Fietsersbond Temse blikt terug en kijkt vooruit…

Nieuwjaarsdrink Fietsersbond 2016Naar jaarlijkse gewoonte blikt Fietsersbond Temse terug op het afgelopen jaar en kijkt vooruit wat het nieuwe fietsjaar kan brengen.

Dit met een hapje en een drankje komende zaterdag 2 januari van 11 tot 12 uur op de Markt. Iedereen is daarbij van harte welkom.

“Iedereen kan vragen stellen, lucht geven aan fietsproblemen en fietsknelpunten melden’, aldus Jozef van Breuseghem van de plaatselijke Fietsersvereniging. “Men kan ook lid worden van de Fietsersbond en ons helpen om het fietsen in Temse veiliger en aangenamer te maken”.

Op de site van Fietsersbond Temse kan men bekijken welke fietsproblemen in 2015 verholpen werden en wat 2016 kan brengen.

Concert koor Scala in de Heilig Hartkerk een schot in de roos

Het concert van koor Scala en de Kolacny Brothers in de Heilig Hartkerk was een schot in de roos. zowat 450 aanwezigen, het concert was al lange tijd uitverkocht, genoten van het muzikale spektakel van het Aarschotse vrouwenkoor.

Scala is een indie-rockkoor met de Kolacny-broers Steven en Stijn enerzijds, en Scala, hun vrouwenkoor anderzijds. Steven begeleidt ze aan de piano, Stijn dirigeert. De broers treden gewoonlijk op met 20 à 30 zangeressen tussen 16 en 26 jaar, en tegenwoordig telt het koor meer dan 200 leden waardoor aan de steeds groeiende vraag kan worden voldaan.

Scala & Kolacny Brothers selecteert indierockklassiekers en indiesongs en herwerkt ze tot elegische hymnes met adembenemende effecten. De piano als enige begeleiding van de stemmen. Af en toe treden ze op met begeleiding van drum, soundscapes en synthesizers, of zelfs met hun eigen Scala rockband.

In Temse bestond het koor uit 16 leden die zich voor enkele nummers ook tussen het publiek begaven.

Alle aanwezigen waren laaiend enthousiast over het concert, wat burgemeester Luc De Ryck in het nawoord verleidde tot de uitspraak: “Scala en Kolacny Brothers, Temse houdt van u “!

meer foto’s, klik hier

DSC_1048

Yves Seghers brengt ambiance aan ‘Ter Dycke(n) in Steendorp

De zaakvoerders van Café Ter Dycke in Steendorp organiseerden voor de vierde keer een kerstmarktje aan de boorden van de Schelde.
Yves Seghers bracht ambiance in café Ter Dycke in Steendorp

Plaatselijke verenigingen konden wat geld in het laatje brengen met verkoop van ‘spijs en drank’. De kerstman en kerstvrouw waren overgevlogen vanuit Lapland.
’s Avonds was er een optreden van charmezanger Yves Seghers (foto). Hij zorgde ervoor dat het café in een mum van tijd in vuur en vlam stond. De zanger bracht voor de gelegenheid een plaatselijke versie van zijn hit ‘Café De Zwaan’, waarbij hij de tekst aanpaste naar Café Teeeer Dyyyyycke, in de leeepelstraat……

Meer foto’s, klik hier

DSC_1000

“Het schaap is de preut af” !!!

‘Op zijn Temsts’, boek van Simonne Buytaert
over het dialect van Temse

Geen idee wat ‘Het schaap is de preut af’ wil zeggen? Dan moet u maar het gloednieuwe boek ‘Op z’n Temsts’ er even op nalezen. Het is immers een van de plaatselijke woorden en zegswijzen die een plaats kregen in het werk van Simonne Buytaert over het Temsese dialect.
Simonne Buytaert met het nieuwe boek

Simonne Buytaert (foto) groeide uit tot specialiste in het Temsese dialect, maar ze werd wel geboren in Bazel. Als dochter van schepen Felix Buytaert, naar wie in zijn gemeente een straat werd vernoemd. De band met Bazel is ze nooit kwijtgeraakt.

“Bazel is dan ook een mooie gemeente. Samen met mijn intussen overleden man bracht ik enkele jaren geleden nog fotoboeken uit, zowel over Bazel als over Temse. Het dialect van beide gemeenten verschilt ook niet zo heel erg”, vertelt Simonne, die al sinds haar huwelijk in 1965 in Temse woont. Daar was ze jarenlang zaakvoerster van kledingwinkel New Look.

“De band met Bazel blijft, maar ik voel me in de eerste plaats een echte ‘Temstenas’. Met vrienden, buren of in de winkel praat ik altijd dialect.”

Zo rijpte het idee om een werk te publiceren rond het Temsese dialect. “Ik vind dialecten heel mooi, en dan zeker het Brusselse en het Gentse. Maar ook dat van Temse mag er best zijn.”

70 boeken in 1 dag

Twee jaar was Simonne druk in de weer met het verzamelen van dialectwoorden. “Waar ik ook naartoe ging, ik had altijd papier of een boekje bij de hand om woorden of uitdrukkingen te noteren. Zodra vrienden dat wisten, begonnen ze ook woorden door te bellen of te mailen.”

Het resultaat was een stapel aantekeningen. En die zijn nu verwerkt in een 136 pagina’s tellend boek. Dat bevat Temsese woorden en hun betekenis. “Een ‘petet’ is bijvoorbeeld een aardappel, ‘zendels’ staat voor as, ‘klodden’ zijn aftandse kleren. Daarnaast zijn er ook tal van typische uitdrukkingen. Als een Temsenaar zegt ”t schaap is de preut af’, dan wil dat zeggen dat iemand heel moe is.”

Niet alleen zorgt Simonne Buytaert er met haar boek voor dat de dialectwoorden bewaard blijven, bovendien is het ook amusante lectuur. “Daarom wou ik mijn boek voor Kerstmis klaar hebben. Het is perfect voor onder de kerstboom of als nieuwjaarsgeschenk.”

‘Op z’n Temsts’ is verkrijgbaar bij de dienst Toerisme op de Markt.

in het gemeentehuis op de Markt en bij Simonne zelf. “Op de eerste dag kwamen er al ruim zeventig mensen aan de deur voor een boek”, glundert de auteur. Prijs: 18 euro.

Bron: HNB/GVA, Guy Van Hoeylandt

POLITIE. Intrekking rijbewijs, intoxicatie en snelheidscontroles

logo Politie Kruibeke-TemseIntrekking rijbewijs – intoxicatie
Er werden dinsdagavond 22 december, tussen 18 en 22 uur, extra BOB-controles gehouden, op de B.A.Heymanstraat, op de Markt in Temse en op de Nieuwe baan te Kruibeke.
Er werden 22 ademtesten afgenomen. Eén bestuurder, een 52 jarige man uit Temse (D.B.L) legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 1,64 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken.

Dinsdagnacht 23 december werd een 28-jarige vrouw uit Temse (D.K) betrapt op het rijden onder invloed op de N41. Zij diende haar rijbewijs af te geven voor 6 uren.

Snelheidscontroles
Woensdagmorgen 23 december tussen 6.00 en 7.30 uur werd er een snelheidscontrole gehouden in de Hoogkamerstraat te Temse. Er werden 258 voertuigen gecontroleerd, hiervan werden er 13 geflitst.

Voorleesuurtje in de bib.

Ben je tussen 5 en 8 jaar? Kom dan in de bib op woensdag luisteren naar een leuk verhaal van een echte leesfee of leestovenaar!

Voorleesuurtje_BibWe verwachten je op 6 januari om 14 u. stipt in het zaaltje op de eerste verdieping van de BIBLIOTHEEK, Oeverstraat 15, Temse. De voorleesuurtjes eindigen om 15 u. – deelname is gratis.

Org.: Openbare Bibliotheek Temse, 03 710 13 20, bibliotheek@temse.be i.s.m. Integratiedienst en Onderwijsopbouwwerk OCMW Temse.

POLITIE. Snelheidscontroles en intoxicatie

logo Politie Kruibeke-Temse

 

Snelheidscontroles
Er werden snelheidscontroles gehouden op de volgende plaatsen :

 

KRUIBEKE
Kruibekestraat                                                    655 gecontroleerde                       28 geflitst

TEMSE
Huis ten Halve                                                    273 gecontroleerde                      35 geflitst
St-Amelbergalaan                                              205 gecontroleerde                       15 geflitst
Intoxicatie
Tijdens een controle dinsdagnacht 22 december in de St-Amelbergalaan in Temse werd het rijbewijs van een 49 jarige man uit Temse(V.A.S) ingehouden voor 6 uren. De man had 0,86 promille alcohol in zijn bloed.

POLITIE. Vandalisme aan voertuigen en woninginbraak

logo Politie Kruibeke-TemseVandalisme aan voertuigen
Er werden twee voertuigen beschadigd in de cL. De Landtsheerlaan te Temse. Van beide voertuigen werd er een ruit ingeslagen.
Er werd ingebroken in een woning in de Lepelstraat te Steendorp. Via het keukenraam werd de woning betreden. Het hele huis werd doorzocht. Er werd geld en een uurwerk gestolen.

Kerstshopping in Temse

Naar jaarlijkse traditie zijn er opnieuw winkelzondagen in Temse, het zogenaamde ‘X-Mass-shopping’. Een samenwerking van UNIZO Temse, de Sleutelkern en het gemeentebestuur.

Op 20 en 27 december waren/zijn heel wat winkels in het centrum open. In de Clement ‘D Hooghelaan kon/kan men gezellig vertoeven in de X-Mass Village.  Ook de Belle-Kerstman was van de partij. Hij flaneerde door de winkelstraten. Wij maakten enkele foto’s.

Meer foto’s, klik hier

Kerstshopping 2015

De vijfde kerstmarkt in Tielrode was een succes.

Een aantal verenigingen hadden een standje op de parking aan de sporthal.  Er heerste een gezellige sfeer mede dankzij het optreden van coverband de ‘Nootoplossing‘. Zij waren trouwens een echte noodoplossing nadat de geboekte muziekband afbelde en de organisatie snel nog op zoek moest naar een vervangingsoptreden.

Meer foto’s, klik hier

DSC_0936

In memoriam: Scheldebad Temse – anno 1969

Het Scheldebad van Temse is niet meer. Op 20 december 2015 kon men voor de laatste keer baantjes trekken in het oude zwembad van Temse.

Enkele jaren geleden werd er betonrot vastgesteld aan de kuip. Het Scheldebad dat ingehuldigd werd in 1969 was daardoor een ‘vogel voor de kat’.

Het gemeentebestuur besliste om een nieuw zwembad te bouwen in samenwerking met een privé investeerder. Dat nieuwe zwemcomplex moet de deuren openen tijdens de zomer van 2018.

De laatste officiele zwemdag, op 20 december 2015,  werden de zwemmers een aperitiefje aangeboden en was er ook een officieel moment voor de personeelsleden van het Scheldebad die op zoek moeten naar een nieuwe job.

Meer foto’s, klik hier

Scheldebad 20 12 15
De laatste zwemmers in het oude Scheldebad met schepen van Sport Debby Vermeiren (links), sportfunctionaris Erik Vermeulen (rechts), gemeentesecretaris Luc Verhulst en gemeenteraadslid Wim Van Rossen en personeelsleden van het Scheldebad.

Kerstmis in Steendorp

In Steendorp werd naar jaarlijkse gewoonte, door de lokale afdeling van het Davidsfonds, de kerststal weer officieel geopend. Ook nu weer met ‘levende’ beelden. De organisatie hoopt het evenement komende jaren te kunnen uitbreiden tot een echte kerstmarkt op het Steendorpse dorpsplein.

“Tradities worden in Steendorp hoog gehouden. Mooie voorbeelden daarvan zijn de kerststal en de kerstschilderijen die jaarlijks op het dorpsplein opgesteld worden”, aldus Tony Peirsman van Davidsfonds Steendorp. “De openstelling ervan is telkens een druk bijgewoonde viering. KWB en Davidsfonds zorgen voor de algemene organisatie. De gemeente Temse geeft daarbij logistieke steun. Scouts Sint-Jan en het Oudercomité van de Sint-Henricusschool verzorgen hapjes en drankjes. Brassband St-Cecilia Steendorp begeleidt de samenzang van de traditionele kerstliederen.

Ook de kerstschilderijen op het dorpsplein zorgen weer voor een stemmige kerstsfeer. De sterretjes aan de kerstbomen zijn trouwens een werkje van de leerlingen van de Sint-Henricusschool.

Dankzij de medewerking van de diverse verenigingen was het ook nu weer een volkse en gezellige avond op het dorpsplein van Steendorp.

Kerststallentocht
Dit jaar gaat de kerststallentocht naar Brabant en de Antwerpse Kempen op zaterdag 26 december 2015. Vertrek om 07.45 uur op het dorpsplein te Steendorp. Inlichtingen en inschrijven 03 774 38 99.

Driekoningen Zingen
Op zaterdag 9 en zondag 10 januari 2016 gaan de Driekoningen van het Davidsfonds en de KWB rond in Steendorp. De opbrengst dient om de jaarlijkse onkosten aan de kerststal te dekken.
Start telkens om 14 uur aan de Magnolialaan 20 te Steendorp (‘t Hemelrijck).

Meer foto’s, klik hier

Opening Kerststal Steendorp 2015