Hamme boven in uitslag van de Tielroodse carnavalstoet

TIELRODE – De weergoden waren carnavalscomité Orde van ’t Veir goed gezind. Daardoor stond er heel wat volk langs de kant van de weg voor de Tielroodse carnavalstoet. In de top drie van de uitslag van de stoet voerden twee Hamse groepen het hoge woord.

Door motorpech echter bij onder meer de groep de Titti Twisters uit Hamme liet het carnavalcomité de publiciteitskaravaan wachten en moesten de kijkers in het centrum van de gemeente enige tijd geduld oefenen voor de wagens voorbij kwamen.


De stoet werd gewonnen door de Hamse groep ‘t Was te Peizen met ‘Nix Space-ifiek eigelijk’. Tweede werden De Pandoerkes uit Lokeren met Ali Baba en de Kamelenexpress en de Hamse Kazoos sleepten de derde plaats in de wacht met hun thema Spooktacular .

Maandagavond werd het Tielroodse carnaval afgesloten met de popverbranding en een afsluitend carnavalsbal in de sporthal.

Meer foto’s carnavalstoet, klik hier
Meer foto’s popverbranding, klik hier (foto’s: René Reygaerts)

’t Was te Peizen uit Hamme won de stoet in Tielrode

Wielercommentator José De Cauwer: “Respect voor de mensen in de zorgsector”.

TEMSE/TIELRODE – Zaterdagmorgen 25 februari was VRT-wielercommentator en Temsenaar José De Cauwer de centrale gast in het programma De Weekwatchers met Ruben Van Gucht op Radio 2. Daarin blikte men ook even terug op het overlijden van José’s vader Victor enkele weken geleden op 102-jarige leeftijd.

Zijn vader sukkelde de laatste jaren steeds meer met zijn gezondheid.

José De Cauwer

“Zijn lichaam was op, vertelde De Cauwer. Het was goed voor hem en voor ons dat het gedaan was.”

“Ik heb wel erg veel respect voor de zorgsector”, klonk het bij de sportcommentator. Ik heb het een maand mogen meemaken. Tijdens de coronaperiode stonden we allemaal met witte doekjes te zwaaien maar wat het personeel van de zorgsector doet, chapeau.”

Victor De Cauwer verbleef tot aan zijn overlijden in WZC Huize Vincent in Tielrode.

José De Cauwer was de centrale gast in de Weekwatchers op Radio 2

Tesamen pleit voor meer treinen in station Temse

TEMSE – Oppositiepartij Tesamen pleit voor twee treinen per uur in het station van Temse. De voorbije week was dat het geval. Door werken aan het spoor in Zwijndrecht passeerden de IC-treinen van Antwerpen naar Gent, in beide richtingen, langs Temse. “Het bewijs dat dit traject een verhoogde capaciteit aankan”, aldus Alec Lamberts en Bert Bauwelinck van Tesamen.

“We zagen dat het technisch haalbaar is om elk halfuur een trein in Temse te laten passeren en daarom maken we het gemeentebestuur opnieuw warm om samen met de andere lokale besturen langs de spoorlijn Mechelen-Sint-Niklaas bij de federale minister te gaan pleiten om onze spoorlijn als testcase in te zetten voor zijn beoogde visie van twee treinen per uur in alle stations”, stelt men bij Tesamen.

“Wij hebben met de N16 een sterk verstedelijkte as, die mag dus ook beter ontsloten worden met een frequentere treinverbinding richting Mechelen en Sint-Niklaas waar je kan overstappen richting Brussel, Antwerpen en Gent. Er ligt sinds 2009 een knap uitgewerkt idee en technische haalbaarheidsstudie klaar, uitgewerkt door vzw ABLLO.”

Volgens de partij zijn er nog andere factoren die reizigers ontmoedigen de trein te nemen in Temse.

“Buiten het feit dat er maar één trein per uur stopt in het station, is Temse een van de weinige stations waar ook geen bus van De Lijn halt houdt. Veel reizigers rijden door tot in Sint-Niklaas, waar de verbinding met andere vervoersmogelijkheden beter is”, vertelt Bauwelinck.

“Vzw ABLLO heeft al sinds 2009 een technisch haalbaar voorstel uitgewerkt voor 2 treinen per uur op het traject tussen Sint-Niklaas en Mechelen, rekening houdend met het enkel spoor. Het blijkt met de omleidingen van de IC-treinen dezer dagen zelfs dat de capaciteit van spoorlijn 54 ook kan opgevoerd worden zonder noemenswaardige investeringen in personeel of infrastructuur”

Alec Lamberts stelt de vraag, om de testcase te gaan bepleiten bij de Federale minister, aan het schepencollege in de gemeenteraad van februari, komende maandag.

Tesamen wil meer treinen in het station van Temse

Gemeentelijk Carnavalscomité bracht ambiance in WZC De Reiger

TEMSE – Naar aloude traditie bracht het gemeentelijk carnavalscomité twee weken voor de carnavalsviering in Temse een bezoek aan WZC De Reiger. Er werd gedanst en gezongen met muzikale animatie van de Strooien Hoedjes.

Prins en Prinses van het rusthuis waren Ward Smet (75) en Louise Van den Abeele (89).

Ward ‘Wardje’ Smet is altijd al carnvalsgezind geweest. Bij elke viering was hij steevast van de partij. Hij was dus de geknipte bewoner om verkozen te worden tot Prins carnaval van WZC De Reiger 2023.

Louise Van Den Abeele was ooit nog eredame van een prins carnaval.

Bellenman Bart Heyndrickx mocht de show aan elkaar praten. Tussendoor was er ook een optreden van lokaal talent Diego De Groep en zijn dochter Elize.

Meer foto’s, klik hier

Bart De Groep behaalde gouden medaille met bloedvleugelparkiet op WK in Italië

Vogelliefhebber kreeg de hobby bijna met de paplepel ingegoten

TEMSE – Temse is sinds begin dit jaar een wereldkampioen rijker. Bart de Groep, aangesloten bij vogelvereniging De Sneeuwgors, won na goud op het Belgisch kampioenschap eind vorig jaar, het wereldkampioenschap in het Italiaanse Napels met één van zijn bloedvleugelparkieten.

Bart is net zoals zijn vader Jean-Pierre aangesloten bij vogelclub De Sneeuwgors in Temse.

“Het Belgisch kampioenschap ging door in Putte op 16 december en Bart behaalde er vier gouden medailles. Ook twee andere leden van de Temsese vogelclub behaalden daar Belgisch goud namelijk Yarne Noens en Dylan Van Bogaert.

Met één zijn winnaars gingen Bart naar het wereldkampioenschap in het Italiaanse Napels op 20 januari waar hij goud won”, glundert Jean-Pierre De Groep. “Hij is hier heel fier over.”

Jaarlijkse traditie

“Hij heeft de vogelhobby bijna met de paplepel meegekregen”, klinkt het. “Bart is op heel jonge leeftijd gestart met het houden van kanaries in een kleine volière in onze tuin, op de leeftijd van 10 jaar schat ik. De hobby heeft zich met de jaren steeds uitgebreid. Momenteel hebben we geen kanaries meer maar nu ligt onze focus volledig op parkieten. Op dit moment hebben we ongeveer 120 parkieten (agaporniden, valkparkieten, bloedvleugelparkieten en elegantparkieten.)”

“Rond de leeftijd van 18 jaar zijn we lid geworden van de vogelclub De Sneeuwgors te Temse waar we tot op heden nog steeds lid zijn”, klinkt het. “Meerdere malen per jaar doen we mee aan tentoonstellingen in onze regio. Ook het Belgisch kampioenschap is een jaarlijkse traditie. Nu we goud behaalde op het Belgisch kampioenschap met onze bloedvleugelparkiet en hierover zeer fier waren was het dan ook de ideale moment om deel te nemen aan het wereldkampioenschap te Napels.”

En de rest is geschiedenis…

Tijdens het Belgisch kampioenschap eind vorig jaar behaalden drie leden van de Sneeuwgors een gouden medaille. vlnr.: Yarne Noens, Bart De Groep, Dylan Van Bogaert
Kers op de taart was de gouden medaille van Bart de Groep op het wereldkampioenschap in Napels

Gouden medailles voor zeven teams van Rapid hockey Club

TEMSE – Als een sportvrouw of sportman een gouden medaille krijgt dan weten we dat ze goed gepresteerd hebben. Als 7 teams een gouden medaille krijgen dan kunnen we er vanuit gaan dat ze uitermate goed gepresteerd hebben. En dat is het geval in Temse bij RAPID Hockey Club.

Op vrijdag 17 februari kwamen Schepen van Sport Wim Van Rossen (Open VLD) en sportfunctionaris Lotte Verheyen de medailles aan de winnaars overhandigen in het nieuwe clubhuis van Rapid Hockey Club Temse.

“Een speciale kampioenenviering door de gemeente omdat we zoveel winnaars hebben in de club”, stelt secretaris Nancy De Prijcker.
“Het sportjaar 2021-2022 leverde aan heel wat teams van Rapid Hockey club Temse een eerste plaats op. Zowel bij de meisjesploegen als de jongensploegen werden fairplay, teamgeest, inzet en competitiviteit getoond en klommen ze zo naar de eerste plaats in hun categorie.”

Dat er zoveel teams op de eerste plaats eindigden is een primeur voor de club in Temse. Ook vele tweede en derde plaatsen staan in de lijst.

Hoofdtrainer Richard De Snaijer meldt: “We mogen uitermate fier zijn over onze sportieve prestaties. Deelnemen aan wedstrijden is nog altijd belangrijker dan winnen, maar net die overwinningen zijn het resultaat van een goed sportief seizoen. Wekelijks zien we de teams evolueren en daar doen we het voor. Proficiat aan alle leden die zich wekelijks zo hard inzetten, zowel op het veld als naast het veld.”

“Schepen van sport Van Rossen en Lotte Verheyen kwamen de medailles overhandigen aan die winnende jeugdploegen en alle andere ploegen. En dat het in het clubhuis doorgaat is ook een primeur want nog nooit heeft Temse zoveel medailles in een jaar moeten uitdelen en werden dus extra exemplaren besteld.”

De kampioenen zijn:

Indoor: D1 & U9G1
Outdoor: D3 – U16B1 – U10B1 – U9B1 – U7B2

Meer foto’s, klik hier

Geen tijdelijke Colruyt winkel op alternatieve locatie tijdens nieuwbouwwerken

Klanten worden worden tijdelijk doorverwezen naar andere vestigingen in de regio.

TEMSE – Vorig jaar kreeg de Colruyt Groep een vergunning door de provincie Oost-Vlaanderen voor de bouw van een nieuwe winkel aan de Vrijheidstraat. Omdat de huidige supermarkt plaats moet maken voor een nieuwbouw werd uitgekeken naar een locatie voor een tijdelijke winkel in Temse. Maar die komt er nu toch niet.

“We hebben inderdaad een bouwaanvergunning verkregen voor het slopen van het tankstation en de herbouw van een nieuw handelspand met bijhorende parking”, aldus Gijs Roeckaerts, expansieverantwoordelijke bij Colruyt. “Zonder DATS24, die willen we op termijn op een andere locatie in Temse inplanten.

“Geen eenvoudige klus”

“Doordat de huidige winkel moet gesloopt worden, moesten we op zoek naar een alternatieve lokatie voor een tijdelijke noodwinkel”, stelt Roeckaerts. “Maar dat was in Temse of de onmiddellijke omgeving geen eenvoudige klus. Daarom is beslist om finaal geen noodwinkel in Temse in te richten tijdens de nieuwbouwwerken. We gaan de klanten doorverwijzen/opvangen in de omliggende winkels in Bornem en Sint-Niklaas.”

Als de timing gerespecteerd wordt zouden de werken voor de nieuwe Colruyt-vestiging dit jaar van start moeten gaan.”

LEES OOK: “Colruyt heeft eindelijk vergunning voor nieuwe winkel in Temse”

De huidige Colruyt vestiging (boven) maakt plaats voor een gloednieuwe winkel (onder)

Buurtoverleg tussen bewoners ’t Foort en gemeentebestuur levert eindelijk resultaat op

TEMSE – Ruim een jaar geleden klaagden enkele bewoners uit de sociale woonwijk ’t Foort over de overlast van hangjongeren in de buurt. Na een overleg eind vorig jaar van enkele bewoners met het gemeentebestuur zijn er nu een aantal initiatieven genomen om de overlast tot een minimum te herleiden.

“De politie niks doet aan de overlast”, klonk het eind 2021 bij de bewoners. “En als ze dan eens langsrijden is het ’s morgens om half negen, als er niks te zien is, en niet ’s avonds laat of ’s nachts als die jongeren daar samentroepen. Er zijn zelfs buurtbewoners die hun auto ’s avonds niet meer in de garage durven plaatsen omdat ze bang zijn om lastig gevallen te worden.”

LEES OOK: “Bewoners van sociale woonwijk ’t Foort zijn overlast van hangjongeren beu”

De jongeren lieten heel wat afval achter

Na een overleg met het gemeentebestuur, mede mogelijk gemaakt door gemeenteraadslid Brigitte Caura (Tesamen), komt er nu schot in de zaak.

“Nadat ik voldoende handtekeningen verzamelde vond vorig jaar een buurtoverleg plaats tussen enkele bewoners van de wijk ’t Foort en het gemeentebestuur”, stelt Caura, die de problemen aankaartte bij de gemeente. “De eerste resultaten zijn sinds enkele weken zichtbaar in de wijk. Brommers en elektrische steps kunnen niet meer op volle snelheid tussen de paaltjes door zoeven en er kwam één vuilnisbakje op proef.”

“Het is alvast een verbetering voor de buurtbewoners maar ook aan het speelpleintje zou een vuilbakje zeer welkom zijn”, klinkt het bij het gemeenteraadslid. “De politie beloofde ook dagelijks te patrouilleren en snel op te treden bij melding van overlast.”

De gemeente plaatste als proef één vuilbak in de wijk
“Brommers en elektrische steps kunnen niet meer op volle snelheid tussen de paaltjes door zoeven”, aldus Brigitte Caura

“Hij kwam me, blind van woede en schuimbekkend, een lesje leren”: vader die eigen kinderen folterde, krijgt voorlopig geen straf.

TEMSE – Vader L.M. uit Temse riskeerde drie jaar cel voor jarenlange foltering van zijn eigen kinderen. De correctionele rechtbank van Dendermonde sprak dinsdag geen straf uit voor de man. Dat schrijft Het Nieuwsblad/Waasland.

De voorzitter verklaarde de rechtbank onbevoegd. “Foltering van minderjarigen is een misdrijf waarvoor het hof van assisen bevoegd is”, klonk het.
Lees het volledige verhaal op onze sociale mediakanalen.

Rode Kruis ontvangen op de vooravond van de Week van de Vrijwilliger

Rode Kruis, ook in Temse een onmisbare schakel in het gemeenschapsleven

TEMSE – Op de vooravond van de week van de vrijwilliger ontving burgemeester Hugo Maes de nieuwe voorzitter Dennis De Meirleir samen met Dirk Van Beem en Bart Heyndrickx. Deze twee laatsten hebben al 40 jaar als actief medewerker op de teller. Hiervoor ontvingen ze de legpenning Koningin Elisabeth van België.

Het Rode Kruis (RK) is uiterst belangrijk, zowel wereldwijd als plaatselijk. Een sterker voorbeeld dan de verschrikkingen in het geteisterde Turkije en Syrië is nauwelijks denkbaar. Maar ook plaatselijk is het een onmisbare schakel in het gemeenschapsleven, in vreugde (evenementen, wedstrijden…) en leed (ongevallen, rampen…).

In Temse ging het RK van start in 1934 op initiatief van burgemeester-Boelbaas Frans Boel.

Temsenaar Bart Heyndrickx begon zijn lange Rode Kruisloopbaan in 1981. Hij volgde toen de cursus Helper in de afdeling Moerbeke – Wachtebeke om er in 1982 hulpverlener te worden. Hij bleef in deze afdeling actief tot 1985. Dat jaar verlegde hij zijn hulpdienst activiteiten naar afdeling Sint – Niklaas tot 1991.

Het was toen al zeer duidelijk dat Bart iemand was met een Hulpdienstvisie, al wist toen nog niemand in welke richting Bart zou evolueren.

Recent koos Bart voor Rode Kruisafdeling Hamme, Meteen zijn tweede Rode Kruis-thuis. Sinds 2017 is hij Rode Kruislesgever in Hamme Instructeur hulpdienst en werkt hij natuurlijk verder mee als hulpverlener. Onlangs ging hij ook van start met de opleiding D.G.H. (dringende geneeskundige hulpverlening).

Burgemeester Hugo Maes geflankeerd door vrijwilligers Bart Hendrickx en Dirk Van Beem en voorzitter Dennis De Meirleir

Steendorp carnaval ‘in memoriam’ met de Matsjoefels en de verbranding van de Klos & Kloter

STEENDORP – Met de Matsoefelenommegaunk, met Reus Mie Matsjoefel doorheen de dorpskom, en de verbranding van de Klos en de Kloter eindigde maandagavond Steendorp carnaval in schoonheid.

Heel wat carnavalisten en sympathisanten waren afgezakt naar het terrein van de Steendorpse scouts waar de popverbranding plaatsvond.

De opbrengst van de laatste feestavond komt ten goede aan de Scouts St-Jan.

“We wensen iedereen, die op één of andere manier heeft bijgedragen tot het welslagen van de 44ste carnavalviering, te bedanken”, klonk het bij carnavalscomité Orde van de Baksteen. “Het was schitterend, ook nog een dikke proficiat aan Prinses Maryse I, die op sublieme wijze over Carnaval Steendorp geregeerd heeft.”

Net voor de zomer staan nog twee carnavalsevenementen op het programma in Steendorp. Op 15 april: eetfestijn in de Mosterdpot en op 10 juni is er de viering 4×11 Steendorp carnaval en 1×11 Reus Keizer Karel I, dit met een heuse jubileumstoet.

Meer foto’s, klik hier

Het afsluiten van het carnaval zorgde voor traantjes bij Prinses Maryse
De Strooien Hoedjes zorgden voor de muzikale animatie

De Temsese bib krijgt 60 prentenboeken om kinderen te helpen bij leesstart

TEMSE – De Bibliotheek van Temse kreeg onlangs 60 prentenboeken van BIB! BIB! BIB! HOERA!, een initiatief dat ontstond voor de Warmste Week 2021. Inwoner Marie De Vos illustreerde de 5 prentenboeken uit de reeks Noor.

Carita en Livia De Vos zijn de drijvende kracht achter BIB! BIB! BIB! HOERA! Zij werken als logopedisten in BuBaO De Vinderij in Lokeren.

“We waren al lang op zoek naar een manier om onze leerlingen met een verstandelijke beperking, leerlingen met een andere thuistaal, kansarme leerlingen… te helpen bij de leesstart”, vertellen Carita en Livia.

“De eerste plannen werden gemaakt en in 2021 werd ons project BIB! BIB! BIB! HOERA! geselecteerd voor de Warmste Week. Zo konden we, dankzij de steun van de Warmste Week en de Koning Boudewijnstichting, een reeks mooi geïllustreerde prentenboekjes uitwerken met tekst ondersteund door beeldschrift.”

Twaalf zeer gemotiveerde illustratoren boden zich aan om de 60 prentenboekjes vrijwillig te illustreren.

“Marie De Vos uit Temse was één van de illustratoren. Zij illustreerde de 5 prentenboekjes uit de reeks Noor. Dat maakt ons extra fier om deze boeken in onze Bib te verwelkomen”, geeft schepen voor Cultuur Lieve Truyman aan.

“Al sinds ik een klein kind was, is het mijn droom om illustrator van kinderboeken te worden. Ik volgde kunsthumaniora en sta net aan het begin van de opleiding Visual Design in Luca Gent. Ik heb nog veel te leren, maar dankzij dit mooi project zette ik de eerste stappen naar mijn grote droom”, stelt Marie De Vos.

Men kan de prentenboeken in de bibliotheek ontlenen. Een deel van de prentenboeken wordt geschonken aan de centrumscholen in Temse om zo kinderen met een andere thuistaal een fijne leesstart te geven.

Orde van de Baksteen mocht carnavalsseizoen aftrappen

Afgelopen weekend werd het carnavalsseizoen in groot-Temse afgetrapt. Het comité Orde van de Baksteen in Steendorp organiseerde vrijdag kindercarnaval en pakte zaterdag uit met een kleine maar fijne cavalcade met 23 groepen. Naar goede gewoonte vooral groepen uit eigen gemeente.

Het carnavalscomité mocht na bellenman Bart Heynderickx en de Steendorpse reuzen de stoet openen met prinses Maryse en gevolg op de prinsenwagen. De Dolle Mina’s, de groep waar de carnavalsprinses toe behoord, nam plaats net achter het comité.

Schommelende carnavalisten

Naast de grote groepen liepen er ook weer drie zogenaamde ‘losse groepen‘ mee in de stoet waaronder de De Gaschrederiken Awa. Zij dreven de spot met Fiberklaar met hun thema ‘Ligt d’r nog giene blauwe veur au deur?’. Dit omdat vele straten in Steendorp de voorbije maanden een hele tijd opgebroken lagen.

De blikvangers van de cavalcade waren zeker KV De Sharky’s uit Tielrode en de jubilerende Nabukodonosor. Zij kozen respectievelijk voor een zeethema en een junglethema. Naar goede gewoonte zaten er bij de Nabuko’s heel wat schommelende carnavalisten op de praalwagen, De voorbije jaren toch wel het handelsmerk van de Bazelse groep.

Jubileumstoet

Morgen maandag wordt het carnaval in Steendorp afgesloten met ondermeer de Matjoefelommegaunk en de Klos en Kloter Verbranding op de terreinen van het scoutslokaal.

En nog is het carnaval in Steendorp voor dit jaar nog niet gedaan. Omdat het carnaval in Steendorp 44 jaar bestaan en reus Keizer Karel 11 kaarsjes mag uitblazen, staat er op zaterdag 10 juni nog een jubileumstoet op het programma.

Meer foto’s, klik hier

De Gaschrederiken Awa staken de draak met de werken van Fiberklaar
De Sharky’s (boven) en Nabukodonosor (onder) waren de blikvangers van de stoet

Leerlingen bassischolen Tielrode en Steendorp vierden carnaval

TIELRODE Net voor het begin van de Krokusvakantie organiseerde de vrije bassischool Tielrode (GVB) vrijdag 17 februari een kindercarnavalstoet voor de leerlingen.

Dit in samenwerking met comité Orde van ’t Veir, KV De Sharky’s, gemeentelijk carnavalscomité Temse (zij waren wel maar later ter plaatse wegens een defect aan de Prinsenbus red.) en de ouderraad. Ook in Steendorp was er kindercarnaval.

Van aan de GVB ging het richting Huize Vincent waar de leerlingen de bewoners, die plaatsgenomen hadden achter de ramen, vanuit de binnentuin konden toewuiven.

Opnieuw op school aangekomen mochten alle klassen voor de aanwezige ouders, grootouders en familie een dansje placeren. gevolgd door een karamellenworp. De ouderraad zorgde daarna voor een drankenstand.

