Komend weekend nog foto’s kijken in Hollebeekzaaltje, van fotoclub After4

TEMSE – Komend weekend kan men in het Hollebeekzaaltje aan de Prinsenlaan nog de fototentoonstelling ‘Ssst.. luister’, van fotoclub After4 gaan bekijken. Tijdens de speech voor officiële opening vertelde burgemeester Hugo Maes meer over de geschiedenis van de Temsese fotoclubs. After4 pakte afgelopen zomer nog uit met een expo van dierenfoto’s op de Wilfordkaai.

In het After4 cafeetje kan men tijdens de openingsuren doorlopend een videopresentatie bekijken met foto’s van de opdrachten die de leden het voorbije jaar uitgevoerd hebben.

Burgemeester Hugo Maes was aanwezig om de tentoonstelling officieel te openen.

Uitmuntende fotografen

“De beeldende kunsten zijn een wondere wereld, zeg maar een tijdloze rijkdom. Tekenen, beeldhouwen en schilderen zijn de oudste vormen.
van veel jongere datum is de Fotografie”, vertelde burgemeester Hugo Maes tijdens de vernissage. “De oudste foto’s van Temse gaan terug tot 1870: foto’s van de eerste Scheldebrug, die – zoals u allicht weet – is ontworpen door Gustave Eiffel. Er is toen een boek uitgegeven met foto’s van de brug. De gemeente heeft het in zijn archief. Het is een absoluut koninginnenstuk.”

“Uit de jaren 1870 heeft ons gemeentelijk archief eveneens foto’s van het kasteel van Janssens de Varebeke. De fotografie kende in onze gemeente een ongewoon hoogtepunt voor de Eerste Wereldoorlog. De postkaarten die toen werden uitgegeven behoren tot de beste in ons land. Meerdere uitmuntende fotografen leven verder in deze kaarten. Ik vermeld enkel de bekendste: Theofiel Vanderbiest.”
(Lees verder onder de afbeelding)


Na de Tweede Wereldoorlog floreerde de fotografie in onze gemeente dankzij meerdere verenigingen.

Foto – en Diakring

“Niemand kent allicht nog Licontra, in 1951 opgericht door Gaston Feremans, de vader van Lucille Feremans”, aldus de burgemeester. “Het was een foto- en filmclub, die internationaal actief was. Leden zijn met hun werk gelauwerd in binnen- en buitenland. In lokaal Het Volk kwam in de jaren ’60 de Fotoclub Temse tot stand, met als bekende leden ondermeer Marcel De Pauw, Valeer Peirsman en Louis Huyben. Op initiatief van Louis Huyben is daaruit in 1971 Vakantiegenoegens ontstaan, het huidige Pasar. In deze context vermeld ik ook graag de Foto- en Diakring van de Boelwerf.”

Individuele namen die geschiedenis schreven en zonder twijfel bij de ouderen vertrouwd in de oren klinken, zijn Alex Suanet, fotograaf van de Boelwerf, sleutelfiguur van Fotoclub Flash, leermeester en voorbeeld van velen, fotografisch ook erg actief als beheerraadslid-fotograaf van het Gemeentemuseum,
Jerome Smet, de eerste echte persfotograaf van Temse. Hij was lid van de Fotoclub Temse. en natuurlijk Lucille Feremans, die haar vader in het spoor volgde en is uitgegroeid tot een internationaal gelauwerde kunstfotografe.”

Bovenal kwaliteit

Het spreekt vanzelf dat daar nog een groot aantal namen kunnen aan worden toegevoegd.

“De jongste verenigingen in onze gemeente zijn Anders 23 onder leiding van stichter-voorzitter Walter Jansegers. Zij exposeerden vorige maand in het Gemeentemuseum”, klinkt het “En natuurlijk ‘After4’ een jonge club maar met een imposant palmares. De bestendiging van de werking en de frequentie van de activiteiten zijn één verdienste, maar bovendien worden uw initiatieven en werking gekenmerkt door originaliteit, durf, verscheidenheid en bovenal kwaliteit. Deze tentoonstelling is daarvan eens te meer een voorbeeld.”

Burgemeester Hugo Maes met voorzitster Rita Bredael en leden van de club

Vernieuwde bib heropende de deuren

TEMSE – De bibliotheek in de Oeverstraat heeft zondagochtend na een maand sluiting opnieuw de deuren geopend. De bib onderging een heuse metamorfose en kreeg onder meer nieuwe zit- en leeshoeken en twee zelfuitleenbalies. “We hebben een grote stap gezet om de bib nog aangenamer en aantrekkelijker te maken”, aldus bibliothecaris Jeroen De Lathouwer.

Begin oktober sloot de bibliotheek de deuren om het gebouw een nieuw kleedje aan te meten. Met het nodige likje verf en herinrichting van de benedenverdieping zag de bib er zondagochtend helemaal anders uit bij de heropening.

“We hebben vooraf en tijdens de maand sluiting enorm hard gewerkt. We staken alle afdelingen op het gelijkvloers in een nieuw jasje. Veel collecties hebben nu een andere plaats in de Bib gekregen. De jeugdafdeling is nu groter en meer kindvriendelijk.

De vernieuwde bib heeft twee zelfuitleenbalies

“In de toekomst komen er nog meer gezellige zit- en leeshoekjes om van de bibliotheek een plek te maken waar bezoekers het aangenaam vertoeven zullen vinden”, zegt bibliothecaris Jeroen De Lathouwer. “Onze enorme collectie staat hier centraal en wordt nu op een andere manier ingedeeld en voorgesteld aan de inwoners van Temse.”

Nieuw in het interieur zijn de extra lees- en zithoeken tussen de boekenrekken en ook de jeugdafdeling krijgt voortaan een prominente rol in de bib.

“We lieten twee zelfuitleenbalies installeren, waardoor bezoekers nu zelf hun materialen kunnen lenen en terugbrengen. Op die manier krijgen de bibliotheekmedewerkers meer tijd voor het onthaal en het beantwoorden van vragen van bezoekers aan onze nieuwe infobalie.”, aldus cultuurschepen Lieve Truyman (N-VA).

“Zulke systemen zijn inmiddels al goed ingeburgerd in supermarkten en zullen ongetwijfeld ook hier snel vanzelfsprekend worden. De bib werd hier 32 jaar geleden geopend en een herinrichting was doorheen de jaren meer dan nodig geworden. De rol van de medewerkers van de bibliotheek is enorm belangrijk gebleken voor die vernieuwing. Ieder boek is hier door de handen van onze medewerkers gegaan om de staat van het boek te controleren en na te gaan hoe vaak een exemplaar werd uitgeleend. Het geheel is nu een pak overzichtelijker en vooral aantrekkelijker geworden.”

Meer foto’s, klik hier

Schepen Lieve Truyman mocht samen met de bibliothecaris en onder het goedkeurend oog ban bellenman Bart Heynderickx de vernieuwde bib officieel openen.

Garage Bauwelinck neemt eerste ultrasnel laadstation voor elektrische voertuigen in gebruik

De eerste in zijn soort op het Europese vasteland

TEMSE – Garage Bauwelinck (Autolinck) opende op 20 Oktober zijn eerste ultrasnelle laadstation voor elektrische voertuigen in Temse. Op korte termijn wil het bedrijf het aantal ultrasnelle laders nog uitbreiden met 2 ultrasnelle laders tot 200 KW/lader.

Wie elektrisch rijdt, weet het maar al te goed. De nood aan snelle laadstations is groot. Autolinck wil het aantal ultrasnelle laadstations in anderhalf jaar tijd nog uitbreiden met 4 laadpunten. En ‘ultrasnel’ mag in dit geval letterlijk worden genomen. De laadstations van Freewire zijn zo krachtig dat je tot 100 kilometer kan bijladen in amper 7 minuten. Dat is goed om pakweg de afstand van Antwerpen naar Brugge te overbruggen.

Voor de omschakeling naar duurzame mobiliteit is infrastructuur een belangrijk element. Mensen die elektrisch rijden willen snel en efficiënt kunnen laden.

Niet iedereen heeft een laadpunt in zijn garage of parking staan. Het is belangrijk dat er overal voldoende laadmogelijkheden zijn en dat die goed zijn verspreid langs de snelweg of woonkernen. Dat daarbij ultrasnel kan geladen worden is uiteraard een must. Autolinck bied hierbij de mogelijkheid aan om niet alleen supersnel en efficiënt te laden, maar ook 100 % groen.

Vanaf 15 a 20 minuten kan tot tachtig procent van de batterij van een elektrische wagen worden opgeladen, afhankelijk van de laadcapaciteit van de wagen.

In aanwezigheid van Burgemeester Hugo Maes (CD&V), Schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) en Schepen van Financiën Stephan Van Der Gucht (N-VA) werd het
laadstation officieel geopend op 20 Oktober.

Het betreft hier de eerste in zijn soort voor het Europese vasteland. Deze mooie realisatie werd mede mogelijk gemaakt door het Gemeentebestuur
van Temse, Fluvius en steun maatregelen van de overheid.

De lader heeft een interne opslag van 160 KW die op een laag vermogen aangevuld word met zonne- en/of windenergie. Waarna deze ultrasnel kan
afgeleverd worden aan elektrische voertuigen.

Het station werd donderdag plechtig in gebruik genomen in aanwezigheid van burgemeester Hugo Maes, schepen van mobiliteit Lieve Truyman en schepen van financiën Stephan Van Der Gucht.

Dit jaar geen Winterhappening op de Markt

Gemeentelijke dienst Lokale Economie stopt ondersteuning van het evenement

TEMSE – Dit jaar zal er geen Kersthappening georganiseerd worden op de Markt. Organisator Tommy Van San is teleurgesteld dat het lokaal bestuur geen medewerking meer wil verlenen aan het evenement.

“Volgens de bevoegde schepen is er geen link met de lokale economie. Terwijl de happening graag gesponsord werd door heel wat handelaars en er ook een aantal een standje hadden op de Markt’, oppert Tommy. Die samen met Sander Tempels wel het initiatief neemt om in december een vervangingsevent op poten te zetten in JOC De Nartist

In 2016 was er voor de eerste keer een Winterhappening op de Markt.
Twee jaar later nam Tommy Van San de fakkel over.

“Mijn idee was om er een muzikaal evenement voor een breed publiek van te maken”, vertelt Van San. “Omdat de vorige organisatie er mee stopte en zo’n evenement toch niet verloren mocht gaan, stapte ik naar de gemeente en daar kreeg ik de nodige steun.”

In 2018 organiseerde Tommy Van San, met de steun van het lokaal bestuur, voor het eerst een Winterhappening op de Markt

Vorig jaar was er na de coronaperiode eindelijk weer een volwaardige editie van de Winterhappening.

Spijtig genoeg gooiden de weergoden toen roet in het eten.

