Benny zocht op 25 akkers naar brokstukken van neergestorte bommenwerper: “Zelfs restanten gevonden van stoel waarin navigator verkoold neerviel”

TIELRODE – Temse herdenkt morgen zondag 30 juli de neerstorting van de Amerikaanse bommenwerper Lucky Lady II, die precies tachtig jaar geleden tijdens WOII door Duitse jachtvliegtuigen boven Tielrode werd neergehaald. Aan de Hogenakkerstraat zal burgemeester Hugo Maes (CD&V) een memoriaal onthullen in aanwezigheid van verscheidene Amerikaanse militaire notabelen.

Ook Tielrodenaar Benny Adriaenssens is een prominente getuige, want hij haalde met zijn metaaldetector de jongste jaren tal van relikwieën van de Lucky Lady II uit de grond.

De B-17F bommenwerper van de United States Army Air Forces (USAAF), ook wel het Vliegend Fort benoemd, was op 30 juli 1943 in Engeland opgestegen om een bombardement uit te voeren op het Duitse Kassel. Na de missie werd de Lucky Lady II – een weinig toepasselijke naam, zo bleek – op de terugweg onder vuur genomen door de Duitse luchtmacht. (Lees verder onder de foto)

Militariafan Jean Zaman uit Hamme maakte 20 jaar geleden deze tekening van de Lucky Lady II.

Het vliegtuig stortte neer in Tielrode. “Het regende die dag brokstukken op het dorp aangezien het toestel in de lucht explodeerde. Van de tien bemanningsleden lieten er vijf het leven en vijf werden krijgsgevangen genomen”, getuigde wijlen Laurent Saegeman uit Hamme in het boek Luchtdrama boven Tielrode – 30 juli 1943, dat hij samen met Temsenaar Luc Hemelaer twintig jaar geleden uitgaf.

Brokstukken met kogelgaten

Het gemeentebestuur van Temse richtte een werkgroep op om komend weekend een grootschalige herdenking te organiseren voor de Lucky Lady II, de slachtoffers en krijgsgevangenen. Ook Benny Adriaenssens is een bijzonder gemotiveerde medewerker in de werkgroep. “Op basis van de omschrijvingen in de naslagwerken ging ik met een metaaldetector op zoek naar restanten van de Lucky Lady”, legt Benny uit. (Lees verder onder de foto)

Benny ging met zijn metaaldetector op zoek naar brokstukken van de neergestorte Amerikaanse bommenwerk. Met succes.


“De informatie bleek goed te kloppen, want op de 25 akkers die ik grondig onderzocht, vond ik heel veel kogels, gesmolten aluminium scherven, brokstukken met kogelgaten en in een tuin zelfs restanten van de stoel waarin de navigator verkoold neerstortte. Mijn zoektocht leverde nog meer op, zoals musketkogels uit de Franse Revolutie, zilveren en gouden muntstukken van drie- tot vierhonderd jaar oud en een mooie medaille.”

Amerikaanse delegatie

Zondag 30 juli om 10.30 uur zal burgemeester Hugo Maes samen met dienstdoend Amerikaans ambassadehoofd Tim Richardson, kolonel Scott Adams van de American Airforce en vertegenwoordigers van de Erewacht en de Color Guard van de USA Army het memoriaal onthullen aan de Hogenakkerstraat.

Daarna volgt de opening van de tentoonstelling in het oude gemeentehuis aan de Antwerpse Steenweg, met de vondsten van Benny Adriaenssens als blikvangers. Daarbij wordt ook de begeleidende brochure, de aankondiging van de dvd over het drama, en de gedigitaliseerde versie van het boek uit 2003 voorgesteld. Om 14 uur opent de Lucky Lady II-wandeling met vertrek en aankomst aan de Hogenakkerstraat 68. (Bron: HN/Jan Van de Velde)

Benny Adriaenssens vond heel wat brokstukken terug van de in 1943 neergestorte Amerikaanse bommenwerper Lucky Lady in Tielrode. —
In 1989 werd al een gedenksteen geplaatst aan de Tielroodse kerk voor slachtoffers uit beide Wereldoorlogen, met daarbij (rechts) ook de gesneuvelde Amerikanen uit de Lucky Lady II. 

Ze wilde haar ouders plezieren met vakantie aan zee, maar Caroline (41) vindt nergens hulp: “Ik ben ten einde raad”

OOSTENDE/TEMSE – Het zal je maar overkomen: je trekt naar de Belgische kust met je hulpbehoevende moeder, maar verpleging vinden lukt helemaal niet. Het overkomt momenteel Caroline Steenssens (41) uit Temse en haar ouders. “We komen binnenkort naar Oostende, maar zoeken al weken naar thuisverpleging”, zegt de vrouw.

De papa en mama van Caroline zijn respectievelijk 80 en 77 jaar oud. Haar mama woont sinds drie jaar in een woonzorgcentrum in Temse, terwijl haar papa nog steeds thuis woont.

“Mijn papa is eigenlijk best wel nog goed, maar mijn mama is hulpbehoevend”, vertelt Caroline. “Het was het idee van mijn papa om eens met mama naar de zee te gaan voor haar verjaardag. Alleen komt daar wel wat meer bij kijken dan pakken en wegwezen. Aangezien mama hulpbehoevend is, moet er al eens wat meer geregeld worden. Thuisverpleging bijvoorbeeld. Daarom besloot ik op tijd met mijn zoektocht te starten.”

