Nieuw fietspad brug E17 officieel geopend

TEMSE – Vrijdagnamiddag werd door schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) en collega schepen Carl Hanssens uit Sint-Niklaas het nieuwe volledig gescheiden dubbelrichtingsfietspad over de E17 in de Hoogkamerstraat officieel geopend.

Het is een belangrijke stap op vlak van mobiliteit van de fietsers tussen Temse en Sint-Niklaas”, vertellen de bevoegde schepenen Carl Hanssens en Lieve Truyman (N-VA). Vanaf maandagavond kunnen ook auto’s en vrachtwagens weer de verbinding gebruiken.

Al jaren lang is de Hoogkamerstraat een drukke verbindingsweg tussen Sint-Niklaas en Temse. Niet enkel voor auto’s en vrachtwagens maar ook voor fietsers is dit een belangrijk traject. Heel veel scholieren en werknemers passeren dagelijks de brug. Dat was vroeger niet zonder gevaar. Voordien lagen er twee fietspaden op de brug, zonder fysieke scheiding met het gemotoriseerd verkeer. Vanaf nu is er op de brug een comfortabel en van de weg afgescheiden dubbelrichtingsfietspad beschikbaar. Het nieuwe kruispunt van de Hoogkamerstraat met de N16 was al voor de zomer geopend.

Zwart punt minder

De Vlaamse regering investeerde 2,9 miljoen euro in het project.

“Door veiligere en comfortabele fietspaden over het hele traject, gecombineerd met een aangepaste lichtenregeling op het kruispunt kunnen de vele scholieren en werknemers op dit traject met een geruster hart fietsen en kan een gevaarlijk punt van de zwarte lijst geschrapt worden”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) tevreden.

Voortaan rijdt men op een afgescheiden fietspad over de E17

Omdat de werken iets langer aansleepten dan de voorziene 1 september zal het Agentschap Wegen en Verkeer begin volgende week fietsers met een verrassing bedanken voor hun geduld.

Eerste veilige fietsroute

De stad Sint-Niklaas en de gemeente Temse zijn tevreden met het resultaat.

“We streefden al vele jaren voor een opwaardering van het fietstraject tussen beide gemeenten”, stelt Lieve Truyman. “Nu zetten we een bijzonder belangrijke stap op vlak van fietsmobiliteit. Al in 2014 werden de eerste stappen gezet in dit dossier. We creërden nu meteen ook de eerste veilige fietsroute tussen beide gemeenten.”

Afsluiten kruispunten

Maandag moeten nog de laatste afwerkingen in asfalt gebeuren en dan kan de brug ook open voor het gemotoriseerd verkeer.

Daarna wil AWV zoals gepland ook werk maken van het afsluiten van de kruispunten met de SG Boereboomstraat en de Laagstraat. Dat is voorzien in de loop van oktober.

Tegen deze afsluiting komt echter heel veel protest en ook het lokaal bestuur Temse heeft zware bedenkingen. Volgens AWV was het nochtans voor de start van het project afgesproken tussen de verschillende partners en vastgelegd in de omgevingsvergunning.

“We vrezen vooral de impact van deze ingrepen op het lokale verkeer in Temse centrum en de omliggende straten”, zegt Truyman. Zoals voor de inwoners ten noorden van Tielrode. We zitten daarom eerst nog een keer samen met AVW. Dit overleg vindt plaats op 4 oktober.”

Schepenen van Mobiliteit Carl Hanssens (Sint-Niklaas) en Lieve Truyman
openden het nieuwe fietspad officieel

Processie naar Amelbergakapel Cauwerburg laatste festiviteit tijdens Amelbergajaar

Ook pontificale misviering in O.L.V.kerk met aanwezigheid van twee bisschoppen

TEMSE – Komend weekend vinden de laatste festiviteiten plaats rond de viering van de Heilige Amelberga die 1250 jaar geleden overleed. Dit met zaterdagmiddag de Wegom, een bedevaart met start en aankomst aan de hoofdkerk die de bedevaarders langsheen de grenzen van de oude parochie Temse voert.

Zondagvoormiddag is er een processie naar de Amelbergakapel op Cauwerburg. Dit gevolgd door een pontificale viering in de Onze-Lieve-Vrouwekerk met aanwezigheid van twee bisschoppen, een unicum voor Temse.

Viering overlijden Heilige Amelberga

Drie jaar geleden werd een tijdelijke vereniging opgericht tussen de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Temse, de beheerraad van het Gemeentemuseum te Temse en de Sint-Amelbergagilde te Temse.

“Bedoeling van de stuurgroep/tijdelijke vereniging, ondersteund door de Gemeente Temse en erfgoedcel Waasland, was om in 2020 festiviteiten te organiseren in het kader van 1250 jaar H. Amelberga en haar kerk te Temse”, vertelt Mitchel Varendonck van de kerkfabriek. “Helaas heeft de coronapandemie roet in het eten gegooid en werd alles uitgesteld. 2022 is het echter 1250 jaar geleden dat zij te Temse overleed, alwaar zij ook werd begraven in de kerk-door-haar-gesticht.”

De Heilige Amelberga is patrones van de gemeente Temse. Haar liturgische feestdag valt op 10 juli, de dag van haar overlijden. Ook werd zij op de Druivelaar-scheurkalender op die dag opgenomen. Tot zelfs ver buiten onze landsgrenzen wordt zij erkend en gevierd. Ondermeer onder de naam Heilige Amalia in de Verenigde Staten.

Laatste hoogtepunt festiviteiten

Om de sterfdag van Amelberga in de kijker te plaatsen werden dit jaar allerhande festiviteiten ingepland.

Zo liep er een tentoonstelling in de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het gemeentemuseum, werd er een boek uitgegeven en was er een academische zitting in de feestzaal van het gemeentehuis.

Er werden ook rondleidingen voorzien, en twee klimtrainingen door Monumentenwacht Vlaanderen. De beiaard van het gemeentehuis werd geprogrammeerd om het H. Amelbergalied over Temse te laten weerklinken gedurende 10 juli en 25 september 2022, en nog zoveel meer.

Het laatste hoogtepunt van de festiviteiten vindt komende zondag 25 september plaats.

Unicum in Temse

“Dan organiseren we om 10 uur een processie naar de Heilige Amelberga kapel, mét bron, op Cauwerburg en aansluitend om 11 uur een pontificale viering in de Onze-Lieve-Vrouwekerk”, klinkt het bij Varendonck.

“Monseigneur Van Hecke, bisschop van Gent én Monseigneur van Looy, bisschop-emeritus van Gent hebben hierbij hun aanwezigheid reeds toegezegd. Een unicum in de geschiedenis van Temse.”

“Daarnaast de actieve pastoors van de parochie alsook geboren Temsenaars die priester zijn gewijd (Z.E.H. Edward Janssens en Z.E.H. Manu Verhulst-tevens auteur van verschillende boeken – en E.H. Jef Van der Gucht, pasgewijd priester en nu canoniek recht studerend te Rome)”.

“De processie en de eucharistieviering worden muzikaal ondersteund door Harmonie Orkest Temse, in aanwezigheid van Burgemeester en ere-burgemeester en een aantal schepenen.”

Ook vanuit Mater en Zandhoven, die net zoals Temse Amelberga als Patrones hebben, zal er een afvaardiging aanwezig zijn.

Zondag organiseert men een processie naar de Amelbergakapel op Cauwerburg

Brug E17 Hoogkamerstraat opent vrijdagavond 23 september voor fietsers

TEMSE – De werken aan de brug Hoogkamerstraat zijn bijna klaar. De aannemer kan vrijdagavond 23 september het fietspad op de brug al openstellen.

“Op maandagavond, na de laatste afwerkingen, kan ook de rijweg open voor gemotoriseerd verkeer”, stelt men bij Wegen en Verkeer. ” Daarmee is de laatste fase van de werken die startte met de aanleg van fietspaden in de Hoogkamerstraat, door de gemeente Temse en stad Sint-Niklaas, en de heraanleg van het kruispunt met de N16 afgerond.”

“Het resultaat is een veiliger kruispunt met een betere verkeersdoorstroming en een veel veiligere en comfortabelere route voor de vele fietsende scholieren en werknemers van de bedrijvenzone. Zo zal er op de brug nu een comfortabel en van de weg afgescheiden dubbelrichtingsfietspad beschikbaar zijn. Begin volgende week zal het agentschap fietsers op het nieuwe traject van een verrassing voorzien.”

Tijdelijke afsluiting Laagstraat en S-G Boereboomstraat

Binnenkort zullen ook de aansluitingen van de Laagstraat en de Secretaris-Generaal Boereboomstraat op de Gewestweg (N16) afgesloten worden. Deze ingreep moet de veiligheid voor de fietsers verbeteren en zorgt ervoor dat het verkeer op de gewestweg veilig en vlotter kan verlopen. De afsluiting was voor de start van het project afgesproken tussen de verschillende partners en vastgelegd in de omgevingsvergunning.

“Over de uitvoering van de afsluiting zal begin oktober nog een overleg met de gemeente Temse plaats vinden zodat die afsluiting zo probleemloos mogelijk kan verlopen”, klinkt het.

Woensdag werd er nog volop gewerkt aan de afwerking van de vernieuwde brug.
Rechts zie je het nieuwe fietspad

Objectieve Kaaischuimers kunnen eindelijk opnieuw Bierfestival organiseren

“Temse-Velle wordt weer even bierproeversdorp”

TEMSE – Komende zaterdag 24 september wordt de vijfde editie van het openlucht bierfestival van de Objectieve Kaaischuimers in Temse-Velle hernomen. De editie van 2019 kon daarbij bijna 1.000 bezoekers bekoren, en kreeg ook internationale belangstelling met een Zuid-Koreaanse delegatie. Bierliefhebbers krijgen de kans om vijftig verschillende bieren te proeven van lokale Waaslandse brouwers.

De Objectieve Kaaischuimers gingen in 1997 van start als bierproeversvereniging, met als doel: het bewaren en bevorderen van de Belgische biercultuur in de ruimste zin van het woord.

“Het bierfestival kadert in de doelstellingen van De Objectieve Kaaischuimers en Zythos. Enerzijds promoot het de biercultuur in haar essentie”, vertelt voorzitter Soames Maes. “De mogelijkheid wordt geboden om kennis te maken met 10 à 15 brouwers, die elk drie van hun beste bieren presenteren.Dit jaar is er bijzondere aandacht voor bieren uit het Waasland, waarbij verschillende bieren reeds in de prijzen vielen op bijvoorbeeld de Brussels Beer Challange.”

Foodpairing

Het bestuur van de Objectieve Kaaischuimers is tevreden dat ze na twee jaar afwezigheid het bierfestival weer kunnen laten doorgaan.

“We zijn blij dat we weer op onze vaste stek het festival kunnen laten doorgaan. Temse-Velle zal omgetoverd worden in een waar bierproeversdorp”, vertelt voorzitter Soames Maes. “We willen dit jaar vooral de lokale Waaslandse brouwerijen naar voor brengen.”

“We zullen vijftien standhouders hebben, waar vijftig verschillende soorten bieren zullen gepresenteerd worden. Bij een lekker biertje hoort natuurlijk ook een snack. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om kennis te maken met foodpairing. Er zullen allerhande snacks te verkrijgen zijn waar bier in verwerkt is.”

“Zo zijn er wafels op basis van Chimay bier, een verrassingsgerecht met Afrikaanse toets van restaurant KodouZ. Ook hamburgers, hotdogs en speciaal gedroogde worsten ontbreken uiteraard niet.”

Goed doel

De organisatie mikt daarbij ook niet alleen op bierliefhebbers, maar tracht er traditiegetrouw ook een gezinsvriendelijke activiteit van te maken, waarbij er een kinderdorp wordt voorzien met bijhorend springkasteel.

De organisatie steunt ook iedere editie een goed doel.

“Dit jaar is er bijzondere aandacht voor het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG), dat instaat voor de opleiding van blindengeleidehonden voor personen met een visuele beperking”, klinkt het bij de voorzitter. “Dit centrum is voor een groot deel aangewezen op sponsoring en giften om haar werking te financieren. Waar een lid van de Objectieve Kaaischuimers kan beschikken over een blindengeleidehond, is er een bijzondere affiniteit met dit centrum. Bezoekers kunnen de waarborg van hun proefglazen schenken aan het centrum.”

“Vorige edities, die plaatsvonden in Juni, mochten we telkens 1.000 bezoekers verwelkomen. We hopen dat opnieuw te kunnen evenaren”, vertelt Soames. “Het is wel de bedoeling om volgend jaar ons bierfestival opnieuw net voor de zomervakantie te organiseren. Dit jaar kregen we de vergunning van de gemeente te laat binnen.”

Het organisatiecomité van het bierfestival met voorzitter Soames Maes (rechts)

Natuurloop Briqville Classic met ruim 300 deelnemers

TEMSE/STEENDORP – Na een afwezigheid van twee jaar door corona organiseerde de gemeentelijke Sportdienst op 18 september opnieuw de natuurloop ‘Briqville Classic’. Naast de De kidsrace, de kidsrun en de Briqville Classic 5km en 10km Run, was er ook de Assutron halve marathon (21km) en de halve marathon aflossing (3x7km)

De Briqville Classic is een initiatief van Serge Van Autreve en organisatie de sportdienst van Temse. De natuurloop baant zich een weg doorheen het natuurgebied van de Roomkouter en het Fort van Steendorp. Voor de deelnemers wacht aan de aankomst een herinneringsmedaille én een verfrissende Cuvée de Briqville, hét streekbier van Steendorp.

Tientallen kinderen namen deel aan de kidsrace en de kidsrun.

Voor de 5 km. waren er 69 deelnemers. Remco Hofmans uit Bornem kwam als eerste over de eindmeet in een tijd van 19.39 minuten. Sharon Bogaert uit Stekene werd de eerste vrouw op de elfde plaats in een tijd van iets meer dan 23 minuten.

De 10 km. Run kon 67 deelnemers bekoren. Bart Cant uit Temse eindigde de loop als eerste in een tijd van 38.55 minuten. Veerle Wuytack uit Hamme werd de eerste vrouw op de negende plaats in een tijd van bijna 47 minuten.

De ‘Assutron’ halve marathon was een kolfje naar de hand van Wouter Nauwelaers uit Puurs, hij was de snelste van de 45 deelnemers in een tijd van 1.31.53 min. Maithé Rivera uit Tielrode eindigde als eerste vrouw op de 15e plaats in een tijd van 1.48.23 min.

Meer foto’s, klik hier
Meer foto’s, klik hier

Tientallen kinderen namen deel aan de Kidsrace en Kidsrun
Wouter Nauwelaers uit Puurs won de Assutron halve marathon
Maithé Rivera uit Tielrode (vriendin van presentator/zanger Sean Dhondt red.) eindigde als eerste vrouw bij de 21km.

WERELD DEMENTIE DAG: Huize Vincent organiseerde 1ste familiedag voor demente bewoners

Activiteiten in de cafetaria en open deur in de reminiscentiekamer

TIELRODE – Zaterdagmiddag 17 september organiseerde woonzorgcentrum Vincent in Tielrode een familiedag voor personen met dementie. Dit naar aanleiding van de Wereld Dementie Dag.

Voor de gelegenheid was er ook opendeur in de reminiscentiekamer. Een ruimte vol oude meubels en voorwerpen waar demente bewoners terecht kunnen voor het ophalen van herinneringen.

“We organiseren de familiedag in het kader van de Wereld Dementie Dag op 21 september waarin het thema ‘samen op pad’ centraal staat”, stelt algemeen directeur Koen Van Wauwe. “Met deze activiteit willen we een bijdrage leveren aan bevorderen van een positieve beeldvorming, aantoonbaar maken dat personen met dementie veel meer zijn dan de ziekte en dat, ondanks deze ziekte, er echt wel kwaliteit van leven kan zijn.”

Ruimte om te ontspannen

Reminiscentie stelt ouderen in staat om op een bewuste manier over hun jeugdjaren te praten. Dit is niet voor iedereen geschikt en het kan nodig zijn dat je als begeleider de gesprekken meer of minder stuurt. Meerdere bewoners genieten van het ophalen van herinneringen en kiezen er steevast voor om in de reminiscentie ruimte te vertoeven.

Het is een ruimte vol met oude voorwerpen die herinneringen oproepen aan vroeger. Het is bedoeld als een ruimte om te ontspannen. Het is een huiselijke en herkenbare sfeer waar ze in kunnen komen zitten en waarin ook reminiscentie activiteiten georganiseerd zullen worden

“Deze ruimte was enige tijd geleden nog een ergolokaal met witte muren zonder enige inrichting”, vertelt hoofdverpleegkundige David Van Goethem van de afdeling dove en dementerende bewoners. “Met de inzet van heel wat mensen hebben we dan getracht om van het lokaal een leefruimte te maken zoals de bewoners dat vroeger in hun eigen woning gekend hebben. “Met ondermeer een living en een eetkamer.”

Oude krantenknipsels

“We zijn begonnen met de muren te behangen met retrobehang dat verwijst naar de jaren ’50, ’60. Daarna plaatsten we oude meubels die we kregen van sympathisanten van ons woonzorgcentrum. Of op de kop konden tikken via de sociale media. Het is nog steeds een ‘work in progress’ want af en toe kunnen we nog dingen bijplaatsen.”

“In deze ruimte kunnen de demente bewoners de rust vinden en worden er ook activiteiten georganiseerd waarbij bijvoorbeeld koffie gedronken wordt uit een oud servies of waarbij oude krantenknipsels worden besproken. Waarbij bewoners hun verhaal kwijt kunnen over zaken die zij vroeger hebben meegemaakt.”

” Er wordt ook oude muziek gespeeld met de bedoeling dat zij zich hier thuis voelen en niet op de kamer zitten maar in een knusse omgeving die men vroeger thuis ook altijd gewend was. Dat is de sfeer die proberen te creëren in deze reminiscentiekamer.”

Tijdens deze 1ste familiedag waren er heel wat activiteiten op poten gezet in de cafetaria.

De bewoners konden meezingen met het contactkoor, onder leiding van Antoon Vermeir, dirigent van het St-Gregoriuskoor, er was een bingo en een Vlaamse kermis. Voor de allerkleinsten was er een kinderhoekje waar men glittertatoos kon laten zetten. Er was ook een kraampje waar men zelfgemaakte herfststukjes en geurzakjes kon kopen en een informatiestand over dementie.

Meer foto’s familiedag, klik hier
Meer foto’s reminiscentiekamer, klik hier

Voor de 1ste familiedag waren er heel wat activiteiten in de cafetaria
Er was ook een opendeur in de reminiscentiekamer waar personen met dementie tot rust kunnen komen

Minder deelnemers voor fietstocht voor de Dag van de Landbouw

TIELRODE/ELVERSELE – Ter gelegenheid van de Dag van de Landbouw organiseerde de Landelijke Gilde Tielrode/Elversele een fietstocht met vertrek en aankomst op het landbouwbedrijf van André en Rita Hofman-D’Hollander in de Moortelstraat.

“De gezinsfietstocht was zowat 25 kilometer lang en ging over landelijke wegen vanuit Tielrode richting Hamme-Zogge om via enkele lussen terug te keren naar de startplaats”, vertelt ondervoorzitter Frans De Laet. “Onderweg was er ook een bedrijfsbezoek. Door het voorspelde regenweer waren er maar 100 deelnemers voor de fietstocht. Terwijl we drie jaar geleden, de laatste tocht voor het uitbreken van de coronapandemie, met meer dan 300 waren.”

Na de fietstocht was er gezellig samenzijn in een loods van het landbouwbedrijf met Belgische gerechten, desserts en dranken. Er was ook nog animatie van harmonie St-Cecilia Tielrode. Kinderen konden zich uitleven op een springkasteel.

“Spijtig genoeg konden we dat niet in openlucht organiseren maar we waren toch nog met bijna 400 deelnemers”, glundert De Laet. “Daarbij heel wat uit Tielrode en Elversele maar ook uit Sint-Niklaas, Stekene en St-Gillis-Waas.”

Meer foto’s klik hier

Gezellige drukte tijdens de Kleinijge Feesten ondanks voorspelde slechte weer

STEENDORP – Zondag 18 september gingen op het natuurdomein Roomkouter in Steendorp de Kleinijge Feesten door, een event waarbij de nadruk ligt op natuurbeleving.

Een organisatie van het lokaal bestuur samen met diverse verenigingen.
De feesten werden opgevrolijkt door zachte muziek, volksspelen, natuuractiviteiten voor kinderen, sport en spel door de scouts, een hapje en een drankje. En gezellig buiten zijn in een zeer mooie natuur in de schaduw van het Natuurhuis.

Natuurpunt Scousele leverde gidsen voor een wandeling naar de kruitkamer van het Fort van Steendorp. Een Fort waar een 800-tal vleermuizen overwinteren. W

Tegelijkertijd ging de Briqville classic run door. Een loopwedstrijd in de natuur, volgens leeftijd en in verschillende afstanden.

“De opkomst was minder door het voorspelde slechte weer deze zondagnamiddag”, aldus Joris Baeck van de gemeentelijke Milieudienst. “Maar al bij al hebben we geluk gehad, dat het droog bleef tot zowat 17 uur. Zodoende was het toch nog gezellig druk op ons feestterrein.”

Meer foto’s, klik hier

Ondanks het voorspelde slechte weer was het toch nog gezellig druk

Grote strip-signeerdag van Culturele vereniging Spirit lokt heel wat bezoekers

TEMSE – Heel wat belangstelling voor de Grote Signeerdag van culturele vereniging Spirit zaterdag 17 september. Meer dan 20 stripmakers kwamen hun albums signeren tijdens het stripfestival in de feestzaal van het gemeentehuis.

Naar aanleiding van het event waren er ook enkele collectors items te vinden. Zo maakte striptenaar D’Auwe een prent van Ridder Dolf met het standbeeld van Jommeke en het oud gemeentehuis van Temse. De geplande openlucht stripbeurs moest door het kletsnatte weer wel naar binnen verhuizen.

Naar aanleiding van het evenement is ook een nooit eerder gepubliceerd verhaal van Brian Howell van striptekenaar Sylvain Polfliet verschenen.

“En daar heeft men 34 jaar op moeten wachten”, aldus Sascha Van Laeken. “In 1988 verscheen bij Uitgeverij Loempia ‘Dossier Pegasus’, een Brian Howell-verhaal van Sylvain Polfliet. Op de achterkant werd het volgende verhaal al aangekondigd: ‘Het Ozonsyndroom’. Het binnenwerk werd wel gedrukt maar verscheen nooit in album. Waarschijnlijk werd de gehele oplage vernietigd. Nu is dus, na 34 jaar wachten, een luxe-versie verschenen van deze strip.”

Meer foto(s, klik hier

Vriendenkring De Nauwe Band verkoopt 2000 plantjes voor Kom op tegen Kanker

TEMSE – Afgelopen weekend verkocht Vriendenkring De Nauwe Band tijdens het plantjesweekend van Kom op tegen Kanker, voor de 28ste keer, azalea’s voor het goede doel.

De vereniging zag in 1992 het levenslicht.

“Ondertussen, 30 jaar later, bestaat de hechte vriendengroep van weleer nog steeds”, vertelt Rudy Bredael. “Doorheen de jaren werden tal van activiteiten georganiseerd om in nauw contact te blijven met elkaar. Een activiteit die sinds 1995 jaarlijks terugkomt, is het plantjesweekend voor Kom Op Tegen Kanker. Bij de oprichting had de vriendenkring er voor gekozen zich te willen inzetten voor het goede doel.

“Ondanks het slechte weer verkochten we 2000 plantjes”, glundert Bredael. “Een opbrengst voor Kom op tegen Kanker van maar liefst 16 000 euro.”

Meer foto’s, klik hier

De vrijwilligers van Vriendenkring De Nauwe Band

Kinderen lezen voortaan alle nieuwtjes van de gemeente in de vernieuwde Pretgazet

TEMSE – Na twee jaar pauze is de Pretgazet helemaal terug: in een handiger formaat, frisse lay-out en met de beleving van kinderen extra in de kijker. De Pretgazet is de kinderkrant van Lokaal Bestuur Temse en bundelt het gemeentelijk aanbod voor kinderen tot 12 jaar. De gazet wordt verdeeld via de scholen.

De krant werd voor het eerst uitgegeven op 19 september 2010 en bleef 10 jaar lang een vertrouwd informatiekanaal voor ouders en kinderen.
Kinderen kozen mee de lay-out Door de coronapandemie werd de uitgave in juni 2020 tijdelijk gepauzeerd.

Handiger formaat

“We gebruikten die pauze om samen met de kinderen uit de Kinderraad de Pretgazet grondig te evalueren en een vernieuwd concept
uit te denken. En het resultaat mag gezien worden, vertelt schepen van Jeugd Tineke Van Britsom (N-VA). “Een Pretgazet voor en door kinderen, een handiger formaat en een nieuwe frisse lay-out.”

Blader je door de Pretgazet, dan ontdek je het aanbod vanuit de gemeente voor kinderen, maar ook nieuwe rubrieken zoals Het favoriete plekje van…, MC Award, Op stap met…, Vraag het aan…

Bedeling via de lagere scholen in Temse

De Pretgazet verschijnt vier keer per jaar en wordt verdeeld via de lagere scholen in Temse. Men kan een gratis exemplaar afhalen in de Bibliotheek, infobalie AC De Zaat en de Speel-o-theek. Krijg je graag een exemplaar in de brievenbus? Dat kan door je naam en adres te sturen naar pretgazet@temse.be.

Pretcamionet in een nieuw kleedje

Er rijdt tegenwoordig ook een gloednieuwe Pretcamionet door de straten van Temse. De Pretcamionet is een mobiel speelplein dat in de schoolvakantie extra pret brengt op verschillende speelpleintjes in onze gemeente. De leuke figuurtjes uit de Pretgazet vind je terug op de Pretcamionet.

Ook de Pretcamionette zit in een nieuw kleedje

Lien neemt deel aan selectie Miss Belgi¨¨e

Stemmen voor Lien kan nog tot en met 18 september via sms en website

TEMSE – Meer dan tweehonderd vrouwen willen Miss België 2023 worden. Dertig gelukkigen worden onder meer via provinciale missverkiezingen gekozen om door te gaan naar de selecties voor de finale. Eén van de geselecteerde kandidates is de 23-jarige Lien Pelgrims uit Temse.

De verkiezing van Miss België verloopt in verschillende fases. In een eerste fase wordt er een provinciale missverkiezing gehouden. Eens die eerste schifting achter de rug is, volgt er nog een nationale selectieronde, waarna er 30 meisjes in februari volgend jaar naar de nationale finale gaan.

Eén van die kandidates voor de verkiezing van miss Oost-Vlaanderen is Lien Pelgrims (23) uit Temse.

Lien Pelgrims is kandidate Miss België

Die verkiezing gaat zondag 18 september van 17 uur door in het Proximus Pop Up Theater in Plopsaland De Panne

“Men organiseert inderdaad eerst provinciale verkiezingen en de geselecteerden daarvan gaan door naar de grote verkiezing van Miss België”, vertelt Lien.

Lien studeert Agro-biotechnologie met als optie Dierenzorg in de Vives Hogeschool in Roeselare en schreef zich in voor de verkiezing op aanraden van enkele vrienden.

Miss Talent

“Veel vrienden vertelden mij dat ik model moest worden en daar echt iets mee moest doen”, klinkt het. “Een goede vriendin nam enkele jaren geleden deel en had mij ook al gestuurd om mij in te schrijven en mijn kans te grijpen, en daarom dacht ik waarom niet na corona.”

“Ik hoop natuurlijk bij de gelukkigen te zijn maar ik zou al blij zijn als ik Miss Talent wordt, dat is een deelverkiezing van Miss België”, stelt ze. “Ik ben in veel geïnteresseerd, ik zing, speel dwarsfluit en doe aan paardrijden. Voor corona speelde ik in musicals bij jeugdtheater Ondersteboven in Sint-Niklaas en ga proberen om dat opnieuw op te nemen dus dat zou wel leuk zijn om die deelverkiezing te winnen.”

De titel Miss Talent wordt gegeven aan het meisje met de mooiste en creatiefste persoonlijk act maar ook andere talenten worden in rekening genomen, zoals podiumprésence enz…

Stemmen

De voorbije dagen voerde Lien promo voor haar kandidatuur tijdens ondermeer de Sleutelbraderij en de Mobidag op de Markt. Ze verkocht er wafeltjes voor de goede doel actie van Miss België. Tot en met morgen kan men nog stemmen voor onze kandidate uit eigen gemeente, via sms en de website.

Stemmen voor Lien kan (t.e.m. 18 september) door het bericht ‘MOV29’ te sturen naar 6665 (1 euro per bericht – Enkel binnen België)

Stemmen kan ook via de site: https://app.missbelgium.be/vote/Provinciaal2023/MOV29

Lien voerde promo tijdens de Sleutelbraderij en tijdens de Mobidag op de Markt,
Zelfs Zeppe en Zikki wilden met haar op de foto 🙂

Vriendenkring De Nauwe Band verkoopt weer azalea’s voor Kom Op Tegen Kanker

Vriendenkring zoekt nog steeds vrijwilligers

TEMSE – Sinds 1995 trekken over het ganse land honderden enthousiaste vrijwilligers van Kom Op Tegen Kanker het derde weekend van september de straat op met azalea’s.

Komende vrijdag 16 en zaterdag 17 september verkoopt ook Vriendenkring De Nauwe Band voor de 28ste keer weer de plantjes voor het goede doel. De vrijwilligers staan op de wekelijkse markt en aan diverse supermarkten in Temse. De vriendengroep is nog steeds op zoek naar helpende handen.

Vriendenkring De Nauwe Band zag in 1992 het levenslicht. In dat jaar studeerden de kinderen van de leden van het oudercomité van de jongensschool Hollebeek af. Deze leden waren ondertussen een hechte vriendengroep geworden en om te verhinderen dat het contact zou verwateren, besloten ze de leuke samenwerking verder te zetten in een vriendenkring.

Vaste verkooppunten

“Ondertussen, 30 jaar later, bestaat de hechte vriendengroep van weleer nog steeds”, vertelt Rudy Bredael. “Doorheen de jaren werden tal van activiteiten georganiseerd om in nauw contact te blijven met elkaar. Een activiteit die sinds 1995 jaarlijks terugkomt, is het plantjesweekend voor Kom Op Tegen Kanker. Bij de oprichting had de vriendenkring er voor gekozen zich te willen inzetten voor het goede doel.”

Toen in de pers een oproep met betrekking tot het plantjesweekend voor Kom Op Tegen Kanker verscheen, was hun goede doel gekend.

“In de beginjaren reden onze vrijwilligers met een vijftal wagens door Temse en verkocht de plantjes deur-tot- deur”, klinkt het. “Ondertussen verkoopt onze vriendengroep al enkele jaren vanop vaste verkooppunten: de vrijdagse markt en op de parking van grootwarenhuizen.”

De Gentse azalea’s die worden verkocht, worden milieuvriendelijk geteeld, zijn makkelijk te onderhouden en zijn een echt Vlaams streekproduct. Een plantje kost 8 euro.

Vrijwilligers gezocht

“Met de opbrengst kan Kom Op Tegen Kanker allerlei projecten financieren in de vorm van een luisterend oor, activiteiten, lotgenoten, contact, informatie en praktische of financiële hulp voor mensen met kanker en hun omgeving”, stelt Bredael. Vorig jaar werden in totaal 328.697 planten verkocht, goed voor een opbrengst van 2.315.045 euro. Onze Vriendenkring verkocht toen maar liefst 2.400 plantjes. Hopelijk kan ook dit jaar het plantjesweekend op een fantastische verkoop rekenen.”

Wie graag azalea’s wil verkopen, maar nog geen team heeft, Vriendenkring De Nauwe Band kan altijd helpende handen gebruiken. Geïnteresseerden kunnen zich richten tot Rudy Bredael via rudy.bredael@skynet.be of 0479 68 13 34.

Ook dit jaar verkoopt de Vriendenkring weer plantjes voor KOTK

Nog meer protest tegen afsluiten van zijstraten van de N16

Tijdelijke afsluiting Laagstraat en S-G Boereboomstraat van N16 voorlopig uitgesteld

TEMSE – De eerder aangekondigde afsluiting van de S-G Boereboomstraat en de Laagstraat van de N16 is na bijkomend overleg met het lokaal bestuur met enkele weken verlaat.

Normaal zou dit vandaag gebeuren. Ondertussen blijft men bij de TTS ondernemingsclub niet bij de pakken zitten en starten zij een petitie om de aansluiting met de Laagstraat open te houden.

“Als de werken aan het kruispunt Hoogkamerstraat en het viaduct over de E17 genormaliseerd zijn zullen de aansluitingen van de Laagstraat en de Secretaris-Generaal Boereboomstraat op de Gewestweg (N16) zoals afgesproken en gepland afgesloten worden”, stelt men bij Wegen en Verkeer.

“Deze aansluitingen zijn immers onveilig omdat verkeer op de gewestweg in conflict komt met automobilisten die vanuit deze zijstraten de gewestweg oprijden. Om de impact op de verkeerssituatie te monitoren zullen we deze afsluiting wel eerst uitvoeren met voorlopige ingrepen. Na een evaluatieperiode van ongeveer een half jaar zullen we beslissen of de afsluiting definitief gemaakt wordt.”

Ondertussen start de ondernemingsclub van bedrijvenzone TTS een petitie tegen afsluiten kruispunt N16: “Al het verkeer van de TTS-zone langs één in- en uitweg sturen is om problemen vragen”, klinkt het bij voorzitter Roland Van Gasse.

Voorzitter Roland Van Gasse van de TTS Ondernemingsclub

AWV ging normaal vandaag dinsdag reeds de twee kruispunten afsluiten maar zowel de gemeente als de bedrijven uit de TTS-zone voelden zich in snelheid gepakt door de ingreep en tekenden protest aan. Die was normaal pas gepland als de heraanleg van het kruispunt en de brug in de Hoogkamerstraat volledig afgewerkt waren. “En dat is nog niet gebeurd”, benadrukt Roland Van Gasse. “Er staan momenteel nog altijd werflichten op het kruispunt van de Hoogkamerstraat. Voor definitieve lichten is het wachten tot december dit jaar.”

De bedrijven uit de TTS-zone willen echter liefst dat er aan de situatie niks veranderd. Op 29 september is er een overlegvergadering met de gemeente.

“AWV is een zeer moeilijke gesprekspartner en heeft de wetgeving aan haar kant”, weet Van Gasse. “Om ons ongenoegen te uiten en onze eisen kracht bij te zetten, wordt nu een petitie gehouden. We vrezen namelijk een verkeersinfarct als alle verkeer van en naar TTS via de Hoogkamerstraat wordt gestuurd.

Alternatief voorstel

“De huidige kruising van de N16 met de Laagstraat is verre van ideaal”, stelt de voorzitter. “Maar waarom zo’n drastische ingreep als afsluiten? Wij hebben een alternatief voorstel. Er is voldoende ruimte voor de aanleg van een in- en uitvoegstrook om het kruispunt veiliger te maken.” De TTS Ondernemingsclub vreest dat de bedrijvenzone op termijn een afgesloten eiland wordt met slechts één in- en uitrit.

“Er wordt immers ook al gesproken over een vrachtwagensluis ter hoogte van de Laarstraat aan Eigenlo. We zitten hier echter wel met 300 bedrijven en 5.000 werknemers. Als de Hoogkamerstraat geblokkeerd wordt door een zwaar ongeval, zitten we vast. De paaltjes die men wil plaatsen aan de Laarstraat zijn immers enkel weg te nemen door hulpdiensten en ook de doorsteek voor auto’s via de Kleine Dweersstraat verdwijnt binnenkort.”

Boerenprotest

Ook tegen het afsluiten van de S.G. Boereboomstraat aan de overkant van de N16 klinkt veel kritiek, onder meer van de Bedrijfsgilde Wase-Scheldekant, een lokale structuur van Boerenbond die land- en tuinbouwers uit Kruibeke en Temse groepeert.

“Dit is een belangrijk knooppunt voor het landbouwverkeer”, kinkt het bij Anne-Marie Eeckhaudt van de Bedrijfsgilde Wase Scheldekant. “De gemeente Temse heeft weert het landbouwverkeer om veiligheidsredenen uit het centrum. Een groot deel volgt vandaag het traject Ruisstraat, S.G. Boereboomstraat en N16. Het landbouwverkeer verleggen naar het kruispunt van de Hoogkamerstraat zal tot meer onveilige situaties leiden en tot piekbelasting van dit kruispunt.” De Bedrijfsgilde stelt eventueel nog voor om met een tractorsluis te werken zodat het kruispunt enkel nog toegankelijk wordt voor het landbouwverkeer, maar niet meer voor het personenvervoer.”

Picknick ‘Eigen Kweek’ een succes

TEMSE – Tijdens de Mobidag op de Markt organiseerde Trekkersgroep Temse FairTradeGemeente (FTG) voor de zesde keer de Picknick ‘Eigen Kweek’. FTG wil met dit initiatief diverse duurzame landbouwinitiatieven uit eigen gemeente in de verf zetten.

“Net zoals de voorbije jaren hadden we zowat 70 inschrijvingen voor onze picknick, alweer een succes dus”, vertelt Els Vercouteren van de Trekkersgroep.

Dit jaar had de trekkersgroep ook een primeur. Men serveerde het algen-ijs van de Heirbaut Hoeve.

Ginny Heirbaut van de Heirbaut Hoeve kwam toelichten hoe hun bedrijf emissies zoveel mogelijk beperkt door het methaangas in de stalmest om te zetten in groene stroom. Een korte keten organiseert via hun hoevewinkel, voor biodiversiteit zorgt op de akkers, en sinds kort ook prominent in het nieuws kwam met hun algenteelt om de CO2 uitstoot nog meer te verminderen.

Meer foto’s, klik hier

Ginny Heirbaut van de Heirbaut Hoeve kwam toelichten hoe hun bedrijf emissies zoveel mogelijk beperkt door het methaangas in de stalmest om te zetten in groene stroom.