Parkeerverbod voor vrachtwagens in TTS-zone

Wel nog enkele vrije parkeerplaatsen in de Nederlandstraat en de Kapelanielaan

TEMSE – De TTS industriezone krijgt een nieuw parkeerreglement. De toenemende bedrijvigheid doorheen de jaren zorgde voor grote druk op de parkeerplaatsen langsheen de openbare weg. Talloze geparkeerde vrachtwagens, trailers en containers deden de verkeersveiligheid en leefbaarheid van de buurt achteruitgaan.

“Op 6 september 2021 werd een bevraging gelanceerd waarbij bedrijven en bewoners van de zone hun mening konden geven over de aanpak van de parkeerproblematiek”, stelt schepen Lieve Truyman (N-VA). Zowat 70 procent van de ondervraagden gaf de voorkeur aan een regeling met een totaalparkeerverbod voor vrachtwagens. Een duidelijk signaal dat het Lokaal Bestuur vertaalde naar een aangepaste regelgeving ter plaatse.”

De bedrijven uit de TTS-zone ijverden al langer voor een oplossing van de parkeerproblematiek.

“Truckers die hier in de zone zelfs niets te zoeken hebben, kwamen hier overnachten. In de omliggende gemeentes heerst er al lang een parkeerverbod in de industriezones”, vertelt schepen Lieve Truyman (N-VA). “De truckers die hier kwamen kamperen, lieten steeds een hoop vuil achter en truckers kunnen hier ook niet naar het toilet of kunnen niet douchen”, zegt schepen Stephan Van den Gucht.”

Er heerst vanaf vandaag een parkeerverbod in heel de zone met uitzondering van een aantal voorziene parkeerplaatsen in de Nederlandstraat. Hier kunnen vrachtwagens ’s nachts nog terecht om te overnachten tussen 6 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends.”

Circulatiewijziging

In de Nederlandstraat, tussen de uitrit van Truckwash Marlo en de Luxemburgstraat, is een strook voorzien waar vrachtwagens kunnen parkeren indien zij arriveren tussen 18u. en 6u. Verder blijft er ook een parkeerhaven beschikbaar in het doodlopend deel van de Kapelanielaan ter hoogte van de firma Gilbert De Clercq.

Om in de Nederlandstraat voldoende plaats te creëren voor geparkeerde vrachtwagens geldt, tussen Truckwash Marlo en de Luxemburgstraat, eenrichtingsverkeer met als toegestane rijrichting vanuit de Laagstraat richting Luxemburgstraat. Vanaf de uitrit van Truckwash Marlo blijft verkeer in dubbele richting mogelijk, zodat voertuigen die het terrein van de truckwash verlaten niet onnodig om moeten rijden om de parking te bereiken.

De Nederlandstraat wordt ook tussen de Luxemburgstraat en Hoogkamerstraat eenrichting, om te verhinderen dat verkeer via de woningen naast de brug van de Hoogkamerstraat richting TTS komt gereden. In de Kapelanielaan en Hoogkamerstraat was eerder al eenrichtingsverkeer van kracht in het kader van de werken aan de N16.

Hoogdag

Voorzitter Roland Van Gasse van de TTS Ondernemersclub is een tevreden man.

“Het is een hoogdag voor de TTS zone want deze realisatie verhoogt de veiligheid voor alle weggebruikers”, zegt Van Gasse. Waar de chauffeurs dan nu naartoe moeten, dat is volgens Lieve Truyman een opdracht voor de hogere overheid.

“Het is aan hen om een veilige plaats te voorzien waar chauffeurs kunnen overnachten met de nodige sanitaire infrastructuur.”

Bij de realisering van de Oostelijke tangent zou aan de nieuwe afrit van de E17 uit de richting van Gent, aan de Laagstraat, een parking voor vrachtwagens gerealiseerd worden. Maar de start van die werken is nog niet voor morgen.

Het parkeerverbod voor vrachtwagens werd vandaag officieel gelanceerd door het Lokaal Bestuur in aanwezigheid van schepen Lieve Truyman, schepen Stephan Vandergucht, Roland Van Gasse, voorzitter van de TTS Ondernemingsclub vzw en hoofd van de Mobiliteitsdienst Tonny Schelfhout.

Vlnr. Tonny Schelfhout (verantwoordelijke dienst Mobiliteit), Roland Van Gasse (Voorzitter TTS ondernemingsclub), Lieve Truyman (Schepen) en Stephan Van der Gucht (Schepen)

Poetsvrouw Marleen gevierd door leerlingen Hollebeekschool

TEMSE – Na méér dan 36 jaar de Hollebeekschool ‘spik en span‘ te houden, gaat poetsvrouw Marleen Stroobandt op 1 juli op pensioen. Woensdagmorgen werd ze door de 400 leerlingen van de lagere school daarvoor in de bloemetjes gezet.

“Marleen begon als poetsvrouw toen onze school nog de ‘Jongensschool Sint-Antonius’ was”, vertelt directrice Caroline De Vriendt “Dat was een klein wijkschooltje met zes klassen en ze zag deze uitgroeien tot de grootste school van Temse nu met 18 volle klassen.”

De leerlingen en het onderwijzend personeel verkleedden zich als poetshulp.

“Deze morgen konden we haar met de hele school verrassen: in stoet trokken we naar haar huis en zag zij plots meer dan 400 Hollebekertjes aan haar deur staan. Door een ere-haag van mini- (en maxi-) poetshulpen werd zij naar school begeleid waar de ‘pensioeninspectie’ haar nog een aantal testjes liet uitvoeren die zij natuurlijk met glans uitvoerde.

Marleen kon met iedereen overweg en deed haar job vol overgave. In de zomervakantie als de kinderen hier niet waren was het precies een festival tijdens het poetsen. De muziek stond loeihard en dan zong en danste ze mee.”

Marleen had wel verwacht dat de school een verrassing in petto had.

“Maar het is heel ontroerend om dit te zien”, vertelt Marleen. “Ik heb hier super graag gewerkt. Ik zal vooral de kinderen en de leuke contacten missen.”

Meer foto’s, klik hier

Der leerlingen vormden een erehaag voor poetsvrouw Marleen
Marleen op de foto met alle juffen en meesters

Gemeentelijk cultuurteam stelde aanbod seizoen 2022-2023 voor

Ook komende zomer een gevarieerd aanbod voor jong en oud

TEMSE – Dinsdag stelde het cultuurteam, samen met onder meer schepen van Cultuur Lieve Truyman (N-VA), diensthoofd Cultuur Linda Van Buynder, Cultuurbeleidscoördinator Sophie Vermeire, Rebecca Hullegems en Jasmijn Ampe in de theaterzaal Roxy de cultuuractiviteiten voor 2022-2023 voor.

Het startschot voor een nieuw jaar vol culturele activiteiten wordt gegeven op 27 augustus. Vanaf dan start de online-voorverkoop van de tickets.

Temse biedt een gevarieerd aanbod aan. Aan humor alvast geen gebrek komend cultuurseizoen met optredens van Soe Nsuki en Jan Van Looveren.

Muziek mag uiteraard ook niet ontbreken, hier zorgen bijvoorbeeld Barbara Dex en Eva De Roovere voor.

“We bieden ook workshops aan, van sieraden maken met hars tot whiskey proeven”, vertelt Linda. “De workshops met eten of drinken hebben altijd veel succes en zijn dus snel volzet, vroeg inschrijven is dus de boodschap.”

Vriendenpas

De geplande activiteiten gaan voornamelijk door in Theaterzaal Roxy.

“Iedere artiest die hier komt, is vol lof over onze prachtige locatie. We staan heel dicht bij ons publiek, de gezelligheid primeert hier”, klinkt het bij Linda. “Nieuw dit jaar zijn onze avondvoorstellingen voor het hele gezin. We richten ons hier vooral naar de 12-plussers, we willen hen verrassen met twee leuke avondvoorstellingen.”

“Men kan trouwens ook vriend worden van het CC”, vertelt Lieve Truyman. “Dat doet men door een vriendenpas aan te kopen voor 10 euro. Voor alle voorstellingen en films geldt een basisprijs en een kortingsprijs. Maar als vriend van het CC kan je van het kortingstarief genieten en kom je in aanmerking voor exclusieve acties.”
(lees verder onder de foto)

Het team dat zorgt voor een gevarieerd cultuuraanbod in Temse: schepen Lieve Truyman, diensthoofd Linda Van Buynder, Cultuurbeleidscoördinator Sophie Vermeire, Rebecca Hullegems en Jasmijn Ampe

Zomeraanbod

Ook in de zomermaanden is er geen gebrek aan cultuur. “We gaan van start op 30 juni met de TV Oost vertellingen in het Scheldepark. Wij zijn de opener van dit jaar met Joost Van Hyfte”, klinkt het bij Truyman. “Er is veel aandacht voor kinderen met de zomerzoekactie De Schatten van Vlieg. Elke zondag in juli en augustus kan je me je kroost op schattenjacht.”

“Daarnaast is er ook Vlaanderen Feest op vrijdag 8 juli met een optreden van coverband De Schil die Vlaamse ambiance en klassiekers brengen. Uiteraard brengen we elke dinsdag in augustus weer Het Zomert onder den Toren, een combinatie van een beiaardconcert en een optreden van groepen met een Temsese link.”

De gedrukte seizoensbrochure kan je vanaf 1 juli terugvinden op het secretariaat van het cultuurcentrum en op de verschillende gemeentelijke diensten.

Voor meer info en het hele cultuuraanbod kan je terecht op www.cultuurcentrumtemse.be

Klik hieronder door voor het zomeraanbod van het Cultuurcentrum

Verder lezen Gemeentelijk cultuurteam stelde aanbod seizoen 2022-2023 voor

Prijzen tekenacademie Temse schooljaar 2022 uitgereikt

TEMSE – Zondag 26 juni vond in de Academie en Vaktekenschool, aan de Schoolstraat, de proclamatie van het voorbije schooljaar plaats. Naast de uitreiking van de Academieprijzen werden ook de winnaars van de Jos Hoste tekenwedstrijd in de bloemetjes gezet.

De Academie en Vaktekenschool is de oudste gemeentelijke academie in Vlaanderen. en werd opgericht in 1776.

“Elke week komen kinderen van 6 tot 11 en jongeren van 12 tot 17 jaar zich enkele uurtjes uitleven in jeugd- en jongerenateliers, waar, onder begeleiding van ervaren leraar-kunstenaars de gekste ideeën vorm kunnen krijgen. Ook de volwassenen 16+ kunnen kiezen uit een gevarieerd lesaanbod”, aldus directeur Philippe Boël.

Zondag werden dus de Academieprijzen uitgereikt waarbij alle ateliers in de prijzen vielen. Ook de winnaars van de 60ste editie van de Jos Hoste tekenwedstrijd, in de verschillende wedstrijdcategorieën kregen een prijs.

De wedstrijd, genoemd naar de oud-directeur van de Academie Jos Hoste, zal bij veel inwoners van Temse nog een belletje doet rinkelen. Al 60 jaar lang is het een jaarlijkse traditie. Alle wedstrijdtekeningen, werden gemaakt door de leerlingen van 6 tot 18 jaar met het thema ‘Feest!.

“De jury heeft gewikt en gewogen en het was, zoals elk jaar, niet makkelijk om een handvol winnaars te kiezen uit een hele reeks prachtige en originele tekeningen”, schetst Boël. “De tekeningen werden gemaakt door onze leerlingen, maar de juryleden waren in meeste gevallen unaniem over de tekeningen die het verdienden om de 1e, 2e of 3e plaats te veroveren binnen hun respectievelijke wedstrijdcategorie.”

Tekeningen van de winnaars van de Jos Hoste tekenwedstrijd, via deze link
Extra foto’s proclamatie, klik hier
Foto’s winnaars Jos Hoste tekenwedstrijd, klik hier
Foto’s winnaars Academieprijzen 2022, klik hier

De aanwezige winnaars van de Jos Hoste tekenwedstrijd (boven) en de Academieprijzen (onder) met directeur Philippe Boël, burgemeester Hugo Maes, schepenen Wim Van Rossen en Tineke Van Britsom en illustratrice Marijke Meersman

Fietszone in Temse centrum komt (bijna) tot leven.

TEMSE – Na de herinrichtingswerken van de Kamiel Wautersstraat wordt een groot deel van Temse-centrum ingericht als fietszone. Dat kon u eerder al lezen bij uw favoriete online-krant. De werken voor het aanbrengen van de nodige wegsignalisatie zijn momenteel al aan de gang.

Vanaf eind juli, als de Kamiel Wautersstraat opnieuw open is voor alle verkeer, worden de Markt, Wilfordkaai, Nijsstraat, Priester Poppestraat, Veerstraat, Conciensestraat en Kasteelstraat omgevormd worden tot een fietszone. In al die straten krijgen fietsers voorrang en mogen ze door het autoverkeer niet ingehaald worden.

Bijna overal zullen fietsers ook in tegenovergestelde richting mogen rijden, uiteraard op het rijvak dat voor hen voorzien is. Weliswaar met enkele uitzonderingen.

Rijweg te smal

“Enkel op de Markt, langs de zijde van het gemeentehuis, tussen de Kasteelstraat en de verbinding met de Wilfordkaai, zullen fietsers niet meer tegen de richting van het verkeer in mogen rijden.

“Dit omdat dat de rijweg daar te smal is om een fiets comfortabel en vooral veilig naar beneden te laten rijden”, klinkt het.

Dit zal ook gelden voor de Veerstraat en de Priester Poppestraat. Momenteel is de circulatie in die straten ook al zo dat het voor fietsers daar verboden is om in de tegenovergestelde richting van het autoverkeer te rijden.

“Dit omdat die straten gewoonweg te smal zijn”, aldus Tonny Schelfhout van de Mobiliteitsdienst.

De Akkerstraat, Scheldestraat en Philemon Haumanstraat zullen geen deel uitmaken van de fietszone.

“De reden waarom die straten niet opgenomen zijn in het plan als fietsstraat is omdat het schepencollege beslist heeft dat die straten op termijn omgevormd worden als ‘Woonerf’.”

Voor het aanbrengen van de nodige signalisatie werkt het lokaal bestuur samen met Interwaas, het intergemeentelijk samenwerkingsverband van het Waasland. Zij waren dinsdagvoormiddag aan het werk aan het rondpunt van de Kasteelstraat. Dit voor het aanbrengen van de wegmarkering:’Fietszone’, die dus vanaf eind juli wordt uitgerold in Temse-centrum.

Lees ook: Kamiel Wautersstraat zes weken dicht voor heraanleg”

Interwaas was dinsdagvoormiddag aan het werk aan het rondpunt van de Kasteelstraat/Stationstraat met het aanbrengen van wegsignalisatie

POLITIE. Snelheidscontroles, positieve speekseltest, intrekking rijbewijs en inbraak in café

Snelheidsresultaten

Er werden deze morgen snelheidscontroles gehouden op volgende plaatsen:

In de Dorpsstraat in Elversele (30km.) werden 98 wagens gecontroleerd. Daar reden 13 chauffeurs te snel. In de Burchtstraat én Langestraat in Kruibeke werden in totaal 833 wagens gecontroleerd. Daar reden er slecht 4 sneller dan de toegestane limiet.

Positieve speekseltest

In de Rupelmondestraat ik Kruibeke reed een 31-jarige man uit Sint Niklaas in op een voorligger. De man legde een positieve ademtest af. Hij reed onder invloed van drugs. Bij controle bleek dat de man geen rijbewijs had. De bestuurster van het aangereden voertuig een 42 jarige vrouw uit Temse werd lichtgewond.

Intrekking Rijbewijs

Op den Doorn in Kruibeke reed een voertuig bijna op een politiecombi. De man was aan het telefoneren met de GSM in de hand. Het voertuig kon worden onderschept. De man legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat hij 2,32 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Inbraak horecazaak

Op de Wilfordkaai in Temse werd afgelopen weekend ingebroken in café De Kaailopers. De toegangsdeur werd geforceerd. Uit de kassa werd geld gestolen.

Er werd afgelopen weekend ingebroken in café De Kaailopers
(C) Google Maps)

Fietstocht van de compostmeesters ging richting Waasmunster

TEMSE – Zondag 26 juni organiseerden de compostmeesters van Temse na drie jaar nog eens een ontspannende fietstocht. Ruim 20 sportievelingen waren op de afspraak.

De fietstocht was ongeveer 25 km. lang en liep van op de Markt langsheen Temse-Tielrode-Elversele-Hamme-Waasmunster, via ondermeer de Oude Durme.
Een tussenstop was er aan de brug over de Durme tussen Waasmunster en Hamme-Zogge. Na afloop konden de deelnemers nog even verpozen in JOC De Nartist.

Gilde der Bellemannen vergaderde op Temsese bodem

TEMSE – Voor de eerste keer na de coronaperiode kwam de Gilde Der Bellemannen op zondag 26 juni opnieuw samen voor de jaarvergadering van de vereniging.

Op uitnodiging van de Temsese bellenman Bart Heynderickx en het lokaal bestuur was de samenkomst gepland in AC De Zaat.

Momenteel zijn er over het ganse land zowat 25 bellemannen. Zowat 15, van over gans Vlaanderen, waaronder Gent, Lokeren, Koksijde en Baasrode waren aanwezig in AC De Zaat. Anderen hadden andere verplichtingen of waren met vakantie. Burgemeester Hugo Maes (CD&V) kwam de stadsomroepers, zoals ze vroeger genoemd werden, welkom heten in Temse.

Ook Jan Dierckx, beter gekend als Jan De Belleman van Hasselt en sinds vorig jaar verkozen tot nationale voorzitter van de Gilde van de Bellemannen, en zijn Bellevrouw Evy Auwerx, waren aanwezig.

De Gilde besprak tijdens de vergadering de organisatie van het Belgisch Kampioenschap Bellemannen op 21 augustus in Baasrode. Ook was er een roundup van de activiteiten van de bellenmannen de komende maanden.

Het eerste Belgisch Kampioenschap ooit vond in 2005 plaats in Temse, op initiatief van wijlen belleman Gerard Vercauteren. De Gilde beloofde “Dat binnen enige jaren het kampioenschap opnieuw in Temse kan plaatsvinden.”

De Gilde der Bellemannen kwam samen in AC De Zaat

Streetband De Strooien Hoedjes in Mariekerke

TEMSE – Streetband ‘De Strooien Hoedjes’ zijn sinds begin jaren ’80 vertrouwde gasten geworden op tal van feestelijkheden in Temse en daarbuiten. Ook dit jaar ook weer op de Vis – en Folkoredagen in Mariekerke.

De Strooien Hoedjes, gegroeid uit de toenmalige harmonie Recht Door Zee (RDZ) zijn mettertijd geëvolueerd naar een zelfstandige muziekvereniging met een eigen bestuur en eigen middelen. Sinds het opdoeken van RDZ en het ontstaan van H.O.T. is de band volledig zelfstandig.

De eerste bedoeling van De Strooien Hoedjes was de carnavalviering luister bij te zetten, doch na enige tijd werden allerlei andere uitstappen aangenomen of georganiseerd .

Gemiddeld zijn er jaarlijks bijvoorbeeld zeven uitstappen i.v.m. carnaval. De band verzorgt tevens de vis- en folklorefeesten te Mariekerke, Dodentocht te Bornem en nog vele andere feestelijkheden gaande van braderij tot familiefeestjes. In totaal worden er jaarlijks gemiddeld circa 25 uitstappen geteld.

Ook dit jaar mochten ze weer hun beste beentje voorzetten op de Vis – en Folkorefeesten in Mariekerke.

Bekende Temsenaars beloven elkaar eeuwige trouw

TEMSE – Zaterdag 25 juni stapten enkele bekende Temsenaars in het huwelijksbootje.

Nicolas Bolsens en Romy Vercauteren, zaakvoerders van drankenhandel Hinderdael in de Akkerstraat, gaven elkaar het jawoord onder toeziend oog van familie, vrienden én burgemeester Hugo Maes. Zij hadden er trouwens voor gezorgd dat aanwezige familie en vrienden na de plechtigheid konden genieten van een drankje.

Een half uurtje later was het de beurt aan Eveline Claus. Zij was in 2017 Prins carnaval in Temse. Zij stapte in het bootje met Wouter Nys. Hij was tijdens de regeerperiode van Eveline, haar carnavalsnar van dienst.

Of zoals bellenman Bart Heynderickx het mooi verwoordde tijdens de aankondiging op de pui van het oud gemeentehuis:

“Het is de eerste keer in de geschiedenis van ons land dat een ‘prinses’ trouwt met haar nar.”
Eveline werd tijdens de plechtigheid trouwens gesteund door haar eigen ‘Team Bride‘.

De redactie wenst beide koppels een gelukkige en veilige vaart.

Meer foto’s Nicolas/Romy, klik hier
Meer foto’s Wouter/Eveline, klik hier

Romy en Nicolas, zaakvoerders van Drankencentrale Hinderdael, gaven elkaar het jawoord
Ook Eveline en Wouter stapten in het bootje

Marktkramer Flor Van der Gucht neemt afscheid van marktleven

TEMSE – De wekelijks markt in Temse nam vandaag afscheid van een icoon. Na 52 jaar zegt Flor Van der Gucht het marktleven vaarwel.

Zijn kraam bestond aanvankelijk uit antiek, maar doorheen de jaren veranderde dit naar uurwerken en noveenkaarsen. Zowel bij de klanten als bij zijn collega’s zal Flor gemist worden.

Foto: V.l.n.r. Hugo Maes (burgemeester), Flor Van der Gucht en Albert De Ryck (marktleider)

Stalen spoorbrug over de Kasteelstraat wordt vervangen

TEMSE – De Vlaamse Waterweg plant in samenwerking met Infrabel volgend jaar de vervanging van de bestaande bovenbouw van de spoorbrug over de Kasteelstraat. De stalen brug wordt vervangen door een betonnen exemplaar. De werken zullen wellicht gebeuren tijdens het verlengde Paasweekend.

De bestaande bovenbouw van de brug bestaat uit twee stalen brugdekken, van bouwjaar 1954, waarvan één nog steeds in gebruik is als spoordek en één voormalig spoordek nog enkel dienst doet als dienstpaddek. Beide brugdekken zijn onderhevig aan een vergevorderde vorm van corrosie en aan vervanging toe.

De nieuwe bovenbouw bestaat eveneens uit twee brugdekken, één spoordek en één dienstpaddek, opgebouwd uit voorgespannen beton. Hier zullen voornamelijk communicatiekabels voor Infrabel komen te liggen. Tevens wordt de onderbouw van de spoorbrug gedeeltelijk vernieuwd. De betonnen kroonbalken van de bestaande landhoofden worden vervangen door gelijkaardige, nieuwe betonnen kroonbalken.

De werkzaamheden voor de vervanging van de brugdekken is op dit moment voorzien van 7 tot en met 10 april 2023. Dit is een verlengd Paasweekend.

Tijdens deze periode zal er geen verkeer mogelijk zijn ter hoogte van de spoorbrug in de Kasteelstraat. Een omleiding zal dan ook voorzien worden. Het lokaal bestuur besliste wel dat de Rik De Rycklaan tijdens de duur van de werken niet afgesloten mag worden.

De stalen spoorbrug wordt vervangen door een betonnen exemplaar
(foto’s: (C) Vlaamse Waterweg)
3D-visualisatie van de nieuwe toestand. Het rode volume onder de brugdekken stelt het vrije ruimteprofiel voor autoverkeer voor. Ten behoeve van de duidelijkheid werden de borstweringen niet weergegeven.

