POLITIE. Intrekking rijbewijs, snelheidscontroles en inbeslagname voertuig

Intrekking rijbewijs
Een 37 jarige man uit Temse verloor de controle over zijn stuur aan het rond punt in de Doornstraat en belandde met zijn voertuig in de beplanting.
De man legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 1,75 promille alcohol in zijn bloed had.
Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. De bestuurder werd lichtgewond.
Snelheidscontroles
TEMSE

Sint Amelbergalaan  201 gecontroleerde      14 geflitst
B.A. Heymanstraat (30km)  294                    25 geflitst
B.A. Heymanstraat (50km)  281                      0 geflitst

Inbeslagname voertuig – rijden spijts verval
Een 34-jarige man uit Sint-Niklaas werd in de Schoolstraat opnieuw betrapt op het rijden onder invloed van drugs. Hij legde een positieve ademtest af. De man zijn rijbewijs werd afgelopen zaterdag onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Het parket werd ingelicht. De man zijn voertuig werd inbeslaggenomen.

Gemeente dankte zwerfvuilvrijwilligers van project ‘Schoon Volk’

TEMSE – Op dinsdag 21 november nodigde het Gemeentebestuur de 21 Temsese vrijwilligers-deelnemers aan het zwerfvuilproject ‘Schoon Volk’ uit op een tref- en dankmoment in AC De Zaat.

Zij werden uitvoerig bedankt voor hun inzet en engagement door de schepenen Franky De Graeve (Milieu-CD&V)) en Hugo Maes (Groen & Natuur – CD&V) en Nele De Blieck, projectmedewerker bij MIWA.

Het project ‘Schoon Volk’ werd 7 maanden geleden opgestart door MIWA (i.s.m. de gemeenten Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster) met als doel een netwerk van zwerfvuilvrijwilligers uit te bouwen die op regelmatige basis zwerfvuil in hun eigen buurt opruimen. Gelijkaardige projecten in andere regio’s toonden aan dat door deze werkwijze het zwerfvuil na verloop van tijd ook effectief vermindert. Intussen telt het project al 182 vrijwilligers, van wie 21 uit Temse, die verspreid over de gemeente het zwerfvuil aanpakken (zowel in de dorpscentra als natuur- en poldergebieden). In totaal verzamelden onze vrijwilligers uit Temse samen al ca. 250 zakken zwerfvuil.
In oktober verscheen ook de eerste nieuwsbrief van ‘Schoon Volk’ voor de vrijwilligers.

Inwoners die daadwerkelijk willen bijdragen aan een zwerfvuilvrije gemeente, kunnen zich kandidaat stellen als ‘Schoon Volk-vrijwilliger’ door contact op te nemen met Joris Baeck van de gemeentelijke Milieudienst (AC De Zaat, 2de verdieping), tel. 03 710 12 31, joris.baeck@temse.be. Hij bezorgt het contract en de nodige materialen om aan de slag te gaan.

Op dinsdag 5 december is het de Internationale Dag van Vrijwilligerswerk, waarop de wereld stilstaat bij het belang van miljoenen vrijwilligers die zich overal ter wereld nuttig maken. Ook in Temse dragen vrijwilligers hun steentje bij op heel wat domeinen. Als blijk van waardering en erkentelijkheid organiseert het Gemeentebestuur jaarlijks een dankmoment voor ALLE vrijwilligers, met wie het samenwerkt.

V.l.n.r. Benny Foubert, Herwig Van Eynde, Riet Wouters, Aloïs De Ben, Fabienne Burm, Anny Claessens, Franky Eeckelaert (milieufunctionaris), Annick Rooms, schepen van Milieu Franky De Graeve, Nele De Blieck (projectmedewerker MIWA), Joris Baeck (Milieudienst), Pierre De Meyer, Ria Buysrogge, Veerle Buytaert, Astrid Martens, Veerle Colpyn en schepen van Groen Hugo Maes.

 

Mobiliteitsstudie moet meer duidelijkheid brengen over parkeerproblematiek

TEMSE – De voorbije dagen was er op de sociale media heel wat ophef over het betalend parkeren dat op de Wilfordkaai in voege is getreden. Vooral de prijzen om te parkeren zorgen voor heel wat ongenoegen bij buurtbewoners en andere Temsenaars. Bovendien waren er geruchten dat men binnenkort ook op de parking aan de Consciensestraat betalend parkeren zou invoeren.

“De bewoners zijn niet opgezet met de tarieven die duurder zijn dan op de omliggende betaalparkings”, stelde oppositieraadslid Bert Bauwelinck (SP-A) tijdens de gemeenteraad. “Hoe  v​erliepen de onderhandelingen met de uitbater van de parkings op de Wilfordkaai, inzake de afstemming van de parkeertarieven met die van de aanpalende straten, wanneer wordt de mobiliteitsstudie afgerond en klopt het gerucht dat men eventueel ook nadenkt over het invoeren van betalend parkeren aan de parking aan de Consciencestraat ?”

Mobiliteitsstudie
“Sinds eind vorige week zijn we in bezit van de mobiliteitsstudie”, antwoordde schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA). “Van zodra we samen met het college die aandachtig hebben doorgenomen en knopen hebben doorgehakt zal die studie worden voorgesteld tijdens een Commissie Verkeer, hopelijk nog in de maand december. De parkeerproblematiek en het eventueel invoeren van bewonerskaarten is een deel van die studie die we nu grondig gaan bekijken en waar men binnenkort meer over verneemt. Ik ga nu niet voor mijn beurt spreken.”

Volgens Lieve Truyman zijn er trouwens geen plannen om betalend parkeren in te voeren aan de Consciensestraat.

“Ik hoorde het in Keulen donderen, toen ik hoorde van die geruchten”, klonk het bij de Mobiliteitsschepen.
“Tot nu toe zijn er trouwens geen gesprekken geweest met de uitbater van de parkings op de Wilfordkaai maar praten kan altijd en is zeker niet uitgesloten.”

“De uitbater van de parkings op de Wilfordkaai moet een keuze maken”, klonk het bij Annemie-Peeters-Muyshondt (Vlaams Belang) ” Ofwel geen inkomsten door lege parkings, of wel inkomsten met betaalbare tarieven”.

Er is heel wat te doen omtrent de parkeertarieven op de Wilfordkaai

 

Binnenkort ook Schelde en Durme als laatste rustplaats

TEMSE – Inwoners van Temse en zijn deelgemeenten kunnen wellicht vanaf begin volgend jaar al een laatste rustplaats krijgen in de Schelde en de Durme. De gemeente wil een serene afscheidsplek inrichten, in de buurt van waar Schelde en Durme samenvloeien.

Antwerpen lanceerde onlangs de mogelijkheid om afscheid te nemen aan de Schelde. Aan de Tavernierkaai is een veilige en serene plek ingericht om de as van de overledene(n) aan de rivier toe te vertrouwen.

Het initiatief zette de gemeente Temse aan het denken. De inwoners van Temse en Steendorp zijn verknocht aan de Schelde, in Tielrode en Elversele is de band met de Durme groot. Daarom wil schepen van Begraafplaatsen Hugo Maes (CD&V) het voorbeeld van Antwerpen volgen. “Het is niet alleen Antwerpen, begrafenissen op zee waren ook al mogelijk. We moeten het warm water niet opnieuw uitvinden. Daarom namen we al contact op met Antwerpen en met de dienst Waterwegen en Zeekanaal. Zo kunnen we ook instappen in dit verhaal”, aldus schepen Maes.

Afbreekbare urne

Er is zelfs al een plekje gevonden. “De Wilfordkaai of de Scheldebrug zijn geen optie. Het moet een stijlvolle en piëteitsvolle locatie zijn. We denken aan de plaats waar Durme en Schelde samenvloeien. Het is een plek waarin de inwoners van alle deelgemeenten zich kunnen vinden. Hier kan een afbreekbare urne met de as van de overledene te water gelaten worden. Langs de weg willen we een klein stiltegebied aanleggen, met een zitbank, een monumentje en een gedicht. Zo krijgen we een sereen plekje waar mensen aan hun dierbaren kunnen denken.”

Maar er is ook nog een alternatief. “We plegen overleg met de veerboot van Tielrode, om te zien of asverstrooiing vanop het schip ook een mogelijkheid vormt”, verklapt schepen Maes, die denkt dat het snel kan gaan. “Ik werk een concreet voorstel uit, dat ik begin volgend jaar al hoop voor te leggen aan het schepencollege. Daarna kan het snel naar de gemeenteraad.”

Bert Bauwelinck (SP.A), die tijdens de gemeenteraad aandrong op een asverstrooiing op de Schelde, is tevreden. “Bedankt Antwerpen voor het inspirerende idee. Ook in Temse is de band met het water van de Schelde en de Durme groot, dus de inwoners zullen deze mogelijkheid zeker op prijs stellen”, denkt het gemeenteraadslid.

Bron: HN/GVA – Guy Van Vliet

Vanaf 2018 wellicht zullen Temsenaars hier hun laatste rustplaats kunnen vinden (Foto: GVV)

Stefan Ivens is prins carnaval Tielrode 2018

TIELRODE – In café The Ranch is Stefan Ivens (39)  verkozen tot Prins Carnaval 2018 voor Tielrode. Hij won de tweestrijd met Dries Van Puymbroeck.

Samen met zijn eredames Kelly Muyshondt en Tinneke Ivens zal hij de scepter zwaaien over het Tielroodse carnaval tijdens het weekend van 11 februari.
“Met Dries had ik een waardige en sterke tegenkandidaat, hij heeft dat super gedaan”, klinkt het bij Stefan. “Ik ga proberen om alle carnavalisten trots te maken en er een spetterend carnavalsseizoen van te maken.”

POLITIE. Dader aanrandingen opgepakt, cannabisplantage in aanbouw opgedoekt en woninginbraak.

Dader van aanrandingen opgepakt
Vrijdagmorgen 24 november werd een 25-jarige man uit Temse opgepakt. De jongeman had op zondag 12 november 2017 twee dames aangerand in het centrum van Temse. Er waren camerabeelden van de jongeman. Na grondig speurwerk werd de jongeman geïdentificeerd.
Hij werd deze namiddag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in de Dendermonde.
De man werd aangehouden door de onderzoeksrechter en werd overgebracht naar de gevangenis.

Cannabisplantage in opbouw opgedoekt
Donderdag 23 november werd een cannabisplantage in opbouw opgedoekt. Deze bevond zich in een loods in de Hogerakkerhoek in Kruibeke.
In de loods werd een professionele plantage gebouwd, lampen, koolstoffilters, isolatiemateriaal, paletten potgrond,… werd er aangetroffen. Alles werd inbeslaggenomen.
Gelet op de oppervlakte, de constructie en het aanwezige materiaal zou de plantage een capaciteit van 10.000 planten gehad hebben.
De verdachten waren niet ter plaatse. Het onderzoek is volop lopende.

Woninginbraak
Er werd ingebroken in een woning in de Magnolialaan in Temse. Er werd een raam opengebroken langs de zijkant van de woning. Alle kasten en laden werden doorzocht. Er werden juwelen gestolen.

Stefan en Dries strijden om de Prinstitel in Tielrode

TIELRODE – Vrijdagavond 24 november vindt in café The Ranch de prins carnavalverkiezing plaats voor carnaval 2018 in Tielrode. Twee kandidaten gaan de strijd aan om de scepter te kunnen zwaaien over het Tielroodse carnaval, het weekend van 11 februari 2018.

Stefan Ivens (39) is lid van carnavalsgroep TKV The Gommybears, waar hij ook een tijdlang voorzitter was.
“Het is altijd al een droom geweest om prins carnaval van Tielrode te zijn”, vertelt Stefan.” Vooral omdat mijn dochter Marceline en zoon Seppe vorig jaar jeugdprins en -prinses waren. Het zal een spannende strijd worden want Dries is een geduchte tegenkandidaat. We zijn evenwaardige tegenstanders.”

Dries Van Puyenbroeck (22) is zes jaar lid van de carnavalsvereniging De Kettermuitsvrienden en comitélid van de Orde van ’t Veir, het comité dat opnieuw carnavalsfeesten introduceerde in de Durmegemeente.
“Ik ben nu op een leeftijd gekomen waarvan ik denk dat ik het aan kan”, klinkt het bij Dries. “Daarom was het nu dé moment om mij kandidaat te stellen.”

Prins carnavalsverkiezing Tielrode 2018 24/11/17 20.30 u. café The Ranch/Ruisstraat Tielrode

Stefan Ivens en Dries Van Puyenbroeck strijden om de titel “Prins carnaval Tielrode 2018”

WoonAnker nam eerste electrische wagen in gebruik

TEMSE – Sociale Huisvestingsmaatschappij WoonAnker nam een electrische wagen in gebruik. Het is meteen de eerste in het wagenpark van de maatschappij.

