoewel het inderdaad om privéterrein gaat, aldus de schepen. Volgens haar zijn er wel al klachten geweest over loslopende honden.
(Bron: HN/Tom Nuytemans)

De jachthut verscheen een tijdje geleden in de Tielroodse polder.

 

 

155 Temsenaars in quarantaine, gemeente houdt controles

TEMSE – Sinds maandag controleert de gemeente Temse of inwoners zich wel aan de quarantaineregels houden.

“Wij hebben een lijst ontvangen van 155 mensen, die in quarantaine moesten”, zei burgemeester Luc De Ryck (CD&V) tijdens de gemeenteraad van maandag 25 januari. Dat betekent dat 155 personen in isolatie of quarantaine moesten na een besmetting met Covid-19, een hoogrisicocontact of een reis naar een rode zone.

Mensen opbellen

Gemeentemedewerkers bellen de mensen op, als er na twee pogingen geen reactie komt, gaat de lokale politie langs.

“Al wie bereikbaar was, hebben zij aan de lijn gehad”, aldus de burgemeester. “Sommige telefoonnummers waren onjuist en bij sommigen was er geen telefoonnummer vermeldt. Wij hebben ook akte genomen dat één persoon niet gediend was met het feit dat hij gebeld werd.”

De burgemeester reageerde daarmee op vragen Annemie Muyshondt (Vlaams Belang) en Brigitte Caura (Tesamen). Op de vraag van Caura dat je door mobiele telefoons niet weet of iemand wel thuis zit, antwoordde de burgemeester dat een perfecte oplossing niet bestaat.

(C) Shutterstock

 

Gemeentebestuur werkt transportplan uit voor vervoer van minder mobiele inwoners naar vaccinatiecentrum in Sint-Niklaas

TEMSE – Tijdens de gemeenteraad van januari vroegen raadsleden Paul Oste (Vlaams Belang) en Brigitte Caura (Tesamen) of het gemeentebestuur vervoer naar het vaccinatiecentrum in Sint-Niklaas gaat organiseren voor minder mobiele inwoners.

Wat met de mobiliteit naar het vaccinatiecentrum in Sint-Niklaas voor minder mobiele mensen ?”, stelde oppositieraadslid Paul Oste (Vlaams Belang) “Iedereen heeft geen wagen. De lijnbus rijdt wel tot aan het station van Sint-Niklaas. Maar van daaruit is het toch nog een eind wandelen tot aan het Bauhuis. Is de gemeente in de mogelijkheid om voor vervoer te zorgen voor onze minder mobiele inwoners, zodat ook zij kunnen gevaccineerd worden.”

Voorwaarden 

Ook raadslid Brigitte Caura (Tesamen) vroeg zich af of er door de gemeente vervoer naar het vaccinatiecentrum gaat georganiseerd worden.
“Er wordt blijkbaar wel op gerekend dat de lokale besturen een inspanning doen om het transport van minder mobiele mensen te verzorgen en zo inwoners tot daar te krijgen”, aldus Caura. “Vermits er expliciet subsidies voor uitgeschreven zijn.”

“Dat zijn inderdaad vragen die leven bij de bevolking”, reageerde burgemeester Luc De Ryck (CD&V). “Eerst en vooral wil ik meegeven dat we in eerste instantie hoopten om zelf een vaccinatiecentrum te kunnen inrichten. We hebben daar voor gelobbyt maar zoals bekend mochten wettelijk maar twee vaccinatiecentra georganiseerd worden per eerstelijnszone en zodoende waren Lokeren en Sint-Niklaas met het aantal inwoners en de geografische situering uitverkoren. Trouwens de voorwaarden waar zo’n een centrum aan moet voldoen zijn niet zo eenvoudig.”

“Daarom moeten we zorgen voor een maximale alternatieve oplossing.
Dat wil zeggen mobiliteit en transport dat tegemoet komt aan zoveel mogelijk mogelijkheden, om zoveel mogelijk mensen te laten inenten.”

Ondersteuning

“Er zal daarom een communicatie – en transportplan uitgewerkt worden”, stelt De Ryck. “Met de bedoeling van een optimale bereikbaarheid van het vaccinatiecentrum – en een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad van de bevolking – te realiseren. We bekijken ondertussen of de taxisector, de Minder Mobiele Centrale, de Seniorenmobiel en aangepast openbaar vervoer ondersteuning kan bieden.”

“Ook de Vlaamse regering onderzoekt momenteel hoe personen die zich naar het vaccinatiecentrum begeven maximaal gebruik kunnen maken van de reguliere buslijnen van de Lijn en in welke mate privaat busvervoer kan ingeschakeld worden om zogenaamde busshuttels te voorzien naar de centra.”

Thuisvaccinatie

“Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de complete ondersteuning van de lokaler besturen ontvingen wij een vragenlijst van de ministers Lydia Peeters, Wouter Beke en Bart Somers, rond de mobiliteit van en naar de vaccinatiecentra. Belangrijk ook, de co-financiering van bijkomend mobiliteitsaanbod naast het reguliere aanbod van de Lijn wordt nog verder bekeken door de Vlaamse regering.”

“Naast de uitbouw van een fysiek centrum werkt de Vlaamse overheid ook aan de modaliteiten van thuisvaccinatie. Dit is wel enkel bestemd voor personen die niet – of te weinig mobiel zijn.”

22 overtredingen van nachtklok tijdens politieactie

TEMSE – Zaterdagavond en zondagnacht organiseerde de politiezone Kruibeke-Temse een actie waarbij gecontroleerd werd op de naleving van de coronamaatregelen, verkeersinbreuken en overlast.

