Kouterstraat krijgt volledige make-over

Rioleringen zijn in zeer slechte staat
Ook omliggende straten worden aangepakt

TEMSE – Tijdens de laatste gemeenteraad stelde oppositieraadslid Wim Van Rossen (Open VLD) de alweer slechte toestand van het wegdek van de Kouterstraat aan de kaak. “De komende jaren krijgt de straat een volledige ‘make-over”, verklapte schepen Hugo Maes (CD&V)

“Nadat in 2001 de Kouterstraat een nieuw wegdek kreeg, moest na amper 6 jaar de straat in 2015 opnieuw geasfalteerd worden”, klonk het bij Van Rossen. “Tijdens de gemeenteraad van augustus 2015 vertelde men dat de oorzaak van dit alles te maken had met het uitbreken van oude tramsporen (in een bedding van kasseien red.) aan de boekhandel en de schoenwinkel. Toen werd ook gesteld dat het niet de bedoeling was om een totaalaanpak voor de Kouterstraat na te streven. Recent merken we dat nu na amper twee jaar en vijf maanden het wegdek grote tekenen van slijtage begint te vertonen. Ik vraag me af of men de Kouterstraat nog altijd gaat overlaten aan de tand des tijds en er niet geopteerd wordt voor een totaalaanpak met ingrijpende maatregelen zodat we niet om de twee jaar de straat moeten voorzien van een nieuwe laag asfalt, werken die in 2015 nog begroot werden op 65 000 euro.”

“De aannemer had ons in 2015 verzekerd dat hij het probleem van de kasseien onder het het asfalt kon oplossen. Door een speciale aanhechting zou de asfaltering nog even kunnen blijven liggen”, antwoorde schepen Hugo Maes (CD&V) “We hebben hem dan ook op het matje geroepen en met die beweringen geconfronteerd. En hem gedwongen om de herstelling nu op eigen kosten te doen.

Nu, als men de kasseien onder het wegdek wil verwijderen moet men het ganse wegdek en wellicht ook het voetpad heraanleggen. Daarom zijn we gaan aankloppen bij Rio-Pact (het samenwerkingsverband tussen De Watergroep en Aquafin voor gemeentelijk rioleringsbeheer red.) en konden het cameraonderzoek van de riolering bekijken. Daaruit blijkt dat die er zeer slecht aan toe is. Het is zelfs zo erg dat wanneer men de straat zou aanleggen zoals in de Schoolstraat gebeurd is, waarschijnlijk de de riolering zou instuiken door de trillingen van de werken”,

Daarom gaat men nu in eerste instantie de aannemer verplichten de nodige herstellingswerken uit te voeren.

“Daarnaast is er met Aquafin een RioP een dossier opgestart om de riolering in de Kouterstraat, Pastoor Boelstraat een deel van de Gasthuisstraat en Mariadal volledig aan te pakken.”, stelt Maes. “Bij Mariadal is ook al een studieburaeu aangesteld omdat daar ook voetpaden moeten vernieuwd worden. binnenkort gaan we dan een dossier opstellen voor vernieuwing van de riolering in de overige genoemde straten zodat het afvalwater naar de collector en het waterzuiveringstation geleid wordt. Gezien de projecten die daar in de pijplijn zitten, de ISA-site, de nieuwbouw van de kliniek en de nieuwbouw van de Reiger, gaan we samen met Aquafin en de betrokkenen samenzitten zodat met het aanleggen van een dubbel rioleringsstelsel alles op elkaar kan afgestemd worden. Trouwens als we zo een groot dossier indienen hebben we heel veel kans dat dit gesubsidieerd wordt. Als we enkel de Kouterstraat indienen zou dat niet het geval zijn.

De gemeente gaat dit jaar nog een dossier indienen. De timing van de start van de rioleringswerken zou zowat twee jaar bedragen.