Heel bewust heeft WoonAnker beslist om voor deze wagen een elektrische versie te kiezen, ondanks de hogere aankoopprijs.
“De raad van bestuur is van mening dat ook een sociale huisvestingsmaatschappij een ecologische opdracht heeft”, aldus voorzitter Koen De Clercq “Daarom dat een eerste volledig electrische wagen in dienst werd genomen die vooral zal gebruikt worden door de sociale dienst in zijn taken om bij de huurders op bezoek te gaan. En de technische dienst om plaatsbeschrijvingen te gaan uitvoeren in het patrimonium.”

Een bijhorend laadpunt zal ook voorzien worden.

“Om het verhaal compleet te maken zal de wagen opgeladen worden door elektriciteit die opgewekt wordt uit de zonnepanelen die op het dak van de maatschappelijke zetel, aan Mariadal, aanwezig zijn”, klinkt het. “Het verbruik van een elektrische wagen is zonder eigen productie ongeveer €4/100km wat minder dan de helft is van een gewone wagen. Als je zelf elektriciteit opwekt wordt dit nog een stuk lager. Ook de onderhoudskosten van een electrische wagen zijn nagenoeg nihil.”

Sam De Graeve, hoofdverdeler voor Nissan, overhandigde de sleutels aan voorzitter Koen De Clercq, in aanwezigheid van beide ondervoorzitters Stephan Van der Gucht en Eddie Van der Vieren

Historiek van de zwembaden in jaarboek van het Gemeentemuseum

TEMSE – Komende vrijdag 24 november vindt in de feestzaal van het gemeentehuis op de Markt de voorstelling plaats van het jaarboek 2016 van het Gemeentemuseum.

Het jaarboek bevat ondermeer een artikel over de historiek van zwemkommen en zwembaden in Temse. Tevens wordt die avond een film over de zwembaden en watersporten in Temse vertoond, gemaakt door de Waaslandse Videoclub Temse. Dit met unieke beelden van het zwemmen van vroeger tot nu.

 

Doornstraat afgesloten voor rioleringswerken

TEMSE – De Doornstraat zal komende week drie dagen afgesloten zijn voor een rioolaansluiting

Aan de Doornstraat 16A dient een rioolaansluiting voorzien te worden. De werken worden uitgevoerd van maandagochtend 27 november tot en met woensdag 29 november door de gemeente Temse.  De Doornstraat zal daardoor ter hoogte van de werken volledig afgesloten worden voor alle verkeer.
Enkel (brom)fietsers en voetgangers worden langs de werken geleid.

Ook lokaal verkeer blijft mogelijk vanuit de Gewestweg N16 en Velle tot aan de werken aan de Doornstraat 16A. Een lokale omleiding is voorzien via de Gewestweg N16 – Hoogkamerstraat – Eigenlostraat – Eigenlo in beide rijrichtingen.

Omwille van de werken zal er op die dagen ook geen busbediening kunnen voorzien worden in de Doornstraat.

POLITIE. Fietsster gewond, poging woninginbraak


Fietsster gewond

Woensdagmorgen 22 november omstreeks 7.15 uur werd een 58-jarige fietsster uit Willebroek, aangereden op het fietspad langsheen de N16 door een bromfietser. Deze nam de vlucht. De vrouw werd gewond aan haar oog en knie.

Poging Woninginbraak
In de Veldstraat in Temse werd een bewoner opgeschrikt door lawaai achteraan in zijn woning. Toen de man ging kijken zag hij drie personen staan. Deze zijn gaan vluchten. Het achterraam werd stukgeslagen.

70-jarigen vierden feest

TEMSE – Zaterdag 18 november vierden de 70-jarigen van groot-Temse feest. In feestzaal Den Oever konden ze de benen onder tafel schuiven voor een feestmaal.

Vooraf kwam burgemeester Luc De Ryck de borelingen uit 1947 gelukwensen.

“We waren met 51 jarigen en in totaal met 88 aanwezigen voor het feestmaal’, aldus René Wittock, voorzitter van het organisatiecomité. “Het feestcomité bestond verder uit Betty Vermeulen, Rita Egghe, Paula Janssen, Monique De Cauwer, Jeaninne Van Landeghem, Freddy Van Meervenne, Pierre Cappaert en Louis Pauwels. Zeventig jaar, het is al wat. We voelen ons nog jong maar we voelen dat we toch al een heel eind gevorderd zijn. We hebben geluk dat we kunnen feesten, ook al is het met de bijhorende ongemakken.”

De 70-jarigen samen met burgemeester Luc De Ryck