Na 40 jaar krijgt permanente tentoonstelling op de tweede verdieping van het Gemeentemuseum een gedaanteverwisseling: “Maak kennis met ‘Temse aan het Water’”

TEMSE – Nadat de gemeente in de coronaperiode de gelijkvloerse en de eerste verdieping van het gemeentemuseum had gerenoveerd, was de tijd aangebroken om ook de tweede verdieping in een nieuw kleedje te steken.

Daar is nu de vaste expo Temse aan het Water te zien over de geschiedenis van Temse en haar deelgemeenten. “Ik ben blij verrast en trots op het resultaat”, zegt schepen van Cultuur en Erfgoed Lieve Truyman (N-VA).

Al sinds 1983 is er op de tweede verdieping van het gemeentemuseum een vaste expo ingericht die de geschiedenis van Temse vertelt.

“De tijd was hier echter blijven stilstaan, het was tijd om de handen uit de mouwen te steken en er een hedendaagse invulling aan te geven”, aldus Lieve Truyman.

Samen met een team historici van Geheugen Collectief is er hard gewerkt om de bezoekers een aantrekkelijke en interactieve ervaring te bieden.

“Ik ben blij met het resultaat. Zowel inwoners, scholen als de talrijke toeristen kunnen nu op een leuke manier kennismaken met de boeiende geschiedenis van onze gemeente”, vertelt de schepen.

n de vernieuwde expo Temse aan het Water staat water centraal. “De ligging aan het water is al eeuwenlang een troef voor Temse. Die speelt een prominente rol in de geschiedenis”, vertelt Truyman. “De Schelde en de Durme zijn daarom ook de rode draad door het museum.”

We konden putten uit een rijk archief en tal van publicaties”, vertelt Jonas Raats van Geheugen Collectief. “Een rode draad voor de expo was al snel gevonden. Temse is immers ontstaan aan het water, het knooppunt van de Schelde en Durme.”

Er zijn zes thema’s. Een eerste ‘Gevormd door water’ vertelt kort de geschiedenis van Temse van de prehistorie tot nu. ‘Waterpret en waterellende’ gaat over de geneugten en de gevaren van de Schelde. Het thema ‘Handelsstroom’ belicht Temse als belangrijke plaats voor handel.

Van de Wilfordboten tot de scheepswerven is alles terug te vinden bij ‘Schip in zicht’. Het thema ‘Werk en water’ omvat onder meer de textielnijverheid, manden- en klompenmakerijen en de steenbakkerijen. ‘De Schelde als grens’ tot slot omvat de veerdiensten, de Scheldebrug naar een ontwerp van Gustav Eiffel tot de Heilige Amelberga die volgens de legende op de rug van een steur de Schelde overstak om te ontkomen aan Karel Martel, die met haar wilde trouwen.


“Zes personages die typerend zijn voor Temse en zijn deelgemeenten, leiden de bezoekers door het museum”, stelt Truyman. “Zo vertellen een mandenvlechter, een boer en veerman Cyriel Van Bogaert hun verhaal. “Het is een boeiende manier om over onze geschiedenis te leren. Vanaf 2024 voorzien we ook nog in een lessenpakket voor onze lagere scholen.”

De expo is vrij toegankelijk in het weekend: op zaterdag tussen 14 uur en 18 uur en op zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.
Een rode draad voor de expo was al snel gevonden. Temse is immers ontstaan aan het water, het knooppunt van de Schelde en Durme

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *