Binnenkort ook Schelde en Durme als laatste rustplaats

TEMSE – Inwoners van Temse en zijn deelgemeenten kunnen wellicht vanaf begin volgend jaar al een laatste rustplaats krijgen in de Schelde en de Durme. De gemeente wil een serene afscheidsplek inrichten, in de buurt van waar Schelde en Durme samenvloeien.

Antwerpen lanceerde onlangs de mogelijkheid om afscheid te nemen aan de Schelde. Aan de Tavernierkaai is een veilige en serene plek ingericht om de as van de overledene(n) aan de rivier toe te vertrouwen.

Het initiatief zette de gemeente Temse aan het denken. De inwoners van Temse en Steendorp zijn verknocht aan de Schelde, in Tielrode en Elversele is de band met de Durme groot. Daarom wil schepen van Begraafplaatsen Hugo Maes (CD&V) het voorbeeld van Antwerpen volgen. “Het is niet alleen Antwerpen, begrafenissen op zee waren ook al mogelijk. We moeten het warm water niet opnieuw uitvinden. Daarom namen we al contact op met Antwerpen en met de dienst Waterwegen en Zeekanaal. Zo kunnen we ook instappen in dit verhaal”, aldus schepen Maes.

Afbreekbare urne

Er is zelfs al een plekje gevonden. “De Wilfordkaai of de Scheldebrug zijn geen optie. Het moet een stijlvolle en piëteitsvolle locatie zijn. We denken aan de plaats waar Durme en Schelde samenvloeien. Het is een plek waarin de inwoners van alle deelgemeenten zich kunnen vinden. Hier kan een afbreekbare urne met de as van de overledene te water gelaten worden. Langs de weg willen we een klein stiltegebied aanleggen, met een zitbank, een monumentje en een gedicht. Zo krijgen we een sereen plekje waar mensen aan hun dierbaren kunnen denken.”

Maar er is ook nog een alternatief. “We plegen overleg met de veerboot van Tielrode, om te zien of asverstrooiing vanop het schip ook een mogelijkheid vormt”, verklapt schepen Maes, die denkt dat het snel kan gaan. “Ik werk een concreet voorstel uit, dat ik begin volgend jaar al hoop voor te leggen aan het schepencollege. Daarna kan het snel naar de gemeenteraad.”

Bert Bauwelinck (SP.A), die tijdens de gemeenteraad aandrong op een asverstrooiing op de Schelde, is tevreden. “Bedankt Antwerpen voor het inspirerende idee. Ook in Temse is de band met het water van de Schelde en de Durme groot, dus de inwoners zullen deze mogelijkheid zeker op prijs stellen”, denkt het gemeenteraadslid.

Bron: HN/GVA – Guy Van Vliet

Vanaf 2018 wellicht zullen Temsenaars hier hun laatste rustplaats kunnen vinden (Foto: GVV)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *