Dirk Mettepenningen stopt als voorzitter Gemeentelijk Carnavalscomité Temse.

Eveline Claus wordt eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis

TEMSE – Groot nieuws van het carnavalscomité Temse (GCT). Dirk Mettepenningen stopt als voorzitter en geeft de fakkel door. Mettepenningen was voorzitter van het comité sinds 2004 en was dus net geen twintig jaar de bezieler van het GCT. Huidig assistent-penningmeester Eveline Claus volgt Mettepenningen op.

Begin jaren ’70 begon het voor Dirk Mettepenningen als carnavalist als lid van Vriendenkring De Kliek in Tielrode. In 1987 zag daar reus Den Toeter het levenslicht. In 2000 stopte de groep met het bouwen van carnavalswagens en ging men enkel nog op pad met de reus.

“Ik had toen nooit gedacht dat ik het carnaval zo zou missen”, vertelt Dirk. “Na vele carnavaleske kroegentochten in Temse kreeg ik in 2003 de vraag van voorzitter Alajos Van Peteghem en penningmeester Marc Cogen om toe te treden tot het Gemeentelijk Carnavalcomité Temse.”

Voor de leeuwen gegooid

Maar dat was buiten wijlen Hugo Smet gerekend.

“Hij was van oordeel dat iemand uit een carnavalsgroep weinig kon doen in het comité”, stelt Mettepenningen. “Het jaar daarop werd de vraag opnieuw gesteld en na een goed gesprek met Hugo werd het licht op groen gezet.”

“In 2004 kreeg ik dan, tot mijn eigen grote verbazing, de vraag van Alajos om het voorzittersschap over te nemen”, klinkt het. “Ik ging op de vraag in onder voorbehoud. Ik wilde eerst bekijken of ik het kon combineren met mijn werk want dat primeerde. Ik nam mij voor om te beslissen in 2005. “Ik help u er wel door”, vertelde Hugo Smet.” Maar toen hij in juni 2004 plots overleed was ik ineens voorzitter.”

“Toen werd ik meteen voor de leeuwen gegooid”, aldus Mettepenningen. “We kennen allemaal veel van carnaval maar om zo een organisatie te leiden is toch nog wat anders. Er was aanvankelijk, onrust, grote bezorgheid en richting paniek. Alajos wist veel maar ook niet alles. Want Hugo had altijd de teugels strak in handen.”

Orde van de Kaailopers

“De persoon die mij het meest heeft geholpen die eerste jaren is secretaris Bea Mys. Ik ben haar er nog altijd zeer dankbaar voor.”

“We begonnen met weinig geld in de kas en zagen op tegen het zware kostenplaatje van het organiseren van een stoet. Hoe zouden we het rondkrijgen na het overlijden van twee grote fondsenwervers, Désiré Van Riet en Hugo Smet . Toch is het een succesverhaal gebleven. Samen met het ganse comité konden we heel wat veranderingen doorvoeren en alles moderniseren. De huidige organisatie is voorbeeldig. We zijn een comité van vrienden ongeacht herkomst, politieke voorkeur of wat dan ook.”

In 2016 werd Dirk opgenomen in de Orde van de Kaailopers. Deze Orde wordt uitsluitend toegekend aan personen die zich op het vlak van carnaval uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt in groot-Temse. Sinds september 2003 was hij lid en en sinds 2004 voorzitter en bezieler van het Gemeentelijk Carnavalcomité Temse. De erkenning was een beloning en bekroning voor zijn jarenlange inzet voor het carnaval in de gemeente.

Volledige eensgezindheid

Tijdens een barbecue voor de leden en vrijwilligers van het carnavalscomité afgelopen zaterdag werd openbaar gemaakt dat Dirk Mettepenningen na 19 jaar het voorzitterschap doorgeeft aan huidig assistent-penningmeester en gewezen prins-carnaval Eveline Claus.

Ook van het GCT kreeg Dirk een mooi aandenken

“Het was eigenlijk mijn bedoeling om nog drie jaar door te doen”, stelt Dirk. “Dan zou ik 22 jaar ofwel 2×11 jaar voorzitter geweest zijn. Maar dan gaat secretaris Beatrix Mys met pensioen. Daarom besliste ik om nu al de fakkel door te geven zodat Eveline zich kan inwerken. Er was in het comité trouwens volledige eensgezindheid om haar het voorzitterschap aan te bieden.”

Als verrassing voor de uitredend voorzitter kwamen schepen van feestelijkheden Debby Vermeiren (CD&V) en ereburgemeester Luc De Ryck langs om hem enkele attenties aan te bieden.

Uitredend voorzitter Dirk Mettepenningen met schepen Debby Vermeiren en nieuwe voorzitter Eveline Claus

Eerste vrouwelijke voorzitter

“Een organisatie zoals het comité leiden voor 19 jaar men moet het toch maar doen”, stelde Debby Vermeiren. “Het carnavalgebeuren kwam voor een groot deel op de schouders van Dirk terecht. Uiteraard omringd door een groot deel vrijwiligers. men moet het toch maar in gang krijgen.”

“En dat lukte jou tot op de dag van vandaag heel goed. En ik ben er zeker van dat dit bij Eveline even goed gaat lukken. Jullie vormen allemaal samen een geöliede machine. En af en toe is er wel eens een botsing maar daar groeit dan weer iets moois uit.”

“Dirk Mettepenningen was de vierde voorzitter van het gemeentelijk carnavalscomité Temse”, vertelt Luc De Ryck. “We hadden het geluk om steeds sterke voorzitters te hebben. En Dirk, die een palmares heeft die zijn gelijke niet kent, heeft die traditie op schitterende wijze verder gezet.

Ook ereburgemeester Luc De Ryck kwam enkele attenties afgeven

“Eveline Claus is meteen de eerste vrouwelijke voorzitter van het carnavalscomité en meteen ook de mooiste”, besloot De Ryck. “Ze was eindverantwoordelijke voor het boek 4×11 Temse Carnaval en daardoor is ze geknipt om Dirk op te volgen als nieuwe en meteen vijfde voorzitter in de geschiedenis.”

Dirk Mettepenningen werd meteen ook erevoorzitter van het comité. De officiële plechtigheid hiervoor vindt plaats in september.

Afscheidnemend voorzitter Dirk Mettepenningen (zittend) geflankeerd door Eveline Claus (r), schepen Debby Vermeiren (l) en bestuur, leden en vrijwilligers van het GCT

Een gedachte over “Dirk Mettepenningen stopt als voorzitter Gemeentelijk Carnavalscomité Temse.”

  1. Wel dit is nu eens een mooi insiatief van dirk deze man heeft dat vele jaren heel goed inbaan geleid dank dirk.
    En eveline gaat dat zeker heel goed volbrengen proficiat voor dirk van alle jaren ,, en dikke proficiat voor de vrouwelijke voorzitters eveline
    Toffe mensen het beste nog voor jullie
    Vanwege
    Keizer benny sint-pauwels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *