Mondmaskerplicht tijdens wekelijkse markt blijft voorlopig van kracht

Verplichting is Federale regelgeving

TEMSE – Het schepencollege besliste recent, door de positieve trent in de coronacijfers, dat de gemeentelijke coronaregels worden opgeheven. Een mondmasker blijft evenwel verplicht tijdens de wekelijke markt. Een vraag die heel wat inwoners zich stelden.

“Wat betreft de mondmaskerplicht op de wekelijkse markt, kermissen en dergelijke, die blijft verplicht”
Waarnemend burgemeester Lieve Truyman

Door het opheffen van de twee burgemeestersbesluiten inzake corona, van juli 2020 en maart 2021, betekent dit dat er in onze gemeente géén bijkomende lokale coronamaatregelen meer van kracht zijn.

“In het belang van ieders gezondheid blijft het dragen van een mondmasker in gemeentelijke gebouwen verplicht”, klinkt het. “Uiteraard moeten wel de Federale maatregelen gevolgd blijven worden.”

Eén van die Federale maatregelen is het dragen van een mondmasker tijdens de wekelijkse markt.

Bij afwezigheid van burgemeester Luc De Ryck (CD&V) schepte waarnemend burgemeester Lieve Truyman (N-VA) hierover duidelijkheid.

“Wat betreft de mondmaskerplicht op de wekelijkse markt, kermissen en dergelijke, dat is federale regelgeving en blijft dit dus nog verplicht”, stelt Truyman.

Recyclageparken

Vanaf heden zijn mondmaskers wel niet meer verplicht op de recyclageparken van Miwa

“De coronacijfers gaan verder de goede richting uit”, klinkt het bij Miwa “De provinciegouverneur besliste daarom dat het niet langer verplicht is om als parkwachter of bezoeker een mondmasker op de recyclageparken te dragen. Kan er geen voldoende afstand van 1,5 meter gehouden worden, Dan raden we wel aan om het mondmasker te dragen.”

Een mondmasker blijft voorlopig verplicht tijdens de wekelijkse markt. (foto archief 2020)

PUBLI-REDACTIONEEL – Burgemeesters openen Eurodumpling officieel. De Sampan en Kaai 22 vieren mee !

LOKEREN/TEMSE – Vrijdagavond was het feest, met een Temses tintje, in industrieterrein Rozen in Lokeren.

In aanwezigheid van burgemeester Filip Anthuenis (Open VLD) van Lokeren en burgemeester Luc De Ryck (CD&V) van Temse beleefde Eurodumpling, het nieuwe bedrijf, en meteen ook het enige in zijn soort in België, van Temsenaar Tony Nai de officiële opstart.

Bij Kaai 22 kan men genieten van een dumpling-salade

Dumplings zijn de gekende rolletjes deeg met een vulling die men ondermeer kan eten in Aziatische restaurants.

Tony Nai is ook zaakvoerder van De Sampan en Hotel Temse op de Markt en taverne-restaurant Kaai 22 op de Wilfordkaai.

Bij de Sampan krijgt men bij bestelling van een portie dumpling, een tweede portie gratis

Om de officiële opstart van het bedrijf in de kijker te plaatsen krijgt men in Oosters restaurant de Sampan bij bestelling van een portie dumpling, een tweede portie gratis. Dit zowel in het restaurant als bij de take away.

Bij Kaai 22 op de Wilfordkaai pakt men uit met een dumpling salade.

“Die heel wat succes boekt”, glundert Tony Nai. “Voor wie de lekkernij liever thuis uitprobeert, kan men in AD Delhaize op de Zaat terecht. Want daar heeft men onze dumplings vanaf heden ook in het assortiment.

CEO Tony Nai (links) mocht de burgemeester van Lokeren en Temse verwelkomen voor de officiële opstart van Eurodumpling

Fietsdeelpunt Blue-Bike aan station operationeel

TEMSE – Aan het station opende Blue-Bike vrijdagochtend een nieuw fietspunt. In een eerste fase zullen er acht fietsen ter beschikking zijn. Als het fietsdeelpunt een succes blijkt kan dit aantal uitgebreid worden.

De fietsen zijn van een nieuwe generatie met een slim slot dat ook met een app te openen is.

Het fietsdeelsysteem van Blue-Bike is actief aan NMBS-stations, haltes van De Lijn en randparkings. In het kader van het nieuwe decreet basisbereikbaarheid dat begin volgend jaar wordt uitgerold, is Blue-bike aan een inhaalbeweging bezig. “Begin dit jaar hadden we 68 locaties en deze zomer zullen we de kaap van 100 bereiken”, aldus Bram Dousselaere, directeur van Blue-mobility.

De acht deelfietsen die in Temse ter beschikking zijn, zijn uitgerust met een elektronisch slot.

Lokaal geproduceerd

Het fietsdeelpunt van Bue-Bike is operationeel

“In de beginperiode werd er gewerkt met sleutelkasten maar deze nieuwe generatie fietsen heeft een slim slot dat met een abonnementskaart of een app op de smartphone geopend kan worden”, klinkt het bij Dousselaere. “De fietsen zijn lokaal geproduceerd bij fabrikant Oxford in Sint-Niklaas. Het maatwerkbedrijf Den Azalee staat in voor het onderhoud. wie onderweg pech heeft, kan via onze partner Ethias altijd bijstand vragen.”

Een abonnement afsluiten kost jaarlijks 12 euro. Abbonnementshouders betalen 1,15 euro per 24 uur. Voor een losse rit is dat 4 euro voor een hele dag.

Trein of bus combineren met fiets

“De fietsen moeten wel altijd teruggebracht worden naar de locatie waar de fiets gedeeld werd. Men kan de fietsen ook achterlaten in een ander Blue-Bike verdeelpunt maar dan moeten we een meerprijs aanrekenen omdat we dan zelf transport moeten voorzien om de fiets naar de oorspronkelijke lokatie terug te brengen”, stelt Dousselaere.”

“We mikken enerzijds op mensen die de trein of bus combineren met de fiets voor de laatste kilometers naar bijvoorbeeld één van onze bedrijvenzones en anderzijds ook op toeristen die onze gemeente per fiets willen verkennen”,stelt schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA).

Schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) mocht het fietsverdeelpunt officieel openen in het bijzijn van directeur Blue-mobility Bram Dousselaere

Deze week slechts 1 coronabesmetting in Temse: Gemeentelijke maatregelen worden opgeheven.

TEMSE – Goed nieuws van de Veiligheidscel die donderdag weer samenkwam. Voorzitter dokter Rosiers meldde dat er deze week in Temse slechts 1 besmetting geregistreerd werd. Daarom worden de gemeentelijke coronamaatregelen opgeheven.

Waar er vorige week nog 13 besmettingen genoteerd werden was dat deze week, tot donderdag slechts één besmetting.

Daarom worden de twee burgemeestersbesluiten, van juli 2020 en maart 2021, opgeheven wat betekent dat er in onze gemeente géén bijkomende maatregelen meer van kracht zijn. In het belang van ieders gezondheid blijft het dragen van een mondmasker in gemeentelijke gebouwen verplicht. Uiteraard moeten wel de federale maatregelen gevolgd blijven worden.

In het onderwijs deden zich de voorbije drie weken weinig of geen nieuwe besmettingen voor. Van de Temsenaars is intussen 32.4 procent volledig gevaccineerd.

Het stijgend aantal aanvragen tot organisatie van evenementen wordt door een Veiligheidsstuurgroep individueel behandeld.

Isolerende folie aan de binnenzijde van de ramen van AC De Zaat en de bib om warmte buiten te houden

TEMSE – De gemeente Temse heeft een zonwerende en isolerende folie laten plaatsen langs de binnenzijde van de ramen van administratief centrum De Zaat en de bibliotheek.

Die folie moeten twee moeilijkheden oplossen.

“De laatste jaren hadden we steeds vaker problemen met het binnenklimaat in het AC”, zegt schepen van Patrimonium Hugo Maes (CD&V), daarbij verwijzend naar de warme zomers. “Maar onze medewerkers hadden door de zon soms ook problemen om hun computerscherm te lezen.”

In 2020 werd in het AC De Zaat een vergelijkingstest uitgevoerd. Daaruit bleek dat de temperatuur in een vergaderzaal waarvan de ruiten met de folie waren bedekt, maar liefst 9,9°C lager lag dan in de andere ruimtes bij een buitentemperatuur van 29.8 °c.

Isolerende functie

“De gevel van het gebouw is volledig in glas opgetrokken – een bouwstijl die erg populair is”, zegt Luc Michiels, CEO van het bedrijf Lumisol uit Zele. “Maar het is ook een bouwstijl die verantwoordelijk is voor het ‘broeikaseffect’ wanneer de zon haar best doet.”

“In ons land hebben de meeste beglazingen een isolerende functie, zodat de warmte zoveel mogelijk wordt binnengehouden. Maar dat betekent dat de warmte ook tijdens de zomer binnen blijft hangen. Die warmte wordt dan geabsorbeerd door de binnenmuren, de vloeren en het meubilair.”

“Die oververhitting leidt uiteindelijk tot het intussen wel bekende broeikaseffect. Feit is dat de airconditioninginstallatie in dit gebouw in ‘overdrive’ ging voordat de Umisol folie werd aangebracht. Met alle gevolgen van dien voor de energiefactuur.”

“De Umisol-folie vormt ook een degelijk alternatief voor de installatie van een airconditioningsysteem in gebouwen die daar nog niet mee zijn uitgerust”, stelt Stijn Sillis, van Glasfolies uit Sint-Niklaas, die de folie plaatste Deze thermische comfortoplossing zou dan ook de voorkeur moeten krijgen in gebouwen waarin airconditioning geen absolute noodzaak vormt.”

“Een ander belangrijk pluspunt is het feit dat de folie de isolerende eigenschappen van de beglazing verbetert en op die manier de warmtetoevoer van de zonnestralen tijdens de winter maximaliseert. En dat heeft dan weer gunstige gevolgen voor de verwarmingskosten. Ten slotte biedt de folie nog een ander voordeel: de zonnestralen worden niet meer op de schermen van de computers gereflecteerd.”

Ook voor particulieren

“Vanuit technisch oogpunt bekeken bestaat Umisol uit verschillende hoogwaardige gelamineerde lagen polyester, die worden geproduceerd met behulp van een innoverende sputtertechnologie”, klinkt het bij de CEO. “De film houdt 90 procent van de zonne-energie buiten en verlaagt op die manier de temperaturen in het gebouw tot 10°, zonder dat dit ten koste gaat van de optische helderheid van de ruiten. Met behulp van deze folie blijft de warmte ’s zomers buiten en ’s winters binnen en kunnen de kosten voor airconditioning en verwarming fors worden gedrukt.”

“Tegenwoordig krijgen we ook veel aanvragen van particulieren om de folie te kleven”, stelt de bedrijfsleider. “Dit vooral voor veranda’s, waar het met de steeds warmer wordende zomers bloedheet kan worden.”

De spiegelfolie van het bedrijf Umisol werd nu op 1.200 vierkante meter glas van AC De Zaat gekleefd, langs de oost – en zuidzijde. En op zo’n 300 vierkante meter glas van de bib. Op plaatsen waar de zon weinig overlast veroorzaakt, zoals de noordzijde van AC De Zaat, kwam er geen folie.

“De voorbije weken stelden heel wat inwoners zich de vraag wat er veranderd was aan het uitzicht van het AC. En die folie is dus het antwoord”, aldus schepen Maes.

Schepen Hugo Maes centraal met naast hem CEO Lumisol Luc Michiels (links) en Stijn Sillis van Glasfolies aan het AC mét de isolerende spiegelfolie

Tentoonstelling ‘Verbinding’ in de Dacca Loft

TEMSE – Nog tot 27 juni kan men elk weekend in de Dacca Loft aan de Kasteelstraat 74 terecht voor de groepstentoonstelling ‘Verbinding’.

Hierin komt het werk van acht kunstenaars samen. Het medium waarmee ze werken, is verschillend, maar de verstilling en de diepgang verbindt hen.

Lotte Vandeghinste neemt voor haar (grafisch) werk haar reizen als uitgangspunt. Ze gaat op zoek naar een gelaagdheid, waarbij toeval en verwondering centraal staan en transparantie en ondoorzichtigheid elkaar afwisselen.

In het werk van Lydie Vandermeersch is deze speelse opbouw ook belangrijk. Met expressionistische penseelstreken en abstracte accenten neemt ze je mee op een imaginaire reis.

Klaartje Lesage gebruikt in haar fotografisch werk analoge en alternatieve procedés. Ze gaat op zoek naar een totaalbeleving van het beeld, waarbij verschillende zintuigen worden geprikkeld.

In de kleine ingetogen schilderijen van Sonja Geens zie je sporen uit een onvoltooid verleden en voel je een diep verlangen naar verbinding en verstilling.

Ina Hillewig zoekt en manipuleert natuurmaterialen door verschillende elementen samen te voegen tot een ‘nieuwe soort’, een vorm van mutatie.

Bij Stien Demeulenaere resulteert het veruitwendigen van gevoelens en gedachten in objecten die vol sporen, structuren en verwijzingen zitten naar een kwetsbare inhoud, de natuur is de grote inspiratiebron.

Voor haar keramisch werk haalt Jella Onderbeke inspiratie uit haar omgeving of zichzelf. Ook pijn komt vaak terug in haar werk.

Isabelle De Sloover neemt vrouwen als uitgangspunt voor haar werk. Dit keer werkt ze rond kunstenares Camille Claudel. Met kleine mixed media vertelt ze het verhaal van deze sterke vrouw.

De expo is vrij toegankelijk  van 12 – 27 juni, tijdens de weekends: zaterdag en zondag van 14 tot 18 u.

Erfgoedvereniging Op Stoapel lanceert Boelwerfgadgets

TEMSE – Op Stoapel, de erfgoedvereniging die de ‘nalatenschap’ van de Boelwerf koestert, heeft twee gadgets gelanceerd: een kaartspel en een mok.

Rond WO II gaf de onderneming, toen nog ‘Jos. Boel & Zonen’, twee kaartspelen uit: één in het blauw en één in het rood. Op Stoapel heeft de authentieke kaarten in het blauw laten herdrukken. Het is een volwaardig kaartspel, met aan de ene zijde de kaartafbeeldingen, aan de andere zijde reclametekst en illustratie.

De vereniging geeft ook een mok uit, met daarop het logo van Op Stoapel.

Beide gadgets zijn verkrijgbaar tegen 8 euro/stuk bij voorzitter Eddy Van Grevelinge: 0473 47 60 50 – info@opstoapel.org.

Temse Trapt Fair met aandacht voor de ‘korte keten’

TEMSE – Voor de vierde keer organiseerde de Trekkersgroep ‘Temse FairTrade gemeente’ een fietstocht met bezoek aan ambachtelijke of ‘korte keten’ initiatieven in de gemeente.

“Lokaal, bio en fair trade is niet alleen de perfecte match maar ook een lekkere match”, stelt mede-organisator Els Vercouteren. “En dat zet de Trekkersgroep FairTradeGemeente van Temse ook graag in de kijker. Wij dragen niet alleen bij aan eerlijke en duurzame handel in het Zuiden maar ook in het Noorden. Boeren in het Noorden worden immers met gelijkaardige problemen tegenover de grote ketens geconfronteerd.

Tijdens het coronajaar 2020 en 2021 ontdekten veel Temsenaars de lokale hoevewinkels.

“Deze aandacht voor de Korte Keten vormde weliswaar één van de positieve keerzijden van Corona”, klinkt het. “Door het persoonlijke contact tussen producent en klant groeit op die manier een duurzaam wederzijds respect.”

Aangemoedigd door dit succes, plant de Trekkersgroep ook in 2021 een aantal activiteiten om dit in de kijker te zetten.

“Nu we weer terug buiten mogen komen, organiseerden we zaterdag voor de vierde keer een Fietstocht, onder de noemer: ‘Temse Trapt Fair’, volledig coronaproof en in de buitenlucht.”

“We bezochten vijf ecologische, ambachtelijke of ‘korte keten’ initiatieven in Temse en Tielrode. De proevertjes ter plaatse vormden bewijs van die lekkere match.”

Van aan de Wereldwinkel ging het richting Tielrode waar men een alpacaboerderij bezocht. Daar wordt de mest van de dieren verwerkt tot biologische meststof. ‘Managers’ Amélie en Aliné gaven het gouden poeder de naam Alpacaca.

Ook het Monestarium De Goede Herder op Cauwerburg. stond op het programma. Daar wonen vier monniken/monialen die op een niet concurrentiële manier in hun levensonderhoud voorzien.

Daarna fietste men naar de Zoetie aan de Krijgsbaan en de Vleeshoeve op Hollebeek om tenslotte te eindigen bij Gelateria Luca in de Eeckhoutdriesstraat. Daar produceert men ijs naar Italiaans recept en houdt men eraan om met eerlijke produkten te werken.

“Met twee groepen van 25 fietsers was de tocht weer een groot succes”, zegt Monique Vermincksel van Oxfam Wereldwinkel. “Daarbij moesten we nog heel wat geintresseerden teleurstellen.”

Meer foto’s, klik hier

Ook grondanalyses in Temse naar aanleiding van vervuiling van het bedrijf 3M in Zwijndrecht ?

TEMSE – Nadat bekend raakte dat de vervuiling door het bedrijf 3M in Zwijndrecht zich kan uitstrekken in een straal van 15 kilometer rond het bedrijf zal men ook in Temse wellicht staalnames laten uitvoeren. Dit wordt maandag beslist tijdens het schepencollege.

“Wij vallen net binnen die 15 kilometer die de universiteit van Antwerpen stelt als mogelijk vervuilde zone”, stelt schepen van Milieu Hugo Maes (CD&V) “Er is opdracht gegeven aan onze milieufunctionaris vrijdagmiddag om ons pro-actief op te stellen en al eens een offerte vragen voor staalname en analyse ervan.”

Het is het schepencollege die hierover uiteindelijk een beslissing moet nemen.

“Andere gemeentes die dichter bij 3M liggen gaan dat waarschijnlijk ook laten doen of zijn hier al mee bezig”, klinkt het bij Maes. “We kunnen eventueel ergens op een kar springen. Of misschien wordt dit intergemeentelijk georganiseerd, daarom gaan we ook eens horen bij Interwaas. Dit alles zal begin volgende week gebeuren. Na de ingewonnen info ons heeft bereikt, zal een beslissing genomen worden.”

“Komende maandag wordt het inderdaad besproken op het schepencollege”, stelt burgemeester Luc De Ryck (CD&V). “Daar wordt een beslissing genomen wat er moet gebeuren.”

De vervuiling van het bedrijf zou zich 15 kilometer ver kunnen uitstrekken

 

“In dat opzicht wijzigt er niets aan de vorige situatie”

Schepen van Mobiliteit geeft tekst en uitleg over de aanleg van gevleugeld zebrapad in de Parklaan

TEMSE – De voorbije dagen was er heel wat kritiek op de aanleg van een gevleugeld zebrapad in de Parklaan. Volgens sommigen werd er een gevaarlijke situatie gecreëerd voor de fietsers. Wij vroegen schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) meer tekst en uitleg.

“Het is sowieso verboden dat een gemotoriseerd voertuig op een zebrapad inhaalt” Schepen Lieve Truyman (N-VA)

“De Parklaan is zeer breed (9m10!). Door het verkeerseiland is de rijbaan versmald tot drie meter aan weerszijden, wat een positieve invloed heeft op de snelheid van het autoverkeer”, stelt de schepen. “Het is sowieso verboden dat een gemotoriseerd voertuig op een zebrapad inhaalt, de geleider zorgt er ook voor dat geen auto kan inhalen die stopt om voetgangers over te laten. De voetgangers hebben voorrang op het zebrapad.”

Er wijzigt niks aan de vorige situatie

“Dat vracht- en autoverkeer op het fietspad zou moeten rijden is niet correct, aangezien er geen fietspad aanwezig is, wel een fietssuggestiestrook, waar volgens de wettelijke verkeersregels gemotoriseerd verkeer gebruik van mag maken. In dat opzicht wijzigt er niets aan de vorige situatie, alleen dat ook hier het verkeerseiland ervoor zorgt dat men ter hoogte van het zebrapad achter de fietser moet blijven, zeker met grotere voertuigen, omdat er onvoldoende ruimte overblijft om een fietser veilig in te halen.”

Door de wegmarkeringen en de D1-borden op reflecterende zuilen is het witte verkeerseiland van ver zichtbaar. Er komen ook nog glasbolreflectoren, maar door de panne met de boor, konden die nog niet voorzien worden.”

Groter gevaar

“Het gevleugeld zebrapad verhoogt de zichtbaarheid, ook vanuit vrachtwagens, die vlak voor de cabine een dodehoek hebben. Doordat ze nu verderaf moeten stoppen van waar de voetgangers oversteken, blijven ze de voetgangers altijd zien. De voetgangers worden door de omegabeugels naar het midden geleid, zodat ze op de meest veilige plaats oversteken”, klinkt het.

“Volgens de Vlaamse Stichting Verkeerskunde is de problematiek van de dodehoek ter hoogte van schoolomgevingen sterker aanwezig dan op andere locaties vermits (kleine) kinderen zich minder bewust zijn van het gevaar”, stelt Truyman. “Bij zebrapaden kan een vrachtwagenbestuurder die te dicht bij het zebrapad is gestopt vaak niet goed zien of het zebrapad voor het voertuig al vrij is en het dus veilig is om door te rijden.”

“Aangezien er in de Parklaan veel vrachtwagens passeren, maakt het daar een uitgelezen locatie om een gevleugeld zebrapad te voorzien. Samen met onze diensten en lokale politie ben ik ervan overtuigd dat we een verbetering hebben aangebracht ten opzichte van de vorige situatie.”

Regenboogzebrapad aan Vita Scheldebad symbool voor diversiteit

TEMSE – Op vraag van de jeugdraad is er in de Kasteelstraat ter hoogte van het Vita Scheldebad een regenboogzebrapad aangelegd.

Elk jaar rond 17 mei (Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie of IDAHOT) wappert de regenboogvlag ook in Temse. De gemeentelijke Jeugdraad vroeg het College van Burgemeester en Schepenen om niet één keer per jaar maar een heel jaar lang aandacht te hebben voor diversiteit.

“Met de aanleg van een regenboogzebrapad aan het zwembad van Temse geeft het Lokaal Bestuur een belangrijk signaal in de publieke ruimte dat iedereen welkom is in onze gemeente, dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en dat er geen plaats is voor zinloos geweld”, klinkt het.

PUBLI-REDACTIONEEL – Kaai 22 zet officiële opstart dumplingfabriek Lokeren in de kijker

Dit weekend gratis proeven voor klanten

TEMSE/LOKEREN – In Lokeren kreeg Eventica BV, het eerste bedrijf in België gespecialiseerd in het produceren van dumplings, een permanente vergunning van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Bij Kaai 22 op de Wilfordkaai wil men dat niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Wie graag Chinees eet kent het wel: dumplings, velletjes deeg met een hartige vulling, die in verschillende vormen worden geplooid en vervolgens worden gekookt, gestoomd of gebakken. Sinds kort produceert men ook in Lokeren deze lekkernij. CEO is Tony Nai, eigenaar van horecazaken De Sampan, Kaai 22 en hotel Temse. Hij runt het bedrijf in samenwerking met het Chinese concern Meirun.

International Featured Standard

“Het is onze missie om mensen warm te maken voor ons product en de authentieke Chinese eetcultuur”, klinkt het bij Nai, “We richten ons niet enkel op de Aziatische markt maar ook op inwoners van de EU en ons eigen land. Na zes maanden hard werken en talloze inspanningen kregen we met Meirun België een permanente vergunning van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).”

Meirun België verwacht deze zomer door IFS (International Featured Standard) te worden gekwalificeerd. Deze kwalificatie zorgt ervoor dat de voedselveiligheid en – kwaliteit wereldwijd gewaarborgd is.

China op het bord

Gratis dumpling proeven @Kaai 22

Voor de productie van de dumplings wordt ook samengewerkt met lokale bedrijven. Zo wordt de bloem voor de hapjes geleverd door Molens van Temse.

De officiële opstart van het bedrijf wil men bij Kaai 22 op de Wilfordkaai niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

“Alle dumplings zijn gemaakt met traditionele smaken en honder procent Europese ingrediënten, met uitzondering van enkele essentiële specerijen en smaakmakers”, vertelt Mede-vennoot bij Kaai 22 Lucy Dieleman. Elke dumpling heeft zijn eigen bereidingswijze die eenvoudig en snel is zodat we een stukje China op bord kunnen brengen.”

Om dit in de kijker te plaatsen kunnen dit weekend alle klanten van Kaai 22 gratis dumplings proeven, zowel zaterdag als zondag vanaf 14.00 uur.

Zes variëteiten

Bij Kaai 22 kan men de dumplings ook aankopen om thuis uit te proberen

“Binnenkort plaatsen we dumpling op onze kaart net zoals dat al het geval bij De Sampan op de Markt. Maar men kan ze ook aankopen diepvries-gekoeld om thuis zelf uit te proberen”, stelt Lucy Dieleman. “De mogelijkheden zijn divers. Men kan ze stomen, koken of bakken. Eten als hapje of als voorgerecht. Maar ook als hoofdgerecht met bijvoorbeeld tomatensaus, net zoals men pasta eet.”

Momenteel zijn er een zestal variëteiten te verkrijgen: met rundsvlees, garnalen met kip, aardappel en kaas pierogies, kip, geroosterde eend en xiaolongbao.

Zaterdag 12 en zondag 13 juni vanaf 14 00 uur gratis dumpling proeven @Kaai 22 Wilfordkaai

 

 

 

 

POLITIE. Geparkeerd voertuig aangereden in St-Jorisstraat

Verkeersongeval met vluchtmisdrijf in Sint-Jorisstraat

Geparkeerde auto aangereden in St-Jorisstraat(Foto: Facebook)

Deze morgen werd een geparkeerd voertuig aangereden in de Sint-Jorisstraat. De bestuurder die het voertuig aanreed, pleegde vluchtmisdrijf. Er was veel schade aan het geparkeerde voertuig.

 

Intoxicatie

Tijdens een patrouille deze nacht, werd een voertuig onderschept op Cauwerburg in Temse. De bestuurder, een 25 jarige man uit Sint Niklaas, legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 0,76 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd voor 3 uren ingehouden.

Verkeersongeval met gewonden

Deze morgen omstreeks 8.15 uur was er een aanrijding tussen twee voertuigen in de Bazelstraat in Kruibeke. Eén van de bestuurders kwam van de oprit en had een aankomend voertuig niet opgemerkt. Door de aanrijding waren er enkele brokstukken op een geparkeerde wagen terecht gekomen. Eén van de bestuurders, een 31 jarige vrouw uit Kruibeke, en een 15 jarige passagier uit het andere voertuig werden overgebracht naar het ziekenhuis in Bornem voor verzorging.

Snelheidscontroles

Deze morgen werden er snelheidscontroles gehouden op de volgende plaatsen:

 

Afbraak woningen voor realisatie Oostelijke Tangent volop aan de gang

TEMSE/SINT-NIKLAAS – In de Laagstraat, in de industriezone TTS, en de Eigenlostraat op de grens van Temse en Sint-Niklaas is men volop bezig met de sloop van enkele woningen die plaats moeten maken voor de aanleg van de Oostelijke Tangent, het sluitstuk van de zogenaamde Ring rond Sint-Niklaas.

In de Eigenlostraat is zo de voormalige taverne ’t Lijsternestje bijna met de grond gelijk gemaakt. De sloop van de gebouwen moet vandalisme en dergelijke uitsluiten.

De administratieve procedure voor de aanleg van de nieuwe ringweg is volop aan de gang. Maar voor de eerste spadesteek van de werken zal gebeuren vloeit er wellicht nog heel wat water naar de Schelde.

Eerste gevleugeld zebrapad in gebruik genomen in Temse

TEMSE – Op woensdag 9 juni stelde Temse haar eerste gevleugelde zebrapad voor. Dat is aangebracht aan de oversteekplaats in de Parklaan, gebruikt door ondermeer leerlingen van De Wijsneus.
Een ‘gevleugeld zebrapad’ is een zebrapad dat verlengd wordt tegen de rijrichting in. De witte strepen worden verlengd tot 7-8 meter Deze gevleugelde zebrapaden bieden als oversteekplaats meer veiligheid aan bijvoorbeeld schoolomgevingen in een zone 50, waar een 2×2-rijweg is.

“Dit jaar komt er nog een tweede gevleugeld zebrapad ter hoogte van de Wase Werkplaats in de Hoogkamerstraat”
Schepen Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA)

Zebrapaden zorgen ervoor dat iedereen veilig kan oversteken. Helaas zijn deze locaties ook zeer kwetsbaar. Zichtbaarheid, zowel voor als naast het voertuig, is één van de grootste risicofactoren. Door een gevleugeld zebrapad stopt het verkeer vroeger en krijgt het meer overzicht op de oversteekplaats. Dat is veiliger.

Gunstig effect op de veiligheid

De centrale oversteekplaats tussen de verhoogde middenberm wordt ook nog eens fysiek afgescheiden door omegabeugels. Dit zorgt ervoor dat voetgangers duidelijk geleid worden naar de drie meter oversteekzone.

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaf in 2019 de opdracht voor het uitwerken van een studie rond gevleugelde zebrapaden aan VIAS (Kenniscentrum voor Verkeersveiligheid). De studie maakte duidelijk dat na de aanleg van gevleugelde zebrapaden het aantal ernstige conflicten significant daalt en het een gunstig effect heeft op de veiligheid van de overstekende kwetsbare weggebruikers.

Tijdens de gemeenteraad van december 2020 stelde raadslid Bart Van Geyt (Open VLD)het Lokaal Bestuur Temse in kennis van deze studie, die op dat moment was afgerond. Het Lokaal Bestuur en in het bijzonder schepen van Mobiliteit Lieve Truyman verdiepten zich verder hierin.

Drukke as

“Als schepen van Mobiliteit vond ik dit een heel goed voorstel, waarbij we samenwerken aan een veiliger Temse. Er zijn in Temse een aantal oversteekplaatsen die extra bescherming kunnen gebruiken. Samen met de dienst Mobiliteit, Technische Dienst en de Lokale Politie hebben we dit voorstel ter harte genomen en kwamen we snel tot deze locatie in de Parklaan.”

“Deze oversteekplaats maakt deel uit van een ontsluitingsweg naar de Krijgsbaan (N419), maakt de verbinding met de school ‘De Wijsneus’ en ligt op een drukke as, waar in de ochtend- en avondspits veel verkeer passeert, richting station.”, aldus Lieve Truyman, schepen van Mobiliteit.

Grotere bescherming

Er komt nog een tweede gevleugeld zebrapad ter hoogte van de Wase Werkplaats in de Hoogkamerstraat. Daar wordt het zebrapad veelvuldig gebruikt door kwetsbaardere werknemers van de Wase Werkplaats, die van de oversteekplaats gebruik maken om de bushaltes veilig te bereiken. De realisatie van dat gevleugeld zebrapad kadert in de werken die nu bezig zijn in de Hoogkamerstraat voor een veiligere fietsverbinding tussen Temse en Sint-Niklaas.

“Het stemt me bijzonder tevreden dat het voorstel ter harte werd genomen en dat hiermee onmiddellijk actie werd ondernomen door de diverse diensten. Het eerste gevleugeld zebrapad in Temse biedt direct een grotere bescherming voor de schoolgaande jeugd, pendelaars en inwoners uit de buurt”, aldus Bart Van Geyt.

Gevleugelde zebrapaden bieden als oversteekplaats meer veiligheid aan bijvoorbeeld schoolomgevingen”, aldus gemeenteraadslid Bart Van Geyt (links) en schepen Lieve Truyman