Pas hulp na ontbijt

Die zoektocht bleek echter niet zo evident als Caroline had verwacht. “Ik ben al weken bezig”, zegt ze. “Niemand kan ons helpen. Er zijn wel bepaalde thuisverplegers die kunnen hoor, maar dan past dat niet in het schema. Om mama uit bed te halen zou dat pas om 10 uur kunnen, maar dan is het ontbijtmoment al voorbij. We willen mama vooral een leuke vakantie bezorgen, maar dat zit er precies niet in.”

Caroline zou het zelf kunnen doen, maar ook dat is niet evident. “Mama kan niet meer stappen en haar uit bed tillen moet door professionelen gebeuren”, vervolgt de vrouw uit Temse. “Ik kan dat gewoon niet. We hebben ondertussen wel al voor een tillift gezorgd, maar iemand met kennis van zaken moet die kunnen bedienen. Het is te gevaarlijk: wat als wij iets verkeerd doen en ze valt? Ik zou het mezelf nooit vergeven. Mensen die daar dagelijks mee bezig zijn, weten hoe ze zoiets moeten aanpakken.”

De vrouw lanceerde nu een oproep op sociale media en die werd al heel veel gedeeld. “Ik hoop op die manier iemand te vinden en er werd al hulp aangeboden, maar ik ben uiteraard op zoek naar een officiële thuisverpleger of instantie. Ik ben eigenlijk een beetje ten einde raad, want we willen mama een vakantie bezorgen die ze verdient. Ook zij heeft daar recht op, ondanks het feit dat ze hulpbehoevend is. En begrijp me niet verkeerd: ik begrijp best dat die mensen hun vaste patiënten hebben. Maar er moet toch iemand zijn die ons kan helpen?”

Grote drukte aan kust

Bij het Wit-Gele Kruis wordt het zonder zorgen op vakantie gaan in Limburg, maar ook aan de kust gepromoot. Alleen zit daar een addertje onder het gras. Zo kan je aan de kust enkel terecht in verpleegposten. Voor hygiënische zorg komt er in Limburg wel iemand langs, aan de kust kan dat niet. “Wegens de grote drukte aan de kust”, zegt Sofie Vanneste, woordvoerder bij het Wit-Gele Kruis. “Het is aan de kust niet evident om toeristen te verzorgen, maar we hebben er wel verpleegposten.”

Daar schieten Caroline en haar ouders echter weinig mee op. “Op bepaalde plaatsen aan de kust is het eventueel wel mogelijk, maar in Oostende zit de planning bijvoorbeeld propvol”, vervolgt Vanneste. “We hebben dan wel onze vaste verpleeg- en zorgkundigen, maar die hebben hun vast schema. We proberen echter wel altijd naar een oplossing te zoeken, samen met de patiënt, maar dat is niet altijd evident.”

Openstaande vacatures

Is er dan een groot tekort aan verpleegkundigen aan de kust? “We hebben inderdaad toch wel wat openstaande vacatures momenteel. We kunnen natuurlijk maar aanbieden wat we voorhanden hebben en daar wringt het schoentje. Meer personeel zorgt voor meer mogelijkheden. Het gebeurt dikwijls dat we moeten doorverwijzen naar de collega’s. Maar ook zij zitten meestal met vaste schema’s. Mensen die interesse hebben mogen altijd contact opnemen. We zoeken ook nog steeds naar jobstudenten voor een job in de zorg”, besluit Sofie.

Wie eventueel toch een oplossing heeft voor Caroline en haar ouders, kan contact opnemen met haar via caroline.steenssens@hotmail.com.
(Bron: HN/ Jeffrey Roos)

Caroline is nog steeds op zoek naar hulp. — © IF en Jimmy Kets

50 Tinten Brijs perfecte afsluiter voor Parkfeesten 2023

TEMSE – De organisatie van de Parkfeesten is bijzonder tevreden over de voorbije editie. Tijdens de laatste avond zorgden Wegsfeer, met new wave klassiekers, en de Nederlandstalige coverband 50 Tinten Brijs, voor eigen publiek, voor veel volk en nog meer ambiance in het Scheldepark.

De organisatie was in handen van JOC De Nartist dat dit jaar ook zijn 30ste verjaardag viert. De Parkfeesten zelf vierden hun 10-jarig bestaan.

“Onze organisatie blikt terug op een meer dan geslaagde editie van de voorbije Parkfeesten”, schetst Joke Maes. “In juli was het Scheldepark elke woensdagavond decor voor de Parkfeesten. Het groene parkplein werd er wekelijks omgetoverd tot een gezellige muziek- en ontmoetingsplek waar drankjes werden geserveerd door top vrijwilligersploegen. Meteen ook een dankwoord voor GCT Temse, Chiro Overal en Speelplein Temse, Oxfam Wereldwinkel en MC Annita voor de lekkere hamburgers.”

De band Wegsfeer waarvan de leden ook het mooie weer maken in bekende bands
zoals Les Truttes, Meuris en K’s Choice brachten new wave klassiekers .
met culthits van Suicide, Joy Division, Fad Gadget en Bauhaus

Er werd deze editie zeer gevarieerd geprogrammeerd met muziek voor iedereen: akoestische Belpop, 90’s klassiekers, poprock, stevige gitaarmuziek, new wave en Nederlandstallige covers.

“Het kwakkelweer van de afgelopen weken weerhield de Temsenaar er niet van af te zakken naar het park”, klinkt het. “De laatste twee avonden stond het plein afgeladen vol en werd er gedanst en gezongen tot de allerlaatste noot. Met een recordaantal bezoekers kijken we vol enthousiasme uit naar volgende zomer.”

Tijdens de laatste avond zorgde Herman Brijs en zijn kompanen van 50 Tinten Brijs voor een geweldige afsluiter van de Parkfeesten voor dit jaar. Tot middernacht stond het plein op zijn kop.

Daarvoor bracht de band Wegsfeer new wave klassiekers a volonté, Wat ook bijzonder gesmaakt werd door het talrijk opgekomen publiek.

Meer foto’s, klik hier

50 Tinten Brijs, met een nieuwe outfit, zorgde voor veel ambiance en volk in het Scheldepark

POLITIE. diefstal mazout uit geparkeerde vrachtwagen in Boerenboomstraat

Intrekking rijbewijzen – GSM gebruik achter het stuur

Tijdens een controle op de Krijgsbaan in Temse werden drie bestuurders betrapt op gsm gebruik achter het stuur. Een 33-jarige man uit Sint-Niklaas, een 31-jarige man uit Kruibeke en een 40-jarige man uit Mechelen. Het parket werd ingelicht. Alle drie hun rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Poging Woninginbraken

In de Burmtiendestraat in Temse werden inbraaksporen vastgesteld aan de achterdeur van twee woningen. De woningen werden niet betreden.

Diefstal Mazout

Er werd 300 liter mazout gestolen uit een vrachtwagen die geparkeerd stond in de Secretaris Generaal Boerenboomstraat in Temse. Er werd een gat geboord in de mazouttank.

Gouden bruiloft Daniël Bartholomeus en Gaby Van Geyt

TEMSE – In Bar Coupé vierden Daniël Bartholomeus en Gaby Van Geyt samen met familie hun 50-jarig jubileum. Schepen Bart Van Geyt was aanwezig om het echtpaar te feliciteren.

Daniël en Gaby huwden in Temse in 1973. Daniël was werkzaam als
elektrotechnisch tekenaar bij BEL Telefoon wat later is overgenomen door Alcatel.

Gaby heeft gewerkt als stikster in breigoed in verschillende bedrijven in het Waasland.

In 1973 was August Maes burgemeester en de getuigen waren Roger Van Geyt en Etienne Van Poucke.

Honden waren en zijn nog steeds prominent aanwezig in hun leven. Door de honden kwam er ook een gezamenlijke hobby, namelijk agility. Eerst bij Lucky Dog in Elversele maar nadien ook nog in clubs in Lier en zelfs Geraardsbergen.

Vandaag bestaat de gedeelde hobby uit wandelen met de hond en bezoekjes aan het zwembad.

Het echtpaar woont in de Sint-Ambelbergalaan te Temse.

De attenties van het Koninklijk Paleis en van het gemeentebestuur werden overhandigd door schepen van Sociale Zaken Bart Van Geyt, tevens het petekind van Gaby Van Geyt.

Jubilea en jubileums

Alois en Maria 60 jaar getrouwd

TEMSE – Alois Pieters en Maria Lyssens werden naar aanleiding van hun 60ste huwelijksverjaardag in het gemeentehuis ontvangen. Zij kregen er de attenties van het Koninklijk Paleis en van het gemeentebestuur overhandigd door Hugo Maes, burgemeester en schepen Wim Van Rossen.

Alois werd geboren in Haasdonk op 2 december 1940, Maria in Kruibeke op 25 januari 1945. Op 31 mei 1963 werden zij in Kruibeke in de echt verbonden door burgemeester Edmond Gorrebeeck.

Alois was friturist en metser-aannemer, Maria was frituriste. Het echtpaar heeft 1 zoon, 2 dochters, 2 kleinzonen, 3 kleindochters en 3 achterkleindochters. De jubilarissen wonen in de Narcissenlaan in Steendorp.

Briljanten huwelijksjubileum voor Gilbert en Monique

TEMSE – Op woensdag 7 juni vierden Gilbert Hemelaer en Monique Verhelst hun briljanten huwelijksjubileum.

Gilbert werd geboren op 10 februari 1937 in Temse, Monique op 29 januari 1937. Gilbert en Monique huwden op 7 juni 1958 in Sint-Niklaas. Hun huwelijk werd toen voltrokken door schepen Carolus Cool.

Gilbert was van 1951 tot 1976 werkzaam als marktkramer. Van 1978 tot 2005 had hij zijn eigen motor- en bromfiestenzaak. Monique was huismoeder en meewerkende echtgenote.

Ze hebben 3 zonen, 1 dochter, 6 kleinzonen, 2 kleindochters, 1 achterkleinzoon en 3 achterkleindochters. Het echtpaar woont sedert 17 januari 2007 op de Antwerpse Steenweg.

De attenties van het Koninklijk Paleis en van het gemeentebestuur werden overhandigd door burgemeester Hugo Maes.

60ste huwelijksverjaardag voor Roger en Annie

TEMSE – Op zaterdag 24 juni werden Roger Colaes en Annie Catthoor n.a.v. hun 60ste huwelijksverjaardag in het gemeentehuis ontvangen. Zij kregen er de attenties van het Koninklijk Paleis en van het gemeentebestuur overhandigd door Hugo Maes, burgemeester.

Roger werd geboren in Steendorp op 4 september 1935, Annie in Temse op 29 augustus 1937. Op 2 juli 1963 werden zij in Temse in de echt verbonden door burgemeester August Maes.

Roger was onderwijzer, taakleraar in het lager onderwijs van Sint-Willibrordus (Broederschool Temse), Annie was bediende bij het bouwbedrijf Poort en huisvrouw.
Het echtpaar heeft 1 zoon, 3 dochters, 6 kleinzonen, 6 kleindochters en 1 achterkleindochter.

Roger vult zijn tijd met stamboomopzoekingen, geschiedkundige stukken schrijven m.b.t. Temse (o.a. steenbakkerijen, dorpsscholen, Fort van Steendorp) lezen en reizen, Annie houdt van koken, handwerk doen, tuinieren en reizen.

De jubilarissen wonen sinds hun huwelijk in de Hollebeek.

70ste huwelijksverjaardag voor Charles en Christiana

TEMSE – Op zaterdag 8 juli werden Charles Van de Vyver en Christiana Rombaut naar aanleiding van hun 70ste huwelijksverjaardag ontvangen in AC De Zaat. Zij kregen er de attenties van het Koninklijk Paleis en van het gemeentebestuur overhandigd door burgemeester Hugo Maes, burgemeester.

Charles werd geboren in Steendorp op 3 mei 1926, Christiana in Temse op 8 juli 1931. Op 10 juli 1953 werden zij in Temse in de echt verbonden door schepen August Maes.

Charles was werkzaam als metaalbewerker bij Boelwerf, Christiana was huisvrouw. Het echtpaar heeft 1 dochter, 1 kleinzoon, 1 kleindochter, 3 achterkleinzoon en 1 achterkleindochter. Charles en Christiana vullen hun tijd graag met fietsen.

De jubilarissen wonen sinds maart 1983 in de Nijverheidstraat.

TEMSE – Op zaterdag 8 juli werden René Meersman en Elisabeth De Ryck voor hun 60ste huwelijksverjaardag in het AC De Zaat ontvangen. Zij kregen er de attenties van het Koninklijk Paleis en van het gemeentebestuur overhandigd door Hugo Maes, burgemeester en Debby Vermeiren, schepen.

René werd geboren in Temse op 10 oktober 1936, Elisabeth in Bazel op 25 februari 1942. Op 6 juli 1963 werden zij in Bazel in de echt verbonden door burgemeester Georges Verberckmoes.

René was werkzaam als bouwvakker bij de gemeente, Elisabeth was bediende. Het echtpaar heeft 2 zonen, 3 dochters, 7 kleinzonen, 2 kleindochters, 1 achterkleinzoon en 1 achterkleindochter.

René is een echte natuurliefhebber en vult zijn tijd met tuinieren en badminton, Elisabeth houdt van wandelen en fietsen.

De jubilarissen wonen sinds juni 2021 in de Monteerderslaan.

POLITIE. Intrekking rijbewijzen, snelheidsduivels en roodrijders

Intrekking rijbewijzen – rijden onder invloed van drugs

TEMSE – Tijdens een patrouille merkte een verkeersploeg twee voertuigen op die onverantwoord aan het rijden waren. Beide voertuigen werden onderschept in de Blindstraat in Temse.

Beide chauffeurs , 18 en 19 jaar, waren afkomstig uit Beveren. Ze legden een positieve speekseltest af. Hun rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Bij één van de chauffeurs en zijn passagier werd een kleine hoeveel drugs aangetroffen, dit werd in beslaggenomen. Er werd ook een hoeveelheid cash geld in beslaggenomen, eveneens beiden hun gsm toestel. Beiden kregen ook een pv voor onverantwoord rijgedrag. Het parket werd ingelicht.

Snelheidsduivels en roodrijders

De politie van de zone Kruibeke-Temse betrapte opnieuw een hele reeks snelheidsduivels of automobilisten die door het rode licht reden. Zij mogen zich weldra aan een boete verwachten.

Aan de Scheldebrug reden 67 voertuigen sneller dan de toegelaten 50 kilometer per uur en de flitspaal aan het kruispunt van de N16 met de Gasthuisstraat en de Doornstraat registreerde liefst 18 bestuurders die door het rode licht reden en acht bestuurders die zich niet aan de snelheid hielden.

Bij bemande snelheidscontroles liep in de Dorpstraat 53 van de 186 gecontroleerde voertuigen tegen de lamp. Ook in de Eeckhoutdriesstraat (37 overtredingen op 161 controles), Krijgsbaan (25 op 421 voertuigen) en Oeverstraat (22 op 81 die te snel reden) werden controles uitgevoerd.

Veel volk voor rockavond van de Parkfeesten

TEMSE – Veel volk voor de rock n roll-avond van de Parkfeesten in ‘den Bos van Janssens’ Heel wat liefhebbers genoten met volle teugen van de, voor de gelegenheid, drie geprogrammeerde bands. Het werd een dampende woensdagavond boordevol onversneden rock-‘n-roll.