Er werden maar liefst 22 COVID-pv’s opgemaakt voor het overtreden van de nachtklok.

Twee bestuurders legden een positieve alcoholtest af.

Eén persoon had in zijn voertuig lachgas bij.

Van twee voertuigen was de keuring verlopen.

Men trof één geseind persoon en één illegaal aan. Eén persoon had een verboden wapen bij zich.

Daarnaast werden er nog 15 onmiddellijke inningen voor verkeersovertredingen opgemaakt.

Deze week Kasteelstraat afgesloten door werken

Plaatselijke handelszaken zijn bereikbaar

TEMSE – Deze week is de Kasteelstraat afgesloten voor doorgaand verkeer. Dit voor het vervangen van een riooldeksel.

De werken, in opdracht van Aquafin, werden maandagnamiddag opgestart en duren vermoedelijk vijf dagen.

Tijdens de werken is de Kasteelstraat afgesloten van de Veerstraat tot de rotonde. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de Veerstraat, Wilfordkaai en Consciensestraat. Aan het afgesloten gedeelte geldt ook een parkeerverbod. Plaatselijk verkeer is mogelijk. Fietsers en voetgangers hebben een veilige doorgang.

Doorgaand verkeer dient de omleiding via de Veerstraat te volgen

Eerste gemeenteraad van het jaar weer digitaal te volgen

TEMSE – Morgen maandag 25 januari vindt de eerste gemeente – en OCMW-raad van het nieuwe jaar plaats. Net zoals de voorbije maanden is dit door corona een digitale versie, door iedereen te volgen via het YouTube-kanaal van het gemeentebestuur.

Naast de reguliere agenda van de gemeenteraad zijn er ook nu weer heel wat interessante aanvullende punten waarbij gemeenteraadsleden, vooral van de oppositie, vragen stellen aan burgemeester en schepenen.

Zo worden er ondermeer vragen gesteld over de controle van de quarantaineplicht, de communicatie van het lokaal rampenplan, de huurpremie’s en huursubsidies, het electrisch autodelen en vuurwerk tijdens de avondklok.

De digitale gemeenteraad en OCMW-raad: maandag 25 januari vanaf 19.30 uur te volgen via deze link.

Wie niet in de mogelijk is om de vergadering live te volgen kan nadien de opname bekijken op het youtube-kanaal van de gemeente Temse.

Ook de gemeentelijke commissies en gemeenteraden van de voorbije maanden kan men herbekijken via deze link

Bekijk de volledige gemeente – en OCMW agenda via onze sociale mediakanalen…

De aanvullende agenda bevat weer heel wat vragen van raadsleden

Zoektocht naar vrijwilligers voor vaccinatiecampagne

TEMSE/SINT-NIKLAAS – In maart starten, ook voor Temsenaars, de vaccinaties in ’t Bau-huis in Sint-Niklaas. Men is daarvoor op zoek naar vrijwilligers. Voor veel taken heeft men geen medische kennis nodig. Ook vrijwilligers uit Temse zijn welkom.

Voor deze vier profielen zoekt men vrijwilligers:

– Medische taak (bv. verpleegkundige, arts, apotheker …)

– Administratieve taak in vaccinatiecentrum (bv. algemeen onthaal, informatie- en reservatielijn)

– Sociaal administratieve taak (bv. medisch onthaal, steward …)

– Mobiliteit van en naar vaccinatiecentrum (bv. minder mobielen vervoer …)

Taken en vereisten

In onderstaande link naar het aanmeldformulier vind je meer info over de taken en voorwaarden. Geef aan welk profiel je interesseert en welke opleiding of relevante ervaring je hebt. Voor veel taken heb je geen medische kennis nodig.

– Weet je niet of en wanneer je voldoende tijd kan vrijmaken? Stel je toch kandidaat! Ook kortere periodes kunnen zeer nuttig zijn.

– Ook als je niet in Sint-Niklaas woont, kan je je natuurlijk kandidaat stellen.

Selectie en opleiding

Voor elk profiel selecteren wij voldoende vrijwilligers. Als vrijwilliger krijg je een opleiding in het vaccinatiecentrum.

Privacy en veiligheid

Als vrijwilliger ga je vertrouwelijk om met gevoelige informatie en privégegevens. Uiteraard staat ook veiligheid voorop. De spuiten met het vaccin klaarmaken gebeurt onder toezicht van een apotheker. Een arts of verpleegkundige volgt de vaccinaties op. Ook krijg je al het nodige veiligheidsmateriaal om je werk uit te voeren.

Klik op deze link voor het aanmeldformulier  

(C) Stad Sint-Niklaas

Temse maandag centraal op Eclips TV

TEMSE – Komende maandag komt Temse in beeld op Eclips TV

Eclips TV is een televisiezender voor jong en oud met een knipoog naar de 55- plussers. De zender wil de kijker een mix van informatie, entertainment en nostalgie aanbieden.

Eclips TV kan men bekijken via digitale televisie van Telenet op kanaal 51, via Proximus op kanaal 90, Orange kanaal 39 en TV Vlaanderen via kanaal 13.

Eclips TV heeft een uitgebreid eigen aanbod.

De 55-plussers en mantelzorgers kunnen op de TV-zender kennis maken met een handvol vertrouwde TV gezichten van weleer: Michel Follet, Janine Bischops, Peter De Kemel, Gil Claes en Eric Vandenabeele.

Komende maandagvoormiddag 25 januari staat Temse centraal op de zender.
“We zenden dan een reportage uit ‘Temse in beeld anno 1995′“, klinkt het bij de Eclips redactie. “Deze wordt rond 10.45 uur uitgezonden.”

Uiteraard kan men het programma ook opnemen om later te bekijken.