Belgische St-Bernard Club kreeg predicaat ‘Koninklijk’


Ze zijn lief, trouw en aanhankelijk, maar dat tonnetje drank rond de nek is een mythe: vereniging uit Elversele knuffelt al vijftig jaar met deze schattige loebassen

TEMSE/ELVERSELE – Al vijftig jaar lang promoot de vzw Belgische Sint-Bernard Club uit Elversele het gigantische Zwitserse hondenras in ons land. De vereniging kreeg onlangs de titel ‘Koninklijk’ van Oostvlaams goeverneur Carina Van Cauter. Het Nieuwsblad regionaal ging langs bij de vereniging.

Ann De Laet (54), secretaris van de club, en haar man François Van Leugenhaege (59) uit Elversele fokt Sint-Bernards, ze hebben er momenteel twaalf. Anns vader werd lid van de club kort na de oprichting ervan in 1972 door zeven enthousiaste hondenliefhebbers.

“Weinig mensen kennen de hond en dat is onterecht, zegt de fokster, want het is onder meer een goede waakhond en nee, hij heeft geen kilo’s eten nodig.”
(lees verder onder de foto)

Ann De Laet met één van haar volwassen honden die tussen de 60 en 80 kg. kunnen wegen
(foto HN/Tom Nuytemans)

Naast een tijdschrift uitgeven en lezingen organiseren houdt de vereniging twee keer per jaar een hondenshow.

“Half mei hebben we nog een show georganiseerd van de Wereld Unie van Sint Bernards Clubs in Nieuwpoort, uitzonderlijk mochten wij dat doen omdat we 50 jaar bestaan”, zegt Ann. “113 honden van over heel de wereld waren er, net als raskenners van Europa, Amerika tot Zuid Afrika.”

De honden worden op schoonheid beoordeeld, maar dat gaat verder dan een blinkend vachtje. “Ook de gang is belangrijk. Een Sint-Bernard is een Zwitsers ras, de hond moet gespierd zijn en over bergen en door dikke sneeuw kunnen klauteren.”

Goede neus

Bernard van Menthon gaf zijn naam aan de hond. In de elfde eeuw heeft die monnik aan de Grote Sint-Bernhardpas, ook naar hem vernoemd, een hospice opgericht. In dat verraderlijke stukje bergen gebeurden al eens ongevallen en de Sint-Bernards hielpen mensen redden. “Het ras heeft een erg goede neus”, zeggen Ann en François, die het bekende beeld van een tonnetje sterke drank rond de nek van de hond afdoen als een mythe. “Al hadden de monniken tijdens hun reddingtochten wel proviand bij, ook tonnetjes met drank. Maar ze rond de nek hangen, dat was iets voor foto’s en schilderijen.”

Nog zo’n mythe: dat de hond, die volwassen 60 à 80 kilo weegt, bergen voedsel verorbert. “Onze Sint-Bernards krijgen tussen 600 en 800 gram droogvoer per dag. Sint-Bernards zijn rustig, je hebt kleinere, actievere rassen die evenveel eten.”

Niet zo populair

De vereniging telt zo’n 120 leden. Sint-Bernards zijn niet populair.

“Je moet ervoor kunnen zorgen natuurlijk: heb je tijd, heb je een grote tuin,… In ruil krijg je een heel lief dier, aanhankelijk, bijzonder trouw, en ook een goede waakhond”, zegt Ann. “Als je eenmaal een Sint-Bernard hebt gehad, kan je niet meer zonder. Mijn ouders hadden er al een toen ik nog een baby was en sindsdien ben ik geen dag zonder geweest. Het is een passie van meer dan vijftig jaar.”

In 1969 vonden de eerste Sint Bernardusfeesten plaats in Nieuwpoort. Sint Bernardus is immers de patroonheilige van de parochie Nieuwpoort-Bad.

Een parade en zegening verenigde voor het eerst eigenaars van Sint-Bernardshonden uit Vlaanderen en Wallonië. En dat werd gesmaakt: twee jaar later, in 1971, was de Belgische Sint-Bernard Club een feit. Sinds 1979 maakt de vereniging deel uit van de ‘Wereld Unie van de Sint-Bernardclubs’.

Het was voor de vereniging dan ook een eer om dit jaar, in hun jubileumjaar, de internationale samenkomst van deze wereldunie te mogen organiseren. En dan nog in Nieuwpoort, de plaats waar het ooit allemaal begon. Met de overhandiging van het predicaat is hun feestjaar nu compleet.

De Belgische Sint-Bernard Club uit Elversele kreeg het predicaat ‘Koninklijk‘.
(foto vlnr.: Ann De Laet, gouverneur Carina Van Cauter en Francois Van Leugenhaege)

Voorzorgsmaatregelen rond de brandweerkazerne na nieuw onderzoek naar PFAS-vervuiling

TEMSE – Op basis van een nieuw onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS op de site van de brandweerkazerne in de Kasteelstraat 16 in Temse besliste het Agentschap Zorg en Gezondheid om no regret-maatregelen te nemen.

In het najaar van 2021 vond er een bodemonderzoek naar PFAS plaats op de site van de brandweerkazerne in Temse. Uit deze resultaten bleek dat er een kleine verontreiniging was in het grondwater aan de kazerne. Er waren geen verdere maatregelen nodig. Recent kwam er een nieuw onderzoek op basis van nieuwe normen. Na deze metingen adviseert het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) om een aantal no regret-maatregelen te nemen in een gebied tot max. 500 meter van deze locatie. De buurtbewoners werden al geïnformeerd.

Lange termijn

“De resultaten van dit onderzoek zijn geen reden tot paniek. Uiteraard is het wel belangrijk om de voorzorgsmaatregelen van Agentschap Zorg en Gezondheid goed op te volgen”, reageert burgemeester Hugo Maes (CD&V).

Het gaat om adviezen om blootstelling te vermijden. Op lange termijn kan dit namelijk wel gevolgen hebben omdat het om stoffen gaat die we niet kwijt geraken uit het lichaam en die zich dus opstapelen.

Op de site en in een zone van 100 meter rond de kazerne wordt aangeraden om zelfgeteelde groenten en fruit te variëren met producten uit de handel en ze zeker goed te wassen met water voor je ze eet. Zwangere vrouwen, kinderen tot twaalf jaar of mensen met een verzwakt immuunstelsel eten best geen groeten en fruit uit de eigen tuin.

Verder eet men best maximaal 1 ei per week van eigen kippen en gebruikt men compost beter niet als meststof voor de tuin. Vermijd ook braakliggende of losse grond die verstuift of verwaait. Tot slot is vooral de hygiëne belangrijk zoals het regelmatig wassen van de handen, zeker voor de maaltijd.

(C) Google Maps

Gezellige compostbabbel met de compostmeesters

TEMSE – De maand juni staat traditioneel in het teken van kringlooptuinieren en composteren. Tijdens de campagne van VLACO organiseren de kringloopkrachten uit Vlaanderen verschillende activiteiten rond thuiscomposteren. Ook in Temse is dat niet anders.

Zondag 19 juni vond – na 2 jaar corona – opnieuw een gezellige compostbabbel plaats. De compostmeesters werden getrakteerd in een gezellige groene omgeving. Voor de eerste keer in aanwezigheid van de fonkelnieuwe schepen van Milieu en groen Debby Vermeiren (CD&V)

Op de demo-compoststand gelegen aan de Kattebrug werd ook een infostand rond het ‘thuiscomposteren’ opgesteld. Er vond ook een ludieke wedstrijd plaats: naast enkele compost-weetjes konden de aanwezigen het gewicht van een ton gevuld met hakselhout schatten. Het gewicht bedroeg 11,60 kg. Pascal Pauwels was er het dichts bij.

Meer foto’s, klik hier

Pascal Pauwels won de ludieke wedstrijd. Hij won een compostbak