Volbiet met leadzang van Temsenaar Klaas Blommaert mocht als eerste aantreden. Zij brengen covers van de Deense wereldberoemde heavymetalband Volbeat. De originele band werd opgericht in 2001. Hun stijl houdt het midden tussen heavy metal en rockabilly. Het verhaal van Volbiet begint in 2021 als de vijf groepsleden in volledige Corona-lockdown elkaar ontmoeten en een Volbeat- tributeband starten.

Top off the Bill

Ook Sonic Bastardz uit Kruibeke gaven het beste van zichzelf en konden ook op heel wat bijval rekenen van het publiek. De luchtgitaar was nooit ver weg voor de brute nummers van ondermeer Motörhead, Therapy?, Bloodhound Gang, Marylin Manson, Faith No More, Clawfinger en de Ramones.

Top off the Bill van de avond was weggelegd voor In Your Honor, dé tributeband van de Foo Fighters.

Als er iets is waar ik goed in ben, dan is het mensen samenbrengen om zich te amuseren.” zei Foo Fighters-frontman Dave Grohl ooit . Dat is exact wat het Belgische In Your Honor wil bereiken. In Your Honor – Foo Fighters Tribute Band brengt z’n eigen eerbetoon aan één van de beste rockbands van de afgelopen decennia: Foo Fighters.

Het werd in het Scheldepark dan ook een energieke live set met een resem hits waaronder ‘The Pretender’, ‘Best Of You’, ‘Everlong’, ‘Learn To Fly’, ‘Times Like These’, ‘Walk’, ‘All My Life’ en ‘My Hero’. Op de koop toe deed frontman Maarten Dejonckheere er een stukje stagediving bovenop… Tot groot jolijt van de aanwezige fans.

In Your Honor frontman Maarten Dejonckheere werd zelfs bejubelt door een hevige fan

Een gewaarschuwd man/vrouw

Komende woensdag alweer de laatste avond van de Parkfeesten 2023. Met een ganse avond ambiance a volonté.

Eerst staat de band Wegsfeer op het podium.

Op grote podia zijn deze muzikanten notoire sfeermakers in groepen als Les Truttes, Meuris en K’s Choice. Maar in hun gloednieuwe groep WEGSFEER is er geen enkel spoor meer van joligheid. Een heus eerbetoon aan de legendarische eighties bands waar het voor deze ervaren muzikanten allemaal mee begon: terug naar hun donkere roots, met de culthits van Suicide, Joy Division, Fad Gadget, Bauhaus en andere sfeerbedervers. het wordt vingers aflikken voor de liefhebbers van echte new wave classics.

Daarna dé afsluiter van de Parkfeesten 2023: De Temsese helden van 50 Tinten Brijs mochten ook dit jaar niet ontbreken. Vorige maandag zetten zij tijdens de Gentse Feesten het Veerleplein in vuur en vlam en lieten ze het Gravensteen daveren op de grondvesten. Dat zullen ze woensdag vanaf 21.30 uur ook weer doen met het Vita Scheldebad. U weze gewaarschuwd…

Meer foto’s, klik hier
(met dank aan Julien Heerwegh)

Heel wat rockliefhebbers waren afgezakt naar het Scheldepark

Tentoonstelling ‘Expo ’58’ tot 17 september in het Gemeentemuseum

TEMSE – In Brussel vond 65 jaar geleden in 1958 de wereldtentoonstelling plaats. Dat ging in Temse niet onopgemerkt voorbij. In het gemeentemuseum vindt deze zomer een tentoonstelling plaats over Expo 58. “Heel leerrijk om terug te keren naar de tijd van toen”, zegt schepen voor Cultuur Lieve Truyman (N-VA).

1958 – De EXPO ’58 liep van 16 april tot 19 oktober 1958. Het werd een editie in het kader van technologische vooruitgang, de verovering van de ruimte en van meer diversiteit en verdraagzaamheid onder de volkeren. Het evenement had niet alleen een grote impact op de stad Brussel, maar ook op gans België en dus ook op Temse.

Uitgerekend 65 jaar na datum wil de Beheerraad van het Gemeentemuseum met deze tentoonstelling een beeld ophangen van deze dynamische en innoverende tijd.

Hostessen

De wereldtentoonstelling had niet alleen een grote impact op de stad Brussel, maar op het hele land. Ook Temse droeg zijn steentje bij. De firma Constructam leverde treintjes voor de expo. Er traden eveneens talrijke verenigingen uit Temse op, zoals de turnclub Willen Is Kunnen. Het begrip ‘hostessen’ vond er bovendien zijn ingang. De expo was het startschot van de hostessen van Toerisme Temse.

Om de tentoonstelling te vullen, moest er niet ver gezocht worden. Alles komt uit een privécollectie. “Respect voor wie dit allemaal heeft verzameld”, zegt schepen Truyman, die de tentoonstelling opende.

Expo ’58’ tot en met 17 september vrij toegankelijk op zaterdag en zondag van 14 uur tot 18 uur en op zondag ook van 10 uur tot 12 uur in het Gemeentemuseum Kasteelstraat 16.