Meer foto’s, Tielrode, klik hier
Meer foto’s, Steendorp klik hier (foto’s (C) Peter Perdaen)

Eén van de klassen in Tielrode had Sneeuwwitje en de 7 Dwergen als thema
Ook in Steendorp was het kindercarnaval een groot succes
(foto: (C) Peter Perdaen)

PUBLI-REDACTIONEEL – Bistro De Zaatman is opnieuw doorlopend open

Nieuwe zaakvoerders Mathias en Ivan luisteren naar de wensen van de klant

TEMSE – Op 1 februari opende Bistro De Zaatman na een winterpauze opnieuw de deuren. De nieuwe zaakvoerders Mathias Verhoeven en Ivan Glassée gaan voor kwaliteit en klantvriendelijkheid met de grote ‘K’.

De horecazaak op de site de Zaat met een uniek uitzicht op de Schelde, is ‘the place to be’ in Temse en de ruime regio. Goed nieuws: De Zaatman is voortaan elke dag, behalve op sluitingsdag dinsdag, doorlopend open.

“Het punt waar we echt naar streven is de versheid van de gerecht. Dat staat met stip op nummer één bij ons”
Mathias Verhoeven


“Na onze winterbreak, naar aanleiding van de energiecrisis, opende we inderdaad op 1 februari opnieuw de deuren van onze zaak”, vertelt Mathias Verhoeven.
Samen met chef Ivan Glassée is hij voortaan mede-zaakvoerder en het kloppend hart van de unieke bistro op de voormalige Boelwerfterreinen.

En men had meteen al goed nieuws te melden.
(lees verder onder foto)

Geven wat de klanten willen”

“Bistro De Zaatman is voortaan doorlopend open, tijdens weekdagen, behalve op dinsdag onze sluitingsdag, vanaf 12 uur en op vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen vanaf 9.30 uur” glundert Ivan Glassé. “We hanteren dus geen ‘service coupe’ meer. De klanten zijn ook ’s namiddags opnieuw welkom voor bijvoorbeeld een koffie met pannenkoek of een wafel. Daarbij willen we binnenkort ook meer desserts op de kaart plaatsen.”

“We kregen al heel wat positieve feedback omdat we opnieuw doorlopend open zijn”, stelt Mathias. “Vele klanten zijn superblij, want qua locatie zitten we hier echt wel super. Hier geen kademuur waar men op kijkt, het uitzicht van in de zaak of van op ons terras mogen we toch fenomenaal noemen met het wijdse zicht op de Schelde, de Scheldebrug en de oude Boelwerfkraan.”

Vanaf heden kunnen Temsenaars, toeristen en passanten dus opnieuw een ganse dag terecht in de Zaatman om te genieten met zicht op het water.
(lees verder onder foto)

Tegen de zomer wordt ook het terras ‘aangekleed’

“Wat we ook willen proberen is meer naar de klanten toe werken’, vertelt Verhoeven. “Geven wat de klanten zelf willen. Als men een suggestie heeft om een bepaald gerecht op de kaart te zetten, willen we daarnaar luisteren en dat dat dan ook toevoegen op onze kaart. We willen het onze klanten echt naar de zin maken. Zo willen we ook de mensen die tussen 14.30 en 17 uur iets willen komen drinken in de zaak of op ons terras in de watten leggen. En daarbij genieten van een dessert of een tapasschotel bijvoorbeeld.”

De ‘à la carte’-kaart bevat nog dezelfde gerechten als voor de winterbreak maar tegen de zomer wil men één en ander toevoegen.

“De huidige gerechten blijven op de kaart maar tegen de zomer willen we een aantal simpele en snelle gerechten toevoegen”, klinkt het. “Zoals meer fingerfood, ribbetjes en meerdere salades. De zogenaamde snelle happen waarbij men snel kan komen eten.”

“Versheid van de gerechten”

“Net zoals vroeger blijven ook onze ontbijten een grote troef”, vertellen de zaakvoerders. “Ook daar pakken we opnieuw mee uit op vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen van 9.30 uur tot 12 uur. Dan serveren we twee soorten ontbijt: een klein ontbijt (23.50) en luxe ontbijt (29.50) met warme dranken inclusief. Daarbij kan men ook een drankenpakket nemen ter waarde van 9.00 euro voor een cava en een glas vers fruitsap.” (lees verder onder de foto)

“We gaan met onze kaart seizoensgebonden maar naast bijvoorbeeld onze ontbijten kan men voor veel lekkere gerechten terecht bij de Zaatman. Zo kan men sinds kort ook een kreeftenmenu reserveren.

“De dag zelf bestellen wij dan een levende kreeft bij onze visleverancier, die dagverse kreeft verwerken we dan in een 4-gangenmenu met achteraf ook een dessert, ter waarde van 75 euro. Omdat het kreeftenmenu nieuw is op de kaart moet dit wel steeds gereserveerd worden”, stellen de uitbaters.

“Want het punt waar we echt naar streven is versheid van de gerechten, dat staat met stip op nummer één bij ons. Naast het uitzicht en het dresseren van de gerechten, het moet een plezier zijn om onze gerechten voorgeschoteld te krijgen alleen al voor het mooie plaatje.”


Mathias Verhoeven is bij de Zaatman veranwoordelijk voor de zaal en Ivan Glassée is chef in de keuken. Zij hebben vanaf heden dus samen de touwtjes in handen.

“Ivan is dan ook een topchef met heel veel ervaring in de Waaslandse horeca”, vertelt Mathias. “Hij kan alles maar één van zijn specialiteiten zijn de sauzen. Onze klanten zullen dat beamen. We hebben bijvoorbeeld een ‘Pasta Zaatman’ met zeevruchten, gamba’s en mosseltjes en steeds vertellen klanten hoe superlekker de saus is.”

Bistro de Zaatman serveert ook een seizoensgebonden maandmenu voor 49 euro.

De nieuwe zaakvoerders Ivan Glassée (l) en Mathias Verhoeven (r) luisteren naar de wensen van de klant

“Inspiratie met hulp van de klant”

“Het maandmenu is ook aangepast aan de klant. Zo is er voor vegetariërs bijvoorbeeld carpaccio met rode biet en als hoofdgerecht een cannelloni. Wie het wat simpeler wil kan kaaskroketten met varkenswangetjes bestellen. Wie het wat culinairder wil kan St-Jacobsvruchten met lamsfilet of Skrei nemen. Daarna kan men ook nog kiezen tussen een Irisch Coffee of een Dame Blanche. Dat is ook een goede troef waarbij we voor elk wat wils serveren.”

Vanaf maart wil men ook een lunchmenu op de kaart zetten.

“Waarbij we vragen aan de gasten wat ze willen als lunchmenu. Zo kunnen klanten hun voorkeur kwijt waarbij we dan het gevraagde gerecht de daaropvolgende week in het lunchmenu opnemen. . Als naar bepaalde gerechten regelmatig gevraagd wordt maken we daar met plezier een lunchmenu van. En zo krijgen ook wij inspiratie met de hulp van onze klanten.”

Momenteel oogt het terras nog kaal maar tegen de zomer wordt dat opnieuw aangekleed en krijgt het een make-over.

“Er komen bloembakken, nieuwe parasols en dergelijke zodat het een plezier is om op ons terras te vertoeven en te genieten.”

De Zaatman ligt ook in het episch centrum van de Boelwerfwandeling, een initiatief van de Erfgoedvereniging Op Stoapel. Waarbij men een wandeling van zowat twee kilometer kan maken op de site van de voormalige scheepswerf met op enkele ankerpunten foto’s en info over de geschiedenis van de werf. Flyers over de wandeling zijn beschikbaar in De Zaatman.

“En tijdens – of na de wandeling – kan men altijd komen genieten van een drankje en/of een hapje of iets meer in onze zaak of op het terras. We verwelkomen iedereen met open armen,” besluiten de zaakvoerders.

Bistro De Zaatman
George Van Damme plein 6, Temse
tel.: 03 711 28 51

Meer info, klik hier

Bistro De Zaatman ligt in het episch centrum van de site van de voormalige scheepswerf
aan de oever van de Schelde