Klos & Kloterverbranding einde van 40ste editie Steendorp carnaval

STEENDORP – In Steendorp heeft men dinsdagnamiddag 28 februari de veertigste carnavalsviering afgesloten. Dit gebeurde naar jaarlijkse gewoonte met de Matsjoefel Ommegaunk, een gebruik waarbij mannen zich verkleden in een vrouw, en de Klos & Kloterverbranding. Prins Gregy pinkte bij zijn afscheid, na zijn eerste jaar als prins carnaval, een traantje weg.

Meer foto’s, klik hier

DSC_1512
Voor de popverbranding was er de Matsoefel Ommegaunk

Eerste carnaval met Orde van ’t Veir een succes

TIELRODE – Met de popverbranding maandagavond 27 februari kwam er ook in Tielrode een einde aan het carnaval.

De eerste editie georganiseerd door het nieuwe comité Orde van ’t Veir en met de jongste Prinses ooit in Tielrode Kaylee I (Van Noten)
“Onze eerste editie was een succes”, klonk het bij secretaris Etienne Blommaert. “Er waren geen grote problemen en gelukkig bleven vechtpartijen uit.”

Meer foto’s, klik hier

DSC_1731

“Borstelwagen ingezet om veiligheid van de kinderen te waarborgen”

TEMSE/STEENDORP – Schepen van Leefmilieu Franky de Graeve (CD&V) gaf aan onze redactie tekst en uitleg over het inzetten van de borstelwagen, vrijdagvoormiddag 24 februari in de Gelaagstraat in Steendorp, enkele luttele uren voor de kindercarnavalsstoet door de centrumstraten trok.

Dit kreeg heel wat kritiek op de sociale media. Een bewoner had een foto genomen van de veegwagen en op Facebook geplaatst, met de reactie: “Dees kunde ni menen! Komen ze de goten kuisen voor carnaval”

Onlangs schroefde het gemeentebestuur het confetti-verbod terug dat men had uitgevaardigd omdat twee keer de borstelwagen inzetten te duur was.

“Een vrachtwagen geladen met kiezelsteentjes had in de Gelaagstraat een deeltje van zijn lading verloren”, klinkt het bij schepen Franky De Graeve (CD&V) “Omdat ‘enkele uren later de kindercarnavalstoet langs daar moest passeren beslisten onze diensten om niks aan het toeval over te laten. Omdat de veiligheid van de kinderen de hoogste prioriteit is, beslisten ze om vrijdagvoormiddag de borstelwagen in te zetten. Zodat de kinderen veilig en wel carnaval konden vieren.”

“We kunnen niet zomaar een punt zetten achter een dossier”

Bewoners Tielrode blijven met veel vragen zitten na gemeenteraad

TEMSE/TIELRODE – Willy Van Vaerenbergh, die als eerste burger ooit mocht spreken tijdens de Temsese gemeenteraad, brak gisteren een lans voor het gebied Roomacker in Tielrode en tegen de geplande verkaveling. Volgens de burger kan Tielrode de verkaveling niet aan.

Beste gemeente-raadsleden, beseft u hoe nauw deze plek de Tielrodenaren aan het hart ligt?
Willy Van Vaerenbergh

Het burgerinitiatief ‘Red de Roomacker’ verzamelde meer dan 1.000 handtekeningen en dat was meer dan voldoende om spreektijd af te dwingen tijdens de Temsese gemeenteraad. Willy Van Vaerenbergh zorgde voor het voor Temse historisch moment door als eerste burger het woord te voeren. Hij hield een helder pleidooi tegen de door een ontwikkelaar geplande verkaveling Roomacker in deelgemeente Tielrode, gelegen tussen Kerkstraat en Hofstraat.

“We hebben het mooiste vergezicht van heel het Waasland. We kunnen zelfs het Atomium zien vanop de Roomacker. Nu toch nog. Er is ook de waterproblematiek: bij hevige regenval overstromen de Kerkstraat en de Hofstraat. Een derde bezwaar is het te druk en gevaarlijk verkeer. Aan het schooltje is het al elke dag chaos. Er vielen al twee doden in het verkeer. En hoe mooi Kerk- en Hofstraat ook zijn, deze landelijke wegen zijn kapotgereden. Ten slotte gaat de verkaveling met 116 woningen de draagkracht van Tielrode te boven. De scholen zitten al vol en er zijn te weinig basisvoorzieningen voor 20 procent extra mensen in de dorpskern. Beste gemeenteraadsleden, beseft u hoe nauw deze plek de Tielrodenaren aan het hart ligt? Er is genoeg verkaveld. Maak van de Roomacker geen woonakker. Verwerp deze verkavelingsaanvraag en red de Roomacker”, klonk het op applaus onthaalde pleidooi van Willy Van Vaerenbergh.

Tweede opinie

Burgemeester Luc De Ryck (CD&V) erkende dat het dossier gevoelig ligt bij de bevolking. “Maar we kunnen niet zomaar een punt zetten achter een dossier. We zijn gebonden aan regels en opteren ervoor om de lopende procedure te volgen. Het openbaar onderzoek is beëindigd, de bezwaarschriften worden behandeld. Eens die verwerkt zijn, neemt de meerderheid van CD&V en N-VA een standpunt in. We zullen grote aandacht hebben voor de waterhuishouding en de mobiliteit, maar moeten ook rekening houden met de financiële gevolgen als de verkaveling niet wordt gerealiseerd”, voerde de burgemeester aan.

Zijn partijgenoten Anne Boeykens en Roger Troubleyn wonen zelf in Tielrode: zij schaarden zich gisteravond al aan de kant van de actievoerders, net als oppositiepartijen SP.A en Groen. Meerderheidspartij N-VA pleit voor een tweede opinie van een onafhankelijk studiebureau in verband met de waterproblematiek en de verkeersafwikkeling.

Meerderheidspartij N-VA pleit voor een tweede opinie van een onafhankelijk studiebureau in verband met de waterproblematiek en de verkeersafwikkeling.

Hoofdelijke stemming

“Vele inwoners van Tielrode en Temse maken zich terecht zorgen over de leefbaarheid van hun dorp en de kwaliteit van hun woonomgeving. Dat is zeker zo bij de verkavelingsaanvraag voor de Roomacker-helling en de aanpalende akkers in Tielrode”, aldus Bert Bauwelinck, fractieleider van SP.A/Groen. “Wij begrijpen dat het college eerst alle bezwaarschriften wil bekijken en pas daarna zal beslissen. Wij vinden echter dat we met alle gemeenteraadsleden wel een sterker signaal kunnen meegeven aan het college. Ze kunnen meteen kleur bekennen aan de mensen uit Tielrode die hier massaal zijn opgedaagd. Daarom vragen wij een hoofdelijke stemming (waarbij elk gemeenteraadslid mondeling zijn standpunt geeft red.) over de vraag: “Bent u voor of tegen de grootschalige verkavelingsaanvraag op de Roomacker in Tielrode?”

Daarna volgde een kort welles/nietes spelletje tussen Bauwelinck en de voorzitter van de gemeenteraad Koen de Jonghe (N-VA)

“Voor een hoofdelijke stemming moeten we de inhoud van het ganse dossier kennen”, repliceerde de voorzitter op de vraag van Bauwelinck.

“Als gemeenteraadslid heb ik het recht om een hoofdelijke stemming te vragen”, reageerde Bauwelinck.

“En ik heb het recht dat te weigeren”, klonk het bij de Jonghe.

Waarna hij het laatste woord gaf aan gemeentesecretaris Nele De Cleen:
“Omdat de gemeenteraad niet bevoegd is om te beslissen over de verkavelingsaanvraag kunnen we hier ook niet over stemmen.”

DSC_1675
Willy Van Vaerenbergh gaf een heldere uiteenzetting als eerste burger ooit op de gemeenteraad

POLITIE. Snelheidsresultaten, intoxicaties en voertuig tegen boom

logo Politie Kruibeke-TemseSnelheidsresultaten
Er werden vandaag op de verkeersveilige dag extra snelheidscontroles gehouden. Deze verkeersveilige dag wil de kettingbotsing van 27 februari 1996 op de E17 in Nazareth herdenken.

TEMSE

Ruisstraat      30 gecontroleerde      7 geflitst
Veldstraat      75 gecontroleerde      8 geflitst
Krijgsbaan   716 gecontroleerde    69 geflitst

KRUIBEKE

Nieuwe Baan 447 gecontroleerde 158 geflitst

Intoxicaties
Tijdens een patrouille merkte men een voertuig op in de Kamiel Wautersstraat zonder verlichting. Het voertuig werd onderschept. De bestuurder, een 22-jarige man uit Temse legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 0,84 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingehouden voor 6 uren.

In de Kapelstraat te Temse werd een voertuig onderschept. De bestuurder, een 37-jarige man uit Temse legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 0,70 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingehouden voor 3 uren.

Met voertuig tegen boom
In de Vilain XIIII laan in Kruibeke reed een 22 jarige jongeman met een voertuig tegen een boom. De jongeman heeft geen rijbewijs en legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 2,82 promille alcohol in zijn bloed had.

ZVC Reinaert hield geslaagd eetfestijn

TEMSE – Voor de derde keer organiseerde zaalvoetbalclub Reinaert een eetfestijn in zaal de Leeuwerck. Zowat 130 aanwezigen genoten van steak of kipfilét a volonté. De club werd meer dan 30 jaar geleden gesticht in het gelijknamig café op de Markt in Temse. Met de inkomkaarten waren leuke prijzen te winnen onder het motto ‘Iedereen prijs’. De hoofdprijs was een ballonvlucht.

ZVC Reinaert 2017

Carnavalstoet Tielrode maakt geslaagde comeback

TIELRODE – Na een jaar pauze trok er opnieuw een carnavalsstoet door de straten van Tielrode. Het nieuwe carnavalscomité Orde van ’t Veir onder leiding van voorzitter Ken Berckmoes en secretaris Etienne Blommaert zette, ondanks de weinige ervaring, een stoet op poten die mocht gezien worden.

Vooral ter hoogte van het dorpsplein was het gezellig druk. Voor de cavalcade voorbij kwam kreeg het publiek een grote publiciteitskaravaan voor de voeten geschoven. Daar waren vooral de kids blij om. Zo konden zij hun plastic zakjes vullen met snoepgoed.

Naast de jaarlijks terugkerende groepen uit Tielrode en Elversele kozen de Sharky’s uit Steendorp dit jaar om in Tielrode mee te stappen in plaats van in Rupelmonde waar de stoet op dezelfde dag uitgaat.

Meer foto’s, klik hier

carnavalstoet Tielrode 2017

Prinses Kaylee I ontmoet Prinsessen van het rusthuis Anna en Greta

TIELRODE/TEMSE – Ter gelegenheid van de carnavalsstoet in Tielrode bracht het nieuwbakken carnavalscomite ‘Orde van ’t Veir’ met Prinses Kaylee I, en een delegatie van het comité van Temse met Prinses Eveline I, een bezoek aan de bewoners van Huize Vincent. Zij mochten samen met bellenman Gerard Vercauteren de Prinsessen van het rusthuis Anna Vissers (82) en Greta Baecke (76) begroeten. Er werd gedanst en gezongen en er werden ettelijke drankjes soldaat gemaakt.

Meer foto’s, klik hier

Carnaval Huize Vincent Tielrode 2017
Drie Prinsessen op één foto: Kaylee I met haar delegatie en bellenman Gerard Vercauteren samen met Greta en Anna

Gezellige drukte voor carnavalstoet in Steendorp

STEENDORP – Een heerste zaterdag 25 februari een gezellige drukte in de centrumstraten van Steendorp voor de carnavalstoet. Dit jaar met de gevestigde waarden en twee nieuwe groepen.

“Met de wijziging van de route staat het publiek nu meer compacter”, aldus Marc Ost, voorzitter van Orde van de Baksteen. “Dat is ook leuker voor de carnavalisten.” Naast de gevestigde waarden waren er dit jaar twee nieuwe deelnemende groepen. Sabergym, de boxclub van Steendorp en De Gaschederiken awa ! Zelfs Donald Trump kwam, samen met de Duvelse Busvrienden en zijn vriendin Angela Merkel, promotie maken voor ’t Geloag van Steendurp’.

Meer foto’s, klik hier

Carnavalstoet Steendorp 2017_01
De Duvelse Busvrienden hadden ‘hoog’ bezoek

Vrijdag 5 mei, dancefestival ‘Festivel’ in de Veldstraat (UPDATE !!!)

Win gratis duotickets dankzij uw favoriete webkrant !!!

DJ Frank, ondermeer bekend van ‘The Summerjam’ in extremis nog toegevoegd aan de line-up !!!

TEMSE – Komende vrijdag 5 mei vanaf 21 uur vindt in een feesttent aan de Veldstraat 240 de eerste editie van Festivel plaats. Een Mini-Indoor Dance-Festival & Fluo Dance Party met toppers uit de deejay-scene. Dit ter gelegenheid van het feestweekend voor het 125-jarig bestaan van basisschool Temse-Velle.
DJ Frank is nog toegevoegd aan de line-up !!!

“Dancefestival Festivel wordt voor het eerst georganiseerd in de Veldstraat, naast de E17 in Temse,in een mega feesttent van 65x32m.

Festivel is de samensmelting van festival en de naam van de wijk Velle, in de volksmond ook de ‘Vel’ genoemd. Velle staat als wijk bekend in Temse en wijde omgeving om de authentieke hechte manier waarmee de bewoners met elkaar omgaan en diverse activiteiten zeer intens en massaal beleefd worden.