	

50 Tinten Brijs doet Gravensteen op grondvesten daveren

TEMSE/GENT – Maandagavond 17 Juli deed coverband 50 tinten Brijs het Gravensteen in Gent op zijn grondvesten daveren. Naar goede gewoonte stonden Herman Brys en de andere Hermannen op het Veerleplein voor hun jaarlijkse optreden op de Gentse feesten.

De recensie na het optreden loog er niet om:

“deze onwijs gekke bende wordt voortgestuwd door Herman Brijs zanger en bezieler van deze zeskoppige Vlaamse partyband….Tot driemaal toe scandeerde het publiek Herman’s naam voor extra bisnummers en driemaal kregen we dat. Zelden meegemaakt zo een sfeer. Na die avond denken we dat half Gent een Hermanist geworden is.”

“Er was een massa volk met een serieuze delegatie uit Temse”, vertelt Herman Brys. “Heb er minstens 30 geteld. De volle tent ging uit zijn dak. Het was een fantastisch feestje op het Veerleplein, alle aanwezigen bedankt voor het dansen, springen, mee te zingen en te Hermannen. Heel graag tot een volgende keer.”

“50 Tinten Brijs en Gentse Feesten… dat is duidelijk een match made in heaven”, aldus gitarist Philippe Landrain. “Maar de grote aanwezige groep van Temsese supporters mag zeker ook eens vernoemd worden. Het was hartverwarmend.”

Volgende week woensdag 26 juli staat de groep geprogrammeerd als afsluiter van de Parkfeesten in Temse. Wie ze nu gemist heeft krijgt dan een nieuwe kans.

50 Tinten Brijs deed het Veerleplein op zijn grondvesten daveren.
(foto: (C) MDC Photography)

OPROEP ! 50 Tinten Brijs maandagavond op de Gentse Feesten: een invasie van Temsenaars ?

TEMSE/GENT – Vandaag vrijdag 14 juli starten de Gentse Feesten. Komende maandag heeft het grootste stadsfestival van ons land een Temses tintje. Net zoals de voorbije jaren staat 50 Tinten Brijs op het podium op het Veerleplein, het plein in de schaduw van het Gravensteen.

Voor wie de voorbije jaren op Mars vertoefde:

“De band met leadzanger Herman Brys brengt lekkere Nederlandstalige pop en rock van de bovenste plank.
De band graait gulzig in de grote kookpot gevuld met fantastische muziek uit eigen land en Nederland,
en staat vooral garant voor een onvergetelijke avond sfeer, ambiance en kwaliteit.”

Hierbij doen we een oproep aan alle Temsenaars:

Ga maandagavond langs, geniet van de ambiance en laat de tent op het Veerleplein Temses kleuren en klinken awa, en zorg er zo voor dat het omgevormd wordt tot het Temseplein !!!

50 Tinten Brijs maandag 17 juli ’23 om 21.15 uur @Gentse Feesten: Veerleplein
Meer info, klik hier

Komende woensdag drie bands op de planken tijdens de Parkfeesten

TEMSE – Gezelligheid troef tijdens de tweede avond van de Parkfeesten in het Scheldepark. Chouchou Est La, uit Moes-Kastel brachten Belpop met een hoek af. The Lighthouse uit Leuven mocht daarna blijven scoren met Indiepop die de aanwezige feestneuzen een instant vrijdagavond gevoel gaf.

Komende woensdag 19 juli staan er maar liefst drie bands op het podium.

De muziekband Volbiet, Probably the Best VOLBEAT-Tributeband in the World. Zii brengen metal en heavy metal met aan de microfoon geboren en getogen Temstenaar Klaas Blommaert en zijn vroegere buurman Dirk Meersman aan de gitaar.

Sonic Bastards, dit vijfkoppig Waaslands collectief wist eerder dit jaar al een super vette show neer te zetten samen met de frontman van de legendarische Nu-Metal groep Clawfinger als verrassingsact. Stof je luchtgitaar maar af voor brute nummers van o.a. Motörhead, Therapy?, Bloodhound Gang, Marylin Manson, Faith No More, Clawfinger, Ramones, …

in Your Honor brengt z’n eigen eerbetoon aan één van de beste rockbands van de afgelopen decennia: Foo Fighters. Verwacht je aan een energieke live set met een resem hits waaronder ‘The Pretender’, ‘Best Of You’, ‘Everlong’, ‘Learn To Fly’, ‘Times Like These’, ‘Walk’, ‘All My Life’ en ‘My Hero’.

Meer foto’s, klik hier
(met dank aan fotograaf Julien Heerwegh)

‘Chouchou Est La’
The Lighthouse’

Dirk Mettepenningen stopt als voorzitter Gemeentelijk Carnavalscomité Temse.

Eveline Claus wordt eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis

TEMSE – Groot nieuws van het carnavalscomité Temse (GCT). Dirk Mettepenningen stopt als voorzitter en geeft de fakkel door. Mettepenningen was voorzitter van het comité sinds 2004 en was dus net geen twintig jaar de bezieler van het GCT. Huidig assistent-penningmeester Eveline Claus volgt Mettepenningen op.

Begin jaren ’70 begon het voor Dirk Mettepenningen als carnavalist als lid van Vriendenkring De Kliek in Tielrode. In 1987 zag daar reus Den Toeter het levenslicht. In 2000 stopte de groep met het bouwen van carnavalswagens en ging men enkel nog op pad met de reus.

“Ik had toen nooit gedacht dat ik het carnaval zo zou missen”, vertelt Dirk. “Na vele carnavaleske kroegentochten in Temse kreeg ik in 2003 de vraag van voorzitter Alajos Van Peteghem en penningmeester Marc Cogen om toe te treden tot het Gemeentelijk Carnavalcomité Temse.”

Voor de leeuwen gegooid

Maar dat was buiten wijlen Hugo Smet gerekend.

“Hij was van oordeel dat iemand uit een carnavalsgroep weinig kon doen in het comité”, stelt Mettepenningen. “Het jaar daarop werd de vraag opnieuw gesteld en na een goed gesprek met Hugo werd het licht op groen gezet.”

“In 2004 kreeg ik dan, tot mijn eigen grote verbazing, de vraag van Alajos om het voorzittersschap over te nemen”, klinkt het. “Ik ging op de vraag in onder voorbehoud. Ik wilde eerst bekijken of ik het kon combineren met mijn werk want dat primeerde. Ik nam mij voor om te beslissen in 2005. “Ik help u er wel door”, vertelde Hugo Smet.” Maar toen hij in juni 2004 plots overleed was ik ineens voorzitter.”

“Toen werd ik meteen voor de leeuwen gegooid”, aldus Mettepenningen. “We kennen allemaal veel van carnaval maar om zo een organisatie te leiden is toch nog wat anders. Er was aanvankelijk, onrust, grote bezorgheid en richting paniek. Alajos wist veel maar ook niet alles. Want Hugo had altijd de teugels strak in handen.”

Orde van de Kaailopers

“De persoon die mij het meest heeft geholpen die eerste jaren is secretaris Bea Mys. Ik ben haar er nog altijd zeer dankbaar voor.”

“We begonnen met weinig geld in de kas en zagen op tegen het zware kostenplaatje van het organiseren van een stoet. Hoe zouden we het rondkrijgen na het overlijden van twee grote fondsenwervers, Désiré Van Riet en Hugo Smet . Toch is het een succesverhaal gebleven. Samen met het ganse comité konden we heel wat veranderingen doorvoeren en alles moderniseren. De huidige organisatie is voorbeeldig. We zijn een comité van vrienden ongeacht herkomst, politieke voorkeur of wat dan ook.”

In 2016 werd Dirk opgenomen in de Orde van de Kaailopers. Deze Orde wordt uitsluitend toegekend aan personen die zich op het vlak van carnaval uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt in groot-Temse. Sinds september 2003 was hij lid en en sinds 2004 voorzitter en bezieler van het Gemeentelijk Carnavalcomité Temse. De erkenning was een beloning en bekroning voor zijn jarenlange inzet voor het carnaval in de gemeente.

Volledige eensgezindheid

Tijdens een barbecue voor de leden en vrijwilligers van het carnavalscomité afgelopen zaterdag werd openbaar gemaakt dat Dirk Mettepenningen na 19 jaar het voorzitterschap doorgeeft aan huidig assistent-penningmeester en gewezen prins-carnaval Eveline Claus.

Ook van het GCT kreeg Dirk een mooi aandenken

“Het was eigenlijk mijn bedoeling om nog drie jaar door te doen”, stelt Dirk. “Dan zou ik 22 jaar ofwel 2×11 jaar voorzitter geweest zijn. Maar dan gaat secretaris Beatrix Mys met pensioen. Daarom besliste ik om nu al de fakkel door te geven zodat Eveline zich kan inwerken. Er was in het comité trouwens volledige eensgezindheid om haar het voorzitterschap aan te bieden.”

Als verrassing voor de uitredend voorzitter kwamen schepen van feestelijkheden Debby Vermeiren (CD&V) en ereburgemeester Luc De Ryck langs om hem enkele attenties aan te bieden.

Uitredend voorzitter Dirk Mettepenningen met schepen Debby Vermeiren en nieuwe voorzitter Eveline Claus

Eerste vrouwelijke voorzitter

“Een organisatie zoals het comité leiden voor 19 jaar men moet het toch maar doen”, stelde Debby Vermeiren. “Het carnavalgebeuren kwam voor een groot deel op de schouders van Dirk terecht. Uiteraard omringd door een groot deel vrijwiligers. men moet het toch maar in gang krijgen.”

“En dat lukte jou tot op de dag van vandaag heel goed. En ik ben er zeker van dat dit bij Eveline even goed gaat lukken. Jullie vormen allemaal samen een geöliede machine. En af en toe is er wel eens een botsing maar daar groeit dan weer iets moois uit.”

“Dirk Mettepenningen was de vierde voorzitter van het gemeentelijk carnavalscomité Temse”, vertelt Luc De Ryck. “We hadden het geluk om steeds sterke voorzitters te hebben. En Dirk, die een palmares heeft die zijn gelijke niet kent, heeft die traditie op schitterende wijze verder gezet.

Ook ereburgemeester Luc De Ryck kwam enkele attenties afgeven

“Eveline Claus is meteen de eerste vrouwelijke voorzitter van het carnavalscomité en meteen ook de mooiste”, besloot De Ryck. “Ze was eindverantwoordelijke voor het boek 4×11 Temse Carnaval en daardoor is ze geknipt om Dirk op te volgen als nieuwe en meteen vijfde voorzitter in de geschiedenis.”

Dirk Mettepenningen werd meteen ook erevoorzitter van het comité. De officiële plechtigheid hiervoor vindt plaats in september.

Afscheidnemend voorzitter Dirk Mettepenningen (zittend) geflankeerd door Eveline Claus (r), schepen Debby Vermeiren (l) en bestuur, leden en vrijwilligers van het GCT

Op drie maanden tijd meer dan 1000 attesten en akten automatisch online afgeleverd

TEMSE – Sinds de lancering van de nieuwe website www.temse.be eind maart werden er via het e-loket al meer dan 1000 attesten en akten automatisch afgeleverd. Koploper is het uittreksel uit het strafregister met meer dan 500 exemplaren.

Vraag je attest of akte online aan via www.temse.be

Wist je dat je je niet altijd moet verplaatsen naar AC De Zaat om gebruik te maken van de dienstverlening van Burgerzaken? Een uittreksel uit het strafregister, een attest gezinssamenstelling, een geboorteakte,… nodig?

Dit kan je heel eenvoudig, snel en gratis online aanvragen via www.temse.be, waar en wanneer je maar wil. Binnen enkele seconden heb je het gewenste document rechtsgeldig in je mailbox.

“Ik had een reistoelating voor mijn dochter nodig. In een paar muisklikken heb ik het document elektronisch ontvangen”, vertelt inwoner Kim Van Laeken. “Super handig voor een drukbezette mama die er al eens te laat aan denkt om zaken op tijd aan te vragen”, gaat ze verder.

Aangifte van adreswijziging

Ben je net verhuisd? Dan kan je de adreswijziging via het digitaal loket aangeven. Dat is al één verplaatsing uitgespaard. Voor het aanpassen van het adres op de identiteitskaart, moet je wel nog langskomen bij Burgerzaken.

“Dit zijn mooie cijfers”, geeft schepen van Digitalisering Wim Van Rossen (Open VLD) aan. “Dankzij ons e-loket dat uitgebreid werd, maakten we het meer dan 1000 inwoners makkelijk. Geen bezoek aan AC De Zaat nodig, in enkele muisklikken zijn ze verder geholpen. De komende jaren werken we verder aan onze digitale dienstverlening.”

Andere online dienstverlening

Via het e-loket kan je voor Burgerzaken ook deze dingen in orde brengen:

· Orgaandonatie

· Nieuwe PIN/PUK code aanvragen

· Polioattest bezorgen

Het volledige overzicht vind je op www.temse.be.

Hoe werkt het e-loket?

Surf naar www.temse.be en klik op ‘e-loket’. Kies vervolgens het gewenste product of de gewenste dienst. Daarna klik je op de gele knop ‘Vraag online aan’. Je kan ook via de zoekfunctie rechtstreeks naar de productpagina gaan en klikken op de gele knop. Aanmelden op het online platform kan met itsme, je eID en een kaartlezer, of een andere digitale sleutel.

Raadslid springt voor zwemzones in groot-Temse

Schepen van Sport Wim Van Rossen houdt de boot af

TEMSE – Zwemmen in open water, daar droomt gemeenteraadslid Alec Lamberts (TESAMEN) van. Onlangs keurde de Vlaamse Regering een ontwerpdecreet goed dat de regels vereenvoudigt. Dat laat gemeentes toe om zelf vrije zwemzones aan te duiden. Lamberts ziet concrete zones die in aanmerking komen in Temse.

“Wat vrij eenvoudig lijkt, is het dat helemaal niet”, repliceert schepen van Sport Wim Van Rossen (Open VLD).

Gemeenteraadslid Alec Lamberts (TESAMEN) trok naar de provinciehoofdstad om daar zijn droom kracht bij te zetten op de jaarlijkse Big Jump.

“Elk dorp een zone”

“Ik spring voor zwemplekken met kleine strandjes in de plassen van Steendorp, Tielrode en Temse. Denk aan Den Esch of het Waesmeer, ideaal voor een frisse duik. Temse heeft een schat aan open water.”

“In Zweden kan het op veel plekken, wij kunnen die zwemcultuur overnemen. Temse kan een voorloper zijn door meteen in elk dorp een zone te voorzien.”

“Het schepencollege maakte wat bang op de gemeenteraad, maar vanuit angst de boot afhouden is niet de bedoeling. In Temse durft de politiek soms te weinig dromen, dromen van dingen die in andere Europese landen normaal zijn. Of ze willen niet toegeven dat ze dromen” (knipoogt Lamberts)

Het gemeentebestuur deelde het enthousiasme van het raadslid niet.

“Wat eenvoudig lijkt, is dat in de realiteit helemaal niet. De veiligheidsvoorzieningen die moeten getroffen worden zijn niet min”, zegt schepen Van Rossen. “Bovendien wordt er al jarenlang gewaarschuwd voor de gevaren van het zwemmen in de Schelde. Ik ga mensen echt niet aanraden om in die rivier te springen.”

Raadslid Alec Lambert trok naar Gent voor de Big Jump en sprong voor zwemzones in groot-Temse
Schepen Wim Van Rossen gaat niemand aanraden om in de Schelde te springen