“Zaterdag kon de DJ-avond , ondanks de ijskoude temperaturen toch nog doorgaan, maar zondag moesten we spijtig genoeg een groot deel van de programmatie annuleren. Nu blijkt dus dat we vorig jaar de voorlopig laatste Winterhappening op de Markt organiseerden.”

Geen link met de lokale handelaar

“Zonder de medewerking van het lokaal bestuur kunnen we zo een evenement op de Markt niet op poten zetten”, stelt Tommy. “Zij zorgden voor de inzet van personeel van de Technische Dienst, de politie en een toiletwagen. Ook mochten we het oud-gemeentehuis inpalmen om de artiesten en dj’s onderdak te geven.”

“Nu plots kan dit niet meer omdat er volgens de bevoegde schepen van Lokale Economie (Stephan Van der Gucht (N-VA) red.) geen link zou zijn met de lokale handelaars”, aldus de organisatie. “Terwijl heel wat handelaars in de rij stonden om het event te sponsoren en de partij van de schepen vorig jaar zelf nog een standje had op de Winterhappening. Begrijpe wie begrijpe kan.”

“Het evenement is ontstaan in het verleden met als doel een samenwerking te creëren tussen de handelaars met hun kerstshopping en het evenement op de Markt”, reageert schepen Stephan Van der Gucht. “Hier is men spijtig genoeg niet in geslaagd. Dus de rol van lokale economie was daar al wat jaren uitgespeeld. De Winterhappening is een mooi muziekevenement maar omdat er geen link meer was met lokale economie. wensten we dit niet meer te ondersteunen.”

Kersthappening in het JOC

De Kersthappening met optredens, dj’s en foodtrucks

Ondanks het annuleren van het evenement op de Markt wou Tommy Van San toch zelf nog een happening organiseren.

“Zodat er tijdens de eindejaarsperiode toch nog iets te beleven valt in Temse”, klinkt het bij Tommy. “Daarom zet ik samen met Sander Tempels op zaterdag 16 december vanaf 18 uur de Kersthappening op touw.”

“Dit als ééndagsevent in JOC De Nartist. Met een optreden van de SpeGT band, die eind augustus ook een kans kregen op het zomerevenement Temse tussen de Torens. En ook The Sugar-Free Daddies, de tweede band van Herman Brys.”

“Nadien volgen nog een aantal dj’s en er zullen ook foodtrucks aanwezig zijn”, vertelt Sander. “Net zoals we met het evenement op de Markt deden, organiseren we ook nu weer voor het goede doel. Een deel van de opbrengst is voor Kom op tegen Kanker. Daarom vragen we wel een kleine inkomprijs: 5 euro in voorverkoop (dit via wintertemse @gmail.com) of 8 euro aan de kassa.”

Dit jaar geen winterfeest op de Markt maar wel een afgeslankte versie in JOC De Nartist

Heraanleg Kouterstraat – Pastoor Boelstraat – Schoolstraat gaat binnenkort van start

Werken moet klaar zijn tijdens het voorjaar van 2025

TEMSE – Binnenkort gaat de eigenlijke heraanleg van de as Kouterstraat – Schoolstraat van start. Het effectieve begin van de werken staat gepland in januari 2024. Het einde is voorzien voor voorjaar 2025. “Na de werken zullen de Kouterstraat en omgeving er veel aantrekkelijker uitzien”, stelt schepen van Openbare Werken Lieve Truyman (N-VA)

“De werken aan de kruispunten moeten telkens op 25 werkdagen klaar zijn om grote mobiliteitshinder te beperken”
Schepen Lieve Truyman

Op dit moment voeren de nutsbedrijven werken uit in de omgeving van de Kouterstraat. In november starten de voorbereidingen voor de rioleringswerken.

Er komt een gescheiden riolering en de Kouterstraat, Pastoor Boelstraat en Schoolstraat worden heringericht. De aannemer is aangesteld en
op 23 oktober vond opnieuw een infovergadering voor de buurtbewoners en de handelaars plaats.


De effectieve grote wegenwerken starten in januari 2024.

Welke wegenwerken gebeuren er?

In de Kouterstraat en omgeving gaan we werken aan zowel de riolering als aan de straten zelf, met:

• aanleg van een gescheiden riolering (scheiding van het afval- en regenwater)

• opvang en infiltratie van regenwater

• creëren van een aangename en veilige winkelkern met nieuwe voetpaden en parkeerplaatsen,
met behoud van het totaal aantal parkeerplaatsen

• meer groen in het straatbeeld en aanleg van geveltuintjes voor inwoners die dat wensen

• vernieuwing van de volledige rijbaan

• aandacht voor slimme mobiliteit

“Aan de werken ging heel wat voorbereiding vooraf. De grote centrumprojecten, zoals bv. de nieuwbouw voor De Reiger, de ISA-site en de nieuwe polikliniek, werden allemaal op elkaar afgestemd. Deze werken zijn nodig om verder te bouwen aan een aangenaam en duurzaam Temse”, geeft burgemeester Hugo Maes aan.

Verder staan er voor deze straten nog specifieke werken op de planning:

• Kouterstraat: wordt een fietsstraat, max. snelheid 30 km/u, eenrichtingsstraat voor auto’s, uitgezonderd voor openbaar vervoer dat in tegenrichting een busstrook krijgt, gescheiden door een groene middenberm, waarop plaatselijk kan geparkeerd worden op grasbetontegels en een laad- en loszone wordt voorzien.

• Pastoor Boelstraat en Schoolstraat: zone 30, extra groen en parkeervakken in grasbetontegels.

• Tot slot komen er intelligente verkeerslichten (iVRI) aan het kruispunt van de Gasthuisstraat met de N16 en aan het kruispunt van de Kouterstraat met de Pastoor Boelstraat. Deze verkeerslichten zorgen voor een vlotte verkeersdoorstroming. Het ene licht waarschuwt het andere over hoeveel verkeer eraan komt.

“Dit zijn de grootste wegenwerken van de afgelopen en komende jaren. We werken in fases om de hinder te beperken. Na de werken zullen de Kouterstraat en omgeving er veel aantrekkelijker uitzien”, vertelt schepen van Openbare Werken Lieve Truyman.

In verschillende fases

Het volledige project moet binnen 210 werkdagen afgerond zijn. De kruispunten moeten telkens op 25 werkdagen klaar zijn om de mobiliteitshinder tot een minimum te beperken. De effectieve start van de werken staat gepland in januari 2024. Het einde is voorzien voor voorjaar 2025.

Het project bestaat uit 5 fases: (zie afbeelding onderaan)

• Fase 1 (paars): Kouterstraat, Clement D’hooghelaan tot woonzorgcentrum De Reiger, parking Residentie Elisabeth en kruispunt Kouterstraat-Vrijheidstraat

o Fase 1 a – parking Residentie Elisabeth: 10 januari tot 24 mei 2024
o Fase 1 b – Kouterstraat: 5 februari tot 29 april 2024
o Fase 1 c – Clement D’hooghelaan: 16 februari tot 16 mei 2024
o Fase 1 d – Kruispunt Vrijheidstraat: 4 maart tot 13 mei 2024 (aansluitend moet beton nog verder drogen)

In de eerste fase wordt een parking voor 20 wagens gecreëerd aan Residentie Elisabeth

• Fase 2 (groen): Gasthuisstraat tot Mariadal, incl. het kruispunt Gasthuisstraat-Pastoor Boelstraat
o Fase 2 a – Gasthuisstraat tot Mariadal: 13 mei tot 23 juli 2024
o Fase 2 b – kruispunt Gasthuisstraat-Kouterstraat: 14 mei tot 18 juni 2024 (nadien moet beton nog drogen en worden de voetpaden afgewerkt)

• Fase 3 (rood): Pastoor Boelstraat

• Fase 4 (blauw): Schoolstraat, inclusief kruispunt Eeckhoutdriesstraat

• Fase 5 (geel): sportvelden, met verbreding van de grachten, opvang van regenwater en aanleg gescheiden riolering


Grondige voorbereiding

Aan de komende centrumwerken gingen heel wat andere voorbereidende studies vooraf:

• Afbakening van het winkelkerngebied (afgerond in 2017)

• Opmaak van mobiliteitsplan (afgerond in 2020)

• Opmaak van master- en beeldkwaliteitsplan (afgerond in 2020)

• Opmaak hemelwater- en droogteplan, samen met Aquafin (klaar in 2023)

“Al deze studies zijn participatief tot stand gekomen, samen met Unizo Temse en de buurtbewoners”, besluit Truyman.

Wandelclub Temse huldigde leden

TEMSE – Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde Wandelclub Temse op zaterdag 21 oktober een ledenbijeenkomst dixit clubfeest. Place to be was De Mosterdpot in Steendorp. Bijna 100 leden waren op de afspraak en werden vergast op een driegangenmenu.

Ook dit jaar werden enkele leden in de bloemetjes gezet voor hun trouwe lidmaatschap van 10, 25 en 35 jaar.

Vijf leden zijn in 2023 10 jaar trouw aan Wandelclub Temse: Geert Vanstraelen, Marc Goossens, Annick Van Berlo, Peter Vijt en Marina Falckenbach. Daarnaast zijn Rita Gosselin en Roland Peerens 25 jaar lid. Jan Meersman en Mariette Van De Vijver werden gehuldigd omdat ze al 35 jaar lid zijn.

Mike Cornelis werd clubkampioen met 275 punten


Traditiegetrouw werden ook alle leden wandelaars beloond voor de vele wandelingen die ze heel het jaar door hebben gemaakt zowel op verplaatsing als in eigen clubverband.

“De clubkampioen dit jaar was met meer dan 200 punten onze gemotiveerde en altijd even enthousiaste kerel Mike Cornelis”, vertelt Margo Wouters. “Hij heeft er hard naar gestreefd en iedereen was superblij dat hij het haalde. Hij kreeg dan ook een daverend applaus van de aanwezigen.”

Na de officiële formaliteiten was het remmen los en kon er tot in de vroege uurtjes gedanst worden met de muziek van de Funmanagers.

Meer foto’s, klik hier

Een aantal leden werden in de bloemetjes gezet omdat ze 10, 25 of 35 jaar lid zijn
De top 10 van de leden die beloond werden voor de vele wandelingen die ze heel het jaar door hebben gemaakt . Met zittend kampioen van 2023 Mike Cornelis

Muziekliefhebbers genieten van zalig aperitiefconcert van Harmonie Orkest Temse

TEMSE – Zondag 22 oktober genoten zowat 60 muziekliefhebbers van een aperitiefconcert door Harmonie Orkest Temse (HOT) in de feestzaal van het oud-gemeentehuis.

Onder het thema ‘Une Belle Histoire’, speelden de muzikanten, onder leiding van dirigent Jean Vonck, ondermeer: American Pie, West Side Story en een Blues Brothers Revue.

Op 16 maart volgend jaar geeft HOT een concert in de kerk van Velle.

Wie intresse heeft om muziek te maken bij HOT kan mailen via info@harmonieorkesttemse.be of langsgaan tijdens de wekelijkse repitie elke woensdag van 20 – 22 uur aan de Oeversdtraat 9.

Meer foto’s, Klik hier
(foto’s: Julien Heerwegh)

Info: www.harmonieorkesttemse.be

Fair Trade Avond met eregaste zuster Jeanne Devos kent talrijke opkomst

TEMSE – Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde de Trekkersgroep Temse Fairtrade Gemeente, in samenwerking met het lokaal bestuur, voor de achtste keer haar jaarlijkse FairTrade Avond in de feestzaal van het gemeentehuis. Hierbij gaat steeds de aandacht naar een mondiaal thema. Deze keer kwam zuster Jeanne Devos (88) als gastspreker.

“Het thema “Slavenhandel in huisarbeid in India en de wereld” vat heel goed haar levensdoel samen”, aldus Els Vercouteren van de Trekkersgroep. “De impact van haar werk kan niet onderschat worden. Jeanne ging vanavond in dialoog met Julie Hendrickx, haar nichtje en rechterhand. Julie is ambassadeur van de National Domestic Workers’ Movement (NDWM). Zelf van Indische afkomst volgt en steunt ze Jeanne heel gedreven in haar werk. Zij schreef het boek ‘Alsof de weg ons zocht”, dat vanavond ook te koop werd aangeboden.

Onvermoeibare inzet

De nieuwbakken schepen van Mondiale Betrekkingen Bert Van Geyt (Open VLD) mocht de vele aanwezigen welkom heten namens het lokaal bestuur waarna Els Vercouteren van de trekkersgroep het inleidende woord mocht brengen.

Schepen van Mondiale Betrekkingen Bart Van Geyt

“Dat we vanavond zo’n talrijke opkomst hebben, heeft vast en zeker te maken met de gastspreker.Jeanne Devos”, klinkt het. “Jeanne Devos ging in 1963 op haar 28ste naar India als missiezuster. Daar ging ze lesgeven in een school voor blinden en doven. Maar ze had meer in haar mars.”

“In 2011 keurde, mede door haar onvermoeibare inzet, de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) de Conventie 189 goed, een verdrag dat huishoudhulpen over de hele wereld officieel erkent als ‘werknemers’. Tot dan werd huisarbeid niet eens erkend als ‘arbeid’, dus het huispersoneel had geen rechten, geen statuut, geen minimumloon, in feite pure slavernij. Wat moeten wij spreken over India : zelfs in België wordt het huispersoneel pas sinds 23 mei dit jaar in de Welzijnswet beschermd.”

Jeanne Devos met haar nichtje Julie Hendrickx

Houten reus

Jeanne Devos werd voor haar werk daarom meermaals bekroond in binnen- en buitenland onder de vorm van talrijke onderscheidingen en prijzen die ze wereldwijd kreeg voor haar actieve inzet.

2002: International Gandhi Award
2005: nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede
2008: Harvard Leadership Prize
2012: 28ste Pridarshni Global Award in Mumbai
2020: Jeanne Devos plein te Leuven

Wereldwijd laat ze een serieus spoor achter door de Cosmogolem beelden die Koen Vanmechelen, kunstenaar , wereldwijd opricht. De CosmoGolem is een houten reus, vier meter hoog, en wereldwijd symbool voor mensenrechten. Het project wil kinderen helpen om hun eigen stem en identiteit te vinden. Het weerspiegelt hoop en geloof in de toekomst. Via een luikje ter hoogte van zijn hart kunnen kinderen in de reus hun wensen en hun dromen kwijt. Er staat ook zo een beeld in Kruibeke, vlakbij de veerdienst richting Hoboken.

Na het gastgesprek kon men nog vragen stellen en werden de aanwezigen vergast op drank en hapjes verzorgd door het team van Wereldwinkel Temse.

Voor de muzikale intermezzo’s zorgde Uwase. Zij is een jonge muzikante uit Brussel. Ze is zowel singer-songwriter als producer. Sinds haar kindertijd is ze al gepassioneerd door muziek. Na haar EP “Perfect Blue” gaf ze In juli nog een nieuwe EP uit “Pink Skies Ahead” wat je op alle digitale platformen kan vinden.
Uwase zingt in haar eentje pareltjes van muziek die zowel ontwapenend als innemend zijn.

Meer foto’s, klik hier

Zuster Jeanne Devos te gast op jaarlijkse Fair Trade Avond

TEMSE – Donderdagavond 19 oktober om 19.30 u organiseert de Trekkersgroep FairtradeGemeente van Temse haar jaarlijkse FairTrade Avond in de feestzaal van het gemeentehuis. Hierbij gaat steeds de aandacht naar een mondiaal thema. Deze keer komt Zuster Jeanne Devos als gastspreker.

Zij ging in 1963 op haar 28ste naar India. Daar leidde haar werk met groepen scholieren in 1966 al tot de oprichting van de eerste nationale studentenbeweging in India.

De avond wordt opgeluisterd door Uwase, jong muzikaal talent uit Brussel. Daarna volgt een receptie met fairtrade-drank van Oxfam Wereldwinkel en -hapjes. Iedereen welkom.

Jan Bogaert Vrienden schenken 2550 euro aan Kom op Tegen Kanker

TEMSE Bij wielertoeristenclub De Jan Bogaert Vrienden heeft men het hart op de juiste plaats. De club schonk 2250 euro aan Kom op tegen Kanker.

“Wielertoeristen worden vaak bestempeld als wielerterroristen maar kunnen ook laten zien dat zij een gouden hart hebben en die status niet verdienen”, klinkt het bij voorzitter Herman Thierens.

Zo zijn er de Jan Bogaertvrienden, een wielerclub genoemd naar de voormalige topwielrenner die nog steeds actief is binnen de club. Omdat ook zij geconfronteerd werden met leden die de strijd moeten aangaan tegen kanker besloten zij een actie op touw te zetten om Kom op tegen Kanker te steunen.
Men organiseerde begin september op de Sleutelbraderij een koers op rollen met als eregast Eddy Plankaert en uiteraard het eigen icoon Jan Bogaert.

Tijdens de Sleutelbraderij in september organiseerde men fietsen op rollen met eregast Eddy Planckaert

“De opbrengst hiervan werd dan ook nog eens aangevuld met de opbrengst van de jaarlijkse Jan Bogaert Classic in juni”, klinkt het bij de voorzitter. “En dat leverde het mooie bedrag op van 2550 euro .Dat bedrag werd door het bestuur overgemaakt aan Karolien Devos ,district coördinator van Kom op Tegen Kanker.

Het bestuur van de club schonk 2550 euro aan Kom op tegen Kanker
Voorzitter Herman Thierens met Karolien Devos ,district coördinator van Kom op Tegen Kanker

Rijbewijzen ingetrokken van bestuurders onder invloed van alcohol of drugs

TEMSE – Afgelopen weekend werden er extra verkeerscontroles gehouden in de politiezone. Het rijbewijs van een aantal bestuurders werd onmiddellijk ingetrokken. Een aantal kregen een onmiddellijke inning voor enkele inbreuken.

Intrekking rijbewijzen

In de Schoolstraat in Temse werden twee bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Een 56-jarige man uit Temse bleek 1,16 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

De andere bestuurder was een 31-jarige man uit Hamme, hij had 1,18 promille in zijn bloed. Beiden hun rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Op de Krijgsbaan in Temse werd een 29-jarige man uit Temse betrapt op het rijden onder invloed van drugs. De man legde een positieve speekseltest af. Zijn rijbewijs werd eveneens onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Onmiddellijke inning

Het rijbewijs van een 58-jarige man uit Temse werd eveneens onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Uit de ademanalyse bleek dat de man 1,43 promille alcohol in zijn bloed had.

Een 28-jarige man uit Gent legde een positieve speekseltest af. Hij reed onder invloed van drugs. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Zes bestuurders kregen een onmiddellijke inning (OI) van 116 euro voor het niet dragen van de veiligheidsgordel. Vier bestuurders werden betrapt op het gebruik van hun gsm toestel achter het stuur en kregen een OI van 174 euro. Tenslotte kregen 19 bestuurders een onmiddellijke inning voor het foutparkeren.

75-jarigen geboren in Temse vierden samen feest

TEMSE – Zaterdag 14 oktober vierden de 75-jarigen, wonend in – of afkomstig uit – groot-Temse, feest in familierestaurant Skaldu aan de Oude Schelde in Weert. Burgemeester Hugo Maes kwam de jarigen feliciteren en hield een feestrede.

Het organisatiecomité bestaande uit Rita Heirbaut, Maria Naudts, Eric Jaspers en Tony Janssen zorgde voor een feestelijke ontvangst.

“We kozen voor dit restaurant omdat er in Temse niet zoveel mogelijkheden zijn om met een kleine 100 personen samen te feesten”, klonk het bij de organisatie. “We kozen deze locatie ook voor de goede prijs/kwaliteitverhouding.”

Het organisatiecomité bestaande uit Rita Heirbaut, Maria Naudts, Eric Jaspers en Tony Janssen samen met burgemeester Hugo Maes

In 2019 waren we met drie om het feest van de 70-jarigen te organiseren”, vertelt Rita Heirbaut. “Omdat de anderen afhaakten kon ik gelukkig enkele nieuwe vrijwilligers warm maken om samen dit feest voor de jarigen geboren in 1948 op poten te zetten.”

“Er waren 320 jarigen uitgenodigd waarvan er een 40- tal konden of wilden ingaan op de uitnodiging voor deze feestelijke samenkomst”, stelt Rita. “Samen met eventuele partner zijn we vandaag met 74 aanwezigen.”


Burgemeester Hugo Maes, (die trouwens vandaag exact 500 dagen burgemeester is) kwam de jarigen feliciteren met een feestrede.

“Het geboortejaar 1948 is geschiedkundig een bijzonder jaar”, klonk het bij de burgemeester. “Het is verleidelijk om daar nader in detail op in de gaan maar ik beperk mij tot wat lokale, nationale en internationale gebeurtenissen in jullie geboortejaar.”

“In 1948 lieten de naweeën van de tweede wereldoorlog zich nog voelen. De ‘koude oorlog’ tussen Amerika en de Sovjet-Unie was volop aan het gisten en Israël werd onafhankelijk. Het was een nieuw begin maar eigenlijk een voortzetting van het conflict tussen Joden en Palestijnen dat tot op de dag van vandaag verder duurt.”

“In België beleefde de emancipatie van de vrouw hoogdagen in 1948”, klonk het bij Hugo Maes. “Vrouwen kregen na stemrecht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen (sinds 1920 red.) ook stemrecht voor de parlements – en provincieraadsverkiezingen. Het wereldkampioenschap bij de profs werd gewonnen door Briek Schotte en Marc Sleen starte met de strip ‘De avonturen van dedektief Van Zwam’. Later dat jaar krijgt Nero de hoofdrol in de strips.”

Ook in Temse waren er 75 jaar geleden enkele opmerkelijke gebeurtenissen.

“Het ministerie van Openbare Werken legde de laatste hand aan een plan voor de nieuwe scheldebrug”, aldus Maes. “In 1949 volgde de eerste steenlegging. Er waren ook plannen in de maak voor de bouw van een sociale woonwijk in het hart van de Hollebeekwijk: Later de Tuinwijk, bekend als ‘Korea’.”

In 1948 legde men de laatste hand aan de plannen voor de Tuinwijk
(C) inventaris Onroerend Erfgoed

“De dekenale kerk kreeg nieuwe klokken nadat de Duitsers tijdens de oorlog de oude klokken geroofd hadden. Er was ook een hoogtepunt in het voetbal. KSV Temse werd kampioen in 1ste provinciale en zou voor de eerste keer aantreden in ‘Bevordering’.”

“De gemeenteraad in Temse bestond in 1948 uit 13 leden. De CVP had de volstrekte meerderheid met 9 zetels. De oppositie bestond uit 4 socialisten.De burgemeester was George Hebbinckhuys, eerste schepen, en later burgemeester, was Albert De Ryck, vader van ereburgemeester Luc De Ryck.”

“75 jaar is een cruciale leeftijd”, besloot de burgemeester. “Sommigen halen het niet, voor anderen is het de winter van het leven, voor weer anderen de herfst maar voor velen gelukkig de nazomer. Proficiat !!.”

Meer foto’s, klik hier

De 75-jarigen wonend – en afkomstig uit groot-Temse vierden samen feest
(C) Julien Heerwegh)

Massaal veel bezoekers voor vijfde jobbeurs

Eerste uur al evenveel bezoekers als tijdens de editie vorig jaar

TEMSE – De vijfde editie van de Jobbeurs Temse, georganiseerd door Ondernemend Temse, was een waanzinnig succes. 27 bedrijven uit de regio ontvingen in de gebouwen van het tijdelijke VDAB-Competentiecentrum honderden werkzoekenden die willen werken in de regio.

“De opkomst is massaal. Werkzoekenden in contact brengen met bedrijven, dat maakt mij gelukkig”, vertelt organisator Philippe Van Robaeys.

“De grote opkomst is positief, maar ook een teken dat bepaalde sectoren zich in moeilijkheden bevinden”
Organisator Philippe Van Robaeys

Voor de jobbeurs bundelden opnieuw Ondernemend Temse vzw, het gemeentebestuur en VDAB de krachten.


Wervingsstop

“De samenwerking tussen de drie partners verloopt fantastisch, dat is mee aan de basis van het succes van de jobbeurs. Normaal organiseren we de beurs elke twee jaar, maar omdat de vraag zo groot was, doen we het nu jaarlijks”, vertelt Van Robaeys.

“We hebben het eerste uur al meer bezoekers mogen ontvangen dan heel de editie van vorig jaar. De mensen stonden al een uur voor de opening aan te schuiven. Bedrijven en werkzoekenden met elkaar in contact brengen, dat maakt mij gelukkig.”

De grote opkomst is positief, maar de organisator ziet het ook als een teken aan de wand dat bepaalde sectoren zich in moeilijkheden bevinden. “Sommige bedrijven lassen een wervingsstop in. Vooral bedrijven in retail en transport hebben het moeilijk”, vertelt Van Robaeys.


Knelpuntberoepen

De 27 aanwezige standhouders bieden een brede waaier aan vacatures, maar ze zijn vooral op zoek naar personeel in knelpuntberoepen. Technische profielen en IT’ers blijven gewild.

Dat is ook zo voor Transportbedrijf Gilbert De Clercq uit Temse. “We proberen alles in eigen beheer te doen, zoals carrosseriewerken, onderhoud,… Dat maakt dat we mensen nodig hebben die dit kunnen uitvoeren. Aangezien ons hoofdkantoor zich in Temse bevindt, is deze jobbeurs voor ons heel interessant”, vertelt HR-manager Robby Cap. “Aangezien we in België met meer dan honderd voertuigen rondrijden, mogen vrachtwagenchauffeurs met een rijbewijs CE zich ook steeds bij ons melden.”

Bij Gilbert De Clerq doen ze alles in eigen beheer. “Daarvoor hebben we mensen nodig die dit kunnen uitvoeren”, zegt HR-manager Robby Cap. — © pvs

Een van de bezoekers van de beurs was Kenny Blancquaert (41). Hij heeft er het voorbije jaar een moeilijk parcours opzitten en zoekt werk in de logistieke sector.

“Ik ben dit jaar zwaar ziek geweest. Ik lag met longproblemen vijf weken in het ziekenhuis”, vertelt Kenny. “Mijn toenmalige werkgever had voor mij geen werk meer, dus ik kom hier mijn licht eens opsteken voor een job in de logistieke sector. Liefst een administratieve functie, want door mijn gezondheidsproblemen moet ik het rustiger aandoen. Hopelijk kan ik ergens tijdelijk beginnen om dan stelselmatig naar een voltijdse functie te evolueren.” (Bron: HN/Pieter Van Hecke)

Door gezondheidsproblemen moet Kenny (41) op zoek naar ander werk. — © pvs

Na 40 jaar krijgt permanente tentoonstelling op de tweede verdieping van het Gemeentemuseum een gedaanteverwisseling: “Maak kennis met ‘Temse aan het Water’”

TEMSE – Nadat de gemeente in de coronaperiode de gelijkvloerse en de eerste verdieping van het gemeentemuseum had gerenoveerd, was de tijd aangebroken om ook de tweede verdieping in een nieuw kleedje te steken.

Daar is nu de vaste expo Temse aan het Water te zien over de geschiedenis van Temse en haar deelgemeenten. “Ik ben blij verrast en trots op het resultaat”, zegt schepen van Cultuur en Erfgoed Lieve Truyman (N-VA).

Al sinds 1983 is er op de tweede verdieping van het gemeentemuseum een vaste expo ingericht die de geschiedenis van Temse vertelt.

“De tijd was hier echter blijven stilstaan, het was tijd om de handen uit de mouwen te steken en er een hedendaagse invulling aan te geven”, aldus Lieve Truyman.

Samen met een team historici van Geheugen Collectief is er hard gewerkt om de bezoekers een aantrekkelijke en interactieve ervaring te bieden.

“Ik ben blij met het resultaat. Zowel inwoners, scholen als de talrijke toeristen kunnen nu op een leuke manier kennismaken met de boeiende geschiedenis van onze gemeente”, vertelt de schepen.

n de vernieuwde expo Temse aan het Water staat water centraal. “De ligging aan het water is al eeuwenlang een troef voor Temse. Die speelt een prominente rol in de geschiedenis”, vertelt Truyman. “De Schelde en de Durme zijn daarom ook de rode draad door het museum.”

We konden putten uit een rijk archief en tal van publicaties”, vertelt Jonas Raats van Geheugen Collectief. “Een rode draad voor de expo was al snel gevonden. Temse is immers ontstaan aan het water, het knooppunt van de Schelde en Durme.”

Er zijn zes thema’s. Een eerste ‘Gevormd door water’ vertelt kort de geschiedenis van Temse van de prehistorie tot nu. ‘Waterpret en waterellende’ gaat over de geneugten en de gevaren van de Schelde. Het thema ‘Handelsstroom’ belicht Temse als belangrijke plaats voor handel.

Van de Wilfordboten tot de scheepswerven is alles terug te vinden bij ‘Schip in zicht’. Het thema ‘Werk en water’ omvat onder meer de textielnijverheid, manden- en klompenmakerijen en de steenbakkerijen. ‘De Schelde als grens’ tot slot omvat de veerdiensten, de Scheldebrug naar een ontwerp van Gustav Eiffel tot de Heilige Amelberga die volgens de legende op de rug van een steur de Schelde overstak om te ontkomen aan Karel Martel, die met haar wilde trouwen.


“Zes personages die typerend zijn voor Temse en zijn deelgemeenten, leiden de bezoekers door het museum”, stelt Truyman. “Zo vertellen een mandenvlechter, een boer en veerman Cyriel Van Bogaert hun verhaal. “Het is een boeiende manier om over onze geschiedenis te leren. Vanaf 2024 voorzien we ook nog in een lessenpakket voor onze lagere scholen.”

De expo is vrij toegankelijk in het weekend: op zaterdag tussen 14 uur en 18 uur en op zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.
Een rode draad voor de expo was al snel gevonden. Temse is immers ontstaan aan het water, het knooppunt van de Schelde en Durme

Visvereniging de Fonteinvissers op één week tijd twee keer slachtoffer van vandalisme

Ook resten van vuurpijlen gevonden langsheen de visput

TEMSE/STEENDORP – Vorige week woensdagnacht en ook tijdens de nacht van zondag op maandag werd vandalisme gepleegd aan het clubhuis van de Fonteinvissers langsheen de Lange Dreef in Steendorp. De politiediensten werden op de hoogte gesteld. Het bestuur van de club vraagt zich af wat de vandalen bezielt. “Er is helemaal niks van waarde te vinden in ons clublokaal”, klinkt het.

Het is niet de eerste keer dat de club te maken krijgt met vandalisme en poging to inbraak. Een aantal jaren geleden kreeg men drie keer op korte tijd inbrekers over de vloer.

“Sindsdien zijn er langs de binnenzijde van ons clublokaal tralies voor de vensters aangebracht”, vertelt het bestuur.

Vorige week, tijdens de nacht van woensdag op donderdag werd een toilet vernield en een glas van het clubhuis aan diggelen geslagen.

“Het lijkt erop dat men een bommetje in het toilet gegooid heeft en daardoor het toilet volledig vernield is”, stelt men bij de vereniging. “Er was ook een venster van ons clubhuis vernield. Waarschijnlijk merkten de daders de tralies langs de binnenzijde op en gooiden ze dan maar een venster aan diggelen om zich af te reageren, omdat men niet binnen geraakte”

Resten van vuurpijlen

Afgelopen zondagnacht was het opnieuw prijs.

“De voorbije dagen was het kapot gegooide vensterglas vervangen door plexiglas”, oppert men. “Maar zondagnacht moest ook dat er aan geloven. Het werd alweer vernield door vandalen. De politie kwam vaststellingen doen.”

Vorige week vond men ook resten van vuurwerk en vuurpijlen rond de visput.

“Het vuurwerk dat hier is afgeschoten moet toch gehoord zijn door bewoners aan de Oostberg en Schouselestraat”, vraagt men zich af bij de vereniging. “Het is trouwens niet zonder gevaar. Door zo een vuurpijl kunnen bomen en struiken hier gaan ontbranden.”

Het clubhuis van de Fonteinvissers werd al regelmatig geviseerd door vandalen