TEMSE – De gemeente Temse heeft het kerkenbeleidsplan geactualiseerd. En daar zitten toch wel enkele opvallende nieuwigheden in. Van de zeven parochiekerken zullen er drie gebruikt worden voor erediensten. De overige vier krijgen een andere invulling. “Met alle betrokken partners zoeken we naar een geschikte herbestemming”, stelt bevoegd schepen Bert Bauwelinck (Tesamen).
“Ook voor de Heilig Hartkerk wordt een nieuwe bestemming gezocht. . “Er zijn te veel kosten aan het gebouw”, legt deken Raf Vermeulen uit. “We willen er geen onnodige investeringen doen. Werken gebeuren het beste in functie van een nieuwe bestemming.”
Het vorige kerkenbeleidsplan dateert al van 2018. Sindsdien zijn er wel wat veranderingen gebeurd in het parochiaal landschap. Begin 2025 werd de parochie Heilige Familie in Kruibeke-Temse opgeheven als gevolg van de gemeentefusie. De zeven Temsese kerken werden pastoraal samengebracht onder de Sint-Niklase parochie Heilige Nicolaas van Myra.

De gemeente actualiseerde samen met het centraal kerkbestuur, de zeven kerkfabrieken en deken Raf Vermeulen het kerkenbeleidsplan van 2018. Volgens het eredienstendecreet moet iedere Vlaamse gemeente tegen uiterlijk de eerste week van juni 2025 een geactualiseerd en goedgekeurd kerkenbeleidsplan hebben.
In het nieuwe plan blijven drie kerken behouden. Het gaat om de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Temse, de Sint-Petruskerk in Tielrode en de Sint-Jozefkerk op de Velle. Dat zijn de kerken waar in de toekomst nog eucharistievieringen, uitvaarten, huwelijken en doopsels zullen plaatsvinden”, licht deken Van Vermeulen toe. “De keuze van die drie is ook geografisch geïnspireerd om nog zoveel mogelijk inwoners te bereiken.”
Herbestemming

De overige vier kerken krijgen, na een ontwijding, een zogenaamde herbestemming. Het gaat om de Sint-Margrietkerk in Elversele, Christus-Koning aan Hollebeek, Sint-Jan Evangelist in Steendorp en ook Heilig Hart in Cauwerburg. Die laatste is nieuw in de lijst omdat er te veel kosten aan het gebouw zijn.
“De zoektocht naar geschikte nevenbestemmingen en herbestemmingen zal in nauw overleg met alle betrokken partners gebeuren” vertelt de schepen.
Scheldevallei
Volgens schepen Bauwelinck kan het voor sommige kerken misschien erg snel gaan, terwijl bij andere een herbestemmingsdossier nog jaren kan aanslepen. “Voor de Heilig Hartkerk is er al een kandidaat met de gelijknamige school die graag wil uitbreiden. De Sint-Margrietkerk in Elversele is weliswaar onze eigendom maar de kerk is beschermd als monument wat de mogelijkheden voor herbestemming beperkt.”
Voor de Sint-Jan Evangelistkerk in Steendorp lijkt er een mogelijke herbestemming in zicht. Tijdens de vorige legislatuur werd voorgesteld om de kerk en pastorij in te richten als toegangspoort tot het Nationaal Park Scheldevallei, waarbij de unieke kerktoren zou fungeren als uitkijkpost.