“De asfalteringswerken zijn in 2015 gebeurd, met de herstelling van de slechte delen die binnenkort gebeuren en we daar twee jaar bijtellen zouden we in 2020 de start moeten kunnen geven van de renovatie van de rioleringswerken”, aldus Hugo Maes “Dan kan er op die moment ook nagedacht worden over de invulling wegdek, de weg-infrastuctuur, en de voetpaden zoals we ook doen in de Dorpsstraat in Elversele en de Antwerpse Steenweg in Tielrode.”

Gemeente hoopt exploitatie van parking op Wilfordkaai over te nemen

TEMSE – De voorbije maanden is er al heel wat gezegd en geschreven over de betaalparking op de Wilfordkaai. De mogelijkheid bestaat nu dat de gemeente een akkoord kan afsluiten met de eigenaar om de parking in bezit te krijgen.

Oppositieraadslid Annemie Peeters-Muyshondt (Vlaams belang) deed op de gemeenteraad van februari een voorstel aan het schepencollege om de eigenaar van de parking een voorstel te doen.

“Zo een parking in handen van een privé-eigenaar en op die manier uitgebaat, niemand ook hijzelf niet heeft er baat bij”, schetste Muyshondt. “We betalen allemaal wel eens parkeergeld in de grote steden maar ik bent nog nergens geweest waar men 7 op 7 en 24 uur per dag moet betalen. Daarom doe ik het voorstel aan de het schepencollege om op korte of lange termijn onderhandelingen te starten met de eigenaar, om de parking in bezit te krijgen via een leasing, door te huren of een andere mogelijkheid.”

“Iedereen is inderdaad ongelukkig over de parkeergelegenheid op de Wilfordkaai”, antwoordde burgemeester Luc de Ryck (CD&V). “Daarom zijn we, net zoals u vraagt, onlangs besprekingen begonnen met de eigenaar. Die beogen dat we zelf de parking zouden exploiteren. Uiteraard zijn die gesprekken niet zo makkelijk als we zouden willen en daarom ga ik er ook niet nader op in om de besprekingen niet te hypothekeren.”

Annemie Peeters Muyshondt vroeg ook hoe ver men staat met het invoeren van bewonerskaarten voor het parkeren.

“Daar is nog niks over beslist”, klonk het bij de burgemeester. “In het kader van het mobiliteitsplan moeten nog een aantal knopen doorgehakt worden en daarbij zullen we bekijken of we die bewonerskaarten al of niet invoeren.”

Gemeente krijgt onverwacht cadeau van Marine (maar twijfelt om het te aanvaarden)

Is schenking van schip Belgica een vergiftigd geschenk ?
TEMSE – In de feestzaal van het gemeentehuis werd het tweede deel van de inventaris van het archief van de Boelwerf officieel voorgesteld. Een boek samengesteld door .Dr. Johan Dambruyne, rijksarchivaris-diensthoofd Rijksarchief Antwerpen-Beveren. Op het einde van zijn speech had burgemeester Luc De Ryck een verrassend nieuwtje : De marine doet het gereputeerde oceanografisch schip Belgica cadeau aan de gemeente. Een mooi gebaar, vindt de gemeente, want de Belgica werd op de Boelwerf gebouwd. “Maar financieel wordt het mogelijk een zware dobber.”
Zal dit archiefbeeld ooit nog opnieuw te zien zijn ? De oude Boelwerfkraan geflankeerd door de Belgica

De Belgica heeft een onverbrekelijke band met Temse. Het onderzoeksschip werd in 1984 gebouwd op de Boelwerf, met koningin Fabiola als meter en de gemeente Temse als peter. Temse nam dat peterschap ter harte en het schip kwam dan ook geregeld terug naar zijn thuisbasis, zowel voor bevelsoverdrachten als voor opendeurdagen. Die lokten telkens meer dan 3.000 bezoekers. Het schip heeft intussen zijn dienst gedaan en wordt in 2020 uit de vaart genomen.

“Blijk van waardering”

De marine kwam op het idee om de peter van het schip een cadeautje te geven. “De Belgica wordt geschonken aan de gemeente Temse. Een gebaar dat ons charmeert want de Belgica is een kroonjuweel uit de schatkamer van de Boelwerf. Het is ook een blijk van waardering voor onze inzet als peter”, klinkt het bij burgemeester Luc De Ryck (CD&V).

Het is echter de vraag of de gemeente het geschenk aanvaardt of er beleefd voor bedankt. “Het is geen eenvoudig cadeau. Het schip is versleten en varen zal het niet meer kunnen. Vraag is wat we ermee kunnen doen. En de onderhoudskost zal heel hoog liggen”, vreest de burgemeester.

Dat zoiets duur kan uitvallen, zal blijken nu de gemeenteraad moet beslissen over de restauratie van de grote kraan op De Zaat. De enige overgebleven Boelwerf-Cockerill-kraan werd in 2004 beschermd als monument en blijft op De Zaat als herinnering aan de voormalige scheepswerf. De restauratie van de kraan is broodnodig om de staalstructuren en verbindingen te bewaren, net als het betonplatform en de fundering. Meteen zouden ook de roterende delen hersteld worden, waardoor de torenkraan weer om haar as kan roteren. Mooie plannen maar daar staat ook een stevig prijskaartje tegenover: de raming bedraagt 1,52 miljoen euro. De gemeente hoopt daarvoor een subsidie van 80 procent te krijgen, maar dan nog moet Temse zelf 336.000 euro ophoesten.

Bezoekerscentrum

De Temsese erfgoedvereniging Op Stoapel is maar wat blij met de geplande restauratie. Op Stoapel droomt er al jaren van de restauratie te koppelen aan een bezoekerscentrum, een uitkijkplatform met zicht over de hele Scheldedelta en een fiets- en wandelparcours. De mogelijke komst van de Belgica zou in die optiek een extra troef betekenen. Bovendien vreest de vereniging dat het anders einde verhaal is. “Wat er anders met het oude schip zal gebeuren, is onduidelijk. Wellicht zal de sloop het trieste lot zijn. Tenzij het schip een plaats kan krijgen in een erfgoedplan dat het scheepsbouwverleden in de Scheldergio als onderwerp heeft. Op Stoapel vzw is actief aan het zoeken naar een draagvlak voor een dergelijk initiatief”, klinkt het bij Op Stoapel.

Bron: HN-GVA/ Guy van Vliet

Politieke beweging Tesamen deed aan ‘plogging’

TEMSE – Maandag 26 februari lanceert De SP-A fractie bij monde van fractieleider Bert Bauwelinck op de gemeenteraad het voorstel om als gemeente Temse toe te treden tot de ‘statiegeldalliantie‘ en gaat men ook voorstellen aan het gemeentebestuur om te onderhandelen met lokale winkeliers en marktkramers om wegwerpzakjes maximaal te vermijden.

Om het punt kracht bij te zetten gingen enkele leden van de nieuwe politieke beweging Tesamen zondag 25 februari TESAMEN in de vrieskou aan ‘plogging’ doen (jogging + ‘plocka upp’ – zwerfvuil oppakken). Dat is een Zweedse hype waarbij men al joggend zwerfvuil opruimt, die blijkbaar ook in ons land begint aan te slaan. Ondermeer Bert Bauwelinck en SP-A voorzitter Pascal De Dycker tesamen met enkele gelijkgestemden trokken hun loopspullen aan en gingen blikjes en plastic rotzooi van de dijken op de Zaat oprapen. Althans dat was toch de bedoeling.

“Langs het dijkpad langsheen de Zaat was er niet al te veel te vinden”, aldus Pascal De Dycker. “Wellicht omdat de vervuilers daar bespied kunnen worden vanuit de appartementen langs het dijkpad. Daarom trokken we naar de Schrijnstraat, de verbindingsweg tussen de Smesstraat en de Ruisstraat, een straat met heel weinig bewoning. En daar verzamelden we meer dan een zak vol rotzooi.”

Gemeenteraad maandag 26 februari 19.30 u. Gemeenteraadszaal AC De Zaat (6e verd.)  Iedereen welkom !!!

Meer foto’s, klik hier

 

Multinational Becton-Dickinson neemt in TTS industriezone nieuw distributiecentrum in gebruik

Nieuw magazijn heeft capaciteit van 45000 paletten
TEMSE – De Amerikaanse multinational BD, een van de belangrijkste medisch-technologische bedrijven in de wereld, nam een derde distributiecentrum in gebruik in Temse. De uitbreiding levert 30 extra jobs op. Het gebeuren werd kleur gegeven door een officiële opening met aanwezigheid van tal van kaderleden van het bedrijf uit binnen – en buitenland. Ook burgemeester Luc De Ryck, schepen Franky De Graeve en ere-schepen Freddy Verbeke tekenden present.
Het nieuwe distributiecentrum heeft een capaciteit van 45000 paletten

Becton-Dickinson Benelux vormt naast het distributiecentrum in Temse met de vestiging in Erembodegem de belangrijkste draaischijf van de BD-activiteiten in Europa. Het is een Amerikaanse wereldspeler op het vlak van medisch materiaal.

Het Europese logistieke hoofdkwartier was al langer gevestigd in Temse en het is geen toeval dat er uitgerekend hier een uitbreiding van de activiteiten komt.

“Dit is een strategische ligging in het centrum van Europa”, meent executive Vice President Roland Goette.

Opvallend gebouw

“Het nieuwe distributiecentrum is ontworpen om de doeltreffendheid voor het leveren naar klanten en logistieke capaciteiten aanzienlijk te versterken. Deze investering van 25 miljoen euro verhoogt ook onze betrokkenheid bij de gemeente Temse. We versterken onze aanwezigheid in de regio waar we sinds 1991 actief zijn”, aldus Roland Goette.

Het materiaal dat opgeslagen ligt in het distributiecentrum varieert van injectiespuiten en naalden tot hoogtechnologische apparaten.

Wie langs de E17 rijdt, kan alvast niet naast het nieuwe 38 meter hoge complex kijken. Het is een opvallend gebouw met verticale strepen in grijs, zwart en wit. Van hieruit zullen klanten uit Europa, Midden-Oosten en Afrika bediend worden. De uitbreiding in Temse, waar nu 200 mensen werken, levert 30 extra jobs op.

Een blik in het immense magazijn

295 palletten per uur

De Europese logistieke campus van BD was na de overname van Carefusion in maart 2015 aan extra opslagcapaciteit toe. Daarom werd in 2016 beslist om een aangrenzend perceel van 36.000 vierkante meter aan te kopen en er een nieuw, sterk geautomatiseerd magazijn te bouwen met een capaciteit van 45000 paletten. Daarmee komt de totale oppervlakte op bijna 100.000 vierkante meter.

Dankzij deze uitbreiding zal de Europese logistieke campus van BD in Temse binnenkort elke dag tot 2.000 palletten met goederen kunnen verwerken.

Door de doorgedreven automatisering kunnen er 295 palletten per uur worden in- en uitgevoerd in het nieuwe 38 meter hoge magazijn. De uitbreiding vormt bovendien een opportuniteit om de hele site nog efficiënter te maken.

De drie gebouwen op de campus hebben elk een eigen specifieke functie en krijgen elk een heel ander type zendingen te verwerken.

(Bron: HN/GVA – Guy Van Vliet)

Meer foto’s, klik hier

Er was heel wat belangstelling voor de officiële opening

 

POLITIE. Illegalen opgepakt en diefstal banden

Illegalen opgepakt

Donderdagmorgen 22 februari omstreeks 9.00 uur zag een getuige een tiental illegalen uit een vrachtwagen springen in de industriezone TTS.
De vrachtwagen kwam uit Polen en diende materiaal te leveren in een bedrijf in de Kapelanielaan te Temse.
De politiediensten Temse en Sint-Niklaas konden 9 illegalen vatten. In afwachting van een beslissing van Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) werden er vijf opgesloten in de cel in het commissariaat in Temse en vier in de cellen te Sint-Niklaas. De illegalen zijn afkomstig uit Eritrea.

Diefstal Banden

In een bedrijf in de Kapelanielaan in Temse werden 17 banden met velgen gestolen. Deze werden vanonder de vrachtwagens gestolen.

Burgerinitiatief organiseert info-avond

TIELRODE – Burgerinitiatief Roomacker Tielrode organiseert een leerrijke infoavond om de sympathisanten middels een film en lezing uitleg te geven over de trends in ruimtelijke planning, hoe we vandaag bouwen en met de open ruimte omspringen en hoe we dat in de toekomst zouden moeten doen.

Het programma bestaat uit 3 delen: een documentaire van Nic Balthazar en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck over vernieuwende bouwprojecten, een lezing van Erik Rombaut over het einde van de lintbebouwing én de verkaveling, en een napraatmoment met drink

De avond gaat door op vrijdag 2 maart om 19.45 in het Gildenhuis, Kaaistraat 10, in Tielrode. De toegang bedraagt 4€ (met inbegrip van 1 drankje).

 

Tafeltennisclub Temse vierde 50-jarig bestaan.

TEMSE – Op zaterdag 10 februari vierde Tafeltennisclub Temse zijn gouden jubileum. Naast een bowling en een feestmaal omvatte het programma een ontvangst op het gemeentehuis.

Burgemeester Luc De Ryck gaf een overzicht van de sportgeschiedenis van Temse en situeerde de oprichting van Tafeltennisclub Temse in de voor Temse zeer vruchtbare sportjaren ’60. Stefaan Smet, sinds vorig jaar voorzitter, weidde uit over de recente evolutie, waarna erevoorzitter Werner Maerevoet, tot vorig jaar voorzitter, de historiek van de club uit de doeken deed.

De stijlrijke ontvangst werd afgerond met een receptie.

Het bestuur van Tafeltennisclub Temse anno 2018 met schepenen en burgemeester Luc De Ryck, geflankeerd door erevoorzitter Werner Maerevoet en huidig voorzitter Stefaan Smet

Klik hieronder door voor de historiek van de club door Werner Maerevoet

Verder lezen Tafeltennisclub Temse vierde 50-jarig bestaan.

Missie-animatiegroep Temse stopt met kaasavond

TEMSE – Na 35 jaar stopt de Missie-animatiegroep uit Temse met het organiseren van een kaasavond ten voordele van de missieposten in Congo en projecten in Burundi en Rwanda. Op zaterdag 3 februari 2018 vond de laatste kaasavond plaats in parochiaal centrum De Leeuwerck.

De Missie-animatiegroep gaat nu op zoek naar een andere, minder arbeidsintensieve formule om geld in te zamelen ten voordele van de missieprojecten. De leiding van de missiegroep is in handen van zuster Lucienne (Lea Heirbaut) uit Tielrode, algemeen overste van de congregatie Zusters van de H. Vincentius a Paulo. Zij was zelf meer dan 27 jaar actief als missiezuster in GEMENA (Congo) samen met medezusters en heeft daar nog contact met een missionarissen en andere ontwikkelingswerkers. De opbrengst van de laatste kaasavond ging naar een project waarbij noodtransport naar een materniteit werd voorzien voor zwangere vrouwen en baby’s in Afrika om moeder- en kindersterfte te verminderen.

De Missie-animatiegroep staat ook in verbinding met Memisa (medische missiesamenwerking) die projecten steunt om de gezondheid en ontwikkeling van de mensen in de missiegebieden te verbeteren. Zij doet nu een oproep aan iedereen tot het aanreiken van ideeën voor een ander initiatief om geld in te zamelen voor projectondersteuning van missionarissen e.a. Contact: Zuster Lucienne, Antwerpse Steenweg 101, Tielrode, tel. 03 575 51 01, lea.heirbaut@scarlet.be.

Giften kunnen verder vrijblijvend gestort worden op rek.nr. IBAN BE59 7470 0752 7126 op naam van Missie-animatiegroep.

Leden van de Missie-animatiegroep met schepenen Hugo Maes en Franky De Graeve

Eindelijk nog eens mooi weer voor carnavalstoet Elversele

Topgroep de Sharky’s uit Steendorp de grote afwezige
ELVERSELE – Dankzij het mooie weer was een pak volk afgezakt naar Elversele voor de carnavalsstoet.

De lokale groep de Greffels, met in zijn rangen Prins Carnaval Maarten I, oogstte heel wat bijval met hun kleurrijke wagen en kostuums. Grote afwezige was de topgroep De Sharky’s uit Steendorp. Zaterdag beslisten zij om alle stoet-activiteiten dit seizoen af te blazen na enkele problemen binnen de groep.

Meer foto’s, klik hier

Voor eigen publiek zorgden de Greffels voor heel wat kleur

 

Geen overweldigende opkomst voor tienerfuif

TEMSE – Om het einde van de krokusvakantie en de Grabbelpasweek te vieren organiseerde de gemeentelijke Jeugddienst een echte tienerfuif in JOC De Nartist.

Met DJ’s, funky kapsalon, glittertattoo, en fluoschmink. Vooral de photobooth waarbij men op de foto kon met gekke hoeden en andere rare attributen was bijzonder populair bij de kids. Zowat 50 jeugdigen van 10 tot 15 jaar kwamen fuiven in JOC De Nartist.
“Niet overweldigend dus maar de kinderen die er waren hebben zich wel heel goed geamuseerd”, aldus Brecht Michiels van de Jeugddienst.
Terwijl de kinderen fuifden konden ouders en grootouders genieten van een drankje in de instuif van het jeugdontmoetingscentrum.

Meer foto’s, klik hier

De photobooth was heel populair

Carnaval in WZC De Reiger

TEMSE – Naar goede traditie bracht het gemeentelijk carnavalscomité twee weken voor het carnaval in de centrumgemeente een bezoek aan WZC De Reiger.

Samen met streetband de Strooien Hoedjes, lokaal zangtalent Diego De Groep en presentator Sylvain Schvartz zorgde men voor een carnavaleske namiddag en werd er door de rusthuisbewoners gedanst en gezongen samen met de Prins en Prinses van de Reiger, Frans De Gendt (98) en Anny Staes (83).

Meer foto’s, klik hier

De Prins en Prinses van de Reiger, Frans De Gendt (98) en Anny Staes (83) lieten zich niet onbetuigd

 

Prins Carnaval Roy I vraagt vriendin ten huwelijk vóór popverbranding

STEENDORP – Met de verbranding van de Klos en de Kloter op het dorpsplein en de ‘Matsoefel Ommegaunk’ kwam een einde aan de 41ste editie van Steendorp carnaval. Prins carnaval Roy I had ook een verrassing voor de aanwezigen.

Prins carnaval Roy Meersman, ook verkleed als Matsoefel van ’t Geloag, had nog een verrassing in petto. Net voor de popverbranding vroeg hij publiekelijk zijn vriendin en tevens eredame Shauni Scheltens ten huwelijk. Zij zei ja, met een oorverdovend applaus van de aanwezige carnavalisten uit tot gevolg.

Meer foto’s, klik hier

Prins Roy I vroeg zijn vriendin, en tevens eredame ten huwelijk

Popverbranding luidt einde in van Tielrode carnaval

TIELRODE – Als afsluiter van Tielrode carnaval organiseerde de Orde van ’t Veir de jaarlijkse popverbranding en de verkiezing van de beste geklede carnavalist.

“We beleefden een fantastische editie van ons carnaval”, aldus comitévoorzitter Ken Berckmoes. “Het is ook lang geleden dat er nog zoveel volk aanwezig was voor onze popverbranding.”

De Kettermuitsvrienden wonnen trouwens de carnavalsstoet voor de Sharky’s.

Meer foto’s, klik hier