“Festivel neemt voor een eerste editie een vliegende start. Met de voorverkoop verwachten we zowat 1.000 bezoekers”, weet organisator Philippe Van Robaeys. “Daarvoor staat een team klaar van 100 medewerkers voor en achter de schermen op een totale terreinoppervlakte van 50.000m². Door de financiële en materiële inbreng van meer dan 100 bedrijven uit de regio kan Festivel beschikken over de middelen van een gevestigd regionaal festival.

DJ Gert bijt de spits af om 21u00, gevolgd om 23u00 door DJ Wout en om 00u30 door Regi. Zowel DJ Wout als Regi zijn toppers in de internationale DJ-scene en waren de voorbije jaren steevast te zien op grote dancefestivals als Laundry Day, Summerfestival en Tomorrowland.

DJ Wout is een Belgische DJ en producer, ook bekend van de hits met Silvy ‘Melody’ De Bie in zijn danceformatie Sylver. Wekelijks heeft hij zijn radioshow op MNM.

Regi werd in Vlaanderen bekend met Milk Inc, maar bouwde ook een eigen carrière als DJ uit. Vorig jaar was Regi voor het eerst zelfs geprogrammeerd op de Main Stage van Tomorrowland, de grootste eer als DJ op ’s werelds grootste festival.

Als extra is DJ Frank net nog toegevoegd aan de line-up van Festivel, hij zal spelen van 01u30 tot 03u00.
“Frank is ook een topper, heeft eigen hits als ‘Discotex’, ‘From the left tot he right’, Summer Jam’, heeft een wekelijks eigen radioprogramma, speelt in de grootste discotheken en speelt net als Regi en Wout ook jaarlijks op o.a. Laundry Day en Tomorrowland”, weet Van Robaeys.

Festivel mikt op een publiek van volwassenen, en heeft als thema ‘fluo’. De bezoekers kunnen zich vooraf vrij laten gaan met eigen fluo gadgets, kledij of schmink. Voor de innerlijke mens zijn er koude en warme snacks, een gin-bar, cava etc.

Tickets in voorverkoop via www.festivel.be, VIP-tickets zijn bijna allemaal de deur uit en dus nog maar beperkt beschikbaar.

Festivel maakt deel uit van het Feestweekend van 5-6-7 mei, waarmee Basisschool Sint-Jozef en bij uitbreiding de ganse hechte gemeenschap van de wijk Temse-Velle zijn 125-jarig bestaan viert. De opbrengst gaat dan ook integraal naar de werking van de Basisschool.

Maar….dankzij editietemse.be kan u het mini-dance-festival misschien gratis meemaken.
Wij hebben 5 gratis duotickets in de aanbieding…

…Hoe je de tickets in de wacht kan slepen verneem je op onze Facebookpagina !

Centrumstraten Steendorp bomvol confetti na kindercarnavalstoet

Borstelwagen poetst ’s morgens de straten 

STEENDORP – Ook in Steendorp mocht een kindercarnavalsstoet het carnavalsweekend inluiden. De leerlingen van de St-Henricusschool trokken door de centrumstraten met Reus Mie Matsjoefel als één van de eregasten.

Opvallend detail: De Steendorpse straten lagen nadien bomvol confetti. Onlangs besliste het schepencollege een eerder uitgevaardigd confetti-verbod tijdens het kindercarnaval in groot-Temse opnieuw in te trekken.

Nog opvallender: Eerder op de dag (lees: voor de start van de kindercarnavalsstoet) kwam de borstelwagen van de gemeentelijke Milieudienst de centrumstraten schoonvegen. Dit kreeg heel wat kritiek op de sociale media. Het confetti-verbod kwam er net omdat het twee dagen op rij opkuisen van de confetti volgens de gemeente te duur was…

Meer foto’s, klik hier

1D4_5085
Reus Mie Matsoefel nam de bonte bende op sleeptouw (foto: Peter Perdaen)

Kindercarnavalsstoet als aanloop naar de echte stoet

TIELRODE – In aanloop naar de echte stoet die zondag 26 februari door de straten van Tielrode trekt organiseerde de vrije basisschool een kindercarnavalsstoet voor de leerlingen.

Zowel de kleuters als de oudere leerlingen hadden zich extra carnavalesk uitgedost. Zo ondermeer als sardienen, Fransen en muzikanten. We merkten zelfs de mannen van Baba Yega op. Nadien was er op school nog een karamellenworp met prinses carnaval Kaylee I 2017 en haar eredames.

Meer foto’s, klik hier

Kindercarnaval Tiemrode 2017_01

Steendorp en Tielrode trekken carnaval in groot-Temse op gang

Ook dit jaar organiseert uw favoriete webkrant de Verkiezing van de Leukste Carnavalsselfie
TIELRODE/STEENDORP – Komende zaterdag mag men in Steendorp het carnaval van groot-Temse aftrappen . Zondag is het de beurt aan Tielrode. Na een jaar stilte zal daar opnieuw een stoet door de centrumstraten trekken.
Gregy de Lamper 2017
Prins Gregy I

“Op vrijdag 24 februari starten wij in Steendorp traditioneel met onze kindercarnavalstoet”, aldus Marc Ost, voorzitter van Orde van de Baksteen. “Bij goed weer zal Reus Keizer Karel I de stoet van op de eerste rij meemaken. Ook Reus Mie Matsjoefel zal aan deze stoet deelnemen.
Zaterdag trekt dan weer de carnavalstoet door Steendorp met start in de Warandestraat en ontbinding aan het Dorpsplein. Op maandag 27 februari zorgen wij dan weer voor de derde leeftijd. In de namiddag organiseert het Carnavalcomité ism WZC Blauwhof een optreden van Paul Bruna.
Op dinsdag is er traditioneel “In Memoriam Carnaval Steendorp 2017′ Met om 16 u.de Matsoefelenommegaunk gevolgd door de verbranding van de Kos & Kloter.”

Kaylee Van Noten 2017
In Tielrode is Prinses Kaylee I baas van het carnaval

Ook in Tielrode worden dit jaar de zotskappen weer opgezet. Na een jaar carnavalsstilte organiseert het nieuwe carnavalscomité Orde van ’t Veir een carnavalstoet. Na de kindercarnavalsstoet op vrijdag in een organisatie van de gesubsidieerde basisschool en met medewerking van carnavalsvereniging de Sharky’s organiseert men op zaterdagnamiddag kindercarnaval in café The Ranch in de Ruisstraat gevolgd ’s avonds door een carnavalsbal.
Zondag brengt men, om 13u. een bezoek aan huize Vincent waarna om 15u. de stoet vertrekt ter hoogte van café Breughel op Cauwerburg. Maandagavond om 22u. is er de popverbranding op het kerkplein en de Verkiezing van de best verkleden in café De Kroon.

Net zoals de voorbije jaren organisseert uw favoriete webkrant weer de Verkiezing van de Leukste Carnavalsselfie. De Verkiezing staat open voor iedereen zolang er maar een link is met carnaval in groot-Temse.

Meer info over Steendorp carnaval, klik hier
Meer info over Tielrode carnaval: Op Facebook via ‘Orde van ’t Veir’

Sprakeloos, de film, ook een klein stukje Temses getint

SINT-NIKLAAS/TEMSE – Vanaf 15 maart kan u in de cinema gaan kijken naar Sprakeloos. Een verfilming van een autobiografie van Sint-Niklazenaar Tom Lanoye. Lanoye beschrijft in Sprakeloos hoe zijn moeder na een beroerte haar spraakvermogen verliest en langzaam aftakelt. Enkele scènes werden ook in Temse opgenomen.

De hoofdrolspelers in de film zijn Stany Crets en Viviane De Munck. Zij speelde enkele jaren geleden nog de cafébazin van café Rita in de serie Met Man en Macht die grotendeels in Temse opgenomen werd.

Voor de opnames van Sprakeloos streek de cast de voorbije maanden vooral neer in Sint-Niklaas, maar ook elders in Oost-Vlaanderen. Zo is de film voor een miniem deel ook Temses getint. Er werden namelijk enkele scènes ingeblikt in AZ Nicolaas, campus Temse, het voormalige ziekenhuis De Pelikaan. (foto)

Sprakeloos_Kliniek_Temse 2016
Enkele scènes werden ook in het AZ Nicolaas in Temse opgenomen

 

POLITIE. Vrachtwagen in gracht/intrekking rijbewijs – intoxicatie

logo Politie Kruibeke-TemseVrachtwagen in gracht -Intrekking rijbewijs

In de Heirputstraat in Temse belandde een 51-jarige man uit Bulgarije, met zijn trekker en oplegger in de gracht.
De trekker en oplegger werden met een kraan uit de gracht gehaald. De bestuurder werd niet gewond.
De man legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 3,02 promille alcohol in zijn bloed had. De man diende onmiddellijk de som van 1200 euro te betalen en zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Intoxicatie

Tijdens een verkeerscontrole op de Legen Heirweg in Temse werd het rijbewijs van een 27-jarige man uit Temse ingehouden voor 6 uren. De man legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 1,23 promille alcohol in zijn bloed had.